Zprávy čtvrtek, 09. prosince 1999

Premiér Miloš Zeman oznámil změny ve vládním týmu

V české vládě dojde k personálním změnám. Oznámil to ve středu po schůzce s prezidentem Václavem Havlem premiér Miloš Zeman. Po očekávané rezignaci ministra zdravotnictví Ivana Davida povede dočasně resort vicepremiér Vladimír Špidla. Prezident Havel se s ministrem Davidem setká dnes. Nepodá-li David rezignaci sám, požádá prezident premiéra, aby jej odvolal.

Ministr zahraničí Jan Kavan nahradí ve funkci bývalého vicepremiéra pro zahraniční a bezpečnostní politiku Egona Lánského. Zeman navíc splnil prezidentovo přání z minulého týdne a stane se šéfem vládního výboru pro evropskou integraci, který až do svého odvolání vedl Lánský.

Sněmovna v prvním čtení zamítla druhou verzi rozpočtu na rok 2000

Poslanecká sněmovna ve středu opětovně nechválila v prvním čtení vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2000. V pořadí už druhá předloha počítala s celkovými příjmy 588,1 miliardy korun, výdaji 630,1 miliardy korun a schodkem 42 miliardy korun. Proti postoupení rozpočtu do druhého čtení hlasovalo 101 poslanců ze 198 přítomných. Pro hlasovalo 97 poslanců. ČR se tak s největší pravděpodobností nevyhne rozpočtovému provizoriu.

Těsným poměrem hlasů zamítla Poslanecká sněmovna v prvním čtení vládní návrh zákona o přiznání k majetku. Předloha měla uzákonit povinnost podávat majetková přiznání u osob, jejichž majetek přesáhne hodnotu deseti miliónů korun. Poslanci ODS a Unie svobody předlohu kritizovali s tím, že pouze zbytečně ukládá občanům další daňovou povinnost a porušuje soukromí občanů.

Sněmovna zamítla i vládní návrh zákona na zavedení registračních pokladen. Kabinet chtěl předlohou zamezit krácení daňových příjmů a posílit tak příjmovou stránku státního rozpočtu. Podle demokratické opozice by byli zákonem postiženi drobní podnikatelé.

Počet krajů, na které se má od 1. ledna rozdělit Česká republika, se ani po jednání Poslanecké sněmovny nemění. Zákonodárci totiž neschválili návrh ústavního zákona z dílny 28 poslanců ČSSD, podle kterého měl jejich počet klesnout ze 14 na 9.

Podle premiéra Zemana není neschválení druhého rozpočtu důvodem pro demisi

Podle premiéra Miloše Zemana není důvodem pro demisi vlády neschválení druhého rozpočtu. Kabinet bude popřípadě vládnout na základě rozpočtového provizoria. Neschválení rozpočtu však sníží podle něj kredibilitu republiky a především přiliv zahraničních investic. To ve svém důsledku bude znamenat zvýšení jejich úrokových sazeb a tak i další zátěž pro státní rozpočet.

Názory na rozhodnutí sněmovny, která opět zamítla vládní návrh státního rozpočtu, se různí. Pravicoví poslanci byli spokojeni, že se jim rozpočet podařilo odmítnout, levicoví zákonodárci hovořili o nezodpovědnosti odpůrců rozpočtu.

Václav Klaus ekonomické dopady zamítnutí státního rozpočtu nepřeceňuje

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus nepřeceňuje negativní ekonomické dopady, které může mít zamítnutí vládního návrhu státního rozpočtu na rok 2000. Připomněl, že rozpočtové provizorium, které ČR od 1. ledna čeká, již země zažila. "Rozpočtové provizorium bylo v loňském roce zhruba měsíc a myslím, že to nikdo ani nezaregistroval," řekl Klaus ČTK. Dodal však, že pro stát je pochopitelně lepší, když má schválený rozpočet. Před negativními ekonomickými důsledky provizoria shodně varovali ministr financí Pavel Mertlík i premiér Miloš Zeman, podle kterých může tento stav mimo jiné oslabit důvěru zahraničních investorů.

Senát schválil novelu, která pomůže rodinám s postiženými dětmi

Novelu zákona o sociálním zabezpečení ve znění navrženém Poslaneckou sněmovnou ve středu schválil Senát. Norma by měla pomoci rodinám, které pečují o postižené děti i poté, co dosáhnou 18ti let. Úprava zákona zajišťuje, aby postižený i po dovršení plnoletosti mohl až šest hodin denně pobývat v denním stacionáři či jiném odborném zařízení, aniž rodina ztratí nárok na státní finanční příspěvek.

Senát také schválil novelu zákona o mimosoudních rehabilitacích, prodlužující termín pro předložení žádosti o odškodnění z 31. prosince 1992 na 31. prosinec 2000. Lidé, které bývalý komunistický režim umístil do vojenských táborů nucených prací a pomocných technických praporů, by tak mohli žádat o odškodnění až do konce příštího roku. Novelu zákona musí ještě posoudit a podepsat prezident Václav Havel.

Týž den senátoři schválili návrh zákona o veřejném ochránci práv, tedy ombudsmanovi, a to ve znění, které mu postoupila Poslanecká sněmovna. Zákon podpořilo 36 ze 62 přítomných senátorů.

Ruské ultimátum vůči Čečencům je podle prezidenta Havla nepřijatelné

Prezidenti České republiky a Mongolska Václav Havel a Nacagín Bagabandi odmítli ve středu v Praze postup Ruska vůči obyvatelům Čečenska. Vyzvali dále Moskvu, aby konflikt řešila prostřednictvím politických jednání. Pondělní výzva Ruska obyvatelům Grozného, podle níž budou považováni za teroristy a zlikvidováni, pokud neopustí město, se jeví českému prezidentovi naprosto hrůzostrašná a nepřijatelná. Také jeho mongolský protějšek, který ve středu na Pražském hradě zahájil svou státní návštěvu České republiky, navrhuje řešit veškeré spory společnými jednáními a v úctě k lidským právům.

O parlamentní spolupráci jednal ve středu mongolský prezident Nacagín Bagabandi s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. Ten řekl, že před několika týdny pobývala ve sněmovně na měsíční stáži dvojice úředníků mongolského zákonodárného sboru. "Chtějí navázat na minulé vztahy, ale uvědomují si, že to musí být novým způsobem," uvedl Klaus obecně k česko-mongolským vztahům. Dodal, že všechny vztahy už "nejdou shora, ale zdola".

Ministr Jan Kavan jednal ve Švédsku o vzájemných vztazích a nabídce švédských stíhaček

Vztahy České republiky s Evropskou unií, česko-švédské vztahy a nabídka švédských stíhaček JAS 39 Gripen pro přezbrojení letectva české armády byly hlavními tématy, kterým se při své jednodenní návštěvě Stockholmu věnoval ve středu český ministr zahraničí Jan Kavan. Ten se během dne setkal se švédskou vicepremiérkou Lenou Hjelmovou-Wallénovou, s ministrem obrany Björnem von Sydowem a ministryní zahraničních věcí Annou Lindhovou. Při zmínce o stíhacích letounech JAS 39 Gripen informoval Kavan švédského ministra obrany o tom, že česká vláda se otázkou zabývá a nabídky všech zúčastněných kandidátů studuje. Konečné rozhodnutí však padne až v příštím roce či nejpozději do příštích parlamentních voleb v České republice, řekl Kavan.

Armáda má o radar Komár-2 zájem, čeká jen na výsledky zkoušek

Česká armáda má podle mluvčího ministra obrany Milana Řepky zájem o nový mobilní radiolokátor Komár-2, jehož vývoj ukončila pardubická firma T.E.S.L.A CZ. Řepka ČTK řekl, že ministerstvo obrany s rozhodnutím o nákupu lokátoru čeká na výsledky zkoušek, které dosud nebyly zahájeny. Podle něj by se o zavedení nového radiolokátoru do výzbroje české armády mohlo rozhodnout na počátku příštího roku.

Soudkyně Ústavního soudu Iva Brožová rezignovala na svou funkci

Na svoji funkci ve středu rezignovala soudkyně Ústavního soudu Iva Brožová. Prezident Václav Havel vzal její rozhodnutí na vědomí. Důvody rezignace prezidentská kancelář neuvedla. Místopředseda Ústavního soudu Miloš Holeček řekl, že soudkyně Brožová je už několik měsíců v pracovní neschopnosti.

ČR je připravena k jednáním o smlouvě s Vatikánem

Česká republika je podle názoru katolické církve připravena k jednáním o mezistátní smlouvě s Vatikánem. Papeže Jana Pavla II. by o tom měl podle církevních zdrojů při nadcházející oficiální návštěvě Vatikánu informovat prezident Václav Havel. Spolu se Slovinskem je ČR poslední z postkomunistických zemí, která na toto téma dosud nezahájila rozhovory. "Smlouva na mezinárodní úrovni o vztahu České republiky a katolické církve je ovšem ve hře od samého počátku jednání o postavení církví ve společnosti, takže nyní jsme ve fázi konkretizace toho, na čem se pracuje nejméně dva roky," řekl ve středu na dotaz ČTK mluvčí České biskupské konference Daniel Herman.

Míra nezaměstnanosti v ČR se v listopadu zvýšila na 9,0 procenta

V České republice se míra nezaměstnanosti zvýšila za listopad na rovných devět procent. Zatímco na konci října činila 8,9 desetin procenta, vzrostl počet žadatelů o práci o více než 1900 osob. V současné době evidují úřady práce v celé republice více než 480 tisíc osob bez práce. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí se jejich počet zvýšil oproti minulému roku o více než 100 tisíc. Nejnižší míra nezaměstnanosti je v okrese Praha západ, kde činí pouhá dvě a půl procenta. Patnáct okresů však vykazuje míru vyšší než 15 procent. Nejvyšší nezaměstnanost je tradičně na severu Čech a Moravy. Na Mostecku činí 19 a půl procenta a Ostrava vykazuje patnáct a půl procenta.

Meziroční inflace v listopadu - 1,9 procenta

Čistá inflace vzrostla v listopadu v porovnání s říjnem o 0,3 procenta. Podle středečních údajů Českého statistického úřadu to ve srovnání se stejným obdobím loňského roku činí 0,6 procenta. Vlivem inflace došlo i k mírnému nárůstu spotřebitelských cen. Jejich meziměsíční růst činí 0,2 % a meziroční dokonce 1,9 procenta. Podle viceguvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy stojí za vývojem tak zvaná dovezená inflace. Jedná se především o růst dovozních cen a to zejména ve vztahu k cenám ropy. Do budoucna se však podle jeho slov nepočítá ve vývoji inflace s dramatickými zlomy.

Podle průzkumu IVVM je se svou životní úrovní spokojeno 55 procent obyvatel ČR

Se svou životní úrovní je v současné době spokojeno 55 procent obyvatel ČR. Za spíše špatnou ji považuje 35 procent občanů, devět procent lidí hodnotí svou životní úroveň jako velmi špatnou. Vyplývá to z výsledků listopadového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění, jehož výsledky získala ČTK. Podíl občanů spokojených se svou životní úrovní je podle průzkumu delší dobu stabilní, v posledních třech měsících však přibývá lidí, kteří své životní podmínky hodnotí jako velmi špatné.

Do seznamu UNESCO byla vybrána tři česká výročí

Tři česká výročí zařadila Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) na prestižní seznam významných dat, která svým jménem v příštích dvou letech podpoří. Listopadová generální konference UNESCO vybrala 700. výročí kutnohorského Královského horního zákoníku (Ius regale montanorum), 150. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka (7. března) a 150. výročí narození a sté výročí smrti hudebního skladatele Zdeňka Fibicha (21. prosince a 15. října).

AVU pořádá sympozium o českém umění v posledních 60 letech

Několik desítek umělců a teoretiků umění v Praze diskutuje o českém umění v letech 1939 až 1999. Sympozium s názvem "Programy a impulzy" potrvá v Akademii výtvarných umění do čtvrtka. Dvoudenní konference by měla dát prostor ke konfrontaci názorů a otevřít diskusi o tom, které programy, ideologie či impulsy poválečné doby formovaly a formují umění.

Přehlídka filmů režiséra Menzela v USA byla prodloužena

Retrospektiva sedmi filmů českého režiséra Jiřího Menzela, která v září zahájila své putování po severoamerickém kontinentu v kanadském Montrealu, byla díky velkému zájmu amerických filmových klubů prodloužena o další zastávky. V rámci přehlídky, kterou připravilo České centrum za podpory newyorského konzulátu ČR, se promítají filmy Ostře sledované vlaky (1966), Rozmarné léto (1967), Skřivánci na niti (1969), Postřižiny (1980), Slavnosti sněženek (1983), Vesničko má středisková (1985) a Život a neuvěřitelná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina (1993).

Počasí

Polojasno, během dne od severozápadu přibývání oblačnosti a později v Čechách místy déšť nebo přeháňky. Denní teploty 5 až 9 stupňů Celsia. Jihozápadní až jižní vítr 4 až 8 metrů za sekundu.

Tolik zprávy Radia Praha.