Zprávy

Zeman chce pomoci ČSSD ve volbách, o funkce ale nestojí

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman pomůže sociální demokracii, aby v příštím roce uspěla v parlamentních volbách. Nechce však kandidovat do sněmovny a nestojí o žádnou funkci. Nemíní se zúčastnit ani prezidentských voleb v roce 2008. Zeman to v sobotu řekl novinářům při setkání s premiérem Jiřím Paroubkem na jeho chalupě v Lučanech - Horním Maxově na Jablonecku. Bývalý premiér tam přijel v poledne se svou manželkou Ivanou. Paroubek a jeho žena Zuzana je budou hostit až do neděle.

"Ve prospěch sociální demokracie mohu pracovat jako řadový člen. Budu předkládat konkrétní návrhy, jak vyzvedávat zejména schopné komunální a regionální politiky a jak zabránit neschopným politikům, aby se zmocnili funkcí. Druhý úkol jsem nazval deratizací sociální demokracie. Nejde ale o pomstu," uvedl Zeman.

Zeman si nedokáže představit svou kandidaturu v prezidentských volbách i proto, že předsedou a prvním místopředsedou ČSSD jsou Stanislav Gross a Bohuslav Sobotka. "Zhatili mou snahu stát se prezidentem při volbách v roce 2003," vysvětlil.

Paroubek jako premiér Zemana svými rozhodnutími mile překvapil a považuje ho za politika, s nímž si je názorově blízký. Zeman ocenil, jak se premiér zastal nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové při jejím sporu s ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem (US-DEU). "Já měl ve svém vládě dva ministry spravedlnosti, ale žádný z nich nebyl nezkušený fracek," prohlásil Zeman.

Paroubek uvedl, že si se Zemanem rozumějí, a uvítal, že se chystá přispět k vítězství ČSSD v parlamentních volbách. V minulosti přitom byli politickými rivaly. V roce 1993 se ještě spolu s Pavlem Novákem utkali o křeslo předsedy ČSSD. Zeman tehdy zvítězil díky hlasům Mladých sociálních demokratů, kterým předsedal nynější předseda ČSSD Gross. Paroubek se poté věnoval zejména pražské komunální politice. Do vysoké politiky ho přivedl až Gross v roce 2004, v době, kdy byl premiérem. Paroubek se stal v jeho vládě ministrem pro místní rozvoj.

Při otázkách novinářů na návrat do velké politiky se Zeman přirovnal ke stárnoucímu atletovi, který se nechce vracet na závodní ovál, protože vrcholu své kariéry již dosáhl. "Bylo by to trapné a zbytečné. Své Helsinky 1952 už mám za sebou," připomněl Zeman tři zlaté medaile vytrvalce Emila Zátopka na letní olympiádě a jeho mnohem méně úspěšné vystoupení o čtyři roky později v Melbourne, kde běžel pouze maraton a skončil za stupni vítězů.

Paroubek chce o gestu k antifašistům hovořit s prezidentem

Předseda vlády Jiří Paroubek předpokládá, že se sejde s prezidentem Václavem Klausem, aby si vyjasnili stanoviska k premiérovu záměru učinit vstřícné gesto vůči sudetoněmeckým antifašistům. Termín jednání s Klausem ale neupřesnil. Oba politici se v pátek večer setkali v Českém Krumlově, kde Klaus zahajoval hudební festival. Podle Paroubka tam ale mluvili jen o společenských věcech.

Záměr učinit uvedené gesto vyvolal mezi prezidentem a premiérem spor. Klaus prohlásil, že předseda vlády asi zcela přišel o rozum. Reagoval tak na Paroubkovo vyjádření, že prezident patrně nepochopil podstatu jeho smířlivého gesta, a tím, že ho odmítl, se dostal do jedné společnosti se sudetoněmeckým spolkem v Rakousku. V pátek premiér v souvislosti s těmito Klausovými slovy řekl, že na této úrovni nechce debatovat. Pak ale dodal, že prezident nemá pravdu a že zřejmě hovořil "v nějakém chvilkovém pohnutí mysli". O jaké pohnutí mysli asi jde, rozvedl v rozhovoru pro agenturu APA. "Někdy mi připadá, že si (Klaus) myslí, že je Ludvík XIV. nebo Ludvík XV.," řekl. Podle Paroubka není český prezident absolutistický monarcha, aby mohl premiéra peskovat a vytýkat mu "mimořádnou drzost". Mluvčí prezidenta Petr Hájek České televizi řekl, že urážení vlastního prezidenta v cizině považuje za nedůstojné. Podle Paroubka je naopak "naprosto nedůstojné, co tady někteří lidé kolem pana prezidenta i prezident osobně předvádějí".

Politici z dalších stran většinou novinářům řekli, že je škoda, když se dva takto vysocí ústavní činitelé přou prostřednictvím vzkazů v médiích. V tomto smyslu se vyjádřil například předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý soudí, že Paroubek neměl o gestu začít hovořit, aniž by se poradil s dalšími ústavními činiteli. "Takové kroky, jaké podniká pan premiér, jsou kroky, které by měla podnikat celá Česká republika po dohodě všech ústavních činitelů," uvedl. Klausovy ostré výroky na Paroubkovu adresu považuje až za logický důsledek premiérova počínání. Šéf poslanců ČSSD Michal Kraus uvedl, že v sociální demokracii Paroubek o své iniciativě informoval. Klausovu kritiku si Kraus vykládá tak, že prezident ztrácí nervy.

Klaus se pustil do diskuse o EU, navrhl její novou podobu

Evropská unie potřebuje podle prezidenta Václava Klause nutně změnu. Mělo by proto vzniknout nové uskupení, které by se mohlo jmenovat Organizace evropských států, napsal Klaus v sobotních Lidových novinách. Pustil se tak do diskuse o budoucnosti Evropy, k níž již dříve vyzval české politiky.

V článku s názvem Vytvořme jinou Evropskou unii v LN Klaus napsal, že "musíme opustit myšlenku vytvoření Státu Evropa, která je nám stále sugerována". Podle něj bude třeba zbavit se i takových slov, jako je "evropské občanství". "Musí jít i o zrušení lecčeho z toho, co vzniklo v minulém dvacetiletí," uvedl Klaus. Členy OES podle něj budou jednotlivé státy, nikoli přímo občané, jak se o to pokoušela evropská ústava. Rozhodování v podstatných věcech prý bude muset být konsenzuální. Nová unie, která vzejde z reflexe po neúspěchu referend o ústavě, zároveň bude potřebovat ústavní dokument. Vytvoření nového ústavního dokumentu bude nakonec nezbytné, uvedl Klaus, přestože sám si myslí, že trocha "spontánnosti přirozeného řádu a neviditelné ruky nic nezkazí" a že "nikým bezprostředně neřízený a neorganizovaný proces utvoří vnitroevropské vztahy lépe než sebelépe uvažující politikové".

"Potřebujeme politický systém liberální demokracie, který nutně vyžaduje občanský princip, spojený s přirozenou loajalitou lidí k vlastnímu národu a s elementárním pocitem národní identity," napsal Klaus.

Klausova vize EU politiky zaskočila, většinou s ní nesouhlasí

Prezident Václav Klaus svou vizí o nové sjednocené Evropě české politiky zaskočil. Shodují se s ním jenom na tom, že je potřeba přijmout výzvu Evropské rady a jednat o dalším směřování Evropské unie. Žádný z oslovených politiků ale nevěří, že by bylo možné se vrátit 20 let zpět až ke společenství zcela suverénních států, jak si představuje prezident.

Nejvíce pochopení Klaus nalezl u místopředsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Souhlasí, že je evropská ústava mrtvá a že je potřeba vypracovat nový text. Unijní občanství považuje ve shodě s prezidentem za umělý výtvor a také se mu nelíbí nízká kontrola bruselské byrokracie, která má více pravomocí než Evropský parlament. O tom, že by byl možný návrat 20 let zpět, ale pochybuje.

"Souhlasím s panem prezidentem v tom, že Česká republika má mít názor na to, jakou Evropu chce," řekl ČTK předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Vladimír Laštůvka (ČSSD). Není si ale jist, zda se na tom čeští politikové shodnou. Prezident stejně jako ODS chápe podle Laštůvky EU pouze jako ekonomický prostor. Podle poslance jde ale o politický projekt, který spěje ke stále větší integraci. "Jsem eurofederalista a jsem hluboce přesvědčen, že integrace bude pokračovat," řekl. Rozhodně odmítl prezidentův názor, že by projekt evropské ústavy zkrachoval. Proces bude pokračovat s určitým oddechem, uvedl. V Evropě také není žádný subjekt, který by si přál návrat o 20 let zpět, dodal Laštůvka.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek rozlišuje dvě vize vývoje evropské integrace - jako prostoru volného obchodu a pohybu osob a Evropy postupně se politicky a institucionálně integrující. Prezident podle něj inklinuje k té první, zatímco lidovci k druhé. "Názor pana prezidenta nesdílím, ale jsem ten poslední, kdo by mu upíral právo ho říkat," uvedl.

Unionisté rovněž podporují další integraci Evropy i evropskou ústavu. "Platí, že Unie svobody je nadále pro evropskou ústavu a pro další pokračování evropské integrace," sdělil ČTK postoj předsedy US-DEU Pavla Němce mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Klaus pro MfD: Teroru pomáhá západní otevřenost vůči imigrantům

K útokům radikálních islamistických teroristů na cíle v západních zemích pomáhá podle prezidenta Václava Klause přílišná otevřenost Západu vůči imigraci lidí z jiného kulturního prostředí. "Je to v každém případě vhodná půda k tomu, aby se tyto věci staly," řekl Klaus v rozhovoru pro sobotní Mladou frontu Dnes. Podle něj je multikulturalismus tragickým omylem současné západní civilizace a všichni na něj doplácejí. Nemůže za teror přímo, ale je jeho prapříčinou, řekl Klaus a přirovnal to k vlivu Marxova učení na zločiny komunismu. Zároveň dodal, že tím nehledá výklad k nedávným atentátům v Londýně.

"Multikulturalismus je ideologie, která říká, že máte emigrovat a nárokovat si tam svou civilizaci, své skupinové a etnické zájmy," uvedl Klaus. "Masová migrace vznikla jako falešná ideologie, že je jakýsi nárok, obecné lidské právo potulovat se kdekoliv po světě," dodal a zdůraznil, že tak jsou potlačována občanská práva starousedlíků. Pokud lidé někam odejdou, měli by stoprocentně přijímat místo, kam jdou, řekl MfD Klaus. Naději vidí v tom, že tento požadavek sdílí stále více zemí a že naivní představy z doby před 30 lety už neplatí.

Vláda zváží, zda zakázat noční obchody v bazarech a zastavárnách

Bazary, zastavárny a výkupny odpadu možná nebudou moci prodávat, nakupovat ani přijímat zboží do zástavy v noci, respektive od 22:00 do 06:00. Navrhla to skupina poslanců z ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a US-DEU. Jejich předlohu ve středu posoudí vláda, parlament ji začne projednávat asi na podzim. Autoři návrhu zákona si od něj slibují omezení obchodu s kradeným zbožím. Jeden ze spoluautorů František Beneš (KSČM) řekl ČTK, že uvedené obchody by měly mít ve vymezenou dobu prostě zavřeno. Nyní mohou zloději ukradené věci okamžitě prodat, čemuž má poslanecký návrh zabránit. Obchodník, který by zákaz stanovený zákonem porušil, by mohl dostat pokutu až 50.000 korun. Kdyby zákaz ignoroval opakovaně, mohlo by ho to stát až 100.000 korun.

Loni sněmovna schválila novelu živnostenského zákona, která nutí zaměstnance zastaváren zjišťovat totožnost klientů. I to byl krok, který měl omezit obchodování s kradeným zbožím. Loňské úřední a policejní kontroly ale prokázaly, že pětina provozovatelů pražských bazarů a zastaváren se příliš nezajímá o totožnost klientů ani o původ prodávaného zboží.

Dostál sdělí vládě, jak jeho úřad chrání kulturní dědictví

Na středečním jednání vlády předloží ministr kultury Pavel Dostál zprávu o plnění programu zvaného Integrovaný systém ochrany movitého kulturního dědictví (ISO). Ministerstvo systém uplatňuje od roku 1991, kdy ho přijala vláda v reakci na silný nárůst počtu krádeží v kulturních a především církevních objektech. Zpráva uvádí, že program pomohl snížit počet krádeží a zlepšit evidenci movitého kulturního dědictví. Počet krádeží sice oproti 90. letům klesl, stále jich je ale několik set ročně. V roce 1989 policie evidovala 51 krádeží v kulturních institucích, v roce 1990 to bylo 611 případů a o rok později 996. Podle policejních statistik počet krádeží při vloupání do kulturních objektů přinejmenším v posledních pěti letech stagnuje - ročně jich policie eviduje kolem 200.

Počet krádeží v kostelech a dalších církevních a kulturních institucích po roce 1989 narostl enormně, převážná většina ukradených věcí byla nelegálně vyvezena ze země. Až ve druhé polovině 90. let začal platit zákon o vývozu a obchodu s uměleckými předměty, který na čas pozastavil růst počtu krádeží. V roce 2001 byla podle pracovníků pražského arcibiskupství v českých zemích ukradena polovina gotických sakrálních uměleckých předmětů a třetina barokních. Spolu s dalšími drobnými kusy a detaily výzdoby jde až o půl milionu předmětů.

Podle církevních pracovníků se podsvětí se zákonem za pár let vyrovnalo a naučilo se jej obcházet. Umělecké předměty lze vyvézt jen na základě osvědčení, že nejde o kulturní památku. Podle církevních památkářů jsou však osvědčení vydávána bez vyplnění, někdy jsou padělána.

Nádobí Sfinx už jen z bazaru

Nejznámější český výrobce smaltovaného nádobí, českobudějovický Sfinx, skončil. Podnik, který v 80. letech vyráběl přes 90 procent veškerého nádobí v tehdejším Československu, se v posledních čtyřech letech potýkal s desetimilionovými ztrátami. Letos v květnu výrobu zastavil úplně. O práci přišlo 130 zaměstnanců, píše sobotní jihočeská příloha Mladé fronty Dnes. "Důvodem je dlouhodobá ztrátovost a tlak konkurence z jižní Evropy a Asie," vysvětlil deníku Petr Eliáš pověřený řízením firmy. Sfinx se ocitl těsně před krachem už v roce 2002, ale podařilo se ho odvrátit. Poslední ránu firmě zasadilo loňské padesátiprocentní zdražení plechu. Svou známou značku se lvíčkem nyní nabízí k prodeji.

Vláda posoudí návrh, aby někteří odbojáři přišli o výhody

Bojovníci proti fašismu, kteří se po roce 1948 dali do služeb komunistického režimu, možná přijdou o osvědčení o odbojářské činnosti, a tím o ocenění a finanční a jiné materiální výhody. Počítá s tím předloha, kterou navrhli lidovečtí poslanci v čele s Josefem Janečkem. Ve středu ji posoudí vláda. Bez ohledu na její názor ale bude rozhodující až postoj parlamentu, který by ji měl projednat na podzim.

O osvědčení by podle předlohy přišli například příslušníci a agenti komunistické Státní bezpečnosti, funkcionáři komunistické strany a příslušníci Lidových milicí. "Osoby, které bojovaly proti totalitě za účelem nahradit ji totalitou jinou, nelze nazývat odbojáři," napsali autoři předlohy v důvodové zprávě. Není ale jasné, zda vláda a parlament předlohu podpoří. Lidovci mají v kabinetu menšinu. V Poslanecké sněmovně má převahu levice, jejíž část s návrhem nesouhlasí. Považuje ho za nepřijatelné kádrování historie. Výhrady zazněly i z řad Českého svazu bojovníků za svobodu. Šéfka Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová naopak Janečkův záměr ocenila.

Policisté rozpustili nepovolenou technoparty na Novojičínsku

Policisté v sobotu kolem poledne rozpustili nepovolenou technoparty, která se od pátečního večera konala na soukromé louce ve Veselí u Oder na Novojičínsku. Na rušení nočního klidu si policistům celou noc stěžovaly desítky lidí. Technoparty se podle policie účastnilo 200 až 300 mladých lidí.

Technoparty je od pátku také ve Vrbově Lhotě na Kolínsku. Koná se na soukromém pozemku a v sobotu dopoledne se jí účastnilo asi 200 lidí.

MfD: Vykradači hřbitovů půjdou do vězení, hlava gangu na pět let

Pěti ze sedmi mužů, kteří vloni na Vyškovsku a v okolí Brna poškodili přes dvě stě hrobů na vesnických hřbitovech, v pátek Okresní soud ve Vyškově vyměřil trest. Píše o tom sobotní jihomoravské vydání Mladé fronty Dnes. Pět mužů ve vězení celkem stráví čtrnáct a půl roku. Nejpřísnější trest, pět let odnětí svobody, soud vyměřil Františku Balogyovi. "Ke krádežím se sice částečně přiznal, přihlédli jsme však k tomu, že byl za podobnou trestnou činnost již několikrát trestaný a krádežemi na hřbitovech způsobil značně vysokou škodu," řekla deníku k Balogyovi soudkyně Zdeňka Kalová. V jeho případě škoda přesahovala 900.000 korun. Ján Demeter byl odsouzený ke třem letům vězení s ostrahou, Ivan Gorol a Michal Demeter na dva a půl roku a Milan Gorol na rok a půl. Šestý obviněný Ivan Bongilaj si na rozsudek musí podle deníku počkat do doby, kdy soud nashromáždí rozsudky za jeho trestnou činnost, kterou spáchal v jiných okresech a za kterou byl letos odsouzen. I v jeho případě totiž půjde o úhrnný trest. Sedmý pachatel je mladistvý a byl z veřejného projednávání vyloučen.

Odsouzení se krádeží na 12 hřbitovech dopustili loni od dubna do srpna. Ulámali z náhrobků kříže, hlavy Krista, kalichy i další kovové předměty a takřka na každém hrobě způsobili škodu za několik tisíc korun. Soud musel vyslechnout na 230 poškozených, výrok soudu měl šestadvacet stran a jeho čtení včera zabralo půl druhé hodiny.

Lidé vzali kvůli velkým slevám butovickou Hypernovou útokem

Několik stovek lidí v pátek večer po 22:00 zaplavilo hypermarket Hypernova v Praze Nových Butovicích, který stejně jako ostatních 11 Hypernov v ČR pořádal velký noční výprodej a výrobky nabízel s až 80procentní slevou. K žádným tlačenicím či strkanicím však navzdory značnému zájmu zákazníků nedošlo a lidé nakupovali bez problémů.

Obchodníci s přibývajícími letními dny roztočili spirálu sezónních slev. Další kolo letního výprodeje minulý týden odstartovalo například Tesco Stores ČR, o 50 procent snížila ceny rovněž síť prodejen s oděvy Marks & Spencer a až 60procentní sezónní slevy v těchto dnech nabízejí například prodejny Asko Nábytek.

Richard Müller udělal v případě vystoupení na Točníku výjimku

Hvězdou úvodního dne festivalu České hrady.cz, který v pátek pokračoval pod hradem Točník na Berounsku, byl Richard Müller. Jeho vystoupení končící až po půlnoci sledovala tisícovka nadšených diváků. Slovenský zpěvák se přitom festivalovým vystoupením vyhýbá. "Na samostatném koncertu mám dokonalý přehled nad technickou částí vystoupení a jsem si jistý, že lidé přišli na mě. Na festivalech mi vadí ta část publika, která se přišla odreagovat pomocí alkoholu a je jí v podstatě jedno, kdo stojí na jevišti," řekl Müller ČTK. Nabídce nového letního festivalu České hrady.cz však neodolal. Dokonce se na sérii pěti vystoupení na českých hradech těšil. Před pár lety v podobném prostředí už hrál a byl to prý nesmírně sugestivní zážitek.

Richard Müller měl původně chybět na pátém dílu České hrady.cz, který se 6. srpna uskuteční na Švihově. V kanadském Vancouveru měl pracovat na novém albu, ale nakonec zůstává v Čechách. "Byl jsem v poslední době dvakrát v New Yorku a zjistil jsem, že mi to cestování spojené s časovým posunem nedělá moc dobře," vysvětlil.

Chystané album, které vyjde na začátku září, nabídne 14 nových skladeb. Jeho název 44 souvisí s věkem interpreta a je paralelou ke staršímu Müllerovu albu 33. "Za dalších 11 let bych chtěl vydat desku s názvem 55. Album 66 asi nevydám, spíše ho vzhledem ke svému image nazvu 69. Celou svou kariéru bych potom chtěl triumfálně zakončit albem 111," sdělil. Projekt 44 nahrál bývalý lídr skupiny Banket v New Yorku s vynikajícími studiovými muzikanty. Například bubeník Omar Hakim spolupracoval se Stingem, Davidem Bowiem nebo Madonou, Will Lee hrál s Frankem Sinatrou či Barbrou Straisandovou a na album přispěl i Antony Jackson. Ten je podle Müllera nejžádanějším studiovým baskytaristou v New Yorku. "Byla to strhující spolupráce. Obával jsem se, že odehrají své, vezmou peníze a zmizí. Ale nakonec to bylo nahrávání plné humoru a muzikantského porozumění," řekl Richard Müller.

Dřevěné městečko rožnovského skanzenu patřilo dnes řezbářům

Tři desítky řezbářů se v sobotu sjely do Dřevěného městečka skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde se konal devátý ročník setkání zvaného Hejův nožík. Řezbáři společně pracují na kompozici věnované životu v rolnické usedlosti. Letos přibylo nejvíce figurek připomínajících tradiční řemesla, řekla ČTK režisérka pořadu Jiřina Veselská.

Ve skanzenu se od roku 2003 postupně rodí dvůr s vyřezávanými domácími zvířaty, pasáčky, kovářem, bednářem, hospodářem i jeho dětmi. "Figurky řemeslníků jsou však pro nás nyní důležité, neboť připravujeme novou expozici v nově opraveném objektu bývalého sušáku," uvedla režisérka.

Mezi účastníky setkání se objevilo i šest nových řezbářů, kteří se Hejova nožíku účastní poprvé. Podle Veselské jich nejen přibývá, ale také mládnou. "Máme zde i nové adepty do dvaceti let i menší. Myslím, že je to velmi šťastné, že o toto řemeslo je zájem," řekla.

Řezbáři si svá díla přivážejí do Rožnova pod Radhoštěm již rozpracovaná a mezi starými usedlostmi je jen dokončují. Řemeslníci opracovávali různé druhy dřeva, například lipové, hruškové, osikové či smrkové. Letos jejich úsilí a umění přihlížely stovky návštěvníků, z nichž mnozí si odnesli i menší dárky a upomínkové předměty.

Setkání v rožnovském skanzenu je pojmenováno po Josefu Hejovi (1892-1985), který žil v Dinotici u Halenkova na Vsetínsku a celý život se věnoval vyřezávání ze dřeva. Mnohé náměty čerpal z práce v malém hospodářství, inspiroval se zábavou, výročními zvyky a obyčeji. Plastiky barvil pastelkami nebo vodovými barvami.

Návštěvníci pražské zoo si mohou prohlédnout nový výběh opic

Nový venkovní výběh pro čtyřčlennou rodinu orangutanů a pár gibonů si mohou od soboty prohlédnout návštěvníci pražské zoo. Lidoopi si nové prolézačky, kmeny stromů i lana užívali už od června. Venkovní voliéra navazuje na Indonéskou džungli, a zvířata si tak mohou vybrat, kde chtějí být. Otevřena bude ale jen v létě. Ředitel zahrady Petr Fejk při otevření expozice uvedl, že její vybudování stálo čtyři miliony korun. Při zkušebním provozu se podle něj ukázalo, že opice nový výběh vítají a využívají i všechny připravené prolézačky. Orangutani a giboni mají k dispozici 350 metrů čtverečních, součástí výběhu je i potok. Lidé na zvířata vidí velkými prosklenými "výlohami". Zajímavý pohled je hlavně na gibony, kteří předvádějí zajímavé akrobatické kousky, když přeskakují ze stromu na strom. Radost divákům udělají i dvě mláďata orangutanů.

Fejk podotkl, že během léta v zoo otevřou několik nových expozic. Měli by tak nahradit místa a výběhy, které poničila povodeň před třemi lety. Tehdy byla zaplavena polovina území zoo, zničeno mnoho pavilonů a zahynula také řada zvířat.

Vyvrcholením letních novinek bude podle ředitele zpřístupnění expozice vodního světa a opičích ostrovů, kde budou lidé volně procházet mezi ptáky a lidoopy. Otevřena bude 14. srpna, uvedl.

Rekordní pojídač knedlíků: Nedá se taktizovat, jen rychle jíst

Jak se stát rekordmanem v pojídání ovocných knedlíků? Podle vítěze letošního šestého ročníku Meruňkobraní v Miroslavi na Znojemsku Kamila Hamerského se nedá příliš taktizovat: "Prostě jen od začátku rychle jíst," konstatuje s úsměvem Hamerský. Za časový limit 20 minut třiatřicetiletý jedlík z Víru spořádal neuvěřitelných 96 meruňkových knedlíků. Nechal tak daleko za sebou ostatní soutěžící, o 22 kusů překonal i svůj loňský výkon.

Nejvíce jej prý trápilo horko. "Bylo mi teplo již před závodem a teď je to ještě horší. Ten poslední talíř byl hodně horký, takže jsem se vcelku zpotil," svěřil se těsně po závodu. Původně prý plánoval spořádat rovnou stovku knedlíků. "Málem se mi to podařilo. Ani jsem netrénoval, už jsem v životě knedlíků snědl hodně," tvrdí. Ostatní závodníci zkoušeli různé metody, jak "roztáhnout" žaludek - například popíjení vody před závodem. "Já ale myslím, že to nemá vliv. Zkoušel jsem to dříve. Akorát se mi voda zprotivila, člověkovi je ještě divněji než po knedlících," míní rekordman, otec dvou dětí.

Meruňková pochoutka se mu prý zprotivila jen na chvíli. "Ale klidně si dám další zítra, až vytrávím," pravil statečně pravidelný účastník klání v pojídání čehokoli - například svíčkové, bramborového salátu či krupicové kaše. Na pelhřimovském festivalu rekordů a kuriozit zase na čas pojídal šišku salámu. Doma se prý nepřejídá. "Sním ale vše, co manželka navaří."

Prsař Jedlička doplaval na padesátce na juniorském ME pátý

Plavec Jiří Jedlička obsadil v sobotu v padesátimetrovém sprintu prsařů na evropském šampionátu juniorů v Budapešti páté místo. Osmnáctiletý pardubický závodník v dopolední rozplavbě vyrovnal časem 29,04 sekundy národní juniorský rekord, ve finále pak dohmátl v čase 29,20, zatímco všichni tři medailisté se dostali pod 29 sekund. Titul získal Ital Fernando Mazzotta výkonem 28,80.

Olomouc má šanci vyřadit ze hry německý fotbalový superklub

Fotbalisté Sigmy Olomouc remizovali v úvodním utkání třetího kola Poháru Intertoto v Dortmundu s domácí Borussií 1:1 a vypracovali si velmi slibnou pozici před odvetou, která se bude hrát příští sobotu na jejich hřišti. Vedoucí branku Dortmundu vstřelil v 8. minutě Kringe, těsně před poločasem vyrovnal vlastním gólem Koller. Olomouc už v prvním poločase ztratila dva zraněné hráče Škerleho a Špiláčka, které nahradili Pečnik a Kopecký.

Heinz asi zůstane v Německu

Český fotbalista Marek Heinz bude dál zřejmě působit v Borussii Mönchengladbach. Sportovní ředitel německého klubu Peter Pander před sobotním přípravným zápasem s pražskou Spartou v Garmisch- Partenkirchenu prohlásil, že sedmadvacetiletý útočník nikam nepřestoupí. V médiích se spekulovalo o tom, že Heinz by mohl odejít právě do Sparty, která o něho měla zájem, ale Pander tuto možnost vyloučil. "Heinz do Sparty určitě nepůjde, nemají dost peněz. Tohle téma už jsme uzavřeli, s Markem počítáme a vycházíme z toho, že u nás zůstane," uvedl Pander. O devatenáctinásobného reprezentanta se zajímaly také kluby z Anglie a Skotska.

Heinz přišel do Mönchengladbachu loni po triumfu v české lize s Baníkem Ostrava a vydařeném vystoupení s národním týmem na loňském mistrovství Evropy. Podobně jako při předchozím angažmá v německé bundeslize v Hamburku a Bielefeldu se mu ale nedařilo podle představ a v březnu jej trenér Dick Advocaat dokonce přeřadil do amatérského mužstva.

Počasí:

V neděli má být polojasno, na jihu a východě zpočátku oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty vystoupí na 23 až 27 stupňů Celsia, na horách bude kolem 20 stupňů.