Zprávy

Sněmovna schválila rozpočet na rok 2006 se schodkem 74,4 miliardy

Poslanecká sněmovna v pátek schválila státní rozpočet na rok 2006. Stát bude v příštím roce hospodařit se schodkem 74,4 miliardy korun, příjmy mají dosáhnout 884,4 miliardy a výdaje 958,8 miliardy korun. Zákon o rozpočtu nyní míří k prezidentovi, Senát o něm nejedná. Letošní rozpočet byl schválen se schodkem 83,6 miliardy korun. Díky lepšímu výběru daní však nakonec zřejmě skončí se schodkem kolem 50 miliard korun. Celou situaci ale ještě může změnit platba garance České národní bance, která by se však mohla uskutečnit až v příštím roce. V případě, že by stát platbu uhradil ještě letos, deficit by výrazně narostl.

Ekonomové rozpočet od samého počátku kritizují. Trnem v oku je jim především výše příjmů, která je podle nich značně nadhodnocená. Stejně nový rozpočet vnímá i opoziční ODS. Ministr financí Bohuslav Sobotka však podobné námitky odmítá. Rozpočet podle Sobotky zajišťuje "důstojnou valorizaci důchodů". Výdaje na vědu a výzkum se v roce 2006 mají zvýšit o deset procent. Rozpočet také počítá s tím, že v příštím roce se zvýší objem peněz na platy zaměstnanců ve veřejné sféře. Ve vládním návrhu je také údajně dost peněz na spolufinancování projektů EU.

Informace o schválení rozpočtu není pro finanční trh novou ani překvapivou zprávou, takže kurz koruny ani ceny akcií nijak neovlivní, řekl ČTK analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Deficit 74,4 miliardy korun podle něj vychází na základě reálných předpokladů. Letošní lepší výsledky rozpočtu jsou způsobeny loňskými pesimistickými odhady výběru daní, dodal.

Pro vládu je rozpočet reformní, podle ODS lživý a předvolební

Státní rozpočet na příští rok, který schválila Poslanecká sněmovna, je podle vládních politiků zárukou politické stability, dalšího ekonomického růstu a důkazem reformní politiky kabinetu. Naopak pro opoziční ODS je vládní představa o hospodaření státu synonymem rozhazovačství a předvolebního populismu. ODS hlasovala proti rozpočtu, protože nemínila podpořit "škodlivou zadlužovací politiku vlády". "My považujeme tento rozpočet za neprůhledný a zároveň za určitý předvolební účet pro vládní koalici," řekl ekonomický expert ODS Martin Kocourek. Ministr financí Bohuslav Sobotka namítl, že kdyby rozpočet sestavovala nejsilnější vládní strana, byl by deficit ještě vyšší než teď.

Komunisté rozpočet výslovně nepodpořili ani neodmítli, zdrželi se hlasování. "Jsme přesvědčeni, že se musíme oddělit nejen od ČSSD, ale i od ODS," zdůvodnil postoj KSČM předseda strany Vojtěch Filip. Sobotka takové chování považuje za logické, protože komunisté podle něj neměli k vládní verzi zásadní námitky. Občanští demokraté to ale označili za další důkaz sbližování obou levicových stran. "Je to vstřícný signál komunistů, že by chtěli zase vládnout," poznamenal Kocourek.

Ministr Sobotka: Rozpočet skončí v roce 2006 schodkem nižším než 74 mld.Kč

Rozpočet pro rok 2006 zřejmě skončí nižším schodkem, než který schválila Poslanecká sněmovna. Sdělil to ministr financí Bohuslav Sobotka, který počítá s tím, že české ekonomice se bude dále dařit, což by mohlo vést k vyšším příjmům a nižším výdajům. "Ten rozpočet je úsporný. Má nižší schodek než rozpočet pro letošní rok. Myslím si, že odpovídá tomu, co Česká republika v příštím roce potřebuje vykonat a udělat," uvedl.

Ministr zároveň kritizoval ekonomické analytiky, kteří nový rozpočet haní kvůli údajně nadhodnoceným příjmům. Podle něj by se měli podívat na vývoj letošního rozpočtu. "Také před rokem říkali, že máme nadhodnocené příjmy a letošní vývoj státního rozpočtu je velmi pozitivní. Takže analytici se mýlí," dodal.

Sobotka se rovněž zmínil o vývoji letošního hospodaření státu a zopakoval, že schodek současného rozpočtu by se měl na konci roku pohybovat kolem 50 miliard korun. Zhruba 30 miliard tak bude směřovat do rezerv, které budou využity v příštím roce.

Jiří Paroubek: Škrty v rozpočtu EU musejí snášet všichni, nejen nováčci

Případné škrty v rozpočtu EU na léta 2007 až 2013 musí snášet všechny členské země evropské pětadvacítky a nejen hlavně nováčci. Po setkání v Budapešti, na němž se šéfové vlád "visegrádské čtyřky" neshodli s britským premiérem Tony Blairem na jeho představě rozpočtu unie, to řekl český premiér Jiří Paroubek. "Pokud se mají snížit rozpočtové příjmy a budou se snižovat výdaje, tak by bylo dobré, aby byli zasaženi všichni, nejen nové členské země," zdůraznil Paroubek. Naznačil, že škrty by měly snášet zejména bohatší země EU. Je totiž podle něj v zájmu celé Evropské unie, aby se ekonomická úroveň chudších států přiblížila úrovni zemí dřívější evropské patnáctky. "Nepovažujeme za dobré, pokud by se za základ snižování braly výdaje, které jsou alokovány do nových členských zemí. Podle našich předběžných informací by to mohlo tvořit až 73 procent celého toho snížení," dodal. O konkrétních číslech se premiéři na setkání v Budapešti prý nebavili.

Podle dostupných informací počítá Británie se snížením rozpočtu z 1,06 na 1,03 hrubého národního důchodu EU, tedy o více než 20 miliard eur na sedm let. Většinu z této úspory, zhruba 16 miliard, představují škrty ve výdajích ze strukturálních fondů a z Fondu soudržnosti pro nové členské státy. Ty ale s takovým návrhem nejsou spokojeny. "Pokud se chceme dobrat nějakých závěrů, tak asi budeme muset k nějakým ústupkům přistoupit všichni. Na jedné straně Britové nebo Francie a na další straně Česká republika nebo Slovensko. Jde o to, aby se našla ta správná proporce mezi spravedlností a solidaritou," poznamenal Paroubek.

Britský premiér Tony Blair na schůzce nové země EU upozornil, že jejich hospodářský růst závisí také na přílivu zdrojů z unie. V případě, že rozpočtový výhled nebude dohodnut, podle něj hrozí, že se na něm členské státy unie nebudou schopny shodnout ani v příštím roce.

Ministr Bublan se neobává případného vysvětlení USA o věznicích a letech

Český ministr vnitra František Bublan se neobává, že by případná americká odpověď na žádost Evropské unie objasnit podezření o tajných věznicích CIA ve střední a východní Evropě přinesla nějaké skandální odhalení na český účet. "Pro nás určitě ne. Jsem si jist, že takové zařízení u nás není a ani nebylo. Není možné, aby se taková věc stala, aniž by o tom někdo z vládních činitelů nevěděl. Zkrátka, nás se to nedotýká," řekl ČTK Bublan během zasedání ministrů vnitra a spravedlnosti "pětadvacítky".

Mimosoudní věznění podezřelých z terorismu, jaké uplatňují USA například na základně v Guantanámu, podle Evropanů odporuje mezinárodnímu právu. O vyjádření požádal Washington jménem Evropské unie šéf britské diplomacie Jack Straw, jehož země unii toto pololetí předsedá. Odpověď dosud nepřišla. Místopředseda Evropské komise Franco Frattini nedávno pohrozil sankcemi, pokud by se podezření o tajných věznicích prokázala. Ale problém se během dvou dnů jednání ministrů vnitra a spravedlnosti "pětadvacítky" na pořad vůbec nedostal, a to podle Bublana ani v neformálních rozhovorech.

Podle britského tisku letouny CIA při utajených letech, údajně s vězni na palubě, uskutečnily na 300 mezipřistání na evropských letištích, z toho 96 v Německu a 80 v Británii. O údajných 15 přeletech letounů CIA přes české území se ministr vnitra prý také dozvěděl až z novin. Pohyb letadel má na starosti řízení letového provozu, popřípadě ministerstvo dopravy.

Francouzská ministryně: NATO a EU si nekonkurují, doplňují se

Vztahy mezi Severoatlantickou aliancí a Evropskou unií nejsou v žádném případě konkurenční, ale vzájemně se doplňují, řekla v Praze francouzská ministryně obrany Michele Alliotová-Marieová. Vzhledem k tomu, že NATO a EU mají odlišné kompetence, hodí se podle ní k řešení různých druhů krizí. "Ke krizím budeme přistupovat tak, že bude určeno, která z nich je specifičtější pro tu či onu instituci, a tak budeme zajišťovat celkovou světovou stabilitu," prohlásila Alliotová-Marieová. Některé zásahy podle ní budou moci obě instituce provádět společně.

Ministryně během jednodenní návštěvy České republiky připomněla, že společná evropská obrana je velice mladá, existuje totiž teprve tři roky. Evropa přesto dokázala zasáhnout v Makedonii, Demokratické republice Kongo a nyní v Bosně a Hercegovině, uvedla. K hlavním plánům společné evropské obrany patří vybudování jednotek rychlého nasazení, takzvaných battlegroups. Česká republika se na jedné z nich původně domluvila s Německem a Rakouskem, její ustanovení se ale údajně vinou Berlína posouvá. Česká armáda se proto nyní dohodla na postavení jiné společné jednotky se slovenským vojskem. K dispozici by měla být v roce 2009.

Alliotová-Marieová po setkání se svým českým protějškem Karlem Kühnlem tak vyzdvihla "velmi hlubokou tradici" česko-francouzských kulturních, politických i vojenských vztahů. Náměstek ministra obrany Martin Bělčík ji na tiskové konferenci doplnil, že první dva náčelníci československého generálního štábu byli francouzští generálové. V pátek odpoledne se francouzská ministryně zúčastnila oslav 200. výročí bitvy u Slavkova, ve které napoleonská vojska roku 1805 porazila koalici Rakouska a Ruska. "Je to oslava strategie a taktiky vojsk, která tam bojovala, a je to také oslava moudrosti národů, kterým se podařilo překročit překážky a spolupracovat spolu, vytvářet Evropu," uvedla k výročí ministryně.

Česká a francouzská armáda na příští rok plánují obnovení společných cvičení pozemních sil. Mechanizované jednotky obou vojsk spolu cvičily i v minulosti, po reorganizaci v české armádě však společné operace skončily. Nyní spolupracují pouze vojenská letectva.

Senát odmítl zvýšit odvody na pojištění kvůli ptačí chřipce

Senát podle očekávání odmítl návrh, který by v případě vzniku epidemií umožňoval navýšení odvodů na zdravotní pojištění za státní pojištěnce. Opatření, které reaguje na hrozbu ptačí chřipky, sněmovna zapracovala do nesouvisející novely o částečném invalidním důchodu. Takové řešení však senátoři považují za nesystémové. Novela se tak vrátí k novému projednání Poslanecké sněmovně.

Poslanec KDU-ČSL Josef Janeček chtěl tímto návrhem zlepšit připravenost zdravotnictví na situace typu hromadných epidemií. Všeobecná zdravotní pojišťovna by měla mít pro tyto události rezervní fond, ten však zeje prázdnotou, řekl Janeček již dříve ČTK. Pomoci by tedy mohla mimořádná finanční injekce. Takový postup je ale podle senátora a stínového ministra zdravotnictví ODS Tomáše Julínka nesystémový. Stát by měl odvody za státní pojištěnce pravidelně valorizovat a situaci rezervních fondů řešit jinak.

Novela vysokoškolského zákona putuje se změnami zpět do sněmovny

Novelu vysokoškolského zákona, která mimo jiné zavádí stipendia pro chudší studenty, vrátili senátoři Poslanecké sněmovně. Se záměrem horní komora souhlasí, k novele však senátoři doplnili řadu drobných změn, které mají předpis ještě vylepšit. Sociální stipendia mají po dobu deseti měsíců v roce pobírat studenti z rodin, jejichž příjem nedosahuje 1,1násobek životního minima. Jsou to rodiny, které již nyní dostávají přídavek na dítě ve zvýšené hodnotě 800 korun. Výši stipendií má určovat vláda. Ministerstvo školství zatím počítá s 1600 korunami. Ze státního rozpočtu by si to vyžádalo zhruba 200 milionů korun za rok. Příspěvek by mělo dostávat zhruba 13.000 studentů.

Zařízení z ČVÚT mezi 20 vynálezy nominovanými na cenu EU

Vynález mladých českých techniků, umožňující ovládat počítač i bezrukým lidem jen pohybem oka, je mezi dvacítkou nápadů nominovaných na Velkou cenu Evropské unie za informační technologie. "Velká cena" se sice bude udělovat třem vítězům až napřesrok na jaře, ale "malá cena" pro České vysoké učení technické (ČVÚT) je již v kapse: z pěti stovek přihlášek se vynález z pražské techniky, jako jediný ze střední a východní Evropy, probojoval do finále soutěže.

Zařízení se nyní předvádí v jednom ze sídel Evropské komise, bruselském paláci Charlemagne, kde se současně koná konference o lepší integraci lidí se zdravotním postižením do společnosti. "Je to pomůcka, která může zásadně ovlivnit život stovek handicapovaných v Česku a desítek tisíc lidí v Evropě," míní vedoucí katedry kybernetiky ČVÚT Vladimír Mařík.

Princip je jednoduchý. Nejprve je třeba nasadit si obroučku brýlí s miniaturní kamerou snímající pohyb zorničky, který pak přenáší do pohybu kurzoru na obrazovce počítače. "Když se koukáte doprava, kurzor jede doprava, koukáte-li se doleva, jede doleva. Ke kliknutí stačí mrknout, ke dvojkliku je třeba nechat oko zavřené déle," vysvětluje spoluautorka projektu Marcela Fejtová. K vynálezu Fejtovou a její spolupracovníky inspiroval článek, z něhož se dozvěděla, že při svalovém ochabnutí nejdéle odolávají chorobě právě svaly okolo oka. Odtud byl jen krůček k nápadu nahradit ruce zrakem.

CVVM: Nejdůvěryhodnější je prezident, důvěra ve vládu už neroste

Prezident Václav Klaus byl i v listopadu nejdůvěryhodnějším ústavním subjektem české politické scény. Oproti říjnu klesla důvěra občanů v jeho úřad o dvě procenta, stále ale Klausovi věří 69 procent občanů. Stabilní důvěru si udržuje i vláda, podle šetření Centra po výzkum veřejného mínění (CVVM) kabinetu v listopadu dalo důvěru 42 procent lidí, tedy stejně jako v září a říjnu. Zastavil se tak vzrůstající trend důvěry v tým premiéra Jiřího Paroubka.

Míra důvěry ve vládu výrazně stoupala od jara, kdy nastoupil Paroubek do čela kabinetu. Neprojevila se ale v tom, jak vnímají lidé celou politiku. V zemi stále výrazně převažuje nespokojenost s politickou situací nad spokojeností. Nespokojena je podle průzkumu CVVM zhruba polovina občanů. Asi třetina necítí ani spokojenost ani nespokojenost. Hodnocení, že je s politikou opravdu spokojen, vyřkl v listopadovém průzkumu zhruba každý osmý.

Nejmenší důvěru mají lidé v zákonodárce. Stabilně věří Poslanecké sněmovně a Senátu zhruba čtvrtina občanů. Větší důvěru lidé tradičně vkládají do komunální politiky, obecním zastupitelstvům důvěřují skoro dvě třetiny občanů, krajským zastupitelům 43 procent.

Vedení pražské ČSSD chce, aby volební kampaň v Praze vedl Rath

Vedení pražské organizace ČSSD se shodlo na tom, že by měl vést volební kampaň sociálních demokratů v Praze ministr zdravotnictví David Rath. Krajské konferenci, která se sejde v sobotu, navrhlo, aby ho zvolila volebním lídrem. Po pátečním zasedání krajského výkonného výboru to řekl předseda pražské ČSSD Petr Hulinský. Pro Ratha podle něj hlasovalo 18 přítomných členů výboru, šest bylo proti a jeden hlas byl neplatný. Ratha do této funkce prosazoval premiér a celostátní volební lídr ČSSD Jiří Paroubek a pražským socialistům ho jako jedničku na kandidátce minulý týden doporučilo stranické předsednictvo. Poté, co se během týdne na setkáních s Rathem, pro jeho zvolení do této funkce vyjadřovala v orientačním hlasování drtivá většina účastníků, považovalo se za takřka jisté, že se pro něj rozhodne i krajský výbor.

Dvě nová dopravní letadla pro vládní letku dodá Airbus

Dvě nová dopravní letadla střední velikosti pro vládní letku dodá evropské konsorcium Airbus. Podle zdrojů ČTK jej doporučila meziresortní výběrová komise. První A- 319 dostane armádní dopravní letectvo v první polovině příštího roku, další letoun má být dodán v roce 2007. Druhou firmou, která se o dodávky letadel pro vládní letku zajímala, byl americký Boeing. Do vývěrového řízení přišel s letounem řady 737.

Armádní dopravní letectvo má mimo jiné na starosti přepravu ústavních činitelů. Po sérii poruch současných letadel, z nichž většinu tvoří zastaralé sovětské stroje, se vláda rozhodla letadlový park obnovit. Starým typům navíc v zahraničí brzy skončí hlukové a emisní výjimky. Kabinet na nákup prvních nových strojů nedávno vyčlenil 850 milionů korun. Letouny Airbus začaly nedávno používat i České aerolinie. Armáda by tak s aerolinkami mohla například sdílet stejný servis.

V Chrudimi se schází vybavení pro školu v kosovském Podujevu

V Chrudimi čeká na odvoz vybavení pro školu v kosovském Podujevu. Nábytek, počítače i školní pomůcky jsou výsledkem sbírky, kterou před měsícem vyhlásila chrudimská radnice. Humanitární dar města, v němž sídlí výsadkový prapor, který nyní působí v mírové misi v Kosovu, odveze armáda na místo určení zhruba v polovině prosince. "Již v tuto chvíli jsme s výsledkem sbírky spokojeni. Máme nábytek pro plné vybavení tří školních tříd po 30 dětech a pro mateřskou školu židle a stolky pro 25 dětí. K tomu 30 postýlek a přikrývek," řekl ČTK místostarosta Petr Řezníček.

Představitelé chrudimské radnice iniciovali sbírku poté, co při návštěvě u českých vojáků v Kosovu viděli, v jakých podmínkách se děti v Podujevu učí. "Takovou školu si u nás nikdo neumí představit. Když je ve třídě 30 dětí a 25 židlí, nechci si představit, jak to řeší. Jestliže vybavení tříd tvoří tabule, křída a hadr, neumím si představit, jak tam učí třeba přírodopis. Jestliže pro školu, která má 2500 žáků, je největším darem od českých vojáků 30 let staré rozladěné piano, není co dodat," popsal po návratu ČTK své dojmy Řezníček. Chrudimští výsadkáři působí v mírové misi v Kosovu od letošního léta. Domů se vrátí koncem ledna. "Vybavení se začne nakládat do kontejnerů, které armáda v rámci závozu dopraví do Kosova, 12. prosince. Ještě do Vánoc by je měla škola dostat," dodal Řezníček.

Karol Sidon je opět vrchním pražským rabínem

Reprezentace Židovské obce v Praze jmenovala Karola Sidona znovu do funkce vrchního pražského rabína. Místopředseda obce Jakub Roth ČTK informoval, že se tak stalo 21. listopadu, tedy deset dní poté, co komunita zvolila v předčasných volbách novou reprezentaci. "Vrchní zemský rabín Sidon zastával funkci vrchního pražského rabína od podzimu 1992 do léta 2004, kdy byl odvolán na základě vykonstruovaného obvinění. Nově zvolená reprezentace doufá, že tímto jmenováním alespoň částečně napravila křivdu, které byl vystaven," sdělil Roth.

Obcí více než rok zmítaly spory. Loni v létě se tehdejší předseda Tomáš Jelínek pokusil odvolat Sidona z funkce pražského rabína. Případem se zabývala náboženská arbitráž v Izraeli. Sidon měl mít podle ní - jako vrchní zemský rabín a nově nazvaný "prezident rabínů v Česku a v Praze" - pro pražský rabinát dva zástupce. Byli jimi Menachem Kalchheim z Izraele a Manis Baraš, v Praze působící rabín ortodoxního hnutí Chabad. Barašovi příznivci se však na jaře se Sidonovými v synagoze poprali. Navrácení veřejného bohoslužebného života do Staronové synagogy, která proto nebyla v důsledku vnitřních sporů v obci v posledních měsících plně využívána, bylo jedním z prvních úkolů nové reprezentace. Vrchní pražský rabín reprezentuje obec navenek v náboženských záležitostech a tradičně řídí bohoslužby ve Staronové synagoze.

V Praze pokračuje festival specializovaný na asijský film

Na asijskou kinematografii se specializuje festival Filmasia, který o víkendu pokračuje v Praze. Začal ve čtvrtek a v kinech Aero a Světozor nabídne do 7. prosince na čtyřiačtyřicet filmů. Podle zakladatelky přehlídky Karly Stojákové jsou na plátně aktuální hity především z východní Asie, například Park Chan- wooka nebo Shinya Tsukamota. "V Čechách podobný festival dosud chyběl," řekla ČTK Stojáková, která v programu tohoto prvního ročníku věnovala větší pozornost snímkům korejským, ale zařadila také unikátní kolekce kinematografie japonské a malajské.

Retrospektiva představuje dílo velikána korejské kinematografie Park Chan-wooka, který se proslavil především svou trilogií o pomstě. Prostřední díl Oldboy už čeští diváci znají. Filmasia uvádí celou trilogii a navíc přidá jeden z jeho prvních snímků Saminjo, a to v evropské premiéře. Do sekce Anime organizátoři zařadili díla bourající stereotypy o animovaném filmu a přinášející strhující podívanou pro dospělé. Zejména půjde o japonskou animaci založenou na komiksech.

Festival Filmasia zakončí evropská premiéra mezinárodního projektu, natočeného v Singapuru pod názvem Cages. Jeho hrdiny jsou slepý kluk, jeho matka ve složité životní situaci a její otec, který se k ní dvacet let nehlásil. "Film je o štěstí, které se rodí za velmi složitých podmínek," charakterizovala příběh Stojáková. Festival doprovází v kině Světozor výstava korejských filmových plakátů.

Na Dnech Bohuslava Martinů vystoupí Bittová s kvartetem

Prosincový festival hudby Bohuslava Martinů nabídne v Praze v pondělí poslední vystoupení Ivy Bittové v České republice před její plánovanou roční koncertní přestávkou. Během ní se tato nonkonformní houslistka a zpěvačka chce věnovat kompozici nových skladeb. Přehlídka se letos uskuteční od 4. do 9. prosince pojedenácté, a to nově pod názvem Dny Bohuslava Martinů.

Bittová se v Rudolfinu představí společně se Škampovým kvartetem, s nímž už nyní slavila úspěch v londýnské koncertní síni Wigmore Hall, v Berlíně, Bernu, Antverpách i v Brně. Základem jejich programu je Janáčkův cyklus Moravská lidová poezie v písních, aranžovaný pro ni a pro smyčcové kvarteto slovenským skladatelem Vladimírem Godárem. Bittová rovněž zazpívá svým charakteristickým způsobem výběr písní z nejznámějších vokálních cyklů Bohuslava Martinů a vlastní skladby.

Již v neděli večer na přehlídce vystoupí v Sále Martinů laureáti soutěže uspořádané podesáté Nadací Bohuslava Martinů, tentokrát v oboru klavírní hry. Tentýž večer zazní rovněž novodobá premiéra dlouho nezvěstného Smyčcového tria č. 1 Bohuslava Martinů v provedení členů Zemlinského kvarteta.

Na Dnech Bohuslava Martinů zahraje také Česká filharmonie. Uvede mimo jiné 3. symfonii od Martinů a 4. symfonií amerického skladatele Davida Diamonda (1915 až 2005), který Bohuslava Martinů obdivoval, vždy však zdůrazňoval, že nikdy nebyl jeho žákem. Program nastudoval Gerard Schwarz.

Ze sportu:

Fotbalová liga má sice na programu během víkendu 15. kolo, kterým bude završena první polovina soutěže, ale podzimní program tím ještě neskončí. Za týden se totiž bude předehrávat první "jarní" kolo. O podzimním mistru je sice už rozhodnuto, Liberec se však bude snažit ukončit jako ligový lídr také kalendářní rok.

Fotbalista Jaroslav Plašil má znovu zdravotní trable. Záložník Monaka si ve středečním duelu základní skupiny Poháru UEFA proti pražské Slavii natáhl postranní vazy v kolenu a v sobotním utkání francouzské ligy proti Le Mans s největší pravděpodobností nenastoupí. Třiadvacetiletý reprezentant zmeškal úvod sezony kvůli zlomené kůstce na chodidle a do hry se zapojil až na konci října. Nyní se musí připravit na další nucenou pauzu.

Dosavadní trenér druholigové Kroměříže Roman Pivarník bude od nového roku působit v Rapidu Vídeň. Osmatřicetiletý kouč by se měl od 3. ledna stát asistentem nového hlavního trenéra, jímž by měl být Georg Zellhofer. Pivarník podepíše s úřadujícím rakouským mistrem v sobotu ve Vídni smlouvu. Pivarník v Rapidu působil jako hráč v letech 1994 až 1997.

Český hokejový útočník Martin Havlát může dál snít svůj olympijský sen. Rodák z Mladé Boleslavi, který v NHL obléká dres Ottawy, si v úterním zápase proti Montrealu poranil rameno a hrozila mu dlouhá přestávka. Podle jeho agenta Josefa Machaly však Havlát nebude muset na operaci a mimo hru tak bude pouze tři až šest týdnů. V případě, že by musel podstoupit operační zákrok, by byl juniorský i seniorský mistr světa mimo hru až šest měsíců a jeho start na únorovém olympijském turnaji v Turíně by byl vyloučen.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Zataženo, občas déšť nebo déšť se sněhem. Teploty minus 1 až plus 3 stupně Celsia.