Zprávy

Téměř celá republika bojuje s povodněmi, celostátní opatření ale nejsou nutná

Protipovodňová opatření na celorepublikové úrovni zatím nejsou podle ústřední povodňové komise nutná. Podle ministra vnitra Františka Bublana situaci celkem dobře zvládají krajské krizové štáby. Situaci na jižní Moravě byl ministr osobně zkontrolovat a sledoval tam evakuaci lidí. Na většině území České republiky byli zatím evakuováni lidé v různých krajích v počtu zhruba desítek. Na Znojemsku ale své domovy musely opustit dva tisíce osob. Nejkritičtější je podle Bublana nyní situace na Vranovské přehradě, která se stala nezvladatelnou. Úroveň hladiny je tam na stupni pětisetleté vody.

Většina českých řek sice postupně klesá nebo stagnuje, místy ale prší, jinde se podle meteorologů může vydatný déšť opakovat. Zejéma v Jihomoravském a Zlínském kraji až do soboty hrozí extrémní povodně.

Kritická je situace na Dyji na Znojemsku, voda ve Vranovské přehradě sice již kulminovala, ale nikdo neví, co způsobí nový déšť. Stále stoupá Morava, v Uherském Hradišti byl vyhlášen stav nebezpečí, vážná je i situace mezi Hodonínem a Lanžhotem. Na jihu Čech bude vyhlášen stav nebezpečí; hladina Lužnice stále roste a zaplavuje části měst na Táborsku. V úseku od Kácova stále stoupá Sázava. Ústí nad Labem evakuovalo postižené občany a obyvatele Střekovského nábřeží, evakuaci zahájilo také Hřensko. Výroba ve Spolaně stojí.

Většina horních toků v republice kulminuje nebo jejich hladiny již mírně klesají. Dolní úseky řek Sázava, Lužnice, Labe a Morava však dále stoupají. Předpověděn byl déšť v noci na pátek v oblasti Šumavy, Českého Lesa, Krkonoš a Orlických hor, což zvýší průtoky v povodí horní Berounky, horní Vltavy, Otavy, Malše, Lužnice a v povodí horního Labe a Orlice. Výrazněji bude pršet ještě v pátek.

Stav nebezpečí platí kvůli povodním v celém Jihomoravském kraji. Přes bezpečnostní přeliv Vranovské přehrady začala přetékat voda v noci na čtvrtek. Znojmo ve čtvrtek večer na největší nápor velké vody stále čekalo; evakuováno bylo prozatím asi 2000 lidí.

Protipovodňová hráz na Dyji praskla v Hrušovanech nad Jevišovkou, i u obce Jevišovka, voda se rozlila do polí a niv. Nelze vyloučit, že bude nutné obyvatele obce evakuovat.

Rozbouřená Morava se vylila z koryta a teče do lužních lesů kolem národního památníku v Mikulčicích směrem na Lanžhot. Ohrožuje i Moravskou Novou Ves, Kostice, Tvrdonice a Týnec. Rozhodující pro vývoj situace bude stav přítoku Moravy - řeky Kyjovky. Zatím se drží v korytě.

Nejohroženějším městem Zlínského kraje je Uherské Hradiště. Tamní nemocnici muselo z preventivních důvodů opustit takřka 200 pacientů, odloženy byly plánované operace a kvůli hrozícímu zaplavení areálu byly ambulance a ordinace přestěhovány do vyšších pater. Problémy jsou ale také v lokalitě Zámoraví u Napajedel na Zlínsku či v Kroměříži. Nikde však voda ve větší míře nepoškodila obydlené části.

Evakuaci zdravotně a tělesně postižených občanů z nejvíce ohrožených oblastí zahájilo kolem poledne Ústí nad Labem, odpoledne pak byla nařízena i evakuace 250 lidí ze Střekovského nábřeží. Město nechalo před domy postavit hráz z pytlů pískem, ale ta by nemusela pod náporem vody vydržet.

Evakuuje se také v Hřensku na Děčínsku, Žalhosticích na Litoměřicku a připravují se další obce.

Na jihu Čech řeky kromě Lužnice postupně klesají. Na Jindřichohradecku a Táborsku bylo rozhdnuto o vyhlášení stavu nebezpečí. Lužnice má do pátku stoupnout o několik desítek centimetrů. Už nyní voda zaplavuje ulice ve Veselí nad Lužnicí a Soběslavi.

Sázava ve středních Čechách od Kácova stále stoupá, hladinu zvyšuje upouštění nádrže Želivka. Hasiči ve středu večer evakuovali část klientů ústavu sociální péče v Samopších a několik obyvatel Vlastějovic na Kutnohorsku. Domy museli opustit i někteří obyvatelé Zruče nad Sázavou a Mělníka.

V Praze trvá druhý stupeň povodňové aktivity. Průtok vody ve Vltavě se ale od rána zvýšil ze 1340 metrů krychlových za sekundu na 1430 a obyvatelé domů v lokalitě na Závisti na Zbraslavi museli opět opustit své domovy.

Ministr financí Bohuslav Sobotka věří, že rozsah škod bude nižší než po minulých povodních a na jejich pokrytí stačí rezerva státního rozpočtu. Nízký rozsah škod odhadují i ekonomové.

Povodně ohrožují činnost berních úřadů

Rozsáhlé povodně ohrožují i činnost některých finančních úřadů. Nejhorší situace je v současné chvíli v Ledči nad Sázavou, Uherském Hradišti a Třebíči, kde se voda dostala již do přízemí budov, řekla ČTK mluvčí ministerstva financí Petra Krainová. Ani jeden z ohrožených úřadů však zatím činnost nepřerušil.

Berní úřady v celé zemi nyní zažívají nápor občanů, kteří mají poslední dva dny na odevzdání daňových přiznání a zaplacení daní. "V případě, že by bylo opravdu nezbytné některé úřady zavřít, jsou připravena náhradní pracoviště tak, aby byla dodržena prodloužená otvírací doba," uvedla Krainová. Podatelny mají nyní otevřeno až do 18:00.

Na všech úřadech v povodňových oblastech se podle Krainové pracovalo přes noc. Výpočetní technika, archivy a zařízení kanceláří byly vystěhovány do vyšších pater. Poplatníci by tedy podle ní neměli mít žádné obtíže s podáním svých daňových přiznání.

Pražský primátor v noci kontroloval protipovodňovou ochranu metra

Pražský primátor Pavel Bém v noci na čtvrtek kontroloval protipovodňovou ochranu metra. Prohlédl si stanice Florenc a Invalidovna, odkud přešel tunely pěšky na Palmovku. Ověřil si, že fungují tlaková vrata a další prvky ochranného systému podzemní dráhy, sdělil ČTK mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Florenc a Invalidovna představují výjimku v protipovodňové ochraně metra, protože jsou prozatím z technických důvodů chráněny pouze na úroveň stoleté vody zvýšené o třicet až šedesát centimetrů. U ostatních staveb metra stanovila městská rada výšku povodňové hladiny, proti níž budou chráněny, na maximální úroveň hladiny dosažené povodní v roce 2002 zvýšenou o dalších 60 centimetrů. Stavby metra jsou tak dnes chráněny proti více než pětisetleté vodě, uvedl mluvčí.

Václav Klaus: Země je nyní výrazně více připravena na povodně

Prezident Václav Klaus se domnívá, že Česká republika je nyní výrazně více připravena na povodně než dříve. Je to díky zkušenostem s povodněmi v letech 1997 a 2002. Prezident, který je třetím dnem na návštěvě Moravskoslezského kraje, to řekl novinářům v Ostravě. "Míra připravenosti na tyto povodně není absolutní a absolutní být nemůže, nicméně je výrazně větší, než byla tehdy, a já věřím, že se to pozitivně na té povodňové situaci projeví. To je můj jednoznačný pocit i z toho, co jsem viděl v podstatě zde v Ostravě," uvedl Klaus.

K činnosti vlády v době povodní se Klaus nechtěl vyjadřovat. Podle jeho mínění by bylo pošetilé se domnívat, že větší počet přeletů vrtulníku nad zatopeným územím snižuje výšku vody. "Povodně nezvládá vláda. Povodně do značné míry zvládá počasí samo a zvládají ho lidé na konkrétních místech," řekl prezident. Záplavy podle něj zvládají například lidé u řeky Odry, kteří stavějí protipovodňový zátaras a přečerpávají vodu, která se valí kanály.

Prezident řekl, že vývoj situace sleduje a dostává informace o povodňové situaci v zemi. Právě kvůli velké vodě se během své návštěvy oproti původnímu plánu zastavil ve středu na mostě v Ostravě-Koblově, kde byl i při obrovských záplavách v roce 1997. "Ze stejného místa jsem porovnával hladinu vody. Doufám, že se to ani zdaleka nedostane do proporcí, které jsme tady zažili," uvedl Klaus.

V Troubkách poprvé od katastrofálních záplav lidé stěhují věci

Po devíti letech od katastrofálních záplav se obyvatelé Troubek nad Bečvou na Přerovsku znovu pustili do vyklízení svých sklepů i přízemí rodinných domů. Donutila je k tomu rozbouřená řeka, která poprvé od roku 1997 znovu ukazuje lidem svou ohromnou sílu. V Troubkách, symbolu ničivých záplav na Moravě, panuje strach. Před devíti lety ničivý živel připravil o život devět lidí a srovnal se zemí polovinu vsi. Ohromnou sílu rozbouřené řeky mají tamní lidé stále v paměti. Když nyní zaslechli pokyny z tamního obecního rozhlasu k vyklizení sklepů i přízemí svých rodinných domů, pustili se mnozí hned do práce.

"Do oběda jsem si vzala v práci volno, vyklidila jsem si kadeřnictví, spodní police. Cennější věci jsme odnesli do patra," řekla ČTK obyvatelka Troubek nad Bečvou Hana Vávrová. Své pocity popisuje jen ztěží. Stejně jako ostatní mnozí sousedé má za sebou léta oprav na svém rodinném domě. Jsou to léta těžké práce i odříkání. Možnost, že by to voda znovu zničila, lidi děsí. Obavy obyvatel potvrzuje i starosta Radek Brázda. "Lidé se bojí. Od roku 1997 je to největší povodeň, kterou tuto obec postihla. Některé jarní či letní záplavy nedosáhly takových hodnot jako v této situaci," řekl ČTK. Obec, která leží u soutoku řeky Moravy a Bečvy, ohrožují střídavě oba toky. Ve středu hrozila lidem Morava, nyní se situace obrátila.

Paroubek se sešel s Mubarakem, probírali vývoj na Blízkém východě

O situaci na Blízkém východě po izraelských a palestinských volbách jednal v Káhiře český premiér Jiří Paroubek s egyptským prezidentem Husním Mubarakem. Oba státníci se shodli, že je nejdříve nutné vyčkat na kroky vznikajícího izraelského kabinetu a nové palestinské vlády. Egyptská strana při jednáních vyzvala Českou republiku, aby nadále plnila svou aktivní roli na Blízkém východě a využila kontaktů v Evropské unii i spojenectví se Spojenými státy.

Paroubek přijel do Egypta potvrdit tradiční vztahy obou zemí z dob bývalého Československa a oživit obchodní spolupráci. Jednodenní návštěvu ale zkrátil vzhledem k záplavám v Česku.

Z dřívějšího odjezdu z Káhiry byli zklamaní hlavně podnikatelé, kteří premiéra doprovázejí - museli zrušit některé dohodnuté schůzky se svými obchodními partnery. Chápou ale, že premiér se rozhodl sledovat situaci v zaplavených oblastech osobně v republice. V Egyptě působí například společnosti Škoda Praha, Omnipol, Areo Vodochody, Technoexport nebo ČKD Praha.

Odborníci na marketing a češtinu vyzývají k používání názvu Česko

Česká republika by podle některých odborníků na komunikaci a český jazyk měla používat jako své označení název Česko. Krátký název, anglicky Czechia, je mnohem výhodnější a praktičtější pro vlastní prezentaci státu a komunikaci s ostatním světem. Oficiálně se nyní používá název Česká republika. Ten je také součástí nového loga státu v podobě komikových "bublin". Dle mínění některých expertů je ale tak dlouhý název pro komunikaci nevhodný.

"Shodli jsme se na tom, protože jsme spolupracovali s historickými geografy a s jazykovědci, že název Česko je zcela logický, má svou historickou tradici," řekl externí pedagog Vysoké školy ekonomické a bývalý prezident Asociace komunikačních agentur Jiří Mikeš.

Patnáctipísmenkový název je podle Mikeše ve světě, v němž je zásadní se rychle informovat a orientovat, nepraktický. Podle něj není reálná ani obava, aby Českou republiku v zahraničí nezaměňovali pro název Czechia s Čečenskem.

Jazykovědec a romanista Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Felix novinářům řekl, že každý stát má dva názvy - geografický a jméno upřednostňující státní zřízení. Do mezinárodních organizací vstupují státy pod politickým názvem, v komunikaci je přirozené používat název geografický kratší. "Říkáme o někom, že jede na prázdniny do Francouzské republiky?" otázal se Felix.

Zastánci krátkého stručného názvu chystají výstavu o tom, jak se Česká republika propaguje v zahraničí. Výstava se bude jmenovat Czech Promotion a uskuteční se v listopadu v Písku, uvedl Jiří Mikeš.

Vznik Ústavu paměti národa chce Senát navrhnout až nové sněmovně

Senátoři chtějí zákon o vzniku Ústavu paměti národa schvalovat až v červnu tak, aby normu mohli předložit sněmovně v novém povolebním složení. Ústav má lépe než dosud objasnit zločiny komunistického režimu v Česku. V současné levicové sněmovně by podle dosavadních reakcí asi tato norma neuspěla, poslanci by ji ani nestihli projednat. Senátoři ve čtvrtek rozhodli o odkladu projednávání předlohy také kvůli tomu, aby ji mohli za pomoci právníků zbavit chyb.

Ústav paměti národa, jehož vytvoření prosazují pravicoví senátoři zejména z ODS, má mít na starosti také zveřejnění dokumentů bezpečnostních složek bývalého režimu včetně komunistické Státní bezpečnosti. Podobné instituce už mají na Slovensku, v Polsku nebo v Německu. Český ústav ale na rozdíl od slovenského nemá mít vyšetřovací pravomoci, které by zůstaly Úřadu pro vyšetřování zločinů komunismu.

Ústav by měl zlepšit přístup k dokumentům z let 1948 až 1989 a soustředit kvůli tomu informace z dosavadních archivů. Měl by tak získat dokumenty o komunistických bezpečnostních složkách od ministerstev vnitra, obrany a spravedlnosti i od vojenských a civilních tajných služeb. "Materiály se dostanou zpod kontroly ministerstva vnitra, kde to řízení není zcela přehledné," řekl za tvůrce zákona místopředseda Senátu Jiří Liška. Ústav by měl mít postavení správního úřadu, který by byl nezávislý na exekutivě podobně jako polský Ústav národní paměti.

Novela, která má podpořit digitalizaci, se vrací do sněmovny

Sněmovna bude znovu hlasovat o novele mediálního zákona, která má stanovit pravidla digitalizace, a podpořit tak rozjezd digitálního vysílání v České republice. Senát předlohu poslancům vrátil a navrhl v ní udělat několik změn. Upravil text mimo jiné tak, že televize Prima by i po přechodu na digitální vysílání zřejmě musela regionálním televizím poskytovat část vysílacího času. Poslanci v únoru dali do novely ustanovení, které by v digitální éře Primu této povinnosti zbavilo. Sněmovna by mohla o mediálním zákonu znovu hlasovat ve druhé polovině dubna.

Senát přes vicepremiérovu prosbu vrátil novelu autorského zákona

Novela autorského zákona, která má sladit v této oblasti české právo s evropskou legislativou, si na schválení ještě počká. Senátoři chtějí v předloze provést několik změn, a novelu vrátili i se svými návrhy k novému hlasování sněmovně. Rozhodli se tak přes prosbu vicepremiéra Jiřího Havla, který je žádal, aby normu schválili. Uvedl, že republika čelí velkému tlaku EU na to, aby rychle přizpůsobila tuto část právního řádu evropským pravidlům.

Český stát má podle něj kvůli slabé ochraně autorských práv velmi špatnou pověst a je terčem kritiky kvůli jejich "flagrantnímu porušování". "Tlak na Českou republiku v tomto směru roste," řekl místopředseda vlády, který v horní komoře zastoupil nepřítomného ministra kultury Vítězslava Jandáka.

Autorský zákon by měl v budoucnu lépe ochránit elektronicky zveřejňovaná díla. Novela by měla mimo jiné umožnit postih hackerů a počítačových pirátů. Upřesňuje, kdo je povinen platit odměnu za užití díla, stanovuje nejnižší kupní cenu, při které vzniká autorovi nárok na odměnu za opětovný prodej originálu, a upravuje nejvyšší odměnu, na kterou má autor nárok. Havel dodal, že proti senátním pozměňovacím návrhům nic nemá, představují podle něj možnou alternativu ke sněmovnímu znění.

Senátoři vrátili poslancům novelu o pravidlech výroby a šíření filmů

Poslanecká sněmovna se bude zřejmě již ve druhé polovině dubna znovu zabývat novelou zákona o audiovizuálních dílech. Předloha, kterou ve čtvrtek sněmovně vrátil Senát, upravuje podmínky jejich výroby, šíření a archivování. Senátoři například doporučili z novely vyškrtnout výjimku v pasáži o pokutách a změnit účinnost předlohy. Sněmovní verze novely počítá s tím, že producentům českých filmů, kteří nezašlou ministerstvu kultury předepsaný evidenční list o svém snímku, bude hrozit až stotisícová pokuta. Producenti by tuto odpovědnost nemuseli nést, "pokud návštěvnost českého audiovizuálního díla nepřekročí v prvním roce 1200 diváků". Senátoři tuto výjimku navrhli zrušit.

Chtějí také odložit účinnost novely až na začátek příštího roku a upravit definice některých pojmů, které norma přináší. Novela mimo jiné nově definuje pojmy, jako je výrobce audiovizuálního díla. Upřesňuje i definici českého audiovizuálního díla, která byla doplněna o minimální podíl účasti českého výrobce na jeho vzniku v případě koprodukce.

Senát chce omezit vliv ministra kultury na fond kinematografie

Novelu, která má zvýšit příjmy Státního fondu české kinematografie rozšířením počtu přispěvatelů, se Senát rozhodl razantně pozměnit. Chce mimo jiné omezit vliv ministra kultury na složení rady fondu a učinit ho nadále odpovědným za hospodaření fondu. Navrhl také snížit částky, které mají do fondu odevzdávat kromě kin i televize a distributoři videokazet a DVD nosičů. Novelou se tak bude muset znovu zabývat Poslanecká sněmovna.

Ministr kultury Vítězslav Jandák, kterého v Senátu zastupoval vicepremiér Jiří Havel, už dříve oznámil záměr postoj horní komory ve sněmovně přehlasovat. Havel Jandákovým jménem většinu senátních úprav odmítl. Novele hrozilo také zamítnutí, k přijetí tohoto stanoviska ale scházely tři hlasy.

Počet potratů se v Česku trvale snižuje

Počet potratů se v České republice trvale snižuje. Ve srovnání s rokem 2004 jich bylo loni o tři procenta méně. Počet umělých přerušení těhotenství klesl o čtyři procenta. Loni bylo evidováno celkem 40.000 potratů, z toho 26.450 interrupcí. Necelá pětina z nich byla provedena ze zdravotních důvodů. V roce 1993 lékaři ukončili téměř 60.000 těhotenství. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Nejčastěji požádali loni o ukončení těhotenství ženy se dvěma dětmi, kterých bylo 35 procent ze všech žadatelek, bezdětných bylo 27 procent. To, že nejčastěji nechtěně otěhotní matky s dětmi, je nejspíš dáno tím, že mnohdy užívají méně spolehlivé formy antikoncepce. Samovolné potraty tvoří 30 procent všech předčasně ukončených těhotenství. Jejich počet je v posledních letech relativně stabilní. V současném období se pro rozšíření rodiny rozhoduje velmi početná skupina žen narozených v populační vlně poloviny 70. let. Tyto ženy jsou přibližně ve věku 28 až 34 let. Většina gynekologů se shoduje v tom, že ideální biologické podmínky pro bezproblémový průběh gravidity však u žen nastávají o několik let dříve.

Počty žen, které se chtějí zbavit neočekávaného dítěte, se snižují díky rozšiřování a zdokonalování antikoncepce. Interrupce mají stále své odpůrce, kteří bojují za záchranu každého života. V sobotu pochodovaly Prahou asi dvě stovky příznivců Hnutí pro život. I když tuší, že se jim nepodaří umělé přerušení těhotenství zakázat, chtějí ho alespoň stanovením určitých kritérií omezit.

Pražský Febiofest čeká předposlední den

Předposlední den čeká pražskou část 13. ročníku mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest. O zájmu, který poutá, svědčí desetitisíce prodaných vstupenek i celodenní ruch ve smíchovském multikině Village Cinemas Anděl. Nekončí ani pozdě večer, neboť v prostoru garáží lákají další stovky fanoušků koncerty world music.

Čtvrtek opět nabídne přes pět desítek projekcí a další čtyři v kině Ponrepo a na radnici Židovské obce. Tam bude odpoledne promítnuto československo-francouzské drama Karla Kachyni z roku 1990 Poslední motýl, které z nezvyklého úhlu pohledu přibližuje poměry v terezínském ghettu. Dalším snímkem, upozorňujícím na letošní Rok židovské kultury, bude Radokova Daleká cesta z roku 1949 s Blankou Waleskou a Otomarem Krejčou v hlavních rolích.

Kino osobností v sále č. 1 připomene tvorbu známého polského režiséra a producenta Juliusze Machulského. Před půlnocí bude v dalším ze sálů uvedeno Antonioniho psychologické drama Výkřik z roku 1957 a také americký snímek s názvem Uvnitř hlubokého hrdla ze zákulisí slavného pornografického díla i jeho pohnuté historie.

Přehlídku Slovanské jaro v rámci Ruské sezony uzavře koncert

Přehlídku Slovanské jaro, součást Dnů ruské kultury nazývaných také Ruská sezona, uzavře ve čtvrtek vpodvečer v Praze v Národním domě na Vinohradech koncert. Slovanské jaro po celý březen v Praze a v Příbrami, Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku a v Českém Krumlově soustřeďovalo ukázky divadelní, hudební a výtvarné tvorby mladé ruské generace.

Celoroční program Dnů ruské kultury zahájil 1. března koncert v Zrcadlové kapli pražského Klementina, konaný při návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Česku. Pražských koncertů se podle pořadatelů zúčastňují "nejlepší ruské kolektivy, nositelé prvních a druhých cen mezinárodních soutěží".

Schola Gregoriana Pragensis uvedla na Hradě liturgickou hudbu

Pohledem do historie liturgického zpěvu na Pražském hradě byl středeční koncert souboru Schola Gregoriana Pragensis. V bazilice sv. Jiří s ním spoluúčinkoval herec Marek Eben, bratr uměleckého vedoucího tohoto mužského pěveckého sboru. Zněly zpěvy z rukopisů, které na vlastní náklady nechali pořídit děkan Vít, arcibiskup Arnošt z Pardubic a další osobnosti české historie. David Eben, specialista na středověkou církevní hudbu, podle svých slov k těmto osvíceným jedincům, kteří se postarali o to, aby poklad liturgické hudby byl zachován dalším generacím, vzhlíží vděčně. Koncert doplnila četba dobových textů dokreslujících portréty osobností, jimž je koncert věnován.

Program představil podle pořadatelů dějiny Pražského hradu jako obraz stavu i směřování celého národa. Hrad je místem, jehož význam nebyl dán jen přítomností panovníků, ale sbíhaly se v něm duchovní dějiny země. Katedrála zastřešující hrob svatého Václava byla vždy první českou svatyní, svatovítská škola se stala základem Karlovy univerzity. Také liturgické zvyky katedrály a chorální repertoár v ní užívaný byly modelem takřka pro celé Čechy.

Nejoblíbenějším českým dýdžejem se stala žena - DJ Lucca

Nejpopulárnějším českým dýdžejem za rok 2005 se podle ankety vyhlašované časopisem XMAG a serverem techno.cz stala žena - DJ Lucca. ČTK to řekl jeden z pořadatelů ankety Petr Mikulášek. Za nejlepší skupinu označilo nejvíce hlasujících Skyline, nejoblíbenějším klubem bylo vyhlášeno pražské Roxy. V anketě údajně hlasovalo přes 3000 milovníků taneční hudby.

Většinu z oceněných nelze považovat na taneční scéně za nováčky. DJ Lucca cenu vyhrála předloni, Skyline ve své kategorii získala první místo již loni, uvedl Mikulášek. Klub Roxy v Praze funguje již více než deset let. DJ Lucca hraje v klubech od roku 1999. O taneční scénu se začala, jak píše na svých internetových stránkách, intenzivně zajímat od své návštěvy v Londýně. Spolupracuje také s řadou svých zahraničních kolegů.

Skupina Skyline vznikla v roce 1997 v Praze. V červenci 2005 předskakovala britským Underworld a má za sebou i zkušenosti ze zahraničí, turné v Polsku a koncerty v Německu či v Portugalsku. V březnu letošního roku jí vyšlo třetí album tajemně nazvané Virginplatonicpanic.

V kategorii zahraničních skupin vyhrála britská Prodigy, následovaná rovněž britskou Depeche Mode. Nejlepším zahraničním dýdžejem byl zvolen Holanďan Tiesto, jeho listopadový pražský koncert vyhrál v kategorii akce roku.

Počasí

V noci na pátek bude zataženo s deštěm. Teploty 5 až 9 stupňů.