Zprávy čtvrtek, 14. ledna 1999

A nyní podrobněji:

Jednání Poslanecké sněmovny

Ústředním bodem středečního druhého jednacího dne Poslanecké sněmovny bylo především zřízení parlamentní komise pro vyšetření privatizace SPT Telecom. Komise by se měla zabývat případem údajné korupce při privatizaci SPT Telecom. Pro zřízení tohoto orgánu, který by měl dolní komoře parlamentu předložit výsledky své práce do konce roku, hlasovalo 163 ze 196 přítomných poslanců. Výsledek hlasování sice vyzněl jednoznačně, rozprava, která tomuto rozhodnutí předcházela, však ukázala, že názory na smysluplnost ustavení komise takové nejsou. Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus označil vznik komise za zbytečnost.

Poslanci Unie svobody neuspěli s návrhem novely volebního zákona, která měla českým občanům pobývajícím v zahraničí umožnit volbu do parlamentu na zastupitelských úřadech. Pro zamítnutí předlohy se v prvním čtení vyslovilo 96 ze 187 poslanců, přičemž k jejímu odmítnutí stačilo 94 hlasů. Sociální demokrat Zdeněk Jičínský argumentoval proti dalšímu sněmovnímu projednávání předlohy především skutečností, že vláda ČSSD sama připravuje rozsáhlou novelu volebního zákona, jež by měla upravit i způsob hlasování českých občanů v zahraničí.

Poslancům Občanské demokratické strany se nepodařilo prosadit vlastní návrh ústavního zákona o povinném vyrovnaném rozpočtu. Proti projednávání předlohy v dalších čteních se vyslovilo 128 ze 188 přítomných poslanců. Autor předlohy poslanec Martin Kocourek vysvětlil, že vyrovnaný rozpočet by ve svém důsledku zabezpečil především nezvyšování státního dluhu, lepší hospodaření vlády s penězi daňových poplatníků, pokračování reformy mandatorních výdajů a v neposlední řadě by se již vládní rozpočet nemohl stát předmětem předvolebních slibů politických stran.

Velkou podporu nalezl lidovecký návrh novely o ochraně zemědělského půdního fondu, jehož smyslem je povzbudit bytovou výstavbu. Předlohou, která předpokládá, že by vynětí parcely z tohoto fondu bylo v některých případech bezplatné, se v příštích týdnech budou zabývat sněmovní výbory. Pro její zamítnutí hlasovali převážně jen komunisté.

Dnešní třetí jednací den zahájila sněmovna odpovědmi předsedy vlády Miloše Zemana a jednotlivých ministrů napísemné interpelace poslanců. Na programu je dále dokončení rozpravy ke dvěma komunistickým návrhům na zrušení lustračního zákona a jeho dodatku pro policii a vězeňskou stráž.

Výbor Senátu pro integraci

Zkoumání existujících i nových předpisů v návaznosti na soulad českého práva s právem Evropské unie bude jedním z bodů, kterému se bude věnovat nový senátní výbor pro evropskou integraci. Senátoři ve výboru také hodlají formulovat podněty na změny Ústavy v souvislosti se vstupem České republiky do EU. "Proces přibližování Evropské unii se stále zrychluje a je nutné zákony posuzovat v souladu s právem Evropské unie," řekla ČTK předsedkyně výboru Jarmila Filipová. Výbor chce sledovat průběh a stav vyjednávání vstupu ČR a dalších kandidátských zemí do evropských struktur. Bude dále podporovat informovanost a veřejné diskuse o EU, sledovat připravenost ministerstev, orgánů státní správy a místní samosprávy.

Dienstbier o integraci Slovenska

Co nejrychlejší zapojení Slovenska do evropské integrace považuje bývalý československý ministr zahraničí Jiří Dienstbier za hlavní úkol obnovované "visegrádské čtyřky". "Pokud by Slovensko bylo vyloučeno, bude tu možná i 1500 kilometrů 'schengenské hranice', což je něco zcela jiného, než 90 kilometrů mezi středoevropským blokem na slovenské části a Ukrajinou," řekl Dienstbier v rozhovoru pro ČTK a slovenskou televizi VTV. "Od počátku jsem tvrdil, že když jsme se rozdělili, ačkoliv se všichni chceme integrovat, tak musíme dělat vše pro to, aby naše styky směřovaly k integraci, a ne rozdělování. Dneska jsou pro to šance daleko větší," řekl Jiří Dienstbier.

Mike O'Brien v Praze

Náměstek britského ministra vnitra Mike O'Brien se při nynější návštěvě v České republice velmi snažil výrazně podpořit směřování a úsilí české vlády řešit problematiku Romů. Uvedl to ve středu v rozhovoru pro ČTK. Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl po schůzce s O'Brienem prohlásil, že britský činitel vyslovil uspokojení nad tím, co se v České republice podniká pro zlepšení situace Romů. Podle Uhla dal také najevo ochotu Británie pomáhat při řešení této otázky. Prezidentův poradce Jiří Pehe po setkání s O'Brienem prohlásil, že České republice aktuálně nehrozí znovuzavedení vízové povinnosti pro cesty českých občanů do Velké Británie. Zejména o stíhání rasově motivovaných trestných činů v České republice se Mike O'Brien zajímal při setkání s ministrem spravedlnosti Otakarem Motejlem.

Ústava může komplikovat spojenecké závazky k NATO

Po vstupu ČR do NATO mohou být podle předsedy zahraničního výboru Senátu Michaela Žantovského články 43 a 49 české Ústavy o pohybu vojsk v rozporu se spojeneckými závazky. Oba články hovoří o tom, že pobyt cizích vojsk na území ČR je možný jen se souhlasem obou komor parlamentu, stejně tak i vyslání vojsk do zahraničí. "Jsou to články hůře aplikovatelné v situaci, kdy se staneme členy obranné aliance, ve které se počítá s tím, že v případě útoku proti jedné zemi aliance ostatní země poskytnou pomoc, a to neprodleně," řekl ČTK Žantovský. Navíc některé složky armády budou spadat pod přímé velení Bruselu, doplnil. Žantovský se proto domnívá, že je třeba, aby parlament a vláda nalezly způsob, jak Ústavu novelizovat, nejlépe před plánovaným vstupem do aliance na jaře.

Ministr Vetchý kritizuje

Ministr obrany Vladimír Vetchý není spokojen s rychlostí práce civilních orgánů činných v trestním řízení, které se podílejí na vysvětlení některých podezření na kriminální činy v české armádě. Vetchý ve středu řekl, že na liknavost projednávání těchto případů již upozornil ministra vnitra Václava Grulicha a premiéra Miloše Zemana. Neupřesnil však, o které případy podezření z trestné činnosti v jeho resortu se jedná. Ministr Vetchý ujistil, že bude ve svém resortu provádět i nadále hloubkové kontroly, které mohou vyústit v personální změny i v další podněty policii.

Prezident po schůzce s Klausem a Benešovou povečeří i se Zemanem

Se všemi třemi nejvyššími ústavními činiteli se hned po svém návratu z dovolené na Kanárských ostrovech chystá setkat prezident Václav Havel. Vedle již avizovaných schůzek s předsedy obou parlamentních komor přijal prezident pozvání na úterní soukromou večeři v Kramářově vile od premiéra Miloše Zemana. Jeho pozvání na večeři podle mluvčích vlády a prezidenta Libora Roučka a Ladislava Špačka zcela logicky navazuje na prezidentovy předchozí schůzky s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem a s novým vedením Senátu a nevidí na tom nic neobvyklého. S Klausem prezident poobědvá na Pražském hradě v pondělí a předsedkyni Senátu Libuši Benešovou a místopředsedy horní parlamentní komory si k sobě Havel pozval na úterý odpoledne.

Hrob Jana Palacha byl vždy plný květin

Třicet let po tragické smrti Jana Palacha, bude jeho památka poprvé uctěna za účasti hlavy státu. Prezident Václav Havel se v sobotu 16. ledna zúčastní v Palachově rodišti ve Všetatech slavnostního pietního aktu, během něhož bude v místní škole odhalena Palachova pamětní busta. Čin dvacetiletého studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, který se 16. ledna 1969 v Praze na Václavském náměstí u sochy svatého Václava polil hořlavinou a zapálil, se v období normalizace stal symbolem odporu proti československé okupaci.

Hrbotický odchází z funkce vrchního státního zástupce

Funkci pražského vrchního státního zástupce opouští Augustin Hrbotický, který ji zastával od dubna 1997. Ministr spravedlnosti Otakar Motejl odvolá Hrbotického z funkce dnes a k 15. lednu do ní jmenuje advokáta Karla Brücklera. Na dotaz ČTK to potvrdil první náměstek ministra spravedlnosti Josef Baxa. Důvodem Hrbotického odvolání není podle Baxy žádná konkrétní chyba, ale jeho pasivita při řízení úřadu. "Nikdo nepochybuje o odborné způsobilosti doktora Hrbotického, ale v té funkci, ve které nyní působí, nesplnil ta očekávání, které jsou kladena na vrchního státního zástupce," uvedl Baxa.

OS Kovo podporuje stávkovou pohotovost v ČKD Dopravní systémy

Podle předsedy odborového svazu Kovo Jana Uhlíře je středeční vyhlášení stávkové pohotovosti v akciové společnosti ČKD Dopravní systémy naprosto legitimní a svaz s představiteli odborů průběžně komunikuje. Odboráři se k vyhlášení pohotovosti rozhodli poté, co vedení podniku oznámilo, že zaměstnancům bude z prosincové mzdy vyplaceno pouze 60 procent. Domáhají se tak plnění kolektivní smlouvy, v níž je mimo jiné stanoveno, kdy jsou výplatní termíny a jaké mzdové nároky zaměstnanci mají.

Strojírenský holding ČKD Praha ve středu vyčlenil asi 2,5 miliónu korun, ze kterých by zaměstnanci ČKD Dopravní systémy s platy mezi deseti až 15 tisíci měli dostat dorovnání na 70 až 80 procent mezd během tří dní. "Zbytek by měli dostat v co nejkratší době," řekl ČTK mluvčí ČKD Richard Pažout s tím, že zákonná lhůta bude dodržena. Potíže podle něj pramení z toho, že ČKD se na podzim nepodařilo zvýšit základní jmění o miliardu korun vzhledem k propadu cen akcií na domácím kapitálovém trhu, a proto chybí peníze na výrobu. To se projevuje v nedostatku provozních prostředků, včetně mzdových, uvedl Pažout. Přes vyhlášenou stávkovou pohotovost podle Pažouta výroba pokračuje na plný výkon, což týká i zakázek tramvají pro filipínskou Manilu a vozových souprav pro pražské metro. Letos má ČKD podepsané zakázky za 20 miliard Kč.

Kurs koruny

Česká měna sice ve středu nejprve ztratila 60 haléřů a propadla se až na 36,15 Kč/EUR, poté však obchodníci vybrali zisky a koruna se vrátila na 35,85 Kč za eur. Tento kurs odpovídá hodnotám 18,33 Kč za marku a 30,63 Kč za dolar. ČTK o tom informoval dealer Československé obchodní banky Jan Došek. Koruna nejprve následovala globální trend propadu kursů rozvíjejících se trhů, který byl vyvolán situací v Brazílii. Nervozita se pak přelila ze zemí Latinské Ameriky do ostatních tzv. emerging markets. Odpolední posílení koruny po devalvaci brazilské měny podle Doška odpovídá běžné praxi, kdy se měna prodává při spekulaci a poté zpět nakupuje. Navíc zprávy z Brazílie nebyly nakonec tak špatné, jak se očekávalo, dodal.

Srážka Země s planetkou je v příštím století možná

Katastrofická srážka Země s planetkou je podle astronoma ondřejovské observatoře Petra Pravce v následujícím století možná, a dokonce pravděpodobná. "Pravděpodobnost katastrofy menšího, ale stále ještě ohromného rozsahu je nezanedbatelná, zhruba jedna ku tisíci, a musíme ji brát v úvahu," řekl ve středu Pravec. "Problém je v tom, že i když známe všechny planetky v okolí Země o průměru větším než pět kilometrů, byla objevena jen desetina planetek s průměrem větším než jeden kilometr," vysvětlil astronom. Pro ilustraci uvedl, že Tunguzský meteorit, který dopadl v roce 1908 v oblasti východní Sibiře a zničil 2000 kilometrů čtverečních lesa, měl průměr 50 až 100 metrů. Podle Pravce by patrně astronomové možné nebezpečí objevili jen několik vteřin před srážkou. "Dozvíme se o něm teprve tehdy, až dosud neznámá planetka vletí do zemské atmosféry," poznamenal.

Miroslav Táborský nominován na španělskou filmovou Goyovu cenu

Kandidátem na jednu z Goyových cen, které se ve Španělsku každoročně udělují v oblasti kinematografie, se překvapivě stal člen pražského Divadla v Dlouhé Miroslav Táborský. Tyto národní filmové ceny jsou španělskou obdobou Českých lvů. "Miroslav Táborský je jedním ze čtyř nominovaných v kategorii Objev roku, a to za svůj výkon v roli tlumočníka ve filmu oscarového režiséra Fernanda Trueby Dívka mých představ," řekla zpravodaji ČTK mluvčí této scény Karola Štěpánová. Podle ní je Táborský vůbec prvním cizincem, který se do nominací dostal. Goyovy ceny se budou udělovat 23. ledna v Madridu.

Polsko-česká výstava fotografií

Název Intimní prostor nese výstava fotografií předních polských a českých fotografů, jejíž čtvrtý ročník z cyklu Kontakty byl zahájen v Praze. Zastoupeny jsou na ní práce 19 fotografů, kteří pracují s kontaktní fotografií, tedy kopií negativu o stejné velikosti jako je negativ. Výstavu uspořádal Polský institut v Praze a galerie U Řečických ve spolupráci s galerií Prázdná z polských Katovic. Návštěvníci ji mohou do 4. února zhlédnout v prostorách Novoměstské radnice na Karlově náměstí.

Chodec Juraj Puci má za sebou tři čtvrtiny rekordního pochodu

Hranici 10.000 kilometrů dnes překročí v etapě z Benešova nad Ploučnicí do Hřenska chodec-rekordman Juraj Puci. Svůj životní pochod, který potrvá 366 dní, zahájil v Praze loni 15. dubna, v den svých 69. narozenin. Své kulaté narozeniny chce oslavit na Slovensku, kde se narodil. Na trati už překonal řeku Moravu, navštívil Maďarsko, Slovensko a Polsko, vylezl na Gerlachovský štít a v Jablůnkově se dokonce oženil, připomínají komisaři Guinnessovy knihy rekordů z pelhřimovské agentury Dobrý den. Po cestách ČR, ale i sousedních zemích, den co den ušel kolem 35 kilometrů. Do cíle v Bratislavě mu zbývají tři měsíce, během nichž prochodí zbývající 3000 kilometrů. Ze severních Čech bude v únoru směřovat na Karlovarsko. Překročí ještě hranice s Německem a Rakouskem.

Ze sportu:

Pražská Sparta porazila německý Mannheim ve čtvrtfinale hokejové Evropské ligy 10:4. Do semifinale však nepostupuje, protože její soupeř byl úspěšnější v penaltovém rozstřelu.

Kateřina Neumannová je po druhé části Světového poháru běžkyň na lyžích na pátém místě třicetičlenné červené skupiny, jejíž pořadí sestavuje komise běhu na lyžích Mezinárodní lyžařské federace 'FIS) podle výsledků za posledních 12 měsíců. V klasifikaci Světového poháru je česká běžecká jednička stále na druhém místě. Mužům i ženám v červené skupině hradí FIS jejich účast ve Světovém poháru.

Volejbalistky Olympu Praha vstoupily do Ligy vítězek pohárů domácím vítězstvím nad francouzským celkem VBC Riom 3:1. Pražanky v důležitých okamžicích střetnutí lépe přihrávaly i blokovaly a za 71 minut zaslouženě vrátily loňským účastnicím finálového turnaje Ligy mistryň dva roky starou pohárovou porážku z Francie 0:3.

Volejalistky mistrovského celku SK Lapos Frenštát pod Radhoštěm prohrály ve svém úvodním střetnutí skupiny B Ligy mistryň s tureckým mistrem VakifBank Ankara po dramatickém průběhu zápasu 2:3 na sety, ačkoliv již vyhrávaly 2:1.

Posádka Karla Lopraise na Tatře dojela na třetím místě ve středeční etapě Rallye Granada - Dakar, etapu vyhrál Japonec Sugawara před Rusem Moskovskichem. V celkové klasifikaci je Lopraisova Tatra stále druhá, na vedoucího Moskovskiche ztrácí více než tři minuty.

Krátce o dnešním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy sněhové přeháňky. Teploty kolem nuly stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.