Zprávy

Připravuje se cvičení simulující likvidaci následků teroristického útoku

Předseda vlády Jiří Paroubek požádal v pátek ministra vnitra Františka Bublana, aby připravil cvičení simulující likvidaci následků teroristického útoku. Premiér tak reaguje na sérii pumových atentátů v Londýně. Ministerstvo zatím cvičení, kterého se mají zúčastnit všechny složky integrovaného záchranného systému, neplánuje dříve než na září. Zapojit se má i pražský magistrát, ministryně zdravotnictví, ministr obrany a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová ČTK řekla, že úřad má již připraveno několik scénářů cvičení. Vzhledem k londýnským událostem je však chce upravit tak, aby co nejvíce odpovídaly současné bezpečnostní situaci.

Paroubek novinářům řekl, že cvičení bude preventivní: "Po té druhé vlně útoků v Londýně je zřejmé, že se může něco stát, a my na to musíme být připraveni." Politici podle něho nemohou odpovědně říci, že nemůže krizová situace nastat. "Jednou to třeba může dopadnout na Českou republiku," uvedl. Případný útok by podle něho nebyl žádným "hraním si na vojáčky". Cvičení má veřejnosti ukázat, že záchranářské složky i celá státní správa jsou připraveny k záchraně životů a zdraví, uvedla vládní mluvčí Lucie Orgoníková.

Prahou zněly sirény, o cvičení se ale lidé příliš nedozvěděli

Prahou v pátek zněly sirény a projížděly automobily s tlampačem. Upozorňovaly na rozsáhlé protipovodňové cvičení. V tříhodinových intervalech od rána tlampače informovaly Pražany o omezeních, která je čekají od pátku do neděle, a žádaly je o pochopení. Hlášení se ozývalo i v angličtině. Pražané ani turisté ale málo zřetelným slovům moc dobře nerozuměli. Buď si výzvy nevšímali, nebo reagovali zmateně. "Slyšeli jsme sirény a že něco říkají, ale o co jde, jsme nepochopili," řekl ČTK britský turista. "Říkali jsme si, hlavně aby nešlo o teroristické útoky, ale příliš jsme si toho nevšímali," dodal.

ČSSD chce stejně jako Paroubek gesto vůči německým antifašistům

Předsednictvo ČSSD během pátečního jednání podpořilo snahu premiéra Jiřího Paroubka učinit usmiřovací gesto vůči německým antifašistům pocházejícím z předválečného Československa. "Považujeme to za spravedlivé dořešení některých věcí, před kterými jsme v minulosti tak trochu strkali hlavu do písku," řekl novinářům předseda sociální demokracie Stanislav Gross.

Paroubek chce ve vládním usnesení vyjádřit lítost nad křivdami, jež byly spáchány na německých občanech, kteří do posledních dnů zůstali věrni předválečnému Československu. S premiérovým záměrem ale na české straně nesouhlasí prezident Václav Klaus a ODS.

Bývalý horník z Kladenska oslavil 101. narozeniny

Teorie o správné výživě a dopadu těžké práce na zdraví staví na hlavu Václav Stejskal ze Cvrčovic na Kladensku. Muž, který po celý život jedl vše, na co přišel, a od 17 let pracoval jako havíř, se v pátek dožil 101 let. Na oslavu mu do Domova důchodců v Unhošti na Kladensku přišly pogratuloval desítky lidí, nechyběli zástupci obce ani delegace v hornických krojích.

Bývalý horník a pozdější technik na tehdejším dole Zápotocký ve Vrapicích u Kladna přežil své dvě manželky. Má dvě dospělé vnučky a desetiletou pravnučku. V domově důchodců je od roku 2002, do penze šel v roce 1959. Ke stým narozeninám dostal od ministerstva sociálních věcí blahopřejný dopis a zvýšili mu o 1000 korun důchod.

"S panem Stejskalem nemáme žádné potíže. Sám chodí do schodů a zapojuje se do všech programů v domově," uvedl ředitel Domova důchodců Unhošť Václav Kohlík.

Volební kandidát ČSSD má být věrný, zkušený, vzdělaný a známý

Sociální demokracie bude od uchazečů o místa na volebních kandidátkách požadovat věrnost straně. Hodnotit se budou zkušenosti ve stranických funkcích a státní nebo veřejné správě, znalosti, veřejná známost a přihlížet se bude i k výsledkům ve volbách do zákonodárných sborů nebo samosprávy. Návrh nominačních kritérií pro volby do sněmovny a Senátu vypracoval předseda poslaneckého klubu Michal Kraus. Předsednictvo ČSSD by je mělo schválit koncem srpna.

Věrnost straně se hodnotí jedním až dvěma body od tří až čtyř let členství. Nejvíce, deseti body, se hodnotí členství delší než desetileté. Podobně stoupá hodnocení funkcionářské zkušenosti. Až deseti body se hodnotí členství v grémiu a předsednictvu ČSSD. K době, po kterou tuto funkci uchazeč vykonává, návrh nepřihlíží. Za zkušenosti ve státní správě a samosprávě lze získat až 20 bodů. Nejméně se hodnotí práce v obecních zastupitelstvech a nejvíce parlamentní funkce. Podobně se hodnotí volební výsledky. Stropu 20 bodů může dosáhnout ten, kdo uspěl při volbách do sněmovny a dostal více než pět procent preferenčních hlasů. Aby získal uchazeč vůbec nějaký bod za odbornost, musí mít maturitu a znát pasivně alespoň jeden světový jazyk. Profesní úspěchy mít ale nemusí. Na strop dvaceti bodů může dosáhnout jen univerzitní profesor, vrcholný manažer významné firmy nadnárodní úrovně nebo celosvětově uznávaný vědec, umělec nebo sportovec s olympijskou medailí nebo s medailí z mistrovství světa.

O potřebě řádu hovořili minulý víkend premiér Paroubek s expremiérem Milošem Zemanem. Dohodli se, že ho společně připraví a předloží sjezdu, který by se měl sejít zhruba v březnu 2007.

Bublan: Pokud mě Vysočina bude chtít, budu ve volbách kandidovat

Ministr vnitra František Bublan bude v příštích parlamentních volbách kandidovat za ČSSD v regionu Vysočina jen v případě, že zůstane nestraníkem a získá souhlas tamního volebního regionu. "Pokud bude vidět, že mě tam rádi přivítají a že mohu přinést něco pozitivního, tak do toho půjdu," řekl Bublan ČTK. "Byl jsem vyzván současným vedením ČSSD, zda bych nebyl ochoten kandidovat do voleb. Souhlasil jsem, ale za splnění dvou podmínek - chci zůstat nestraník a musím mít souhlas volebního regionu," uvedl ministr.

Místopředseda krajského výboru sociálních demokratů na Vysočině a náměstek ministra dopravy Petr Pospíchal si nemyslí, že by 14 kandidátek v krajích měli obsadit ministři a členové ústředních orgánů v Praze. "Přednost by měli dostat lidé z komunální politiky, úspěšní starostové, hejtmani. Koloběh několika desítek nebo set lidí, kteří obíhají na ústředních orgánech a v čele kandidátek, se mi moc nelíbí," řekl Pospíchal ČTK.

Proti Bublanově kandidatuře se podle pátečního Práva postavil bývalý premiér a šéf ČSSD Miloš Zeman, který na Vysočině žije. "Nebudu preferovat ty, kteří se neosvědčili. Pana Bublana neznám. A nemyslím si, že v současné situaci, kdy buď není členem ČSSD, nebo chce vstoupit do sociální demokracie teprve krátce před volbami, by byl dobrý kandidát," uvedl expremiér.

V budově brněnského hejtmanství lze podepisovat Beslanskou výzvu

V budově Jihomoravského krajského úřadu na Žerotínově náměstí v Brně jsou od pátku k dispozici petiční archy s takzvanou Beslanskou výzvou. Dokument vyzývá k podpoře aktivit potírajících terorismus. Prvním, kdo deklaraci podepsal, byl jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Beslanskou výzvu přijali severoosetští poslanci začátkem letošního června. Zákonodárci se v ní obrací na parlamenty a národy světa s prosbou o podporu iniciativy, jejímž smyslem je ubránit všechny děti na světě před hrozbou terorismu. Akce vznikla v rámci blížícího se výročí teroristického útoku na beslanskou školu loni v září. Ozbrojenci tehdy tři dny zadržovali v budově na 1400 školáků, rodičů a učitelů, při střetu teroristů s bezpečnostními silami následně zahynulo 330 lidí. S prosbou o rozšíření petice se na jihomoravský krajský úřad obrátil nedávno generální konzulát Ruské federace v Brně. "Každý krok, který povede k uvědomění si nebezpečí terorismu, je dobrý a je třeba jej podporovat," řekl novinářům Juránek.

SOS: Se zrušením účtenek nesouhlasíme, lepší je upřesnit vydávání

Sdružení obrany spotřebitelů ČR se nelíbí snaha vlády zrušit nově zavedenou povinnost vydávat ke každému nákupu či službám nad 50 korun účtenky. Podle SOS sice mohou paragony některým podnikatelům zkomplikovat práci, na druhou stranu však zlepšují ochranu práv spotřebitelů. SOS proto navrhlo upřesnit oblasti obchodu a služeb, na které by se tato povinnost vztahovala. Mluvčí SOS Ivana Picková připustila, že vydávání účtenek zkomplikovalo život například provozovatelům restaurací, občerstvení či trafik. Vydávání paragonů v těchto provozovnách podle Pickové mnohdy zdržuje i spotřebitele. "Za dané situace by proto bylo daleko jednodušší a z pohledu zájmů spotřebitelů prospěšnější omezit povinnost vydávání účtenek u produktů a služeb, kde je spotřebitelé běžně nepotřebují," uvedla Picková.

Premiér Jiří Paroubek chce zrušit povinnost vydávat účtenku ke každému nákupu nad 50 korun. Přestože změnu prosadili mimo jiné právě poslanci ČSSD, podle Paroubka to je pro podnikatele zbytečná administrativní zátěž.

Armáda hrubě zanedbala přípravu na misi do Kosova, tvrdí vojáci

Výcvik do kosovské mise byl hrubě nedostatečný a vojáky vůbec nepřipravil na místní realitu, tvrdí dva z nich, kteří se v pátek z Balkánu vrátili se zbytkem 6. kontingentu. Pod podmínkou anonymity ČTK řekli, že někteří důstojníci naprosto nezvládli přípravu doma a kompetentně se nechovali ani v Kosovu. Ministerstvo obrany se k tomu zatím nevyjádřilo. Česká republika přitom od srpna přebírá na rok roli vedoucí země ve střední části provincie, jejímu veliteli Aleši Vodehnalovi bude podléhat kolem 1600 vojáků z několika zemí.

Podle oslovených mužů v prvé řadě chyběly jasné instrukce. "Spoustu věcí jsme si museli sami postupně dohledávat, například jakým způsobem je ošetřeno, jestli místní obyvatelé mohou nosit zbraně," popsal zkušenost jeden z nich. Jako další příklad uvedl nejasné vymezení jednotlivých funkcí. Mluvčí skončeného 6. kontingentu Sabina Introvičová ČTK řekla, že několikaměsíční výcvik v České republice, který je zakončen dvoutýdenním pobytem ve vojenském újezdu v Boleticích, nemůže vojáky připravit na všechny situace v Kosovu. "My tam přijedeme s českými postupy a teprve tam se dovídáme, jak to bude vypadat v praxi," uvedla.

Podle vojáků by však měla být příprava před odletem do mise zaměřena mnohem účelněji. "Potlačování demonstrací nám ukázali na videu, po praktické stránce to ale byla tragédie," prohlásil další z nich. Tvrzení armády, že vojáci jsou na možné mezietnické potyčky na Balkáně dobře připraveni, je podle něj zavádějící.

Visegrádská čtyřka by mohla blíže spolupracovat s jinými zeměmi

Země takzvané visegrádské čtyřky, tvořené Českem, Polskem, Slovenskem a Maďarskem, by mohly blíže spolupracovat s některými dalšími evropskými zeměmi. Naznačil to polský ministr zahraničí Adam Daniel Rotfeld, který se v polském Cieszyně sešel se svým českým protějškem Cyrilem Svobodou. Spolupráce by však rozhodně neměla znamenat trvalé rozšíření V4.

Polský ministr uvedl, že "po čtrnácti letech zkušeností jsme toho názoru, že se tato skupina osvědčila a je potřebná," podotkl Rotfeld. Stejný postoj k významu V4 má i Svoboda, který řekl, že do seskupení by rády přistoupily některé další země. "Visegrádské uskupení má svůj význam a bude ho mít v rámci Evropské unie," podotkl Svoboda.

Altner definitivně neuspěl s návrhem na obstavení Lidového domu

Advokát Zdeněk Altner definitivně neuspěl se svým návrhem, aby soud obstavil Lidový dům v pražské Hybernské ulici, kde sídlí sociální demokracie. Po Obvodním soudu pro Prahu 1 jeho návrh odmítl i Městský soud v Praze. Altner chtěl nemovitost obstavit kvůli obavám, že strana brzy nebude mít peníze na to, aby uspokojila jeho více než půlmiliardovou pohledávku. Peníze chce za to, že pro ČSSD před časem Lidový dům vysoudil. "Denně nabíhá ČSSD smluvní pokuta a úrok okolo 300.000 korun, měsíčně necelých deset milionů," řekl Altner před časem na tiskové konferenci. Altnerovy pohledávky vůči sociálním demokratům nyní řeší soudy. Altner tvrdí, že sám je ve finanční nouzi, a žádá proto soudy, aby mu prominuly poplatky.

Gross o ochranku žádat nebude, rozhodnutí nechá na policii

Předseda ČSSD Stanislav Gross, který měl v době svého působení coby ministr vnitra i posléze v čele vlády k dispozici služební vůz a ochranu policie, nebude o prodloužení této služby usilovat. "O nic žádat nebudu, nechám to na policii," řekl v pátek novinářům. O ochranu může policii požádat každý občan, policie přitom rozhodne, zda a v jakém rozsahu jeho žádosti vyhoví. Rovněž v případě Grosse policisté posoudí, zda může být coby někdejší ministr vnitra a premiér vystaven nebezpečí.

Oprava znojemského kostela sv. Mikuláše odkryla cennou malbu

Unikátní nástěnné malby zachycující postavu svatého Václava našli restaurátoři při opravě interiérů kostela svatého Mikuláše ve Znojmě. Sondy do omítky při obnově interiéru kostela objevily malbu ve velké elipse nad bočním oltářem, zhruba ve výšce 12 metrů, řekl v pátek ČTK děkan kostela Jindřich Bartoš. Podle něj nejde o fresku, ale malbu na sucho. Je podobná malbám v klášteře v Louce, řekl Bartoš. To, že se jedná o svatého Václava, historici usoudili podle "typické postavy s čepcem, korouhví a štítem s erbem s českým lvem a orlicí". Malba na stěně severní lodi kostela podle Bartoše zřejmě pochází ze 16. století. "Možná jsou obdobné malby i na jiných místech kostela. To ukáží další sondy," řekl. Malba zůstane i nadále odkryta. "Je sice za oltářem. Část bude vidět zřejmě z kůru," řekl Bartoš.

Návštěvníci Letní filmové školy zaplňují Uherské Hradiště

První stovky účastníků Letní filmové školy se sjely v pátek do Uherského Hradiště. Škola během deseti dní nabídne 180 celovečerních filmů, na 150 krátkometrážních snímků a desítky doprovodných akcí. "V současnosti je prostřednictvím internetu akreditovaných zhruba 4200 návštěvníků z Česka i zahraničí, " řekl ČTK ředitel školy Jiří Králík.

Letošní program 31. ročníku školy organizátoři rozčlenili do osvědčených cyklů. Hlavní cyklus, který je vždy věnován objevování souvislostí mezi filmem a ostatními oblastmi umění, se zaměří na revoltu a věčný odpor slabých proti silným. Jeden z cyklů uvede tvorbu filmových rebelů, kteří překročili tradiční způsob natáčení a otřásli filmovým světem. Na programu desetidenního maratonu je mimo jiné i představení národní kinematografie, letos především irské. Irsku je věnována také větší část doprovodných akcí. Nevšední projekt připravila kapela Čechomor, která v neděli vystoupí v archeologickém skanzenu v Modré na Uherskohradišťsku společně s irským zpěvákem Iarlem O'Lionairdem.

Přehlídka slouží ke vzdělávaní zejména mladých lidí. Nabízí jim ucelená témata, horké novinky z posledních festivalů i české tvorby. V rámci programu mají také možnost setkat se se zajímavými tvůrci z celého světa. Oproti velkým festivalům si stále zachovává komornější styl a patří mezi takzvané "baťůžkové akce", na které míří tisíce filmových fanoušků.

Děti z Dismanova souboru se vypraví za zkušenostmi do Japonska

Do Japonska se chystá šest členů dramatického Dismanova rozhlasového dětského souboru při Českém rozhlase v Praze. V Českém rozhlase během jejich pobytu zazní reportáž o prolínání kultur či živé zpravodajské vstupy z Kjóta a Hirošimy. Exkurze mladých lidí ve věku 15 až 17 let je součástí projektu Radio Bridge Prague - Kyoto 2005 - 2006. Japonští vrstevníci naopak navštíví ČR. Projekt byl zprostředkován přes japonskou neziskovou stanici Kyoto Sanjo Radio Café a jeho cílem je seznámit mladé lidi s kulturou a tradicemi obou zemí. "Součástí je i tvorba společných rozhlasových pořadů, které budou připravovány během pobytu dětských souborů v hostitelských zemích," sdělil dnes ČTK Marek Illiáš z ČRo.

Dismanův rozhlasový dětský soubor letos slaví 70 let od svého vzniku. Jeho náplní je dramatická příprava dětí na rozhlasové natáčení, například ve formě interpretace textů či spoluúčasti na vzniku rozhlasových pohádek. Děti mají možnost podílet se i na publicistických pořadech, nechybí ani pěvecká vystoupení. Podle vedoucí sboru Zdeny Fleglové je v současnosti členy sboru asi 80 dětí a mladých lidí ve věku od pěti let. V minulosti souborem prošly takové osobnosti jako například Marek Eben, Tomáš Töpfer, Václav Postránecký, Josef Vinklář či Karel Kyncl. Sbor je pojmenován po svém zakladateli, pedagogovi a rozhlasovém režisérovi Miloslavu Dismanovi.

Jindřichohradecký zámek oživí akvária se sladkovodními rybami

Areál jindřichohradeckého zámku oživí od soboty akvária se sladkovodními rybami, v nichž lidé uvidí asi 15 druhů ryb žijících hlavně v jižních Čechách. Tvůrci zámeckého akvária chtějí ukázat ryby, které v okolí žijí, a přesto je lidé často neznají. "Nemá cenu tu vystavovat medúzy nebo žraloky, když většina návštěvníků zná tak tři druhy ryb, které jsou nám nejblíže. Podle mě jsou navíc hezčí než ty z moře," řekl ČTK jednatel společnosti Zámecká akvária Ivan Nacvalač. Lidé spatří i druhy, které už nejsou běžně k vidění, například parmu, mřenku mramorovou či střevli potoční. Naskytne se jim také unikátní pohled pod hladinu jihočeského rybníka. Tvůrci chtějí expozici dál rozšiřovat a nabídnout místním rybářům možnost se prezentovat.

Paroubek nevěří, že Ďuričko byl aktivní u StB, prý má prověrku

Premiér Jiří Paroubek nevěří, že jeho kamarád Bohumír Ďuričko aktivně spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. U Ďuričky měl v Chorvatsku na pronajaté lodi Paroubek strávit část dovolené. Když ale média začala informovat o Ďuričkově spolupráci s StB, premiér prostřednictvím své mluvčí sdělil, že s ním na dovolenou neodjede a že místo toho bude odpočívat v České republice.

Paroubek celou záležitost považuje za trapnou: "Jednak tomu nevěřím, že by aktivně spolupracoval s StB... Kromě toho jeho bývalá paní říká, že má negativní lustrační osvědčení." K informacím médií, že podepsal závazek v červnu 1989, ministerský předseda uvedl, že by to bylo "skoro po sezoně". Podivuje se také nad tím, že se média o jeho dovolenou tolik zajímají. "Já bych v uvozovkách přál každému politikovi, aby mu takhle prokádrovali to prostředí, kam chce jet na dovolenu. Myslím, že se to ještě po listopadu nestalo," prohlásil premiér.

Českému rozhlasu někdejší pracovník Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Radek Schovánek řekl, že Ďuričko byl evidován 17. listopadu 1988 jako kandidát tajné spolupráce a v červnu 1989 byl převeden do kategorie agent.

Želivský klášterní pivovar se s belgickými mnichy o pivo nepře

Želivský klášterní pivovar se s belgickým řádem o pivo přít nebude. Podle informací ČTK si na premonstráty stěžují belgičtí pivovarní mniši. Podle nich Želivští své pivo na internetu vydávají za trapistické, ačkoliv takové označení přísluší jen moku z šesti trapistických klášterů v Belgii. Podle premonstrátů jejich propagační materiál označení používá pouze k vysvětlení původu tohoto druhu piva. "Nikdy jsme netvrdili, že vaříme trapistické pivo," řekl ČTK sládek Libor Pavelec. Podle něj je želivské pivo označováno pouze jako klášterní, proti čemuž nemohou Belgičané nic namítat. Jejich stížnost považuje za nedorozumění.

Želivští premonstráti obnovili výrobu piva před dvěma lety. Pivovar jako jediný v zemi zavedl způsob kvašení, který se používal u staročeských piv. Pivo obsahuje víc alkoholu a má výraznější chuť, podobně jako výrobky z Belgie nebo Irska. "Klášterní piva se vyznačují hutností, plností, jsou svrchně kvašená a jsou sladší," podotkl Pavelec. Pivovar ročně vaří 1200 hektolitrů piva. Převážně na domácí trh dodává asi 300.000 třetinkových lahví. V názvech piv se objevují jména slavných želivských opatů. Bez příchuti je patnáctistupňový Gottschalk, dva třináctistupňové druhy chutnají po medovině nebo po višních. Další dva druhy se chystají.

Podle sládka je ve světě jen málo klášterů, které by vlastnily pivovar. "Hodně pivovárků prodalo licence," konstatoval. Klášterní pivo je rarita, proto je o něj zájem i v zahraničí. Většímu zvýšení kapacity v Želivě podle něj zatím brání málo výkonné technologie. Počátky vaření piva v obci se podle sládka datují do 12. století. Nejstarší zmínka o želivském premonstrátském pivovaru je z první poloviny 17. století.

Kvůli navrhované ústavní soudkyni se chystá demonstrace

Kvůli kandidatuře Vlasty Formánkové na ústavní soudkyni se chystá demonstrace. Lidem, kteří se chtějí sejít 28. července před budovou Senátu, vadí, že Formánková před 25 lety odsoudila vedoucího jedné z plzeňských restaurací za jeho protikomunistické vystoupení. Muž výkřiky narušoval ustavující schůzi občanského výboru a členům KSČ řekl, že není zvědav na komunistické šplechty.

Soudkyni navrhl prezident Václav Klaus a doporučili ji i senátoři ústavně-právního výboru a výboru pro vzdělání, kulturu a lidská práva. Konečné rozhodnutí o jmenování padne na schůzi Senátu. V den zahájení zasedání chtějí nespokojení občané přijít s transparenty před Senát a apelovat na senátory, aby Formánkovou nezvolili.

Formánková na svou obranu uvedla, že byla mladá a nyní by v této věci už rozhodovala s jinou životní zkušeností. "Byla jsem začínající soudkyně a věřila, že změním svět. I proto dnes říkám, že soudci mají být starší 30 let," řekla již dříve Mladé frontě Dnes. Odpůrcům jmenování Formánkové se nelíbí také to, že v roce 1996 na volebním letáku podpořila jednoho z kandidátů ODS.

Soud zprostil viny většinu obžalovaných z podvodů s alkoholem

Krajský soud v Hradci Králové v pátek v případu takzvané rumové aféry zprostil viny šest obžalovaných. Jedné obžalované vyměřil podmíněný trest. Dvě ženy a pět mužů čelili obžalobě, že při fingovaném prodeji alkoholu do ciziny před 13 lety zkrátili stát na dani o 60 milionů korun. Podle soudu ale obžalovaní nebyli povinni z alkoholu odvést daň z obratu. Státu ji měli zaplatit prodejci, kteří alkohol od obžalovaných koupili, uvedl soudce.

"Obžalovaní alkohol koupili bez daně z obratu a bez daně jej také prodávali. Kupce upozornili, že jde o alkohol určený na export. Z prodeje měli zisk 50 haléřů až dvě koruny za láhev," řekl při vynesení rozsudku předseda senátu Petr Mráka. Teoreticky by podle něj mohla před soudem stát i vedení likérek, jež obžalovaným alkohol také prodávaly bez daně z obratu. Státní zástupce požadoval pro obžalované nepodmíněné tresty od pěti do sedmi let vězení, když trestní zákon připouštěl až dvanáctiletý trest.

Aby zvládli práci, užívají někteří rusky mluvící dělníci pervitin

Rusky mluvící dělníci, kteří přijíždějí do Česka za sezonní prací, tvoří významnou skupinu drogových uživatelů z řad cizinců. Informuje o tom Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti ve svém posledním čísle časopisu Zaostřeno na drogy. Užívání převážně pervitinu jim totiž umožňuje zvládat těžké pracovní podmínky. Odborníci varují, že se mezi nimi může velmi snadno šířit žloutenka či jiné infekční choroby. "Tito lidé mají horší přístup k lékařské péči," řekl ČTK Jiří Dolák z brněnského sdružení Podané ruce. Často také bydlí ve špatných hygienických podmínkách.

Žena z Liberce se opila a opustila vnuka, hrozí jí 3 roky vězení

Až tři roky vězení hrozí ženě, která se ve středu v Liberci opila a opustila svého vnuka. Nechala ho bez dozoru několik hodin v kočárku, kde dvouleté dítě našli přivolaní policisté. Plakalo a mělo ušpiněné spodní prádlo. Babička se opila tak, že ležela bezvládně v křoví před panelovým domem na sídlišti Rochlice. "Ženu jsme kromě výtržnictví obvinili také z trestného činu opuštění dítěte," dodala mluvčí. Dvouletého chlapce svěřila babičce jeho matka.

Romové se v Kroměříži loučili s Ladislavem Lakatošem

Romové se v pátek v Kroměříži loučili se čtyřiapadesátiletým Ladislavem Lakatošem, který byl zřejmě nejvýznamnějším mužem tamní komunity. Nenapravitelný recidivista zemřel v sobotu v pražské vězeňské nemocnici. Na kroměřížský hřbitov ho doprovodilo asi 150 Romů, několik jich přijelo také ze Slovenska.

Muž našel zbytky lebky v místech, kde před lety zmizela dívka

Část lebky a vypadané zuby našel ve čtvrtek odpoledne muž při chůzi lesem ve Svijanském Újezdu na Liberecku. Lidské ostatky objevil pod hrabankou. ČTK to řekla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. Muž nalezl kosterní pozůstatky nedaleko místa, kde před osmi lety beze stopy zmizela čtrnáctiletá dívka. "Čtvrteční nález ale s tímto případem nesouvisí, ostatky patří podle vědecké expertizy muži ve věku 50 let. Zemřel však před dvěma staletími. Objevený kus lebky a zuby jsme proto předali Severočeskému muzeu v Liberci," uvedla Suchánková. Po zprávě od znalců policisté nebudou prohledávat celý les ve Svijanském Újezdu a zjišťovat, jestli se v něm neskrývají další části kostry.

Čtrnáctiletá dívka z Příšovic zmizela 13. července 1997. Kriminalisté se po marném pátrání po ní přikláněli ke dvěma vyšetřovacím verzím. Podle nich byla dívka buď zavražděna a vrah její mrtvolu dokonale ukryl, nebo ji unesli pasáci a udělali z ní prostitutku. Mohla se však stát také obětí dopravní nehody. Policisté požádali bezvýsledně o pomoc i Interpol. Případ neodložili, spoléhají na pomoc moderní vědy, především na nové vyšetřovací metody založené na zkoumání DNA.

České týmy chyběly v semifinále Intertota naposledy v roce 1999

Slovan Liberec a Sigma Olomouc mají slibně rozehráno třetí kolo Poháru Intertoto a mohou pomýšlet na účast v semifinále. Pokud se jim bude v sobotních odvetách proti Rodě Kerkradě respektive Borussii Dortmund dařit, mohou navázat na úspěšná působení českých klubů v minulých ročnících letní soutěže. Bez české účasti v semifinále, do něhož postupuje dvanáct týmů, se Pohár Intertoto obešel naposledy v roce 1999; tehdy se hrál teprve potřetí v současné podobě na pět vyřazovacích kol, přičemž poslední páté je současně finálovým soubojem o tři postupová místa do Poháru UEFA. Vedle Liberce, Olomouce a Blšan se do semifinále probojovaly v minulosti také Brno, které před dvěma lety vyřadil Villarreal, o rok dříve stejný osud potkal Teplice v souboji s Boloňou.

Počasí:

V sobotu má být oblačno až polojasno, na severu a severovýchodě místy s přeháňkami. Nejvyšší teploty 18 až 22 stupňů Celsia, na jihovýchodě až 24, na horách kolem 15 stupňů Celsia. Západní vítr bude mít rychlost do 20 kilometrů za hodinu.