Zprávy

Česko připraveno pomoci postiženým zemím, čeká na jejich žádost

Česko je připraveno pomoci asijským zemím, které v sobotu postihlo silné zemětřesení. Konkrétní požadavky očekává od postižených zemí, s jejichž úřady jsou čeští diplomaté v kontaktu. ČR by mohla nabídnout psovody se psy vycvičenými pro hledání zavalených osob a další záchranářské týmy, dodávky stanů, pitné vody a další pomoc. ČTK to řekli premiér Jiří Paroubek a ministr zahraničí Cyril Svoboda. Podle Paroubka se v nejbližších dnech rozhodne, zda bude česká pomoc organizována samostatně, nebo v rámci EU. Čeští záchranáři již oznámili, že jsou připraveni odcestovat. Čekají jen na oficiální žádost od tamních úřadů. Ministr Svoboda měl ale odpoledne informace, že například Indie zatím žádnou pomoc zvenčí nechce.

V Pákistánu, Afghánistánu a Indii si zemětřesení vyžádalo přes 2000 mrtvých a přes 3000 zraněných. Otřesy měly sílu 7,6 stupně Richterovy škály a epicentrum bylo necelých 100 kilometrů severně od Islámabádu. Ministr Svoboda uvedl, že české úřady zatím nevědí o žádném občanovi České republiky, který by se v postižené oblasti nacházel. "Už teď jsme připraveni nabídnout pomoc a Česká republika je v tomto ohledu dobře připravena. Máme zkušené lidi," řekl Svoboda. Paroubek uvedl, že Česká republika očekává od postižených zemí "náměty pomoci", jimž v rámci svých možností vyhoví.

Ochotu a připravenost pomoci již vyjádřili čeští záchranáři. Hasiči jsou schopni připravit k odjezdu svůj záchranný a vyhledávací tým do 24 hodin. Ve stejné době by mohli vyrazit i záchranáři z humanitární organizace Hand for Help. Začínají se připravovat i finanční sbírky.

Britové vyšetřují údajné investice šéfa Prozatímní IRA v Praze

Britští vyšetřovatelé zkoumají podezření, že náčelník štábu Prozatímní Irské republikánské armády Thomas Murphy investoval nejen v Británii a Irsku, ale také ve střední a východní Evropě včetně České republiky. Napsal to sobotní londýnský deník The Times. Policie se také snaží dostat se k výpisům z bankovních účtů ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku a různých daňových rájích. Pozornost vyšetřovatelů se podle článku zaměřuje nyní na investice v Praze a do zábavního a rekreačního sektoru ve Slovinsku. Policie se domnívá, že Murphyho organizace má několik divizí, které vydělávají nebo perou peníze v Irsku, Severním Irsku, Británii, bulharské Sofii a ve Španělsku. Zájem o střední a východní Evropu je prý vyvolán tím, že tam jsou zahraniční investice méně kontrolovány.

Murphy, kterému je 56 let, má podle policie majetek asi 40 milionů liber. Získal ho především z pašování, píše deník. V posledních letech se snaží špinavé peníze propírat investicemi do nemovitostí. Tento týden podrobila policie prohlídce jeho domy nebo majetek na něj napojených lidí v Irsku a Británii.

Prozatímní IRA je radikální odnoží Irské republikánské armády, která vedla po desetiletí boj za vytvoření jednotného irského státu, především teroristickými metodami. Kromě toho podle britských i irských vládních zdrojů vytvořila rozsáhlé zločinecké impérium, takže některé z jejích akcí neměly ve skutečnosti politický, ale zločinecký podtext. IRA je často obviňována z pašování, obchodu s drogami a loupeží. Napojení na střední Evropu se objevilo už dříve, i když v jiné podobě. Socialistické Československo bylo v Británii obviňováno, že IRA dodávalo plastickou výbušninu Semtex.

Do užšího výběru soutěže o logo Česka postoupilo pět návrhů

Od ledna by Česko mělo mít logo, které se stane jeho jednotným vizuálním symbolem v zahraničí. Odborná porota vybrala v sobotu na ministerstvu zahraničí pět ze 419 návrhů, jež obdržela od 192 autorů z Česka i zahraničí. Tvůrci vybrané pětice budou muset své návrhy dopracovat podle doporučení poroty, která o nich bude znovu jednat zhruba na přelomu listopadu a prosince. Informovala o tom ředitelka odboru zahraniční prezentace ministerstva Jana Adamcová.

Vybrané logo nebude nahrazovat státní symboly České republiky, ale bude je doplňovat například při akcích na veletrzích, výstavách, při mediálních prezentacích a na dalších propagačních materiálech. Logo má být součástí jednotné koncepce prezentace Česka, která má zlepšit současnou nelichotivou image země jako nepříliš vyspělé postkomunistické země s levnou pracovní silou. ČR má podle představy vlády působit jako moderní stát EU, který má světovou úroveň služeb, bohatou historii a zajímavou současnost.

Člen poroty, profesor VŠUP a její bývalý rektor Zdeněk Ziegler při hodnocení dosavadního výběru naznačil, že mnohé návrhy byly naivní a chyběl jim pohled na Českou republiku jako celek. Ziegler je ale optimista a věří, že komise logo vybere. Tvůrci pěti návrhů, které komise zvolila do druhého kola, dostanou po 20.000 korunách. Vítěz pak obdrží jednorázovou odměnu 50.000 korun. Adamcová uvedla, že mezi zahraničními návrhy byly mimo jiné z Německa, Dánska a Austrálie.

Senátoři míří na jihozápad USA za svými protějšky i krajany

Setkání s krajany a místními politiky mají na programu senátoři z výboru pro školství, kulturu a lidská práva, kteří příští týden stráví na jihozápadě USA. Navštíví Kalifornii, Arizonu a Colorado. Smyslem cesty je mimo jiné poznat dopad přijímaných zákonů na život společnosti a navštívit instituce, které souvisejí se zaměřením výboru, řekl před odletem ČTK jeho předseda Václav Jehlička. Senátoři se sejdou například se zástupci Kalifornské univerzity v Los Angeles, kde navštíví také Muzeum Tolerance, které nese jméno nedávno zesnulého lovce nacistů Simona Wiesenthala. Sejdou se i s šéfkou kanceláře kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzenegera.

Při setkání s krajany ve "městě andělů" se senátoři mají sejít také s Josefem Mašínem, který v 50. letech vedl se svým bratrem Ctiradem a dalšími ozbrojený odpor proti komunistickému režimu. Členy delegace jsou Martin Mejstřík a Josef Pavlata, kteří opakovaně navrhovali Mašíny na státní vyznamenání a zasazovali se o přijetí novely o zákazu propagace komunismu. V Arizoně senátoři mají navštívit některé místní školy a setkat se s představiteli Indiánů, v coloradském Telluride se zúčastní Festivalu idejí.

Jiří Paroubek: Na Ústecku jsme vytvořili 13.500 nových pracovních míst

Premiér Jiří Paroubek, který chce být volební jedničkou ČSSD v Ústeckém kraji pro sněmovní volby, v Teplicích řekl, že za vlády sociálních demokratů se podařilo zásluhou investičních pobídek vytvořit v Ústeckém kraji 13.500 nových pracovních míst. Nezaměstnaných v kraji ale tolik neubylo: nyní je zde zhruba 67.000 lidí hledajících práci. Před čtyřmi lety jich bylo 70.700. Míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji se dlouhodobě pohybuje kolem 15,5 procenta a je nejvyšší v Česku. "Kdyby tu byla ODS, nebyly by investiční pobídky, nebyla by pracovní místa, protože investoři by šli dál na východ," poznamenal Paroubek. Slíbil, že investiční pobídky budou pokračovat.

Paroubek uvedl, jak si představuje pomoc Ústeckému kraji, když sociální demokraté volby vyhrají a on bude pokračovat ve funkci předsedy vlády. Například jedním z ujednání o prodeji Severočeských dolů energetické společnosti ČEZ je podle Paroubka dohoda mezi vládou a ČEZ, že energetická společnost poskytne Ústeckému kraji postupně miliardu korun. "Ročně by to mělo být asi 100 milionů korun na školské, sportovní, kulturní, a myslím, i ekologické aktivity," uvedl Paroubek.

Sociální demokraté sněmovní volby v roce 2002 v Ústeckém kraji vyhráli. Volilo je téměř 30 procent voličů. Paroubek v sobotu nechtěl odhadnout výsledek ČSSD v Ústeckém kraji ve sněmovních volbách v roce 2006. "Občanům sociální demokraté nabízejí sociální smír, jistotu a prosperitu," řekl předseda vlády na otázku, proč by lidé v tomto kraji měli volit právě ČSSD.

Paroubek se zúčastnil části jednání okresních konferencí sociálních demokratů na Lounsku, Teplicku a Ústecku. Na nich delegáti vybírají kandidátky pro sněmovní volby. Z kandidátů nominovaných okresními konferencemi sestaví konečnou kandidátku krajská konference ČSSD Ústeckého kraje 15. října v Teplicích.

Pražská KDU-ČSL podporuje Svobodu jako volebního lídra v Praze

Pražská organizace KDU-ČSL podporuje jako volebního lídra lidovců v hlavním městě ministra zahraničí Cyrila Svobodu. Kandidátka pro sněmovní volby v příštím roce má být sestavena 3. listopadu, kdy skončí stranické primárky. Definitivně pak o kandidátce rozhodne celostátní výbor strany, který se pro Svobodu jako pražského lídra vyslovil už v září. Svobodovu nominaci na pražského volebního lídra podpořila v sobotu pražská městská konference lidovců. Ministra zahraničí současně navrhla na místopředsedu KDU-ČSL. Nejvyšší funkcionáře strany by měl volit její listopadový sjezd.

V rámci programových priorit pražští lidovci navrhli zavedení takzvaných rodinných pasů, tedy dokladů, jež by vydával magistrát a které by příslušníky rodin opravňovaly ke slevám například při kulturních akcích. Za jednu ze svých hlavních priorit považují pražští lidovci program 50+, tedy pomoc lidem starším 50 let. "Jsme zásadně proti diskriminaci zaměstnanců vyššího věku ze strany zaměstnavatelů i agentur. Podporujeme rovné pracovní příležitosti, celoživotní vzdělávání i rozvoj zaměstnaneckých programů pro občany nad 50 let," konstatovali v usnesení. Sázejí například na univerzity třetího věku, poradenskou, psychologickou a další formy pomoci starším lidem.

Den pro hospice měl pomoci zlepšit péči o umírající

Na skutečnost, že Česko nemá propracovaný systém péče o nevyléčitelně nemocné pacienty, upozornil Den pro hospice. A tak mohli Pražané v sobotu vidět historickou tramvaj projíždějící centrem města. Vyhrávalo v ní Traditional Jazz Studio Pavla Smetáčka, její osazenstvo zvalo lidi dovnitř a rozdávalo jim na zastávkách letáčky s informacemi. Kampaň s názvem Nezavírejte oči, která má zlepšit péči o umírající, pořádá Hospicové občanské sdružení Cesta domů. Podle jeho údajů hradí zdravotní pojišťovny náklady na ošetřování umírajících v hospici jen asi z poloviny, na domácí péči nepřispívají vůbec. Kvalitní péče je dostupná pouze zlomku pacientů, dostane ji jen každý stý člověk, jemuž mnoho života nezbývá. Přes 70 procent lidí umírá v nemocnicích, léčebnách dlouhodobě nemocných a domovech důchodců. Podle průzkumů si však čtyři pětiny dotázaných nepřejí opustit svět v tomto prostředí.

"Konec života čeká každého z nás. Jde o to, aby jej každý mohl prožít důstojně, bez bolesti a mezi svými blízkými. Paliativní léčba dokáže účinně zvládat bolest a spolupracovat s rodinou při péči o nemocného," řekla ČTK Martina Špinková, ředitelka Domácího hospice Cesta domů v Bubenči. Ten v rámci Světového dne pro hospice otevřel dveře všem kolemjdoucím. Mohli si prohlédnout pomůcky nutné pro kvalitní péči o umírajícího a vyzkoušet polohovací elektrickou postel se samonafukovací matrací proti proleženinám. Mnozí z příchozích připojili podpisy pod Petici na podporu hospicového hnutí.

Sbírka v 50 českých městech pomůže postavit školu v Etiopii

Ve více než 50 českých městech se od 11. do 13. října uskuteční veřejná sbírka, která by měla zajistit prostředky na výstavbu a vybavení základní školy v jižní Etiopii. Akci organizuje společnost Člověk v tísni a Junák - svaz skautů a skautek ČR. Z prostředků z minulého ročníku sbírky byla v jižní Etiopii postavena škola pro 160 dětí. ČTK o tom informovala Karla Štěpánková z Člověka v tísni. Tento rok se do sbírky zapojí více než 82 skautských oddílů z celé České republiky. Do ulic tak vyrazí stovky mladých lidí. První den sbírky by se k nim měl připojit i ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Člověk v tísni má v Etiopii stálou misi, vybudované zázemí a několik lokálních expertů včetně stavebních inženýrů. Za dobu svého působení otevřela společnost v Etiopii tři školy. Poslední dvě koncem letošního září, a to základní školu ve vesnici Asore a střední odbornou školu v Awasse. Do nových zařízení chodí 250 dětí, které by jinak neměly možnost získat vzdělání.

Východoafrická Etiopie je podle statistik osmou nejchudší zemí na světě a potýká se s obrovskou mírou negramotnosti. Údaje Světové banky z roku 2001 dokazují, že tři pětiny obyvatel jsou negramotné. Místní vláda nemá dostatek prostředků, aby mohla s nevzdělaností úspěšně bojovat a chybějící školy budovat.

Na benefici se pro neworleanské děti vybraly tři miliony korun

Na benefičním koncertu bylo v pátek večer vybráno téměř 3,2 milionu korun na pomoc dětem z amerického New Orleansu, které přišly po hurikánu Katrina o domov nebo své blízké. Akce se uskutečnila na pražském Klárově, vystoupili na ní čeští a slovenští hudebníci. Peněžní dary mohli lidé posílat i tentokrát prostřednictvím populárních dárcovských zpráv z mobilních telefonů na konto české pobočky humanitární organizace ADRA. Cena jedné SMS zprávy byla 30 korun, oběti z částky obdrží 27 korun. Dárcovské zprávy jsou český vynález, v minulosti pomáhaly například i oblastem, které v jihovýchodní Asii loni poničila vlna cunami.

ADRA pořádá sbírku pro děti, které Katrina připravila o domov, od 26. září. Zprávu s textem "DMS Katrina" mohou lidé ze svých mobilních telefonů zasílat na číslo 87777. Finanční pomoc je možné poskytnout i na konto 211 211 211/0300 s variabilním symbolem 222. Výtěžek ADRA předá Lousianské asociaci pro vzdělávání dětí a mladistvých bez domova, která pomáhá přímo na místě. Organizace má podle ADRY v databázi 6000 dětí, které ztratily domov kvůli hurikánu Katrina. Aktuální informace lidé najdou na webových stránkách www.adra.cz.

Dětský sbor Vrabčáci odletí do Mexika

Dětský pěvecký sbor Vrabčáci z Jablonce nad Nisou odletí 28. října na čtrnáctitýdenní turné do Mexika. Mladí pěvci tam měli původně odcestovat již v březnu, ale kvůli nečekané sněhové kalamitě byl zrušen jejich let. "Mezitím stouply cestovní náklady, odjet může jen omezená sestava, místo 30 pěvců pouze 20," řekl ČTK sbormistr Vrabčáků Pavel Žur. Na turné pozval jablonecké zpěváky tamní pěvecký sbor Niňos Cantores del Estado de Mexico. Vrabčáci plánují asi 12 koncertů. Představí se v prestižních symfonických síních, ale i na univerzitách v Mexico City a Toluce. Finálový koncert mexického turné je čeká v Akapulku. Děti tam také navštíví proslulý zábavní park. "Připravili jsme si hlavně lidové písně, představit chceme tvorbu Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany," řekl Žur.

Vrabčáci neodjedou do Mexika poprvé. Tamním posluchačům se představili už třikrát. Poprvé vystoupily jablonecké děti v Mexiku v roce 1998. Na základě svého úspěchu byli Vrabčáci do Jižní Ameriky pozváni znovu v roce 2000 z iniciativy českého ministerstva kultury a ministerstva zahraničí, aby Českou republiku prezentovali při slavnostním odhalení sochy prezidenta T. G. Masaryka na Masarykově třídě v hlavním městě Mexico City.

Nejkrásnější knihou Podzimního knižního trhu je Západní fronta

Cenu za Nejkrásnější naučnou knihu 15. ročníku Podzimního knižního trhu v Havlíčkově Brodě si odváží nakladatelství CP Books za reprezentativní dokument Západní fronta od Juliana Thompsona. Z beletrie porota ocenila Opata chuligána Moniky Elšíkové z Karmelitánského nakladatelství, z dětských potom bodovala Zuzanka Daniely Krolupperové z Albatrosu. Zvláštní cenu porota v sále Staré radnice předala zástupci nakladatelství Karolinum za Encyklopedii Jiřího Suchého.

Kniha Západní fronta obsahuje originální a přeložené faksimile více než 30 mimořádně vzácných dobových dokumentů, které jsou přímo začleněny do jejích stránek. Publikace umožňuje vzít si do rukou mapy, deníky, dopisy, přísně tajné dokumenty, brožurky, propagandistické letáky a plakáty, které byly dosud skryty v archivech anebo vystaveny v britském Královském válečném muzeu či jiných sbírkách po celém světě. Prostřednictvím těchto faksimile mohou čtenáři prožít důležité okamžiky historie. Mnohé z dokumentů byly teprve nedávno objeveny a dosud nebyly publikovány. Kniha obsahuje přes 200 fotografií a 20 bitevních map. Stojí 990 korun.

V edici Osudy Karmelitánské nakladatelství v Kostelním Vydří letos vydalo Opata chuligána. Spisovatelka a režisérka Monika Elšíková v knize vypráví osudy arciopata benediktinského kláštera v Břevnově Anastáze Opaska. Knihu provází působivé fotografie Jindřicha Štreita z prostředí řeholní komunity a vzpomínky řady osobností.

Zuzanka Daniely Krolupperové je čtení pro všechny správné holky. Hrdinkou je malá Zuzanka, se kterou čtenáři mohou strávit celý rok a spoustu zajímavých příhod. Ilustrovala ji Vlasta Baránková.

Karolinum tento měsíc vydalo závěrečný, dvacátý svazek Encyklopedie Jiřího Suchého. Je výběrem úvah, které pronášel Jiří Suchý v rozhlase, v časopise a nakonec i v denním tisku. Vychází při příležitosti otevření nového divadla Semafor v Dejvicích.

V havlíčkobrodské galerii vystavuje Šárka Benešová

O dvacetiletém pobytu v kalifornském exilu vypovídá výstava obrazů a tapiserií grafičky Šárky Benešové, která začala v Muzeu Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Spolu s konferencí Literatura a totalita, byla vernisáž součástí 15. ročníku Podzimního knižního trhu. Výstava Šárky Benešové potrvá do 25. listopadu.

Rodačka z Třince absolvovala pražskou uměleckoprůmyslovou školu v oboru kresleného filmu, záhy se však věnovala ilustrační a propagační grafice a tapiserii. Spolu s manželem, spisovatelem Janem Benešem, po roce 1968 emigrovali přes Paříž do USA. Tam zakotvili v kalifornském domově spisovatele Johna Steinbecka, městečku Pacific Grove, populárním ze Steinbeckovy knížky Na Plechárně. Benešová pracovala ve službách místního nakladatelství, ilustrovala i kalifornské učebnice. Vystavovala v řadě amerických i evropských galeriích. Po roce 1989 se vrátila do tehdejšího Československa. Je autorkou knížky Kočky & Bezkočky vydané Knižním klubem.

Její manžel - dramatik, spisovatel, překladatel a novinář Jan Beneš - si v letech 1958 až 1960 odpykal trest za vlastizradu, propuštěn byl na základě milosti prezidenta. V letech 1974 až 1993 byl zaměstnancem ministerstva obrany USA. Napsal a přeložil desítky knih. V letech 1970 až 1989 uveřejnil asi 3000 časopiseckých příspěvků v exilovém tisku. Právě o exilové literatuře hovořil na konferenci na Podzimním knižním trhu v Havlíčkově Brodě.

Centrem města běžely už podruhé "kancelářské krysy"

Přesně 777 metrů ujde prý denně v průměru úředník ve své kanceláři. Tolik měřila trať druhého ročníku Běhu kancelářských krys, jehož se v sobotu v centru Prahy zúčastnilo téměř pět desítek soutěžících. Svou účastí i výkony potvrdili, že úřednický stav je téměř nezničitelný. Zástupci firem a institucí včetně pražského magistrátu vyběhli s šanonem v jedné a s mobilem ve druhé ruce ve svém tradičním pracovním oděvu: pánové v obleku s kravatou a dámy v kostýmku. Povolena byla jediná výjimka - sportovní obuv. Úředníky, manažery, podnikatele i sekretářky provázeli na trati vedoucí z Ovocného trhu přes Celetnou, Prašnou bránu, Příkopy a Havířskou zpět na start v roli "doprovodných vozidel" poslíčci na kolech.

"Loňský ročník ukázal, že řada soutěžících je v jakémkoliv sportu nepoužitelná," řekl z pódia moderátor akce Pavel Anděl. Náhodně vybraným závodníkům volal na mobil a v průběhu závodu je zpovídal. "Kde jsem? Někde Na Příkopech," odpověděla mu udýchaným hlasem Daniela Růžičková. Měla toho zřejmě plné botasky, ale vzápětí proběhla cílem jako první. Jednou z kategorií byla smíšená štafeta, při níž si závodníci předávali kancelářský šanon. Doprovázely ji námitky, že šanony stejně jako klotové rukávy se už nepoužívají, a přání, aby "štafetovým kolíkem" byl v tomto případě notebook. Vzhledem ke tvrdým regulím závodu tomu nebylo vyhověno.

Doprovodnými aktivitami mezi jednotlivými běhy byl hod šanonem do popelnice, slalom na kancelářské židli a šplh úředníků po laně. Zájem byl i o disciplínu s názvem Jak se nejrychleji dostat k řediteli, k níž byly na pódiu připraveny troje dveře a jedny klíče.

Ze sportu:

Výsledky pátečního 11. kola extraligy ledního hokeje: Znojmo - Pardubice 2:1, Plzeň - Sparta Praha 4:1, Zlín - Třinec 4:2, Kladno - Vítkovice 8:4, Slavia Praha - Litvínov 4:1, České Budějovice - Liberec 2:1 a Karlovy Vary - Vsetín 7:4. V předehrávaném utkání 12. extraligového kola hokejisté Znojma zvítězili nad Plzní 4:2. Tabulku vede Slavia před Znojmem a Zlínem, poslední je Vsetín.

Týden po triumfu v Soulu bude česká tenistka Nicole Vaidišová usilovat o další titul na okruhu WTA. Šestnáctiletá hráčka v Tokiu porazila v semifinále Rusku Marii Kirilenkovou 6:4, 6:2 a čtvrté turnajové vítězství v kariéře se pokusí vybojovat v nedělním finále proti Francouzce Tatianě Golovinové.

Český reprezentační výběr ragbistů podle očekávání vysoko podlehl v exhibičním utkání australskému týmu Waratahs. Jeden z nejlepších klubových celků světa zvítězil v Praze jednoznačně 94:3. Domácí svěřenci francouzského trenéra Christiana Galloniera udrželi čisté konto jen pět minut.

Jako první jezdec v historii opanoval Václav Pech oba domácí šampionáty v rallye. V okolí Hradce Králové si dojel s vozem Ford Focus pro vítězství v Labské rallye a k titulu v klasických automobilových soutěžích přidal prvenství také v seriálu ve sprintrallye. Závěrečná listopadová soutěž ve Vsetíně už na jeho triumfu nemůže nic změnit.

Nejlepší česká cyklistka Lada Kozlíková vybojovala jubilejní třicátý titul mistryně České republiky. Závodnice Dukly Praha vyhrála na dráhovém šampionátu v Praze-Motole po stíhačce i scratch. Ve stejné disciplíně mužů získal zlatou medaili její oddílový kolega Stanislav Kozubek, mezi juniory slavil triumf ve scratchi i ve stíhacím závodě na 3 km další jezdec Dukly Praha Zdeněk Machač.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Polojasno, místy mlhy. Teploty 15 až 19 stupňů Celsia.