Zprávy čtvrtek, 09. července 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobněji:

Smlouva mezi ČSSD a ODS podepsána

Opoziční smlouvu podepsali dnes v Poslanecké sněmovně předsedové ČSSD a ODS Miloš Zeman a Václav Klaus. Smlouva fakticky umožňuje vznik menšinové vlády ČSSD, neboť ODS se zaručí, že takový kabinet bude tolerovat. ČSSD a ODS se zavázaly, že sociální demokracie ustaví menšinovou vládu a ODS obsadí místa předsedů obou komor parlamentu a bude zastávat místa vedoucích kontrolních orgánů Poslanecké sněmovny. Obě strany se ve smlouvě zavázaly, že po dobu volebního období sněmovny žádná z nich nevyvolá hlasování o nedůvěře vládě ani nevyužije ústavních možností k rozpuštění Poslanecké sněmovny a nepodpoří hlasováním ani návrhy, které předloží jiný politický subjekt.

Vrcholné orgány České strany sociálně demokratické a Občanské demokratické strany vzájemnou smlouvu schválily již ve středu. "Pokud se tato smlouva osvědčí, nemáme námitky proti tomu, aby pokračovala i ve volbách v roce 2002..., záleží na voličích, zda tyto dvě strany budou i nadále nejsilnějšími politickými stranami v České republice," řekl ve středu na tiskové konferenci předseda ČSSD Miloš Zeman, kterého prezident Václav Havel pověřil jednáním o nové vládě. Podle Miloše Zemana má smlouva vyjádřit vůli převažující části českých voličů, ať už byli nakloněni té či oné politické straně a má svým způsobem usměrnit vztah mezi mírou politického vlivu a mírou voličské podpory.

V reakci na dohodu ČSSD a ODS oznámily už v úterý dvě menší politické strany KDU-ČSL a Unie svobody, že vstoupí do opozice. Miloš Zeman nepovažuje za nutné uzavírat s Unií svobody, lidovci ani komunisty obdobné procedurální dohody. "Hodláme o každém zákonu jednat se všemi parlamentními stranami a ucházet se o jejich podporu těchto zákonů, aniž by přitom docházelo k jakýmkoliv trvalým dohodám," uzavřel šéf budoucí vládní strany.

KDU-ČSL ani ČSSD nemohou za to, že nebude většinová vláda

Křesťanští demokraté ani sociální demokraté nemohou podle předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe za to, že se nakonec nepodařilo sestavit většinovou vládu. Josef Lux ve středu na schůzce s představiteli sociální demokracie jejich předsedovi Miloši Zemanovi zopakoval, že lidovci menšinový kabinet, opírající se o toleranci Občanské demokratické strany, nepodpoří. Podle něj menšinová vláda sociálních demokratů, jimž vládnutí umožní opoziční smlouva s ODS, nebude příliš stabilní.

Unie svobody se musí rozhodnout, jakou politiku chce

Předseda KDU-ČSL Josef Lux vybídl Unii svobody, aby se rozhodla, jakou politiku vlastně chce. Podle Luxe je právě unie viníkem nezdaru jednání o trojkoalici ČSSD, lidové strany a Unie svobody, protože neuměla překročit svůj stín a nedokázala si sama uspořádat své názory a roztříštěnost. Josef Lux soudí, že se unie bude muset rozhodnout, zda se její členové budou chtít znovu vrátit "do náruče ODS nebo dělat samostatnou politiku". Šéf KDU-ČSL odmítá, že by v povolebních jednáních selhala i jeho strana, například proto, že "překombinovala" svůj postup. Trvá na tom, že postoj KDU-ČSL byl velmi konzistentní a byla jednou z mála politických stran, která hovořila stejně před volbami i po volbách.

Pod Josefem Luxem se předsednická židle nekymácí

Přestože KDU-ČSL nebude v příští vládě, nechystá se u lidovců žádné zemětřesení. Podle jejich místopředsedy Jana Kasala není důvod, aby předseda Josef Lux ze své funkce odešel, ačkoli lidovci po šesti letech ve vládě odcházejí do opozice. Po odchodu předsedy Luxe nevolá ani další místopředseda Vilém Holáň. I podle samotného Luxe se výměna stranických špiček nechystá. Na otázku, zda je pozice vedení lidové strany pevná, odpověděl Lux lakonicky: "Je".

Také unionisté tvrdí, že pozice Jana Rumla je pevná

Postavení Jana Rumla ve vedení Unie svobody není odchodem strany do opozice ohroženo a neměnné stanovisko unie nepodílet se a ani netolerovat vládu ČSSD je výsledkem většinového názoru členské základny. V rozhovoru pro ČTK se na tom ve středu shodli místopředseda strany Petr Matějů, dosavadní ministr obrany Michal Lobkowicz a členové vedení poslaneckého klubu strany Pavel Pešek a Ivana Hanačíková.

Z jednání vlády

Maximálně 15-ti milióny korun záruky na jeden projekt bude stát ručit rizikovému kapitálu pro malé a střední podniky. Vyplývá to ze zásad programu, který ve středu schválila vláda. Ještě v letošním roce bude uvolněno 50 miliónů korun na systém státních záruk rizikovému kapitálu za projekty malých a středních firem. Program musí ministerstvo průmyslu a obchodu konkretizovat do 31. srpna letošního roku.

Ministři také schválili likvidaci Cestovní kanceláře mládeže. Její činnost bude okamžitě zastavena a likvidace bude probíhat tři roky do roku 2001.

Tošovského kabinet dále přijal Státní program na podporu úspor energie a využití alternativních zdrojů energií, který připravila ministerstva průmyslu a obchodu a životního prostředí. Program obsahuje třiačtyřicet bodů, polovina z nich se týká investic do podpory úsporných opatření, nechybějí ani body o podpoře vzdělání a výzkumu v oblasti energetiky a návrhy na legislativní změny.

Vláda přerušila jednání o návrhu zákona, který má stanovit povinné pojištění cestovních kanceláří proti následkům případné insolvence. Návrh byl totiž v jedné své části v rozporu s připravovaným rekodifikovaným zněním občanského zákoníku. I po přepracování, které má ministerstvo pro místní rozvoj vládě předložit do 30. července, by však podstata zákona měla zůstat zachována.

Vývoj inflace

Úhrnný index spotřebitelských cen vzrostl letos v červnu proti květnu o 0,3 procenta, proti červnu 1997 dosáhl 12 procent. Míra inflace vyjádřená zvýšením průměrné cenové hladiny za posledních dvanáct měsíců proti předchozím dvanácti měsícům činila v červnu 11,5 procenta. Tzv. čistá inflace dosáhla v červnu proti květnu 0,4 procenta, proti červnu minulého roku 6,5 procenta. Informace Českého statistického úřadu dnes ČTK poskytl jeho tiskový mluvčí Josef Zábranský.

Míra nezaměstnanosti

Míra registrované nezaměstnanosti v ČR činila k 30. červnu letošního roku 5,6 procenta a ve srovnání s letošním květnem vzrostla o 0,3 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku míra nezaměstnanosti vzrostla o 1,6 procenta. Údaje dnes ČTK poskytl tiskový odbor ministerstva práce a sociálních věcí. Nejnižší míra nezaměstnanosti - 0,8 procenta - byla v okrese Praha-východ, v hlavním městě Praze činila 1,3 procenta. Naopak více než desetiprocentní míru nezaměstnanosti vykázaly okresy Most (13,6 procenta), Chomutov (12,2), Louny (12,0), Karviná (11,6), Teplice (10,8 procenta) a Přerov (10,3 procenta).

Miloš Zeman svolal ustavující schůzi sněmovny na 15. července

Předseda sociální demokracie a šéf dolní komory parlamentu v minulém funkčním období Miloš Zeman svolal ustavující schůzi nové sněmovny na 15. července. Oznámil to ve středu šéf Zemanova sněmovního sekretariátu Karel Březina.

Prezident vyhlásil senátní a obecní volby na 13. a 14. listopadu

Prezident republiky Václav Havel vyhlásil volby do Senátu ve volebních obvodech, kde končí senátorům jejich volební období, na 13. a 14. listopadu. Na tento termín stanovil prezident Havel i volby do zastupitelstev v obcích. Ve středu o tom informoval vedoucí tiskového oddělení prezidentské kanceláře Martin Krafl.

Menšinová vláda je podle odborů jediné realizovatelné řešení

Vytvoření menšinové vlády sociálních demokratů přivítal místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Podle něj je to zřejmě jediné realizovatelné řešení, i když on sám by dal přednost koaliční vládě sociálních demokratů a lidovců. Za to, že taková vláda pravděpodobně nevznikne, nese podle něj odpovědnost Unie svobody. Milan Štěch dále připomněl, že existuje platforma pro to, aby sociální demokraté a odboráři hledali řešení přijatelná pro obě strany. Jejich programy totiž nejsou v rozporu a v řadě věcí jsou dokonce shodné nebo velmi blízké.

Podnikatelé a analytici soudí, že ČSSD bude pokračovat v reformách

Podnikatelé a analytici se shodují na tom, že sociální demokraté budou asi pokračovat v reformách. Podle jejich názoru pravděpodobná menšinová vláda sociální demokracie s podporou ODS naváže na započatý proces privatizace a deregulací. Její manévrovací prostor bude relativně úzký. Bez ohledu na předvolební sliby a programy si totiž ekonomická realita vynutí jak reformu veřejných financí, tak dokončení privatizace.

Podle politologů menšinová vláda ČSSD nevydrží celé volební období

Pravděpodobná menšinová vláda ČSSD opřená o podporu ODS nevydrží podle některých politologů celé volební období. Stabilita vlády sociálních demokratů závisí na konkrétní spolupráci s ODS. "Vznáší se nad ní Damoklův meč v podobě dobré vůle ODS," řekl ve středu na dotaz ČTK prezidentův poradce Jiří Pehe. Zatímco podle něj by menšinová vláda ČSSD mohla vydržet minimálně jeden rok, politolog Bohumil Doležal stejně jako Oskar Krejčí jí dávají životnost dva roky. Vedoucí Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK Rudolf Kučera je narozdíl od svých kolegů v této otázce optimističtější, neboť by podle něj sociální demokraté mohli vládnout až tři roky.

Jacques Rupnik skepticky o menšinové vládě tolerované ODS

Skeptický je k menšinové vládě tolerované ODS francouzský politolog Jacques Rupnik. Pokládá ji za nouzové a křehké řešení, které je zcela nevýhodné pro sociální demokracii. Představa, že toto je recept na politickou stabilitu je podle Rupnika nesmysl. Bude to vláda, která bude mít zcela svázané ruce: jedna strana bude mít odpovědnost a druhá ne, jedna strana bude vládnout a nebude mít prostředky k vládnutí a druhá bude jen počítat body, které vládní strana bude ztrácet. Navíc tato vláda nastupuje ve velice špatné hospodářské situaci, kterou po sobě nechala Klausova moc. Před volbami se o tom nemluvilo, ale teprve teď se začne debatovat o tom, že Česká republika je jedinou zemí v oblasti s negativním hospodářským růstem a s významným deficitem rozpočtu a zahraničního obchodu.

Podniky očekávají zásadní změny legislativy v placení pohledávek

Podniky očekávají od připravované vlády sociálních demokratů zásadní změny legislativy v placení pohledávek a postihu neplatičů. V tom smyslu se ve středu vyslovil generální ředitel akciové společnosti Stock Plzeň Martin Petrášek. Jak dále řekl, je přesvědčen, že sociální demokracie má zdravé, racionální jádro, které bude schopno vést stát v prostředí tržní ekonomiky. Podle jeho slov však ČSSD potřebuje partnera z pravicové strany politiky, který by korigoval a eliminoval případné okrajové levicové tendence. Zbrojovka Vsetín očekává od vlády ČSSD především rozvoj průmyslu.

Nový ministr zdravotnictví musí udělat inventuru majetku

Pokud se novým ministrem zdravotnictví stane sociální demokrat, čeká zdravotnictví důkladná inventura veškerého majetku. Prohlásil to ve středu odborný mluvčí ČSSD pro zdravotnictví a pravděpodobně také budoucí ministr Ivan David. Vadí mu totiž, že neexistuje přehled o tom, jak se prováděla privatizace ve zdravotnictví. Podle něj byly některé objekty určeny k privatizaci a je nutno zjistit, zda byly předány, zda za ně bylo zaplaceno a zda je dodržován splátkový kalendář.

Eduard Zeman bude pravděpodobně ministrem školství

Pravděpodobně jediným relevantním kandidátem České strany sociálně demokratické na funkci ministra školství je poslanec a odborný mluvčí sociálních demokratů v oblasti školství Eduard Zeman. ČTK to potvrdil nejen zdroj z Lidového domu, který si nepřál být jmenován, ale i sám Eduard Zeman, který podle vlastních slov neví o žádném vážném kandidátovi, s nímž by se dlouhodobě počítalo. Připouští však, že oficiální nabídku od předsedy Miloše Zemana zatím nedostal. Eduard Zeman by jako ministr školství zvýšil především objem financí do školství z dnešních 4,2 procenta hrubého domácího produktu až na šest procent hrubého domácího produktu. Jak uvedl, s ministrem školství Janem Sokolem se shodl na tom, že důležitým ukazatelem je i poptávka po absolventech jednotlivých oborů na trhu práce, a schvaluje spolupráci školských úřadů s úřady práce, kterou Jan Sokol zavedl.

Pavel Dostál chystá na ministerstvu změny a kontroly grantů

Ministerstvo kultury, pokud v jeho čele stane za sociální demokraty Pavel Dostál, čeká v příštích týdnech zavedení zcela jiné organizační struktury. ČTK to ve středu řekl Pavel Dostál, který se jako jediný kandidát téměř jistě stane ministrem kultury. Zřejmě budou padat i hlavy, protože nový ministr si s sebou přivede tým odborníků, kteří s ním spolupracovali na programu pro prvních sto dní práce ministerstva.

Ministerstvo dopravy a spojů nejprve rozpracuje dopravní politiku

Ministerstvo dopravy a spojů bude pod vedením sociálního demokrata rozpracovávat dopravní politiku, která by měla být určující pro podnikání v resortu. Pro ČTK to ve středu uvedla dosud stínová ministryně dopravy ČSSD Květoslava Kořínková, která patří vedle předsedy dopravní komise ČSSD Antonína Peltráma k horkým kandidátům na tuto ministerskou funkci. Prioritní jsou podle ní věcné úkoly a jejich řešení odpovídající programovému prohlášení vlády a přípravě rozpočtu. Jim bude nutné podřídit organizační a personální změny. Lze čekat přehodnocení počtu pracovníků v útvarech, dodala Květoslava Kořínková.

DEU vyzývá k vytvoření platformy stran jako protiváhy ODS a ČSSD

Demokratická unie vyzývá k vytvoření platformy stran jako protiváhy ODS a ČSSD. DEU se totiž podle slov svého předsedy Ratibora Majzlíka obává uzavření politické scény, kterou dvě nejsilnější strany zcela ovládnou. Podle názoru Demokratické unie je spojenectví sociálních demokratů a ODS, které má vyústit v menšinovou vládu sociální demokracie tolerovanou ODS, zradou voličů. Údajná snaha představitelů obou stran o vytvoření dlouhodobé stability pak v sobě skrývá faktickou snahu o diktát.

Krizový štáb odborových svazů se sejde opět 14. července

Odborové svazy sdružující rozpočtové a příspěvkové organizace chtějí co nejdříve o svých požadavcích diskutovat s novým kabinetem. Trvají na požadavku dvacetiprocentního zvýšení mzdových tarifů. Ve středu se na tom shodli členové krizového štábu. O tom, jakým způsobem budou jeho splnění prosazovat, budou jednat na dalším zasedání štábu, které je plánováno na 14. července.

Česká armáda a NATO vytvoří společnou pracovní skupinu

Jednáním s náčelníkem generálního štábu české armády Jiřím Šedivým ve středu zahájil vrchní velitel spojeneckých sil ve střední Evropě Joachim Spiering dvoudenní návštěvu České republiky. Oba se shodli na vytvoření společné pracovní skupiny příslušníků české armády a NATO. Ta by měla posuzovat problémy vzájemné spolupráce a pomoci při řešení otázek souvisejících se začleňováním české armády do NATO. Dnes bude generál Spiering jednat s prvním náměstkem ministra obrany Jaromírem Novotným.

V případě, že všechny členské státy ratifikují rozšíření NATO o Českou republiku, Polsko a Maďarsko, stane se ČR společně s oběma kandidátskými státy členem aliance v dubnu příštího roku, kdy se bude slavit 50. výročí založení NATO. K 1. dubnu 1999 by měla podle koncepčních záměrů česká armáda vyčlenit v rámci sil okamžité reakce jednu rotu chemické ochrany s podpůrnými logistickými prvky a jednu vrtulníkovou letku.

Českou republiku navštíví singapurský prezident

Do České republiky dnes večer přijede na čtyřdenní oficiální návštěvu singapurský prezident Ong Teng Cheong se svou chotí. Prezident ostrovního státu v jihovýchodní Asii se setká se svým českým protějškem Václavem Havlem a s ministerským předsedou Josefem Tošovským.

Dva nové sezónní hraniční přechody s Rakouskem oficiálně otevřeny

Dva nové sezónní hraniční přechody s Rakouskem, Ježová (okres Český Krumlov) - Iglbach a Koranda - St. Oswald bei Haslach, které turistům umožní nepřerušené putování podél Schwarzenberského plavebního kanálu, byly ve středu odpoledne otevřeny za účasti zástupců České republiky a Rakouska. Oba přechody, určené pouze pro pěší a cyklisty, jsou otevřeny do 31. října denně od 08:00 do 20:00. Kromě občanů České republiky a Rakouska je mohou použít jen občané těch států, které nemají vízovou povinnost vůči naší republice a zemím Evropské unie.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, většinou déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 15 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.