Zprávy

V ČR se objevil první případ ptačí chřipky

V Česku se objevil první případ ptačí chřipky, a to u labutě nalezené na Vltavě nedaleko Hluboké nad Vltavou. Dosavadní výsledky testů prokázaly nákazu virem H5, další vyšetření musí ještě potvrdit či vyvrátit, zda jde o vysoce patogenní virus H5N1, nebezpečný také člověku. Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Milana Maleny se to ale dá předpokládat. Výsledky by testů měly být do středy, od nich se budou odvíjet preventivní kroky. Vzorky prověří také laboratoř v britském Weybridge.

Pokud se potvrdí silně nakažlivá forma viru, přijme jihočeská veterinární správa mimořádná opatření. Jejich základem je vymezení rizikových pásem v poloměru tři a deset kilometrů od místa výskytu nakaženého ptáka. V této oblasti by se provedlo sčítání veškeré drůbeže. V užší zóně ochrany by se nesměla žádná drůbež chovat venku. Platil by také zákaz jejích přesunů včetně produktů. V celém pásmu deset kilometrů by platil zpřísněný dozor nad stavem chovů, včetně případné dezinfekce vozidel, která na drůbeží farmy vjíždí. Ostatní dopravy by se ptačí chřipka dotknout neměla. "Může se také ukázat, že to nebude ta vysoce patogenní forma viru a pak není důvod k těm opatřením," řekl ministr zemědělství Jan Mládek. Ptačí chřipka je nebezpečná nemoc, ale není důvod k jakékoli panice, dodal.

Nákaza se již objevila v téměř celé Evropě, včetně všech těsných sousedů Česka. V tuzemsku byla nakažená labuť nalezena minulé pondělí. Odborníci očekávali, že nákaza přijde s oteplením, což se také potvrdilo. Pokud by se nákaza dostala do chovu, budou všechna zvířata utracena a zlikvidována v nejbližším asanačním podniku. Chovateli i drobnému by podle veterinárního zákona příslušela náhrada. Také v tomto případě se vymezí tří a desetikilometrové ochranné zóny se zpřísněnými pravidly.

Starosta Hluboké Tomáš Jirsa se obává, aby výskyt chřipky neovlivnil turistický ruch ve městě. K žádnému vybíjení divokého ptactva v oblasti se přistupovat nebude. "Takové úvahy se objevily v Norsku, ale hned byly zavrženy, opatření by nebylo reálné splnit," řekl ČTK ornitolog Jaroslav Cepák z Kroužkovací stanice Národního muzea.

Chřipka je podle odborníků v Evropě především veterinární problém, lidem riziko takřka nehrozí. Někteří vědci se ale obávají toho, že zvířecí chřipkové viry, které se dosud z člověka na člověka nepřenášejí, by mohly zmutovat a šířit se mezi lidmi. U nemocného musí být léčba antivirotiky zahájena nejpozději do 48 hodin po vypuknutí příznaků, jinak hrozí její selhání. V počáteční fázi se projevy ptačí chřipky neliší od běžné sezónní chřipky. Významným vodítkem pro lékaře je informace pacienta, zda v posledních sedmi dnech nepobýval v postižených oblastech a nebyl v kontaktu s domácími či divokými ptáky či s jejich výkaly.

Michael Vít: Riziko nákazy ptačí chřipkou je pro české občany minimální

Riziko nákazy ptačí chřipkou pro české občany je pouze minimální a teoretické, podmínky přenosu mezi zvířetem a člověkem nejsou v Česku takové, aby se infekce přenášela. Sdělil to hlavní hygienik Michael Vít. Podle informací, které má Vít k dispozici, byli v přímém kontaktu s nakaženou labutí dva pracovníci veterinární služby. Okruh dalších lidí hygienici zjišťují. "Tito lidé budou mít zpřísněný zdravotní dozor, jejich praktický lékař je bude sledovat maximálně dvakrát denně, měřit teplotu po dobu 20 dní, abychom byli ujištěni, že tam k žádnému přenosu nedošlo," uvedl hygienik. Opatření v rámci celé republiky považuje zatím za zbytečné. Lidé, kteří plánují výlet například na zámek Hluboká, nemusí podle něj své plány měnit.

ZOO v Hluboké má nárok na vakcinaci zvířat před ptačí chřipkou

ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou bude moct v případě potvrzení nákazy ptačí chřipkou v okolí využít na ochranu svých ptáků vakcíny státu. K dispozici jich je 250.000. Na tiskové konferenci ministerstva zemědělství to uvedl ředitel Státní veterinární správy Milan Malena. V zahradě, která leží v těsné blízkosti města a zámku Hluboká nad Vltavou, žije zhruba 500 opeřenců.

Zástupce ředitele hlubocké zoo Roman Kössl ČTK řekl, že všechny ptáky zoo už před časem stáhla do ubikací na přezimování, další jsou v uzavřených voliérách pod sítí a i pávy, kteří volně chodili po areálu, ošetřovatelé zavřeli do voliér. Zda v Hluboké využijí možnosti očkovat zvířata, budou chovatelé ještě konzultovat s veterináři. Pokud jsou možnosti, jak zvířata ochránit jinak, chtějí využít v zoo Ohrada spíš jich.

Podle některých veterinářů je totiž očkování pro zvířata rizikem a například v pražské zoo by k němu přistoupili až v nejzazším případě. Přednost dávají ochraně zvířat v ubikacích zoo. Ředitel pražské zoologické zahrady Petr Fejk nedávno řekl, že vakcinace zvířat znamená, že je už nikdy nebude možné vyvézt přes hranice. V krvi očkovaných zvířat se totiž vytvoří a zůstanou protilátky, takže není jasné, zda byla zvířata nemocná či pouze vakcinovaná.

Sali Berisha: Albánie nevzdává pátrání po pohřešovaných Češích

Albánské úřady pokračují v pátrání po trojici českých studentů, kteří jsou nezvěstní od srpna 2001. Albánský premiér Sali Berisha při pondělní návštěvě Prahy prohlásil, že jeho vláda i místní úřady mobilizují všechny síly, aby "našly bolestivou pravdu". V albánských horách před bezmála pěti lety zmizeli bratři Michal a Jan Pavelkové a jejich přítelkyně Lenka Tučková. Pátrání tamních úřadů ani mise přátel a rodiny nepřinesly žádné výsledky. Nezjistily se žádné stopy o tom, že by byli mrtví, nebo živí. Nepomohl ani příslib finanční odměny albánské policie za poskytnutí informací ve výši asi 1,44 milionu korun.

Předseda české vlády Jiří Paroubek po jednání s Berishou ocenil přístup Tirany a osobně premiéra při hledání mladých Čechů. "Albánské úřady po nich intenzivně pátrají, zatím bez výsledku. Chtěl bych ocenit nasazení a snahu albánské strany včetně vypsání vysoké odměny," uvedl Paroubek.

Prezident Václav Klaus a Sali Berisha hovořili o ekonomické vztazích, vývoji na Balkáně a začleňování Albánie do euroatlantických struktur. Česko podle Paroubka podporuje budoucí členství Albánie v EU, protože evropskou perspektivu této i okolních zemí v regionu považuje za záruku stability západního Balkánu. Berishovi nabídl pomoc při procesu integrace do evropských struktur, například formou konzultace ministerských úředníků. Oba státy mají zájem také na intenzivnější obchodní spolupráci. "Česká republika je exportérem míru a stability na Balkán," kvitoval Berisha přístup české diplomacie.

Hyundai investuje v Česku až miliardu eur do nové automobilky

Společnost Hyundai Motor investuje v Nošovicích v Moravskoslezském kraji 800 milionů až miliardu eur (29 miliard korun) do stavby nové automobilky. Novinářům to v pondělí řekl viceprezident Hyundai Motor Company Kim In-so. Továrna by měla zahájit provoz v roce 2008 a přímo zaměstná zhruba tři tisíce lidí, dalších až 13.000 lidí najde práci u dodavatelských firem a ve službách.

Stát již podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana podepsal se společností Hyundai memorandum o této investici. "Je to největší investice v novodobých dějinách ČR v objemu 28 až 30 miliard korun," uvedl Urban, podle kterého by po zahájení plného provozu měla nová továrna zvýšit český hrubý domácí produkt až o dvě a půl procenta a v Moravskoslezském kraji by měla snížit nezaměstnanost o dvě procenta.

Smlouva by měla být parafována v polovině května poté, co ji schválí vláda, moravskoslezské zastupitelstvo a společnost Hyundai. "Česká republika je tím správným místem pro náš projekt. Hodláme zde investovat 800 milionů až miliardu eur a po zahájení výroby produkovat 300.000 vozů ročně," uvedl Kim In-so, podle kterého by přípravné práce na stavbě továrny měly začít v polovině letošního roku.

Obsah smlouvy o investicích Hyundai bude zveřejněn až po jejím podpisu. Hyundai může podle Urbana počítat s přímými dotacemi 4,3 miliardy korun a daňovými úlevami 1,3 miliardy korun. Pokud investice Hyundai překročí miliardu eur, daňová úleva může být podle Urbana ještě vyšší.

Podle moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského se podařilo dojednat podmínky, které jsou výhodné pro obě strany. "Jsem rád, že se podařilo dojednat takové podmínky, že skutečně mohou znamenat velmi výrazný vstup do Moravskoslezského kraje," poznamenal Tošenovský. Hejtmanův náměstek pro ekonomický a regionální rozvoj Pavel Drobil doplnil, že kraj nyní finišuje s přípravami zóny.

Jiří Paroubek: Landsmanšaft není pro českou vládu partnerem

Sudetoněmecké krajanské sdružení není pro českou vládu partnerem. Premiér Jiří Paroubek tak reagoval na víkendovou výzvu landsmanšaftu, aby český prezident Václav Klaus, vláda i parlament zahájili se sudetskými Němci otevřený dialog o společné minulosti. Sudetští Němci českou politickou reprezentaci vybídli, aby se distancovali od "zločinného vyhnání" sudetských Němců z území tehdejšího Československa po druhé světové válce stejně jednoznačně, jako se německá vláda omluvila za zločiny spáchané na obyvatelstvu jiných národů ve jménu nacismu. V memorandu landsmanšaft znovu požaduje zrušení poválečných Benešových dekretů a amnestijního zákona a odsouzení "veškerých křivd spáchaných v zemi na obyvatelstvu německého původu".

Paroubkův kabinet loni vyjádřil uznání německým antifašistům z někdejšího Československa, kteří bojovali proti hitlerovskému režimu a po válce byli často pronásledováni. Kabinet kromě slov uznání a lítosti nad způsobenými křivdami vyčlenil 30 milionů korun na zdokumentování životních osudů perzekvovaných československých Němců. Symbolické gesto, které se vztahuje i na příslušníky jiných etnik, vyvolalo kritiku prezidenta Klause. Deklaraci označil za nebezpečné otevírání citlivé kapitoly dějin, kterou podle něj dostatečně jasně uzavřela česko-německá deklarace z roku 1997.

Stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil na nedělní výzvu sudetoněmeckého sdružení reagoval slovy, že nejsilnější opoziční strana považuje otázky minulosti za "jednou provždy uzavřené" a k jejich znovuotevírání nevidí žádný právní ani politický důvod.

Němci hledají v Česku nové místo pro ostatky svých vojáků

Německý Spolek pro péči o válečné hroby hledá nové místo pro ostatky německých vojáků, kteří za druhé světové války padli na území Česka. Sdružení již nepočítá s tím, že by je uložilo na evangelickém hřbitově v pražských Strašnicích, jak mělo původně v plánu. Náklady 2,5 milionu eur na pohřbení ostatků jsou příliš vysoké, uvedl v tiskové zprávě předseda spolku Reinhard Führer. "Znamenalo by to zastavení dalších důležitých projektů, především v Rusku. Proto plánujeme buď postavit nový sběrný hřbitov, nebo rozšířit některý hřbitov existující," uvedl. Provizorní uložení ostatků exhumovaných z hrobů po celém Česku v jednom ze skladů v Ústí nad Labem považuje nyní za jediné přijatelné řešení. Jinak by podle Führera hrozilo jejich drancování. S kostmi vojáků wehrmachtu z dalších zemí se čile obchoduje například na internetu, upozornil.

Do debaty o osudu ostatků německých vojáků, z nichž někteří podle médií patřili také k jednotkám SS, se minulý týden vložil také český prezident Václav Klaus. Ministrům pro místní rozvoj a obrany Radko Martínkovi a Karlu Kühnlovi a primátorům Prahy a Ústí nad Labem Pavlu Bémovi a Petru Gandalovičovi poslal dopis s výzvou, aby "společně řešili neúnosnou situaci".

Čeští vojáci se zapojili do ochrany vzdušného prostoru Pobaltí

Česká republika se začala podílet na obraně vzdušného prostoru tří pobaltských zemí. O uplynulém víkendu vyslala v rámci programu NATO do Litvy dva vojenské specialisty, kteří budou následující tři měsíce působit v řídícím centru na utajeném místě. ČTK to řekla Iva Ruskovská z tiskového odboru ministerstva obrany. Hlavním úkolem českých vojáků ze staroboleslavské brigády velení, řízení a průzkumu bude monitorování letů stíhaček, kontrola letového provozu a navádění letounů na vzdušné cíle. Misi zaplatí NATO.

Litva, Lotyšsko a Estonsko vstoupili do Severoatlantické aliance před dvěma lety, nemají však dostatek vlastních prostředků na vzdušnou ochranu svého území. Oblast střídavě střeží stíhačky dalších států aliance, jednotlivé vlády přispívají také leteckými odborníky. Ve vedení mise NATINEADS se již vystřídaly například Nizozemsko, Belgie či Dánsko. Všechny tři státy vlastní moderní stíhačky typu F-16.

Část průzkumníků odletěla na misi do Afhánistánu

Na půlroční misi do Afghánistánu odletěly v pondělí z mošnovského letiště čtyři desítky vojáků ze 102. průzkumného praporu v Prostějově. Z přerovského letiště za nimi odletí také technika a materiál. V provincii Badakšan budou společně s německými a dánskými kolegy v rámci mezinárodní mise ISAF zajišťovat bezpečnost na letišti ve Fajzabádu, chránit osoby a doprovázet vozidla. Do Afghánistánu se s nimi vydala také část vojáků z Bechyně, kteří mají za úkol odminování letiště v Kábulu. "Z mošnovského letiště odletěla do Afghánistánu část příslušníků 3. kontingentu ISAF - PRT. Druhá část vojáků odletí 18. dubna," řekla ČTK z tiskové a informační služby ministerstva obrany Monika Machtová.

Kromě průzkumníků odletí v polovině dubna do Afghánistánu také vojáci 601. skupiny speciálních sil z Prostějova, kteří zde budou plnit bojové úkoly v misi Trvalá svoboda. O vyslání špičkové protiteroristické jednotky v lednu rozhodla na žádost USA vláda, misi schválil i parlament. Podle mluvčího Vojenského zpravodajství lze vzhledem k tamní bezpečnostní situaci předpokládat, že mise bude tentokrát náročnější i nebezpečnější než před dvěma roky.

ODS slibuje trvalý růst a snížení nezaměstnanosti o polovinu

Občanská demokratická strana slibuje v případě volebního vítězství snížení nezaměstnanosti v prvním roce své vlády o 100.000 lidí a během celého funkčního období o polovinu. Tuzemská ekonomika by měla růst na základě reforem o šest až 7,5 procenta ročně a hospodaření veřejných rozpočtů by mělo být do sedmi let vyrovnané. Na pondělní tiskové konferenci k programu ODS to uvedl stínový ministr financí Vlastimil Tlustý.

Míra nezaměstnanosti v ČR v únoru činila 9,1 procenta a bez práce bylo 493.114 lidí, kteří mohli ihned nastoupit do zaměstnání. Česká ekonomika loni vzrostla o šest procent a vykázala nejlepší výkon ve své historii. Podle Tlustého by však hospodářský růst tímto tempem měl být trvalý. K tomu by mělo dopomoci i zavedení rovné daně ve výši 15 procent, snížení DPH z 19 na 15 procent, snížení sazeb sociálního pojištění, omezení byrokracie i vytvoření státem zaručeného příjmu.

Podle ředitele Liberálního institutu Miroslava Ševčíka je ekonomicky program ODS více méně reálný. Upozorňuje ovšem, že ODS bude k jeho prosazení potřebovat koaliční partnery. V časovém horizontu 18 až 24 měsíců od zavedení nezbytných opatření, jako je zpřísnění poskytování sociálních dávek, odbourání byrokratických překážek, zavedení větší motivace k práci a snížení odvodů a daní, lze podle něj očekávat pokles počtu nezaměstnaných o 150 až 200 tisíc, uvedl.

Podle studie Českomoravské konfederace odborových svazů by však uskutečnění předvolebních návrhů ODS stát připravilo o 112 až 246 miliard korun. Podle pátečního sdělení odborů by na plánovaná opatření nejvíce doplatili lidé s podprůměrnými příjmy. Odborům se nelíbí, že ODS plánuje snížit daně z příjmu a nechat si občany platit řadu veřejných služeb z vlastní peněženky. Na snížení daní prý vydělají především nejbohatší lidé. ODS s propočty odborů nesouhlasí a tvrdí, že jsou účelové.

ČSSD slibuje zvýšit porodné až na 120.000 korun za třetí dítě

Sociální demokracie slibuje, že po volbách razantně zvýší porodné. Za první dítě by matky měly podle ČSSD dostávat 60.000 korun, za druhého potomka 90.000 a při třetím porodu 120.000 korun. Premiér a hlavní volební lídr ČSSD Jiří Paroubek při pondělním zveřejnění aktualizované verze volebního programu odhadl, že by se mohlo díky této pobídce narodit zhruba o 20.000 dětí ročně více než nyní, kdy se jich narodí kolem 100.000. Peníze na vyplácení porodného a na další dávky chtějí sociální demokraté získat z růstu hrubého domácího produktu. Podle premiéra by měl činit každoročně pět procent, což podle jeho výpočtu představuje roční příjem do rozpočtu kolem 60 miliard korun.

Vyplácení porodného by se podle ministra financí a úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky rozložilo na tři roky, takže by to nebyl dramatický dopad na státní rozpočet. Podotkl, že sociální demokracie by na to rozhodně měla dost prostředků, protože na rozdíl od konkurenční Občanské demokratické strany neplánuje rovnou daň a další daňová zvýhodnění.

Porodné dosud činí 8750 korun, od dubna se zvýší na 17.500 korun. V roce 2004 se celkově narodilo téměř 98.000 dětí, z toho přes 48.000 bylo prvorozených, přes 35.500 dětí se narodilo jako druhé v pořadí, v pořadí třetích potomků přišlo na svět k deseti tisícům dětí. V případě že by se sociálním demokratů podařilo tuto změnu prosadit, vyplatilo by se na porodném pro tyto děti v roce 2004 celkově přes 7,2 miliardy korun.

CVVM: Důvěra lidí v prezidenta, vládu i parlament poklesla

Důvěra lidí v ústavní instituce poklesla. Vyplývá to z průzkumu, který v pondělí zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Proti únoru si o šest procent pohoršil i prezident Václav Klaus, kterému však stále věří nejvíce lidí - 68 procent. O pět procent si pohoršila i vláda, které nyní důvěřuje 39 procent Čechů. Tradičně nejhůře je na tom Poslanecká sněmovna s 26 a Senát s 23 procenty. Mírně vzrostla pouze důvěra lidí v obecní zastupitelstva, kterým věří 60 procent obyvatel, tedy o jedno procento více než v únoru. Nespokojeno je se současnou politickou situací 48 procent lidí, spokojenost vyjádřilo pouze 16 procent respondentů, což jsou podobné výsledky, jako byly v únoru, uvedlo CVVM.

ADRA hledá sponzory pro financování škol v Bangladéši

Humanitární organizace ADRA hledá sponzory pro financování vesnických škol v nejchudších částech Bangladéše. Podpora všech sedmi škol, které v Asii vybudoval misionář a lékař Milan Moskala, přijde ročně na téměř 250.000 korun. Školy navštěvuje přibližně 500 dětí a občas také jejich rodiče. Vzdělání si v Bangladéši všichni lidé velmi váží a školu ve vesnici považují za raritu, řekla vedoucí zlínské pobočky ADRA Alena Rusová.

Milan Moskala, který je iniciátorem projektu BangBaby, založil školy v těžce dostupných nebo v nejchudších oblastech Bangladéše. Program BangBaby vznikl ve Zlíně v roce 1999. Jeho nejznámější částí je adopce na dálku, která umožňuje dětem z chudých rodin vzdělání. Sponzorování dětí přijde měsíčně na 500 až 1100 korun. Nejvyšší částku platí adoptivní rodiče sirotkům, kterým ADRA hradí nejen školné, ale i jídlo a další potřebné věci. Děti se ve více než dvou stovkách škol učí především číst a psát. Kromě svého rodného jazyka poznávají také angličtinu. Ve výuce se seznámí i s matematikou, náboženstvím, zeměpisem nebo biologií. Díky českým a slovenským sponzorům navštěvuje školy přes 780 dětí.

ADRA je mezinárodní humanitární organizace, která má pobočky ve 140 zemích. Jejím posláním je pomáhat tam, kde jsou lidé ohroženi na životě v důsledku přírodních katastrof, hladomorů či válečných konfliktů. V Česku funguje od roku 1992, pracoviště ve Zlíně vzniklo o rok později.

Škoda Auto zahájila sériovou výrobu modelové řady Roomster

Automobilka Škoda Auto zahájila v pondělí sériovou výrobu nové modelové řady Roomster ve svém pobočném závodě v Kvasinách na Rychnovsku. Do konce letošního roku 2006 opustí brány závodu nejméně 15.000 vozů a denní produkce závodu postupně dosáhne až 190 vozů. Novinka představená poprvé v únoru na ženevském autosalonu se začne v ČR prodávat v červnu a během léta postupně i na dalších významných evropských trzích. ČTK o tom informoval mluvčí firmy Evžen Krauskopf.

Na trh v České republice firma do konce roku dodá přibližně 1800 vozů. Zákazníci si mohou roomster zakoupit od 339.900 Kč. Základní výbava bude obsahovat například dva čelní a dva boční airbagy, posilovač brzd s funkcí brzdového asistenta, posilovač řízení nebo variabilní systém zadních sedadel. Za tuto částku si lidé budou moci koupit verzi s motorem o objemu 1,2 litru. Roomster firma nabídne s třemi benzinovými a třemi naftovými motory s mechanickou i automatickou převodovkou. Ceny provedení se silnějšími motory firma zatím neoznámila.

Vlčnovská Jízda králů se představí na půdě Evropského parlamentu

Tradiční vlčnovská Jízda králů se příští týden představí ve Štrasburku poslancům Evropského parlamentu (EP). Jednu z nejvýznamnějších folklorních událostí regionu bude propagovat patnáctičlenná krojovaná skupina muzikantů a tanečníků, řekl ve Zlíně europoslanec Tomáš Zatloukal, který pochází ze Zlínského kraje a akci v EP zaštiťuje. Vlčnovská jízda usiluje o zapsání na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Jízda králů ve Vlčnově na Uherskohradišťsku je podle tamního starosty Jana Pijáčka unikátní tím, že se v původní podobě dochovala v původním prostředí. "Rozhodně nechceme vozit Jízdu králů do Štrasburku, tento fenomén patří do původního prostředí, proto s námi ani nepojede král. Poslanci se musí přijet podívat do Vlčnova," uvedl starosta. Vystoupení folklorního souboru Vlčnovjan a cimbálové muziky doplní audiovizuální prezentace o tradici i současné podobě Jízdy králů. Nebudou chybět ani regionální pochoutky, výprava sebou poveze asi deset litrů slivovice a více než 1000 tradičních vlčnovských koláčků.

Štrasburské vystoupení je podle Pijáčka jednou z řady aktivit, které by mohly pomoci ke zviditelnění této kulturní události a zapsání na seznam UNESCO. "Je to samozřejmě dlouhodobá záležitost, určitě to bude trvat několik let, na projektové dokumentaci však usilovně pracujeme. V povědomí odborníků i veřejnosti však už vlčnovská Jízda králů zapsaná je," řekl starosta.

Slovenský Febiofest zahájil český film Štěstí

Komedie českého režiséra Bohdana Slámy Štěstí zahájila v Bratislavě 13. ročník mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest 2006. Cenami ověnčený český snímek tak zároveň vstoupil do slovenských kin. Febiofest nabídne slovenským divákům 143 filmů a po Bratislavě se největší filmová přehlídka na Slovensku přesune do dalších sedmi míst. Slovenský Febiofest, který je zmenšenou podobou českého, skončí 25. dubna v Košicích. "Slovenský Febiofest je dnes už na českém festivalu úplně nezávislý. To, co ho spojuje s českým, je název akce, její koncepce; snad ta nejdůležitější věc, s níž si pomáháme, je finanční zabezpečení," řekl zakladatel Febiofestu Fero Fenič.

Febiofest, který letos nabízí rekordních 16 programových sekcí, je už tradičně zaměřený na českou audiovizuální tvorbu. Kromě toho festival nabídne profilové sekce filmařů, jako je například Jan Švankmajer, Pedro Almodóvara, Kim Ki-duk či polský režisér Krzysztof Zanussi, který si filmy v Bratislavě sám uvede. Z hlavního města se Febiofest přesune do Nitry, Banské Bystrice, Žiliny, Martina, Popradu a dál na východ, do Prešova a do Košíc.

Český Febiofest začal 23. března v Praze, kde skončí 31. března. Potom se vydá na cestu po šesti českých městech, která potrvá do 17. dubna.

Ze sportu:

V dohrávaném zápase 22. kola první fotbalové ligy porazili hráči Mladé Boleslavi pražskou Slavii jednoznačně 4:1. O své výhře rozhodli domácí v rozmezí deseti minut krátce po přestávce, dvakrát se trefili Pecka a Kulič. Debakl Slavie jen zmírnil Vlček. Pražané tak po 22. kole klesli v tabulce na třetí místo za Teplice, oproti nimž mají zápas k dobru. Před Mladou Boleslavi mají slávisté už jen dvoubodový náskok.

Olympijská vítězka Kateřina Neumannová obdržela Záslužný kříž II. stupně z rukou ministra obrany Karla Kühnla, který v pondělí v Praze ocenil úspěšné armádní sportovce ze zimní olympiády v Turíně. Trenér běžkyně na lyžích Stanislav Frühauf dostal Záslužný kříž III. stupně, další lyžaři v čele se skokanem na lyžích Jakubem Jandou převzali děkovné listy a broušené upomínkové předměty.

Český hokejista Jaromír Jágr z New Yorku Rangers vede produktivitu NHL před Joem Thorntonem ze San Jose jen o bod, protože kanadský útočník si v nedělním utkání v Chicagu připsal tři asistence. Jágr má na kontě z 71 zápasů 107 bodů a s 51 brankami vede tabulku střelců.

Český olympionik Michael Maier skončil třetí v druhém závodu jachtařské série Eurolymp v lodní třídě Finn. Z výhry se o víkendu radoval Emilios Papathanasiu z Řecka, světová jednička v mezinárodním žebříčku ISAF třídy Finn, před Slovincem Vincencem Gašperem. O bod za Maierem skončil na hladině Lago di Garda na čtvrtém místě další český jachtař Michal Hrubý.

Na šestý pokus chtějí basketbalistky Gambrinusu Sika Brno konečně prorazit v turnaji Final Four Evropské ligy až na nejvyšší stupínek. Ve svých plánech počítají s výhodou domácího prostředí, které budou mít poprvé v souboji nejlepších čtyř týmů kontinentu k dispozici. V Brně se bude hrát od pátku do neděle.

Hladiny řek stoupají, sílu povodní ovlivní úterní déšť

Hladiny řek v České republice budou podle meteorologů nadále stoupat. Rozhodující bude intenzita úterních přeháněk, místy může napršet až 30 milimetrů na metr čtvereční. Rozvodní se především menší toky. V pondělí dosáhly nejvyššího - třetího stupně povodňové aktivity Novohradka v Uhřeticích na Chrudimsku a Lužnice v Nové Vsi na Jindřichohradecku. Druhý povodňový stupeň platil na více než deseti místech.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí do středy 18:00 povodně v Královéhradeckém, Pardubickém, Jihočeském, Plzeňském, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Rozvodnění toků lze očekávat na Vysočině a ve Zlínském, Středočeském a Karlovarském kraji. V ostatních regionech by pak měly být pouze zvýšené hladiny řek.

Na zvýšené průtoky Vltavy se připravuje i Praha, magistrát nechal vyklidit náplavky a zavřel protipovodňová vrata do kanálu Čertovka.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami. Teploty 11 až 15 stupňů Celsia.