Zprávy čtvrtek, 07. ledna 1999

A nyní podrobně:

Vláda rozhodla o změně nejvyššího státního zástupce

Vláda na svém středečním zasedání odvolala na návrh ministra spravedlnosti Otakara Motejla dosavadního nejvyššího státního zástupce Víta Veselého. Hlavním argumentem byla jeho údajná nízká aktivita při řízení soustavy státních zastupitelství. Výhrady k Veselému uvedl i sám premiér Miloš Zeman. Vít Veselý prý při společné schůzce nebyl schopen konkrétně odpovědět na premiérův dotaz, jak bude postupovat v boji proti skinheadům a při akci "čisté ruce". Na funkci nejvyššího státního zástupce vláda jmenovala kladenskou advokátku Marii Benešovou.

Vít Veselý se domnívá, že je odvoláván vlastně za to, že nepřekračoval své zákonné kompetence. Řekl to v reakci na rozhodnutí vlády v rozhovoru pro ČTK. "Jsou mi vytýkány věci, které podle stávajícího zákona nemohu dělat," domnívá se Veselý. Připomněl, že nejvyšší státní zástupce například nemůže přímo zasahovat do činnosti krajských a okresních státních zastupitelství.

Ministr financí Ivo Svoboda informoval své kolegy o zprávě Mezinárodního měnového fondu, která hodnotí vývoj české ekonomiky. Fond akceptuje deficitní financování státu, ve své zprávě ale zdůrazňuje především mzdovou zdrženlivost, která podle expertů fondu povede jednak ke snížení míry inflace a ke zlepšení konkurenceschopnosti českých výrobců. Tu by měly podpořit také investiční pobídky, které ve středu vláda schválila. Vláda schválila také podporu vytváření průmyslových zón.

Ministři také schválili poskytnutí investičních pobídek prvním českým firmám, kterými jsou textilní producent a.s.Pegas a výrobce svítidel pro automobily s.r.o. Hella Auto-technik. První firma investuje 25 miliónů USD, druhá 36 miliónů USD.

Vláda jednala o Telecomu na neveřejném zasedání v prosinci

Vláda podle premiéra Miloše Zemana už loni v prosinci na jednom z neveřejných zasedání jednala o privatizaci SPT Telecom. Vládnímu výboru na ochranu ekonomických zájmů uložila, aby prověřil okolnosti tohoto případu a výsledky předložil nejpozději do letošního června, kdy se má konat řádná valná hromada Telecomu, řekl ve středu Miloš Zeman novinářům. Přivítal rovněž deklarovanou iniciativu nizozemské vlády zabývat se zatím nepotvrzenými informacemi, které uvádějí, že 27 procent akcií Telecomu měla nizozemská společnost KPN získat pro konsorcium TelSource, jehož je hlavním akcionářem, pomocí úplatků českých politiků a státních úředníků. Podotkl však, že "oficiální žádost dosud nedorazila".

Premiér Zeman dále přivítal aktivitu klubu poslanců ČSSD, kteří navrhli vytvoření parlamentní komise, která by se zabývala vyšetřováním případu. V kompetenci komise podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny je předvolávání a výslechy svědků. Případ mezinárodního korupčního skandálu spojeného s privatizací Telecomu je komplikován vleklým soudním sporem menšinových akcionářů s Telecomem o platnost valné hromady z roku 1995, která rozhodla o vstupu strategického partnera do podniku. Okolnosti privatizace SPT Telecom bude vyšetřovat i policie. Pokyn k jejímu prošetření vydala ve středu Službě policie pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti Městská státní zástupkyně v Praze Marcela Kratochvílová.

Prubířským kamenem akce sociální demokracie "čisté ruce" bude podle předsedy Komunistické strany Čech a Moravy Miroslava Grebeníčka mezinárodní korupční skandál spojený s privatizací SPT Telecom. Grebeníček ve středu uvedl, že komunisté proto vítají ustavení komise Poslanecké sněmovny k důslednému prošetření této aféry.

Počet privatizačních skandálů v ČR je podle Václava Klause neskutečně nízký

Počet privatizačních skandálů v České republice je podle předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause velmi nízký v porovnání se západními zeměmi, kde se neprivatizuje zdaleka tolik majetku jako u nás. Václav Klaus to ve středu uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas. Diskusi o čistotě české privatizace rozpoutalo podezření, že někteří politici a státní úředníci převzali úplatky v souvislosti s privatizací Telecomu v roce 1995.

Čtyřkoalice chce s ODS i ČSSD aktivně jednat o většinové vládě

Zástupci čtyřkoalice chtějí aktivně jednat s představiteli Občanské demokratické strany i České strany sociálně demokratické o vytvoření většinové vlády. Podmínkou čtyřkoalice, tvořené Unií svobody, Křesťanskou a demokratickou unií - Československou stranou lidovou, Občanskou demokratickou aliancí a Demokratickou unií, je ale shoda na vytvoření moderní hospodářské politiky. Po středečním jednání vedení všech čtyř stran to uvedl šéf Unie svobody Jan Ruml. Současná vláda sociálních demokratů totiž podle čtyřkoalice není schopna vládnout. Šéf unionistů Jan Ruml zároveň připustil, že ve hře jsou tři varianty většinové vlády, a to velká koalice ODS a ČSSD, většinová vláda ODS, unie a lidovců či společný kabinet sociální demokracie, unie a KDU-ČSL.

Německý ministr zahraničí pokračuje v návštěvě Prahy

Německý ministr zahraničí Joschka Fischer při jednání se svým českým protějškem Janem Kavanem ocenil úspěšný proces naplňování česko-německé deklarace z roku 1996. Dotkli se i problematiky spolupráce při boji proti nelegální migraci přes ČR od Německa. Shodli se na tom, že rozšíření EU musí předcházet její reforma i důkladná příprava kandidátských zemí. Fischer opakovaně uvedl, že přesný a reálný termín přijetí nových členů bude možno kandidátským zemím sdělit až koncem příštího roku, případně v roce 2000. Při setkání s premiérem Milošem Zemanem Joschka Fischer zdůraznil, že současná německá vláda je rozhodnuta budovat vzájemné vztahy s ČR bez zatížení minulostí. Ujistil, že politika Bonnu se nezměnila v zájmu na rozšíření Evropské unie směrem na Východ. Se Zemanem Fischer hovořil například i o Slovensku. Podle mluvčího vláda Libora Roučka se oba představitelé shodli v zájmu na tom, aby mělo Slovensko možnost dostat se do první skupiny kandidátských zemí pro vstup do EU.

Legislativní rada vlády projedná návrh zákona o pobytu cizinců

Legislativní rada vlády projedná návrh zákona o azylu a o pobytu cizinců na území České republiky. Dnešní - v pořadí už šesté - zasedání rady bude řídit místopředseda vlády pro legislativu Pavel Rychetský. Rada by dále měla projednat novelu zákona o penzijním připojištění se státním příspěvkem a zákon o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla.

ČR by měla zavést vízový styk s deseti zeměmi

Česká republika by měla podle návrhu koncepce vízové politiky, jehož schválení odložila vláda na příští týden, zavést vízový styk s deseti státy. První vlna by se podle ministra vnitra Václava Grulicha měla týkat některých bývalých zemí Sovětského svazu, druhá pak Bulharska a Rumunska.

Hrubý státní dluh vzroste letos o 20 procent na téměř 235 miliard korun

Hrubý státní dluh České republiky odhaduje ministerstvo financí k 1.lednu na 193 miliard korun. Do konce letošního roku čeká jeho růst o více než 20 procent - na téměř 235 miliard korun. V rozpočtovém výboru Poslanecké sněmovny to ve středu řekl ředitel odboru státního rozpočtu na ministerstvu financí Eduard Janota.

Michal Kraus: Snižování výdajů na obranu, jak chce KSČM, není reálné

Komunisté svou podporu státnímu rozpočtu podmiňují snížením výdajů na obranu. Tomu nebude podle místopředsedy rozpočtového výboru sněmovny Michala Krause 'ČSSD) pravděpodobně možné vyhovět. Připomněl, že Česká republika se v souvislosti se zájmem vstoupit do Severoatlantické aliance zavázala výdaje na obranu zvyšovat. Michal Kraus se obává, že pokud budou komunisté na svém požadavku trvat, pak se může stát, že přijetí rozpočtu, se schodkem 31 miliard korun, bude ohroženo.

Rozpočtový výbor bude dnes hlasovat o změnách v rozpočtu

V souhrnu o téměř miliardových požadavcích na změny v jednotlivých kapitolách státního rozpočtu na letošní rok bude na svém dnešním zasedání hlasovat sněmovní rozpočtový výbor. Požadavky na finanční přesuny vzešly z jednání jednotlivých parlamentních výborů. Návrhy změn pocházející z výborů sněmovny mají různý rozsah a pohybují se od šesti až sedmi miliónů do čtvrt miliardy korun. Definitivní podobu by poslanci jednotlivým rozpočtovým návrhům měli dát na nadcházející schůzi sněmovny, která bude zahájena v úterý 12. ledna.

KDU-ČSL o koalici s ČSSD ani o odstoupení ministra Dostála podle Jana Kasala nejedná

Úřadující lidovecký předseda Jan Kasal ve středu důrazně odmítl spekulace o tom, že KDU-ČSL podmiňuje svou přítomnost v možné koalici se sociální demokracií odvoláním ministra kultury Pavla Dostála. Žádná jednání strany lidové a ČSSD o koaliční vládě ani o odvolání ministra Dostála se nevedou, řekl ČTK Jan Kasal. Reagoval tak informace, podle nichž hodlají křesťanští demokraté při vyjednávání o vládní koalici usilovat o Dostálův odchod z kabinetu kvůli jeho proticírkevní politice.

Informace o jednání lidovců a sociálních demokratů o možné společné vládě nemá ani předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross. "Nevím o tom, že by běžela nějaká jednání, která by vedla k vytvoření koaliční vlády, a tudíž je naprosto bezpředmětné bavit se o jménech," prohlásil Stanislav Gross.

Mluvčí českých biskupů nesouhlasí s tím, že církevní spolky dostaly, na co mají právo

Mluvčí českých biskupů Daniel Herman nesouhlasí s tvrzením ministra kultury Pavla Dostála, že církve dostaly všechen majetek, na který mají právo. Ze tří tisíc restitučních položek požadovaných po roce 1989 katolickou církví a snížených církví později na necelé dva tisíce se podle jeho slov vrátilo zatím jen kolem dvou set položek. Někdejší církevní lesní a zemědělská půda je navíc blokována zákonem z roku 1991 a nesmí se privatizovat.

Ve veřejnosti převládá podle IVVM nezájem o vztah státu a církve

Ve veřejnosti nyní převládá nezájem o přípravy vzájemných jednání státu a církví. O malé vstřícnosti vlády a církví je přesvědčeno 21 procent dotázaných, 22 procent tyto otázky nedokáže posoudit a čtvrtina se o to nezajímá. Vyplývá to z prosincového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM). Nezájem o problematiku je nejvyšší v severních Čechách.

V příhraničí se Slovenskem bylo zahájeno armádní cvičení

V příhraničí se Slovenskem počátkem týdne začalo armádní cvičení. Vojenské průzkumné jednotky se mají s policií podílet na ostraze hranic před ilegálními přistěhovalci. Informoval o tom ve středu ministr vnitra Václav Grulich a z taktických důvodů odmítl konkretizovat místo cvičení a termín, kdy by mělo skončit. Mluvčí ministra obrany Milan Řepka řekl, že v pohraničí se koná cvičení průzkumných jednotek, při kterém se nepředpokládá žádná cílená spolupráce s policií. Podle něj se dá předpokládat, že cvičení vojáků na hranicích by mohlo trvat týdny.

Škoda Plzeň už obchoduje s novou evropskou měnou

Účet pro obchodování s novou evropskou měnou Euro si už založily společnosti Škoda Trading a Škoda Těžké strojírenství, dceřiné společnosti Škody Plzeň, které svým evropským partnerům nabízejí výrobky s cenou přepočítanou na euro. Pro ČTK to ve středu uvedl mluvčí Škody Plzeň David Soukup. Obchodováním v nové měně se podle něj zmíněným společnostem zjednoduší platební styk a uspoří poplatky za převody.

Na obchodování s euro je připraven i Plzeňský Prazdroj, který si už nový účet založil. Společnost si zatím ponechala u největších odběratelů v zemích Evropy účty v tamních měnách, ale postupně předpokládá přechod na euro.

MFF v Karlových Varech není podle ministra Dostála prioritou

Ministr kultury Pavel Dostál považuje v kultuře za prioritní jiné akce, než Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Když karlovarská nadace tento týden požádala jeho úřad o patnáctimiliónový grant na letošní 34. ročník, poukázal na nízký rozpočet a na to, že neví, kde by na něj vzal peníze. Při rozpadu původní nadace loni na podzim se však finanční pomoci nezříkal.

Tři králové ve středu přišli za dětmi do Thomayerovy nemocnice

Tři králové ve středu dopoledne zavítali do pražské Thomayerovy nemocnice, aby 60 dětem hospitalizovaným na psychiatrickém, neurologickém a chirurgickém oddělení předali trička, knížky a další drobné dárky. Průvod Tří králů připravila mezinárodní katolická organizace Mládež Idente, dárky poskytla Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 a další sponzoři.

Čeští hudebníci sklízejí s gregoriánskými chorály ovace v Izraeli

S mimořádným úspěchem a zájmem publika se setkal v Izraeli český soubor Schola Gregoriana Pragensis. Na koncertech uvádí gregoriánské chorály podle nejstarších pramenů z 9. až 11. století. ČTK o tom ve středu informovalo velvyslanectví České republiky v Izraeli. Jedenáctidenní koncertní turné, které skončí příští pondělí, zorganizovalo velvyslanectví ČR v Tel Avivu a České Aerolinie.

Český tenista Petr Korda začal znovu zvažovat ukončení kariéry

Český tenista Petr Korda, který byl před dvěma týdny potrestán za prokázané užití dopinku odebráním bodů a finanční odměny z loňského Wimbledonu, začal po překvapivé úterní porážce v prvním kole turnaje v Dauhá znovu uvažovat o ukončení své kariéry. Nadále trvá na své dopinkové nevině a hodlá dokázat, že vše, čeho kdy dosáhl, je výsledkem poctivého tréninku. Velkou naději očistit svou pověst bude mít na nadcházejícím úvodním grandslamovém turnaji sezóny Australian Open, který loni vyhrál.

Šestou etapu Rallye Granada-Dakar vyhrál na kamiónech Moskovskich

Až v pozdních večerních hodinách dojely do cíle šesté etapy Rallye Granada-Dakar kamióny. Na 458 kilometrech rychlostních zkoušek, jež přivedly soutěžící na mauritánském území z Ataru do Tidžikži, byl nejrychlejší Rus Viktor Moskovskich na kamazu. Přestože obhájce prvenství a čtyřnásobný vítěz rallye Karel Loprais s kolegy Radomírem Stachurou a Josefem Kalinou nabrali s tatrou na konečném čtvrtém místě na vítěze manko 14 minut a 15 sekund, zůstávají v čele průběžného pořadí.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes zataženo až oblačno, občas s přeháňkami, které budou od vyšších poloh přecházet ve sněhové. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.