Zprávy čtvrtek, 01. července 1999

A nyní podrobněji:

Z jednání Poslanecké sněmovny

Komunistickým poslancům a většině jejich kolegů z ODS se ve středu nepodařilo zablokovat další parlamentní projednávání vládního návrhu zákona o státním občanství některých bývalých československých státních příslušníků. Tato předloha, o jejímž přijetí rozhodnou poslanci v příštích dnech, se snaží zmírnit následky křivd z let 1948 až 1989. Předloha je adresována českým krajanům žijícím v zahraničí a všem, kdo byli československými státními občany a občanství pozbyli v době od 25. února 1948 do 28. března 1990. Návrh by měl odstranit mimo jiné problémy legislativy z roku 1990, kdy byly novelizovány předpisy o nabývání a pozbývání státního občanství.

Poslanecká sněmovna ve středu odvolala předsedkyni a pět ze sedmi členů výboru Fondu dětí a mládeže, který od roku 1993 spravuje majetek bývalého Socialistického svazu mládeže. Odvolání předcházela kritika hospodaření a činnosti fondu a neschválení jeho účetní závěrky a výroční zprávy za rok 1998. Nové členy výboru má sněmovna zvolit ještě na této schůzi. Jak uvedla poslankyně Alena Svobodová, Fond dětí a mládeže využil loni pro přímou podporu činnosti dětí pouhé 2 desetiny procenta svých nákladů, což je 88.000 korun.

Rozhodnutí o osudu poslaneckého návrhu zákona, který má dát homosexuálním párům možnost právně upravit svůj vztah smlouvou o partnerském soužití, se ve středu opět oddálilo. Sněmovna totiž z iniciativy Cyrila Svobody z KDU-ČSL vrátila předlohu k novému projednání svým výborům. V praxi to znamená, že dolní komora se návrhem může znovu zabývat na své příští schůzi. Ta by měla být až v říjnu.

Sněmovna ve středu podpořila další projednávání poslaneckého návrhu novely zákona o státní památkové péči, který má vymezit podmínky, za jakých může ministerstvo kultury udělit povolení k restaurování kulturních památek. Předlohou se bude v příštích týdnech zabývat sněmovní výbor pro kulturu. Podle autorů návrhu v současné právní úpravě podmínky pro povolení k restaurování chybějí.

Rychlejší a efektivnější soudní civilní řízení a účinnější úpravu exekucí majetku by měla přinést rozsáhlá vládní novela občanského soudního řádu, jejímž návrhem se v příštích týdnech bude na základě středečního rozhodnutí poslanců zabývat ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovny.

Ministr obrany Vladimír Vetchý a šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas ve středu zpochybnili negativní postoj některých poslanců k záměru zvýšit v průměru o 7,5 procenta příspěvek, který by jako výsluhu dostávali vojáci z povolání při odchodu z armády. Vetchý a Nečas argumentovali tím, že chystaný zákon o vojácích z povolání, v němž je záměr obsažen, zvýší nároky kladené na vojáky.

Sněmovna projedná zprávu o činnosti vlády ve čtvrtek večer

Zprávu o činnosti současné vlády projedná Poslanecká sněmovna ve čtvrtek 1. července večer jako první bod svého jednání. Poslanci už měli ve středu zprávu, která popisuje činnost jednotlivých resortů, k dispozici. Hlavní pozornost se ale soustřeďuje na vystoupení ministerského předsedy Miloše Zemana, který má projednávání zprávy před sněmovnou uvést. Očekává se totiž, že hlavní hodnocení práce kabinetu a hlavně jednotlivých ministrů bude obsahovat právě tento projev, jehož součástí by mohla být i informace o případných personálních změnách ve vládě.

Zasedal také Senát

Vlastní návrh novely zákona o utajovaných skutečnostech schválil ve středu Senát. Podle novely se státní zástupci nebudou muset podrobovat prověrkám pro seznamování se s tajnými skutečnostmi Národního bezpečnostního úřadu. Horní komora parlamentu nyní senátní iniciativu předá k posouzení Poslanecké sněmovně. Prověrkám se nemusejí podrobovat vedle poslanců a senátorů například soudci a obhájci, čímž se státní zástupci cítili být diskriminováni.

Senát také schválil vládní návrh zákona o podmínkách podnikání v cestovním ruchu. Norma by měla zpřísnit pravidla pro podnikání v cestovním ruchu a zvýšit ochranu zákazníků cestovních kanceláří. Zákon počítá i s povinným pojištěním, ze kterého bude hrazen návrat turistů zpět do České republiky, pokud by to příslušná cestovní kancelář nezajistila. Pokud prezident zákon podepíše, nabude tento platnosti 1. října 2000.

Týž den senátoři přijali návrh nového zákona o výkonu trestu odnětí svobody ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou. Zákon má zvýšit účinnost výkonu trestu pozitivní motivací odsouzených a zapojením obcí a nestátních subjektů do zajišťování výkonu trestu.

Havel: Vyšší autoritou než vláda je pro velvyslance svědomí

Povinností českých velvyslanců je sloužit vládě a jejímu ministrovi, především musejí sloužit zájmům své země a jejím budoucím generacím. Uvedl to ve středu na Pražském hradě u příležitosti přijetí 102 českých diplomatů prezident Václav Havel. Ten dále uvedl, že nejvyšší autoritou, kterou se tato služba řídí, je pro velvyslance svědomí. Poté prezident všem poděkoval za dobrou a loajální práci pro Českou republiku. Méně pochvaly si v pondělí vysloužili čeští velvyslanci od ministra zahraničí Jana Kavana, který je na pravidelné každoroční poradě šéfů českých zastupitelských úřadů upozornil, že od nich očekává podporu zahraniční politiky sociálnědemokratické vlády.

Český prezident se sešel s předsedou Demokratické strany Srbska

Srbská opozice očekává od Západu pomoc jugoslávským městům, která jsou pod vlivem opozičních sil, aby tuto podporu nemohl využívat jugoslávský prezident Slobodan Miloševič. Řekl to ve středu v Praze předseda Demokratické strany Srbska Zoran Djindjič. Po setkání s prezidentem Václavem Havlem vyslovil přesvědčení, že v Jugoslávii lze rozumnou politickou cestou dospět ke změně vlády a že je třeba pokračovat v nenásilných demonstracích za demokratické změny. Havel čelnému představiteli srbské opozice popřál, aby demokratické síly v zemi brzo dosáhly klidného stabilního rozvoje, svobody a přibližování k evropským státům. Stabilita Balkánu záleží na stabilitě Srbska, řekl Havel.

Humanitární pomoc z ČR míří už přímo do Kosova

Po řadu týdnů směřovala veškerá humanitární pomoc z České republiky do zemí sousedících s Kosovem, které se musely potýkat s masovým exodem kosovských uprchlíků. Ukončení náletů NATO na Jugoslávii i postupný návrat běženců zpět od provincie nyní umožnily vypravení zásilek přímo do Kosova. V úterý vyjely z Hradce Králové do kosovského správního střediska Prištiny dva kamióny obsahující mimo jiné kojeneckou a dětskou výživu, sušené mléko, hygienické potřeby a oblečení. Vypravení zásilky v hodnotě jednoho miliónu korun zajistila Česká katolická charita.

Podmínkou návratu uprchlíků do Kosova je bezpečnost a důstojnost

Dobrovolný a bezpečný návrat do důstojných podmínek - taková jsou pravidla repatriace kosovských uprchlíků z českých humanitárních středisek zpět do Kosova. Pracovníci ministerstva vnitra ve středu na dotaz ČTK zdůraznili, že organizovaný návrat, jeho harmonogram a průběh konzultují české úřady na mezinárodní úrovni a koordinují s mezinárodními humanitárními organizacemi.

Kavan a uruguayský velvyslanec podepsali smlouvu o zrušení víz

Smlouvu o zrušení oboustranného vízového režimu mezi Českou republikou a Uruguayí podepsali ve středu v Praze ministr zahraničí Jan Kavan a uruguayský velvyslanec v ČR José Luis Remedi Zunini. Zrušení vízové povinnosti by mělo přinést podnikatelům i turistům co nejsnazší možnost cestování a komunikace, uvedl Kavan. Československo i Česká republika měly s Uruguaí vzájemný vízový režim od navázání oficiálních diplomatických vztahů po první světové válce.

Vnitro zvýšilo cizincům povinnou částku na úhradu nákladů pobytu

Každý cizinec, který se rozhodne navštívit Českou republiku, musí mít alespoň 1000 korun na den pobytu. Ukládá mu to nová vyhláška ministerstva vnitra, účinná od středy. Podle dosud platné vyhlášky z roku 1995 stačilo cizincům na denní náklady 500 korun, nezletilým polovina. Povinnost zahraničních návštěvníků prokázat, že jsou schopni financovat svůj pobyt v ČR, stanoví zákon o pobytu cizinců.

Syndikát novinářů chce po Zemanovi informace o korupci

Předsedkyně Komise pro etiku Syndikátu novinářů Barbora Osvaldová ve středu písemně požádala premiéra Miloše Zemana o informace, se kterými novináři, redakcemi nebo agenturami uzavřelo ministerstvo zahraničí smlouvy o osobní prezentaci exministra zahraničí Josefa Zieleniece. Osvaldová v dopise premiérovi zdůrazňuje, že "pokud došlo ze strany novinářů k profesionálnímu pochybení, je povinností Komise pro etiku se těmito prohřešky zabývat". Premiér minulý týden ve čtvrtek v České televizi řekl, že ministerstvo zahraničí uzavřelo v době, kdy ho vedl Josef Zieleniec 'dříve ODS), asi šedesát smluv s novináři a mediálními agenturami, které měly zajistit jeho osobní prezentaci. Zieleniec premiéra ještě týž den požádal, aby to doložil, nebo aby se veřejně omluvil. Zeman na tento požadavek přistoupil a slíbil, že jej splní do pondělí 28. června.

Jiří Růžek se ve čtvrtek ujme funkce ředitele BIS

Dosavadní šéf Vojenského obranného zpravodajství Jiří Růžek se ve čtvrtek ujme funkce ředitele Bezpečnostní informační služby. Růžka jmenovala vláda 16. června. O týden dříve projednal jeho kandidaturu sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost, aniž vůči Růžkovi vyslovil jakoukoli výhradu. Růžkovu oficiálnímu jmenování bránilo po řadu měsíců vyšetřování kauzy, v níž údajně zneužil své pravomoci ve prospěch svého přítele. Toho měl v roce 1995 neoprávněně zapsat na seznam agentů, aby ho ochránil před stíháním za autonehodu. Růžek se hájil tvrzením, že tak rozhodl v souvislosti s tajnou operací.

Podplukovník Giesl novým šéfem vojenské kontrarozvědky

Novým šéfem Vojenského obranného zpravodajství se od 1. července stane podplukovník Jiří Giesl, který v této funkci nahradí Jiřího Růžka. ČTK o tom informoval mluvčí ministra obrany Milan Řepka. Giesl podle něj poslední rok řídil oddělení řízení a koordinace Vojenského zpravodajství.

Rozdílné představy mezi ODS a ČSSD o podobě volebního zákona trvají

Rozdílné představy ODS a ČSSD o příští podobě volebního zákona přetrvávají. Nic na tom nezměnila ani středeční a nejspíš poslední schůzka společné komise občanských a sociálních demokratů pro změnu Ústavy. Shodu na změně volebního zákona, k níž se obě nejsilnější strany zavázaly v opoziční smlouvě, tak musejí nalézt nejužší vedení ODS a sociální demokracie na jejich schůzce v nejbližších dnech.

Prodán mrakodrap Českého rozhlasu

Rada českého rozhlasu schválila prodej pankráckého mrakodrapu společnosti ECM Rádio Plaza za 285 miliónů korun. Sdělil to dosavadní generální ředitel Českého rozhlasu Vlastimil Ježek s tím, že rada už podepsala s kupcem prodejní smlouvu. Zakladatelem ECM Rádio Plaza je firma ECM, která působí v Praze od roku 1992 a podniká v oblasti správy investic pro soukromé a institucionální investory.

Nemocnice spravované okresními úřady dostanou na oddlužení 220 miliónů

220 milionů korun dostanou v srpnu nebo v září nemocnice spravované okresními úřady na oddlužení. Uvedl to ve středu resortní ministr Ivan David. Na oddlužení je navrženo 22 zařízení, jedna může dostat až 30 miliónů. Mezi nejzadluženější patří nemocnice v Táboře, Chebu a Břeclavi. V dubnu schválila vláda nemocnicím podporu ve výši 605 miliónů, z čehož dostaly zatím 385 miliónů.

Stoupl vývoz do EU

Vývoz českého zboží na trh EU stoupl za prvních pět měsíců meziročně o 11,3 procenta a dosáhl 252,5 miliardy korun. Dovoz se zvýšil o nepatrných 0,5 procenta na přibližně 247,2 miliardy Kč. Obchodní bilance tak skončila pro ČR aktivem 5,3 miliardy Kč, zatímco za leden až květen 1998 to bylo pasivum 19,2 miliardy Kč. ČTK to sdělil ČSÚ.

Školákům a studentům v ČR začaly prázdniny

Na dva měsíce se uzavřela školní vrata na dva měsíce pro více než milión školou povinných dětí a téměř půl miliónu studentů středních škol a učilišť v ČR. Do školních lavic se děti i studenti vrátí opět 1. září.

STEM: Zklamaní voliči ČSSD by většinou zamířili ke komunistům

Většina z lidí, kteří v minulých parlamentních volbách volili vládnoucí ČSSD a nyní jsou zklamáni, se rozhodla dát v příštích volbách hlas KSČM. Vyplývá to z šetření Střediska empirických výzkumů. Podle něj je to téměř třetina všech bývalých voličů sociální demokracie. V loňských volbách do Sněmovny získala Zemanova strana 32 procent hlasů a vyhrála je. Podle zjištění STEMu by nyní ČSSD volilo jen 18 procent lidí. K sociální demokracii se tak přiblížili komunisté jejichž preference v červnu stouply na téměř 16 procent.

IVVM: Organizace na ochranu lidských práv považují Češi za prospěšné

Osmdesát procent občanů považuje za prospěšné organizace angažující se v ochraně lidských práv. Také "ekologické aktivity" hodnotí 70 procent obyvatel kladně. Naopak jako společensky škodlivé vnímá 91 procent lidí působení skinheadů a 81 procent lidí činnost anarchistů. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Variabilní přízeň veřejnosti mají ekologické iniciativy. Podle analytiků IVVM není vyloučeno, že její proměnlivost závisí na dění kolem jaderné elektrárny Temelín. Negativních hodnocení hnutí skinheads a anarchistů podle IVVM zvolna přibývá. Tyto skupiny nacházejí podporu spíše mezi mladými lidmi ve věku 15 až 19 let.

ČR požádala o zapsání olomouckého sloupu do seznamu UNESCO

Unikátní barokní sousoší Nejsvětější Trojice, které zdobí centrum Olomouce, navrhuje v letošním roce Česká republika jako jedinou tuzemskou památku na zapsání do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu 'UNESCO). Toto největší barokní sousoší v zemi je vysoké pětatřicet metrů a je dílem Václava Rendera. Památka byla vysvěcena v roce 1754 za přítomnosti císařovny Marie Terezie. Česká republika má na seznamu UNESCO osm památek. Vedle loni vybraných Holašovic s unikátním souborem lidové architektury, zámku a zahrad v Kroměříži, jsou na seznamu historické areály Prahy, Českého Krumlova, Telče, Kutné Hory s chrámem sv.Barbory, poutní kostel Jana Nepomuckého na Zelené Hoře a areál v Lednici a Valticích.

Stanice metra Malostranská bude na devět měsíců uzavřena

Pražský dopravní podnik uzavře ve čtvrtek kvůli rekonstrukci stanici metra Malostranská na trase A. Po dobu devíti měsíců, během nichž dělníci vymění zastaralé sovětské eskalátory a opraví stanici i vestibul, bude metro Malostranskou pouze projíždět. Náklady na opravu by se měly pohybovat kolem 270 miliónů korun.

Česká expedice v Peru objevila a zaměřila prameny Amazonky

Významného úspěchu dosáhla česká expedice nazvaná "Hatun Mayu 99 - K pramenům Amazonky", která jako první na světě lokalizovala dva prameny největší řeky světa, respektive jejího horního toku Apurímac-Carhuasanta v jihoperuánském departementu Arequipa. ČTK o tom informoval Petr Mikyska, chargé d'affaires ČR v Limě, kde se na závěr úspěšné výpravy konala tisková konference. Expedice mj. změřila délku obou pramenů a určila jejich nadmořskou výšku: 5233 a 5238 metrů nad mořem. Změřila i průtok vody několika zdrojnic řeky Apurímac, z nichž jedna vytéká z dosud nepojmenovaného jezera. Výprava peruánským úřadům navrhla, aby jezero nazvaly Laguna Bohemia.

Muzikál Pomáda bude uveden v září na pražském Výstavišti

Od září se bude v Pyramidě na holešovickém Výstavišti v Praze hrát česká verze muzikálu Pomáda 'Grease). ČTK to ve středu řekl producent Adam Novák s tím, že zkoušky budou zahájeny 10. července. Pomáda od Jima Jacobse a Warrena Caseyho je v ČR známá z amerického filmu s Johnem Travoltou a Olivií Newton-Johnovou v hlavních rolích. Na obsazení české verze uspořádal Novák v Praze a Bratislavě několik konkursů a třicítku nejlepších vybral z téměř jednoho tisíce zájemců. V muzikálu o mladých se tak představí jen opravdu mladí herci, zpěváci a tanečníci, mezi nimi například Zuzana Norisová, Zbyněk Fric či Vanda Konečná.

Vrcholí přípravy na MFF v Karlových Varech

V plném proudu jsou přípravy 34. ročníku Mezinárodního filmového festivalu, který se bude konat od 2. do 10. července v Karlových Varech. Zatímco zahájení festivalu se zúčastní předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a ministr kultury Pavel Dostál, na ukončení filmového svátku přijal pozvání prezident Václav Havel s manželkou Dagmar. Jak řekl ve středu na tiskové konferenci prezident festivalu Jiří Bartoška, do hlavní soutěže bylo zařazeno 17 snímků. Program zahrne na 180 představení, na nichž bude projekce téměř 250 filmů.

Český tým na letní univerziádu doprovází i ministr Eduard Zeman

Necelou stovku českých univerzitních reprezentantů doprovází na 20. mezinárodní letní univerziádu také ministr školství Eduard Zeman. Ten ve středu odletěl společně se sportovci na španělskou Mallorku, kde se světová soutěž v akademickém sportu koná ve dnech od 3. o 13. července. Svou účastí chce ministr Zeman podle Al Malikiové současně podpořit kandidaturu předsedy České asociace univerzitního sportu Františka Dvořáka do vedení Mezinárodní lyžařské federace 'FIS). Českou republiku bude reprezentovat 98 sportovců, největší šanci získat medaile mají atleti, plavci, tenisté a jachtaři.

Krátce o čtvrtečním počasí:

Většinou oblačno, místy s přeháňkami nebo bouřkami. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.