Zprávy čtvrtek, 10. června 1999

A nyní podrobněji:

Prezident se obává o tempo přibližování ČR k Evropské unii

Prezident Václav Havel se obává o tempo přibližování českého právního řádu s normami Evropské unie vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna v úterý odmítla přijmout vládní návrh ústavních změn. Vláda jimi chtěla posílit své pravomoce přijímáním nařízení s mocí zákona, čímž chtěla čelit pomalému procesu přejímání zákonů kompatibliních s evropskými standardy. Po středeční schůzce s premiérem Milošem Zemanem prezident Havel naznačil, že další cestou k urychlení příprav České republiky na členství v unii by mohla být změna současného menšinového kabinetu na "sebevědomou vládu většinovou."

Václav Havel rovněž soudí, že Česká republika by měla mít v mírových jednotkách v Kosovu KFOR větší zastoupení než stopadesátičlennou průzkumnou rotu, kterou hodlá na Balkán vyslat vláda. Měl tak v této věci jiné představy než jeho dnešní host premiér Miloš Zeman, podle něhož Česká republika nemá peníze na větší vojenskou účast na Balkáně. Zeman se domnívá, že když poslanci "pokrytecky" odmítli navýšit rozpočet o jednu miliardu na pomoc kosovským uprchlíkům, těžko se najdou další peníze pro provoz českého vojenského praporu v jednotkách KFOR. Uvedl, že šestnáctiměsíční pobyt roty bude stát státní rozpočet 600 miliónů korun, zatímco prapor by stál 2,2 až 2,5 miliardy korun. Prezident si však stál za svým názorem a na Zemanova slova reagoval poznámkou, že "ten strašně drahý prapor by stál pět procent daňových úniků". Uvedl, že každá investice do míru v Evropě se budoucím generacím několikanásobně vrátí.

Zahraniční výbor Senátu podpořil vyslání průzkumné roty do Kosova

Vyslání české průzkumné roty a dopravního letounu An-26 do Kosova v rámci operace Joint Guardian jednomyslně podpořil senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Předseda výboru Michael Žantovský a někteří další senátoři uváděli, že příspěvek České republiky do sil KFOR považují za "ne zcela dostačující". Ministr obrany Vladimír Vetchý, který přišel výbor s vládním návrhem na vyslání roty seznámit, ale v jeho prospěch argumentoval nedostatkem peněz na rozsáhlejší pomoc. Horní komora parlamentu zařadila vyslání vojenské jednotky do mezinárodních mírových sil KFOR jako poslední bod své schůze.

Armáda je schopna vyslat větší jednotku, než je rota

Česká armáda je podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého schopna vyslat do sil KFOR i větší jednotku, než je zesílená rota. Armáda původně připravila až 15 variant českého příspěvku pro KFOR, vláda však nakonec po zvážení všech hledisek, především finančních, vybrala ze tří konečných možností vyslání průzkumné roty, řekl na středeční tiskové konferenci Šedivý. "Stát má určité limity," prohlásil generál. Zdůraznil, že český kontingent v misi SFOR v Bosně se vzhledem k počtu obyvatel a velikosti armády řadí k největším. Dodal také, že v Albánii v silách AFOR působí polní nemocnice, kterou NATO vysoce hodnotí.

Návrh rezoluce RB OSN je podobný česko-řecké iniciativě

Návrh společné rezoluce Rady bezpečnosti OSN k řešení situace v jugoslávské provincii Kosovo se podle ministra zahraničí Jana Kavana ve většině podstatných bodů shoduje s argumenty česko-řecké iniciativy k řešení jugoslávského konfliktu. Kavan ČTK řekl, že úterní dohodu šéfů diplomacie zemí skupiny G8 i text návrhu uvítal. Česko-řecká iniciativa se u některých českých politiků setkala s tvrdou kritikou. Podle Kavana však vycházela ze stejných principů jako rezoluce, navrhovala velmi podobný logický sled i časový harmonogram řešení a kroky k ukončení konfliktu. "To znamená i roli rezoluce Rady bezpečnosti OSN a návaznost na rezoluci - stahování vojsk, zastavení bombardování, rozmíštění mezinárodních sil OSN a roli NATO," řekl Kavan. Rezoluci musí nyní Rada bezpečnosti OSN schválit.

Politici ČSSD jedou do JSR kvůli akci "1000 dětí na prázdniny"

Poslední organizační detaily prázdninového pobytu tisíce jugoslávských dětí v ČR pojede v noci ze čtvrtka na pátek do Bělehradu dohodnout skupina sociálních demokratů vedená předsedou severočeské ČSSD Jaroslavem Foldynou. ČTK předseda řekl, že se jeho humanitární mise snaží v Jugoslávii od počátku spolupracovat s každým bez rozdílu politické příslušnosti. Kromě zástupců červeného kříže se Foldynova mise v souvislosti s prázdninovým pobytem jugoslávských dětí v ČR setká s bělehradským primátorem, předsedou městského zastupitelstva, se známým opozičním vůdcem Vukem Draškovičem a předsedou jugoslávské sociální demokracie Vukem Obradovičem. Přijme je i ministryně zdravotnictví Leposava Miličevičová.

Kosovští uprchlíci ve Vidnavě sestavili fotbalové mužstvo

Kosovští Albánci, kteří dlouhé dny tráví v uprchlickém táboře ve Vidnavě na Jesenicku, zahánějí nudu sportem. Muži z tábora v minulých dnech sestavili fotbalové družstvo a každý den trénují, protože v srpnu je čeká první turnaj. Místní policisté je pozvali na turnaj, kterého se kromě českých družstev mají zúčastnit i sousedé z nedalekého Polska. "Díky aktivitě našeho sociálního pracovníka se podařilo sestavit fotbalové mužstvo, kam se přihlásilo 26 klientů z tábora," řekla ČTK ředitelka zařízení Dana Timbarisová. "Zatím se však potýkáme s nedostatkem sportovního vybavení, chybí nám kopačky, míč či dresy," podotkla. Podle šéfky Správy uprchlických zařízení Miluše Dohnalové se už přihlásil sponzor, který vybavení poskytne.

Šedivý hovořil s generálem Barilem o profesionalizaci armády

Problémy s přechodem k profesionální armádě a možnostmi profesionalizace českých ozbrojených sil se ve středu zabývali náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý a jeho kanadský protějšek Maurice Baril. Generálové hovořili také o integraci české armády do struktur NATO a řešení konfliktu v jugoslávské provincii Kosovo. "Shodli jsme se na tom, že budoucnost je v tom, aby se stabilizoval velitelský sbor a aby se dobudoval, jak předpokládáme, poddůstojnický sbor české armády," řekl Šedivý. Nedávno přitom odhadl, že by se česká armáda mohla blížit profesionalizaci po roce 2010.

Prioritou Finska předsedajícího EU bude její rozšíření

Hlavní prioritou Finska během jeho nadcházejícího předsednictví v Evropské unii bude proces rozšiřování. Po jednání s hlavním českým vyjednavačem pro vstup do unie Pavlem Teličkou to řekl finský ministr pro zahraniční obchod a evropské záležitosti Kimmo Sasi. Podle něj není pro vstup nereálný rok 2003, který zdůrazňuje česká vláda. Zatím je ale příliš brzy hovořit o konkrétním datu, řekl Sasi. "Bylo potvrzeno, že by se za finského předsednictví mohlo podařit otevřít dalších osm kapitol k projednání," řekl Telička. Ministra Sasiho informoval i o stavu českých příprav na přistoupení k unii a o některých problémech, se kterými se ČR potýká.

Dohnat zpoždění v přípravě na vstup do Evropské unie je Česká republika podle náměstka ministra zahraničí Pavla Teličky schopna i bez ústavní změny, která by zjednodušila přijímání zákonů potřebných pro přistoupení. Poslanecká sněmovna v úterý zamítla vládní návrh ústavní změny, která měla kabinetu umožnit vydávání jeho nařízení s mocí zákona. Mechanismus vypracovávání a předkládání nových zákonných norem srovnatelných se západoevropskou legislativou musí být podle Teličky vylepšen. Systémová opatření, která by zabránila dosavadnímu zpožďování, se podle něj již připravují.

EK míní, že se v ČR s oživením obnoví deficit platební bilance

Vedle všech negativních důsledků vedlo zpomalení české ekonomiky k pozitivnímu obnovení vnitřní a vnější rovnováhy. Inflace výrazně poklesla a deficit platební bilance se podstatně zúžil, napsala Evropské komise v posledním čtvrtletním makroekonomickém hodnocení ČR. Obchodní bilance se zlepšila díky loňským výrazným exportům, jež zakryly relativně silné pokračování růstu dovozů, navzdory slábnoucí poptávce. Tento faktor, spolu s výhodnými dovozními cenami, nasvědčuje tomu, že jakmile se opět dostaví hospodářský růst, lze počítat s novým tlakem na prohlubování deficitu běžného účtu, uvádí zpráva Evropské komise.

Z jednání Poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna ve středu vyzvala vládu, aby svou další nečinností nepřispívala k prohlubování problémů České republiky. Touto výzvou sněmovna ukončila projednávání vládní zprávy o stavu společnosti. Výzvu, aby vláda nepřispívala k prohlubování problémů ČR, podpořilo 94 ze 180 poslanců. Návrh výzvy sněmovně předložil šéf poslanců Unie svobody Karel Kühnl. Sněmovna na její přijetí reagovala smíchem a potleskem. Premiér Miloš Zeman následně sněmovně slíbil, že kabinet předloží poslancům velké množství návrhů zákonů a dalších materiálů, aby nebyl obviňován z nečinnosti.

Kabinet premiéra Miloše Zemana předloží Poslanecké sněmovně do 14 dnů dokument, který bude po jednotlivých resortech popisovat výsledky jeho práce v prvních deseti měsících činnosti. Zeman o tom informoval sněmovnu při projednávání vládní zprávy o stavu společnosti. Uvedl, že materiál je již zpracován, má asi 100 stránek a z 947 usnesení, jež současná vláda dosud přijala, zachytí "jenom ta nejdůležitější". "Materiál je důkladnou informací, kterou je vláda povinna předložit sněmovně," oznámil předseda vlády.

Dolní parlamentní komora požádala vládu, aby se intenzivně zapojila do přípravy Charty evropské bezpečnosti. Základem pro její vypracování se staly výsledky summitu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě 'OBSE), který se konal v závěru roku 1996 v portugalském Lisabonu. Sněmovna také kabinet požádala, aby uceleně informoval veřejnost o stavu příprav na vstup země do Evropské unie. Přijetím obou žádostí vyvrcholila sněmovní rozprava o koncepci české zahraniční politiky. Stínový ministr zahraničí Jan Zahradil během ní navrhl Poslanecké sněmovně, aby vrátila vládní koncepci zahraniční politiky kabinetu k přepracování. Mimo jiné uvedl, že koncepce nezohledňuje strategickou koncepci Severoatlantické aliance pro 21. století, která byla přijata letos v dubnu a ČR by se jí měla jako člen aliance rovněž řídit.

Ministr financí Ivo Svoboda předpokládá, že v nejbližší době předloží Poslanecké sněmovně zákon o vydání emise státních dluhopisů ve výši jedné miliardy korun. Finance, které vláda původně chtěla získat zvýšením schodku státního rozpočtu, budou určeny pro potřeby kosovských běženců. Vládní návrh na zvýšení deficitu Svoboda stáhl ze středečního jednání pléna.

Z jednání vlády

Vláda ve středu večer rozhodla o zvýšení minimální měsíční mzdy od letošního 1. července z dosavadních 3250 na 3600 korun. Toto opatření se týká 1,4 procenta zaměstnanců, řekl ČTK během jednání kabinetu jeho mluvčí Libor Rouček. Růst minimální mzdy představuje podle mluvčího 10,8 procenta a v hodinové sazbě růst z dosavadních 18 korun na 20 korun za hodinu. Vláda se k postupnému zvýšování minimální mzdy nad úroveň životního minima samostatně žijící dospělé osoby zavázala v programovém prohlášení, připomněl mluvčí.

V noci na čtvrtek vláda schválila proceduru, kterou obsahuje dohoda podepsaná ve středu generály Severoatlantické aliance a Jugoslávie. Jak řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr zahraničí Jan Kavan, uzavřená dohoda má sled kroků takřka totožný s česko-řeckou mírovou iniciativou.

Vláda také schválila nový zákon o pojišťovnictví, který nahradí dosti zastaralou právní normu z roku 1991. "Pojišťovací trh se na jedné straně výrazně liberalizuje, na straně druhé se posiluje funkce dozorčích orgánů," řekl po jednání ministr financí Ivo Svoboda. Dozorčí orgán by měl mít větší kompetence a početnější obsazení, zásadně změní pojetí. Zatímco nyní se zaměřuje na všeobecné pojistné podmínky pojišťoven, po přijetí zákona by se měl orientovat především na ekonomické záležitosti, finanční stabilitu a bezpečnost pojišťovacích ústavů, zejména z hlediska umístění rezerv a kapitálového vybavení. Ministři také schválili novelu zákona o spotřební dani a novelu zákona o územně finančních orgánech.

Po vstupu České republiky do Evropské Unie vláda nehodlá omezovat občany EU v nákupu bytů v ČR. Podle ministra financí Ivo Svobody však vládní kabinet hodlá výrazně omezit, v časovém horizontu po dobu nejméně pěti let, nabývání tzv. vedlejších bytů.

Náznaky extremismu v ČR doutnají

Místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Koháček nevyloučil, že se v české společnosti objevují náznaky růstu extremismu, který může ohrozit právní základy státu a destabilizovat společnost. Příkladem těchto náznaků je podle něj víkendová pražská Street Party, která přerostla v útok demonstrantů na americkou ambasádu a ve střet policistů s demonstranty na Malostranském náměstí. "V tomto okamžiku tady to nebezpečí do jisté míry doutná. Je ovšem potřeba také vnímat, že část mladých lidí je jenom v takové postpubertě, kde se profilují vůči rodičům. Na druhé straně jsou mezi nimi i lidé, kteří takovou situaci zneužívají k chuligánství, vandalismu a ohrožování života ve městě," řekl ČTK Koháček.

Policie nepřipustí další pochody demonstrantů Prahou

Policie v budoucnu pochody demonstrantů Prahou nepřipustí. Novinářům to řekl policejní prezident Jiří Kolář v souvislosti se sobotní Street Party anarchistů a radikálních ekologů v hlavním městě. Současně uvedl, že policisté uvažují o změně strategie postupu vůči demonstrantům, jejichž skupiny by chtěli lokalizovat a rozptýlit hned v místě srazu. Kolář podotkl, že tomuto způsobu řešení se přiklánějí politici i veřejnost, takže policie uplatní novou strategii pravděpodobně již při příští akci.

Odboráři Zetoru vyhlásili stávkovou pohotovost

Neomezenou stávkovou pohotovost vyhlásil stávkový výbor odborářů brněnského Zetoru. "Stávkovou pohotovost jsme vyhlásili na podporu našich požadavků obsažených v otevřeném dopise premiérovi Miloši Zemanovi ze dne 2. června tohoto roku," uvádí se v prohlášení stávkového výboru, které má ČTK k dispozici. Vedení společnosti se ve středu sešlo se zaměstnanci podniku, ale podle stávkového výboru odborářů nemá v současné situaci podnikový management žádné konkrétní řešení, které by zajistilo financování výroby, prodej traktorů a schopnost vyplácení mezd. "Situace a. s. Zetor je natolik vážná, že vyžaduje urychlené řešení za účasti vlády," uvádí se v prohlášení.

V otevřeném dopise předsedovi vlády žádali odboráři o státní intervenci u bank, které by Zetoru zajistily finanční prostředky pro výrobu. V Zetoru se již čtyři měsíce sériově nevyrábí a v květnu se dokonce opozdila výplata mezd. Odboráři v dopise uvedli, že pokud se situace v podniku urychleně nevyřeší, může dojít k sociálnímu výbuchu.

Vedení společnosti Zetor spolu se zástupci majoritního vlastníka podniku, společnosti Motokov, vedou jednání s komerčními bankami o zajištění provozního financování výroby. Pro ČTK to uvedl mluvčí Zetoru Jaroslav Pichrt v reakci na prohlášen podnikových odborářů.

Volební preference

Největší a stále rostoucí podporu voličů má nyní podle agentury Sofres-Factum nejsilnější opoziční strana - Občanská demokratická strana. Vládní Česká strana sociálně demokratická naopak ztrácí a dotahuje ji Komunistická strana Čech a Moravy. Vyplývá to z výsledků výzkumu, který agentura provedla v posledních květnových dnech. ODS koncem května preferovalo 24,3 procenta voličů a ve volbách by podle prognózy volebního výsledku zvítězila se ziskem 30,1 procenta hlasů. Preference ČSSD, která v loňských volbách zvítězila, se koncem května snížily na 16,1 procenta hlasů a prognózované volební výsledky na 19,4 procenta. O pouhá 2,6 procenta za vládní stranou se s preferencemi 13,5 procenta umístila KSČM.

Rakouští Zelení požadují jednání o Dukovanech také v Rakousku

Rakouští Zelení požadují, aby veřejné jednání o rozšíření meziskladu vyhořelého jaderného paliva u elektrárny Dukovany, jaké se v úterý konalo v jihomoravských Rouchovanech, uspořádala česká strana také na rakouském území. Zelení to oznámili ve Vídni s tím, že úterní jednání v Rouchovanech "nechalo stěžejní otázky nezodpovězené". "Nebyl oznámen typ kontejneru, v němž má být palivo skladováno, nebyly přezkoumány některé scénáře nehod," uvádí se v prohlášení Zelených. Ti kritizují také "otevřenou konstrukci skladovací haly" zejména s ohledem na existenci nedalekého vojenského letiště. Zelení zdůvodňují svůj požadavek tím, že Dukovany a při nich umístěný mezisklad paliva leží jen 35 kilometrů od hranic a případná nehoda by v každém případě měla výrazný dopad i na rakouské území.

Pražské quadriennale doplňuje retrospektiva Brita Ralpha Koltaie

Za výtvarné umění považuje svoji práci přední britský scénograf Ralph Koltai, jehož retrospektivní výstavu mohou zájemci zhlédnout v prostorách pražského Mánesu. Expozice byla otevřena u příležitosti světové výstavy scénografie a divadelní architektury Pražské quadriennale a potrvá do 1. července. Putovní výstava, shrnující dvě desítky Koltaiových scénických návrhů, vznikla v roce 1997. V Londýně, Pekingu a dalších městech ji vidělo již 10.000 lidí. Z Prahy projekt poputuje do Moskvy.

V Praze byl otevřen nově zrekonstruovaný dům Rosenbaum

Konstruktivistický památkově chráněný dům Rosenbaum na pražské Národní třídě byl znovu otevřen po osmiměsíční rekonstrukci. Objekt byl upraven jako multifunkční obchodně administrativní centrum. Návštěvníci unikátního památkově chráněného objektu se mohou ve třech podlažích domu seznámit s dlouholetou tradicí českého sklářství. Terasa na nástavbě domu jim nabízí výhled na Hradčany.

Dům číslo 15 na Národní třídě byl dokončen v roce 1929 stavitelem Robertem Schwarzem. Objekt tehdy sloužil jako kmenové sídlo rodiny Rosenbaumů, která vlastnila módní salón, jež se za první republiky proslavil jako luxusní závod po celé střední Evropě. V poválečné době zde byl "Dům módy". Módní salón zde sídlí i nyní.

Snímky zachycující Jana Saudka při tvorbě vystavuje Art Club Café

Práci kontroverzního fotografa Jana Saudka v roce 1987 fotograficky dokumentovala tehdejší studentka Institutu výtvarné fotografie Eva Abrahamová. Kolekce snímků, které publikovala v loňském roce v knize "Ahoj Jane, dopis fotografovi českému", je do 25. července k vidění v kavárně Art Club Café na Václavském náměstí v Praze. Přibližně dvě desítky fotografií zachycují Saudka při práci s modely v jeho slavném ateliéru. Objevují se také snímky Saudka pózujícího. Společně s tvorbou Jana Saudka dokumentovala Abrahámová i práci jeho bratra - tvůrce comicsů Káji Saudka. Tyto snímky vystřídají výstavu o Saudkovi fotografovi v kavárně Art Club Café 26. července. Projekt nazvaný Léto s bratry Saudkovými zde potrvá do 11. září.

Čeští horolezci vyvázli z laviny v Peru bez zranění

Sedm členů české horolezecké výpravy na peruánskou horu Huascarán, kteří byli zasypáni lavinou, vyvázli bez zranění. ČTK to sdělilo české velvyslanectví v hlavním městě Limě. V současné době se horolezci nacházejí v ošetřování v nemocnici v Huarazu. Lavina Čechy zasypala v třítisícové výšce na hoře, jejíž vrchol se nachází 6768 metrů nad mořem. Během uplynulých dvou let zahynulo v peruánských Andách již deset osob.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté se mohou jako první tým těšit z postupu na mistrovství Evropy, které v příštím roce hostí Belgie a Nizozemsko. Ve středečním zápase v Praze na Letné dokázali otočit zápas se Skoty, v němž po brankách Ritchieho a Johnstona prohrávali 0:2, ale nakonec vyhráli 3:2. Signál k obratu dal svým prvním gólem v kvalifikaci Tomáš Řepka, další branky přidali střídající útočníci Pavel Kuka a Jan Koller. Vzhledem k tomu, že v dalším zápase 9. skupiny remizoval tým Bosny a Hercegoviny na Faerských ostrovech 2:2, žádný soupeř již svěřence Jozefa Chovance nemůže předstihnout.

Novým trenérem prvoligového fotbalového klubu Slavie Praha byl jmenován František Cipro. Na lavičce Slavie nahradí Cipro Jaroslava Hřebíka. V roce 1996 dovedl Cipro Slavii k mistrovskému titulu a do semifinále Poháru UEFA. Staronový kouč naposledy působil jako hlavní trenér rakouského Tirolu Innsbruck, kde však jeho angažmá předčasně skončilo.

Novým kapitánem českých tenistů pro Davisův pohár se stal Jan Kukal, kterého vybrala výběrová komise Českého tenisového svazu. Šestapadesátiletý Kukal nahradí ve funkci v květnu odvolaného Tomáše Šmída.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.