Zprávy

Bill Clinton přijel do Prahy na Madridský klub

Bývalého prezidenta USA Billa Clintona, který v pátek přiletěl do Prahy, přivítal v Černínském paláci český ministr zahraničí Cyril Svoboda a vedení Madridského klubu. Clinton se zde účastní konference této organizace, která je diskusním fórem bývalých prezidentů a premiérů. Devětapadesátiletého Clintona doprovází podle informací ČTK jeho dcera Chelsea. Do USA se vrací již v sobotu. Na zasedání Madridského klubu se Havel s Clintonem zapojili do debaty na téma řízení státu a občanství jako ústřední prvky při přechodu k demokracii. Zasedání klubu se účastní i bývalý český premiér Vladimír Špidla, který je nyní českým eurokomisařem.

Klub ustavili penzionovaní premiéři a prezidenti v říjnu roku 2001 v hlavním městě Španělska na závěr mezinárodní konference o přechodu k demokracii. Zúčastnili se jí tehdy vládnoucí ministerští předsedové a prezidenti i expremiéři a exprezidenti z 33 zemí Evropy a dalších kontinentů včetně tehdejšího předsedy české vlády Miloše Zemana. Od té doby se klub pravidelně schází, poprvé od svého založení se bude koná mimo Španělsko.

Český prezident v indickém turistickém ráji v Góe

Na slavné písečné pláže na pobřeží indického státu Góa dorazil v pátek český prezident Václav Klaus, který je tento týden na návštěvě Indie. V bývalé metropoli této někdejší portugalské kolonie si také prohlédl barokní památky, včetně kostela s ostatky sv. Františka Xaverského. Góa, kterou založil na počátku 16. století Alfonso de Albuquerque a kterou Indie obsadila v roce 1961, má stále výjimečný charakter a odlišuje se od zbytku indického subkontinentu. Nabílené katolické kostely nad rýžovými políčky přečíslují hinduistické chrámy, ženy v sukních a kalhotách přečíslují nositelky sárí, alkohol se zde nejen prodává, ale i vyrábí - pálenka feni z ořechů kešú.

"Turistickou" část své návštěvy Indie uzavře Klaus v sobotu prohlídkou slavných skalních svatyň v Eloře ve státě Maháráštra v centrální Indii. Komplex jeskyň s chrámy vybudovali indičtí králové z dynastií Čálukjovců a Ráštrakútovců v 7. až 9. století. V impozantním komplexu zapsaném na seznam světového kulturního dědictví UNESCO jsou jeskynní chrámy tří indických náboženství - buddhismu, hinduismu a džinismu.

Český prezident během své cesty v Indii na úvod jednal s nejvyššími představiteli země v Dillí, dostal čestný doktorát v Šántiniketanu v Západním Bengálsku a navštívil závod na výrobu nákladních automobilů Tatra u jihoindického Béngalúru. Návštěvu Indie uzavře v sobotu otevřením nové montážní linky výrobce automobilů Škoda Auto v Aurangabádu v Maháráštře.

Čeští veteráni z bitev o Francii se stali rytíři Čestné legie

Šest českých letců, kteří se účastnili bojů o Francii a Velkou Británii, a pět českých účastníků bojů o přístavní město Dunkerque obdrželo v Praze rytířské insignie Řádu Čestné legie. Jedno z nejvyšších francouzských vyznamenání jim udělil francouzský prezident. Veteránům řády předal velvyslanec Joel de Zorzi v den, kdy si Evropa připomíná konec první světové války.

Jedním z oceněných byl bývalý pilot Lubomír Úlehla, který připomenul, že Češi bojovali po boku Francouzů často. Dokládají to podle něj například padlí dobrovolníci v bitvě první světové války u Arrasu. Udělení řádu podle Úlehly účastníci bojů druhé světové války nevnímají jako ocenění svých činů, ale důkaz velmi dobrých francouzsko-českých vztahů. Dalším důkazem pak pro ně jsou stovky hrobů v místech evropských bitev.

Po boku spojeneckých vojsk bojovalo za druhé světové války na 50.000 Čechů a Slováků. Československá divize ve Francii měla téměř 12.000 mužů. Bojů o Francii se ve druhé světové válce účastnili Češi ve dvou vlnách. Na počátku války v zemi galského kohouta působili hlavně letci, kteří se později přesunuli do Británie. Další se pak po bojích na severu Afriky účastnili bitvy u Dunkerque. Vylodění v Normandii se účastnili vojáci Československé obrněné brigády, která čítala 4000 až 5000 mužů a byla součástí systému britské obrany. Za komunistického režimu pak tito lidé byli často perzekuováni, řadu z nich čekaly nucené práce.

Rytířský Řád Čestné legie obdrželi spolu s Úlehlou bývalí piloti Miroslav Štandera, Stanislav Hlučka, Otto Špaček, Petr Uruba a František Müller. Z bojovníků od Dunkerque řád získali Stanislav Hnělička, Otto Klíma, Jan Pavlíček, František Wavrečka a Jan Koukol. Až na generála Špačka, který převzal řád v zastoupení, se slavnosti zúčastnili všichni ocenění. Prezident Václav Klaus, který je nyní v Indii, oceněným zaslal gratulaci.

Ministr Kühnl slíbil veteránům, že pro ně stát postaví sociální domy

Ministr obrany Karel Kühnl slíbil válečným veteránům, že pro ně ministerstvo obrany postaví nové pečovatelské domy s lékařskou službou. Do dvou až tří let by jich mělo v České republice vzniknout deset až 11. Náklady nemohou hrát roli, řekl ministr při pátečním shromáždění u památníku na pražském Vítkově ke Dni válečných veteránů. Česká republika má podle Künhla vůči svým veteránům nesplacený dluh, který ani splatit nelze. Dluží lidem nahrazení doby, kterou protrpěli za socialismu, uvedl ministr.

Při páteční slavnosti položili k podstavci sochy Jana Žižky věnce tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl, premiér Jiří Paroubek, Kühnl i zástupci veteránských organizací. Účastníci shromáždění také uctili minutou ticha památku padlých na frontách všech konfliktů. Paroubek připomněl, že 11. listopadu 1918 bylo v lese u francouzského Compiegne podepsáno příměří mezi Německem a státy Dohody, které ukončilo první světovou válku. Československé legie v ní bojovaly na všech frontách. "K jejich odkazu se dnes hrdě hlásíme," zdůraznil premiér. Připomněl i odbojáře za druhé světové války. "Nikdy nebude dost díků za to, co pro nás udělali," řekl.

Při slavnosti obdrželo devět válečných veteránů včetně předsedy Československé obce legionářské Antonína Špačka záslužné kříže. Další lidé byli oceněni čestnými odznaky. Legionáři naopak dekorovali svou stuhou prapor generálního štábu.

Svátek věnovaný veteránům se slaví ve všech demokratických zemích Evropy, ve Spojených státech a v Kanadě. Jeho symbolem je červený vlčí mák, tedy květina, která vyrostla jako první na polích zničených při bojích první světové války.

Příští rok se počet českých vojáků v Afghánistánu zdvojnásobí

Koncem příštího roku se počet českých vojáků v Afghánistánu zřejmě více než zdvojnásobí. Zatímco letos má Česko v jedné z nejchudších zemí světa kolem 60 armádních příslušníků, příští rok na podzim by jich mělo být až 150. Česká armáda totiž navíc převezme kontrolu nad kábulským letištěm. ČTK to řekl zástupce náčelníka generálního štábu Emil Pupiš. Někteří vládní i opoziční politici však proti rozšíření afghánské mise mají výhrady.

Předseda sněmovního zahraničního výboru Vladimír Laštůvka (ČSSD) si myslí, že zatímco na Balkáně je česká pomoc při obnově nestabilních zemí z geografického i kulturního hlediska logická, v případě Afghánistánu je třeba další navyšování kontingentu pečlivě zvážit. Do jeho obnovy by se podle něj měly ve větší míře zapojit okolní země. Další sociálnědemokratický poslanec Zdeněk Jičínský byl na dnešním zasedání zahraničního výboru ještě kritičtější. "V Afghánistánu nemáme co dělat," prohlásil. Komunista Stanislav Fischer zase poznamenal, že mezinárodní společenství v zemích, jako je Afghánistán nebo Irák, prosazuje pouze silové řešení, místo aby se soustředilo jen na ekonomickou pomoc. Ministr obrany Karel Kühnl mu oponoval: hospodářský rozvoj nemůže začít, dokud není region stabilní.

Česko má 43 vojáků v rekonstrukčním týmu na severu Afghánistánu, dalších 17 mužů působí v Kábulu v meteorologické a pyrotechnické jednotce. Ministerstvo obrany navrhuje, aby se příští rok počet vojáků na severu zdvojnásobil, na podzim má navíc na čtyři měsíce přijet nový kontingent určený k ochraně kábulského letiště. Návrh na české zahraniční mise v srpnu schválila vláda, nyní se jím bude zabývat sněmovna. Na rozdíl od Afghánistánu mají české kontingenty v rámci NATO v Kosovu, při Evropské unii v Bosně a Hercegovině a mnohonárodních silách v Iráku příští rok zůstat v podobném rozsahu jako letos.

Podle opoziční ODS jsou čtyři zahraniční mise najednou pro Českou republiku příliš. Občanští demokraté prohlašují, že jsou ochotni podporovat dvě paralelní operace a za výjimečných okolností tři. Stejně jako při loňském schvalování i letos se počítá s tím, že ODS se postaví proti účasti české armády na operaci EU Althea v Bosně a Hercegovině.

Ministr Rath ujistil občany, že stát ručí za VZP - odchody nemají smysl

Ministr zdravotnictví David Rath ubezpečil občany, že stát plně kontroluje chod Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a prostřednictvím nucené správy garantuje její bezpečnost a stabilitu. Proto není žádný důvod k odchodu k jiné pojišťovně. Mluvčí VZP Jiří Suttner naopak ČTK řekl, že zásah ministerstva občany znejistěl a vnímají vyhlášení nucené správy nad pojišťovnou jako poplašnou zprávu. "Není lepší zdravotní pojišťovny než VZP, jakékoliv úvahy o změně či odchodu jsou nesmyslné," řekl Rath na tiskové konferenci ČSSD. Ministr nemá žádné signály, že by klienti VZP ve větší míře uvažovali o přechodu k jiné pojišťovně. Sám se o tom přesvědčil při páteční návštěvě její centrály na pražské Floře, za jejíž luxus by se podle něho nemusela stydět ani nejlépe prosperující banka.

David Rath má podezření, že Julínek vytvořil Modrou šanci za peníze VZP

Ministr zdravotnictví David Rath má podezření, že Modrá šance stínového ministra za ODS Tomáše Julínka byla vytvořena za peníze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Senátora Julínka vyzval, aby prokázal, odkud peníze vzal a kolik na svou koncepci použil. Julínek tak učinit nehodlá. Mluvčí VZP jakoukoli souvislost prostředků VZP s předvolebními materiály ODS odmítl.

Rath vyhlásil nad VZP ve čtvrtek nucenou správu. Uvedl také, že někteří členové ODS jsou obchodně napojeni na VZP. Správce má tyto skutečnosti ve VZP prověřit. ODS se proti tvrzením ohradila. "Na žádné peníze z VZP napojený nejsem, takže nemám co dokladovat," řekl Julínek ČTK. Důkazy k neopodstatněnému obvinění by podle něj měl přinést Rath.

Podle ministra VZP uzavřela smlouvu s Pavlem Hroboněm, který se měl podle ministra podílet na vytvoření Julínkovy publikace. Rath chce prověřit, na jakou sumu smlouva je a co za ni pojišťovna získala. Podle jeho informací může jít o statisíce. "Částky jsou mnohonásobně vyšší než standardní plat," uvedl Rath. Smlouvu mezi Hroboněm a VZP označil ministr za jednoznačně nevýhodnou pro VZP a pro stát nevhodnou.

ODS chce mimořádnou schůzi sněmovny k nucené správě nad VZP

Mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny k nucené správě nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a její oprávněnosti budou požadovat poslanci ODS. Nejsilnější opoziční strana považuje nucenou správu, kterou na VZP uvalil ve čtvrtek ministr zdravotnictví David Rath, za nezodpovědnou a zákonem nepodloženou akci. Na páteční tiskové konferenci o tom informoval předseda ODS Mirek Topolánek. Sdělil rovněž, že ODS dá právníkům přezkoumat, zda vyhlášení nucené správy nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou nebyl trestný čin.

Uvalení nucené správy na VZP pokládá za neopodstatněné i prezident republiky Václav Klaus. Podle něj může situaci pojišťovny ještě zhoršit. Dluh zdravotního pojištění činí údajně již 12 miliard korun. Rostoucím dluhem a zpožďováním plateb zdravotníkům a nemocnicím zdůvodnil ministr své rozhodnutí. Neměl prý také záruky, co se stane se třemi miliardami korun, které stát nyní do VZP nalil.

Podle Topolánka se "spouštěcím mechanismem" nucené správy stala kontrolní zpráva o VZP. "Za naprosto skandální považujeme zfalšování zprávy o kontrole VZP v její neprospěch pod tlakem ministerstva zdravotnictví," uvedl šéf ODS. Svá slova doložil zápisem z předávání protokolu o výsledku kontroly z letošního 8. listopadu. Zástupci ministerstva financí v něm konstatují, že údaje o hospodaření VZP a výdajích na antikoncepci zařadilo ministerstvo zdravotnictví do zprávy až po skončení kontroly proti vůli kontrolorů. O pozměnění výsledků kontroly se zmínila i ředitelka VZP Jiřina Musílková.

Analytik Sobíšek: Průmysl nadále zůstává motorem české ekonomiky

Průmysl nadále zůstává motorem české ekonomiky, řekl ČTK k růstu průmyslové výroby analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. I když tempo nárůstu nevyrovná loňský rekord, zářijové výsledky podle něj dávají dobrou šanci, že výroba letos vzroste o šest procent. Průmyslová výroba, která se významně podílí na vzestupu ekonomiky, v září mírně zpomalila tempo růstu na 7,1 procenta. V srpnu meziročně rostla o 8,6 procenta. Průmyslové tržby se zřejmě letos zvednou o sedm procent, což by byl druhý nejlepší výsledek v historii, uvedl Sobíšek.

Tahounem průmyslu zůstává automobilový sektor, v němž dynamika postupně narůstá v souvislosti s náběhem výroby v TPCA. Ta bude příznivě ovlivňovat data z průmyslu i po větší část příštího roku, dodal. Slibně se podle Sobíška vyvíjí i zakázková náplň výrobců ve strojírenství, zpracování kovů a elektrických zařízení. Vadou na kráse dat je jen klesající zaměstnanost v průmyslu. Pokles je sice způsobován převážně úbytkem zaměstnanců v síťových odvětvích, ale rovněž zpracovatelské podniky snížily svůj přírůstek zaměstnanosti na meziročních 0,5 procenta. "Průmysl s řešením vysoké nezaměstnanosti těžko pomůže," podotkl analytik.

Biskupové jsou proti výzkumu na lidských embryonálních buňkách

Čeští katoličtí biskupové vyzvali vědce, aby neprováděli výzkumy ničící lidské zárodky, církví chápané jako bytosti. Prohlášení poskytnuté ČTK reaguje na projednávaný zákon, který stanovuje omezení pro výzkum na lidských embryonálních buňkách. Sněmovna už v prvním čtení vládní návrh zákona podpořila, a tak možná vědci budou smět pracovat s těmito buňkami z nadbytečných nebo poškozených vajíček. "Obracíme se na vědecké pracovníky, aby své úsilí zaměřili především na výzkum dospělých kmenových buněk, který již v současné době přináší výsledky v oblasti léčby, a zanechali cesty, při níž by nezbytnou součástí jejich vědecké lékařské práce bylo ničení lidských bytostí," uvedli hodnostáři.

Proti zákonu vystupují především poslanci KDU-ČSL, kteří jakékoli pokusy na lidském zárodku odmítají. Na poslance proto lidovci apelovali, aby zákon z etických důvodů zamítli hned v prvním čtení. To se však nestalo. Katoličtí biskupové vyjádřili nad vývojem projednávání návrhu vážné znepokojení. Jak připomněli, žádná lidská bytost, a tedy ani lidský zárodek, se podle jejich přesvědčení nesmí stát prostředkem pro dosažení prospěchu druhých.

Cílem zákona je podle předkladatelů vytvořit právní rámec výzkumu na embryonálních buňkách a lidském genomu. Norma, která tuto oblast upravuje, zatím republice chybí. Zákon by vědcům dovolil pracovat s oplodněnými vajíčky, která nebyla využita při asistovaném porodu a zanikla by. Zakazuje však klonování a další nepovolené nakládání s lidským genomem a embryi. Vědcům, kteří by pravidla porušili, by hrozila pokuta až dva miliony korun, zákaz činnosti nebo osm let vězení. Kmenové buňky mají schopnost přeměnit se v jakoukoli buňku či tkáň. Podle odborníků je možné jimi léčit závažné nemoci nebo napravit poškozené tkáně.

Poslanci chtějí dvě miliardy pro Národní muzeum a knihovnu

Národní knihovna a Národní muzeum by mohly získat celkem dvě miliardy korun na svoji rekonstrukci. Peníze navrhují poslanci uvolnit z výnosů privatizace. Jejich záměrem se má 16. listopadu zabývat vláda. Předkladatelé chtějí, aby sněmovna schválila předlohu rovnou v prvním čtení. Novelou se však bude zabývat zřejmě až v příštím roce. Na program nadcházející schůze ji totiž sněmovní organizační výbor nezařadil. Peníze by měly posloužit na rekonstrukci hlavní budovy Národního muzea, dostavbu depozitářů muzea, rekonstrukci sídla Národní knihovny a na projekt nové Národní knihovny.

Předkladatelé poznamenali, že historické budovy jsou v kritickém stavebně-technickém stavu a nemohou nadále sloužit jako přeplněné sklady a depozitáře. "Po rekonstrukci budou otevřeny veřejnosti s expozicemi těch nejcennějších hodnot české historie a interaktivních multimediálních výstav, a stanou se důstojnými centry českého národního bohatství," napsali v důvodové zprávě.

Vzácného rysa budou na Šumavě opět chránit hlídky dobrovolníků

Vzácného rysa budou na Šumavě letos opět chránit hlídky složené z dobrovolníků hnutí Duha. Mají za úkol odstrašit pytláky, kteří šelmy prý systematicky střílejí. Ekologové odhadují, že za posledních 20 let bylo v České republice ilegálně zabito nejméně 500 rysů. ČTK o tom informoval Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Dobrovolníci se zaměří hlavně na prostor mezi Volary, Prachaticemi a Českým Krumlovem. Vzácné šelmy střežily desítky dobrovolníků na Šumavě poprvé loni. Podobné hlídky se již sedmým rokem pohybují také po Beskydech. "Ilegální lov představuje vážnou překážku přežití vzácných rysů. Viditelná přítomnost hlídek pomůže pytláky od střelby odradit," uvedl Bláha.

V jižních a západních Čechách se v důsledku ilegálního lovu za posledních deset let počet šelem výrazně snížil. Téměř úplně byly vyhubeny v Českém Švýcarsku a Jeseníkách, kde se nyní pohybuje jen několik jedinců. Žádný z pachatelů nebyl dopaden.

Vinaři veřejnosti poprvé představili mladé víno z letošní úrody

Moravští vinaři v pátek v Brně poprvé veřejnosti oficiálně představili mladé víno z letošní úrody. Na Moravském náměstí se sešlo kolem stovky zájemců, pro něž sommeliéři jako vůbec první otevřeli Modrý Portugal z Věstonických sklepů. ČTK to za pořadatele řekl Roman Bajčan. Na domácí trh se letos dostane 120.000 lahví mladého vína pod značkou Svatomartinské, kterou letos získal Vinařský fond od původního majitele Jiřího Kopečka. Fond nabídl využití známky všem vinařům, kterých se přihlásilo do hodnocení odbornou komisí 28 s celkem 51 vzorky. Požadovanými kritérii prošlo 46 vín od 27 výrobců.

Mezi firmami, které ve výběru odborné degustační komise uspěly, byly například ZD Sedlec nebo Vinné sklepy Valtice. Ty připraví vůbec největší kolekci asi 40.000 lahví tří odrůd. Od tohoto výrobce půjde na trh láhev asi za 60 korun. Pod značkou Svatomartinské se bude prodávat bílé víno odrůdy Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané; růžové a červené víno pak z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Podle tuzemských obchodních sítí dávají Češi stále více přednost vínu před ostatními druhy alkoholu. Vína se loni spotřebovalo 1,7 milionu hektolitrů, což představuje v průměru 17,5 litru na obyvatele.

Výstava v Tišnově nabízí italské akvamaríny a rumunské krystaly

Akvamaríny italského sběratele Giorga Bogniho či kamenné krystaly, které Alexander Dikov posbíral v rumunském pohoří Rodopy, patří podle pořadatelů k největším lákadlům výstavy, která začala v Tišnově. Expozice minerálů je asi největší akcí svého druhu ve východní Evropě a jedna z nejvýznamnějších evropských mineralogických akcí vůbec. ČTK to za organizátory řekl Andrej Sučko. Zajímavostí letošní výstavy jsou podle něj nejrůznější formy zpracování kamenů - šperky, kamenná těžítka či sošky. "Zatím přicestovalo na 240 vystavovatelů, přes 60 ze zahraničí, tedy obdobný počet jako loni. Další čekáme během soboty a neděle," řekl Sučko. Z největší dálky přijel sběratel z indonéského ostrova Bali. "Naopak bohužel nepřicestuje původně ohlášený Jožka Vajdák z USA, americký odborník a sběratel minerálů, na jehož počest byl pojmenován nový minerál Vajdakit," uvedl Sučko.

České filmy se představily na festivalu a veletrhu na západě USA

Český producent Pavel Strnad, který se podílel mimo jiné na filmech Indiánské léto, Mistři, Rok ďábla, Nevěrné hry, Příběhy obyčejného šílenství a Štěstí, byl jednou z nových tváří, které se v minulých dnech představily na festivalu Amerického filmového institutu v kalifornském Hollywoodu. Na výběru osmi osobností, takzvaných nových tváří, se podílí evropská organizace na podporu filmové tvorby European Film Promotion. Česká kinematografie se přehlídky účastní každým rokem. Letos její diváci zhlédli Příběhy obyčejného štěstí, které za Strnadovy produkce natočil režisér Petr Zelenka. V loňském roce slavil na festivalu úspěch fiktivní dokument Víta Klusáka a Filipa Remundy Český sen.

Další české filmy se uváděly na největším americkém filmovém veletrhu v Santa Monice na břehu Tichého oceánu, který se konal souběžně s hollywoodským festivalem. Velký zájem byl o doma nejúspěšnější Román pro ženy režiséra Filipa Renče, sdělil ČTK generální konzulát ČR v Los Angeles. Podle Elišky Fuchsové z české distribuční společnosti CP 2000 ho uvidí diváci v Maďarsku a Rusku a nadějně pokračuje jednání i s americkou stranou. Na veletrhu se promítaly také filmy Sametoví vrazi režiséra Jiřího Svobody a Post coitum Juraje Jakubiska. Generální konzulát při samostatné projekci na svém úřadě představil snímek Štěstí režiséra Bohdana Slámy, který Česká filmová a televizní akademie letos vyslala do oscarové soutěže v kategorii o nejlepší neanglicky mluvený film.

Ze sportu:

Fotbalisté České republiky a Norska neabsolvovali oficiální trénink před barážovým duelem na stadionu Ullevaal, kde se bude hrát, ale na jiném místě. Zápas v Oslu by se měl uskutečnit podle původního plánu v sobotu, konečné rozhodnutí však učiní rozhodčí Massimo Busacca až v sobotu dopoledne. Rozhodlo se o tom na páteční společné schůzce vedení obou týmů a delegáta FIFA. ČTK o výsledku jednání informoval generální sekretář svazu Petr Fousek.

Jubilejní 80. zápas v reprezentačním dresu čeká Vladimíra Šmicra v sobotním duelu baráže mistrovství světa proti Norsku. Ve středeční pražské odvetě se může dočkat 50. duelu reprezentační kapitán Tomáš Galásek. Pokud ale fotbalisté v sobotu uhrají nadějný výsledek, bude v hotelu Praha nejveseleji v neděli: Karel Brückner v ten den oslaví 66. narozeniny.

Pražská Sparta dostala další trest za rasistické projevy svých fanoušků při zápasech fotbalové Ligy mistrů, kvůli jejich chování v Bernu během zářijového utkání s Thunem musí zaplatit pokutu ve výši 1,1 milionu korun. Navíc klub nesmí prodat svým příznivcům vstupenky na nejbližší zápas v soutěži, který sehraje s Ajaxem 22. listopadu v Amsterodamu. Vedení Sparty o trestu, o němž se dozvědělo od disciplinární komise UEFA, informovalo na internetové stránce klubu.

Třicetiletá česká plavkyně Yvetta Hlaváčová chce v příštím roce překonat kanál La Manche oběma směry. O přeplavání úžiny mezi Anglií a Francií tam i zpět se ještě žádný Čech nepokusil. Hlaváčové přislíbil pomoc španělský mistr světa v dálkovém plavání David Meca, jenž letos na konci srpna překonal La Manche v čase sedm hodin a 22 minut a zůstal devatenáct minut za rekordem Němce Christofa Wandratsche. Hlaváčová byla při Mecově plavbě členkou doprovodného týmu.

Norský pilot Petter Solberg se usadil po první etapě v čele Australské rallye, posledního dílu mistrovství světa v automobilových soutěžích. Třetí místo si zatím drží Skot Colin McRae, jenž v posledním klání sezony hájí barvy továrního týmu Škoda Motorsport.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Zataženo nízkou oblačností, mlhavo, jen místy skoro jasno. Teploty 8 až 12 stupňů Celsia.