Zprávy

Kuba obvinila vyhoštěného českého diplomata z podvratných akcí

Kuba v pátek obvinila českého diplomata Stanislava Kázeckého, jemuž odmítla prodloužit vízum a de facto jej vyhostila, z podvratné činnosti a práce pro Spojené státy. Rozhodnutí neprodloužit Kázeckému vízum Kuba přijala proto, že diplomat "neustále porušuje nařízení Vídeňské konvence, nechová se jako diplomat, setrvale uskutečňuje výzvědnou práci, podvratné úkoly a pracuje tu ve skutečnosti nikoliv pro českou vládu, nýbrž pro vládu USA", prohlásil kubánský ministr zahraničí Felipe Pérez Roque na tiskové konferenci po setkání s konžským ministrem zahraničí. Ministra citovala agentura EFE. Stanislav Kázecký ministrova obvinění v rozhovoru s ČTK odmítl. Z Kuby se český diplomat vrací o víkendu.

Podle kubánského ministra Kázecký "plní pokyny zvláštních služeb Spojených států, pracuje úzce s podvratnými aparáty z USA, věnuje se rozdílení peněz a tisku materiálů, snaží se zásobovat žoldácké skupiny a pomáhat v tom vládě Spojených států". "Nadto jsme ho několikrát museli vyšetřovat, protože se snažil fotografovat vojenská zařízení, proniknout nebo získat přístup do jejich blízkosti, na místa, kde nemá co dělat český diplomat, od nějž se očekává, že by tady měl zastupovat zájmy svého lidu a pracovat ve prospěch vztahů," řekl Pérez Roque. "Dle mého vědomí jsem nevstoupil na žádnou vojenskou základnu, nefotografoval jsem tam a už vůbec jsem neměl takový záměr," reagoval Kázecký na dotaz ČTK.

Česká vláda považuje rozhodnutí kubánských úřadů neprodloužit Kázeckému vízum za faktické vyhoštění a odmítla recipročně prodloužit vízum jednomu z kubánských diplomatů v Praze. "Česká reakce i to, co říká český ministr, mi starosti nedělá. Kuba brání svou svrchovanost a je třeba tuto zemi respektovat, a ani Češi, ani žádná jiná země nemůže nerespektovat zákony a svrchovanost naší země," poznamenal podle EFE kubánský ministr Pérez Roque.

Česká diplomacie považuje jednání kubánských úřadů za důsledek dlouhodobé a principiální politiky České republiky zaměřené na ochranu lidských práv a rozvoj občanské společnosti na Kubě. Černínský palác považuje nestandardní jednání Havany "za evidentní snahu o eskalaci vztahů mezi Českou republikou a Kubou".

Česko-kubánské vztahy jsou po pádu železné opony v roce 1989 napjaté a vyhrocují je nejrůznější konflikty. Kubánský vůdce Fidel Castro nese nelibě fakt, že česká vláda dlouhodobě podporuje kubánskou opozici. V mezinárodním měřítku Česko podporuje její úsilí o demokratizaci společnosti, v OSN již dříve Češi prosadili rezoluce odsuzující porušování lidských práv na Kubě. V EU patří čeští diplomaté k nejtvrdším kritikům Castrova režimu. Kubánské úřady zase čas od času zadržují české občany. Případ českého diplomata je tak další z řady roztržek mezi Prahou a Havanou.

ČRo: Steyr má za možné zpoždění dodání transportérů platit méně

Rakouská zbrojovka Steyr bude za případné zpoždění dodávek obrněných transportérů české armádě zřejmě platit o polovinu nižší penále, než se údajně předpokládalo. Informoval o tom Český rozhlas 1 -Radiožurnál. Ministerstvo obrany muselo při jednání s výrobcem na jedné straně ustoupit, jinde ale získalo výhodnější podmínky, citoval Radiožurnál mluvčího ministra obrany Andreje Čírtka. Mluvčí ale rozhlasu neřekl, o jaké výhody se jedná. Pokuta za každý den prodlení měla být podle zdrojů Radiožurnálu původně pět setin procenta z ceny za nedodané transportéry, ve smlouvě je nakonec o více než polovinu nižší sazba.

Rakušané si údajně také vymohli, že celková pokuta za nedodané vozy by nepřekročila 15 procent z ceny za všech 199 transportérů, což je 23,6 miliardy korun. Podle rozhlasu původně žádný limit nebyl stanoven. Ministerstvo tyto informace nepotvrdlo ani nevyvrátilo. Podle ministra obrany Karla Kühnla je termín dodávky prvních 17 obrněnců - podzim 2007 - pevně daný. ČTK to potvrdil i mluvčí Steyru v Česku Jan Piskáček.

Armáda hodlá smlouvu se Steyrem podepsat ještě v dubnu. Musí však počkat na vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který sice nedávno informoval, že se k tendru nebude vyjadřovat, protože mu taková věc nepřísluší, nakonec však rozhodnutí ministerstva zadat zakázku Steyru přezkoumá. Stížnost mu zaslala finská společnost Patria, jež se o rekordně drahý tendr také ucházela.

Ve sněmovních volbách se utká všech 26 kandidujících uskupení

V letošních volbách do Poslanecké sněmovny se utká všech 26 politických stran a hnutí včetně jedné koalice, které se do nich přihlásily. Krajské úřady v pátek dokončily jejich registraci. Poprvé v historii sněmovních voleb nemusely vyřadit žádnou kandidátku, všechny splňovaly podmínky volebního zákona. O 200 křesel v dolní komoře parlamentu může podle zjištění ČTK bojovat celkem 5010 kandidátů. Je to o více než tisícovku méně než při volbách před čtyřmi lety, kdy na kandidátkách bylo 6068 mužů a žen. O jedno poslanecké místo tak bude letos bojovat v průměru 25 lidí. Počet kandidátů se může ještě snížit, rozhodne-li se některý z nich například odstoupit.

Také celkový počet kandidujících seskupení je letos o dvě nižší než v roce 2002, kdy si voliči mohli vybírat z 28 stran, hnutí a jedné koalice. Podle průzkumů se má ale letos zatím do sněmovny dostat jen pět z nich - ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a Strana zelených, která předloni poprvé bodovala i v senátních volbách. Udržet ve sněmovně se chce také vládní US-DEU. Další čtyři strany a hnutí, jejichž kandidáti už také uspěli ve volbách do Senátu, by rády získaly také zastoupení v dolní komoře. Jsou jimi SNK Evropští demokraté (SNK ED), hnutí Nezávislí (NEZ) a Liberální reformní strana (LiRA), která ale kandiduje jen v jednom kraji. Bez šancí alespoň na získání nároku na příspěvky ze státního rozpočtu není europoslanec Vladimír Železný se svými Nezávislými demokraty (NEZ/DEM).

USA přispějí na povodně - zaplatí přepravu látky proti komárům

Spojené státy přispějí na obnovu po povodních v Česku částkou 30.250 dolarů (zhruba 720.000 korun). Peníze dají na přepravu přípravku proti komárům ze státu Illinois do České republiky. ČTK to sdělilo americké velvyslanectví v Praze. Přibližně 15 tun přípravku na hubení komářích larev, který Česko přijde na čtyři až pět milionů korun, je již ve Frankfurtu nad Mohanem a do Česka by mělo dorazit příští úterý. Podle mluvčího velvyslanectví Jana Krče zdržení způsobily velikonoční svátky.

Prostředek BectoVac má zabránit nadměrnému rozmnožení komárů. Účinná látka je podle výrobce velmi citlivá k životnímu prostředí, hubí larvy komárů, ale nedostává se do potravinového řetězce. Kvůli hrozbě šíření komárů zvyšuje výrobu také jediný domácí výrobce přípravků proti hmyzu, Lybar Velvěty. Američané České republice pomohli i při rozsáhlých povodních v roce 2002, Češi zase přispěli na obnovu amerického jihu po hurikánu Katrina na konci loňského léta.

Zhruba 1,8 miliardy na oddlužení si rozdělí 15 nemocnic a léčeben

Zhruba 1,8 miliardy korun, které poskytne stát na oddlužení svých zdravotnických zařízení, si mezi sebe rozdělí 15 nemocnic, léčeben a ústavů. Vyplývá to z materiálu, který na pátečním semináři představil ministr zdravotnictví David Rath. Nejvíce peněz získá brněnská nemocnice u svaté Anny, která dostane asi 389,9 milionů korun. O oddlužení nemocnic rozhodla vláda. V roce 2005 podle údajů ministerstva zdravotnictví státní nemocnice, léčebny a ústavy dlužily svým dodavatelům přes 1,7 miliardy korun. Závazky po lhůtě splatnosti delší než 180 dní překročily 806 milionů korun. "Většina z dluhů podle našich analýz vznikala v minulosti, jen zlomeček vznikl v posledních letech," uvedl Rath. Dodal, že v některých zdravotnických zařízeních již bylo vyměněno vedení. Nemocnice a ústavy mohou díky oddlužení dál hospodařit vyrovnaně, uzavřel.

Nestátní zdravotnická zařízení podpořila protesty proti Rathovi

Nespokojení zdravotníci tento týden zformovali další sdružení namířené proti počínání ministra zdravotnictví Davida Ratha. Jde o nestátní zdravotnická zařízení a polikliniky. ČTK jejich zástupci zaslali prohlášení, v němž oznámili, že podporují protesty organizované proti Rathovi krizovým štábem zdravotníků. Chtějí ale pořádat i vlastní protestní akce a sbírají podpisy pod vlastní petici. Rath o svých kriticích z řad zdravotnické veřejnosti říká, že jde o "ocásky ODS". Zdravotníci podle něj nemají k protestům důvod. Za skutečně reprezentativní organizaci považuje ministr například Českou lékařskou komoru (ČLK), která ho v minulosti opakovaně podpořila.

Nové sdružení v jednom ze svých požadavků hovoří právě i o ČLK. "Nepřipustit nebezpečnou koncentraci moci a peněz daňových poplatníků v rukou ministra zdravotnictví MUDr. Davida Ratha a jím ovládané České lékařské komory," píší jeho zástupci v prohlášení. Chtějí také zabránit omezování dostupnosti a kvality zdravotní péče, což podle nich hrozí kvůli ministerským vyhláškám. Žádají i zamítnutí zákonů, které údajně diskriminují provozovatele nestátních zdravotnických zařízení. Autoři prohlášení hodlají rovněž "zabránit návratu českého zdravotnictví do stavu před rokem 1989". V duchu svých požadavků organizují petici.

Rathovi kritici z řad pravicových politiků a části zdravotníků tvrdí, že ministr chce zcela ovládnout české zdravotnictví, jímž protéká zhruba 200 miliard korun ročně. Svými kroky podle nich Rath ohrožuje pacienty. Ministr si ale totéž myslí o těchto oponentech. Opakovaně uvedl, že se jen snaží udělat v českém zdravotnictví pořádek, a pacientům tak naopak prospět.

MF: Daňové přiznání podalo o 460.000 lidí více než loni

Daňové přiznání podalo ke konci března na finančních úřadech 1,95 milionu fyzických osob. To je o 460.000 více než loni. Společné zdanění manželů využilo přibližně 700.000 lidí, kterým stát na dani vrátí zhruba čtyři miliardy korun. Ministerstvo financí o tom informovalo v tiskové zprávě. "To, že možnost společného zdanění v letošním roce využije více než 350.000 pracujících rodin s dětmi mne velmi potěšilo. Pokládám totiž za důležitý fakt, že se po celé řadě našich legislativních úprav ve prospěch rodin s dětmi konečně v České republice vyplatí založit rodinu a mít děti, a to také z daňového hlediska. Stejně důležité je, že tato podpora míří ve prospěch pracujících rodin s dětmi, tedy tam, kde alespoň jeden z rodičů pracuje," uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka. Vrácení přeplatku na dani vzniklém z výpočtu společného zdanění manželů by podle MF mělo nastat do 30 dnů po konci termínu pro podání přiznání, tj. do 2. května.

ČSÚ: Maloobchodní tržby v únoru vylétly o 7,8 procenta

Maloobchodní tržby se v únoru meziročně zvýšily o 7,8 procenta, což byl nejvyšší růst od května 2000. Nejvíce k tomu přispěly prodejny se smíšeným zbožím, zejména obchodní řetězce, a specializované prodejny s potřebami pro domácnost. V lednu tržby vzrostly o 6,4 procenta. Po sezonním očištění se tržby meziročně zvýšily o 6,6 procenta. Proti lednu činil reálný růst sezonně očištěných tržeb 0,6 procenta. Nejvyšší meziroční nárůst tržeb ČSÚ zaznamenal u prodeje textilu a obuvi, a to o 16,2 procenta. V zásilkovém obchodě se tržby zvýšily o 15,0 procenta. O 3,6 procenta se naopak snížily tržby z prodeje drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží. To mohlo podle statistiků být ovlivněno tím, že se letos neobjevila chřipková epidemie. Nepatrně se snížily i tržby za prodej potravin ve specializovaných prodejnách, a to o 0,2 procenta.

ČSÚ: Ceny průmyslových výrobců vzrostly v březnu o 0,3 procenta

Ceny průmyslových výrobců vzrostly v březnu meziročně stejně jako v předchozích dvou měsících o 0,3 procenta, informoval Český statistický úřad. Meziměsíčně průmysloví výrobci zdražili produkci o 0,1 procenta. Poprvé od loňského ledna se meziročně zvedly také ceny zemědělských výrobců, a to o 0,3 procenta, meziměsíčně v březnu ceny zemědělských výrobců vzrostly o 0,9 procenta. "V mezinárodním porovnání se ukazuje, že ceny v českém průmyslu rostou meziročně nejpomaleji z celé EU 25," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance. Navíc se podle něj dobré výsledky průmyslu od počátku roku nepromítají do cen, což ukazuje na růst potenciálu tuzemské ekonomiky.

Cenovou hladinu průmyslových výrobců zvyšovaly nadále hlavně energetické zdroje. O 14,3 procenta zdražily koks a rafinérské ropné výrobky, o 7,5 procenta se zvedly ceny elektřiny, plynu a vody. Naopak o 6,1 procenta byly nižší ceny základních kovů, hutních a kovodělných výrobků a o 2,8 procenta klesly ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabákových výrobků.

V zemědělství vzrostly ceny rostlinných výrobků celkem o 11 procent. O 70,5 procenta zdražila zelenina, o 40,5 procenta brambory, cena ovoce se zvedla o 7,3 procenta a olejnin o 6,7 procenta, naopak o 0,7 procenta zlevnily obiloviny. Ceny živočišných výrobků byly celkově nižší o 4,2 procenta. Nejvíce, o 11,5 procenta, klesly ceny drůbeže.

Bývalý příslušník StB dostal za týrání disidentů čtyři roky

Městský soud v Praze poslal v pátek bývalého příslušníka komunistické Státní bezpečnosti (StB) Zbyňka Dudka na čtyři roky do věznice s dozorem. Dudek podle soudu v 80. letech v rámci tajné akce Asanace mučil dva odpůrce režimu, aby je donutil k emigraci, čímž zneužil pravomoc veřejného činitele. Odvolací senát tak zpřísnil předloňský rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, který Dudkovi vyměřil tříletý trest. Původně byl s Dudkem obžalován a souzen také další bývalý příslušník StB Jiří Šimák; už v lednu ho odvolací senát městského soudu poslal do vězení také na čtyři roky.

Oba muži podle obžaloby nejprve v červnu 1981 týrali v pražské služebně StB v Bartolomějské ulici Zbyňka Benýška - podle žaloby ho bili pěstí do břicha a lili mu na hlavu vodu. O několik měsíců později podle spisu napadli disidentku Zinu Freundovou, které tloukli hlavou o zeď, kopali jí a vyhrožovali. Napadení se v obavě o svůj život skutečně odstěhovali: Benýšek emigroval do Rakouska, Freundová do Velké Británie. Akci Asanace vymyslela StB na přelomu 70. a 80. let. Jejím cílem bylo fyzickým a psychickým nátlakem donutit lidi, kteří nebyli pro režim pohodlní, k trvalému opuštění země.

Soud s Dudkem jeho obhájci označili za politický proces, ve kterém se revanšisté snaží vypořádat s minulým režimem. Dudek v uvedené době pracoval u StB jako řidič a u žádné z událostí nebyl, tvrdili. Předsedkyně odvolacího senátu Jarmila Löffelmannová ale žádný z těchto argumentů neuznala. Rozhodnutí odůvodnila tím, že za dvojnásobný trestný čin s vysokou společenskou nebezpečností nelze uložit mírnější trest. Navíc soud u Dudka neshledal žádnou polehčující okolnost. Na argumenty, že Dudek trpí už jen samotným procesem, který se vleče 11 let, soudkyně uvedla, že za část těchto prodlev si může sám. Ačkoliv od spáchání údajných činů do jejich oznámení v roce 1995 uplynulo 14 let, případ nebyl promlčen. Období let 1948 až 1989 se totiž u podezření z politického pronásledování do promlčecí lhůty nezapočítává.

Mezi dalšími disidenty, které postihla akce Asanace, byli například hudebníci Jaroslav Hutka a Vlastimil Třešňák, duchovní Václav Malý, kněz a poslanec Svatopluk Karásek, rabín Karol Sidon, Petr Cibulka, spisovatelka Petruška Šustrová a herec Pavel Landovský. Kvůli akci Asanace začne na konci dubna u Obvodního soudu pro Prahu 1 další soud s bývalým příslušníkem StB Michaelem Ulbrichem. Podle obžaloby šikanováním a psychickým nátlakem nutil signatářem Charty 77 Jana Bednáře k emigraci do Velké Británie.

Počet labutí, které uhynuly na ptačí chřipku, dosáhl dvanácti

Počet ptáků, které v Česku uhynuly na ptačí chřipku, se zvýšil na 12. Testy prokázaly virus H5 u mrtvé labutě, která byla nalezena v Českých Budějovicích. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Veterinární opatření přijatá kvůli předchozím nálezům v jihočeské metropoli se nemění. Labuť veterináři objevili na levém břehu Vltavy poblíž cyklostezky do Hluboké nad Vltavou, tedy nedaleko místa předchozích nálezů. Podle Dubna se tak zdá být oprávněná úvaha, že všechny nakažené labutě pocházely ze stejného hejna. Další vyšetření pokračují, konečný verdikt o typu viru závisí na britské laboratoři ve Weybridge. Všechny dosavadní případy ptačí chřipky byly zjištěny v jižních Čechách. Poslední, jedenáctou uhynulou labuť, našli lidé v Orlické přehradě v Chrástovské zátoce naproti zámku Orlík. Ve čtvrtek u ní pražská Národní referenční laboratoř potvrdila virus H5. Člověku nebezpečný virus H5N1 již odborníci z Británie zjistili u sedmi nakažených labutí.

Mladí lidé vyrazili na Velký pátek po olomouckých kostelech

S téměř dvoumetrovým dřevěným křížem v ruce vyrazily v pátek v poledne dvě desítky mladých lidí na cestu po olomouckých kostelech, aby si tak připomněli umučení Ježíše Krista. V tamních chrámech se věřící modlili zastavení takzvané Křížové cesty. Akce se letos na Velký pátek uskutečnila již potřetí. "Smysl cesty je především v tom, abychom si připomněli události Velkého pátku, křížovou cestu jako takovou, utrpení a smrt Ježíše Krista. To, že volíme tento způsob, je i určitým připomenutím, že i v Olomouci jsou mladí věřící lidé, kteří se nebojí dát najevo svou víru," řekl ČTK organizátor akce Petr Brabec.

Trasa křížové cesty mladých letos vedla od dominikánského kostela Neposkvrněného početí Panny Marie ke kostelu svatého Mořice, ke Sloupu Nejsvětější Trojice, ke kostelu kapucínskému, svatému Michalovi a k dómu. Poté se vrátili zpět k dominikánskému kostelu. Na každém zastavení se věřící pomodlili a cestu si krátili také zpěvem. "Křížová cesta je modlitba, která ve 14 zastaveních připomíná cestu, kterou musel projít Ježíš před tím, než byl ukřižován. Pro nás je to jednak jedna z dobrých možností oslavy Velikonoc, jednak šance sdělit lidem, že křesťanství není mrtvé náboženství," vysvětlil Petr Brabec.

Pardubičtí perníkáři upekli rekordního velikonočního zajíčka

Pardubičtí perníkáři upekli na letošní velikonoční svátky rekordního zajíčka. Voňavá figurka s bohatým barevným zdobením vyrostla do tři čtvrtě metru, naproti tomu nejmenší zajíčci mají pouhých pět centimetrů. Obří figurky zajíců zdobí prodejny perníku v Pardubicích nebo na letišti v pražské Ruzyni, řekl ČTK majitel zdejší pekárny Josef Novotný. Pekaři přichystali pro zákazníky letos tisíce pamlsků v podobě zajíčků táhnoucích vozíčky, s pomlázkou nebo nůší, dále kraslice, sluníčka, koledníky a další velikonoční motivy. Celkem nejméně ve 20 druzích. "Zájem o velikonoční perníčky je oproti loňsku větší, dělaly se například kraslice i pro firmy," uvedl Novotný.

Na rozdíl od Mikuláše a Vánoc nevozí velikonoční zboží za hranice, ale míří po celé republice. "Největší zájem je o klasiku, ale my vždy přicházíme s nějakým novým vzorem, " prozradil. Letos se tak do perníkářské profese promítají volby. "Dělali jsme zajíčka, který táhl vajíčko v barvách politické strany," dodal s úsměvem. "Je to standardní, velké změny motivů na Velikonoce nejsou. Děláme beránky a velké zajíce s ozdobeným vajíčkem a přáním," poznamenal majitel pardubické rodinné pekárny Pavel Janoš.

Kutnohorská galerie vystavuje dílo Josefa Krčila

V Galerii Felixe Jeneweina v kutnohorském Vlašském dvoře je otevřena výstava kutnohorského rodáka Josefa Krčila (1906 až 1985). Kolekce 50 obrazů a kreseb pochází převážně ze soukromých sbírek a ze sbírek kutnohorské pobočky České spořitelny. Ke zhlédnutí bude do 18. června, řekl ČTK ředitel galerie Aleš Rezler. Krčilovo dílo se podle něj v Kutné Hoře obecně známé, protože zde působil prakticky celý svůj život. Nejznámější je zejména jeho poválečná tvorba, která mu vynesla přídomek "malíř svého města".

Krčil studoval v letech 1931 až 1937 na Akademii výtvarných umění v Praze. Patřil k žákům významného českého umělce Jakuba Obrovského. Z období studia na akademii je také jeden z vystavených Krčilových souborů uhlových kreseb. "Krčil byl výborným kreslířem. Přes tyto své grafické předpoklady, zdůrazňované a připomínané mu již na akademii, bezvýhradně toužil stát se malířem a věnovat se malbě jako své hlavní doméně," dodal Rezler. Po dokončení školy odjel Krčil na studijní cestu do zahraničí, zvláště do balkánských států. Vznikl z toho soubor děl orientální architektury a typů. V letech 1937 až 1949 malíř učil výtvarnou výchovu a deskriptivu na střední škole učňovské v Kutné Hoře. Později se věnoval také restaurátorské práci na obnově nástěnných maleb historických objektů.

Ze sportu:

Hokejisté pražské Sparty vyhráli čtvrtý finálový duel extraligy nad městským rivalem Slavií 3:2 a již pouze jedno vítězství je dělí od zisku titulu. Vítězný gól týmu, jenž do třetí třetiny vstupoval s dvougólovým mankem, vstřelil v 53. minutě Michal Sivek. Páté finále se hraje v pondělí ve slávistické Sazka Areně.

Hokejisté České republiky vyhráli na mistrovství světa hráčů do osmnácti let i druhý zápas, když ve švédském Ängelholmu porazili 5:2 Bělorusko. Po úspěšném vstupu s Německem si tak svěřenci trenérů Martina Pešouta a Karla Najmana výrazně přiblížili postup do play off šampionátu. Dalším soupeřem českého mužstva budou v sobotu úřadující mistři světa z USA.

Dominik Hašek si chce otestovat svou formu ještě před začátkem play off. Gólman hokejistů Ottawy Senators ohlásil dva měsíce po svém zranění třísel na olympiádě návrat na led. Už několik dní naplno trénuje a podle serveru kanadské televize TSN plánuje, že nastoupí v posledním kole základní části proti New Yorku Rangers. I když Hašek ve čtvrtek opustil trénink předčasně kvůli bolesti třísel, podle svých slov je ale v pořádku. Pochvaloval si, kolik toho v přípravě v minulých dvou týdnech stihl.

Sjezdař Ondřej Bank má na konci sezony formu. Šestý muž z olympijské kombinace v Sestriere vyhrál slalom v rakouském Zell am See, kde porazil Rakušana Kiliana Albrechta. Třetí místo obsadil Švýcar Urs Imboden. Do desítky se z Čechů vešli i sedmý Filip Trejbal a devátý Martin Vráblík. Bank dosáhl již třetího vítězství v závodech FIS za sebou. Za výhru v Zell am See získal devět slalomových FIS bodů, což se mu povedlo poprvé v kariéře a v žebříčku disciplíny se posune do elitní stovky.

Záložník Juventusu Turín Pavel Nedvěd prý vedení italského klubu doporučil, aby z Dortmundu koupilo špílmachra Tomáše Rosického. Nedvěd trenérovi Fabiu Capellovi a šéfovi Lucianu Moggimu podle italských a španělských médií řekl, že by Rosický mohl být jeho pravým nástupcem v dresu "Staré dámy." "Rosický by byl pro Juventus kvůli současným problémům v záloze ideálním řešením," citoval tisk Nedvěda. I představitelé Juventusu si prý takovou variantu dokáží představit. Pětadvacetiletý reprezentant Rosický v létě s největší pravděpodobností v Dortmundu po necelých pěti letech ukončí své angažmá.

Ani světový rekordman v hodinovce Ondřej Sosenka nevylepšil dosavadní výsledky české výpravy na mistrovství světa v dráhové cyklistice. Jeden z favoritů stíhacího závodu na 4 kilometry zaostal v Bordeaux daleko za svými představami. Mezi dvaadvaceti startujícími dosáhl až devatenáctého času a skončil hluboko v poli poražených. Na šampionátu dráhařů startoval třicetiletý jezdec po šestileté přestávce. Naposledy skončil v Manchesteru v roce 2000 pátý a před letošním mistrovstvím si stanovil za jednoznačný cíl zisk medaile.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Polojasno až skoro jasno, odpoledne přibývání oblačnosti. Teploty 13 až 17 stupňů Celsia.