Zprávy

Paroubek: Kampaň kolem Unipetrolu vyvolala skupina Tomáše Pitra

Mediální kampaň kolem údajné korupce při privatizaci Unipetrolu podle premiéra Jiřího Paroubka vyvolala skupina Tomáše Pitra, která bojuje proti podnikatelským zájmům šéfa Agrofertu Andreje Babiše. Premiér se v pátek kvůli kauze sešel se šéfy zpravodajských služeb a požádal je, aby informace k případu předali policii i nejvyšším ústavním činitelům. "Neboť já to vidím jako pokus o útok na ústavní pořádek této země," řekl Paroubek novinářům.

Pitr podle Paroubkových informací dlouhodobě spolupracuje s polským lobbistou Jackem Spyrou, který v privatizaci hájil zájmy společnosti Seta Invest. Spyrovy výroky o údajné korupci českých i polských politiků celou aféru odstartovaly. Od společnosti Seta měl směřovat také údajný pětimilionový úplatek pro bývalého ředitele Paroubkova kabinetu Zdeňka Doležela. Firma se tak prý chtěla vrátit do hry o Unipetrol, který získal polský koncern PKN Orlen.

Společnost Setuza v pátek odmítla, že by proti premiérovi jakkoliv vystupovala. "Společnost Setuza nevede žádnou kampaň proti panu premiérovi," řekla ČTK mluvčí firmy Marie Logrová. "K osobě Tomáše Pitra mohou jen říci, že působí v určitém smyslu jako poradce Setuzy, není ale jejím zaměstnancem, nezastává žádnou funkci v dozorčích orgánech," uvedla. "Zda vlastní nějaký podíl v podniku, nevím," zdůraznila mluvčí.

Babišova a Pitrova skupina pomocí kontaktů na státní správu bojují o ovládnutí výroby biopaliv v České republice, řekl premiér. Na mediální kampani, která má údajně poškodit i české bezpečnostní složky, se podle Paroubka kromě Pitra velmi pravděpodobně podílejí i další osoby. Jejich jména neupřesnil. Znepokojují ho kontakty Pitrovy skupiny na státní správu.

Skupina kolem Pitra podle premiéra zinscenovala schůzky mezi Spyrou, Doleželem a Robertem Piksou, který se vydával za Paroubkova poradce. Právě na těchto setkáních, které zaznamenala skrytá kamera televize Nova, zazněly výroky o obrovských úplatcích údajně provázejících prodej Unipetrolu. Premiér řekl, že Pitr dodával "vybrané informace" přímo televizi Nova. "Spyra a (reportér TV Nova Janek) Kroupa se setkávali přímo na pokyn Pitra," řekl ministerský předseda.

Televize Nova s vyjádřením premiéra o účelovém spojení Pitra a Novy nesouhlasí; podle mluvčí televize Veroniky Šmítkové byl Pitr jen jedním z respondentů, na kterého se autoři reportáže obrátili. To, že se reportéři setkávali s lidmi možná zapletenými do kontroverzních kauz, je podle ní obvyklý a letitý postup. "(Reportér) se pokusil úspěšně zjistit, o čem jsou schůzky šéfa kabinetu premiéra s člověkem (Spyrou), který je tak podivný, že by se s ním vládní úředník ve vysoké funkci nejspíš scházet vůbec neměl," uvedla.

Premiérovo podezření v prohlášení zaslaném ČTK naopak podpořil šéf Agrofertu Babiš. "Podobná podezření, o nichž dnes hovořil premiér, chováme již delší dobu a nově zveřejněné informace je pouze potvrzují," uvedl Babiš. Dodal také, že kauzu kolem Unipetrolu odstartovaly články v polském deníku Rzeczpospolita a teprve poté se další informace objevily v českých médiích. Podle Babiše to vede k podezření, že za případem "nestojí pouze jeden český subjekt".

Tomáš Pitr je spojován se Setuzou a dalšími firmami okolo ní

Čtyřiatřicetiletý Tomáš Pitr, jehož skupinu premiér Jiří Paroubek označil za původce mediální kampaně kolem privatizace Unipetrolu, je spojován se severočeskou Setuzou a dalšími firmami kolem ní. On sám ale nefiguruje ve statutárních orgánech nejdůležitějších firem ani v seznamu jejich vlastníků. Pitr tvrdí, že je pouze poradcem a podíly ve firmách patří "několika fyzickým osobám". Pitrova pozice ve firmách je však podle všeho silnější, za firmy podle médií vystupuje na veřejnosti i při jednáních s bankami. Vlastnická struktura firem, které Tomáš Pitr spolu se společníky ovládá, je přitom velmi nepřehledná. Vedle Setuzy mezi ně bývají řazeny balírny kávy Marila, řada nemovitostí, minerální voda Ondrášovka nebo Moravský lihovar Kojetín, který se letos neúspěšně ucházel o získání práva na výrobu biolihu a kde je Pitr oficiálně zaměstnán jako poradce.

Ivan Langer podezírá polské politiky z poškození akcionářů Unipetrolu

Místopředseda ODS Ivan Langer podezírá vrcholné polské politiky z poškození či pokusu o poškození minoritních akcionářů Unipetrolu. Při interpelacích ve sněmovně uvedl, že jde mimo jiné o polského premiéra Marka Belku. Podezření podle něj vychází ze záznamu o jednání Belky s bývalým šéfem sekretariátu českého premiéra Zdeňkem Doleželem, který je podle Langra podezřelý též. Česká policie má podle Langra neodkladně zahájit vyšetřování. Dokument, který při jednání Belky s Doleželem pořídil český velvyslanec, předal ministru vnitra Františku Bublanovi. Kromě Belky a Doležela Langer podezírá i ministra státního pokladu Polské republiky Jacka Sochu a předsedu dozorčí rady PKN Orlen Jacka Bartkiewicze. Poškozeno má být podle Langra zhruba 100.000 akcionářů Unipetrolu.

Z dokumentu o jednání vyplývá, že polská strana naléhala na to, aby Komise pro cenné papíry umožnila PKN Orlen vykoupit akcie minoritních akcionářů Unipetrolu ve zkrácené časové lhůtě. Výsledek privatizace měl mít přímý dopad na česko-polské vztahy. Někteří zástupci ODS nařkli premiéra Jiřího Paroubka, že rozhodnutí KCP o akciích Unipetrolu ovlivnil. "Jednání (Belky s Doleželem) není o ničem jiném než o rozhodnutí KCP tak, jak dva dny poté rozhodla," uvedl Martin Říman (ODS). Paroubek to důrazně odmítl. Jakýkoli zásah při rozhodování o těchto akciích vyloučil i předseda KCP Pavel Hollmann.

Mluvčí polské vlády: Premiér nepoškozoval akcionáře Unipetrolu

Mluvčí polské vlády odmítá obvinění, že polská strana poškozovala práva menšinových akcionářů Unipetrolu. Reagoval tak na čtvrteční vystoupení místopředsedy českých opozičních občanských demokratů Ivana Langera v české Poslanecké sněmovně. ODS se ve svých obviněních opírá o záznam z varšavské schůzky Zdeňka Doležela, někdejšího šéfa kabinetu premiéra Jiřího Paroubka, s polským předsedou vlády Markem Belkou. "Byla to normální diplomatická forma kontaktu, která měla přispět k udržení dobrého klimatu vzájemných polsko-českých investic," řekl ČTK mluvčí polské vlády Dariusz Jadowski. Při schůzce, která se konala 23. srpna, podle něj premiér Belka nehovořil o konkrétních rozhodnutích úřadů.

"Předsedovi polské vlády, pokud se bavíme o investici PKN Orlen v České republice, záleželo na tom, aby byly dodrženy všechny požadavky vymáhané českým právním řádem a zároveň aby nebyl poškozen polský investor," dodal Jadowski. Langer ale požaduje, aby obsah varšavské schůzky prověřila policie. Své podezření opírá o záznam, který údajně pořídil český velvyslanec Bedřich Kopecký. Z textu vyplývá, že polská strana naléhala na to, aby Komise pro cenné papíry ve zkrácené časové lhůtě umožnila koncernu PKN Orlen vykoupit podíly menšinových akcionářů Unipetrolu.

PKN Orlen, kterému česká vláda prodala Unipetrol, měl povinnost vykoupit podíly minoritních akcionářů. Vzhledem k tomu, že jeho první nabídku minoritním vlastníkům Komise pro cenné papíry odmítla, měl polský koncern pozastaven výkon svých akcionářských práv. Toho se snažili využít menší akcionáři Unipetrolu ke svolání valné hromady; na ní by například mohli prosadit do vedení firmy své zástupce a změnit stanovy Unipetrolu. Komise pro cenné papíry měla lhůtu na rozhodnutí o nové nabídce Orlenu do 31. srpna. Pokud by ji celou využila, nestačil by se Orlen ujmout svých práv a na valné hromadě, jež se konala 6. září, zabránit změnám v Unipetrolu. Nakonec ale KCP rozhodla dříve a PKN Orlen získal svá práva včas.

Právě před odletem na varšavskou schůzku se Doležel setkal v Praze s polským lobbistou Jackem Spyrou. V souvislosti s prodejem Unipetrolu si údajně Spyrovi řekl o pětimilionový úplatek. Doležel tvrdí, že úplatek nežádal; úřad vlády s ním ale ukončil pracovní poměr.

Předsednictvo ČSSD doporučilo Paroubka jako volebního lídra

Předsednictvo vládní ČSSD v pátek jednomyslně doporučilo ústřednímu výkonnému výboru strany, aby schválil premiéra a místopředsedu strany Jiřího Paroubka jako celostátního lídra ve volbách do Poslanecké sněmovny příští rok. Předsednictvo přijalo doporučení pro ústřední výkonný výbor v tajném hlasování a jednomyslně. Postoj předsednictva ČSSD není překvapivý a očekával se hlavně proto, že Paroubek vyvedl ČSSD z hluboké krize, do níž se dostala letos na jaře kvůli aférám kolem expremiéra a předsedy ČSSD Stanislava Grosse. Předsednictvo se také omluvilo za nerozhodnost a nejednotu, která provázela řady sociálních demokratů při volbě prezidenta republiky v roce 2003. Díky této nejednotě tehdy neuspěli kandidáti ČSSD Jaroslav Bureš a především bývalý předseda strany a premiér Miloš Zeman. "ČSSD bude zásadně čelit snahám prezidenta České republiky (Václava Klause) nepřijatelně ovlivňovat směřování státu a nepřipustí, aby při příští volbě prezidenta znovu opakovala nerozhodnost a nejednotu, za které se občanům omlouvá," konstatovalo předsednictvo.

EU podle Klause trpí deficitem demokracie, potřebuje změnu

Evropská unie trpí podle prezidenta Václava Klause nedostatkem demokracie a liberálních principů, a proto potřebuje změnu. Klaus to řekl ve své přednášce na Harvardově univerzitě v Cambridge u Bostonu ve státě Massachusetts před nabitým sálem, v němž zasedli posluchači a učitelé této jedné z nejprestižnějších univerzit Spojených států. Deficit demokracie", uvedl prezident, vzniká přesunem rozhodování z národních států na nadnárodní úroveň, čímž se oslabují tradiční demokratické mechanismy. "Nemyslím, že doba národních států skončila," řekl. Přesun rozhodování na evropskou úroveň, která je více vzdálená jednotlivým občanům a jejich dohledu, také nepřinesl žádnou liberalizaci lidského života a lidských aktivit. Klaus nezpochybnil existenci Evropské unie, naopak prohlásil, že "EU tu je a zůstane". Kritizoval ovšem její institucionální prohlubování. Zopakoval svoji myšlenku, že unie by se měla přetvořit v uskupení, jehož členy by byly státy, a nikoli jednotliví občané, a kde panuje systém liberální demokracie s "autentickým občanstvím" spojeným s loajalitou k vlastnímu národu. Soustavné prohlubování Evropské unie podle Klause vzdaluje občany od jejich představitelů a institucí a zpomaluje ekonomický růst. Místo posilování evropských institucí se vyslovil pro rozšiřování unie, včetně například o Turecko či Ukrajinu.

Češi jsou Evropané, kteří vědí, že se chtějí a musejí podílet na evropském integračním procesu, ale současně platí, že není třeba přijímat vše, co se v něm odehrává, řekl po přednášce novinářům. Máme mít své názory a máme říkat svá základní stanoviska, která vycházejí i z naší přecitlivělosti z komunistického režimu, uvedl. "Proto vidíme něco ostřeji než někteří jiní." Harvardova univerzita a její Středisko pro evropská studia, kde často hostují významní politici a státníci, je podle Klause pro to ideálním místem.

Klaus byl při návštěvě Harvardu mile překvapen, kolik českých posluchačů studuje na vysokých školách v bostonské oblasti. Jeden z nich, Jan Straka z Prahy, potkal prezidenta při procházce po univerzitním areálu na den přesně dva roky poté, kdy se náhodně setkali v Tennessee, kde mladík rok studoval na střední škole. "Prostě svět je malý a těch českých studentů je tady dost," řekl prezident.

Julius Meinl v Českých Budějovicích prodával zkažené potraviny

Plesnivé či prošlé potraviny, především uzeniny a sýry, prodával obchod Julius Meinl na Lannově třídě v Českých Budějovicích. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kontroloři přišli na to, že prodavačky v lahůdkách musely na pokyn vedoucího vracet do prodeje potraviny, určené k likvidaci. SZPI na řetězec podala oznámení o podezření z trestného činu prodeje potravin, které ohrožují zdraví a z vydírání, řekla ČTK mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Řetězec čekají statisícové pokuty.

Kontrola podle mluvčí objevila, že vedoucí provozu nutil prodavačky v lahůdkách například omývat ve slané či octové vodě plesnivé uzeniny a sýry. Poté je ženy musely potírat olejem, aby vypadaly čerstvě. Zaplísněné potraviny dokonce personál vykrajoval a poté znovu prodával. Do provozu se k těmto úpravám sváželo prošlé zboží i z jiných obchodů řetězce Julius Meinl. "Pracovně se chladírně, kde se omyté uzeniny a sýry ukládaly, říkalo 'kafilérka'," upozornila mluvčí. O praktikách firmy bude SZPI informovat kontrolní úřady ostatních zemích EU.

Ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta dále uvedl, že firma Julius Meinl často nerepektovala nařízení inspektorů, případně je plnila liknavě. "Tento aktuální případ z Českých Budějovic byl už jen poslední kapkou," prohlásil ředitel. SZPI podle něj nicméně nechystá v řetězci Julius Meinl žádné plošné kontroly, protože ty probíhají v celé zemi a i u jiných řetězců celoročně a bude tomu tak i nadále.

Případem se již zabývají policisté. "Pokud shledáme, že byla naplněna skutková podstata trestného činu, zahájíme trestní řízení," řekla mluvčí českobudějovické policie Alena Tonningerová.

Společnost Julius Meinl je prvním obchodním řetězcem, který se rozhodl kvůli silnému konkurenčnímu boji z České republiky odejít. Celkem 67 jejích prodejen koupí firma Ahold, provozující v Česku síť supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova. Aholdu inspekce ve středu uzavřela prodej potravin v Hypernově v Jindřichově Hradci, a to kvůli zamoření provozovny živými i mrtvými myšmi.

Sněmovna opět proti převodům nemocnic na obchodní společnosti

Sněmovna se v pátek opět postavila proti převádění krajských nemocnic na obchodní společnosti. Dolní komora přehlasovala prezidentské veto a znovu schválila novelu, která takové převody zakazuje do doby přijetí zákona o neziskových veřejných nemocnicích. Ve sněmovně předlohu opět prosadily hlavně ČSSD a KSČM. Jde o další případ, který rozděluje současnou koalici.

Spor o nemocnice se v parlamentu odehrává už poněkolikáté a trvá zhruba rok. Senát a prezident se už dvakrát postavili proti zákazu převodů. Pro novelu v pátek ale nehlasovali jen poslanci ČSSD a KSČM, pro byli i Taťána Fischerová a Svatopluk Karásek (oba klub US-DEU). Levice tvrdí, že zisky nemocnic by mohly po jejich přeměně na obchodní společnosti plynout do jiných oblastí. Nemocnice se potom prý soustředí pouze na lukrativní obory, čímž bude ohrožena dostupnost péče. Hejtmani a zástupci ODS považují zákaz převodů za protiústavní, spor rozhodnou až ústavní soudci. Regiony ale již v minulých měsících řadu nemocnic na obchodní společnosti převedly a na tom ani novela nic nezmění.

Sněmovna schválila možnost zpřísnění víz, názor Senátu odmítla

Česká republika zřejmě zpřísní vízový režim vůči některým zemím. Poslanci totiž schválili novelu, podle které bude moci Česko požadovat, aby cizinci žádali o víza na zastupitelském úřadu ve státě, jehož jsou občany nebo kde mají trvalý či dlouhodobý pobyt, případně kde jim byl vydán pas. Opatření může ČR podle ministra vnitra Františka Bublana zavést vůči problematickým zemím. Senát přitom navrhl toto ustanovení zrušit. Sněmovna jej ale přehlasovala.

Poslanci předpokládají, že toto opatření by Česko mohlo uplatňovat v zájmu ochrany své bezpečnosti, udržení pořádku či ochrany veřejného zdraví.

Premiér Paroubek chce přísnější podmínky pro zahraniční stavební firmy

Premiérovi Jiřímu Paroubkovi se nelíbí, že se české stavební firmy při snaze proniknout na trhy řady zemí Evropské unie potýkají s velkými překážkami, a to například v podobě daňových doplatků či komplikací v personální oblasti. Podle Paroubka by proto měla Česká republika zavést administrativní bariéry, které by stejným způsobem ztížily přístup zahraničních stavebních firem na tuzemský trh. "Stejným způsobem, myslím si, administrativních překážek, se musíme chovat i my. Aspoň do té doby, než ta druhá strana pochopí, že se chceme také na ten trh dostat. Jestli liberalizovat, tak liberalizujme všude po celé Evropě, nebo aspoň v tom našem okolí," uvedl Paroubek.

Antimonopolní úřad povolil převzetí Vítkovic ruským Evrazem

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil bez podmínek převzetí firmy Vítkovice Steel společností Mastercroft Limited, dcerou ruské Evraz Group S.A. ÚOHS ve správním řízení zjistil, že nový subjekt bude i nadále čelit na trhu konkurenci. Dále nevznikne ani neposílí dominantní postavení fúzujících firem. Ruská společnost Evraz získala nedávno hutní firmu Vítkovice Steel od státu. Za 99procentní podíl státní firmy nabídla 7,05 miliardy korun.

V souvislosti s privatizací státního podílu ve Vítkovice Steel hrozí Česku arbitráž s firmou Mittal Steel Company, které se nelíbí způsob prodeje a to, že ji vláda z privatizace vyloučila.

Hasiči a policie: Cíle cvičení proti útoku teroristů byly splněny

Hasiči i policie pokládají cíle cvičení zásahu záchranářů při teroristickém útoku v metru a na železnici, které proběhlo v noci ze čtvrtka na pátek, podle předběžného zhodnocení za splněné. Cvičení mělo prověřit součinnost záchranných a bezpečnostních složek, pražského dopravního podniku a Českých drah, činnost orgánů krizového řízení a reálnost poplachových a havarijních plánů. "Za dvě a půl hodiny se to v podstatě zvládlo, což je limit, který se povedl jak v Londýně, tak v Madridu, tam se to řádově v těchto limitech také podařilo," řekl novinářům generální ředitel Hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán. Připomněl tak letošní útoky teroristů na železničním nádraží v Madridu a v londýnském metru a autobuse. "Chtěli jsme si odzkoušet, jestli takovéto neštěstí je možné zlikvidovat rámcově do těch dvě a půl hodiny, a to se povedlo.

BIS: Do přípravy zmařeného útoku teroristů nebyli zapojeni Češi

Na přípravě teroristického útoku, který česká kontrarozvědka pomohla v minulých měsících zastavit, se nepodíleli žádní čeští občané. ČTK to sdělil mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert. První signál, že osoby "arabského vzhledu" žijící ve Španělsku mají velký zájem opatřit si v ČR zbraně, získala BIS v létě 2004. Informace se ukázaly jako věrohodné, podezřelí byli později zadrženi. Chystaný útok se neměl týkat České republiky. Zarazila ho společná česko-španělská operace. "Ve svém důsledku zamezila teroristickému útoku, který se velmi pravděpodobně měl odehrát v Evropě v některé ze zemí EU," uvedl Šubert. Podle něj práce se Španěly byla vynikající a zpravodajci z obou zemí by se bez sebe v tomto případě neobešli.

Skupinu lidí, která útok připravovala, podle informací České televize zadržely úřady ve Španělsku. Obvinily ji z příslušnosti k teroristické organizaci a ze spiknutí kvůli spáchání teroristického útoku.

Šubert připomněl také již zveřejněný případ, kdy BIS provedla kroky k zastavení teroristického útoku plánovaného z Iráku za vlády diktátora Saddáma Husajna. Iráčtí zpravodajci dostali za úkol zamezit vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda do Iráku a jednou z variant měl být i útok teroristů. Podle Šuberta existují i další případy, kdy se BIS podílela na zmaření teroristického útoku. Jejich zveřejnění ale zatím brání ochrana zpravodajských zdrojů. "Sebemenší náznak, sebemenší zmínka by mohla zdroje dekonspirovat a ohrozit jejich život," uvedl mluvčí.

Zadlužení lékáren je největší v historii, přesáhlo čtyři miliardy

Zadlužení lékáren přesáhlo čtyři miliardy a je největší v historii České republiky. ČTK to řekl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. "Lékárny již nejsou schopny platit včas dodavatelům, hrozí uzavírání lékáren," varoval. Podle Chudoby je rychlejší zánik lékáren již patrný. Letos za osm měsíců jich zaniklo stejně jako loni za celý rok - 22. V Česku je celkem 2200 lékáren a výdejen. Ročně je v Česku spotřebováno léků za více než 55 miliard. Lékárníci se podobně jako soukromí lékaři a zubaři dostávají do existenčních problémů kvůli pozdním platbám pojišťoven. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) platí s více než dvouměsíčním zpožděním, pozdě platí i některé zaměstnanecké pojišťovny. "Toto zpoždění musí být neprodleně řešeno, jinak hrozí krach stovek lékáren, především ve venkovských oblastech a malých městech," řekl Chudoba.

Osud církevní novely je nejasný, ČSSD čeká na právní analýzy

O sporné novele církevního zákona rozhodne sněmovna nejdříve v říjnu, ačkoli v plánu to původně měla již tento týden. Sociální demokraté oznámili, že potřebují právní analýzy, aby věděli, zda je předloha opravdu protiústavní, jak tvrdí její kritici. Novelu předkládal a prosazoval ještě bývalý ministr kultury Pavel Dostál. Dolní komora ji už jednou schválila, v červnu ji společně prosadily ČSSD a KSČM. Novela má upravit evidenci charit a diakonií. Některé církve a také vládní lidovci ale soudí, že to dělá způsobem, který je v rozporu s právy, jež církvím dává ústava. Tento názor převážil i v Senátu, který v srpnu předlohu odmítl a právě o senátním vetu měla teď sněmovna hlasovat.

Jádrem sporu je otázka, zda norma omezuje náboženskou svobodu, zda se dotýká práva církví zřizovat podle vlastních norem duchovní i jiné instituce, třeba charity nebo školy a zdravotnická zařízení. Dostál před prázdninami prohlásil, že předloha náboženské svobody nekrátí. Registrovaných církví v ČR je podle něj 26. "Je tam konflikt hlavně s katolickou církví, od samého počátku," uvedl. Novela podle něj pouze říká, že církve "musí jednat podle právního řádu České republiky" a zřizování církevních právnických osob se musí dít podle tohoto řádu.

Česko a Německo chtějí v Minsku postavit společné velvyslanectví

Česká republika a Německo jednají o možnosti výstavby společné budovy, kterou by obě země využívaly pro svá diplomatická zastoupení v běloruském Minsku. Informaci agentury DPA potvrdil ČTK Richard Krpač z tiskového oddělení českého ministerstva zahraničí. Podle některých neoficiálních zdrojů chtějí Německo a Česko využít nejen toho, že jejich budoucí pozemky sousedí, čímž se na stavbě může ušetřit, ale chtějí tím rovněž demonstrovat vynikající vztahy, které mezi ČR a Německem podle politiků panují.

Prezident začne v pondělí vyučovat na Vysoké škole ekonomické

Prezident Václav Klaus začne v pondělí vyučovat na Fakultě národohospodářské pražské Vysoké školy ekonomické principy ekonomického myšlení. V zimním semestru by se měl se studenty ve svém semináři setkat celkem třináctkrát. Na jeho přednášky bude chodit 20 vybraných studentů fakulty. Při tomto počtu bude snazší vést diskusi a posluchači budou mít více možností se do ní aktivně zapojit, řekl ČTK proděkan pro pedagogickou činnost fakulty Miroslav Svoboda. Klaus bude vyučovat na škole, kterou sám absolvoval a kde později získal i profesorský titul.

Klaus se v rozhovoru s novináři přiznal, že studentská atmosféra se mu líbí. I když si na sebe "upletl bič" v podobě přednášek v pravidelném čase, je rozhodnutý svůj závazek splnit. "Zkusím to," řekl.

Spolutvůrce atomové bomby Placzek má v Brně pamětní desku

Významného fyzika a brněnského rodáka Georga Placzeka, jenž se za druhé světové války podílel na vývoji první atomové bomby, připomíná od pátku v Brně na náměstí Svobody pamětní deska. Placzek se vedle vývoje jaderné zbraně výrazně zasloužil o výzkum štěpení jádra pro mírové využití v elektrárnách, řekl Petr Dub z Vysokého učení technického, které o významu vědce pořádalo v Brně sympozium.

Podle odborníků nebyl dosud význam Placzekova díla doceněn. "Mírným srovnáním tohoto dluhu je i odhalení pamětní desky na fyzikově rodném domě ke 100. výročí jeho narození," řekla brněnská radní Barbora Javorová. Fyzik pocházel z významné židovské rodiny. Vztah k vědě v němu vypěstoval jeho dědeček Baruch Placzek, který byl moravským zemským rabínem a také blízkým přítelem Johanna Gregora Mendela.

V roce 1939 odešel Placzek do USA. Za války se podílel na historickém projektu Manhattan, v jehož rámci vznikla první atomová bomba. Po válce se již Placzek do vlasti nevrátil. Pracoval jako vedoucí skupiny teoretických fyziků v Los Alamos a získal americké občanství. Zemřel v říjnu 1955 v Curychu.

Státní zástupce obžaloval muže z generálního ředitelství cel

Vrchní celní rada z Generálního ředitelství cel Lubomír Žemlička, který je obviněn v souvislosti s půlmiliardovým celním únikem při ropných obchodech jihlavské společnosti M5, má jít před soud. "Obžaloba byla k soudu podána minulý týden," řekl ČTK státní zástupce. Za půlmiliardový celní dluh firmy M5, která dovážela do Česka motorovou naftu a benzin, byli už v roce 2002 obviněni uprchlý miliardář Radovan Krejčíř a další dva muži. Vyšetřování případu dosud neskončilo. Vrchní celní rada podle policie na přelomu let 2001 a 2002 celní dluh M5 nijak neřešil, ačkoliv o něm věděl. "Řešení věci z jeho strany spočívalo pouze ve formálních opatřeních," uvedla před časem mluvčí policie Jana Moravcová. Neudělal podle ní nic, aby zabránil nárůstu dluhu, který již v té době přesáhl sto milionů korun.

Vyšetřování kvůli majetku policejního prezidia potrvá do ledna

Vyšetřování Inspekce ministra vnitra kvůli chybějícímu majetku na policejním prezidiu se protáhne minimálně do ledna příštího roku. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Radka Kovářová. Na prezidiu vznikl inventarizační schodek v hodnotě několika milionů korun. Nesouhlasil počet evidovaného a skutečného majetku. "Vzhledem k novým skutečnostem, které při šetření tohoto případu vyvstaly, státní zástupce prodloužil vyšetřovatelům lhůtu až do ledna," uvedla Kovářová. Nechtěla však upřesnit, jaké nové informace policejní inspektoři získali. Kvůli nim však nyní inspekce vyčkává s návrhem na zahájení trestního stíhání. "Musí prověřit informace, které zjistila, a zapracovat je do svých dosavadních závěrů," podotkla mluvčí.

Za tento stav může podle zprávy inspekce mimo jiné absence systému evidence majetku a selhávání inventarizačních komisí. Podle ministerstva vnitra problémy vznikly už v 90. letech.

Policejní prezidium zamítlo stížnosti policistů z Krejčířovy vily

Policisté, kteří prováděli domovní prohlídku ve vile miliardáře Radovana Krejčíře a byli pak kvůli jeho útěku na téměř dva měsíce postaveni mimo službu, neuspěli na policejním prezidiu se stížností na toto opatření. "Všechny stížnosti byly zamítnuty," řekl ČTK jeden z policistů. V odůvodnění podle něj stojí, že policisté přes své rozsáhlé zkušenosti nezvládli taktiku domovní prohlídky. "Také jsme prý nepochopili institut postavení mimo službu, tehdy jsme prý byli všichni podezřelí," uvedl policista. Za útěk Krejčíře je na návrh inspekce ministra vnitra stíhán velitel zásahu Jan Špitálský.

Policisté tvrdí, že po návratu do služby nedostali zpět své staré případy a vedení s nimi nekomunikuje. Nevědí prý, co s nimi bude. Požádali proto před časem ministra vnitra Františka Bublana o schůzku. Obávají se totiž, že ministr dostává o okolnostech vyšetřování Krejčířova útěku neúplné informace.

Kvůli skandálu s Krejčířovým útěkem rezignoval policejní prezident Jiří Kolář, ministr Bublan odvolal šéfa protikorupční policie a jeho náměstka.

Ve Hvězdě je nová knihovna Jiřího Karáska ze Lvovic

V nově zrekonstruované Hájence v pražské oboře Hvězda vznikla studovna knihovny a expozice výtvarných děl ze sbírky Jiřího Karáska ze Lvovic. Budovu stejně jako letohrádek Hvězda spravuje Památník národního písemnictví. Hájenka se studovnou se zpřístupňuje k 50. výročí předání sbírky Jiřího Karáska ze Lvovic památníku. "Hájenka byla zpřístupněna u příležitosti Dnů evropského dědictví. Postupně se ale ještě doplňuje knihovna, která bude obsahovat 70.000 svazků, a studovna bude plně přístupná od příštího roku," řekl ČTK Vladimír Adamczyk z památníku.

Hájenka byla vybudována současně se stavbou letohrádku a míčovny v oboře Hvězda na Bílé hoře v roce 1558 jako císařská kuchyně. Sloužila svému účelu do konce 16. století, v 17. až 19. století byla hospodářským zázemím letohrádku. V roce 1951 se hájenka spolu s ostatními budovami v areálu letohrádku stala sídlem Muzea Aloise Jiráska přičleněného v roce 1958 k Památníku národního písemnictví.

Obora Hvězda s bojištěm na Bílé hoře a historickými stavbami byly v roce 1962 prohlášeny za národní kulturní památku. V hájence byly postupně zřízeny expozice pracoven Aloise Jiráska a Mikoláše Alše, depozitář knihovních celků z pozůstalosti obou umělců (42.000 svazků) a pracovny zaměstnanců. V letech 1968 až 1970 byla hájenka poprvé rekonstruována.

Památník národního písemnictví, sídlící ve Strahovském klášteře na Hradčanech, měl od počátku 90. let po navrácení kláštera premonstrátům problémy s nedostatkem prostoru. Proto se začalo počítat i s novým využitím objektů ve Hvězdě. V letohrádku vnikly nové expoziční prostory, v hájence byl vybudován depozitář knihovny Jiřího Karáska ze Lvovic spolu s expozicí tohoto básníka a významného sběratele a studovnou dalších knih.

Američanku dojal dům v Telči, kde pracoval její český děda

Velké dojetí prožívala sedmasedmdesátiletá Američanka Dot, když v jihomoravské Telči uviděla dům, kde si kdysi dávno vydělával její dědeček Václav Kokeš na cestu do Ameriky. Dot Kokešová Speidelová patří mezi 130 Američanů, kteří v těchto dnech pátrají v České republice po životě svých českých předků, kteří odešli do USA. Dům číslo 64 stojí na nádherném telčském náměstí a kdysi v něm byl obchod s různým zbožím, uvedla Speidelová. Na konci 19. století v něm Václav Kokeš jako čtrnáctiletý nějakou dobu pracoval a šetřil na cestu do Spojených států, kde už byl jeho otec s několika bratry a sestrami. "Když jsem dům uviděla, velmi mne to dojalo. Prožívala jsem velké vzrušení," řekla Speidelová ČTK.

Speidelová umí česky jen pár slov, na svůj původ je však velmi hrdá, především i proto, že všichni její prarodiče přišli z tehdejšího Československa. "Česky umím jen pár slov. Naši chtěli, aby z nás vyrostli Američané. I když ve mně koluje česká a moravská krev," uvedla Speidelová, která je České republice již potřetí. Kvůli svému původu je jedním z 3000 členů československé genealogické společnosti (Czechoslovak Genealogical Society International), která podporuje zájem o odkaz předků.

Starobrněnský sládek připravil originální raritu, pivní burčák

Starobrněnský sládek Petr Hauskrecht vytvořil nedávno pro milovníky kuriozit pivní burčák. Nápoje sice nebylo mnoho, ale kdo jej ochutnal, nelitoval. Originalita však nebude určena pro komerční využití a na pulty prodejen se proto nedostane. "Chtěli jsme výrobu zkusit a dnes už víme, že se pro výjimečné příležitosti dá čas od času tahle specialita ve velmi malém množství připravit", řekl sládek ČTK.

Na pohled je pivní burčák velmi podobný proslulému nápoji z vinných hroznů. Má medovou barvu, málo alkoholu a také se hemží vitamínem B. Sládek použil sladinu o koncentraci 19 procent, kterou nechal zakvasit pivovarskými kvasnicemi. Další fázi výroby si však Petr Hauskrecht nechává pro sebe. "Nevíme o tom, že by někdy někdo z piva takový nápoj připravil, takže se jedná zřejmě o první pivní burčák na světě", prohlásil sládek. Že mu tvorba originalit jde, dokázal již před několika lety, kdy stál u zrodu první pivní pálenky na českém trhu. Ta je ovšem na rozdíl od pivního burčáku specialitou, která trvale doplňuje sortiment pivovaru a lze ji běžně koupit.

Do botanické zahrady v Troji dorazily první motýlí kukly

Do pražské botanické zahrady dorazila první zásilka motýlích kukel na připravovanou výstavu tropických motýlů. Oblíbená výstava bude zahájena ve skleníku Fata Morgana 1. října. Už nyní si ale mohou návštěvníci prohlédnout na 800 kukel ve speciálně upravených líhništích, řekla ČTK mluvčí zahrady Marcela Uhlíková. Zakuklení pestrobarevní krasavci byli i tentokrát vypraveni z motýlí farmy v anglickém Stratfordu nad Avonou. Ve skleníku jsou opatrovány například kukly motýlů druhu Caligula japonova, Actias maenus, Caligo memnon, Morpho peleides, Morpho achilles a Kallima paralekta. Skleníkem už poletuje zelenkavý motýl druhu Actias selene, který se vyklubal jako úplně první. Nelze vyloučit, že ho brzy budou následovat další. Vylíhnutí motýli se živí nahnilým ovocem a sají nektar z květů. Připraven je pro ně i roztok medu na umělých květinách.

Tenista Berdych zavřel oči a otočil daviscupové utkání s Haasem

Tomáš Berdych načal úspěšně cestu českých tenistů za záchranou ve Světové skupině Davisova poháru. Na liberecké antuce skvěle zastoupil zraněného Jiřího Nováka a v nervy drásajícím duelu porazil Němce Tommyho Haase 3:2 na sety. Přitom už měl domácí reprezentant namále, ale v tie-breaku čtvrtého setu za nepříznivého stavu podle svých slov zavřel oči a odvrátil porážku.

Šest dnů po svých dvacátých narozeninách Berdych prohrával s Haasem 0:2 na sety a ztichlá Tipsport aréna už ho pomalu odepisovala. Sedmatřicátý hráč světa se však dokázal vypnout k heroickému výkonu a povedl se mu málo vídaný obrat v utkání. "Laicky řečeno jsem zavřel oči a buď jak buď, šel jsem do toho s největší rizikem," popsal Berdych po utkání novinářům, jak v tie-breaku čtvrté sady vyrovnal z 1:5 na 5:5 a potom ještě odvrátil tři mečboly soupeře. "To byl největší zlom utkání. Začátek nebyl ideální, ale je lepší hrát nejlepší tenis na konec," dodal.

V uplynulých dvanácti měsících dokázal na olympiádě porazit světovou jedničku Rogera Federera, letos jako jeden z mála vyzrál na Španěla Rafaela Nadala, ale výhry nad Haasem si cení možná ještě o něco víc. "Tohle bylo v Davisově poháru, takže je to možná to nejlepší vítězství, protože je za republiku," řekl Berdych. Kvůli zraněné Novákově patě se dostal do pozice lídra týmu a ze začátku utkání na něm tíha této role ležela. "Je to možná trošičku nevděčné, protože všichni čekají bod. Musím se předvést na maximum a podržet tým," řekl Berdych. Novák za ním těsně před zápasem přišel a snažil se ho povzbudit. "Řekl mi nějaké postřehy, to se vždycky do zápasu hodí," uvedl Berdych. Vítězstvím nad Haasem naznačil, že by mohl od Nováka převzít daviscupové žezlo. "Nebylo by špatný, kdybych to zvládal jako Jirka. Do budoucna by se mi líbilo, kdybych v Davisově poháru moc neprohrával," řekl Berdych.

Tepličtí fotbalisté se bodově dotáhli na vedoucí Liberec

Tepličtí fotbalisté zvítězili v pátek v Brně 2:1 a dotáhli se tak bodově na vedoucí a dosud neporažený Liberec. Druzí jsou jen kvůli horšímu skóre, Severočeši mají ale ještě sobotní zápas s Blšany k dobru. Naopak Brňané zůstali jediným týmem bez vítězství a s pouhými třemi body se krčí na úplném dně tabulky.

Poborský odchází hostovat do Budějovic, kde je spoluvlastníkem

Fotbalista Karel Poborský po čtvrtečním vyhazovu z prvního týmu Sparty Praha dlouho bez angažmá nezůstal. Vedení Sparty se v pátek domluvilo na tříměsíčním hostování českého reprezentanta v druholigových Českých Budějovicích, jejichž je Poborský spolumajitelem. ČTK to řekla mluvčí pražského klubu Lenka Raková. Vedení českobudějovického Dynama se s českým rekordmanem v počtu mezistátních zápasů domluvilo na spolupráci už ve čtvrtek večer. "Jsme moc rádi, že k nám Karel přichází. Neznám ve světě moc trenérů, kteří by ho v mužstvu nechtěli mít," prohlásil českobudějovický kouč a sportovní ředitel v jedné osobě František Cipro. Ten by s Poborským rád navázal na úspěšnou spolupráci ze sezony 1995/96, kdy pražské Slavii pomohli po 49 letech k zisku domácího titulu a navíc zažili spanilou jízdu až do semifinále Poháru UEFA. "Myslím, že Karlovo tříměsíční hostování je ideální pro všechny strany. Velmi dobré to je i pro reprezentaci, Karel se udrží v herním rytmu," dodal Cipro.

Trenér věří, že Poborský dokáže Dynamo v druhé lize pozvednout. Týmu, který ještě loni hrál nejvyšší soutěž a letos měl patřit k hlavním aspirantům na postup, zatím patří až 13. pozice. "Taková osobnost určitě hodně pomůže na hřišti i v kabině. Na druhou stranu na něj i celý tým bude vyvinutý velký tlak, každý od nás teď bude čekat zázraky. Pevně ale věřím, že to zvládneme," dodal Cipro.

Poborský byl vyřazen ze sparťanského kádru ve čtvrtek. Klub jako důvod svého rozhodnutí uvedl hráčova slova po středečním pohárovém duelu v Litvínově. Poborský tehdy novinářům řekl, že se vzdává funkce kapitána, neboť nesouhlasí s metodami kouče Jaroslava Hřebíka. Poborský byl dosud nejlépe placeným hráčem nejvyšší soutěže, jeho příjmy byly odhadovány na dva miliony korun měsíčně bez dalších bonusů.

Na odchod bývalého kapitána z Letné už reagovali i sparťanští fanoušci. "Jeho odchod chápeme jako reakci čestného sportovce, který na sklonku kariéry nemá důvod k diplomatickému ústupu a kličkování," stojí v prohlášení letenských Ultras. Ti zároveň znovu odsoudili čtvrteční krok klubového vedení. Označili ho za sobecký počin vůči fotbalové veřejnosti, zcela neadekvátní a nevhodně načasované rozhodnutí. Ultras však vyzvali všechny fanoušky Sparty, aby se v sobotním utkání s Baníkem zdrželi projevů násilí.

Sparta přijde kvůli rasistickým projevům o šest milionů korun

Rasistické projevy fanoušků při utkání s Ajaxem přijdou pražskou Spartu na šest milionů korun. Kontrolní a disciplinární komise UEFA v pátek v Nyonu rozhodla, že český mistr zaplatí pokutu 32 tisíc eur, to je více než 900 tisíc korun. Ještě citelnější je, že při utkání Ligy mistrů s Arsenalem 18. října bude značná část hlediště uzavřena, což znamená ztrátu více než pět milionů korun za neprodané vstupenky.

Delegát UEFA napsal do zápisu o utkání, že se z domácích sektorů ozývaly "opičí" zvuky při třech příležitostech, kdy měl míč hráč Ajaxu tmavé pleti Ryan Babel. Sparta se podle internetové stránky UEFA bránila tím, že udělala maximum, aby tvrdé jádro fanoušků od projevů rasismu odradila. Disciplinární komise však její argumentaci neuznala a vedle pokuty nařídila i to, že při zápase s Arsenalem bude téměř polovina hlediště bez diváků. Fanoušci nebudou smět na polovinu tribuny za brankou směrem k Letenské pláni, kam většinou chodí vlajkonoši, ani do hlediště proti hlavní tribuně. Loni Sparta za rasistické projevy v zápase s Lyonem dostala stejný trest a po odvolání jí UEFA pokutu ještě zvýšila na 39.500 eur.

Počasí:

Sobota má být až na dopolední mlhy slunečná. Nejvyšší odpolední teploty 19 až 23 stupňů Celsia, horách kolem 15. Vítr slabý proměnlivý.