Zprávy

Mirek Topolánek představil daňovou kalkulačku ODS

Opoziční ODS bude občanům vysvětlovat dopady svých daňových návrhů pomocí vlastní daňové kalkulačky. Tu by měli dostat všichni lidé, aby si mohli spočítat, jak se jich daňové změny dotknou. V nedělním diskusním televizním pořadu ji představil předseda ODS Mirek Topolánek. Jeho oponent v diskusi, ministr financí Bohuslav Sobotka, podrobil daňové plány ODS kritice. Označil je za hospodářskou, sociální a rozpočtovou katastrofu.

"Toto dostane každý, bude si to moci spočítat," uvedl předseda ODS. Na kolečku z papíru je podle něj zakomponovaný jak daňový, tak i sociální systém státem zaručeného příjmu. Voliči si tak mohou spočítat, jak se proti dnešku na jejich příjmech projeví změny, které navrhuje ODS, a to i po započtení vyšších cen, které přinese 15procentní daň z přidané hodnoty, vysvětlil.

Sobotka daňové návrhy ODS odmítl. "Já myslím, že ani není potřeba s tím plánem polemizovat, on samozřejmě v praxi nemůže fungovat. ODS vymyslela perpetuum mobile," reagoval. Vytkl ODS, že nemůže současně navrhovat snížení daní bohatým, zvýšení sociálních dávek "téměř každému", snížení zadlužování a vyrovnaný rozpočet v roce 2010 i přijetí eura ještě dřív, než to navrhuje ČSSD.

Sobotka zopakoval, že zavedení daňových změn ODS by znamenalo nárůst zadlužení o 180 miliard korun během jednoho roku. Topolánek naproti tomu hovořil o částce desetkrát nižší. Již ve třetím roce by podle něj systém vytvořil přebytek. Daňová reforma zahrnující rovnou daň podle něj povede k odstranění šedé ekonomiky, k vyšším investicím i k tomu, že víc lidí bude své příjmy zdaňovat v tuzemsku.

David Rath možná ještě před koncem roku vstoupí do ČSSD

Ministr zdravotnictví David Rath, který povede do sněmovních voleb pražské sociální demokraty, možná ještě před koncem roku vstoupí do ČSSD. "Myslím si, že by to bylo lepší," uvedl nestraník Rath v televizním diskusním pořadu. V čele kandidátek by totiž měli stát lidé, kteří jsou se stranami spojeni, míní Rath.

Místopředseda ODS a středočeský hejtman Petr Bendl označil Ratha za člověka, kterého má premiér a hlavní volební lídr ČSSD Jiří Paroubek "na špinavou práci". O zvolení do sněmovny podle Bendla ministr usiluje i kvůli tomu, aby získal poslaneckou imunitu a mohl se tak lépe vyhnout všem trestním oznámením v souvislosti s jeho postupem kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny. Rath na to odmítl vážně reagovat s tím, že je to stejné jako tvrdit, že do sněmovny kandiduje kvůli imunitě i předseda ODS Mirek Topolánek, jednička na pražské kandidátce občanských demokratů.

Ministr Rath chce, aby správní rada VZP už doporučila nástupce Musílkové

Ministr zdravotnictví David Rath by chtěl, aby správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v polovině prosince vyslechla kandidáty na nového ředitele VZP. Poslanecké sněmovně by pak měla doporučit tři z nich, aby poslanci mohli vybrat toho nejlepšího. "Pracujeme na tom, abychom oslovili zhruba pět šest deset špičkových zdravotnických manažerů, kteří dodají svoji vizi, jak dál (s VZP). Byl bych velmi spokojen, kdyby správní rada na podkladě těchto materiálů doporučila sněmovně zhruba tři kandidáty a sněmovna z těchto zhruba dvou tří kandidátů, doporučených správní radou, vybrala toho nejlepšího," uvedl Rath v televizní debatě. Kandidáty chce probrat se všemi poslaneckými kluby.

Hejtman Bendl obvinil ministra Ratha z podílu na tunelování ČLK

Místopředseda ODS a středočeský hejtman Petr Bendl obvinil ministra zdravotnictví Davida Ratha z toho, že se jako prezident České lékařské komory (ČLK) podílel na tunelování tohoto profesního uskupení. Rath chce za to Bendla "recipročně" žalovat a také požadovat čtvrtmilionové odškodnění, které chce hejtman po ministrovi za jeho obvinění o rozkrádání nemocnic ve středních Čechách. Oba to uvedli v nedělní televizní debatě.

Bendl prohlásil, že Rathova kritika transformace středočeských nemocnic "je jenom snaha odvést pozornost od toho, jak jste tuneloval Českou lékařskou komoru". Později svá slova zmírnil s tím, že má vážné podezření o tunelování ČLK. Podle Bendla by bylo třeba prověřit smluvní vazby mezi ČLK a vydáváním časopisu Tempus Medicorum a působením zástupců ČLK včetně Ratha v kategorizační komisi, která vydává doporučení, jaké léky mají hradit pojišťovny. Rath poznamenal, že těchto záležitostí se týkalo už šest trestních oznámení. "Všechny po předložení všech smluv byly odloženy jako neodůvodněné házení špíny," prohlásil. Rath tvrdí, že komoru předal v naprostém pořádku.

Odboráři varovali před administrativním rušením nemocnic

Odboráři z oblasti zdravotní a sociální péče na konferenci v Přerově varovali před rušením nemocnic administrativní cestou. Vyzvali vládu, aby podobné kroky znemožnila. Shodli se, že změny v síti nemocnic jsou potřebné, požadují však, aby byly provedeny transparentně. "Chceme, aby byla stanovena kritéria zdravotní péče a aby se rozhodovalo po jednotlivých oborech," řekl ČTK předseda zdravotnických odborů Jiří Schlanger.

Pro odboráře je podle něj nepřijatelné rušení zdravotnických zařízení administrativním zásahem nebo tím, že se někde "utnou prostředky ze zdravotního pojištění". "Transparentnost zaručí, když budou kritéria předem dána a když se toho zúčastní veřejná správa, pojišťovny a sociální partneři," dodal Schlanger.

Odboráři také žádají vládu, aby přispěla k dopracování poslaneckého návrhu zákona o neziskových nemocnicích. Jeho současné znění podle odborů ohrožuje nemocnice, ale i pacienty a zaměstnance. Zákon počítá s vytvořením sítě neziskových nemocnic, v nichž by měl stát právo rozhodovat o mzdách či o rozsahu poskytované péče. Odbory tvrdí, že nucená transformace nemocnic na neziskové organizace je v rozporu s vlastnickými právy, jež jsou chráněna ústavou.

Publicista Jan Nouza převzal cenu za práci pro postižené

Publicista Jan Nouza převzal ve Španělském sále Pražského hradu cenu ministra zdravotnictví za práci ve prospěch zdravotně postižených občanů. Zároveň cenu za rozvoj zdravotně sociální péče obdržel profesor Ján Jesenský za svou celoživotní práci v oblasti sociální a pedagogické rehabilitace zdravotně postižených. Letos se ocenění udělovala již podesáté. Slavnostní ceremoniál se koná při příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených, který připadá na 3. prosince.

Publicista Jan Nouza již od šedesátých let píše povídky, knihy či reportáže, které se zabývají životem zdravotně postižených. "Když se mi v roce 1959 stal úraz a přestal jsem chodit, rozhodl jsem se, že se začnu živit hlavou a začal jsem psát," řekl ČTK Nouza, který je odkázán na vozík.

Zástupci zemí, jejichž vojáci umírali u Slavkova, vyzvali k míru

K mírovému řešení sporů vyzvali při příležitosti vzpomínkových akcí spojených s 200. výročím bitvy tří císařů zástupci zemí, jejichž vojáci umírali na slavkovském bitevním poli. Političtí a církevní představitelé Česka, Francie, Rakouska a Ruska se v sobotu sešli ve Slavkově u Brna, kde vytvořili Slavkovskou výzvu. "Společné soužití v Evropské unii, kterého se docílilo pokojnou cestou, nás přímo zavazuje, abychom hledali cesty pokoje a stavěli tak památníky smíření, aby jednou naši potomci nemuseli stavět památníky obětem válečných konfliktů," uvádí se ve výzvě.

Její autoři v ní připomínají, že slavná bitva u Slavkova si 2. prosince 1805 vyžádala tisíce lidských obětí. Pro Napoleona znamenala triumf: rozdrtil v ní šiky rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. Dokument za Česko podepsali například předseda Senátu Přemysl Sobotka, ministr zahraničí Cyril Svoboda, ministr financí Bohuslav Sobotka nebo kardinál Miloslav Vlk. Za ostatní země se k výzvě svým podpisem připojili jejich vojenští přidělenci v Česku.

"Bolestně se smiřujeme se skutečností, že proti sobě tehdy bojovali křesťané, kteří spíše měli válečným konfliktům předcházet. Zvlášť bolestně si to uvědomujeme tváří v tvář současné době krvácející terorismem a jinými druhy násilí," upozorňuje výzva. Již v sobotu při účasti na rekonstrukci bitvy kardinál Vlk řekl, že by akce měla tisíce diváků přimět k zamyšlení nad zbytečným utrpením obětí válek.

V rámci vzpomínkových akcí na bitvu tří císařů vznikla před deseti lety Slavkovská iniciativa smíření, která sdružuje zástupce křesťanských církví, občanských sdružení, zástupce samosprávy a spolu s širokou veřejností hledá cesty ke smíření mezi národy, církvemi i jednotlivci.

Tisíce lidí vzdaly čest obětem bitvy u Slavkova na Mohyle míru

Symbolickou tečku za četnými vzpomínkovými akcemi na bitvu tří císařů udělal nedělní pietní akt u památníku Mohyla míru. Mohutná stavba se tyčí nad slavkovským bojištěm jako připomínka toho, že na něm před 200 lety našlo smrt asi 20.000 vojáků. "Pro milovníky historie je pietní akt stejně důležitý jako účast na rekonstrukci bitvy," řekl ČTK prezident Středoevropské napoleonské společnosti Ivan Vystrčil.

Sobotních bojových ukázek připomínajících bitvu, v níž Napoleon 5. prosince 1805 porazil rakouské a ruské šiky, se zúčastnilo asi 4000 nadšenců v historických kostýmech. Stovky nadšenců vzdaly čest obětem bitvy slavnostním nástupem. Téměř zcela se tak zaplnilo návrší, na němž u obce Prace mohyla stojí. Interiéry věže téměř zaplnily věnce. Na počest padlých byly také vystřeleny salvy z pušek.

V Křenovicích byla odhalena socha maršála Kutuzova

V Křenovicích na Vyškovsku byla odhalena socha maršála Michaila Kutuzova (1745-1813). Ruský vojevůdce byl protivníkem francouzského císaře Napoleona, se kterým se před 200 lety utkal v bitvě u Slavkova. V Křenovicích před bitvou nocoval a měl zde hlavní štáb. Kutuzovova socha byla odhalena v rámci vzpomínkových akcí na tento vojenský střet, řekl ČTK Zdeněk Zbytek z Klubu Rusko. Vytvoření památníku ruského maršála navrhli nadšenci zabývající se ruskou vojenskou historií a Křenovice si sami vybrali. Socha je vysoká 2,4 metru, dílo vytvořil umělecký kovář Oldřich Bartošek. Sochu společně vysvětili kardinál Miloslav Vlk a arcibiskup Christofer - hlava pravoslavné církve v Česku.

Kutuzov byl sice 2. prosince 1805 u Slavkova poražen, o sedm let později ale Napoleonovi vše oplatil při jeho ruském tažení. Maršál před Napoleonem ustoupil v Rusku až ke vsi Borodino. U ní se 7. září 1812 odehrála bitva, v níž padlo 74.000 mužů. Kutuzov pak byl nucen dále ustupovat. Později nechal vyklidit Moskvu. Napoleon ji našel prázdnou. Město jeho vojákům neposkytlo útočiště před krutou ruskou zimou. Maršál tak pouhým ústupem zhatil plány císaře, jehož ruské tažení ztroskotalo.

NezDem půjde do voleb se jménem Železného, chce nahradit US-DEU

Se jménem předsedy strany Vladimíra Železného půjdou do voleb Nezávislí demokraté. Nový název Nezávislí demokraté (předseda V. Železný) jednomyslně schválil celostátní sněm strany. Oslovit voliče chce na počátku příštího roku "šokovou" kampaní, jejíž podrobnosti zatím odmítá prozradit. Na politickém spektru hodlá nahradit US-DEU a po volbách se chce podílet na formování vlády.

V obchodních pojmech vysvětloval sněmu Železný důvod změny názvu. "Nemáme jiný markant než Železný," řekl. Jeho jméno v názvu strany by mělo být vodítkem pro voliče. Železný je podle průzkumu, který si strana nechala vyhotovit, mnohem známější než Nezávislí demokraté. Předseda strany si od změny názvu slibuje i lepší identifikaci uskupení v předvolebních průzkumech a zvýšení preferencí.

"Spíše než o stranu jde o hnutí na podporu jednoho kandidáta a postavit strategii na jméně Železného je pro takové nově vzniklé uskupení jedinou šancí, jak se více zviditelnit," soudí politolog Tomáš Lebeda. Lidé jsou podle něj ale při volbách do Poslanecké sněmovny opatrnější, takže by Železný nemusel uspět tak dobře, jako se mu to podařilo při volbách do Senátu nebo Evropského parlamentu.

Oslovit voliče chtějí Nezávislí demokraté i "šokovou" kampaní, která by měla přitáhnout média. V textu programu, který strana zveřejnila již dříve, se mimo jiné říká, že je třeba znovu projednat podmínky členství v EU, bránit "islamizaci Evropy", podporovat tuzemské vinaře a zemědělce, ale například také umožnit řidičům, aby si před jízdou mohli dát sklenku vína či jedno pivo.

"Naším cílem je zacelit díru ve středopravé a pravicové politice," řekl Železný. US-DEU podle něho už umřela a ODS ztrácí své voliče kvůli špatné politice a kampani. Pokud se dostanou do parlamentu, chtěli by Nezávislí demokraté zabránit menšinové vládě ČSSD s podporou komunistů nebo velké koalici ODS a sociální demokracie. Podle agentury STEM by Nezávislé demokraty volilo v listopadu 0,2 procenta voličů.

Obraz Emila Filly se na Žofíně prodal za 3,9 milionu korun

Obraz Emila Filly Podnos s hruškami a mandolína, který byl na nedělní aukci Antikva Nova Kodl a Aukční síň Vltavín na pražském Žofíně vyvoláván za 1,48 milionu korun, nakonec změnil majitele za částku 3,9 milionu. ČTK to oznámil majitel společnosti Martin Kodl. V žebříčku dosud nejdražších děl prodaných na českých aukcích se tak toto dílo dostalo na osmé místo. Zároveň jde v této statistice o druhé nejdražší Fillovo dílo. Za jeho Zlaté rybičky nový majitel před pěti lety zaplatil u stejné aukční síně 7,3 milionu korun. "Je to veliké překvapení, ale na druhé straně naprosto objektivní částka za tohoto autora," řekl Kodl. Zmíněná částka 3,9 milionu korun je bez dvacetiprocentní aukční přirážky, kterou vydražitel ještě musí zaplatit navíc. Obraz je v původním restaurovaném rámu, vystaven byl v roce 1932 v Mánesu.

Velkým lákadlem aukce byl i pastel Františka Kupky s názvem Ženský akt (plochy podle barev) z roku 1909. Dílo menších rozměrů, které bylo přípravou na velký obraz stejného jména, se vyvolávalo za 2,1 milionu korun. Nakonec ho aukční kladívko přikleplo u částky 2,25 milionu korun, což majitel aukční síně považuje za cenu odpovídající pastelu. "Toto dílo je restitucí z pražské Národní galerie. Vynikající Kupkova zlomová práce obsahuje první náznak jeho nového směru. Obrovský historický význam a vysokou sběratelskou hodnotu podtrhuje nejenom původ z Waldesovy obrazárny, ale i fakt, že se jedná o jednoho z posledních velkých Kupků z této slavné sbírky nabízeného na českém trhu," uvedl Kodl.

Působivý obraz Antonína Slavíčka (1870 - 1910) nazvaný Chalupa s vyvolávací cenou 1,15 milionu korun změnil majitele za dva miliony. Dílo je podle odborníků vynikající ukázkou autorova koloristického mistrovství.

Na aukci se o zájem sběratelů výtvarného umění ucházelo 332 uměleckých děl. Kodl odhadl, že majitele změnilo 75 procent nabízených prací. Celkově byla podle něj prodána díla za téměř dvacet milionů korun.

Nejlepšími v soutěži Martinů byli studenti z Bratislavy a Ostravy

První cena v 10. ročníku interpretační soutěže Nadace Bohuslava Martinů nebyla udělena. Pořadatelé informovali ČTK, že nositelkou druhé ceny se v Praze stala klavíristka Pavla Reiffersová, dvaadvacetiletá studentka Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Jako třetí se umístil Michal Šupák, sedmnáctiletý posluchač Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Od pátku se v Praze utkala desítka mladých hudebníků. Pro letošek vypsala nadace soutěž v oboru klavírní hry. V jiných ročnících jsou na pořadu housle a violoncello nebo komorní hudba - klavírní tria a smyčcová kvarteta. Klání je pravidelnou součástí pražského Festivalu Bohuslava Martinů od roku 1996.

"Těžiště spatřujeme samozřejmě v interpretaci díla Bohuslava Martinů. Volba dalšího repertoáru podtrhuje historické vazby a souvislosti s jeho tvorbou a osobností," uvedla Lucie Berná z Institutu Bohuslava Martinů. Soutěž je jednokolová a mohou se jí zúčastnit kandidáti z České a Slovenské republiky i zahraniční interpreti studující v Česku. Jako v uplynulých letech i letos bylo vystoupení laureátů zařazeno do programu přehlídky, která od letošního roku nese název Dny Bohuslava Martinů.

Na Veselém Kopci voněl vánoční perník a lidé zpívali koledy

Vůně perníku s vánočními motivy a zpěv koled provázel nedělní Předvánoční jarmark, který se v tuto dobu tradičně koná ve skanzenu na Veselém Kopci na Chrudimsku. Přehlídka lidových řemesel přilákala do přírodního muzea přes 5000 lidí, řekla ČTK ředitelka Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. "Na dračku šlo třeba kynuté pečivo ve tvaru Mikuláše, anděla a čerta, které bylo vyprodáno jako první již dopoledne," uvedla Vojancová. Lidé si domů rovněž odnášeli perníky s vánočními motivy. Ke koupi byly i výrobky z keramiky, ručně tkané textilie a pletené košíky. Vánoční atmosféru dotvářel zpěv koled, se kterými přijel táborský soubor Pouličníci. K nim se s chutí přidala i řada návštěvníků. Muziku "tvrdil" údery svého kladiva urostlý kovář, který v žáru výhně kul železo.

Jarmarkem skončila výstava Vánoce na Veselém Kopci se zaměřením na obyčeje Štědrého dne a večera. Návštěvníci na ní mohli vidět, jakými změnami prošly zvyky od poloviny 19. do poloviny 20. století. Viděli, jak se slavily Vánoce v dobách, kdy ještě nebylo zvykem zdobit vánoční strom, jak se během let měnil jídelníček, výzdoba i dárky.

Vánoční náladu si milovníci lidové architektury a starých tradic mohou vychutnat i v hlinecké historické enklávě Betlém. "Výstava Vánoční betlém přiblíží od 10. prosince do 1. ledna vánoční zvyky a obyčeje a kromě toho nabídne výstavu lidových betlémů včetně oblíbeného mechanického," dodala Vojancová.

Ze sportu:

Skokan na lyžích Jakub Janda opanoval nedělní závod Světového poháru v Lillehammeru a díky druhému vítězství v sezoně si upevnil vedení v průběžném pořadí seriálu. Bodoval i další český reprezentant Jan Matura, který skončil na 19. místě.

Reprezentační trenér Alois Hadamczik viděl při své zámořské inspekční cestě v NHL 35 českých hokejistů, z nichž 26 patří do širší nominace na zimní olympijské hry v Turíně. Po posledním ze 14 zápasů, které s generálním manažerem týmu Zbyňkem Kusým během 16 dnů navštívili, řekl v sobotu ČTK, že "spousta českých hráčů je ozdobou NHL".

Český hokejový útočník Jiří Hudler se zřejmě dočká letošní premiéry v NHL. Vedení Detroitu se rozhodlo povolat bývalého vsetínského hráče do hlavního týmu z farmy v Grand Rapids. Hudler by se do sestavy mohl dostat místo krajana Roberta Langa, který má menší problémy s třísly.

Výsledky 15. kola první fotbalové ligy: Liberec - Zlín 1:0, Sparta Praha - Příbram 1:1, Slovácko - Plzeň 1:0, Ostrava - Slavia Praha 1:3, Brno - Most 1:0 a Blšany - Jablonec 1:0. Zápas mezi Jihlavou a Mladou Boleslaví se neuskutečnil kvůli nezpůsobilému terénu. Utkání Teplice - Olomouc se hraje v pondělí. Tabulku vede Liberec před pražskou Slavii a Teplicemi. Na posledním místě Most vystřídal Brno.

Dva góly záložníka Rudolfa Skácela vrátily fotbalisty Hearts zpět do čela skotské ligy. Český reprezentant se trefil dvakrát během úvodní čtvrthodiny duelu s Livingstonem a Hearts poprvé pod vedením trenéra Grahama Rixe vyhráli 2:1.

Bez šancí na postup jsou házenkáři Baníku Karviná už po prvním utkání osmifinále Poháru vítězů pohárů, v kterém ve Valladolidu prohráli 25:44. Pátý tým španělské ligy od desáté minuty zcela ovládl hru a už do poločasu vedl o deset branek. Svůj postup by měl bez potíží stvrdit příští neděli v karvinské odvetě.

Nejlepší česká cyklistka Lada Kozlíková v motolské hale vybojovala už dvaatřicátý domácí mistrovský titul. V barvách Dukly Praha, kam přestoupila po ročním angažmá v nizozemské profesionální stáji Buitenpoort-Flexpoint, vyhrála zcela jasně stíhací omnium.

V českém týmu Cardion AB Moto Racing budou příští rok závodit motocyklisté Jakub Smrž a Karel Abraham, účastníci letošního mistrovství světa. Vedení stáje podle serveru iDnes oznámilo, že podalo přihlášku do mistrovství světa a očekává, zda bude přijata. Oba čeští závodníci mají jezdit na strojích Aprilia, Smrž ve třídě do 250 ccm a Abraham ve stopětadvacítkách.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Většinou zataženo, občas déšť. Teploty 2 až 6 stupňů Celsia.