Zprávy čtvrtek, 11. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Premiér Miloš Zeman se neformálně setkal s německým kancléřem Gerhardem Schröderem

Předseda české vlády se ve středu večer, na závěr své návštěvy Berlína, dvakrát neformálně setkal s německým kancléřem Gerhardem Schröderem. Napřed se Zeman v podvečer zúčastnil spolu se Schröderem a polským premiérem Jerzym Buzkem slavnostního otevření výstavy o historii polského hnutí Solidarita. Schröder při této příležitosti znovu ujistil Polsko i Českou republiku plnou podporou Německa v jejich snaze o vstup do Evropské unie. Večer pak byl Zeman s Buzkem a předsedy vlád Slovenska a Maďarska Mikulášem Dzurindou a Viktorem Orbánem Schröderovým hostem v jeho soukromé rezidenci v berlínské čtvrti Grunewald. Po březnové návštěvě Zemana v Bonnu a zářijové návštěvě Schrödera v Praze je to letos již třetí setkání šéfů vlád obou zemí.

Zeman přiletěl do Německa na jednodenní oficiální návštěvu ve středu z New Yorku. V Berlíně se setkal s některými předními německými politiky a zúčastnil se protokolárních akcí k desátému výročí pádu berlínské zdi.

Premiéři ČR, SR, Polska a Maďarska jsou pro rychlý vstup do EU

Německý ministr zahraničí Joschka Fischer spatřuje v dokončení evropské integrace důležitý prvek nového mírového uspořádání v Evropě. Na diskusním fóru s ministerskými předsedy České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska v Berlíně ve středu zdůraznil, že to neodporuje dobrým vztahům se Spojenými státy. Fischer se vyslovil pro to, aby Evropská unie byla do 1. ledna 2003 připravena přijmout nové členy ze střední a východní Evropy. Nejpozději do konce příštího roku tak společenství podle jeho slov musí ukončit mezivládní konferenci o reformě Evropské unie. Předsedové vlád zemí přidružených k Unii, včetně českého premiéra Miloše Zemana, hovořili na fóru o značné zainteresovanosti obyvatel jejich států na přijetí do Evropské unie.

Evropský komisař Günter Verheugen ocenil deklarovanou podporu stran vstupu České republiky do EU

Člen Evropské komise Günter Verheugen, odpovědný za rozšiřování Evropské unie, by v Unii rád uviděl první nové členy ve funkčním období stávající komise, která má působit do ledna 2005. Verheugen to řekl ve středu během kulatého stolu se zástupci českých parlamentních politických stran. Na základě jejich vystoupení přitom ocenil !všeobecnou podporu pro vstup České republiky do Evropské unie.

Kritika Evropské unie není podle evropského komisaře Güntera Verheugena důvodem, aby se Česká republika vzdávala nadějí na brzký vstup do unie. Nejste přece nějaká rozvojová země. Nechápu, proč se podceňujete, řekl ve středu v Praze s tím, že chce vyzvat politické síly České republiky k větší vzájemné spolupráci na tomto úkolu.

O rozšiřování EU se bude ve čtvrtek jednat na zámku Štiřín

O rozšiřování Evropské unie by mělo v netradičním pojetí ve čtvrtek na zámku Štiřín debatovat přes sto politiků, akademiků, veřejných činitelů, novinářů a spisovatelů z 23 zemí Evropy. Konferenci pod názvem "Rozšiřování střední Evropy na západ" pořádá Britská rada. Mezi hosty bude britský velvyslanec v České republice David Broucher, velvyslanec ČR v Londýně Pavel Seifter či předsedkyně British Council Helen Kennedyová. Debaty by měly nabídnout pohled na evropskou integraci ze strany uchazečů o členství v Evropské unii i členských států, nikoli jen Velké Británie.

Poslanci odmítli, aby Evropský parlament přijímal rezoluce bez konzultací s Českou republikou

Čeští zástupci ve společném výboru českého a Evropského parlamentu důrazně odmítli při jeho pondělním a úterním zasedáním praxi, kdy Evropský parlament přijímá bez konzultací s českými představiteli rezoluce, které se týkají České republiky. ČTK to ve středu řekl jeden ze dvou předsedů výboru, poslanec za ODS Jan Zahradil. "Velice ostře jsme tam tento způsob jednání odmítli a našim kolegům z Evropského parlamentu jsme zcela jasně řekli, že toto je pro nás nepřijatelné, a je to mimo jakékoliv slušné zásady spolupráce," řekl Zahradil k jednání výboru, jež se konalo v Bruselu. Podnětem pro tento postoj českých zákonodárců byly okolnosti vzniku dvou jarních rezolucí Evropského parlamentu. V první vyzval Parlament v dubnu českou vládu ke zrušení poválečných Benešových dekretů, ve druhé pak v květnu kritizoval dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Expremiérka britské vlády Margaret Thatcherová odhalí v Praze sochu Churchilla

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová v den desátého výročí pádu komunismu v České republice, tedy 17.listopadu, zavítá již potřetí na Churchillovo náměstí v Praze 3. Poprvé, před devíti lety, tam byla přítomna při přejmenování tehdejšího náměstí Antonína Zápotockého, v roce 1996 se účastnila poklepání základního kamene k Churchillově soše. Tentokrát má na náměstí slavnostně bronzovou sochu někdejšího britského státníka odhalit. Novinářům to ve středu řekl člen prezídia Spolku pro postavení pomníku Winstona Churchilla a místostarosta Prahy 3 Tomáš Mikeska.

Snaha omezit imunitu zákonodárců neuspěla

Záměr poslanců Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové a Unie svobody omezit beztrestnost poslanců a senátorů jen na dobu výkonu jejich mandátu ve středu v Poslanecké sněmovně neuspěl. Dolní parlamentní komora už v prvním čtení zamítla předlohu z dílny obou zmíněných stran, která takovou změnu předpokládala. Pro zamítnutí hlasovalo 95 ze 176 přítomných poslanců.

Poslanecká sněmovna zamítla komunistický návrh zákona na udělování milostí prezidentem Poslanecká sněmovna ve středu zamítla již v prvním čtení komunistický návrh Ústavy České republiky, podle něhož mělo udělování milostí prezidentem republiky podléhat spolupodpisu předsedy vlády. Zamítnutí předlohy podpořilo 89 ze 173 přítomných poslanců, proti jich bylo 80. Návrh na zamítnutí předlohy vznesl poslanec za Občanskou demokratickou stranu Marek Benda. Varoval, že v případě uplatnění návrhu komunistických poslanců by se takto udělované milosti mohly stát předmětem politických sporů.

Sněmovna prodloužila platnost zákona o zdravotním pojištění...

Poslanecká sněmovna ve středu většinou jednoho hlasu zamítla vládní návrh klíčové novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. Učinila tak navzdory ujištění vicepremiéra Vladimíra Špidly, že premiér Miloš Zeman odvolá ministra zdravotnictví Ivana Davida. Pravice, která byla proti novele, přitom odvoláním Davida podmiňovala svou podporu této předloze. Špidla poslancům slíbil, že pokud si na jednání sněmovny zařadí bod, který se bude Davidova setrvání v úřadu týkat, Zeman ministra odvolá. Poslanecká sněmovna velkou většinou hlasů schválila prodloužení platnosti zákona o veřejném zdravotním pojištění až do konce příštího roku. Odvrátila tak nebezpečí, že od 1. ledna nebude existovat právní předpis, na jehož základě lze vybírat zdravotní pojištění.

IVVM: Třetina loňských voličů ČSSD by nyní dala hlas KSČM

Pouze minimum nových přívrženců získávají sociální demokracie a Občanská demokratická strana, přičemž každou podporuje 75 procent občanů, kteří jí v roce 1998 dali hlas ve volbách. Podle říjnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění je růst preferencí KSČM ovlivněn právě odklonem bývalých voličů ČSSD k této straně. 33 procent, tedy třetina dotázaných, podporujících nyní komunistickou stranu, volila v loňském roce ČSSD. Vyplývá to z výsledků šetření, které obdržela ČTK.

Od poloviny 80. let bylo v katolické církvi "nové naladění"

Pádu československého komunistického režimu v roce 1989 bezprostředně předcházelo prohlášení Anežky České za svatou. Více než šest století trvající kanonizační proces byl ukončen 12.listopadu 1989 ve svatopetrské bazilice v Římě před zraky zhruba deseti tisíc českých poutníků i československé státní delegace. Atmosféra, která provázela národní pouť katolíků do Říma, ovlivnila i další listopadové události. Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman nedávno prohlásil, že "Svatá Anežka byla vždy symbolickou postavou spojující osud církve a osud národa v našich dějinách.

Ruské ministerstvo zahraničí nedisponuje důkazy o tom, že by Rudá armáda po druhé světové válce odvezla z Československa neoprávněně zabavené zlato

Rozpaky vyjádřily diplomatické zdroje na ruském ministerstvu zahraničí kvůli tomu, že tisk zveřejnil obsah diplomatické nóty, kterou české ministerstvo zahraničí předalo minulý týden ruské straně. Dokument obsahuje požadavek vrácení zlata, jež prý Rudá armáda neoprávněně odvezla z Československé republiky po druhé světové válce. Agentura Interfax ve středu citovala nejmenované zdroje, které uvedly, že "celá záležitost vypadá velmi podivně". Podle středečního sdělení mluvčího ruského ministerstva zahraničí Vladimira Rachmanina pro ČTK ministerstvo nedisponuje důkazy, které by potvrzovaly, že Rudá armáda po skončení druhé světové války neoprávněně odvezla z tehdejší ČSR jako válečnou kořist 396 kilogramů zlata, jež nepatřilo Němcům, ale Židům.

Ministerstvo zahraničí se v kauze Štiřín obrátí na vládu, aby iniciovala hlubší kontrolu hospodaření

Kontrola hospodaření Konferenčního centra Štiřín potvrdila podle ministra zahraničí Jana Kavana podezření, že vedení centra porušovalo zákony a vynakládalo finanční prostředky v rozporu s právními předpisy. Trestní oznámení na odvolaného ředitele centra Vladimíra Hrubého ministerstvo nepodá, obrátí se ale na vládu, aby iniciovala hlubší šetření Nejvyšším kontrolním úřadem. Kavan to ve středu řekl novinářům. Hrubý přitom ve týž den ČTK zopakoval, že trvá na tom, že při řízení štiřínského centra postupoval v souladu s příslušnými právními předpisy.

Lékařský odborový klub dopisem vyzval opakovaně vládu k dialogu za zvýšení platů

Dopis s požadavkem na okamžité zahájení dialogu s vládou o změnách ve financování zdravotnictví a platech, jehož se začátkem října domáhali před Úřadem vlády nespokojení zdravotníci, předají ve čtvrtek úředníkům ze Strakovy akademie zástupci Lékařského odborového klubu (LOK). Předseda LOK Milan Kubek ve středu ČTK řekl, že vláda za měsíc od manifestace zdravotníků před jejím úřadem neučinila nic k odvrácení dalších stávek ve zdravotnictví. Dopis, který LOK předá na Úřad vlády, označil 6.října, v den manifestace, premiér Miloš Zeman za anonym a odmítl s LOK jednat, neboť se podle něj snaží vládu vydírat a poškozuje pacienty. Kubek však oponuje, že dopis nebyl anonymem, nýbrž že jej podepsaly tisíce lékařů a sester.

Místopředseda Senátu Pithart je zděšen tím, že poslanci nerespektují Ústavní soud

Místopředseda Senátu Petr Pithart je zděšen tím, že sněmovna v rozporu s nálezem Ústavního soudu zrušila letošní 14. platy (tedy jeden plat navíc) ústavních činitelů také soudcům. Šéf senátního ústavně-právního výboru Jiří Vyvadil nevyloučil, že horní parlamentní komora předlohu zamítne, nebo k ní podá pozměňovací návrh. Pithart ve středu ČTK řekl, že zpochybnění nálezu Ústavního soudu poslanci je "skutečně mimořádně nebezpečné" a může znamenat počátek rozkladu ústavního systému.

Místopředseda vlády Rychetský žádá Romy v ústecké Matiční ulici o přerušení protestní akce

Místopředseda vlády Pavel Rychetský žádá členy Grémia romských regionálních představitelů, kteří od čtvrtka nepřetržitě protestují proti plotu v Matiční ulici, aby svou akci přerušili v souvislosti s připravovaným pátečním jednáním jednáním romských aktivistů s premiérem Milošem Zemanem. ČTK to ve středu řekl výkonný tajemník romského grémia Ladislav Bílý. Dopis od Rychetského ve středu zástupcům romského grémia v Matiční předal poradce ministra vnitra Stanislav Daniel.

Neštěmický starosta veze do Helsink fotografie plotu v Matiční

Romského semináře, který 12. a 13.listopadu pořádá v Marina Congress Center v Helsinkách finské ministerstvo zahraničí, se na osobní pozvání zúčastní starosta ústeckého městského obvodu Neštěmice Pavel Tošovský. Do Helsink veze fotografie plotu v Matiční ulici, aby se každý z účastníků mohl přesvědčit o tom, "že se nejedná o berlínskou zeď". Tošovský ve středu ČTK řekl, že je připraven na semináři vysvětlit různé otázky ohledně plotu v Matiční, aby dokázal, že jeho stavba není v rozporu s českým právním řádem ani s Listinou základních práv a svobod.

Romské organizace v Polsku a Litvě rozdmýchávají kampaň proti betonovému plotu v Matiční ulici v Ústí nad Labem.

Centrum kultury Romů v jihopolském Tarnówě a Romský informační úřad v litevském Kaunasu dnes poskytly ČTK identické texty v úterý vydaného prohlášení, v němž protestují proti diskriminaci Romů v České republice. Plot v ústecké Matiční ulici je v prohlášení označen za "dobrý příklad rasismu a diskriminace, který dosud žije v této zemi".

Společným projektem "K současnosti" zhodnotí brněnské HaDivadlo a Divadlo Husa na provázku vývoj v ČR v uplynulých 10 letech

Vývoj v České republice za deset let od takzvané sametové revoluce v roce 1989 odráží nový společný projekt Divadla Husa na provázku a HaDivadla. Brňané ho mohou zhlédnout od 17. do 19.listopadu pod titulem Rozrazil 3/99, řekl ve středu novinářům ředitel Divadla Husa na provázku Petr Oslzlý. "Projekt nemá být vzpomínkou či oslavou výročí 17.listopadu. Snažíme se o kritický pohled do posledních deseti let, což dokazuje i podtitul "K současnosti", vysvětlil Oslzlý.

Torontská univerzita uspořádala výstavu ČTK a seminář k roku 1989

Torontská univerzita zahájila v úterý oficiálně fotovýstavu České tiskové kanceláře k uplynulému desetiletí v Československu a České republice a poté uspořádala panelovou diskusi, která s desetiletým odstupem od událostí roku 1989 zhodnotila příčiny a výsledky pádu komunismu ve střední a východní Evropě. Výstava nazvaná "Deset let" je otevřena od 2.listopadu v univerzitní knihovně Torontské univerzity a představuje snímky fotoreportérů ČTK dokumentující průřez vývojem, kterým Česká republika v uplynulých deseti letech prošla. Jak ve středu ČTK řekla mluvčí českého velvyslanectví v Ottawě Radka Calábková, výstava vzbuzuje zájem veřejnosti. Z Toronta poputuje fotovýstava do Edmontonu na Albertskou univerzitu, kde bude slavnostně otevřena 16.listopadu, v předvečer výročí. Začátkem prosince bude výstava uvedena v kanadském hlavním městě Ottawě.

Dny české kultury a festival k pádu železné opony v Rusku

Vernisáží fotografických výstav "Český člověk" a "Konec násilí" byly ve středu na českém velvyslanectví v Moskvě oficiálně zahájeny Dny české kultury '99, které se letos konají v rámci mezinárodního festivalu Nová Evropa (deset let poté): Co jsme získali, co jsme ztratili. Na výstavě jsou zastoupeny snímky tří mladých českých autorů - Jana Malého, Jiřího Poláčka a Ivana Luttera, které představují ukázky z kolekce "Český člověk" pořízené v letech 1982 až 1996. Černobílé fotografie zachycují české rodiny, hospodyňky, či romské dělníky a mají být jakýmsi obrazem české společnosti uplynulých let. Na výstavě jsou také prezentovány amatérské fotografie ze studentského happeningu v Praze v listopadu 1989.

Ze sportu:

Sedmatřicetiletý cyklokrosař Radomír Šimůnek byl ve středu vyhlášen nejlepším českým cyklistou století. V anketě čtenářů cyklistického časopisu Peloton zvítězil čtyřnásobný mistr světa Šimůnek s velkým náskokem před silničáři Jánem Svoradou a Janem Veselým.

Český reprezentant Jiří Gach obsadil na předolympijské soutěži sportovních střelců 'Oceania 99' v australském Sydney druhé a třetí místo ve dvojitém trapu. V úterý Gach nestačil na americké duo Walton Eller, Charles Redding, ve středu prohrál pouze o dva zásahy s Reddingem.

Série zranění ofenzívních hráčů přinutila trenéra českých fotbalistů Jozefa Chovance povolat před sobotním utkáním v Nizozemsku dalšího náhradníka. Na středečním srazu v hotelu Praha se tak překvapivě objevil útočník Pavel Kuka, který čtyři týdny marodil se zraněným kolenem. Hráč bundesligového Stuttgartu přiznal, že si přijel vyzkoušet, jestli se nebude muset podrobit operaci.

Čeští hokejisté změří v úvodním utkání na turnaji Karjala ve čtvrtek síly s reprezentanty Finska, obhájci prvenství a stejným soupeřem, s nímž svedli úspěšný souboj o titul na posledním mistrovství světa v Lillehammeru. Utkání začíná v hale LänsiAuto v Espoo, přibližně deset kilometrů od hlavního města Helsink v 17:30 a přímým přenosem ho bude vysílat Česká televize.

Předpověď počasí:

V České republice bude zataženo, dešť, teploty kolem 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.