Zprávy

Vláda schválila rozpočet na příští rok s deficitem 74,4 mld. Kč

Deficit státního rozpočtu, který jednomyslně schválila vláda, činí 74,4 miliardy korun a je o dvě miliardy korun nižší, než bylo uvedeno v původním návrhu rozpočtu. ČTK to řekla mluvčí vlády Lucie Orgoníková. Rozpočet počítá s příjmy 884,4 miliardy a výdaji 958,8 miliardy korun. Výdaje tak vzrostou o 14,2 miliardy korun a příjmy o 16,2 miliardy korun. "Rozpočet znamená dodržení parametrů konvergenčního programu," uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr financí Bohuslav Sobotka. Rozpočet má podle něj několik priorit, které vycházejí z programového prohlášení vlády.

Ministr Sobotka uvedl, že ve vládním návrhu je dostatek prostředků na spolufinancování projektů EU. Dodal, že v příštím roce ČR od EU získá zhruba 20 miliard korun. Rozpočet také zajišťuje "důstojnou valorizaci důchodů", a to o 4,9 procenta. Výdaje na vědu a výzkum se v roce 2006 mají zvýšit o deset procent. Rozpočet také počítá s tím, že v příštím roce se zvýší o 4,5 procenta objem peněz na platy zaměstnanců ve veřejné sféře. Schodek veřejných rozpočtů nemá překročit hranici 4,6 procenta HDP. Tím by byly naplněny požadavky konvergenčního programu, na němž se Česko dohodlo s Evropskou unií a který má zemi přiblížit k přijetí společné evropské měny.

Vláda se rovněž s odboráři shodla, že objem peněz na růst platů ve veřejném sektoru vzroste v příštím roce o 4,5 procenta. Podle ministerstva financí nebude vyšší růst mezd znamenat prohloubení schodku státního rozpočtu. Schválený deficit pro letošní rok je 83,6 miliardy korun.

Experti: Ekonomice by prospěl nižší rozpočet a hlavně reformy

Návrh zákona o státním rozpočtu pro příští rok sice počítá se snížením schodku ve srovnání s letošním rokem, avšak deficit mohl být ještě výrazně nižší. Vláda příliš šetřit nehodlá, shodli se analytici oslovení ČTK. Podle nich by vláda měla současného ekonomického růstu využít k tolik potřebným reformám, zatím se tak však příliš neděje.

"Je vidět, že vláda si ve volebním roce rozhodně nehodlá utahovat opasek. Kdyby vládě stačilo tolik, kolik si původně na výdaje vyčlenila, mohl by být deficit ani ne poloviční," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. "Vláda nevyužila prostor pro reformy. Těch se pravděpodobně dočkáme až po volbách," řekl.

Ospravedlnitelný je v této době schodek způsobený financováním investic či reforem, které by byly zaměřeny na prosperitu v dalších letech, uvedl ekonom ČSOB Petr Dufek. "Avšak dlouhodobý deficit z titulu vysokých nákladů státu, především sociálního a zdravotního systému, vyžaduje reformu," řekl Dufek. "Bez tohoto jen pokračuje růst státního dluhu a reformy dříve nebo později stejně budou muset přijít - čím později, tím dráž," dodal.

Letošní rozpočet skončí s velkou pravděpodobností s výrazně nižším schodkem, než bylo schváleno, připomněl David Marek z Patria Online. "Schválený návrh rozpočtu tedy představuje zhoršení hospodaření vlády, což je vzhledem k očekávanému pokračování silného hospodářského růstu nezodpovědné," doplnil. Schodek veřejných financí podle něj sice nepřekročí mantinely konvergenčního programu, avšak při růstu ekonomiky by cíle měly být podstatně ambicióznější. "Zjednodušeně se dá říci, že dobré výsledky české ekonomiky nám v jednom ohledu škodí: svedly vládu k rezignaci na skutečné reformování veřejných rozpočtů," dodal.

Ministři schválili humanitární pomoc USA ve výši 25 milionů korun

Ministři schválili humanitární pomoc Spojeným státům ve výši 25 milionů korun. Jižní pobřeží USA zasáhl minulý týden ničivý hurikán Katrina a napáchal obrovské škody. Katrinu označují odborníci za nejhorší přírodní katastrofu v historii země. Přírodní živel připravil o život podle odhadů tisíce lidí, možná až 10.000. Střechu nad hlavou ztratilo přes 200.000 lidí. Částku, z níž má být humanitární pomoc hrazena, přislíbil kabinet již v neděli. Česká republika nabízí USA rovněž části polní nemocnice, chemický prapor, zdravotníky, armádní a civilní letadla, čerpadla a úpravny vody. Co konkrétně Američané z nabídky využijí, má být zřejmé v druhé polovině týdne.

Armáda je připravena vyslat polní nemocnici do týdne. Mobilním zdravotnickým zařízením pomůže vojsko podle náčelníka generálního štábu Pavla Štefky v současné situaci více než čímkoli jiným. V provizorním zařízení se totiž mohou rychle léčit různá zranění a provádět jednodušší operace. Na cestu přes oceán se chystají i dva hasičské oddíly s čerpadly a vyprošťovací technikou.

O konkrétní pomoci jihu Spojených států jednal v pondělí premiér Jiří Paroubek s americkým velvyslancem v Česku Williamem Cabanissem. Premiér zdůraznil, že Česká republika má k dispozici profesionály, kteří mají zkušenosti z povodní v minulých letech. Odmítl přitom názor, že česká nabídka přichází opožděně.

V oblasti USA postižené hurikánem se pohřešuje další Čech

Česká republika pohřešuje v jižní oblasti USA postižené ničivým hurikánem již dva své občany. Svým blízkým se totiž neozval další Čech, který v regionu dlouhodobě pobývá, řekl ČTK bez dalších podrobností Michal Bucháček z českého ministerstva zahraničí. Rodina pohřešovaného se obrátila na české velvyslanectví ve Washingtonu, které se nyní snaží v zasažené oblasti získat další informace, dodal mluvčí. Hurikán postihl nejničivěji státy Louisiana, Mississippi a Alabama. Ve městě New Orleans se protrhly ochranné hráze, voda zaplavila dvě třetiny města. Českých občanů je v oblasti podle neoficiálních odhadů zřejmě několik set.

Armáda přenechá městům další čtyři desítky budov a pozemků

Armáda přenechá městům další čtyři desítky svých budov a pozemků. Jejich bezplatný převod na obce schválila vláda. Ministerstvo obrany nemovitosti radnicím nabídlo poté, co o objekty předtím neprojevily zájem žádné další státní úřady. Kasárna, skladiště, cvičiště a další objekty armáda na žádost radnic převádí například v Kladně, Písku, Dobříši, Domažlicích, Rokycanech, Litoměřicích, Terezíně, Hradci Králové, Pardubicích, Jičíně či Kroměříži. Obce majetek podle ministerstva dostanou s veškerým příslušenstvím včetně komunikací, parkovišť a inženýrských sítí. "Je to možné považovat za určitou kompenzaci za odchod vojáků z těch míst," řekl ČTK Petr Sýkora z tiskového odboru ministerstva obrany. Některé radnice se totiž obávají, že uzavření kasáren bude mít nepříznivé ekonomické důsledky.

Majetek, který ministerstvo označí jako nepotřebný, musí být nejprve nabídnut státu a samosprávě k přednostnímu převodu. Když o něj není zájem, může ho prodat nebo bezúplatně převést dalším zájemcům. Ministerstvo předpokládá, že letos vyřadí nemovitý majetek asi za 4,8 miliardy korun. O rok později chce armáda vyřadit majetek za 400 milionů korun a v roce 2007 půjde o majetek za 2,7 miliardy korun.

Kabinet chce zrušit zákon o sankcích vůči Libyi

Kabinet chce oficiálně skončit se sankcemi, které v roce 1997 zavedlo Česko vůči Libyi. Vláda schválila na návrh ministerstva zahraničí předpis o zrušení osm let starého zákona o opatřeních ve vztahu k této zemi, sdělila ČTK její mluvčí Lucie Orgoníková. Rozhodnutí kabinetu Jiřího Paroubka ještě posoudí parlament a prezident.

Sankce vůči Libyi zavedly kvůli jejímu spojení s teroristy v osmdesátých letech Spojené státy, krátce poté i Evropská unie. V roce 1992 vyhlásila vůči režimu Muammara Kaddáfího hospodářské embargo také Rada bezpečnosti OSN. K sankcím se v prosinci 1992 připojilo i Československo (od ledna 1993 i ČR); v českém právním řádu jsou zakotveny právě od jara 1997.

Vláda jmenovala do čela Strakovy akademie Ivana Přikryla

Vláda definitivně jmenovala do funkce vedoucího Strakovy akademie Ivana Přikryla. Kabinet před třemi týdny Přikryla, jehož si přivedl premiér Jiří Paroubek, vedením úřadu vlády pouze dočasně pověřil. Premiér nyní novinářům ukázal osvědčení Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) na stupeň přísně tajné a připomněl, že tato prověrka má větší hodnotu než negativní lustrační osvědčení. Přikrylovu minulost totiž zpochybňovala média, která přinesla informace o jeho údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Přikryl obvinění odmítl, už loni předložil negativní lustrační osvědčení. Předseda vlády kvůli pochybnostem médií slíbil, že před konečným rozhodnutím nechá spis posoudit NBÚ.

Klaus radí EU, aby se rychle zbavila evropského sociálního modelu

Čím dříve se Evropská unie zbaví svého evropského sociálního modelu, tím lépe, soudí český prezident Václav Klaus. Průchod by se v EU podle něj měl dát volné konkurenci a soutěži. Evropský sociální model není "pozitivní ani relevantní", řekl Klaus na středeční přednášce v Záhřebu, kterou zorganizoval chorvatský Institut mezinárodních vztahů. Sociální model EU je tradiční přístup, který má za cíl zajišťovat lidem podporu bez ohledu na jejich bohatství nebo postavení. Podporuje například nejrovnější přístup ke vzdělání a lidskou důstojnost.

Opačný názor na evropský sociální model než český prezident má český komisař v EU Vladimír Špidla. Domnívá se, že evropský sociální model už přispěl k překonání mnoha evropských krizí a je odpovědí rozumu na pošetilost moci. Evropská unie se nyní zabývá tím, jak vyřešit dilema mezi záměrem zachovat evropský sociální model a záměrem zvýšit konkurenceschopnost unie a výkonnost ekonomiky.

STEM: Většina Čechů nechce, aby se EU změnila na politickou unii

Naprostá většina obyvatel Česka si nepřeje, aby Evropská unie překročila svou ekonomickou roli a stala se politickou unií. Více než čtyři pětiny lidí si myslí, že by měla dál zůstat především hospodářským prostorem a umožňovat volný pohyb zboží a osob. Prohloubení integrace by naopak ráda viděla necelá pětina lidí. Vyplynulo to z červencového výzkumu agentury STEM, jehož výsledky ČTK obdržela. Předprázdninový průzkum Eurobarometr, jehož výsledky počátkem září zveřejnila Evropská komise, přitom dospěl k opačným výsledkům než STEM. Proti hlubší integraci EU je prezident Václav Klaus. Odmítá přesun pravomocí států na unii a obává se ztráty národní identity.

ČR prodala dluhopisy se splatností 15 let v objemu 7,65 mld. Kč

Česká republika v aukci prodala dluhopisy se splatností 15 let v objemu 7,65 miliardy korun při poptávce 13,38 miliardy korun. Průměrný výnos dosáhl 3,663 procenta, řekl ČTK Radek Němeček z ministerstva financí. Nový dluhopis má nejdelší splatnost na místním trhu. Podle Miroslava Plojhara z České spořitelny je zajímavostí, že tento dluhopis s největší pravděpodobností vyprší již jako eurový, namísto současného korunového. "Výnos tohoto bondu, který bude v době upsání mírně nad evropskou křivkou, je proto zajímavý kvůli spekulaci na dodatečný kurzový zisk," dodal. Česká měna totiž zřejmě v příštích letech k euru posílí.

FNM požádal PKN Orlen o souhlas se zveřejněním smlouvy o prodeji

Fond národního majetku požádal polskou společnost PKN Orlen o souhlas se zveřejněním smlouvy o prodeji státního podílu v Unipetrolu. ČTK to řekla mluvčí fondu Petra Krainová. Stát tak chce vyvrátit podezření z korupce, které privatizaci Unipetrolu v posledních týdnech provází. Ministr financí Bohuslav Sobotka již dříve uvedl, že prodej byl transparentní. Zveřejněny možná budou i smlouvy mezi PKN Orlen a Agrofertem, které se týkají prodeje pěti podniků holdingu Unipetrol. O zveřejnění dokumentů stojí PKN Orlen i Agrofert. PKN v úterý uvedl, že žádá Agrofert o souhlas se zveřejněním smluv. To samé učinil i Agrofert. "Vyzvali jsme (PKN Orlen), aby nám dali souhlas se zveřejněním určitých částí smluv," řekl ČTK šéf Agrofertu Andrej Babiš.

PKN Orlen zaplatil za skupinu Unipetrol letos v květnu 13,05 miliardy korun. Vláda prodej schválila již loni v dubnu a souhlas s transakcí vyjádřila i Evropská komise. Podle dříve uzavřených dohod měl PKN Orlen prodat Agrofertu kontrolní podíly ve firmách Chemopetrol, Kaučuk, Paramo, Agrobohemie a Aliachem za více než tři miliardy korun. Nové vedení PKN Orlen však pokládá vyjednané podmínky za špatné, protože současná hodnota podílů je prý téměř třikrát vyšší.

Podle polského tisku se PKN Orlen v roce 2004 tajnou smlouvou zavázal prodat pod cenou rentabilní část Unipetrolu Babišovi za to, že přesvědčí české politiky, aby při privatizaci rozhodli ve prospěch PKN. To ale šéf Agrofertu popírá. Okolnostmi privatizace Unipetrolu se zabývá vyšetřovací komise v dolní komoře polského parlamentu.

ČSÚ snížil odhad sklizně obilí, která letos klesne o sedminu

Zemědělci letos sklidí přibližně 7,072 milionu tun základních obilovin, což je asi o 14 procent méně než loni. Vyplývá to ze srpnového odhadu Českého statistického úřadu, který se proti červencovému snížil zhruba o 300.000 tun. Sklizeň poznamenalo špatné počasí, které žně prodloužilo a zhoršilo kvalitu obilovin. To je podle ČSÚ hlavní důvod, proč je aktuální odhad nižší. Loňská úroda byla rekordní. Na nižší letošní produkcí základních obilovin se podílí méně osetých ploch a menší průměrný hektarový výnos. Zemědělci oseli o 7367 hektarů méně, z hektaru by měli sklidit 4,7 tuny.

Rath chce, aby VZP platila včas, jinak jí prý hrozí nucená správa

Prezident České lékařské komory (ČLK) David Rath vyzval Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), ať platí lékařům za péči v domluvených lhůtách. Jinak této instituci podle něj hrozí nucená správa, případně i výměna ředitelky. VZP si podle něj má vzít překlenovací úvěr a nepřenášet své problémy na lékaře. Mluvčí VZP Jiří Suttner Rathovy hrozby odmítl a jeho informace označil za tendenční.

"Pokud náprava nebude zjednána v horizontu několika týdnů samotnou VZP, obrátíme se na ministerstvo zdravotnictví, aby začalo správní řízení s cílem uvalit nucenou správu na VZP či započít kroky vedoucí až k výměně ředitelky této pojišťovny," prohlásil Rath, který je tradičním kritikem největší pojišťovny.

Suttner ČTK řekl, že si nedovede představit, jakými argumenty by Rath dosáhl zahájení správního řízení, když VZP není na vině současného stavu zdravotnických financí. Podle Suttnera zpožďují platby i některé zaměstnanecké pojišťovny, jejichž rezervy se již vyčerpaly. "Za situace, kdy naše výdaje jsou z 80 procent ovládány vyhláškami ministerstva zdravotnictví a neustále nastavovány nad rámec příjmů, není možné platit včas," uvedl Suttner.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Kocová ČTK řekla, že v tuto chvíli nemůže předjímat postup ministerstva, ale situace se podle ní skutečně stává "poněkud až vyhrocenou a řešit se musí". Hospodaření pojišťoven zpochybnil na úterním jednání s ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou také premiér Jiří Paroubek. Podle něj předkládají nejrůznější výpočty a hrozí rostoucím propadem financí, přitom právě ony mají v rukou páky, aby hospodaření srovnaly.

Nejvyšší soud odmítl dovolání Kinského ve sporu o palác Kinských

Verdikty obecných soudů, podle nichž nemá František Oldřich Kinský nárok na palác Kinských na pražském Staroměstském náměstí, zůstávají v platnosti. Nejvyšší soud odmítl dovolání, které za svého klienta vypracoval obhájce Jaroslav Čapek. Palác, v němž sídlí Národní galerie, tak zůstává státu. "Nejvyšší soud neshledal dovolání důvodné, náš rozsudek byl potvrzen," řekla ČTK soudkyně Martina Škodová, která kauzu řešila na Obvodním soudu pro Prahu 1.

Spolu s dovoláním ohledně paláce Kinských Čapek podruhé požádal Nejvyšší soud, aby se obrátil na Soudní dvůr evropských společenství v Lucemburku s otázkou týkající se výkladu smlouvy o Evropské unii. Kinský chtěl znát řešení v situaci, kdy v České republice ztratí podle něj soudy a soudci v konkrétní kauze vlivem mediální kampaně nezávislost a nestrannost. Kinský se v Česku domáhá vrácení rodového majetku, většinou je neúspěšný. "Ani tuto žádost neshledal Nejvyšší soud důvodnou," uvedla Škodová.

Spor o stalinistickou minulost v KSČM vstupuje do druhého kola

Spor o stalinistickou minulost komunistického hnutí vstoupí na pátečním zasedání výkonného výboru KSČM do druhého kola. Tentokrát se ho zúčastní i předseda strany Miroslav Grebeníček, který chyběl na minulém zasedání, kde se obhájci a stoupenci stalinismu střetli, řekl ČTK místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Spor je aktuální - 29. října se koná v Athénách první sjezd Strany evropské levice (SEL), který bude příležitostí pro české komunisty ke vstupu do tohoto seskupení. KSČM propásla možnost stát se zakládajícím členem právě kvůli tomu, že její delegace loni v Římě na ustavujícím sjezdu nesouhlasila s tím, že stanovy obsahují kritiku stalinistických praktik a zločinů. Nepřijatelná je tato část stanov pro místopředsedu KSČM Václava Exnera, zatímco Dolejš a poslanec Evropského parlamentu Miloslav Ransdorf patří k jejím obhájcům. KSČM má nyní v SEL jen statut pozorovatele.

Svatořečení patrona plzeňské diecéze Hroznaty potrvá ještě léta

Svatořečení patrona plzeňské katolické diecéze, blahoslaveného Hroznaty, potrvá zřejmě ještě řadu let. Po roce bádání zatím nemají církevní historici ověřený důkaz o tom, že by se na jeho přímluvu stal zázrak. Vědí však už o jednom případu, kdy se jeden člověk údajně mimořádně uzdravil. Nyní ho musí prozkoumat a historicky doložit. ČTK to řekl plzeňský biskup František Radkovský. "Svatí jsou uctívání v církvi pomalu už 2000 let. V dnešní době je to však přísný právní a střízlivý proces, podložený historickým bádáním. Proces svatořečení Hroznaty může trvat dva až tři roky, ale stejně tak deset i více let," uvedl biskup.

Proces zahájila církev právě před rokem. Podmínkou je, aby o mimořádném uzdravení rozhodla lékařská komise. Lékaři se musí shodnout na tom, že se konkrétní uzdravení nedá vysvětlit. Svatý může být předmětem veřejné úcty po celém světě a dostává datum v církevním kalendáři.

Vychází nové české známky s motivem zvonařství

Ministerstvo informatiky vydalo novou minikolekci tří poštovních známek Památky uměleckého řemesla - Zvony. Známky o nominální hodnotě 7,50, devět a 12 korun připomínají rodové umělecké řemeslo, které má v České republice dlouhou tradici. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Klára Volná. Autorem výtvarného návrhu je Jan Kavan, rytiny zhotovil Rudolf Cigánek. Známky jsou tištěny unikátní technikou, takzvaným rotačním ocelotiskem.

Degustátoři na soutěži vín TOP 77 posuzují 310 vzorků z celé země

Odborní degustátoři začali v Brně posuzovat 310 vzorků vín od 88 výrobců z celé země. Jejich úkolem je vybrat nejlepší z vin v soutěži TOP 77, vyrobených výhradně z tuzemských hroznů a kterých mají firmy či vinaři minimálně 300 lahví. Cílem je umožnit běžnému spotřebiteli orientaci v široké domácí nabídce, řekl ČTK ředitel soutěže Dan Mádr. Degustátoři používají pouze mezinárodní stobodovou stupnici O.I.V. a anonymní ochutnávku.

Vína a sekty dostanou od tuzemských i zahraničních odborníků ohodnocení v podobě hvězdiček. Pět obdrží vína mimořádná, čtyři vína výborná a tři velmi dobrá. Podmínkou účasti v komisi jsou platné degustační zkoušky a nezávislost hodnotitelů na výrobcích vína. Komise Top Design posoudí i etikety a vzhled láhve.

Vítězi loňské TOP 77 se pro období 2004/2005 stala tato vína: Ryzlink rýnský 2000 výběr z hroznů z firmy Tanzberg Mikulov, Sauvignon 2003 pozdní sběr od Luboše Oulehly z Nových Bránic a Frankovka 2000 jakostní od Ladislava Musila z Dolních Kounic. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 4. listopadu v Brně. Veřejnost bude moci ochutnat 77 nejlepších tuzemských vín také 9. listopadu v Praze. Před vyhlášením výsledků se uskuteční třetí ročník Mezinárodní konference Víno a zdraví a součástí akce bude i dražba archivních vín, jejíž výtěžek věnují organizátoři Nadaci na pomoc popáleným dětem.

Židovské muzeum objevilo zapomenutého malíře Jilovského

Zapomenutého pražského výtvarníka Jiřího Jilovského (1884-1958) objevuje veřejnosti výstava, která je do 6. listopadu otevřena v Židovském muzeu v Praze. Kolekce Jílovského obrazů a grafik je podobným způsobem soustředěna po druhé světové válce poprvé. "Jilovského jméno je známo jen několika sběratelům exlibris a drobné grafiky," konstatoval kurátor výstavy Arno Pařík. Umělec však působil také jako malíř, portrétista a úspěšný scénograf Nového německého divadla v Praze. Stylově vycházel z vrcholného secesního dekorativismu. Tři desítky let užíval Jilovský podkrovní ateliér v Haštalské ulici. Ve 20. letech vystavoval nejen v Československu, ale v řadě dalších evropských států a v USA.

Jak bylo v jeho době obvyklé, vyrůstal v prostředí užívajícím rovným způsobem češtinu i němčinu. Jilovského klientelu tvořila převážně pražská židovská inteligence. Umělec přežil pobyt v terezínské Malé pevnosti i v Osvětimi a dalších koncentračních táborech, větší část členů jeho rodiny však ne. Po válce se vrátil v Praze k umělecké práci. Z jeho díla se zachovaly především drobnější grafické práce, včetně obrázků staré Prahy, ale ve sbírkách Židovského muzea a dalších institucí i několik velkých obrazů.

Ze sportu:

Česká fotbalová reprezentace zvítězila v utkání kvalifikace mistrovství světa nad Arménií 4:1 a dál si udržuje šanci na přímý postup na šampionát. V Olomouci padly všechny branky českého týmu až po přestávce. Vstřelili je Marek Heinz, Milan Baroš a Jan Polák, který se trefil dvakrát.

Ještě lepším výsledkem se může pochlubit česká fotbalová jednadvacítka, která zvítězila v kvalifikaci mistrovství Evropy v Uherském Hradišti nad Arménií 6:0. Vysokou výhrou se český tým dostal na první místo tabulky a výrazně se přiblížil listopadové baráži.

České basketbalistky ve svém posledním utkání v základní skupině A na mistrovství Evropy v turecké Burse suverénně porazily Lotyšsko 76:45. Do čtvrtfinále postoupil český výběr bez porážky z prvního místa a v pátek se v Ankaře střetne s čtvrtým týmem ze skupiny B.

Antukový povrch vybral po konzultaci s tenisty nehrající kapitán Cyril Suk daviscupového týmu pro barážové utkání o udržení ve Světové skupině s Německem. Zápas se bude hrát od 23. do 25. září v nové Tipsport Areně v Liberci. Národní tým jako jediný ještě nikdy z elitní společnosti nesestoupil.

Jedenáct českých cyklistů bude startovat na mistrovství světa v silničních disciplínách, jehož dějištěm bude od 21. do 25. září Madrid. Ve Španělsku pojede pět mužů kategorie elite, stejný počet závodníků do 23 let a jedna žena Pavla Havlíková. Nejlepší česká cyklistka Lada Kozlíková se z účasti na šampionátu omluvila, protože v sezoně absolvovala už přes osmdesát závodů a cítí se unavená.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Skoro jasno, teploty 24 až 28 stupňů Celsia.