Zprávy

Euro: Verdikt v arbitráži s Nomurou o 40 miliard Kč asi v úterý

Verdikt v arbitráži mezi Českou republikou a japonskou bankou Nomura, která po státu požaduje zhruba 40 miliard Kč, zřejmě padne v úterý. S odvoláním na zdroj z ministerstva financí to uvedlo nové číslo týdeníku Euro. Mluvčí ministerstva Petra Krainová ČTK řekla, že tento termín je pravděpodobný.

V květnu možná generální protest zdravotníků a zavřené ordinace

Zdravotníci možná v květnu, tedy měsíc před sněmovními volbami, uspořádají generální protest. Mohl by znamenat i uzavření ordinací a omezení péče. K tomuto kroku by mohli přistoupit, pokud do té doby neprosadí své požadavky. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek. Ministr zdravotnictví David Rath v ČT zopakoval, že tlaku nespokojených zdravotníků neustoupí. Pekárka obvinil z toho, že stomatologickou komoru zpolitizoval a udělal z ní "ocásek ODS".

Tisíce zdravotníků protestovaly proti Rathovi již v pátek na pražském Staroměstském náměstí. Tvrdí, že jeho politika ohrožuje kvalitu péče. Ministr ale míní, že nespokojeným lékařům, lékárníkům a zubařům jde o vlastní příjmy a pacienti by na splnění jejich požadavků naopak doplatili. Páteční protest pořádali soukromí lékaři, zubaři, lékárníci, menší nemocnice a některá pacientská sdružení. Nepodpořily ho Česká lékařská komora a Lékařský odborový klub - stojí za Rathem.

Nespokojení zdravotníci požadují ministrův odchod, ale vadí jim i zákon o neziskových nemocnicích a například i norma, kterou se Rath podle Pekárka snaží ovládnout pojišťovny. Prezident České lékařské komory Milan Kubek však v tomtéž pořadu řekl, že většina lékařů z nemocnic naopak sporný zákon o neziskových zařízeních podporuje. Soudí, že páteční demonstrace kredit zdravotníků v očích veřejnosti "strašně poškodila".

Rathův partner v diskusi, hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann (ODS) se Pekárka zastal, mimo jiné i v případě ministrova tvrzení, že ze stomatologické komory se stal "ocásek ODS". Podle hejtmana lze dovodit, že z lékařské komory se pod vedením Rathova spojence Kubka stal "ještě větší ocásek" sociální demokracie.

Miloš Zeman možná ve volební kampani podpoří Davida Ratha

Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman možná podpoří při volební kampani ministra zdravotnictví a pražského volebního lídra sociální demokracie Davida Ratha. Expremiéra Rath v neděli navštívil na jeho chalupě v Novém Veselí na Žďársku. "Pan ministr Rath nepatří mezi lidi, které jsem nazýval vyžírky, klientelisty nebo dalšími nelichotivými výrazy, takže ani tuto variantu nemohu vyloučit," odpověděl Zeman ČTK na dotaz, zda Ratha podpoří. Zeman ještě minulé úterý řekl, že v Praze bude podporovat poslance Karla Šplíchala, Stanislava Křečka a starostu Prahy Letňan Josefa Dobrého. Svůj postoj k Rathovi označil za neutrální.

Zeman je přesvědčen o tom, že demonstrace zdravotníků na Staroměstském náměstí tento týden nebyla zorganizována ODS, ale spíš zahraničními farmaceutickými firmami, jejichž zisky ministr Rath ohrožuje. Šlo o lobbistickou skupinu, protože nejméně 10, ne-li více procent lékařů jsou dealeři těchto firem, které jim vybavují ordinace a zvou je na kongresy na Havaj, tvrdí expremiér. Také Rath je přesvědčen o tom, že bojuje proti farmaceutické lobby. "Co se někdy jeví jako mnoho nepřátel, může být jedna účelová aliance, která se tváří jako mnoho hlav, přitom jde o jednu hlavu a jedno centrum," uvedl. Vzdát se ale nehodlá a řídí se heslem: "Kdo po vás kamenem, vy po něm dvěma."

Kreml potvrdil datum návštěvy Putina v ČR na počátku března

Kreml v neděli potvrdil datum oficiální návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v České republice. Jak se dříve předpokládalo, přijede Putin do Česka 1. a 2. března. Putin jako hlava státu přijede do Prahy poprvé. Podle informací ČTK bude Putinův doprovod tvořit asi 60 lidí. S ruským prezidentem přijede do Prahy také jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov a šéf úřadu ruské vlády a předseda česko-ruské mezivládní komise Sergej Naryškin. V ruské delegaci budou i zástupci ruských regionů.

Podle českého velvyslance v Moskvě Miroslava Kostelky už je rozpracována řada dohod, o kterých se může jednat i v Praze. Před dokončením je například smlouva mezi oběma vládami o ukončení produkce vojenského materiálu na základě licencí bývalého Sovětského svazu. Na podpis čeká i dohoda o vzájemné ochraně práv výsledků duševní činnosti ve vojensko-technické oblasti, tedy využívání licencí v obranném průmyslu. Zástupci ministerstev financí jednají také o úpravě dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic a dohodě o zamezení dvojího zdanění. "Měla by být uzavřena rámcová úvěrová smlouva o financování českého vývozu do Ruska mezi Českou exportní bankou a ruskou Vněšekonombankou," řekl ČTK Kostelka. Český premiér by chtěl na jednáních s Putinem otevřít také otázku dodávek zemního plynu a ropy do Česka po roce 2013, kdy vyprší současné kontrakty. Česko se bude podle Kostelky zajímat především o problematiku stabilnosti dodávek energetických surovin.

Ministerstvo financí: Dluh Ruska vůči ČR je prakticky vyřešen

Vypořádání zbylého dluhu Ruska vůči České republice je již podle ministerstva financí prakticky hotové. Většina pohledávek vůči Ruské federaci již byla vyřešena dodávkami zboží podle dohody z roku 2001. Nyní se dokončují práce na zbylých pohledávkách ve výši 123,3 milionu dolarů (zhruba tři miliardy Kč), řekl ČTK náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Ruská federace původně ČR dlužila 3,6 miliardy dolarů (podle dnešního kurzu zhruba 86 miliard Kč). Pohledávky vznikly převážně z výměny zboží na přelomu 80. a 90. let. Původně byly vedeny převážně v převoditelných rublech, v roce 1991 ale byly přepočteny na dolary.

Celková výše dluhů, které mají vůči Česku cizí státy, činila loni na konci srpna zhruba 37,2 miliardy Kč. Největším dlužníkem v tu dobu bylo právě Rusko následované Irákem. Vypořádání půlmiliardového syrského dluhu se již dokončuje, naopak vyřešení dluhu Libye se oddálilo poté, když z ministerstva musel kvůli skandálu s peruánským dluhem odejít náměstek Ladislav Zelenka.

Vyvadil neodstoupí; Němec o jeho osudu rozhodne v pondělí

O definitivním osudu náměstka ministra spravedlnosti Jiřího Vyvadila se rozhodne v pondělí, kdy se Vyvadil v úřadu sejde s ministrem Pavlem Němcem. Z pořadu České televize Otázky Václava Moravce vyplynulo, že oba trvají na svých předchozích postojích - Vyvadil odmítá odstoupit a ani Němec nehodlá nic měnit na svém dřívějším vyjádření, v němž náměstka nepřímo vyzval k rezignaci.

Spor mezi Vyvadilem a Němcem vznikl kvůli tomu, že Vyvadil ministra neinformoval o své schůzce se stíhaným podnikatelem Tomášem Pitrem. Premiér Jiří Paroubek o ni přitom věděl. S Pitrem dokonce Vyvadil vyjednával o prodeji potravinářské firmy Setuza jako Paroubkův posel. Vyvadil také kontaktoval soudce Petra Nováka, jehož senát loni poslal Pitra za daňové úniky na 8,5 roku do vězení - rozsudek zatím není pravomocný.

Ministr dříve uvedl, že Vyvadil snižuje důvěru nejen v ministerstvo, ale především v justici jako celek a z toho důvodu mu nezbývá než jej vyzvat, aby z této věci do konce týdne vyvodil osobní odpovědnost. V neděli k tomu nechtěl nic dodávat, uvedl pouze, že v pondělí věc proberou s Vyvadilem u pracovního stolu. Očekává rozuzlení a zklidnění situace.

Podle Němce je věcí ČSSD, jak by se zachovala, kdyby Vyvadila odvolal. Pokud by Paroubek zareagoval na odchod náměstka nominovaného ČSSD odvoláním ministra z US-DEU, vnímal by to jako "faktické zrušení koaliční smlouvy". "Pokud se sociální demokracie bude snažit za každou cenu tímto vyhozením z vlády pomoci Unii svobody k úspěchu ve volbách, no tak s tím těžko můžeme něco dělat," uzavřel Němec.

Pitr: Schůzku s náměstkem Vyvadilem dojednali naši právníci

Lednovou schůzku náměstka ministra spravedlnosti Jiřího Vyvadila (ČSSD) s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem dojednali jejich právníci. Pitr to řekl v diskusním pořadu Nedělní partie televize Prima. Setkání s Vyvadilem podle něho trvalo deset minut. "Když to řeknu zjednodušeně, já mám jednoho právníka, pan Vyvadil má právníka, ti právníci se znají, oba dva znají ten problém a oba dva napadlo, že by bylo dobré udělat schůzku mně s panem Vyvadilem," prohlásil.

Jediným tématem prý byl Pitrův dotaz, zda je společnost PPF vhodným kupcem pro potravinářskou firmu Setuza a může ji zachránit před krachem. Setuzu vlastní společnost Český olej, jejíž vlastníky Pitr neoficiálně zastupuje. "Důvod byl takový, že kauza Setuza je za poslední léta zpolitizována a já nechci, aby ta firma kvůli mé osobě zbankrotovala," prohlásil Pitr, který byl nepravomocně odsouzen za 11 let staré daňové delikty a je stíhán za další. Navíc byl obviněn v souvislosti s prodejem akcií Setuzy z podvodu. Premiér Jiří Paroubek před časem Pitra nařkl z rozpoutání aféry kolem privatizace Unipetrolu. Pitr je však přesvědčen, že se stal obětí tajných služeb. "Před rokem ten samý soud s těmi samými důkazy řekl, že jsem nevinen a zprostil mě viny. Byl jsem odsouzen až poté, co jsem byl označen jako nepřítel státu," konstatoval.

V prosinci loňského roku policie na Pitra vydala zatykač, podle jeho názoru "zcela jasně v režii tajných služeb". "Je to písemně doložené," uvedl Pitr s poukazem na text dopisu místopředsedy městského soudu v Praze Bohuslava Horkého ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi, který zveřejnila Mladá fronta Dnes. Soudce v něm sděluje, že kancléř rozvědky řekl jemu a soudci Petru Novákovi, který má Pitrův případ na starosti, že předseda vlády Paroubek byl prostřednictvím ministra vnitra informován o Pitrově úmyslu opustit republiku, a bylo by pro něj nepřijatelné, kdyby se Pitrovi podařilo uprchnout. "Můžu si myslet, že i ten rozsudek, který byl jen tři týdny před tím, než byl ten zatykač, už mohl souviset s tím, že někdo plánoval vydání toho zatykače," prohlásil Pitr.

Randák řekl, že Pitr chtěl uprchnout mimo EU; nevyloučil Seychely

Stíhaný podnikatel Tomáš Pitr, na něhož pražský městský soud před Vánoci vydal mezinárodní zatykač, se podle informací rozvědky chystal uprchnout mimo Evropskou unii. Jeho cílem byla země, jež nemá s Českou republikou prozatím uzavřenu žádnou smlouvu o vydávání občanů. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ředitel civilní rozvědky Karel Randák. Konkrétnější nechtěl být, nevyloučil však, že touto zemí by mohly být Seychely, kde se zdržuje uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř. Pitr zde loni Krejčíře navštívil. "Mohly to být Seychely, mohla to být stejně dobře Dubaj, mohlo to být Belize, mohly to být Bahamy," vyjmenoval. Konkrétnější nechtěl být s vysvětlením, že by tím mohl ohrozit důležitý zájem služby. Informace získala podle Randáka rozvědka od spolehlivých zdrojů jako vedlejší produkt. Vyloučil přitom, že by předmětem zájmu agentů byl sám Pitr.

Vyšší riziko ptačí chřipky je kolem Pardubic, Strakonic a Znojma

Vyšší riziko výskytu ptačí chřipky u drůbeže existuje podle odborníků v oblastech kolem Pardubic, Strakonic a Znojma. Vyplývá to z mapky, která zaznamenává hustotu výskytu vodní drůbeže a drůbeže hrabavé. Jestliže se zde existence nebezpečného viru H5N1 u ptáků potvrdí, budou zde přijata daleko přísnější opatření, než by tomu bylo jinde. V diskusního pořadu Sedmička televize Nova to řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Milan Malena.

Nákaza byla dosud zjištěna ve 12 evropských zemích, včetně těsných sousedů Česka - Rakouska, Německa a Slovenska. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta je třeba si uvědomit, že se může sporadicky objevovat v Evropě i několik dalších let. Je proto nutné, aby lidé změnili své návyky, soudí. Informovat by je měla mediální kampaň. V případě výskytu ptačí chřipky není podle Víta problém zabezpečit velkochovy. Drobní chovatelé by se ale neměli cítit ukřivděni, když je stát vyzývá, aby nenechávali svoji drůbež pobíhat po okolí, uvedl Vít. Krmivo by měli skladovat pod střechou.

Kolín: Automobilka TPCA zatím vylepšila jen obchodní bilanci ČR

Automobilka Toyota Peugeot Citroen Automobile, která před rokem zahájila výrobu, podle kolínského radního Ondřeje Plašila pověřeného koordinací rozvojových a investičních aktivit města zatím vylepšila zejména bilanci zahraničního obchodu České republiky. Město z ní dosud velký finanční přínos nemá, přestože do průmyslové zóny, v níž továrna stojí, investovalo kolem 1,2 miliardy korun. "Teď to má vliv zejména na makroekonomické ukazatele, ale věříme, že se to nakonec vyplatí i městu," řekl Plašil ČTK. Podmínkou ale podle něj je, aby firma měla své sídlo v Kolíně. Se zahájením výroby ho totiž přesunula do Ovčár, na jejichž území továrna stojí. Do Ovčár by tak v budoucnu mohly putovat výnosy z daní TPCA. V případě změny sídla by ale posílily pokladnu zadluženého Kolína. Spor o změnu adresy TPCA se ale zatím nepodařilo vyřešit.

Analytici: Sazby DPH ve "starých" zemích EU spíše mírně rostou

Sazby daně z přidané hodnoty se ve "starých zemích" Evropské unie podle analytiků oslovených ČTK spíše zvyšují. Sazby DPH se pohybují od 2,1 procenta do 25 procent. Některé země uplatňují nyní až čtyři sazby, u mnoha položek existují výjimky. Do snížené či "supersnížené" sazby patří zejména potraviny, dodávky vody, lékařské zařízení, léky či doprava, vyplývá ze statistiky Evropské komise. Dlouhodobý trend je růst DPH a daní ze spotřeby obecně. EU je financována podílem z DPH vybrané v členských státech, a evropští úředníci tak mají podle něj svůj osobní zájem na tom, aby se této daně vybralo co nejvíce.

Česko má vedle základní devatenáctiprocentní sazby sníženou pětiprocentní sazbu. Zatímco vládní sociální demokracie hodlá po volbách zachovat nynější stav, opoziční Občanská demokratická strana chce zavést jednotnou patnáctiprocentní sazbu. Uvažuje ale o výjimkách na některé potraviny či léky.

Daň z přidané hodnoty je všeobecná daň ze spotřeby, kterou se zatěžuje přidaná hodnota zboží a služeb. Daň se vybere v každém článku výroby a distribuce a při dodání zboží a služeb, na něž se vztahuje. V důsledku ji zaplatí konečný spotřebitel.

Nejlepším českým filmem roku 2005 se stal Slámův snímek Štěstí

Českého lva za nejlepší film loňského roku získal snímek Štěstí režiséra Bohdana Slámy a producenta Pavla Strnada. Filmoví akademici mu letos udělili celkem sedm prestižních křišťálových sošek; také za režii, scénář, kameru, hlavní i vedlejší ženský herecký výkon i mužský herecký výkon v hlavní roli. Po dvou soškách získaly snímky Sluneční stát režiséra Martina Šulíka a Příběhy obyčejného šílenství Petra Zelenky. Vilhelmová konečně dostala "lva", kromě péče o miminko bude točit

Za hlavní roli ve filmu Štěstí letos dostala Českého lva herečka Tatiana Vilhelmová. "Napadá mě jenom jedno slovo: konečně," okomentoval moderátor Jiří Macháček okamžik, kdy Vilhelmová přebírala cenu od své kolegyně Ivany Chýlkové. Vilhelmová na toto ocenění byla nominována již několikrát, letos však nominaci proměnila poprvé. Šanci na získání dalšího "lva" však herečka, která v listopadu porodila dítě, může mít už brzy; připravuje se totiž na další natáčení. "Jsem vděčná že se to stalo a že mám doma toho lva. Kamarádky mi ho ukazovaly, tak teď už jim ho taky můžu ukazovat," řekla ČTK krátce po vyhlášení cen Vilhelmová. Protože však své dítě kojí, musí se oslava její první prestižní křišťálové sošky obejít bez alkoholu. Proběhne prý proto střízlivě, ale příjemně. "Jsem pořád na mobilu, kdyby se náhodou miminko vzbudilo," vysvětlila Vilhelmová.

Sedmadvacetiletá herečka se již krátce po porodu pustila do další práce. "Trošku s výčitkami svědomí, jestli to není moc brzo, ale já doufám, že to všechno zvládneme společně s rodinou," konstatovala. Nyní ji čeká v Brně natáčení seriálu České televize Četnické humoresky, zlákali ji také režiséři Jiří Strach do válečného televizního filmu Akce Silver a Jan Svěrák pro dlouho připravované Vratné lahve.

Režiséra Miroslava Krobota ocenění za filmovou roli překvapilo

Překvapení ze zisku Českého lva za vedlejší roli ve filmu Příběhy obyčejného šílenství režiséra Petra Zelenky v sobotu při předávacím ceremoniálu v pražské Lucerně neskrýval divadelní režisér Miroslav Krobot. "Je to pořád taková shoda náhod, že si to teď vůbec neumím srovnat," řekl Krobot krátce po převzetí ceny ČTK. "Před pár lety jsem poprvé začal hrát divadlo, teď jsem poprvé točil. Je to tak divné a narychlo, že z toho zatím nic nevyvozuji," konstatoval Krobot, který před měsícem oslavil 55. narozeniny. Jako divadelní herec debutoval před pěti lety právě v původní jevištní verzi Zelenkových Příběhů obyčejného šílenství a časopis Svět a divadlo jej za to odměnil cenou Objev roku. Nyní Krobot dokonce uvažuje o tom, že alespoň trochu zkusí i další uměleckou profesi. "V divadle máme takový plán, že bychom chtěli napsat scénář nebo divadelní hru," prohlásil Krobot. Nevyloučil dokonce ani její případné následné zfilmování.

Brněnská West Side Story i po deseti letech vyprodala divadlo

Brněnská inscenace West Side Story i po deseti letech od svého prvního uvedení zcela vyprodala v sobotu sál Městského divadla Brno. Slavnostní představení, které připomnělo premiéru z roku 1996, viděli diváci v původním obsazení. V hlavních rolích vystoupili Alena Antalová, Jana Musilová, Petr Gazdík, Igor Ondříček a Roman Vojtek, který byl za svůj výkon před deseti lety nominován na Cenu Thálie. Inscenace režírovaná ředitelem divadla Stanislavem Mošou měla dosud 631 repríz, které zhlédlo 470.000 lidí, řekla ČTK mluvčí divadla Lucie Broučková. Hrála se v Belgii, Dánsku, Chorvatsku, Lucembursku, Německu, Nizozemsku, Portugalsku, Rakousku, Slovinsku i na Slovensku. "Po několika málo reprízách byla označena našimi i zahraničními recenzenty za současné nejlepší provedení na evropském kontinentu," uvedla Broučková. Brněnské provedení West Side Story je podle ní charakteristické použitím početného divadelního orchestru, choreografií Vladimíra Kloubka a scénou Miroslava Meleny.

Nejlepší mešní víno je z arcibiskupských sklepů v Kroměříži

Nejlepší mešní víno je z arcibiskupských zámeckých sklepů v Kroměříži. O vítězství polosuchého vína Biskup Bruno Ryzlink rýnský ročník 2005 rozhodly dvě komise složené z odborníků a také laiků z řad duchovních na 4. ročníku sympozia mešních, liturgických a košer vín, které v neděli skončilo ve Spišské Kapituli na východě Slovenska. Letošního ročníku tohoto sympozia, ve střední Evropě ojedinělého, se zúčastnili výrobci vín ze Slovenska, České republiky, Itálie, Slovinska a Maďarska s dvaačtyřiceti vzorky. Podobná přehlídka mešních vín používaných při církevních obřadech se koná už jen v Itálii pod záštitou Vatikánu, řekl ČTK páter Pavol Zaťko, který je hlavním organizátorem sympozia.

Na nápad uspořádat toto sympozium přišel páter Zaťko právě během svých studií v Římě. Na rozdíl od vatikánského sympozia se ale na Slovensku hodnotí také liturgická a košer vína, která se používají při pravoslavných, řeckokatolických a židovských obřadech. Mešní, liturgická a zvlášť košer vína musejí splňovat velmi přísné požadavky. "Musí se vyrábět klasickou technologií a bez přidávání cukru nebo jakýchkoli chemických barviv a příchutí," upřesnil Zaťko, přičemž zdůraznil, že výrobní postupy upravují přísné církevní předpisy, ale také zákony. Podle Zaťka může být víno použito k obřadům pouze po schválení příslušnou církevní autoritou. Pravidla jednotlivých církví jsou přitom velmi přísná. Například v případě košer vína musí rabín sledovat výrobu vína od sběru hroznů až po jeho plnění do lahví. Katolická církev upřednostňuje při obřadech bílé víno, zatímco pravoslavní a řeckokatoličtí duchovní používají červené víno symbolizující krev Ježíše Krista.

Olympijské hokejové zlato putuje do Švédska

Hokejisté Švédska podruhé v historii vyhráli olympijské hry. V nedělním finálové utkání v Turíně porazili v severském derby Finsko 3:2, když vítězný gól vstřelil v 10. vteřině závěrečné třetiny obránce Nicklas Lidström. Švédové tak navázali na triumf z roku 1994 z Lillehammeru, Finsko vyrovnalo druhým místem svůj nejlepší výsledek z Calgary z roku 1988.

Po zlatu z Nagana mají čeští hokejisté druhou olympijskou medaili

Samostatná česká hokejová reprezentace se zúčastnila čtyř olympijských her, z Turína si poveze druhou sadu medailí. V Lillehammeru a Salt Lake City vyšla po čtvrtfinálových porážkách naprázdno, naopak před osmi lety v Naganu vystoupala až na vrchol a zasloužila se o největší český úspěch historie zimních olympiád. V Turíně mohla Česká republika potřetí za sebou poskládat nejsilnější možný výběr včetně hvězd NHL. Výsledkem pak byla i přes čtyři porážky bronzová radost. Ta však zdaleka nedosáhne rozměrů oslav z roku 1998. Tehdy byla poprvé kvůli hrám přerušena zámořská NHL a na Turnaji století tak mohly startovat všechny hvězdy v čele s Waynem Gretzkým, Dominikem Haškem či Jaromírem Jágrem.

Českou republiku vedl v Naganu stejně jako o čtyři roky dříve v Lillehammeru trenér Ivan Hlinka. Po výhrách nad Kazachstánem a Finskem zakončili čeští hokejisté základní skupinu prohrou s Ruskem 1:2. Ve vyřazovacích bojích postupně narazili na největší favority, přesto si poradili se sebevědomými Američany i hvězdnými Kanaďany. Ve finále pak oplatili porážku Rusku a konečně splnili sen několika hokejových generací. Do nebe byl vynášen především brankář Hašek, jenž stlačil průměr obdržených branek pod jednu na zápas.

Někdejší československá reprezentace získala v historii OH osm medailí, z toho čtyři stříbrné a stejný počet bronzových. Českým medailovým rekordmanem je mladší ze slavné bratrské dvojice Jiří Holík, který vlastní čtyři cenné kovy za dvě druhá (1968 a 1976) a dvě třetí místa (1964 a 1972). Po sobotě se k němu přiblížil Robert Lang, jenž pomohl vybojovat vedle bronzu z Turína a zlata z Nagana také federální bronz z roku 1992.

Hokejisté přivezli domů první olympijské medaile z Turína

První medaile z olympiády jsou doma. V neděli večer je z Turína do Prahy přivezli hokejisté. Členy bronzového týmu budou v pondělí po poledni následovat stříbrný Lukáš Bauer a zlatá Kateřina Neumannová. Devatenáct hodin po vítězném zápase o třetí místo s Ruskem se na letišti v Ruzyni objevilo jen pár hráčů a kompletní realizační tým. Většina výběru odcestovala už nad ránem do Ameriky, do Čech zamířili jen gólmani Tomáš Vokoun, Milan Hnilička, Dušan Salfický, obránce Marek Židlický a útočník Aleš Kotalík. Na hokejové medailisty čekaly jen rodiny, žádní fanoušci je přivítat nepřišli.

Kubina: Jsme jako Brazílie ve fotbale, úspěch je jen zlato

Čeští hokejisté svými výkony v posledních letech namlsali fanoušky a ti od nich požadují výhradně zlaté medaile. Podle Pavla Kubiny tak nastala podobná situace jako v případě brazilských fotbalistů, sám obránce však za úspěch považuje i třetí místo z Turína. Národní tým triumfoval v uplynulých deseti letech pětkrát na mistrovství světa a vyhrál i olympijský turnaj v Naganu. "Jsme jak Brazílie ve fotbale. Když není zlato, tak se mluví o neúspěchu. Po tom, jak to všechno probíhalo, je ale bronz dobrý, i když jsme chtěli zlato," řekl obránce Tampy novinářům poté, co český tým v Itálii porazil Rusko a obsadil na XX. zimních hrách třetí místo. Kubina byl rád, že se mužstvu podařilo porazit sbornou i proto, že se tím alespoň trochu rehabilitoval za nevydařené semifinále proti Švédsku. "Ten zápas nám nevyšel po všech stránkách, proto jsme tu medaili chtěli strašně moc," řekl.

Jágr se turínským bronzem zřejmě rozloučil s reprezentací

Zápas o třetí místo na olympijských hrách v Turíně byl zřejmě posledním startem Jaromíra Jágra v české hokejové reprezentaci. Čtyřiatřicetiletý útočník to řekl novinářům po sobotní výhře nad Ruskem 3:0, která znamenala zisk bronzových medailí. "Pro mě to byl pravděpodobně na devadesát procent poslední zápas v reprezentaci. Jako pro spoustu kluků," řekl Jágr, který duel kvůli problému se stehenním svalem nedohrál. V průběhu třetí třetiny se sice vrátil na střídačku, ale do hry se již nezapojil. Pouze si po závěrečné siréně dojel převzít bronzovou medaili. Přestože má před sebou zřejmě ještě několik sezon, reprezentovat už nechce. "Já si myslím, že to není brzy. Myslím, že už je čas odejít, aspoň to cítím. Je můj pocit," uvedl. Zdravotně se sice cítí dobře, ale unavuje ho velká zodpovědnost, očekávání a naděje, které do něj všichni vkládají. "Je hrozně únavný, když spousta lidí na tebe spoléhá, a ty víš, že to nejde a nemůžeš s tím nic dělat. Je to hrozně vysilující a ničí mě to. Je to sport a někdy to prostě nejde," řekl nejproduktivnější hráč této sezony NHL, který se v Turíně moc dobře necítil. Jediná věc, která by jej zřejmě přiměla přehodnotit rozhodnutí o reprezentačním konci, je návrat do Evropy. "Kdybych hrál ještě v Čechách nebo někde v Evropě. Ale abych po sezoně někam jezdil..." prohlásil Jágr.

V padesátce na olympijských hrách Koukal sedmý

Posledním individuálním vítězem na olympijských hrách v Turíně se stal italský běžec na lyžích Giorgio di Centa, jenž díky nejrychlejšímu spurtu v závěru vyhrál závod na 50 kilometrů volnou technikou. Český reprezentant Martin Koukal obsadil s minimálně ztrátou sedmé místo, Jiří Magál dojel hned za ním. Lukáš Bauer se vepředu neudržel a obsadil šestnácté místo, Milan Šperl byl sedmadvacátý. Maratonský závod s hromadným startem se rozhodl stejně jako u žen až v závěrečném stoupání zhruba půldruhého kilometru před cílem.

Jirásek označil turínské hry z českého pohledu za úspěšné

Za úspěšnou označil předseda národního olympijského výboru Milan Jirásek českou výpravu na dvacátých zimních olympijských hrách. Češi získali v Itálii čtyři medaile: zlato a stříbro běžkyně Kateřina Neumannová, druhé stříbro přidal její kolega Lukáš Bauer a bronzem přispěli do sbírky hokejisté. "Jsem velice spokojen," řekl Jirásek novinářům v Pragelatu. Před olympiádou říkal, že by bral tři medaile. Nesdílel některé optimistické výhledy, které hovořily až o šesti cenných kovech. "Všechny naděje těžko vždycky vyjdou. Já raději ubral a teď jsme úspěšnou výpravou," řekl Jirásek.

Vlajkovou lodí rekordní výpravy s 83 členy byli běžci na lyžích. "Celkový dojem je dobrý, ale nesmí to zakrýt, že určitá místa jsou chabá. Za Katkou (Neumannovou) pořád nikdo neroste a bude těžké novou Katku získat," řekl Jirásek. Běžci získali tři medaile, ale na jejich vrub jde i nevětší ostuda. Postaral se o ni manažer Květoslav Žalčík, který špatně přihlásil mužskou štafetu. "To byl velký lapsus. Funkcionáři by neměli sportovcům házet klacky pod nohy, ale tohle byla přímo kláda," řekl Jirásek. "Ohrozilo to ducha ve výpravě, ale běžci se s tím dokázali vyrovnat," dodal.

Vedle úspěchů přinesla olympiáda i řadu zklamání. "Biatlon se mohl představit v lepší podobě, kluci výrazně lepší než děvčata, ale to se stává," řekl Jirásek. Skoro jistě se medaile čekala od skokana Jakuba Jandy, ale vítěz Turné čtyř můstků skončil desátý a třináctý. "Je otázka, co k tomu přispělo. Jestli jen turbulence kolem něj, nebo ztráta sebedůvěry po letech. Je na odborných svazech, které mají hlavní zodpovědnost za sportovní stránku přípravy, aby udělaly hlubší rozbory," řekl Jirásek.

Ruský tisk: Oba soupeře v zápasu o třetí místo ovládala apatie

Oba týmy, které v pátek přišly o možnost bojovat o hokejové olympijské zlato, ovládala před sobotním utkáním o třetí místo apatie, píší ruská média. Vítězství České republiky 3:0 přišlo prý především proto, že ruská sborná nedokázala vzdorovat týmové hře soupeře. "Když přišli o možnost hrát o zlato, slibovali hráči obou družstev, že budou ze všech sil bojovat o bronz. Bojovali, v potu tváře se ze všech zbývajících sil snažili, ale zázraky, které se dějí jen ve finále, nepřišly," poznamenal ruský sportovní internetový server sport.ru. "'Bratři Slované' nás chladnokrevně přehrávali," uzavřel komentátor stránek.

Podle deníku Sovětskij sport nemohli ruští hokejisté najít účinnou obranu proti týmové hře Čechů. "Navíc se 'vyznamenal' Ilja Kovalčuk, když byl v nejnevhodnější chvíli vyloučen do konce utkání, čehož Češi využili," odsoudil list Kovalčukův brutální faul loktem do obličeje Pavla Kubiny, který ve druhé třetině musel ze zápasu odstoupit. Ruský útočník Alexandr Ovečkin řekl agentuře RIA Novosti, že až na poslední dva zápasy hrál ruský celek na olympiádě výborně. "Nevím, co nám scházelo, abychom vyhráli i nad Finy a Čechy," povzdechl si mladík nad tím, že hvězdami nabitý tým skončil teprve podruhé za celou historii zimních olympiád bez medaile. Poprvé se tak stalo v roce 1994 v Lillehammeru.

Výsledky víkendových zápasů 1. ligy kopané

Most - 1. FC Slovácko 3:2; Fotbalisté Mostu se po čtyřech prohrách za sebou dočkali vítězství. Severočechům, které poprvé vedl kouč Zdeněk Ščasný, zajistil tři body tři minuty před koncem kanadský obránce Andre Hainault.

Mladá Boleslav - Ostrava 2:1; Fotbalisté Mladé Boleslavi lépe zvládli vstup do jarní sezony, který čekal na Středočechy i Baník Ostrava po odložení zápasu 17. kola až v neděli. V zajímavém duelu vyhráli a poskočili na páté místo tabulky. Hosté navíc přišli o vyloučeného Hoffmana.

Liberec - Jihlava 0:0; Fotbalisté Slovanu Liberec sice už podesáté v řadě v první lize neprohráli a jejich cesta za mistrovským titulem dál pokračuje, přesto s bezbrankovou remízou proti Jihlavě spokojeni nebudou. Hosté přijeli s defenzivní taktikou, která se jim vyplatila: z půdy ligového lídra vezou cenný bod pro boj o záchranu. Favorit poznal, že tažení za ligovým titulem nebude snadné. Přestože od první minuty soupeře svíral do kleští, které se rozevíraly jen výjimečně, neměl dostatek klidu, aby řadu slibných šancí zakončil.

Brno - Sparta 1:1; Fotbalisté Sparty nedokázali zvítězit ani v Brně a po remíze 1:1 zůstávají ve spodní polovině tabulky, blízko pásma sestupu. Nejtěžší překážkou pro obhájce titulu byl brankář Lejsal, který zneškodnil několik vyložených šancí, včetně Matušovičovy penalty. Kapituloval pouze ve 36. minutě po střele Zabavníka. Domácí vyrovnali devět minut před koncem, gól dal Simr, který se proti Spartě trefil už na podzim, ještě v dresu Mladé Boleslavi.

Zlín - Teplice; Domácí fotbalisté se proti zkušenějším Teplicím nedokázali prosadit. Teplice zůstávají na druhém místě ligové tabulky, na vedoucí Liberec ztrácí 5 bodů.

Plzeň - Jablonec 1:2; Obě branky Jablonce vstřelil Lafata a byly to jeho první trefy po návratu z řecké ligy. Za domácí snížil Zakopal, ale vyrovnat se nepodařilo, ani když hosté přišli o vyloučeného Hrotka.

Janda po nezdaru v Turíně nemá ani domácí titul, vyhrál Matura

Vedoucí muž Světového poháru ve skoku na lyžích Jakub Janda se musel v sobotu večer za umělého osvětlení v Klingenthalu spokojit s titulem českého vicemistra. Po návratu z nevydařených olympijských her se vítěz Turné čtyř můstků potýkal s nachlazením a v mistrovském závodě konaném v Německu našel přemožitele v kolegovi z reprezentace Janu Maturovi. Třetí skončil další olympionik Ondřej Vaculík.

Tenista Štěpánek vyhrál v Rotterdamu první turnaj v kariéře

Tenista Radek Štěpánek vyhrál poprvé v kariéře turnaj ATP ve dvouhře. V nedělním finále v Rotterdamu porazil český hráč Christopha Rochuse z Belgie po setech 6:0 a 6:3. Štěpánek se dočkal premiérového titulu v sedmadvaceti letech ve svém čtvrtém finále a stal se v Rotterdamu nástupcem světové jedničky Rogera Federera. Nedělní utkání měl aktivně hrající Štěpánek ve své moci. Úder soupeřově psychice uštědřil už v prvním setu, v němž nedovolil o dva týdny mladšímu Belgičanovi uhrát ani game. Sadu, ve které vyhrál Rochus jen sedm míčků, ukončil Štěpánek po osmnácti minutách tvrdým forhendovým returnem. V druhé sadě byl průběh vyrovnaný pouze do stavu 4:3 pro šestého nasazeného Čecha, poté Štěpánek prolomil Rochusovo podání a při svém servisu dosáhl na první mečbol. Za stavu 40:30 ho ještě soupeř prohodil, při druhém mečbolu však karvinský rodák zasáhl u sítě bezchybně a v euforii klesl k zemi. Utkání trvalo 45 minut, Štěpánek v druhé sadě nasázel osm es za sebou.

"Je to krásný pocit. Tento den si budu navždycky pamatovat. A určitě na to dnes padnou nějaká piva," uvedl po svém premiérovém vítězství Štěpánek, kterého před začátkem označil ředitel turnaje Richard Krajicek za "černého koně". "Tím jsi mi dal zvláštní motivaci," řekl český tenista bývalému wimbledonskému šampionovi během pozápasového rozhovoru.

Neumannová, Bauer i hokejisté mohou medaile řádně zapít

Úspěšní čeští olympionici dostanou vedle finančních prémií také tekutou odměnu. Jeden z hlavních sponzorů národního olympijského výboru se rozhodl věnovat běžkyni na lyžích Kateřině Neumannové za každou z medailí poukázku na tisíc piv, stejně byl obdarován i Lukáš Bauer. Pořádně oslavit zisk bronzových medailí mohou po skončení sezony také hokejisté, kteří dostanou deset tisíc piv. Jak si tekutou odměnu rozdělí, záleží jen na nich. "Postupovali jsme podobně jako u fotbalistů po mistrovství Evropy v Portugalsku. Také oni byli třetí a dostali pivní odměnu," řekl ČTK Jan Kovář z marketingového oddělení společnosti Pilsner Urquell.

Počasí:

V pondělí očekávají meteorologové počasí s proměnlivou oblačností a se sněhovými přeháňkami. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 stupňů Celsia.