Zprávy čtvrtek, 01. října 1998

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou pro vás připravila Renata Prátová.

A nyní podrobněji:

Prezident Havel se zapojil do diskuse o legislativním plánu vlády

Pracovní charakter měla ve středu první návštěva prezidenta Václava Havla na zasedání vlády Miloše Zemana. Prezident se účastnil diskuse o legislativním plánu vlády. Kabinet chce do roku 2002 připravit 489 zákonných norem. Václav Havel podle svých slov neměl ani tak připomínky a náměty k jednotlivým návrhům, ale spíše ke smyslu a koncepci připravovaných legislativních opatření.

Další informace ze středečního zasedání vlády

Sociálnědemokratická vláda podle očekávání odmítla návrh novely zákona o změně pravidel hospodaření s rozpočtovými prostředky, který předložil bývalý ministr financí a nyní poslanec Ivan Pilip (Unie svobody). Novela měla zabránit případu, kdy by Poslanecká sněmovna neschválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu, ale hospodaření země by bylo od začátku příštího roku přesto řízeno podle této neschválené vládní předlohy. Ivan Pilip navrhl, aby se v případě, že státní rozpočet sněmovnou neprojde, vycházelo ze schváleného předešlého rozpočtu. "Pokud by se za rozpočtové provizorium měla vzít zákonná úprava schváleného státního rozpočtu za předcházející rok, mohlo by dojít k poruchám zásadního významu ve financování státu, protože ta daná struktura příjmů a výdajů se může meziročně někdy podstatně změnit," vysvětlil výhrady vlády vicepremiér Pavel Rychetský. Přijetí navrhované novely by podle kabinetu mohlo mít i nežádoucí vliv na mezinárodní závazky České republiky.

K lepšímu přístupu k úvěrům malých a středních podnikatelů by měl přispět vládou schválený program na poskytování záruk rizikového a rozvojového kapitálu. Podle ministra průmyslu Miroslava Grégra, kabinet na tento účel vyčlenil pro letošek 50 miliónů a v příštím roce předpokládá využití 200 miliónů korun.

Ministři dále odmítli poslanecký návrh novely trestního zákona, jehož autor Josef Janeček (KDU-ČSL) v něm požadoval uzákonění trestného činu nedovoleného odběru lidských tkání a orgánů a neoprávněného nakládání a obchodování s takto nabytými lidskými tkáněmi a orgány. Hlavním důvodem pro odmítnutí byl podle místopředsedy vlády Pavla Rychetského názor kabinetu, že nelze novelizovat trestní zákon o skutkových podstatách, které se budou týkat neoprávněného odběru a nakládání s lidskými tkáněmi a orgány, nebude-li v zákoně o péči a zdraví lidu definován pojem lidský orgán a lidská tkáň.

Ministr Svoboda zaslal návrh státního rozpočtu Poslanecké sněmovně

Ministr financí Ivo Svoboda ve středu poskytl zákonodárcům vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Ti nyní mají minimálně dva týdny k jeho prostudování. I když ministr připouští diskuse s poslanci o podobě rozpočtu, výše deficitu je údajně už neměnná.

Rozpočtový výbor podpořil finance na odstranění povodňových škod

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu podpořil vládní novelu zákona o státním rozpočtu na rok 1998, která by měla umožnit, aby nevyčerpané státní finance z loňského roku mohla ministerstva a okresní úřady použít na odstranění povodňových škod z letošního roku. Novela předpokládá, že by nevyčerpané prostředky k 31. prosinci 1997 byly letos využity stejnými subjekty ke stejným účelům, tedy k odstranění následků povodní. Poslanci výboru však navíc do novely zapracovali dodatek, který by měl umožnit, aby se uvedené finanční prostředky vztahovaly i na právnické osoby vykonávající veřejně prospěšnou činnost.

Sněmovní rozpočtový výbor dále i přes silný odpor soudcovské unie podpořil senátní návrh zákona, jehož cílem je zrušit letošní čtrnácté platy představitelů státní moci. Předloha by v případě přijetí měla státnímu rozpočtu ušetřit 230 miliónů korun. Předložený zákon reaguje na poloviční snížení letošního třináctého a čtrnáctého platu státních zaměstnanců, o němž v rámci úsporných opatření rozhodla vláda. Zrušení čtrnáctých platů ústavních činitelů má být vyjádřením jejich solidarity se státními zaměstnanci. Sněmovna by se závěrečným projednáváním předlohy měla zabývat na své mimořádné schůzi, která je plánována pravděpodobně na přelom října a listopadu.

Ministr Kavan seznámil poslance s prioritami resortu zahraničí

Ministr zahraničí Jan Kavan ve středu seznámil členy sněmovního zahraničního výboru s prioritami české zahraniční politiky. Patří mezi ně vstup do NATO a do Evropské unie, podpora vývozu, orientace na některé zanedbávané trhy a aktivní zapojení do činnosti mezinárodních organizací. Podle předsedy sněmovního výboru Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ministr Kavan připravuje střednědobou a krátkodobou koncepci zahraniční politiky, při níž navazuje na práci svých předchůdců.

Branné zákony do vstupu do NATO podle Petra Nečase nebudou

Nové branné legislativy se česká armáda před vstupem do NATO nedočká. Na středečním jednání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost to konstatoval jeho předseda Petr Nečas z Občanské demokratické strany. Svým výrokem zklamal náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého, který na jednání vyslovil naději, že nové branné zákony budou přijaty před dubnem 1999, kdy by měla Česká republika do NATO vstoupit. Petr Nečas upozornil na to, že přijetí nových členů do aliance by se mohlo uskutečnit ještě dříve než na dubnovém washingtonském summitu, jak v posledních týdnech naznačují diplomaté NATO. Zdůraznil, že ani k 1. dubnu příštího roku by se nepodařilo nové zákony schválit, protože ministerstvo obrany je dosud sněmovně nepředložilo.

Česká armáda potřebuje do roku 2003 alespoň 12 západních stíhaček

Česká armáda podle vrchního velitele vzdušných sil Ladislava Klímy do roku 2003 nezbytně potřebuje alespoň 12 nových nadzvukových letounů západní provenience. "Je to dáno dožíváním naší stávající letecké techniky, kterou provozujeme bez generálek, kromě letounů Su-22," řekl ve středu Klíma členům sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Právě v roce 2003 bude končit životnost ruským letounům MiG-21. Ty zbydou po vyřazení letounů MiG-23 ke konci letošního roku společně se stroji Su-22 jako jediné dva nadzvukové typy ve výzbroji českého vojenského letectva. Podle Ladislava Klímy by vláda do konce letošního roku měla rozhodnout alespoň o tom, zda česká armáda nadzvukové stroje bude vůbec nakupovat. V příštím roce by mělo být provedeno výběrové řízení tak, aby bylo možno nové stíhačky použít v operačním nasazení v roce 2003.

Senátoři iniciují novelu zákona o nabývání českého občanství

První krok v napravení vztahů mezi českým státem a krajany žijícími v zahraničí by měla představovat navrhovaná senátní novela zákona o nabývání a pozbývání českého občanství, kterou ve středu podpořila senátní komise pro spolupráci s českými krajany v zahraničí. Novela by měla mimo jiné dát emigrantům z dob komunismu možnost nabýt za jednodušších podmínek dvojího občanství. Komise tento návrh nyní postoupí legislativnímu odboru horní parlamentní komory. Novela by také měla pomoci asi 60.000 Čechů, kteří si v roce 1993 po rozdělení Československa pod tlakem poměrů zvolili občanství slovenské a jsou nyní v podobné pozici jako američtí exulanti.

Podle prezidenta Havla mají české tajné služby ve světě "báječné renomé"

Prezident Václav Havel se ve středu přijel na vlastní oči přesvědčit do Bezpečnostní informační služby (BIS), co se skrývá za "báječným renomé" českých tajných služeb ve světě, na něž se ho nedávno dotazoval také americký prezident Bill Clinton. "Už jsem to začal chápat," konstatoval prezident po téměř čtyřech hodinách strávených u české kontrarozvědky. Václava Havla zajímalo, jak BIS bojuje proti terorismu a organizovanému zločinu a jeho přerůstání hranic a jaká je spolupráce BIS s ostatními tajnými službami. Jeho dojem z návštěvy byl velmi dobrý. Domnívá se totiž, že v tajné službě "pracují skuteční vlastenci, ovšem utajení, kteří se nikdy nemohou dočkat veřejného uznání". Pěti až šesti z nich proto předal alespoň tajně medaile, prozradil po prezidentově odjezdu mluvčí BIS Jan Šubert.

Vyjednávači šesti zemí kandidujících do EU se sešli v Polsku

"Udělali jsem svou část práce a očekáváme, že Evropská unie (EU) teď udělá svoji," shrnul ve středu ve Varšavě pokračující koordinaci šesti zemí usilujících o vstup do EU s trochou nadsázky hlavní polský vyjednavač Jan Kulakowski, jenž po dva dny jednal se svými pěti kolegy v polském Nieborowě. Účastníci schůzky na tiskové konferenci zdůraznili potřebu další součinnosti a představili své postoje k odtajnění takzvaných pozičních dokumentů. Vyjádřili se i k případným dalším uchazečům o vstup do Unie. Česká republika, Estonsko, Maďarsko, Polsko, Slovinsko a Kypr již předaly v Bruselu své poziční dokumenty k některým kapitolám legislativy EU a čekají, zda samotné vyjednávání začne podle předpokladů, tedy počátkem listopadu.

Zástupce ČSSD v radě česko-německého fóra by mohl být ještě letos

Nejspíše ještě před koncem tohoto roku jmenuje Česká strana sociálně demokratické svého zástupce do koordinační rady Česko-německého diskusního fóra. Změna postoje strany však závisí mimo jiné i na výsledku říjnového jednání správní rady Fondu budoucnosti o humanitární pomoci obětem nacismu. ČTK to ve středu řekl ministr zahraničních věcí Jan Kavan.

Česko-německé diskusní fórum, zřízené počátkem letošního roku na základě česko-německé deklarace, má v koordinační radě 20 zástupců z německé a 19 z české strany. Sociální demokraté dosud odmítali svého kandidáta do rady vyslat, neboť jejími německými členy je řada sudetských Němců včetně šéfa Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franze Neubauera.

ODS dá milióny od podnikatele Šrejbra na povodňové konto

Patrně tento pátek či následující pondělí odešle Občanská demokratická strana na státní povodňové konto peníze, které v roce 1995 převzala jako sponzorský dar od tenisty a podnikatele Milana Šrejbera. Ve středu to oznámil ředitel hlavní kanceláře ODS Oldřich Vojíř. ODS tak splní téměř rok daný slib, že se zbaví 7,5 miliónu korun, které dlouho vydávala za dary od smyšlených dárců Lájose Bácse a Radjiva Sinhy. Rozhodnutí převést několikamiliónovou částku na humanitární účely zveřejnila Výkonná rada ODS už loni v listopadu, kdy vyšel najevo skutečný dárce. Se samotným převodem ovšem otálela. Teprve v sobotu 26. září výkonná rada definitivně stvrdila, že peníze budou na povodně převedeny.

Miroslav Štěpán vyzval Miroslava Grebeníčka k osudovému střetnutí

K osudovému střetnutí, při němž by se měli čeští komunisté rozhodnout pro jednu politickou stranu, vyzval ve středu předsedu Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) Miroslava Grebeníčka generální tajemník Strany československých komunistů (SČK) Miroslav Štěpán. Jak řekl, dvě komunistické strany nemohou vedle sebe existovat. Pro tento krok předlistopadový prominentní komunistický politik Štěpán získal i účastníky víkendového zasedání Konventu komunistů. Ten podle jeho slov zvolil desetičlenný prozatímní celostátní organizační výbor s paritním zastoupením členů SČK a KSČM. Komunisté by se měli buď pro Grebeníčkovu, nebo Štěpánovu stranu rozhodnout příští rok, kdy KSČM a SČK plánují svolání svých sjezdů.

Lidé mají na některé věci jiný názor než strana, kterou by volili

Občané České republiky nejsou přesvědčenými příznivci stran, kterým by dali svůj hlas ve volbách. Z výsledků zářijového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že dlouhodobě má nejvíce lidí, konkrétně 41 procent, na některé věci jiný názor, než jimi volená strana, se kterou většinou souhlasí. Přesvědčenými přívrženci své strany je pouze 15 procent respondentů, zatímco v červnu jich bylo o pět procent více. Dvaadvacet procent dotázaných má na většinu věcí jiný názor než strana, kterou volili. Názor, že všechny strany jsou špatné, a tak volili tu, která podle jejich názoru představuje nejmenší zlo, v září zastávalo 21 procent občanů, tedy o dvě procenta méně než v červnu.

Zemědělci jsou připraveni blokovat hraniční přechody

Tvrdý postup Agrární komory (AK) České republiky vůči importu dotovaných zemědělských komodit podpořili na středeční poradě zástupci třinácti okresních Agrárních komor jižní Moravy. Pokud nebudou okamžitě zastaveny dotované dovozy, jsou zemědělci připraveni blokovat hraniční přechody. "Situaci vyhodnotí 6. října představenstvo AK na základě jednání s vládou," řekl v Brně předseda Okresní AK Třebíč Karel Coufal.

Také zemědělci z družstva ve Straškově na Litoměřicku se připojují k protestům Agrární komory proti dotovaným dovozům zemědělských produktů do České republiky. Tak jako jejich kolegové ve Francii a v dalších zemích jsou připraveni prosadit své zájmy například i blokádou silnic, uvedl ve středu pro ČTK agronom družstva Miroslav Novák. Straškovem prochází silnice E 55 a zemědělské automobily a další stroje by mohly bránit průjezdu kamiónů s dováženými dotovanými zemědělskými produkty nebo alespoň zpomalovat jejich průjezd.

Nejoblíbenější rozhlasovou stanicí je Radiožurnál

Nejoblíbenější rozhlasovou stanicí je Český rozhlas 1 - Radiožurnál. Tato veřejnoprávní stanice zvítězila ve třech kategoriích posluchačské ankety Radio'98 v Poděbradech. Kromě celkového vítězství ocenili diváci jeho moderátora Jana Pokorného a pořad Zápisník zahraničních zpravodajů. K dalším oblíbeným stanicím patří Český rozhlas 2 - Praha a soukromé rádio Frekvence 1. Výsledky ankety byly vyhlášeny na festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, který se koná od 28. září do 1. října v Poděbradech.

Čtyřiadvacátý ročník Ekofilmu v Českém Krumlově

Stodvacet pořadů z 23 zemí, mimo jiné z Bangladéše, Botswany, Číny, Iránu, Japonska, USA a Uzbekistanu, přihlásili tvůrci na letošní 24. ročník mezinárodního festivalu filmů a videopořadů o životním prostředí Ekofilm '98. Ten se uskuteční od 7. do 11. října v Českém Krumlově. Do mezinárodní soutěže a k veřejnému promítání jeho vyhlašovatelé, Ministerstvo životního prostředí České republiky a město Český Krumlov, zařadí na 60 nejlepších snímků.

Česká filharmonie bude první v novém sále v Kuala Lumpur

Česká filharmonie bude dnes a v pátek na úvod měsíčního asijského turné prvním zahraničním orchestrem v zahajovací abonentní sezóně moderního koncertního sálu, otevřeného letos v létě v malajsijské metropoli Kuala Lumpur. V nové budově zahraje orchestr se svým světoznámým šéfdirigentem Vladimirem Ashkenazym Dvořákovu, Mozartovu a Beethovenovu hudbu a symfonické básně Richarda Strausse. Podle agentury IMG Artists Asia jsou obě vystoupení beznadějně vyprodána. Turné České filharmonie poté pokračuje do Japonska.

Dagmar Pecková zpívala na koncertě kalhotové role

Ve vyprodané Smetanově síni v Praze zpívala ve středu na cestě k vrcholu uměleckých sil známá česká mezzosopranistka Dagmar Pecková árie z oper, v nichž skladatelé svěřili chlapecké nebo mužské role ženskému hlasu. Koncert nesl název Říkejte mi pane a Peckovou doprovázel v jejích "parádních" číslech orchestr Pražských symfoniků s Liborem Peškem. Sólistka s vlasy ostříhanými nakrátko na svého typického "ježka" vystupovala v černém sametovém fraku nebo hedvábném saku a získala si publikum pěveckým mistrovstvím i komediálním talentem. Převleky, tzv.kalhotové role v čele s Cherubínem z Mozartovy Figarovy svatby, ale i vážné, pěvecky virtuózní postavy ušlechtilých hrdinů z oper 18.století patří v současnosti ke stěžejnímu divadelnímu repertoáru umělkyně. Program má vysílat zřejmě na Silvestra Česká televize.

Čápa Hynka zastřelili ve Francii, rozhlas si bude stěžovat

Černého čápa Hynka, který v rámci projektu Africká odysea letěl s vysílačkou v batůžku do afrického zimoviště, zastřelil přibližně před třemi dny ve Francii vandalský střelec. ČTK to ve středu oznámil Miroslav Bobek z Českého rozhlasu, který projekt Africká odysea organizuje. Rozhlas se chystá podat stížnost na francouzském velvyslanectví a na tamním ministerstvu životního prostředí. Organizátorům projektu zprávu o smrti Hynka sdělil belgický zoolog Gérard Jadoul. Podle jeho informací byl čáp přibližně před třemi dny zastřelen u obce Dondas v jihozápadní Francii. Další podrobnosti zatím nejsou známy, podotkl Miroslav Bobek.

Podle informací od belgického zoologa byl Hynek už asi třetím čápem černým, který se v tomto měsíci stal ve Francii obětí lovců. Jiného čápa, s kroužkem Národního muzea v Praze, zastřelili před dvěma týdny u Baie de Somme. Sameček Hynek, který se narodil letos 31. května a jehož lidé znali z přímého přenosu na Internetu, dostal v červenci spolu s rodiči Kristýnou a Davidem a sourozenci Ondřejem a Jonášem satelitní vysílač, který měl umožnit sledování jeho cesty do tropů.

Ze sportu:

Česká tenistka Jana Novotná prohrála ve středečním čtvrtfinále Grand Slam Cupu v Mnichově se švýcarkou Schnyderovou po setech 6:3, 5:7 a 5:7. Zápas, který trval dvě hodiny a sedm minut, měla Novotná výborně rozehraný, ve druhé sadě ale neproměnila mečbol a ve třetím setu jí nestačilo k vítězství ani vedení 5:2.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes zataženo s občasným deštěm. Nejvyšší teploty 12 až 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.