Zprávy

Vláda chce, aby EU přijala společné stanovisko ke karikaturám

Vláda pověřila ministra zahraničí Cyrila Svobodu, aby navrhl schůzku ministrů zahraničí zemí Evropské unie, jejímž cílem by bylo přijetí společného stanoviska k situaci kolem karikatur proroka Mohameda. Po středeční schůzi kabinetu to řekl premiér Jiří Paroubek. Otištění kreseb v evropských novinách vyvolalo v uplynulých týdnech protesty radikálů v řadě muslimských států. Ministr Svoboda považuje dosavadní postoj unie k tomuto problému za rozpačitý. Jiří Paroubek uvedl, že je třeba respektovat náboženské cítění různých společenských skupin. "Svoboda jednoho začíná tam, kde končí svoboda druhého," řekl. Na druhou stranu je podle něj nutné respektovat také svobodu slova.

Kabinet se dohodl, že podpoří Dánsko, jehož zboží některé islámské země po otištění karikatur v dánských novinách bojkotují. Dánské zastupitelské úřady v několika asijských státech navíc napadli radikálové. Kodaň odtud poté stáhla část svého diplomatického personálu. "Jsme solidární s Dánskem, Česká republika tuto solidaritu již patřičně vyjádřila," řekl na tiskové konferenci ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Jiří Paroubek doplnil, že útoky radikálů nepovažuje za přiměřené. Přestože karikatury proroka otiskly také české noviny, v Česku žádné nepokoje nejsou. Muslimové se od násilných protestů distancují, řekl v pondělí ministr vnitra František Bublan.

Solidaritu Dánsku znovu vyjádřili zástupci politických klubů v Evropském parlamentu a předseda Evropské komise José Barroso. Podle Barossa je svoboda projevu v Evropě nedotknutelná. Před několika dny se Dánska zastal také americký prezident George Bush.

Vláda souhlasí, aby do sociálního bydlení patřily byty do 90 m2

Byty do 90 metrů čtverečních a rodinné domy do 150 metrů čtverečních budou patřit do kategorie sociálního bydlení. S návrhem ministra pro místní rozvoj Radko Martínka a ministra financí Bohuslava Sobotky souhlasila vláda. Výstavba těchto bytů tak zřejmě i po roce 2007 zůstane ve snížené pětiprocentní sazbě DPH. Návrh ještě musí schválit parlament. Ministerstvo financí připraví novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která by měla začít platit od 1. ledna 2008. Parlament o ní bude jednat pravděpodobně letos na podzim, řekl Martínek. Dodal, že vláda se nadále bude snažit se státy EU vyjednat, aby snížená sazba DPH pro výstavbu bytů platila i po roce 2007.

Cílem nové definice sociálního bydlení je, aby výstavba bytů v ČR nezdražila. "Tyto podmínky bude splňovat 70 a pravděpodobně i více procent veškeré nové bytové výstavby i po roce 2007," řekl po jednání vlády ministr Sobotka. Dodal, že rekonstrukce bytového fondu bude ve snížené, pětiprocentní sazbě až do roku 2010. Podle předsedy Svazu měst a obcí Oldřicha Vlasáka se podařilo v definici sociálního bydlení vyjednat optimální podmínky. Obcím to při výstavbě bytů pomůže.

V současnosti platí pro stavby související s bydlením pětiprocentní sazba DPH, kterou je ale možné uplatňovat jen do konce roku 2007. Poté se kvůli EU bude nižší sazba vztahovat jen na výstavbu bytů a obytných domů, pokud bude přítomen sociální aspekt. Běžná sazba DPH je 19 procent.

Vláda schválila změny zákonů omezující šedou ekonomiku

Vláda schválila návrh zákona, kterým se mění občanský zákoník, obchodní zákoník a zákony o podnikání na kapitálovém trhu. Účelem navrhovaných změn je omezit šedou ekonomiku. ČTK to sdělil tiskový odbor vlády. Návrh novelizace občanského zákoníku vychází ze zprávy o některých opatřeních k omezení šedé ekonomiky, kterou vláda vzala na vědomí již v roce 2004. V občanském zákoníku se mění právní úprava smlouvy o sdružení tak, aby se účastníkem sdružení, které se věnuje podnikání, již nemohly stávat právnické osoby. Má se tím odstranit možnost daňových úniků.

Novelizace obchodního zákoníku pak obsahuje především rozsáhlou změnu v oblasti nabídek na převzetí, která je uvádí do souladu s unijní směrnicí. Novela rovněž podmiňuje zvolení nebo jmenování člena představenstva akciové společnosti tím, že prokáže, že nemá daňové nedoplatky a nedoplatky na platbách sociálního pojištění. Obchodní zákoník dále rozšiřuje povinnost podnikatelů informovat o obchodních listinách, které vydávají. Podnikatelé, kteří mají zřízenou internetovou stránku, budou muset tyto údaje uveřejňovat i na internetu.

Novela rovněž upravuje ustanovení obchodního zákoníku o podnikání zahraničních osob v Česku. Cílem této úpravy je uvést tato ustanovení do plného souladu s právem Evropské unie.

Jiří Paroubek: Při vstupu do EMU se kurz koruny přiblíží 25,00 Kč/EUR

Při zavedení společné evropské měny, které se v České republice předpokládá na začátek roku 2010, by se kurz koruny měl přiblížit 25 Kč za euro. Při setkání s marockými podnikateli to v Rabatu řekl český premiér Jiří Paroubek. Podle ekonomů tento kurz nelze vyloučit, pravděpodobnější je však o něco slabší hodnota. "Myslím si, že to bude k datu vstupu do Evropské měnové unie k 1. lednu 2010, že se (koruna) přiblíží k částce 25,00 Kč/EUR," řekl poté Paroubek ČTK. Na dotaz, jestli koruna této hodnoty dosáhne, nebo se jí přiblíží, uvedl, že to už nehraje roli.

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma před podobnými výroky varuje. "Myslím, že pan premiér nedocenil, že takový výrok z jeho strany je pro trh hodně citlivou informací," uvedl Tůma v online rozhovoru na serveru Patria.cz. Zdůraznil, že centrální banky hrají důležitou úlohu v dohodách o směnném poměru koruny a eura, ale žádná jednání v tomto směru podle něj vedena nejsou. "Jinak, co se týče úrovně kurzu, já nevím, kde bude v roce 2010 a i pan premiér může přinejlepším hádat," podotkl Tůma. Přijetí eura v roce 2010 je podle něj zvládnutelné, ale je to podmíněno potřebnými reformami.

Podle hlavního ekonoma České spořitelny Viktora Kotlána nelze kurz 25 korun za euro v roce 2010 vyloučit, pravděpodobnější je však hodnota kolem 26 Kč/EUR. ČR navíc podle něj přijme společnou měnu až v roce 2013. "Premiér by měl být každopádně při vyjadřování se k výši konverzního poměru (kurz měny v okamžiku přechodu na euro) opatrnější. Už proto, že centrální parita a konverzní poměr jsou věcí dohody ČR a zbytku eurozóny," řekl.

Ekonomové: Češi loni příliš neutráceli ani o Vánocích

Češi loni příliš neutráceli ani o Vánocích. Růst výdajů zůstal umírněný, a obchody tak nemají důvod zvyšovat ceny, uvedli dnes oslovení ekonomové. Lidé více utrácejí například za lacinější textil a obuv, stále více populární jsou i nákupy přes internet. Podobný vývoj lze podle expertů čekat i letos. Růst maloobchodních tržeb za celý loňský rok zrychlil ve stálých cenách tempo na 3,7 procenta ze tří procent za rok 2004.

Nejvyšší tempo růstu bylo ve 4. čtvrtletí, kdy se tržby zvýšily meziročně o 4,2 procenta. V prosinci stouply sezonně očištěné tržby meziročně o 4,6 procenta. Před Vánocemi lidé utráceli především za oblečení, obuv, elektroniku, nábytek či výrobky pro domácnost. "Po relativně hubeném listopadu jsme očekávali, že lidé budou na Vánoce nakupovat v prosinci více," uvedl Michal Brožka z Raiffeisenbank. Nákupy potravin i dalšího zboží podle něj byly umírněné a celkový výsledek zhoršil i prodej automobilů a pohonných hmot.

"Jak je vidět, tak ani hojně diskutovaná rostoucí zadluženost domácností nedokázala výrazně ovlivnit celkové útraty českých domácností v obchodech," řekl David Marek z Patria Finance. Zhruba 92 procent spotřebních výdajů je v ČR navíc podle něj financováno z běžných příjmů a jen osm procent z půjček. Kvůli omezené poptávce tak obchody podle analytiků nemají důvod zvyšovat ceny. Ze stejného důvodu tolik nerostou ani spotřební dovozy.

Podle Petra Dufka z ČSOB však byl loňský rok pro prodejce příznivý a růst tržeb odpovídá možnostem ekonomiky. Zvlášť silný růst se prý projevuje u prodeje obuvi, oděvů, drogistického a farmaceutického zboží. Oživením prochází i zásilkový obchod, který těží z rostoucí obliby internetového prodeje. "Rychlost, komfort, ohromně široká nabídka a atraktivnější ceny ve srovnání s kamennými obchody rýsují internetovým obchodům velkou budoucnost," řekl.

Václav Klaus zřejmě navštíví v první polovině roku vojáky v Kosovu

České vojáky, kteří působí v jihosrbské provincii Kosovo, navštíví pravděpodobně během první poloviny letošního roku prezident Václav Klaus. Po asi hodinové schůzce s hlavou státu na Pražském hradě to ve středu řekl ministr obrany Karel Kühnl. "Já to velmi vítám, protože pan prezident ještě nebyl za vojáky. A myslím si, že je to také jasný signál jeho přístupu k armádě a k naší účasti v zahraničních misích," uvedl ministr. Pět stovek českých vojáků působí v Kosovu v rámci aliančních sil KFOR. Je to největší zahraniční kontingent české armády. Loni na podzim zde vojáky navštívil premiér Jiří Paroubek.

Ministr Kühnl se s prezidentem Klausem sešel, stejně jako již několikrát v minulosti, na vlastní žádost. Jak znovu zopakoval, Klaus je vrchním velitelem ozbrojených sil země, a proto jej chce čas od času informovat o dění v armádě - například o průběhu její reformy.

ODS: Rath a Paroubek kvůli distributorům léků porušují zákon

Podle ODS ministr zdravotnictví David Rath a premiér Jiří Paroubek svou výzvou k tomu, aby nemocnice začaly odebírat léky od jiného distributora, porušují zákony. Dokonce prý nabádají k trestnému činu. Vyplývá to z právní analýzy, kterou si ODS nechala vypracovat. Prohlásil to ve středu šéf strany Mirek Topolánek. Podle něj by se případem měla zabývat policie a státní zastupitelství, ODS ale trestní oznámení nepodá. Premiér s výtkami ODS nesouhlasí.

Distributoři léčiv zastavili od středy dodávky léků do tří nejzadluženějších fakultních nemocnic. Ostatním zařízením se chystají zkrátit platební lhůty na dva týdny. Nemocnice totiž hradí léčiva až za tři i více měsíců. Ministr Rath uvedl, že už má náhradního dodavatele léků. "Nemocnice jsou veřejné instituce a mohou odebírat léčiva pouze od firem, které si vyberou ve veřejném výběrovém řízení, a ne na pokyn ministra či premiéra," uvedl Topolánek. Opačný postup je podle něj "jasným porušením zákona na ochranu hospodářské soutěže" a kartelovým jednáním. Lídr ODS dodal, že pokud by ředitelé nemocnic upřednostnili placení novému dodavateli před staršími závazky, byl by to trestný čin zvýhodňování věřitele.

David Rath zrušil výběrová řízení na smlouvy pro středočeské nemocnice

Ministr zdravotnictví David Rath zrušil ve středu výběrová řízení na smlouvy pro středočeské nemocnice. Před dvěma dny skončila Středočechům možnost přihlásit se do řízení, v němž usilují o smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Rath ČTK řekl, že výběrová řízení byla odložena na červen. "Důvodem je možnost kolize výsledků nyní plánovaných výběrových řízení se zákonem o nestátních zdravotnických zařízeních," uvádí se v dopise, jenž má ČTK k dispozici. Zákon nyní bude projednávat Senát.

Středočeský hejtman Petr Bendl Rathův krok napadl jako "projev arogance a opovrhování všemi lidmi ve středočeských zdravotnických zařízeních". "Je to zároveň porušení veřejného slibu premiéra České republiky, který na začátku ledna sliboval, že výběrová řízení proběhnou a že se po nich situace stabilizuje," zdůraznil. Rath zase uvádí, že naopak díky zrušení výběrových řízení zůstane občanům středních Čech péče v nemocnicích zachována.

Sněmovna minulý týden přijala zákon o neziskových nemocnicích, který předpokládá, že ve Středočeském kraji bude 16 nemocnic. Do výběrového řízení se přihlásilo jen pět nemocnic vlastněných krajem. Jejich součástí je 11 menších nemocnic, samostatně se do řízení nepřihlásily. Z toho by podle Ratha vyplývalo, že jenom pět krajských nemocnic by dostalo dále smlouvu s pojišťovnou, zbylým 11 hrozil zánik. "My si nepřejeme, aby ty nemocnice zanikly," zdůraznil ministr. "Odůvodnění je falešné v tom, že všechny tyto argumenty platily v době, kdy byly termíny řízení vypsány," uvedl Bendl. O převodu malých nemocnic do majetku velkých oblastních ví ministerstvo už sedm měsíců, dodal.

Vladimír Dryml: VZP vydávala více než miliardu ročně v rozporu s předpisy

Více než miliardu korun ročně vydávala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) v rozporu se zákonnými předpisy. Řekl to ČTK náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Dryml. Podle něj se jednalo zejména o projekty internetové zdravotní knížky (IZIP), léčebné pobyty pro děti Mořský koník a centrální nákupy léků. "Jsou v tom například i podivné smlouvy na nákupy počítačové techniky a smlouvy se zařízeními, která v době uzavření smlouvy neměla právní subjektivitu," uvedl náměstek pro zdravotní pojištění a kontrolu před svým dnešním vystoupením před sněmovní vyšetřovací komisí k VZP.

VZP je od loňského listopadu pod nucenou správou a ministerstvo zdravotnictví kontroluje toky peněz v instituci, která ročně spravuje 120 miliard korun. Ministr David Rath přičítá hlavní vinu za zhruba desetimiliardový schodek bývalé ředitelce pojišťovny Jiřině Musílkové, kterou sněmovna v půli ledna odvolala. Musílková tvrdí, že vláda nutila VZP platit více, než kolik pojišťovna získávala z výběru pojistného.

Nucený správce: VZP nebyla řízena, kompetence byly nejasné

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nikdy nebyla řízena, kompetence jednotlivých útvarů byly nejasné a jejich činnost se překrývala. V tom byl podle nuceného správce Antonína Pečenky základní problém VZP. Náměstek ministra zdravotnictví pro nucenou správu to řekl ČTK před svým středečním vystoupením před sněmovní vyšetřovací komisí. "Bylo tam několik útvarů, které se křížily, a celý problém VZP byl v tom, že vlastně nebyla řízena. Kompetence nebyly nikdy jasné," prohlásil.

Žalobce stíhá bývalé šéfy inspekce vnitra za šikanu podřízeného

Někdejší vedení Inspekce ministra vnitra čelí obvinění kvůli údajné šikaně podřízeného policisty. V této souvislosti jsou od loňského července stíháni bývalý šéf inspekce Mikuláš Tomin a jeho zástupce Leo Salvet. Obviněni jsou z trestného činu porušování práv a chráněných zájmů vojáků, řekl ČTK státní zástupce Michal Zachystal. Podle něj by ale mělo být stíhání obou mužů zastaveno.

Stíhání odstartovalo trestní oznámení pracovníka inspekce Romana S., který si stěžoval na to, jak se k němu nadřízení v roce 2001 zachovali. Poukazoval na to, že mu Tomin se Salvetem svévolně ztěžovali výkon služby, uvedl Zachystal. Podle obvinění vypracovali na podřízeného tendenční negativní pracovní posudek. "Předtím byl Roman S. přeložen k výkonu funkce do Liberce," upřesnil státní zástupce.

Tomina a Salveta obvinil Zachystal na pokyn nadřízeného zastupitelství loni v červenci. Obvinění při výslechu popřeli, že jednali v rozporu s předpisy, konstatoval žalobce. Vyslechl také nadřízeného Romana S. z působiště v Liberci, který poškozeného rovněž ohodnotil negativně. Liberecký nadřízený potvrdil obsah hodnocení, které vypracovali šéfové inspekce, uvedl státní zástupce.

František Zajíček popravený komunisty bude mít v Ústí n.L. desku

Národní socialista František Zajíček, který byl v roce 1954 v inscenovaném procesu odsouzen k trestu smrti a popraven, bude mít v Ústí nad Labem pamětní desku. V pátek 24. února ji na budově západního nádraží Českých drah odhalí ústecký primátor Petr Gandalovič a synovec popraveného železničáře Otakar Zajíček.

Ústecký rodák bojoval za války proti nacistům. Po válce se zapojil do odboje proti komunistickému režimu. Po zatčení v roce 1953 ho StB nezákonnými prostředky donutila k doznání činů, které nespáchal. Pak byl označen za vůdce teroristické skupiny a po veřejném soudu v roce 1954 byl popraven.

Ve stanovém táboře na Letné přespalo celkem přes 4800 bezdomovců

Ve stanovém táboře pro bezdomovce v Praze na Letné přespalo celkem přes 4800 lidí. Stany byly v provozu uplynulé tři týdny. V noci na středu v nich mohli lidé bez domova nocovat naposledy. Zájem byl opět značný. Podle mluvčího magistrátu Jiřího Wolfa v táboře přespalo 219 bezdomovců. Dopoledne vojáci tábor zbourali. Ve stanovém táboře bylo nejdřív sto lůžek, potom se kapacita rozšířila o dalších 60. Městečko bylo prakticky každý den přeplněno, spalo v něm více než 200 bezdomovců. Část zájemců museli pracovníci humanitárních organizací, kteří se starali o provoz, posílat do denních center.

Vojenské stany se objevily na pláni z rozhodnutí města kvůli silným mrazům 24. ledna. Původně se předpokládalo, že tam budou stát dva týdny. Provoz ale magistrát kvůli mrazivému počasí o týden prodloužil. Nyní už se velmi nízké teploty neočekávají. Pokud by silněji mrzlo, humanitární sdružení jsou připravena zvýšit počty míst ve svých azylových domech.

Tuto zimu umrzli v Praze čtyři lidé, tři z nich byli zřejmě bezdomovci. V celé republice kvůli mrazům zemřelo 17 lidí. Podle odhadů v Praze žije asi 4600 bezdomovců, v azylových domech je 900 míst.

Do Prahy loni přijelo 3,7 mil. turistů, o deset procent více

Prahu loni navštívilo podle odhadů analytické firmy Mag Consulting 3,7 milionu zahraničních turistů, což je o 9,8 procenta více než před rokem. Celkový počet cizinců v ČR přitom rostl o něco pomaleji, a to o 5,9 procenta. Do českých hotelů přijelo celkem 6,37 milionu zahraničních hostů. Podíl Prahy na příjezdech zahraničních turistů tak loni výrazně vzrostl na 58,1 procenta, řekl na tiskové konferenci analytik Jaromír Beránek.

K tomu, aby Praha přilákala ještě více turistů, musí se podle náměstka primátora Karla Bürgermeistera zlepšit pořádek, čistota a bezpečnost v centru města. Názor odjíždějících turistů je pro Prahu podstatný. Velká část turistů se totiž pro návštěvu Prahy rozhodne právě na základě dobrých referencí od přátel, kteří zde již byli. Dalším zdrojem informací, na jejichž základě se turisté rozhodují pro návštěvu Prahy, je v poslední době hlavně internet. Praha plánuje investice do úprav turisticky vyhledávaných míst, jako je Václavské náměstí. Investičními akcemi chce zlepšit také vzhled oblastí, které dosud turisté pomíjejí, jako jsou Smíchov, Karlín či Libeň.

Zemřel televizní a rozhlasový režisér a herec Karel Pech

Ve věku 88 let v úterý v Praze náhle zemřel televizní a rozhlasový režisér, herec, scenárista, dramaturg a pedagog Karel Pech. "Zemřel zřejmě na následky mozkové příhody," řekla ČTK jeho neteř Radmila Korhoňová. Podle ní byl Pech až do smrti vitální a aktivní. "Stále měl spoustu nápadů, nyní se chystal na internetu publikovat své povídky," uvedla. Pech také ještě donedávna spolupracoval s Českým rozhlasem.

Karel Pech (původním jménem Antonín Pech) se narodil 18. května 1917. Vystudoval reálné gymnázium v Praze, od roku 1946 začal spolupracovat s tehdejším Československým rozhlasem. Byl například režisérem cestopisných reportáží Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky. Po roce 1948 působil také více než dvacet let jako herec Národního divadla. S Československou televizí Pech spolupracoval od začátku jejího vysílání v roce 1953; jejím zaměstnancem byl v letech 1969 až 1979. V polovině 70. let natáčel společně s japonskou bohemistkou Šimako Muraiovou pořady o Japonsku; byl autorem řady zejména publicistických televizních seriálů. Za své zásluhy o televizi se Pech stal členem její Dvorany slávy. Řadu let také vyučoval na FAMU i na fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze.

Bambini di Praga mají řadu koncertů, pojedou do Jižní Koreje

Dětský sbor Bambini di Praga se má v prosinci vydat na turné do Jižní Koreje. V letošní sezoně je podle manažerky Lindy Vágnerové poměrně hodně vytížen, má množství úkolů a vystoupení. Za stěžejní považuje sbor zejména spolupráci s Pražskou komorní filharmonií při koncertech pro rodiče a děti. Nejbližší termíny jsou 4. března a 1. dubna. Těleso nepřerušilo koncertní činnost ani výuku zpěvu, i když s ním musel přestat pracovat sbormistr Bohumil Kulínský, stíhaný za údajné zneužívání sboristek a za ohrožování mravní výchovy mládeže.

V Národním domě na Vinohradech má sbor v dubnu zahajovat Mezinárodní festival youth2006prague a vystoupí v přímém televizním přenosu na zahajovacím večeru 43. mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha. V květnu se mají Bambini tradičně zúčastnit předávání Cen Olgy Havlové a v květnu a červnu se mají konat pravidelné koncerty v kostele sv. Mikuláše na Starém Městě.

Ze sportu:

Čeští hokejisté vstoupili do olympijského turnaje v Turíně výhrou nad Německem 4:1. Vychytal ji gólman Tomáš Vokoun, který nahradil v 10. minutě zraněného Dominika Haška. Na vedoucí branku Tina Boose z poslední minuty úvodní části odpověděl dvěma trefami v druhé třetině bek Tomáš Kaberle, v závěru skórovali ještě Jaromír Jágr a David Výborný. Druhým soupeřem svěřenců trenéra Aloise Hadamczika budou ve čtvrtek hráči Švýcarska.

Akrobatický skokan na lyžích Aleš Valenta se cítí lépe a chtěl by po středečním volnu pokračovat od čtvrtka v tréninku. Olympijský vítěz ze Salt Lake City odkulhal z úterního tréninku v Sauze d'Oulx po špatném dopadu kvůli nataženým vazům v kolenu. Bolesti Valentu trápí od špatného dopadu v tréninku na Světový pohár ve Špindlerově Mlýně, v kterém zkoušel trojné salto s pěti vruty.

Třetí měsíc si drží čeští fotbaloví reprezentanti druhé místo ve světovém žebříčku federace FIFA. V novém pořadí jsou před nimi stále jen pětinásobní mistři světa z Brazílie, už jen o dva body ale za Čechy zaostává nizozemský tým. V lednovém pořadí ještě činil odstup obou tradičních soupeřů šest bodů.

V odlišné pozici oproti předchozím sezonám vstoupí do druhé poloviny ligového ročníku fotbalisté mistrovské Sparty Praha. Tradiční slova o titulu nahradily skromnější cíle: trenér Stanislav Griga na tiskové konferenci prohlásil, že spokojen by byl s titulem jarního mistra a účastí v pohárové Evropě.

Na poslední chvíli, v závěrečný den přestupního období, získala fotbalová Slavia Praha další dva hráče. Třetí tým tabulky posílí pro jarní část ligových bojů devětadvacetiletý ukrajinský obránce Aleksander Granovski a o sedm let mladší defenzivní záložník Rodrigo z Brazílie. Oba podle klubového webu podepsali roční smlouvu s opcí.

Devatenáctiletý argentinský útočník Ariel Colzera je poslední posilou, kterou se podařilo získat vedení fotbalistů Teplic před jarní sezonou, během níž bude tým útočit na titul. Argentinský juniorský reprezentant přichází do severočeského klubu z Boky Juniors na půlroční hostování s opcí na případný přestup. ČTK to řekl teplický sportovní ředitel Rudolf Řepka.

Tenisová legenda Martina Navrátilová bude hrát čtyřhru na květnovém turnaji v Praze. Bývalá světová jednička, jež 15. října oslaví padesáté narozeniny, přiletěla na čtyři dny do své bývalé vlasti a s ředitelem turnaje ECM Prague Open 2006 Vladislavem Šavrdou se domluvila. Turnaj WTA Tour s dotací 140.000 dolarů se bude hrát od 8. do 14. května na Štvanici.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, místy sněží nebo déšť se sněhem. Teploty plus 1 až plus 5 stupňů Celsia.