Zprávy

Vláda schválila věnování stovek tun munice Egyptu

Po nedávném schválení tun armádní munice do ručních zbraní pro Gruzii vláda na návrh ministerstva obrany ve středu rozhodla, že Česká republika věnuje dalších 550 tun střeliva Egyptu. Vojsko tvrdí, že mu darování munice uspoří zhruba 50 milionů korun, které by jinak muselo vydat na její ekologickou likvidaci. Podle Jana Pejška z tiskového odboru ministerstva obrany Egypt o munici požádal v dubnu prostřednictvím svého ministra obrany Husajna Tantawy. Dopravu nábojů si vezme na starosti česká společnost, kterou si vybrali zástupci Egypta. "Veškeré náklady spojené s převzetím a přepravou munice budou hrazeny egyptskou stranou," dodal Pejšek.

Karel Dolejší z nevládní organizace Amnesty International (AI) nepovažuje vyzbrojování egyptských bezpečnostních složek za šťastné. "Chovají se dost hrozně - například mučí, to je běžně známo," řekl ČTK. Ministr zahraničí Cyril Svoboda přitom prohlásil, že mezi priority České republiky patří dodržování lidských práv, dodal Dolejší.

Vláda již loni schválila věnování téměř 6000 tun střeliva Afghánistánu a i Gruzie v minulých letech dostala munici z Česka. Mezi dalšími kandidáty na nepotřebný vojenský materiál se objevil například Irák. Rusku se nedávné rozhodnutí české vlády poskytnout Gruzii bezplatně dodávku munice nelíbí. Podle Moskvy to není první případ, kdy se země NATO účastní přezbrojení této zakavkazské republiky. Toto počínání může podle ní vážně destabilizovat situaci v celém regionu pod Kavkazem.

Česká armáda již k prodeji či bezplatnému převodu vyčlenila zhruba 20.000 tun střeliva, dalších 46.000 tun hodlá zlikvidovat. Dosud se zbavila zhruba třetiny tohoto množství.

Emmerová opět neuspěla se zákonem o zdravotnických zařízeních

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová opět neuspěla u svých kolegů ve vládě s návrhem zákona o zdravotnických zařízeních. Předloha se ale podle vicepremiéra Bohuslava Sobotky více přiblížila požadavkům legislativní rady vlády. ČTK po zasedání řekl, že nynější varianta zahrnuje na rozdíl od předchozí všechna zdravotnická zařízení bez ohledu na jejich právní subjektivitu. Ministři ve středu nejprve návrh odmítli, poté však Emmerová požádala o revokaci usnesení a pouze o přerušení jednání do příštího zasedání. "Gentlemansky jsme vyhověli," sdělil ČTK jeden z členů vlády. Vliv na výsledek hlasování podle něj může mít neúčast některých ministrů ČSSD na zasedání. To připustil i Sobotka. Protože však pro přerušení hlasovali nakonec i někteří ministři koaličních partnerů, vicepremiér doufá, že návrh bude příští týden přijat.

Zákon, který stanoví druhy zdravotnických zařízení a podmínky jejich provozování a vymezuje veřejné služby ve zdravotnictví, včetně výkonu veřejné správy, Emmerová předložila vládě už minulý týden. I tehdy jeho projednávání skončilo přerušením debaty. Předpis má sjednotit podmínky pro registraci státních a nestátních zařízení: ministerstvo zdravotnictví podle něj bude registrovat státní zařízení a kraje budou registrovat zařízení ve svém majetku. Dosud byla registrace upravena pouze pro nestátní zařízení, pro státní zařízení byly dány jen věcné a technické požadavky na vybavení.

Rozpočet fondu dopravy se příští rok zvýší na 55,5 miliardy Kč

Fond dopravy by měl mít v příštím roce na dopravní infrastrukturu 55,5 miliardy korun, což je více než letos. Počítá s tím jeho rozpočet, který schválila vláda. Na tiskové konferenci to řekl ministr dopravy Milan Šimonovský. Rozhodnout o rozpočtu státního fondu ale ještě musí Poslanecká sněmovna. Letos měl fond k dispozici původně 42,7 miliardy, vláda ale jeho rozpočet navýšila o dalších 4,5 miliardy korun. Rozpočet fondu se proti letošnímu roku zvýšil, protože je v něm zahrnuto i 9,4 miliardy korun na stavbu dálnice D47. Letos stát tuto dálnici jako jedinou nehradí z prostředků fondu, ale prostřednictvím rozpočtu ministerstva dopravy. Ministerstvo dopravy ještě vyjednává s ministerstvem financí o možném navýšení letošního rozpočtu o další čtyři miliardy korun.

Z podílu na spotřební dani z paliv, ze silniční daně a z prodeje dálničních kupónů odhaduje fond v příštím roce výnos 16,1 miliardy Kč, tedy o téměř dvě miliardy vyšší než letos. Důvodem je zvýšení sazeb spotřební daně a dálničních známek. Z privatizace fond předpokládá dotaci 22,2 miliardy korun, tedy srovnatelnou jako v původním rozpočtu pro letošní rok. Původně měla být dotace v příštím roce o dvě miliardy vyšší než letos, vláda však před týdnem rozhodla, že dvě miliardy plánované na příští rok, dá fondu ještě letos kvůli vysoké rozestavěnosti dopravní infrastruktury. Dalších 7,8 miliardy korun získá fond na předběžné financování projektů, které později zpětně uhradí fondy EU. Prioritami ve výdajích fondu budou i v příštím roce stavby na dálniční síti.

Novela má zkrátit dobu, po kterou investoři čekají na povolení

Provozovatelé zařízení, která budou znečišťovat životní prostředí, nebudou možná muset v budoucnosti žádat o stavební povolení a integrované povolení k vypouštění odpadů zvlášť. To zkrátí dobu přípravy rozjetí provozu. Záměr je ve fázi příprav, vláda ale přijala novelu zákona o integrovaném znečištění, která má zjednodušit proces povolování už v blízké době. Na propojení stavebního povolení s integrovaným v novém stavebním zákonu se dohodlo ministerstvo průmyslu s ministerstvem životního prostředí a vicepremiérem Martinem Jahnem. Novelu musí ještě posoudit Parlament a prezident. Termín, do kterého si musejí povolení starší podniky obstarat, se nezmění.

Ministerstvo financí zlepšilo odhad vývoje schodku veřejných financí

Ministerstvo financí zlepšilo odhad vývoje deficitu veřejných financí pro letošní rok. Z čísel, která Eurostatu zaslal Český statistický úřad, vyplývá, že se odhad schodku proti březnu snížil z pěti na 4,8 procenta hrubého domácího produktu, uvedlo ministerstvo. "Předpokládám, že pokračující dobrý vývoj veřejných financí nám letos umožní deficit dále snížit pod 4,7 procenta HDP," prohlásil ministr financí Bohuslav Sobotka. ČR by tak podobně jako v roce 2004 měla dodržet parametry konvergenčního programu, k němuž se zavázala Evropské unii. Schodek veřejných rozpočtů by tak neměl překročit hranici 4,6 procenta HDP.

O změně odhadu na 4,8 procenta informovala ještě předtím agentura Reuters, která se odvolávala na dobře informované vládní zdroje. Očekávaný deficit se podle ní na úroveň 4,8 procenta zvýšil ze 4,7 procenta. "My jsme na začátku roku hovořili o tom, že bude nutné započítat gripeny, a odhadovali jsme schodek v rozmezí 4,7 až 5,0. V notifikaci Eurostatu bylo pět a nyní se to snížilo na 4,8 procenta," uvedl na vysvětlenou mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Ministr Sobotka: Návrh dohody s Nomurou existuje, chybí souhlas všech

Návrh dohody s japonskou bankou Nomura již existuje, ale k jejímu uzavření chybí souhlas všech čtyř stran, tedy České republiky, Nomury, ČSOB a České národní banky, které se účastní jednání. Sdělil to ministr financí Bohuslav Sobotka. Nomura po České republice požaduje v londýnské arbitráži 40 miliard korun jako odškodnění za uvalení nucené správy na IPB a její následný prodej ČSOB. Uzavření dohody komplikují podle Sobotky především "výrazné záruky", které dal český stát v roce 2000 ČSOB. Dohodu navíc ztěžují dopisy bývalých ministrů financí Pavla Mertlíka a Jiřího Rusnoka, které šly údajně nad rámec tehdejších záruk. Posledním důvodem je podle Sobotky skutečnost, že ČSOB sama japonskou banku žalovala. "Nomura chce dohodu, pokud budou staženy všechny žaloby," dodal ministr financí. Jednání s Nomurou však musí skončit během několika týdnů. Blíží se totiž konec londýnské arbitráže. Arbitrážní rozhodnutí by mělo údajně padnout do konce října.

Lidové noviny ve středu informovaly, že mezi ministrem financí a premiérem Jiřím Paroubkem se kvůli dohodě s Nomurou rozhořel spor. Premiér se na základě informací tajných služeb obává, že stát by mohl ve sporu prohrát, a proto usiluje o urovnání všech sporů mezi ČR a Nomurou. Sobotka naopak tvrdí, že stát se nemůže s Nomurou dohodnout bez účasti ČSOB. Ta také trvá na tom, že bez její účasti nemůže být spor urovnán. Podle zdroje Lidových novin se Paroubek při červencové návštěvě Japonska sešel tajně se členy vedení Nomury včetně jejího prezidenta. S nimi se údajně dohodl na variantě "nula plus", což by znamenalo, že obě strany vzájemně stáhnou své žaloby. Česko v jiném sporu po Nomuře vymáhá 260 miliard korun.

Česko vysílá do USA další pomoc ve formě přikrývek a lehátek

Česká republika vysílá do Spojených států další část humanitární pomoci lidem, kteří se ocitli v nouzi po řádění hurikánu Katrina. Speciální nákladní letadlo NATO přepraví přikrývky a polní lehátka o celkové hmotnosti deset tun, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí. Obětem hurikánu v USA zaslala česká vláda první část pomoci už o víkendu. Američané obdrželi 16 tun skládacích lůžek a velkoprostorových stanů v hodnotě 1,125 milionu korun. Náklady na humanitární pomoc z České republiky jsou hrazeny z celkem 25 milionů korun, které k tomuto účelu schválila vláda.

V Austrálii zřejmě budou moci mladí Češi spojit dovolenou s prací

Austrálie zřejmě již brzy nabídne mladým Čechům program dovolené spojené s možností výdělku. Český ministr zahraničí Cyril Svoboda o tom ve středu v Praze jednal se svým australským kolegou Alexanderem Downerem. Bude to podobný systém pracovní dovolené, který už nyní na základě smlouvy funguje mezi Českou republikou a Novým Zélandem. "Máme zájem na tom, aby mladí lidé mohli studovat a pracovat na území Austrálie," řekl Svoboda. Downer doplnil, že pracovní dovolená by měla trvat jeden rok. Využívat by ji mohli Češi v Austrálii a Australané v České republice.

Oba představitelé hovořili též o vízové problematice. Češi totiž potřebují pro cesty do Austrálie vízum. Downer podotkl, že Austrálie uplatňuje víza vůči všem státům. "Jediní lidé, kteří mohou navštívit Austrálii bez víza, jsou Australané," konstatoval šéf australské diplomacie. Systém jejich vydávání tento nejmenší kontinent světa nicméně zlehčil pro Evropskou unii. Češi mohou žádat o vízum přes internet, což dříve nebylo možné. "Oceňujeme dílčí úlevy," řekl Svoboda. Podle něj bude Česká republika s Austrálií pracovat na maximálním zjednodušení systému. Downer nevyloučil, že se celá procedura časem ještě usnadní.

Koalice se opět neshodla na zákoníku práce

Lídři koaličních stran se ani na středečním ranním jednání nedohodli na změnách návrhu nového zákoníku práce, který vypracoval ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Další rozhovory se uskuteční příští týden. Pokud se koalice neshodne, ČSSD je podle svého předsedy Stanislava Grosse připravena zákon prosadit sama. "Jednání určitě nelze označit za dohodu," řekl ČTK předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. "I legislativní rada vlády konstatuje, že některá ustanovení návrhu zákoníku práce jsou v kolizi s Ústavou České republiky," dodal na vysvětlenou, proč by jeho strana zákoník práce v současné podobě nepodpořila.

Proti současné podobě zákoníku mají výhrady hlavně zaměstnavatelé, podle nichž nový zákoník není liberální a je nesrozumitelný. Odboráři jej naopak přivítali. "Hlavní příčinu neúspěchu vidím v neochotě slevit z pozice odborů," uvedl předseda Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek. "Nepodařilo se prosadit ani snížení administrativy pro drobné podnikatele. Návrh zákoníku práce doznal jen minimálních úprav, pro podnikatelskou samosprávu v této podobě zůstává nepřijatelný," dodal.

Zhruba stovka lidí se poklonila Masarykově památce v Lánech

Památce prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka se ve středu před polednem přišlo na lánský hřbitov na Rakovnicku poklonit zhruba sto lidí. Prostého pietního aktu u příležitosti 68. výročí úmrtí T. G. Masaryka se zúčastnili představitelé ministerstva obrany a armády, České obce sokolské, Českého svazu bojovníků za svobodu a několik obyvatel Lán. Věnec zaslal prezident republiky Václav Klaus, u rodinného hrobu rodiny Masarykovy se vedle dalších věnců objevily i prosté kytice. "Díky vám, kteří jste se připojili k této krásné tradici, památka prvního československého prezidenta Masaryka žije a bude žít nadále," řekl ve svém krátkém projevu tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl. V neoficiální části zakončili pietní akt členové sokola, kteří zazpívali oblíbenou Masarykovu píseň Ach synku, synku a státní hymnu.

Tomáš Garrigue Masaryk byl v letech 1918 až 1935 prvním prezidentem Československa, na jehož vzniku se podílel spolu se svým nástupcem Edvardem Benešem a Slovákem Milanem Rastislavem Štefánikem. Úřad hlavy státu zastával nejdéle ze všech prezidentů, kteří stáli v čele Československa a České republiky. Na lánském zámku, který stojí poblíž hřbitova a který byl jeho oblíbeným letním sídlem, Masaryk 14. září 1937 ve věku 87 let zemřel. Bylo to skoro dva roky poté, co na prezidentský úřad ze zdravotních důvodů abdikoval. Jeho ideály mravnosti, pravdy, spravedlnosti a humanity se staly základem československé státnosti a neotřásla jimi ani dlouhá léta diktatur. Většina jeho myšlenek a názorů je podle odborníků aktuálních i pro současnost.

V Moravském krasu se koná armádní soutěž v přežití

Doslova na dno sil si sahají účastníci armádní soutěže Summer Survival 2005, která se v těchto dnech koná v Moravském krasu. Vojáci z elitních jednotek při ní dokazují, že si dokážou poradit s problémy, které by je mohly potkat při operacích a záchranných akcích v přírodě. Například lany přemostili skoro 190 metrů hlubokou propast Macochu, nad níž nacvičovali záchranu těžce zraněných osob. Do akce, která začala v pondělí, se zapojilo 14 čtyřčlenných družstev. Denně chůzí v obtížném terénu překoná každé asi 30 kilometrů. Při pochodu z Vyškova do krasu navíc zdolávají složité úkoly spojené s plaváním, střelbou a orientací v terénu. "Akci pořádá generální štáb již popáté. Získat první místo je pro účastníky prestižní záležitostí. Dvě družstva jsou tvořena ženami. Své zástupce vyslala do akce i rakouská armáda," řekl ČTK mluvčí vojenské akademie ve Vyškově Lubomír Sedlák. Více informací o akci lze najít na internetových stránkách www.survival.aktualne.cz

Soud zprostil Hučína obžaloby za zneužití nemocenských dávek

Olomoucký krajský soud definitivně zprostil obžaloby bývalého důstojníka Bezpečnostní informační služby Vladimíra Hučína podezřelého za neoprávněné získání peněz z nemocenských dávek. Společně s Hučínem soud osvobodil také jeho praktického lékaře Jana Chmelaře, který podle obžaloby Hučínovi potvrzení o nemocenské vystavoval. V případu oba muže již v dubnu zprostil obžaloby přerovský okresní soud s tím, že jejich jednání nelze klasifikovat jako trestný čin. Proti rozsudku se však odvolala státní zástupkyně. Krajští soudci její odvolání však zamítli.

Obžaloba vinila Hučína z toho, že od BIS v roce 2001 neoprávněně získal 7600 korun na nemocenských dávkách. Nemocenskou si prý nechal prodlužovat v době, kdy byl již ve vazbě. Bývalý zpravodajec spolu s praktickým lékařem Janem Chmelařem čelili také podezření z toho, že se dopustili pokusu o tento trestný čin, když se od BIS snažili vylákat dalších více než 23.000 korun. Peníze však nakonec nebyly vyplaceny.

Příští týden se bude Hučín zodpovídat z obžaloby za šest trestných činů před přerovským soudem. Kauzou, ve které státní zastupitelství Hučína podezírá například z toho, že v 90. letech jako důstojník BIS vyvolával v lidech pocit ohrožení levicovým extremismem, přechovával tajné materiály či nelegálně držel zbraně a výbušniny, se soud zabývá již tři roky.

Ve Staré Boleslavi se chystá opět celonárodní svatováclavská pouť

Ve Staré Boleslavi u Prahy se ve dnech 23. až 28. září uskuteční třetí ročník obnovené národní svatováclavské pouti. Budou jí provázet mše a řada kulturních akcí. Součástí akce bude i lidová pouť. Také letos se zájemci nejprve mohou těšit na lidovou veselici v lesoparku Houštka. V neděli 25. září se chystá v bazilice Nanebevzetí Panny Marie Mozartovo Requiem v podání Pražských madrigalistů. O dva dny později, 27. září, se uskuteční na Houštce zábavní program pro děti z dětských domovů, chystají se menší mše a v bazilice sv. Václava slavnostní koncert, na kterém vystoupí soubory Schola Gregoriana Pragensis, Penguin kvartet a čtení z Kristiánovy legendy o sv. Václavu přednese Rudolf Pellar. Vyvrcholením pouti bude tradičně 28. září slavnostní bohoslužba pod širým nebem na Mariánském náměstí, kterou bude sloužit pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk. Církevní oslavy odpoledne na náměstí a v chrámu Nanebevzetí Panny Marie vystřídá série kulturních akcí. Program vyvrcholí večerním ohňovým průvodem sv. Václava s lampiony z náměstí sv. Václava k Houštce, kde celou pouť uzavře noční ohňostroj. Loni národní svatováclavská pouť přilákala několik tisíc návštěvníků z 60 farností z celé republiky i hosty ze zahraničí.

Svatováclavská tradice je symbolem kontinuity české státnosti. Podle legendy ve Staré Boleslavi před dveřmi chrámu v roce 935 knížete Václava zavraždili družiníci jeho bratra Boleslava, když šel na ranní mši.

Jiří Kout bude šéfdirigentem Pražských symfoniků

Šéfdirigentem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK bude od příští sezony Jiří Kout. Vedení instituce to oznámilo na středeční tiskové konferenci. Stejně jako v případě České filharmonie, jejímž šéfdirigentem je Zdeněk Mácal, stane tak i za pultem Pražských symfoniků významný český exilový umělec. Jiří Kout v současnosti působí jako šéfdirigent orchestru v St. Gallen ve Švýcarsku. Sedmašedesátiletý umělec, který odešel z Československa v 70. letech, proslul v Evropě zejména díky svým operním inscenacím v německých divadlech. Do Česka se Kout vrací od poloviny 90. let. V paměti pražského publika je jeho uvedení Smetanovy Mé vlasti na loňském festivalu Pražské jaro. Jiří Kout střídá u orchestru FOK šestasedmdesátiletého Francouze Serge Bauda.

Šestý díl série o Harrym Potterovi v češtině vyjde 19. prosince

Kniha Harry Potter a princ dvojí krve, která je šestým a zatím posledním pokračováním příběhů o populárním čarodějnickém učni, vyjde v češtině 19. prosince. "Nakladatelství Albatros tak vyhoví přáním českých čtenářů a vydá knihu ještě před Vánocemi," oznámil ČTK Martin Cvilink z Albatrosu. Svazek o přibližně 600 stránkách, který je pravděpodobně předposledním dílem celé potterovské série, vyjde v překladu Pavla Medka a s obálkou v americké verzi, odlišné od britského originálu. Předchozí, pátý svazek Harry Potter a Fénixův řád Albatros vydal počátkem loňského roku v rekordním nákladu 230.000 kusů, přitom téměř celý náklad si již v okamžiku zahájení prodeje rozebrali distributoři a knihkupci.

Albatros je výhradním majitelem licenčních práv na dílo Rowlingové. Šestý díl potterovské série se sice zatím na český knižní trh nedostal, po internetu přitom nedávno koloval neautorizovaný překlad, což Albatros kritizoval. Za několik dní byl překlad stažen.

Ze sportu:

České fotbalové reprezentaci patří stejně jako před měsícem v žebříčku FIFA čtvrté místo. Po prohře v přípravě ve Švédsku a po dvou kvalifikačních zápasech mají Češi na kontě stejný počet bodů jako v srpnu. Za vedoucí brazilské mistry světa se v novém pořadí posunul nejbližší soupeř českého týmu Nizozemsko, pro které je druhé místo nejlepším výsledkem za posledních více než deset let.

V druhé půlce února by liberečtí rádi uspořádali za čtyři roky mistrovství světa v klasickém lyžování. Pořadatelé navrhli, že by se na můstcích pod Ještědem a běžeckých tratích ve Vesci mohlo o světové cenné kovy bojovat od 18. února do 1. března 2009. Generální sekretářka Mezinárodní lyžařské federace FIS Sarah Lewisová pořadatele ujistila, že navrhovaný termín koresponduje s představami FIS.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, místy přeháňky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.