Zprávy

V Libčevsi hoří už potřetí skládka nelegálního odpadu z Německa

V Libčevsi na Lounsku hoří skládka odpadu nelegálně navezeného z Německa. Tři hasičské jednotky vyjely k ohni v sobotu po půlnoci. Odpad hoří již potřetí, předtím ho vždy někdo úmyslně zapálil. Mohutné plameny hasiči nechají vyhořet, bude to trvat asi dva dny, požár je pod kontrolou, řekla ČTK operační důstojnice lounských hasičů. Příčiny požáru vyšetřovatel na místě zkoumá. "Jakmile odpad vyhoří, povoláme další jednotky, které popel rozhrnou a zchladí vodou. Skládku hlídáme, o požáru jsme vyrozuměli starosty kouřem ohrožených obcí na Lounsku, Litoměřicku a Teplicku. Hasiči už předběžně měřili koncentrace škodlivin," uvedla operační.

Starostka Libčevsi na Lounsku Vlasta Staňková požádala stát, Ústecký kraj i město Louny o zabezpečení likvidace skládky, žádné pomoci se však dosud nedočkala. "Dostala jsem nyní dopis od premiéra (Jiřího Paroubka). Píše mi v něm, že pověřil ministra financí a ministra životního prostředí, aby se domluvili a nechali odpad odvézt. Ministerstvo životního prostředí to přislíbilo, pokud do konce dubna nezlikviduje skládku německá strana," řekla.

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc Českému rozhlasu - Radiožurnálu řekl, že po požáru už asi nebude možné odpad odvézt zpět do Německa. "Myslím si, že po uhašení toho požáru už se bohužel nejedná o komunální odpad, už to bude nebezpečný odpad. Tam je podle mého názoru pravděpodobnost převozu zpět přes hranice u nebezpečného odpadu takřka nulová," řekl hejtmanu. Zbytky neshořelého komunálního odpadu, například autokoberce a textilie, a popel z požárů 5. a 14. února výsledky rozborů označily za nebezpečný, jeho umístění na zabezpečenou skládku by stálo zhruba 25 milionů korun.

"Nyní hoří odpady v silážním skladu, kde je asi 3500 tun odpadu. V bývalých halách kravína shořelo už dříve dalších asi 1500 tun. Dým z požáru dosahuje do výše asi 200 metrů a jde směrem na Bílinu a Teplice. "Otravuje však zejména život v obci, už jsem varovala lidi, aby nevycházeli. Tak si asi nikdo Velikonoce nepředstavoval. Hasiči mi ale řekli, že je lepší nechat odpady vyhořet, čím intenzivnější plameny, tím méně toxických látek v ovzduší," doplnila starostka.

Odpad v Libčevsi objevili celníci spolu s pracovníky ČIŽP počátkem ledna. Odpad nechala do obce z Německa navézt firma Bau 24. ČIŽP už s ní zahájila správní řízení o uložení pokuty a vyzvala ji k nápravnému opatření. Vzhledem k prohlášení konkurzu na majetek společnosti, bude ale vymáhání peněz nejspíš velmi problematické.

Rath: Šéf VZP by měl být v dubnu, dočasnému řediteli končí mandát

Ministr zdravotnictví David Rath se domnívá, že sněmovna by měla nového ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny zvolit již v dubnu. Ke konci měsíce totiž podle zákona končí mandát prozatímnímu šéfovi VZP Josefu Čekalovi, řekl Rath v pořadu televize Prima Nedělní partie. Místopředsedkyně zdravotního výboru sněmovny Lucie Talmanová z ODS mu vyčetla, že vládní nominaci Pavla Horáka do čela VZP nepředcházelo výběrové řízení. Výběr považuje za netransparentní. Poslanci dosud o nominaci ředitele pražské Všeobecné fakultní nemocnice Horáka do čela VZP nejednali ani ve vlastních politických klubech.

Rath a Talmanová se v nedělní diskusi o zdravotnictví znovu přeli i o zákon, který počítá se vznikem sítě neziskových nemocnic. Pravicoví politici tvrdí, že povede k zániku některých nemocnic, a poškodí tak pacienty. Rath soudí, že norma každému zaručí dostupnou péči, takže pacientům naopak pomůže. Ministr uvedl, že do seznamu neziskových nemocnic chtěl nechat své lůžkové zdravotnické zařízení zapsat i významný člen pražské ODS a majitel tohoto lůžkové zařízení. "Protože to považuje za velmi ekonomicky výhodné," uvedl ministr, ale neupřesnil, o koho jde.

Odborníci: Letošní kampaň je zatím mdlá, dominuje rodina

Jako nevýraznou, málo originální po formální i obsahové stránce a bez překvapivých prvků hodnotí dosavadní předvolební kampaň politologové, reklamní i mediální odborníci. Měsíc a půl před klíčovým hlasováním se shodli na tom, že nejviditelnějším tématem letošní agitace je rodina a další sociální otázky, které byly v minulosti spíše na okraji zájmu.

Sociolog Tomáš Lebeda to přičítá tomu, že strany zřejmě na základě detailních průzkumů pochopily, jací lidé převážně chodí k volbám. "Většinou jsou to lidé, kteří nenesou odpovědnost jenom za sebe, ale také za jiné, často to jsou právě rodiče. Jakmile jedna strana přijde s tématem, které veřejnost přijme pozitivně, další strany se snaží kontrovat," uvedl.

Politoložka Vladimíra Dvořáková soudí, že kampaň se hodně zaměřuje na témata rodiny či důchodců, zatímco třeba daňové otázky, které někteří tipovali jako rozhodující otázku voleb, trošku ustoupily do pozadí. Politolog Petr Just si všiml, že úplně stranou zůstala evropská integrace a další budoucnost EU. Zásluhou vzestupu Strany zelených se naopak více než v minulosti mluví o životním prostředí, doplnil.

Podle Jana Jiráka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy strany nejspíše vycítily, že zažité prostředky ovlivňování voličů - jako třeba billboardy - již nejsou příliš účinné, a tak do nich nedávají "velkého ducha". Na druhou stranu se tyto metody bojí opustit, protože je používají i ostatní. "Výsledkem je kampaň myšlenkově prázdná, formálně odbytá a odhaluje bídu českého politického myšlení," řekl ČTK Jirák.

Šéfredaktor týdeníku Marketing & Media Daniel Köppl míní, že největší předvolební "esa" na občany teprve čekají. "Již dnes je ale patrné, že se ČSSD snaží z voleb udělat souboj dvou hlavních stran a svým způsobem tak napodobit situaci, která dlouhodobě probíhá v USA a v posledních letech i v Evropě - namátkou Německo, Itálie, Maďarsko," uvedl Köppl.

Just uvedl, že zatímco v roce 2002 byla kampaň ODS soustředěna kolem tehdejšího předsedy Václava Klause a v ČSSD se vedle ne příliš výrazného Vladimíra Špidly výrazně projevovali Stanislav Gross, Petra Buzková či Zdeněk Škromach, nyní se podle něj situace v obou stranách jakoby obrátila. "Pozice šéfa ODS Mirka Topolánka, byť to nikdo z ODS navenek otevřeně nepřizná, je v rámci strany slabší," myslí si Just. Vidět jsou proto i lidé jako Vlastimil Tlustý, Petr Nečas, Ivan Langer, Pavel Bém. V ČSSD je ústřední postavou kampaně premiér Jiří Paroubek, prototyp rázné a viditelné osobnosti, která na sebe umí soustředit pozornost médií a veřejnosti.

ČT: Ministerstvo prověřuje soukromé školy, Větrovec nabízel titul

Ministerstvo školství se zaměřilo na soukromé vysoké školy a začalo přísněji kontrolovat, jak se na nich učí. Cesta k titulu byla prý na některých z nich výrazně lehčí než na státních školách. Uvedla to Česká televize. Zveřejnila i část telefonického odposlechu, v němž někdejší prorektor brněnské Vysoké školy Karla Engliše Vladislav Větrovec nabízí pražské advokátce, že jí zařídí akademickou hodnost, titul PhD. Chtěl za to informace z vyšetřovacího spisu, uvedla ČT. Televize ale současně dodala, že uvedená škola doktorandské studium neměla a Větrovec už prorektorem není. Podle ČT tehdy Větrovec hovořil o tom, že má jako prorektor kontakt na někoho, kdo bude advokátku zkoušet. Advokátka Lenka Hnilicová se hájí tím, že šlo o legraci, dodala televize. Jde o rok 2004, kdy policie vyšetřovala Větrovce kvůli podezření, že opsal právnické texty, které pak vydával za své.

Podle ministerstva školství bylo u soukromých vysokých škol studium někdy neprůhledné a těžko kontrolovatelné. "Takovéto případy se v minulosti objevovaly, právě proto byla pozice akreditační komise, která o těchto věcech rozhoduje a posuzuje je, posílena," řekla televizi mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. Většina škol podle ministerstva odhalené nedostatky napravila. U školy Karla Engliše zatím úřad žádné vážné chyby nezjistil. Školu ale podle ČT vlastní firma podnikatele Jana Harangozza. Ten byl nedávno obviněn za podíl na uplácení bývalého sekčního šéfa Národního bezpečnostního úřadu Vladimíra Šiši.

Větrovcovo jméno se v uplynulých týdnech skloňovalo hlavně v souvislosti se skupinou lidí kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. Skupinu policie viní ze zmanipulování konkurzů několika společností včetně Union banky. Podle policie byl hlavním aktérem kauzy právě vysokoškolský pedagog a podnikatel Větrovec, který údajně pro krytí nezákonných transakcí vytvořil síť spřízněných lidí ve státní správě.

Svoboda: Česko chystá pro EU kroky a náměty pro jednání s Kubou

Česká republika připravuje kroky a náměty pro jednání Evropské unie, které se má zabývat vztahem ke Kubě. Na mimořádné tiskové konferenci v Praze po návratu diplomata Stanislava Kázeckého, který byl vyhoštěn z Kuby, to bez dalších podrobností uvedl ministr zahraničí Cyril Svoboda. Svoboda neřekl, co ČR unii navrhuje. Uvedl jen, že Česko chce, aby EU měla vůči Kubě společnou pozici. "To neznamená, že budeme objímat (kubánského vůdce) Fidela Castra," poznamenal Svoboda.

První tajemník české mise na Kubě Kázecký se do Prahy vrátil v neděli odpoledne. Kubánské úřady mu odmítly prodloužit vízum. Obvinily ho z podvratné činnosti a práce pro USA. Kázecký a české ministerstvo zahraničí tato obvinění odmítli. Česko reagovalo na rozhodnutí kubánských orgánů tím, že Prahu bude muset opustit jeden člen kubánského diplomatického sboru. Svoboda v neděli prohlásil, že pro vyhoštění Kázeckého z Kuby neexistoval a neexistuje žádný důvod. Uvedl, že Kázecký neporušil žádná pravidla, a to ani zvyklostní, a už vůbec ne zákony či smlouvy. Nařčení Kuby, že fotografoval například vojenské objekty, označil ministr za pseudodůvody. Svoboda řekl, že Česko neprovokuje kubánský režim a chce mít s Kubou dobré vztahy. Pokud někdo porušuje pravidla dobrého chování, dělá to Kuba, uvedl. Svoboda prohlásil, že i Kuba má dodržovat univerzalitu lidských práv a svobod, které ale podle ministra pošlapává. Svoboda dal najevo, že Česko podporuje na Kubě lidi, kteří usilují o demokracii. Český diplomat se v rozhovoru pro Lidové noviny přihlásil k podpoře kubánské opozice. Odmítl ale, že by se vědomě zdržoval u kubánských vojenských zařízení a pořizoval tam dokumentaci.

ČT: Pitr zatím nezaplatil 24 milionů, které slíbil uhradit

Podnikatel Tomáš Pitr, který byl nepravomocně odsouzen za daňové podvody k 8,5 roku vězení, stále nezaplatil škodu 24 milionů korun. Uvedla to Česká televize. Dodala, že uhrazení této sumy jasně slíbil soudci, když se rozhodovalo o tom, zda půjde do vazby. Pitr nyní ústy svého obhájce Jiřího Teryngela říká, že má k dispozici audit a ten prý dokládá, že tak vysokou škodu nemohl státu způsobit. "Ta výše škody je dosud sporná, a proto k úhradě škody nedošlo," řekl ČT Teryngel. Podnikatel hodlá závěry auditu předložit v květnu, u odvolacího soudu, uvedla televize.

S Pitrem, který je součástí skupiny ovládající například potravinářskou firmu Setuza, byl odsouzen také kontroverzní podnikatel Miroslav Provod, který dostal devět let vězení, dále podnikatelé Jiří Syrovátka na 8,5 roku a advokát Milan Jungr na čtyři roky. K osmiletému vězení byl odsouzen Vratislav Romanovský. Všichni dohromady poškodili podle městského soudu stát o více než 50 milionů korun, kdyby se jim podařilo dokončit všechny chystané transakce, částka by se vyšplhala až na 58 milionů korun. Za 24 milionů zodpovídal podle soudu přímo Pitr, uvedla ČT.

Stíhání exšéfů Inspekce ministra vnitra definitivně skončilo

Trestní stíhání bývalého šéfa Inspekce ministra vnitra Mikuláše Tomina a jeho někdejšího zástupce Lea Salveta kvůli podezření ze šikanování podřízeného policisty definitivně skončilo. Pražské městské státní zastupitelství dalo totiž za pravdu podřízenému zastupitelství, které počátkem března jejich stíhání zastavilo s tím, že Tomin ani Salvet trestný čin nespáchali. Stížnost údajného poškozeného proti rozhodnutí byla jako nedůvodná zamítnuta, řekla ČTK státní zástupkyně.

Někdejší šéfové inspekce Tomin a Salvet čelili od loňska obvinění z porušování práv a chráněných zájmů vojáků, za což jim hrozily až tři roky vězení. Jejich stíhání odstartovalo právě trestní oznámení pracovníka inspekce Romana S., který si stěžoval na to, jak se k němu nadřízení v roce 2001 zachovali. Poukazoval na to, že mu prý Tomin se Salvetem svévolně ztěžovali výkon služby. Salvet na Romana S. vypracoval negativní pracovní posudek, Tomin pak policistovi odebral osobní příplatek. Vyšetřování ale podle žalobců ukázalo, že hodnocení odpovídalo skutečnosti, nešlo o šikanu. V pořádku bylo podle zastupitelství i přeložení Romana S. na expozituru inspekce do Liberce. Byl přeložen proto, že se tehdy oddělení pražské inspekce, na kterém Roman S. pracoval, rušilo. Nebyl sám, kdo byl tehdy přeložen.

Soud v květnu projedná žalobu cizince zraněného vánočním stromem

Soud začne za měsíc projednávat žalobu Brita Malcolma Tuffina, který utrpěl vážné zranění při pádu vánočního stromu na Staroměstském náměstí v centru Prahy v prosinci 2003. Žaloba cizince o odškodné 1,8 milionu korun směřuje proti městu Praze a firmě Folk Art Production (FAP), která tehdy na náměstí vánoční trhy pořádala. Soudní jednání bylo naplánováno na 10. května, řekla ČTK pracovnice Obvodního soudu pro Prahu 1.

Magistrát i společnost FAP odpovědnost za pád stromu už dříve odmítly. Tuffin se po nich ale v žalobě domáhá bolestného, finanční náhrady za ztížené společenské uplatnění a také za ušlý zisk. Původně chtěl odškodnění až šest milionů korun, později ale částku snížil.

Zhruba pětadvacetimetrový smrk se na Staroměstském náměstí zřítil v silném poryvu větru a kromě Tuffina zranil i další čtyři lidi. Britského turistu poranil nejvážněji; skončil v nemocnici se zlomeninami stehenních kostí a bederní a hrudní páteře. Po návratu do vlasti byl podle některých informací vinou úrazu upoután na lůžko a na vozík. Neštěstí vyšetřovala policie pro podezření z obecného ohrožení, případ ale opakovaně odložila. Na základě posudků odborníků totiž dospěla k závěru, že za pád stromu mohlo nekvalitní dřevo. Pražští radní předloni schválili pro Tuffina symbolické odškodnění 14.000 eur (420.000 Kč). Mohl si údajně vybrat buď upravený automobil, nebo částku v jeho hodnotě. Zvolil peníze.

Broln je obnoven, po letech opět koncertoval

Slavný Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů (Broln) byl obnoven a v sobotu se po mnohaleté přestávce představil veřejnosti svým koncertem v Osvětimanech na Hodonínsku. Působit bude jako kdysi pod křídly Českého rozhlasu Brno. Každý pátek odpoledne bude mít svůj pořad. Počítá se s tím, že bude často koncertovat, řekla dnes ČTK pracovnice rozhlasu Daniela Váchová.

Broln vznikl již v roce 1952. V hudebním tělese působilo a spolu s ním koncertovalo mnoho známých hudebníků včetně Jožky Severina, Jožky Černého nebo Jarmily Šulákové. V polovině 90. let však soubor přerušil činnost. "Posluchači mají stále větší zájem o naše původní lidové melodie. Proto jsme rádi, že je Broln zpět," uvedl Váchová. Zdůraznila, že například na středeční koncert orchestru, který se uskuteční v Brně, byly vstupenky vyprodány během tří dnů.

Oscarový režisér István Szabó hraje v Menzelově "anglickém králi"

Maďarský oscarový režisér István Szabó ztvárnil jednu z menších rolí ve filmové adaptaci proslulého Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále. ČTK to řekl režisér a scenárista Jiří Menzel, který pokračuje v natáčení i o velikonočních svátcích. "Je to můj dávný kamarád, ale i vrstevník - narozeniny slavíme takřka společně," uvedl. Právě Szabóova tvář se mu prý vybavila, když přemýšlel, koho v tomto historickém příběhu obsadí do role bohatého burziána. "Spíše žertem jsem tohoto jemného a inteligentního filmaře oslovil a k mému milému překvapení tu roli přijal," vysvětlil Menzel.

Vlastní filmovou adaptaci "anglického krále" s rozpočtem téměř 85 milionů korun začal Menzel natáčet 9. března. Hlavní role ztvárňují bulharský herec Ivan Barnev, kterého režisér dobře zná ze svých divadelních prací v Sofii, Oldřich Kasiser a německá herečka Julia Jentschová. Ta byla za výkon v německém filmu Sophie Schollová - Poslední dny vyhlášena nejlepší herečkou kontinentu. Premiéra snímku Obsluhoval jsem anglického krále, jehož producentem je společnost AQS a koproducenty TV Nova, Magic Box Slovakia, barrandovské studio a společnost UPP, bude ještě před Vánoci. Natáčet se bude do června.

Po více než 20 letech se v Klášteře Hradišti rozezvučel zvon

Mohutné zvonění historickým zvonem z roku 1572 zaznělo v sobotu odpoledne po více než 20 letech v kostele Narození Panny Marie v Klášteře Hradišti nad Jizerou. Během jarní slavnosti s názvem Probuzení Zvonu návštěvníci vyslechli také koncert pěveckého sboru z Kláštera Hradiště a vystoupení Václava Kořínka hrajícího na fujaru a vodní violu. Před kostelem pak byli lidé svědky obnoveného lidového zvyku "pálení Jidáše", který na Mladoboleslavsku zanikl již koncem 19. století. "Lidé tehdy pálili slaměné loutky Jidáše nebo jenom ohně a vychladlé uhlíky z ohniště si brali domů. Tam je dávali například za trámy a věřili, že je uchrání před pohromou. Jindy je kvůli větší úrodě pohazovali po polích," řekl ČTK historik a krajský zastupitel Jaromír Jermář. Před klášterským kostelem dvě ženy v krojích rozdávaly pečivo "jidáš s medem", které podle pověstí chrání před uštknutím nebo různými nemocemi.

Zvon v kostele Narození Panny Marie v Klášteře Hradišti nad Jizerou je jedním z největších a nejstarších zvonů v Pojizeří. Byl zhotoven v roce 1572 zvonařem Petrem z Mladé Boleslavi. Je vysoký k závěsům 102 centimetrů, dole má průměr 118 centimetrů. Jeho váha je odhadována na 1000 kilogramů.

Hasiči tahali z řeky močícího opilce

Opilého muže, který při močení spadl do řeky Lomné v Dolní Lomné na Karvinsku, museli vytáhnout hasiči. ČTK to řekl jejich mluvčí Petr Kůdela. "Nevšiml si asi, že na břehu není zábradlí, spadl do vody a nebyl schopen se z proudu dostat sám. Na břehu stáli i jeho kamarádi, se kterými slavil v nedaleké restauraci. Ti se ale pro něj báli do proudu jít, protože také notně pili," vysvětlil hasič. Dodal, že na místě zasahovaly tři jednotky hasičů. "Důchodce vyvázl bez většího zranění. Jen na hlavě měl krvavý šrám a sanitka jej odvezla do nemocnice na vyšetření," uvedl Kůdela.

Jihočeští rybáři zahájili sezonu na pstruhových vodách

Rybáři v neděli obsadili břehy jihočeských řek, na pstruhových vodách totiž po několikaměsíčním hájení začala sezona. V jižních Čechách, které patří mezi nejbohatší pstruhové vody, mají možnost zachytat si na téměř 600 kilometrech toků. K nejznámějším patří Vltava, Malše a Volyňka. V těchto dnech ale budou muset rybáři na Vltavě prokazovat své umění, neboť Lipenská přehrada vypouští více vody. "Úspěšnost tak zřejmě nebude tolik vysoká," řekl ČTK Tomáš Kepr z jihočeského střediska Českého rybářského svazu. Konkrétní počty rybářů v atraktivních revírech neměl k dispozici, ale vysoké hladiny řek po jarní povodni podle něj většinu odradily. "Nasazeno máme ale jak na stojatých, tak i tekoucích vodách," dodal Kepr. Ryb je pro letošní sezonu podle hospodáře jihočeského střediska Milana Hladíka dostatek a dobrá je i jejich kvalita. "Nasazování nejdůležitějších pstruhových revírů bude během jara pokračovat zhruba v třítýdenních intervalech. Postupně budou zarybňovány i mimopstruhové revíry," uvedl Hladík.

Pivovar Krakonoš vyrobil k Velikonocům speciální pivo

Pokud chtějí milovníci pěnivého moku o letošních velikonočních svátcích ochutnat nějaké speciálně sváteční pivo, nepřijdou zkrátka. Trutnovský pivovar Krakonoš pro ně extra na Velikonoce opět vyrobil speciální čtrnáctistupňové světlé pivo. "Zájem o toto pivo rok od roku roste. Svědčí o tom i to, že jej vedle lahví nově stáčíme i do sudů. Letos jsme uvařili jednu várku, pro příští rok uvažujeme o dvou," řekl ČTK ekonom pivovaru František Pechek. Proti klasické dvanáctce Krakonoš se velikonoční pivo vyznačuje výraznější plnější chutí a větším řízem.

Zíb získal se Škochem ve Valencii první turnajový titul

Tenista Tomáš Zíb se v neděli ve Valencii dočkal svého premiérového titulu na okruhu ATP. Třicetiletý daviscupový reprezentant s o rok mladším krajanem Davidem Škochem porazili ve finále na španělské antuce dvojici krajanů Lukáše Dlouhého a Pavla Víznera po setech 6:4 a 6:3. Pro Škocha byl dnešní triumf druhým v kariéře, před dvěma lety vyhrál s Jaroslavem Levinským turnaj v Amersfoortu.

Pecka zajistil dvěma trefami vítězný obrat Boleslavi v Příbrami

Dokonalý obrat se povedl mladoboleslavským fotbalistům v dnešním utkání v Příbrami. Hosté sice po prvním poločase prohrávali po trefě příbramského Jana Buryána, ale útočník Luboš Pecka dvěma góly ve 47. a 84. minutě strhl vítězství na stranu Mladé Boleslavi, která navíc posledních dvacet minut hrála bez vyloučeného kapitána Marka Kuliče. Boleslav se tak posunula už na druhé místo v lize, kde má dvoubodový náskok před Teplicemi. Je to historicky její nejlepší umístění v lize.

Blšany si zkomplikovaly boj o záchranu

Fotbalisté Chmelu Blšany si zkomplikovali svoje záchranářské práce v nejvyšší soutěži. V duelu s podobně ohroženým Baníkem Ostrava na vlastním hřišti pouze remizovali 1:1 a pět kol před koncem soutěže zůstávají na patnáctém sestupovém místě. Hosté si naopak dalším získaným bodem posílili naději na konečnou záchranu.

Jablonec - Jihlava 0:0

Hosté v boji o záchranu v nejvyšší fotbalové lize získali cenný bod na hřišti Severočechů.

Teplice nedokázaly překonat obranu Slovácka a znovu remizovaly

Fotbalisté Teplic si v sobotním večerním utkání 25. ligového kola se Slováckem připsali na své konto už třináctou remízu v soutěži. Ačkoli byli domácí po celý zápas lepším mužstvem, soustředěnou obranu hostů nedokázali překonat a zápas skončil 0:0. Teplice už potřinácté za sebou neprohrály. O druhé místo v tabulce je ale připravila Mladá Boleslav.

Teplický trenér Vlastislav Mareček litoval po utkání dalších ztracených bodů, které jeho celek může v konečném ligovém účtování postrádat. "Byli jsme jednoznačně lepší, ale své šance jsme zahodili. Je to pořád stejná obehraná písnička, nedáváme branky a útočná efektivita byla opět nulová," řekl novinářům. Snahu přitom svým svěřencům rozhodně upřít nemohl. "Hráči dřeli, ale to štěstí se k nám opět nepřiklonilo. A tak místo oslav k mým dnešním čtyřicátinám budu jen přemýšlet o dalším soupeři," prohlásil zklamaně. Kouč Slovácka Stanislav Levý uvedl, že se v Teplicích naplnila jeho prognóza o nesmírně těžkém utkání. "První poločas se hrál v tempu, byl vyrovnaný, ve druhém poločase to bylo z naší strany již jen o vůli a morálce. Teplice nás dostaly pod velký tlak, ale bod jsme nakonec vydřeli," řekl s ulehčením Levý.

Zlín - Most 1:1

Druhou domácí remízu v tomto týdnu uhráli fotbalisté Tescomy Zlín. Po středečním zisku bodu s pražskou Slavií se v sobotu rozešli smírně 1:1 s Mostem. Severočeši vedli zásluhou záložníka Jana Procházky, za domácí vyrovnal po změně stran obránce Ivo Zbožínek.

Čeští házenkáři porazili i Dánsko a skončili v Paříži druzí

Čeští házenkáři vybojovali na turnaji v Paříži druhé místo. Po sobotní výhře nad Německem zdolali v neděli i bronzové medailisty z letošního mistrovství Evropy Dány a skončili jen za domácí Francií, které v pátek podlehli o tři góly. Úřadující evropští šampioni kralovali domácímu turnaji v Bercy posedmé z posledních deseti let. Češi se tak dobře naladili na play off se Srbskem a Černou Horou, které v červnu rozhodne o jejich účasti na mistrovství světa 2007.

Utkání české a dánské reprezentace sledovalo osm tisíc lidí a v první půli měli Seveřané mírně navrch. V poločase vedli o dva góly, ale pak získali převahu svěřenci Pavla Pauzy a zvítězili 39:36. Šesti brankami se na tom podílel Jan Filip a s celkem 22 góly se stal nejlepším českým střelcem na turnaji. Filip Jícha skóroval jednadvacetkrát. V roce 1997 skončili čeští házenkáři v Paříži na posledním čtvrtém místě, od té doby na turnaji nestartovali. Startovní pole letos uzavírají finalisté olympijského turnaje v Aténách Němci, Dánové skončili třetí.

Tatran slaví desátý titul ve florbale, Ostrava opět neuspěla

Tatran Střešovice rovná se nejlepší český klubový florbal. Tato rovnice platí i po třinácté sezoně, kdy se pražský tým dočkal jubilejního desátého triumfu v domácí soutěži. Ve finále kraloval pošesté za sebou a počtvrté po sobě přisoudil ostravskému FBC Pepino pouze stříbrné medaile. Vedle Tatranu připadl mistrovský pohár v ČR jen trojnásobným šampionům z Vítkovic (1996-97 a 2000).

Tatran, jasný vítěz základní části a nejlépe střílející (147 gólů) i bránící tým (79 gólů) v extralize, neponechal v play off nic náhodě. Ve čtvrtfinále přešel pražský Techtex přes havířovské Torpedo (3:1) a po šokující úvodní semifinálové prohře s Future 3:8 zvítězil i v této sérii (3:1). Stejným poměrem skončila v neděli pro Střešovice rovněž finálová série.

Tatran Střešovice je domácí florbalovou legendou: deset triumfů hovoří za vše. K titulům přidal i dvojici stříbrných medailí (1997 a 2000), pouze v třetím ročníku soutěže (1996) se musel spokojit s bronzem. Roku 1999 dominoval i prestižnímu mezinárodnímu turnaji Czech Open, loni v prosinci vyhrál premiérově domácí Pohár ČFbU. Střešovice jsou též pravidelným reprezentantem v PMEZ, kde v letech 1994, 1999 a letos obsadily čtvrté místo. Oddíl těží z bohaté mládežnické základny a úspěchy se pyšní i ženské družstvo "Tatranek" (mistryně ČR 1995-99).

Boxeři Kraj i Konečný si v Magdeburgu připsali další vítězství

Očekávanými výhrami pro české barvy skončil sobotní večer profesionálního boxu v německém Magdeburgu. Jubilejní třicátou výhru po odchodu z amatérského ringu si připsal Lukáš Konečný, který porazil Lotyše Sandrise Tomsona na body. Rudolf Kraj poté pokračoval ve své tradici ukončování zápasů před limitem a připsal si šestou výhru, když rozhodčí zastavili jeho souboj s Mirceou Telecanem z Rumunska ve čtvrtém kole kvůli jasné převaze českého borce. Stříbrný medailista z olympiády v Sydney vyhrál technickým k.o.

Cyklistka Kozlíková skončila na MS sedmá ve scratchi

Česká cyklistka Lada Kozlíková vybojovala na světovém šampionátu dráhařů ve francouzském Bordeaux sedmé místo v disciplíně scratch. Z titulu se radovala Kolumbijka Maria Lisa Calleová před Grinou Grainovou z Kanady a ruskou veteránkou Olgou Sljusarevovou. Kozlíková jela velmi dobře takticky a v závěru se posunula do čela pelotonu. Ještě do posledního kola vjížděla na vedoucí pozici, což by znamenalo pro mistryni světa z roku 2002 zisk bronzu. Na předposlední rovince se však před ní dostala Sljusarevová a v poslední zatáčce i Američanka Quinnová, která navíc českou reprezentantku doslova "zavřela", takže se před ni dostaly ještě dvě soupeřky. Spurt vyzněl nakonec pro Rusku, která při pátém scratchi v programu MS vybojovala pátou medaili. "Tato disciplína je dost i o štěstí, to já dnes neměla. Každý čekal, kdo pojede, a nejel nikdo, takže průměrná Kanaďanka získala kolo náskoku. Škoda, že mě Američanka sevřela, mohlo to být o dvě místa lepší," řekla ČTK Kozlíková.

Počasí:

V pondělí má být oblačno, místy, hlavně v Čechách s přeháňkami, na jihu a východě může být přechodně až polojasno. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia, na horách kolem 9.