Zprávy čtvrtek, 02. července 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská.

A nyní podrobně:

Vláda projednala Temelín, ČSA a památník bývalého koncentračního tábora pro Romy

Vláda ve středu vyslovila nespokojenost s postupem výstavby jaderné elektrárny Temelín (JETE), zejména co se týče rostoucích nákladů a prodlužování termínu spuštění. Ministři se shodli na tom, že projekt dostavby JETE se z vládní úrovně nedá definitivně rozhodnout bez posouzení nezávislým mezinárodním týmem odborníků. Proto vláda uložila ministrům průmyslu a obchodu a pro životní prostředí, aby společně připravili do 28. července postup tohoto nezávislého posouzení.

Způsob úhrady ztráty Konsolidační banky (KoB), jejíž výši 10,4 miliardy korun vzala vláda na vědomí, zůstává na bedrech ministerstva financí. "Ministerstvo financí předloží vládě několik způsobů řešení, první verze by mohla být vládě přednesena na konci srpna," informoval novináře ministr financí Ivan Pilip. Jako dvě stěžejní varianty se nabízejí zahrnutí ztráty KoB do státního rozpočtu nebo převedení sumy do celkových státních dluhů z transformačních institucí a pokrýt ji z jiných prostředků. Ministr Pilip preferuje první variantu s tím, že by se deficit státního rozpočtu zvýšil na 20 miliard korun.

Dále vláda rozhodla, že neposkytne Českým aeroliniím (ČSA) prostřednictvím Fondu národního majetku 500 miliónů korun na snížení kumulované ztráty. Vláda konstatovala, že úsporná opatření, která ČSA pro snížení kumulované ztráty zavedly po loňské mimořádné valné hromadě, jsou natolik účinná a hospodářské výsledky tak příznivé, že kabinet necítí potřebu zasahovat do finančního procesu ve společnosti.

Vláda rozhodla, že vybuduje důstojný památník na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy v Letech na Písecku a nechá kolem něho vyhlásit ochranné pásmo se zákazem dalšího stavebního rozšiřování velkovýkrmny vepřů, protože by to zvyšovalo její cenu. Poté s majiteli vepřína vláda zahájí jednání o jeho vykoupení. Novinářům to řekl ministr Vladimír Mlynář. Bývalý internační tábor stál podle dobové dokumentace, kterou novinářům předložil Mlynář, na místě vepřína. Protože se však jeho majitelé vzpouzejí vykoupení za úředně stanovenou cenu, musela vláda přistoupit podle pozorovatelů k nepřímému nátlaku, aby je přiměla k jednání.

Unie nechce prozradit, co jí Miloš Zeman nabízí

Špičky Unie svobody nechtějí prozradit, co jim předseda sociální demokracie Miloš Zeman slíbil, aby je přiměl ke vstupu do vládní koalice s lidovci a ČSSD či alespoň k tiché podpoře vlády ČSSD a KDU-ČSL. Myšlenky na trojkoalici sociální demokracie-unie-lidovci se nechce vzdát především předseda křesťanských demokratů Josef Lux. Vedení unie se s Milošem Zemanem, který už druhý týden vyjednává o vládě, sejde dnes a do té doby nechce prozradit, čím je láká. "Chceme to slyšet přímo od něj," řekl ve středu ČTK místopředseda unie Václav Krása. Pokud Unie svobody ani dnes Miloši Zemanovi nekývne, zřejmě se nad koalicí sociálních demokratů, lidovců a unie definitivně zavře voda a do hry se dostane jednobarevná vláda ČSSD, kterou by tolerovala ODS. Vše změnit by mohly avizované schůzky předsedy ODS Václava Klause s Josefem Luxem a Janem Rumlem.

Miloš Zeman, kterého prezident pověřil sestavením nové vlády, se dnes sejde také s leadrem Komunistické strany Čech a Moravy Miroslavem Grebeníčkem. Vpodvečer odjede předseda sociálních demokratů do zámku v Lánech, kde chce prezidenta Václava Havla informovat o dosavadních výsledcích svých politických jednání o budoucí koalici.

Zatím není zřejmé, kdy se zástupci ODS sejdou s unií a lidovci

Zatím není zřejmé, kdy se uskuteční setkání předsedy ODS Václava Klause s šéfy Unie svobody a KDU-ČSL Janem Rumlem a Josefem Luxem. Podle informací z ODS se schůzka, původně zamýšlená jako trojstranná, kterou v úterý avizoval Václav Klaus na dnešní dopoledne neuskuteční. "Nabídku zúčastnit se této schůzky přijal pouze předseda Unie svobody Jan Ruml, předseda KDU-ČSL Josef Lux trojstrannou schůzku odmítl," sdělil ve středu Tomáš Chalupa z tiskového oddělení ODS. Klaus podle něj chce Luxe ještě přemluvit, aby se nakonec uskutečnilo společné jednání. Václav Klaus zveřejnil úmysl sejít se s předsedy lidové strany a Unie po svém úterním jednání s předsedou ČSSD Milošem Zemanem, po němž nevyloučil možnost, že ODS bude tolerovat případnou jednobarevnou vládu ČSSD, ačkoli dosud tvrdil opak. Předseda unie Ruml označil postoj ODS za jasný nátlak na svou stranu a lidovce. KDU-ČSL a zejména unie totiž vznik případné středopravé koalice, jež by měla v Poslanecké sněmovně 102 mandátů, podmiňují několika požadavky. ODS však dala najevo, že smlouvat příliš nehodlá. Pokud unie a lidovci ze svých požadavků nesleví, Klausova strana se domluví se sociální demokracií. Lux se na schůzce Klausem zatím o možné koalici nechce bavit, protože rozhovory o příští vládě nyní vede šéf sociální demokracie Miloš Zeman. "Já jsem připraven vyslechnout jeho názor, nejsem připraven sestavovat jinou koalici, než o které se nyní jedná," řekl Josef Lux.

ODS by mohla podpořit vládu ČSSD při existenci písemné dohody

Záměr ODS tolerovat v určitém případě eventuelní jednobarevnou vládu ČSSD nalezne pravděpodobně podporu i v poslaneckém klubu ODS. Místopředseda poslanecké frakce ODS Jaroslav Zvěřina ve středu naznačil, že případná podpora jeho strany vládě ČSSD však musí být podložena jednoznačnou písemnou dohodou. Šéf poslanců sociální demokracie Stanislav Gross nechtěl v rozhovoru pro ČTK o reakcích jeho klubu spekulovat. Pouze řekl, že "rozhodně bude sociální demokracie postupovat jednotně. O tom jsem přesvědčený".

Deregulace podle analytiků zahýbou letos inflací méně než loni

Ohlášené deregulace, které vstoupily 1. července v platnost (ceny nájemného jsou vyšší v průměru o 27 procent, plynu o 27 procent, elektřiny o 24 procent a osobní železniční dopravy o 22 procent), by měly zrychlit měsíční červencovou inflaci méně než loni - dle průměrného odhadu ekonomů zhruba o dvě procenta - a neměly by se podepsat na ještě výraznější stagnaci domácí poptávky. Domácnosti už totiž ohlášený nárůst cen do svých očekávání alespoň částečně zahrnuly, shodují se ekonomové. Spotřební ceny budu letos červencovými deregulacemi postiženy méně než loni, kdy inflace vyskočila kvůli deregulacím o 3,5 procenta, říkají odborníci.

Obecně jsou deregulace považovány v transformující se ekonomice za nutný krok, ale mají i své stinné stránky. "Přiblíží sice cenu energií ke skutečným nákladům, což bude výhodné pro jednotlivé energetické společnosti, ovšem sociální a makroekonomické dopady budou negativnější," shrnul Petr Sedlář z Brno Broker Group. Zvyšování doposud regulovaných cen však není ještě zdaleka u konce. Jak Sedlář poznamenal, například ceny energií se i po zdražení pohybují na úrovni přibližně 50 procent nákladů plus přiměřeného zisku.

Státní rozpočet skončil k 30. červnu v přebytku 1,8 miliardy Kč

Státní rozpočet skončil za první pololetí letošního roku v přebytku 1,8 miliardy korun proti květnovému schodku ve výši 6,7 miliardy korun. ČTK to ve středu sdělil tiskový mluvčí ministerstva financí Michal Jirkovský. Příjmy vzrostly o 5,8 procenta meziročně a obnášely 258,6 miliardy korun, zatímco výdaje byly 256,8 miliardy korun při meziročním růstu o 0,2 procenta. "Tento obrat je způsoben poměrně vysokým inkasem daně z příjmů právnických osob v souvislosti s podáváním daňových přiznání k 30. červnu," vysvětlil Michal Jirkovský.

Podle ekonoma Křováka skončil rozpočet v prvním pololetí nad jeho očekávání

"Výsledek rozpočtového hospodaření za první pololetí je lepší, než jsem očekával", uvedl hlavní ekonom IPB Jiří Křovák. "Nicméně při nízkém růstu příjmů o pouhá 5,8 procenta bylo tohoto výsledku dosaženo jen díky drastické kůře na straně výdajů," poznamenal. Je tak zřejmé, že na výdajové straně už není žádná rezerva a nic se už ušetřit nedá. V druhém pololetí ekonom Křovák očekává eskalaci rozpočtových výdajů, které budou vyšší než plánované výdaje na důchody i na zdravotní pojištění státních zaměstnanců. "Kromě toho budou ve veřejném sektoru sílit mzdové tlaky a není jisté, zda jim budoucí vláda odolá," připomněl ekonom. Oproti tomu nelze podle něj na straně příjmů očekávat oproti prvnímu pololetí výrazné zlepšení.

Evropská komise zrušila odvetná opatření proti české "jablečné kvótě"

Evropská komise zrušila zvýšená cla na dovoz české drůbeže, vepřového masa a ovocných šťáv a vrátila se k předchozímu preferenčnímu režimu. Odpověděla tak na květnové rozhodnutí české vlády odvolat kvótu na dovoz západoevropských jablek. Evropská unie na návrh komise 17. března s platností od 1. dubna pozastavila preferenční 20-ti procentní clo uplatňované při dovozu českého vepřového masa, kuřat, kachen, husí, krůt a částí této drůbeže. Toto zboží bylo zatíženo normálním 100 procentním clem uplatňovaným vůči nečlenům Evropské unie, kteří nemají zvláštní režim. Clo na jablečný koncentrát a černorybízový mošt se zvýšilo ze 48 na 100 procent. Dnešní publikací rozhodnutí ve Sbírce zákonů EU budou zvýhodněné sazby obnoveny.

Čeští podnikatelé a lékaři žijící v zahraničí diskutovali v Praze

Panelovými diskusemi českých podnikatelů a lékařů žijících v zahraničí pokračoval ve středu Týden zahraničních Čechů, na který se do Prahy sjely na dvě stovky českých exulantů. Lékaři českého původu žijící v zahraničí diskutovali především o lékařské etice a přístupu k pacientovi. Díky obecným otázkám, zda sdělovat pacientovi pravdu o diagnóze či nikoli, se však nedostali k tématu o úrovni českého lékařského vzdělání a jeho uplatnění v zahraničí. O svých zkušenostech hovořili při panelové diskusi i čeští exulanti podnikající v zahraničí, mezi nimi například Tomáš Baťa nebo Jan Mladota.

Vysoká úroveň amerických ekonomických škol a kvalita postgraduálního doktorantského studia ve Spojených státech amerických byly body, na nichž se shodli účastníci středeční panelové diskuse českých ekonomů žijících v zahraničí. Panelu se kromě ekonomů českého původu vyučujících na evropských i amerických univerzitách zúčastnil například děkan Fakulty sociálních věd UK Lubomír Mlčoch. Jan Švejnar seznámil přítomné s činností Centra pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělávání při Univerzitě Karlově (CERGE) založeném v roce 1991 jako institut pro výuku ekonomie studentů ze zemí východní Evropy studijními metodami a programy používaných na amerických univerzitách. CERGE vzniklo jako akademická iniciativa s cílem poskytnou nejvyšší možné ekonomické vzdělání v zemích střední a východní Evropy.

Dnes Týden zahraničních Čechů pokračuje na českém ministerstvu zahraničí jednáním o českých krajanských spolcích v zahraničí. Krajany, kteří se této jubilejní akce u příležitosti 650. výročí založení Univerzity Karlovy zúčastnili, přijme ministr zahraničních věcí Jaroslav Šedivý, jednání o krajanských komunitách se zúčastní i Pavel Tigrid. V pátek se jednání přesune do jedné z budov Senátu - Valdštejnského paláce. V pěti pracovních sekcích se budou účastníci konference společně s představiteli vlády a parlamentu zabývat například otázkami výkonu volebního práva Čechů v zahraničí, restitucemi a rehabilitacemi, záchranou českého kulturního dědictví v zahraničí, pomocí při přesídlování zahraničních Čechů do vlasti či otázkami jejich politického zastoupení. V sobotu bude konference uzavřena v budově Karolina plenárním zasedáním, na němž moderátoři pracovních sekcí přednesou závěrečné referáty, a jednáním o oživení činnosti a spolupráce českých komunit v zahraničí.

Firmy už většinou nepociťují přímé důsledky záplav

Většina podniků postižených loňskými záplavami se už vyrovnala s následky ničivého živlu. Přesto si likvidace povodňových škod v některých firmách a v infrastruktuře ještě vyžádá obrovské finanční náklady. Vyplývá to z ankety ČTK. Pokud jde o dopravní obslužnost, rok po povodních je v provozu 99 procent poškozených tratí, v silniční dopravě je situace poněkud horší. Podle mluvčí ministerstva dopravy a spojů Judity Stuchlíkové České dráhy a soukromí nájemci zatím zprovoznili 933 kilometrů tratí z celkové délky 946 kilometrů poškozených při záplavách, i když mnohde jde zatím pouze o provizorní řešení. Podle mluvčí bylo totiž hlavním úkolem Českých drah poškozené tratě uvést do provozu v co nejkratším období. Investiční výstavba na povodněmi poškozených silnicích by měla být dokončena během roku 1999.

Den vysvědčení letos proběhl na linkách důvěry v klidu

Především si popovídat, sdělit někomu své starosti nebo rozvážit strategii, jak doma oznámit špatnou známku na vysvědčení, bylo hlavní motivací dětí, které se letos v den vysvědčení obrátily na pražské linky důvěry. "Ty obavy už si nějak zpracovaly během května a června, kdy probíhaly poslední písemky a zkoušení. Hovory už byly víceméně výrazem smíření se s tím," řekla ředitelka Linky bezpečí dětí a mládeže Hana Halfarová.

O internetové stránky vnitra je zájem

O internetové stránky ministerstva vnitra, kde jsou umístěny také policejní informace, je v poslední době značný zájem. Podle tiskové mluvčí policejního prezídia Ivany Moosové se průměrný počet návštěvníků těchto stránek denně pohybuje mezi šesti až devíti tisíci. Policejní prezídium na tomto serveru poskytuje mimo jiné informace o počtu dopravních nehod za uplynulý den, dále stručný přehled trestných činů, které se na území státu staly za posledních čtyřiadvacet hodin. Kromě toho se tu veřejnost může také seznámit se stručnými charakteristikami jednotlivých služeb policie - dopravní službou počínaje a Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu konče. Internetové stránky ministerstva vnitra se nalézají na adrese http://www.mvcr.cz/.

Mincovnu ražba oběživa neuživí, proto dělá i komerční ražbu

Česká Mincovna, která je součástí společnosti Bižuterie Česká Mincovna, dodala během své pětileté existence České národní bance (ČNB) 1,2 miliardy mincí z obecných kovů. Novinářům to ve středu na tiskové konferenci u příležitosti pětiletého výročí mincovny řekl ředitel peněžní sekce ČNB Leopold Surga s tím, že v oběhu je v současné době zhruba 135 až 140 miliard korun, z tohoto objemu 97 procent tvoří bankovky, mincí je v oběhu asi 1,6 miliardy kusů. Česká mincovna, která je jediná v České republice, vyrobí letos pro potřeby ČNB dalších asi 115 miliónu kusů mincí, pouze tato činnost ji však neuživí. "Po vzniku České republiky byla potřeba nových mincí veliká, nyní ale pozvolna klesá. Proto zvyšujeme počet komerčních ražeb pamětních mincí a medailí," řekl generální ředitel a.s. Bižuterie Česká Mincovna Miroslav Jotov.

Ze sportu:

Petru Kordovi se nezdařil postup mezi čtyři nejlepší tenisty na třetím grandslamovém turnaji ve Wimbledonu. Britu Henmanovi podlehl ve třech setech 3:6, 4:6 a 2:6.

Postup do semifinále dvouhry žen naopak vyšel Janě Novotné, která vyřadila Američanku Venus Williamsovou 7:5 a 7:6. Její další soupeřkou bude Švýcarka Hingisová.

A na závěr informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.