Zprávy

Podle Paroubka vládní spolupráce s KSČM není možná, s ODS ano

Český premiér Jiří Paroubek vyloučil, že by po parlamentních volbách jeho strana usedla ve vládě s komunistickou stranou. Dokáže si naopak představit vládní spolupráci s ODS, pokud se tato strana přihlásí k principům evropského sociálního státu a vedle toho také uzná za programové východisko budoucí vlády evropskou integraci, Evropskou unii jako určitý politický model. Jiří Paroubek však v Bratislavě, kde se zúčastnil sněmu opozičního Směru-sociální demokracie, naznačil, že spolupráce s KSČM by byla možná v případě, že by ČSSD vytvořila menšinovou vládu. Očekává totiž vyrovnání preferencí ODS a ČSSD.

Premiér rovněž obhajoval vývoj české ekonomiky za vlády ČSSD. "Můžeme říci, že hospodářství a celá společnost jsou ve velmi dobré kondici," řekl. Předpokládá, že hrubý domácí produkt by letos stejně jako v příštím roce měl růst o zhruba pět procent, za současného zlepšování obchodní bilance. Odhadl, že letošní schodek státního rozpočtu se bude pohybovat mezi 30 až 40 miliardami Kč proti původně plánovanému deficitu 84 miliard korun; koncem listopadu byl rozpočet v přebytku 200 milionů Kč. "Základním předpokladem absolutního sociálního smíru je to, že za posledních sedm let vzrostla reálná průměrná mzda v České republice o 35 procent," poznamenal Paroubek. Za devět let od něžné revoluce reálná mzda vzrostla přitom jen o tři procenta, dodal.

Volebním lídrem pražské ČSSD je Rath, znovu zaútočil na ODS

Lídrem pražské ČSSD pro volby do sněmovny se stal podle očekávání ministr zdravotnictví David Rath. V souladu s pátečním doporučením svého vedení ho zvolili delegáti sobotní pražské krajské konference sociální demokracie. Rath získal hlasy tří čtvrtin delegátů. V tajném hlasování se pro něj vyslovilo 169 delegátů, 49 bylo proti a sedm se zdrželo.

Rath po svém zvolení opět zaútočil proti ODS, její program označil za velmi nebezpečný a "mimo kontext evropsko-americké civilizace". "Oni hledají vzory někde v Latinské Americe, inspirují se rovnými daněmi na Ukrajině a v takových těch méně rozvinutých zemích. Jejich koncepce zdravotnictví nás dokonce posunuje někam do Asie," prohlásil Rath. Ministr řekl, že ODS už ovládá Hrad, Senát a většinu regionů. "Pokud by občanští demokraté dobyli i tu poslední citadelu, která ještě hájí koncept, který je v Evropě majoritní, koncept sociálně-tržního hospodářství, obávám se, že bychom se stali jakýmisi pokusnými králíky v gigantickém experimentu občanských demokratů," varoval Rath.

Podobně jako v pátek zaútočil i na předsedu ODS a jejího pražského volebního lídra Mirka Topolánka. Podle něj by bylo smutné, kdyby ČSSD byla v Praze poražena "experimentátorem, ... který je do Prahy uměle naroubován z Valašska". Rath si i kvůli tomu myslí, že by ČSSD v Praze měla získat víc hlasů než téměř 26 procent při posledních parlamentních volbách.

Topolánek v reakci prohlásil, že Rath je vizitkou sociální demokracie a především jejího lídra Jiřího Paroubka. "Urážky a vulgarita nenahradí absenci programu, který by vyvedl zdravotnictví z krize. Naopak hrozí, že tato krize bude pod Rathovým vedením stále hlubší. To mně trápí mnohem více než jeho osobní útoky," uvedl s tím, že pražským voličům nabízí prosperitu. Ministr je s Topolánkem na kordy i kvůli situaci kolem VZP; tento týden ho nařkl z možné korupce. Topolánek obvinění označil za nepravdivá.

Ratha přišel podpořit i premiér Paroubek, na jehož přání byl ministr do čela kandidátky nominován. Paroubek se přímému souboji s Topolánkem vyhnul, kandiduje v Ústeckém kraji. Spolu s Rathem se na pražskou kandidátku dostali poslanci Miroslav Svoboda, Karel Šplíchal a Stanislav Křeček.

Šéfem US-DEU zůstal Němec, chce do voleb s ED a SNK nebo bez nich

Předsedou Unie svobody-Demokratické unie zůstal vicepremiér Pavel Němec. Poměrem dva ku jedné porazil v sobotu v mimořádných volbách na sjezdu strany svého jediného protikandidáta Svatopluka Karáska. Němec ohlásil, že jeho strana chce jít do parlamentních voleb společně Evropskými demokraty (ED), SNK sdružením nezávislých nebo s ODA. Pokud se s nimi na tom do konce ledna nedohodne, postaví kandidátky sama.

Němec i Karásek zdůrazňovali potřebu zvýšit dlouhodobě bídnou oblibu strany u voličstva - Karásek delegátům jako alternativu k Němcovu pragmatismu nabízel návrat k etickým kořenům unie, větší otevřenost a komunikaci. Němec řekl, že strana je na tom "bledě", protože za sebou táhne problémy už od svého vzniku v roce 1998. Karásek po neúspěchu v duelu o nejvyšší stranickou funkci neobhajoval místopředsednické křeslo; místo něj byl zvolen šéf pražské organizace a místostarosta Prahy 5 Martin Stránský.

Pro US-DEU bude volební propojení s ED a SNK patrně klíčové. Když loni ve volbách do Evropského parlamentu kandidovaly proti sobě, unionisté s menšími pravicovými stranami nedokázali představit konkurenceschopný liberální projekt. Předseda ED Jan Kasl na sjezdu k možnosti propojení uvedl, že kandidátka se SNK je otevřena i politikům dalších spřízněných stran včetně unie.

Na sjezd přijel i předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, podle něhož česká politická scéna US-DEU - nynějšího vládního partnera lidovců - potřebuje jako liberální nekomunistickou sílu. Němcovi daroval žraloka na stříbrném podnose s tím, že když už nebude US- DEU žralokem, ať je alespoň štikou. Když před osmi lety Unie svobody vznikala, měla ambice stát se štikou na politické scéně. Po vstupu do vlády s ČSSD ale dravost i přízeň voličů ztratila.

Němec připustil, že se věnoval více ministerstvu spravedlnosti než straně, podcenil informovanost uvnitř unie i mediální prezentaci. Na druhou stranu vyzdvihl výsledky strany ve vládě - například snížení daní či společné zdanění manželů. Nevzdává se naděje, že navzdory současné svízelné situaci má strana šanci ve volbách 2006 uspět.

Karásek Němcovi ke znovuzvolení gratuloval, ale straně současně kondoloval. Stranu, která je prý podle jeho některých kolegů "uschlá větev", zatím opouštět nehodlá, i podle něj naděje umírá poslední.

Kolář předal pověření Bushovi; vztahy označili za velmi přátelské

Nový český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář předal ve Washingtonu pověřovací listiny americkému prezidentu Georgi Bushovi. Dřívější velvyslanec ve Švédsku a Irsku byl až dosud náměstkem ministra zahraničí Cyrila Svobody. Kolář s Bushem v rozhovoru v Oválné pracovně Bílého domu, který velvyslanec popsal jako neformální a vřelý, označili česko- americké vztahy za velmi přátelské a otevřené. Jako mimořádně vstřícné gesto ocenil, že mohl předat listiny už necelý týden po svém příjezdu do Washingtonu. Při návštěvě u prezidenta ho doprovázela manželka a mladší syn.

ČTK Kolář řekl, že pro ČR jsou USA důležitým spojencem a přítelem. "Mým posláním bude co nejvíce rozšířit povědomí americké veřejnosti, že Česká republika je opravdu přátelskou a spojeneckou zemí a proč tomu tak je," uvedl. Vedle rozvoje dvoustranných styků pokládá velvyslanec za důležité prosazovat i prohlubování transatlantických vztahů. "ČR jako relativně čerstvý člen Evropské unie vnímá své členství v unii seriózně, ale zároveň neopomíjí, že jsme členskou zemí Severoatlantické aliance, že máme své závazky vůči našim spojencům v NATO, kde Spojené státy hrají přirozeně klíčovou roli. Jsem hrdý na to, že mohu nadále potvrzovat, že naše přátelství a spojenectví je pro nás z hlediska bezpečnostní a zahraniční politiky klíčovou záležitostí," řekl Kolář.

K vízovém režimu, kdy čeští občané potřebují pro cesty do USA víza, zatímco pro Američany platí bezvízový styk, uvedl, že vízová problematika patří mezi témata, která "je třeba mezi přáteli a spojenci nepokrytě a otevřeně rozebírat". ČR má podle něho důvody pokoušet se přátelsky o této věci diskutovat, na druhou stranu ale Kolář nechce "vzbuzovat přehnaná očekávání a přehnaně tlačit na pilu".

Velkolepá rekonstrukce bitvy u Slavkova přilákala tisíce diváků

Do posledního místa se podařilo zaplnit jeviště čtyřicetihektarového areálu v Tvarožné na Brněnsku, na němž se v sobotu odehrávala rekonstrukce bitvy tří císařů. Velkolepými bojovými scénami si v ní připomnělo 200. výročí bitvy u Slavkova bezmála 4000 členů vojenských historických klubů z 23 zemí světa. Potyčky podle předběžných odhadů sledovalo více než 28.000 diváků. Rekonstrukce bitvy byla svým pojetím v mnoha ohledech mimořádná. Jedinečnou se stala nejen vysokým počtem vojáků ve scénách. Do nich se podařilo začlenit i kavalerii tvořenou 215 jezdci na koních.

Ojedinělý byl také scénář akce. Historicky poprvé byl pojat tak, aby představil všechny klíčové okolnosti bitvy tří císařů. Vzpomínkové akce na tuto událost pořádají nadšenci pravidelně již dvacet let, avšak až do letošního roku vytvářeli organizátoři bojové scény, které představovaly jen části bitvy.

Mezi diváky byl i kardinál Miloslav Vlk. "Bojová ukázka je pro lidi velkou výzvou: neřešte spory válkou, jděte cestou odpuštění a smíření," řekl ČTK při sledování bitvy. Pevně doufá, že vzpomínková akce nebyla pro diváky jenom strhující show. V neděli bude Vlk společně s brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem sloužit ve Slavkově mši za oběti bitvy.

Bitva u Slavkova se odehrála 2. prosince 1805. Francouzský císař Napoleon v ní díky své skvělé taktice porazil šiky rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. Bitvy se účastnilo asi 200.000 vojáků, přičemž desetina z nich našla na bojišti smrt. Při nynější rekonstrukci bitvy spotřebovali nadšenci přes 1500 kilogramů střelného prachu a 200 kilogramů pyrotechniky. V závěru bitvy spálili také improvizovanou vesničku Telnice, tvořenou 20 objekty, o kterou při ukázkách sváděli boj.

Prezidentský pár se stal kmotrem nových zvonů v Pohledu

Dva nové zvony, Václav a Ondřej, budou od soboty znít při slavnostních událostech z věže kostela v Pohledu na Havlíčkobrodsku. Ondřej nahradil puklý zvon, Václav zaplnil místo po jednom ze zvonů, jež byly konfiskovány ve světových válkách. V sobotu je před kostelem světil královéhradecký biskup Dominik Duka. Kmotry zvonů se stali prezident Václav Klaus a jeho žena Livia. "Kmotřenci jsme přinesli do vínku přání, a sice, aby oba dva zvony měly dobré srdce, protože bez dobrého srdce žádný hlas žádného zvonu nezní," řekla ČTK první dáma, jež oba kmotry při slavnosti zastupovala. Zchátralá památka se tak od kmotrů dočkala alespoň morálního zaštítění. Na její záchranu by bylo zapotřebí nejméně deseti milionů korun.

Neobvykle kvalitní zvuk obou zvonů, jež vyrobilo Pernerovo zvonařství z Českých Budějovic, si mohly desítky lidí vychutnat ještě před zavěšením do věže. Svatý Ondřej o váze 385 kilogramů zní v tónině H1, Václav o hmotnosti 224 kilogramů je laděn do D2. Harmonický akord by měl v příštím roce doplnit třetí zvon.

Kostel svatého Ondřeje je součástí někdejšího kláštera cisterciaček. Jeho základní kámen byl položen v roce 1265. Na poslední přestavbě kláštera v 18. století se měl podílet slavný stavitel Jan Blažej Santini - Aichl. Poté, co císař Josef II. klášter zrušil, byl adaptován na zámek. Jeho slavná historie skončila konfiskací majetku po druhé světové válce. Majetek ze zámku, v němž sídlily šlechtické rody Sylva-Taroucců a Clam-Gallasů, po válce podle zápisů v kronice odvezlo sedmnáct nákladních aut.

V Bonnu otevřena výstava o krutosti poválečného odsunu

Nelidské podmínky ve sběrných táborech, podvýživa, vysoká úmrtnost, četné popravy lidovými soudy a miliony lidí vržených do neznámé společnosti, která je ne vždy dobře přijala. Tak popisuje poválečný odsun německého obyvatelstva ze střední a východní Evropy výstava, kterou byla slavnostně otevřena v bonnském Muzeu dějin SRN. Autoři výstavy označují poválečný odsun zhruba 14 milionů Němců za největší nucenou migraci 20. století. Věnují se i předcházejícím zrůdnostem druhé světové války, ale v podstatně menším rozsahu; klíčovou zůstává problematika vysídlování. Velkou část výstavy tvoří popis problémů, se kterými se lidé potýkali po odsunutí - nedostatek bytů, neznalost prostředí, nezájem vlád či stesk po domově. Utrpení odsunutých výstava sugestivně ukazuje za pomoci fotografií, záběrů kamer, osobních věcí odsunutých i vyprávění zhruba 150 lidí, kteří vysídlení zažili a s nimiž historici z bonnského muzea hovořili. Část expozice tvoří vědecké práce a umění, které se problematice odsunu věnovaly - plakáty, knihy, ukázky z filmů, ale i kreslené vtipy.

U odsunu sudetských Němců z Čech se výstava mimo jiné soustřeďuje na nelidské podmínky ve sběrných táborech, kde lidé čekali na přesídlení. Nucené práce, podvýživa, vysílení, nemoci a brutální násilí strážců prý vedlo k vysoké úmrtnosti. Lidé museli na oblečení nosit viditelné "N" jako Němec. Rozhorlení čeští obyvatelé prý Němce čekající na vyhoštění nutili nosit oblečení s hákovými kříži, řada lidí byla pověšena či zastřelena ustanovenými lidovými soudy.

Slováci v Česku ocenili Ladislava Balleka a Zdeňka Pšenicu

Velvyslanec Slovenska v České republice a spisovatel Ladislav Ballek a předseda Folklórního sdružení ČR Zdeněk Pšenica dostali od Obce Slováků v České republice Cenu Matěje Hrebendy. Obec ocenila jejich příspěvek k rozvoji česko-slovenských vztahů. Cenu oba převzali v Zrcadlové kapli Klementina.

Obec Slováků v ČR každý rok oceňuje jednoho Čecha a Slováka za jejich přínos k upevňování a pěstování česko-slovenských vztahů. Cena byla poprvé udělena v roce 1997, kdy ji získal publicista Petr Uhl a galerista Miroslav Smolák. Cena má připomenout odkaz Matěje Hrebendy. Ten, i když byl slepý, putoval po Slovensku a Moravě a v batohu na zádech roznášel české a slovenské knihy. Zabýval se příležitostným veršováním a cenné spisy, které zachránil, věnoval školám a Matici slovenské.

Obec Slováků v České republice je krajanským sdružením, které má přes tisíc členů. Organizuje besedy, semináře, kulturní a vzdělávací akce. Vydává časopis Korene. V Česku žije asi 400.000 Slováků.

Věznici v Praze na Pankráci ovládla vánoční atmosféra

Na tradiční vánoční návštěvu přišly v sobotu do věznice na Pankráci děti a rodiny odsouzených. Pro děti byl připraven program plný soutěží. Stolky v tělocvičně pokryly sladkosti zakoupené ve vězeňské kantýně, ale i s předstihem napečené cukroví, které odsouzeným přinesly jejich rodiny. "Toto setkání znamená kus svobody, člověk cítí rodinu, připomíná to Vánoce, jak mají být," řekl ČTK jednačtyřicetiletý Josef Ličartovský. Tráví ze mřížemi devátý měsíc a ještě zde bude více než tři roky. Když vypráví, drží manželku za ruku. Jeho dvě malé dcerky si malují v rohu, starší syn sedí spolu s rodiči. Svou rodinu vidí Ličartovský jednou za čtrnáct dní na hodinu a půl, nyní jim vedení věznice dopřálo dvojnásobný čas.

Vazební věznice Praha - Pankrác má celkovou ubytovací kapacitu 858 míst, z toho pro výkon vazby je určeno 468 a pro výkon trestu 390 míst.

Vánoční jarmark v Olomouci ozdobily výrobky desítek řemeslníků

Bušení kovadlin a vánoční koledy vytvářely kulisu tradičnímu vánočnímu jarmarku v prostorách občanského sdružení Jitro v Olomouci. Na vyhledávanou sobotní akci se sjely čtyři desítky řemeslníků z celé Moravy. Návštěvníci mohli obdivovat nejen jejich výrobky, ale sledovat je i při práci. Jarmark, jehož výtěžek jde na podporu postižených dětí, každoročně navštíví kolem 3000 lidí.

Lidé mohli ocenit šikovnost rukou košíkářů, řezbářů, dráteníků či hrnčířů. Sledovat mohli také umělce při výrobě keramiky, malování na sklo či při práci se slámou. Mnozí přitom v rozhovoru pro ČTK přiznali, že svá díla ukazují či prodávají pouze zde při této vánoční akci. "Normálně takto nikde neprodávám, sem mne přilákala myšlenka pomoci dětem. Jsem na mateřské a výrobky z drátů jsou pro mne s manželem koníčkem," řekla ČTK Irena Bártová z Bouzova na Olomoucku. Výtěžek akce, na kterou bylo dobrovolné vstupné, použijí zástupci sdružení rodičů a přátel postižených dětí na zakoupení výtahu pro těžce handicapované děti. Nové zařízení by mělo vystřídat dosavadní schodišťovou plošinu v sídle sdružení, které již svou kapacitou nevyhovuje.

Kremličkův obraz Slovenská krajina byl vydražen za tři miliony

Obraz Slovenská krajina z roku 1919, jedno z nejznámějších a nejhodnotnějších děl Rudolfa Kremličky, vévodil sobotní aukci Galerie Art Praha v pražském hotelu Hilton. Jeho vyvolávací cena činila 750.000 korun, vydražitel si ho nakonec odnesl za tři miliony. "Získal ho významný český sběratel," řekl ČTK bez bližšího upřesnění majitel aukční síně Vladimír Neubert. Očekávaná bitva o toto dílo podle něj trvala zhruba deset minut. Kremličkův obraz byl publikován ve všech monografiích tohoto významného představitele české avantgardy.

Vydraženou částkou tři miliony korun se Slovenská krajina zařadila na druhé místo v dosavadní bilanci Galerie Art Praha. Vyšší částky dosáhla jen loni Šímova Léda s labutí, prodaná za 3,85 milionu korun. Letos byl v Praze na jedné z aukcí vydražen za tři miliony korun i další obraz Rudolfa Kremličky Po koupeli z roku 1919, přičemž dražba začínala na částce 800.000 korun.

"Milovníkům výtvarného umění jsme tentokrát nabídli celkem 347 obrazů a soch českých a slovenských výtvarníků. Z nich změnilo majitele zhruba 60 procent, celková vydražená částka činí dvacet milionů korun," uvedl Neubert. Obraz Josefa Čapka nazvaný Večeře z poloviny 30. let minulého století změnil majitele za 950.000 korun, když vyvolávací cena byla o 100.000 nižší. Kupodivu nebyl zájem o Zátiší s banány Emila Filly z roku 1926 s vyvolávací částkou 880.000 korun. Zato se prodala za 950.000 korun, tedy téměř dvojnásobek vyvolávací ceny, Špálova krajina Hrad Kost.

Z dalších děl české avantgardy a klasiků moderního umění byli v aukci zastoupeni například Jan Zrzavý, Vincenc Beneš, Pravoslav i Jan Kotík a Georges Kars. Tradiční byla nabídka děl Mikuláše Medka, Josefa Jíry, Oty Janečka, Jana Baucha, Antonína Pelce a Jana Trampoty. Ze starého umění byly v nabídce obrazy Václava Brožíka, Quida Mánesa, Josefa Navrátila a Beneše Knüpfera.

Další atraktivní aukce se v metropoli uskuteční už v neděli odpoledne na Žofíně. Tam bude největším lákadlem pastel Františka Kupky s názvem Ženský akt z roku 1909, vyvolávaný za 2,1 milionu korun. Antikva Nova Kodl a Aukční síň Vltavín nabídnou sběratelům 332 uměleckých děl za 19 milionů korun.

Ze sportu:

Fotbalisté Slavie Praha zvítězili v sobotním utkání 15. ligového kola v Ostravě 3:1 a v tabulce se posunuli na druhé místo před Teplice. Severočeši, kteří v pondělní dohrávce nastoupí proti Olomouci, mají horší skóre. Slavia i Teplice ztrácejí na vedoucí Liberec pět bodů. Ostravský Baník, osmý tým prvoligové tabulky, prohrál poprvé po šesti zápasech. V dalších zápasech pražská Sparta remizovala s Příbramí 1:1, Liberec porazil Zlín 1:0 a stejným výsledkem skončil zápas Slovácko-Plzeň.

Výsledky 29. kola extraligy ledního hokeje: Třinec - Vsetín 2:1, Zlín - Vítkovice 4:2, Kladno - Liberec 3:0, Plzeň - České Budějovice 5:1, Znojmo - Slavia Praha 0:1, Pardubice - Litvínov 2:4 a Sparta Praha - Karlovy Vary 6:1. V tabulce vede pražská Slavia před Libercem a Zlínem, poslední je Vsetín.

Český skokan na lyžích Jakub Janda skončil druhý v sobotním závodu Světového poháru v Lillehammeru a ujal se vedení v celkovém pořadí seriálu. Vítěz úvodního podniku sezony z Kuusama předvedl skoky dlouhé 137 a 137,5 metru a za vítězným Andreasem Küttelem ze Švýcarska zaostal o jedinou desetinu bodu.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková překonala juniorský světový rekord na 5000 metrů téměř o osm sekund a na Světovém poháru v Heerenveenu díky času 7:01,56 minuty obsadila páté místo. Sáblíková zlepšila své čtyři týdny staré národní maximum přesně o deset vteřin. Před dvěma týdny vylepšila osmnáctiletá Sáblíková v minulém závodu SP v Salt Lake City juniorský světový rekord i na 3000 metrů, časem 4:00,69 tehdy skončila rovněž pátá. Stejné místo jí patří i v průběžném pořadí Světového poháru na dlouhých tratích.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia.