Zprávy čtvrtek, 15. října 1998

Vážení posluchači, při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobněji:

Poslanecká sněmovna neschválila návrh zákona o státním rozpočtu

Poslanecká sněmovna ve středu v prvním čtení neschválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 1999, který kabinet Miloše Zemana navrhl jako schodkový ve výši téměř 27 miliard korun. Proti postoupení rozpočtu do druhého čtení hlasovalo 101 poslanců ze 199 přítomných. Osud rozpočtu začal být zřejmý už ve chvíli, kdy sněmovna zamítla vládní předlohu o pojistném na sociální zabezpečení, která tvořila podstatnou část plánované příjmové stránky státního rozpočtu.

Premiér Miloš Zeman krátce po hlasování o rozpočtu poslance ujistil, že vláda se v novém návrhu zákona o státním rozpočtu, který předloží do 30 dnů, vydá cestou, jež neomezuje kabinet v rozpočtovém deficitu. Tato cesta ale bude vládu zavazovat, aby jednoznačně prokázala, že účelem deficitu jsou jasná prorůstová opatření, která mají obrátit dosavadní nepříznivý trend vývoje ekonomiky, dodal Miloš Zeman.

Do druhého čtení poslanci naopak propustili vládní návrh novely zákona o spotřebních daních a vládní návrh novely zákona o daních z příjmů. První předloha, která usiluje o zvýšení spotřebních daní u pohonných hmot a tabákových výrobků, by měla v případě přijetí přinést do státního rozpočtu 5,8 desetin miliardy korun. Podle vládního návrhu novely zákona o daních z příjmů by měly být zkráceny některé odpisové sazby a následně tak posíleny finanční zdroje podnikatelů.

Prezident Václav Havel zakončil Fórum 2000

Prezident Václav Havel doufá, že "duch porozumění, vcítění a odpovědnosti", který panoval po tři dny na mezinárodní konferenci Fórum 2000, jež řešila problémy globalizace, nezůstane uzavřen ve zdech Pražského hradu. Prezident ve středu na závěr svého vystoupení pozval účastníky do Prahy na Fórum 2000 v příštím roce. Doufá, že se Praha stane místem takových setkání.

Na Fóru 2000 se ve středu představili zástupci tří světových náboženství - křesťanství, islámu a judaismu. Nad úlohou víry v globálním světě se zamysleli hlavní rabín Izraele Meir Lau, vyslanec velkého šejcha Al Azharu Fawzy Fadel El Zefzaf a švédský biskup Jonas Jonson. Jejich vystoupení přihlížel i prezident Václav Havel.

Za nezájem o lidská práva v zemích, s nimiž udržují obchodní a hospodářské styky, ve svém projevu na konferenci Fórum 2000 nepřímo kritizoval čínský disident Wej Ťieng-šeng zahraniční podnikatele. "Lidé, kteří za obchodem cestují do ciziny, se musí nejvíce ze všeho zajímat o lidská práva, ale právě tito lidé naopak ignorují otázku lidských práv," řekl čínský disident.

Předseda organizace Human Rights Watch Robert Bernstein ve svém vystoupení upozornil, že přístup velkých hospodářských podniků a organizací, které hájí lidská práva, se začíná měnit. Dodal, že dalším pomocníkem v boji za lidská práva je informační exploze, která brání tomu, aby tyranské režimy udržovaly své zločiny v tajnosti. Bernstein dále upozornil na specifický problém rekrutování dětí do ozbrojených sil a zdůraznil, že Spojené státy dokument zakazující tyto praktiky neratifikovaly.

Skutečná globalizace není podle ruského poslance Sergeje Kovaljova možná bez univerzálních pravidel hry. V diskusi o lidských právech na konferenci uvedl, že k vytvoření jednotných norem nepostačuje ani OSN, protože zástupci jednotlivých států nehájí zájmy práva a spravedlnosti, ale zájmy jednotlivých národů. Globalizaci Kovaljov považuje za vstup do určitého společenství lidí, ve kterém se člověk musí naučit chovat.

ECRE vyzvala k pomoci uprchlíkům z řad kosovských Albánců

Evropská rada pro uprchlíky a exulanty (ECRE) vyzývá k pomoci uprchlíkům z řad kosovských Albánců. Podporuje požadavek Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, aby evropské státy násilně nevracely odmítnuté kosovské žadatele o azyl. Protože většina kosovských Albánců žádá o politický azyl kvůli pronásledování ze strany vlastního státu - Jugoslávské svazové republiky, nemá podle rady možnost najít útočiště v Kosovu, Černé Hoře nebo Srbsku. ECRE to uvedla v prohlášení, jehož text ve středu obdržela ČTK a jež je adresováno představitelům Evropské unie i asociovaným státům včetně České republiky.

Polský ombudsman Adam Zieliňski jednal v Praze

Ustavení Veřejného ochránce práv - ombudsmana v České republice a desetileté zkušenosti Poláků s touto institucí byly hlavními tématy středečního setkání vicepremiéra pro legislativu Pavla Rychetského a ministra spravedlnosti Otakara Motejla s nynějším polským ombudsmanem Adamem Zieliňskim. Čeští politikové se především zajímali o rozsah kompetencí polského ombudsmana, které jsou v porovnání o obdobnými institucemi v jiných zemích poměrně široké.

S návrhem zákona o ombudsmanovi počítá sociálnědemokratická vláda ve svém legislativním plánu. Nyní na něm pracuje skupina externích spolupracovníků vlády z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Předkladatelem návrhu zákona bude pravděpodobně vicepremiér Pavel Rychetský.

Registrace a sledování Židů režimem má důsledky dodnes

Registrace, sledování a obtěžování lidí židovského původu Státní bezpečností (StB) za komunistického režimu má podle rabína Karla Sidona negativní důsledky dodnes. "Kvůli antisemitské strategii státu a kvůli akci StB nazvané Pavouk vypadá současná pražská židovská obec tak, jak vypadá," konstatoval Sidon v rozhovoru pro ČTK. Reagoval tak na zjištění Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu, z nichž by mohla vyplynout trestní odpovědnost jednotlivých osob. Do sledování a registrace byly zapojeny možná stovky spolupracovníků. StB využívala také seznamy Židů uvězněných v koncentračních táborech a seznamy pořízené gestapem.

Česká vláda slíbila zaplatit festival Europalia 98 v Belgii

Česká vláda slíbila prezidentu Václavu Havlovi, že uhradí výdaje spojené s financováním tříměsíční přehlídky české kultury v Belgii, která dnes pod názvem Europalia 98 začíná. Prezidenta, který festival přijede do Bruselu zahájit, o tom ujistili v úterý večer na soukromé schůzce premiér Miloš Zeman a ministři financí, kultury a zahraničí. ČTK to ve středu řekl vedoucí tiskového oddělení prezidentské kanceláře Martin Krafl.

Ústřední výbor ČSSD bude o víkendu diskutovat o výměně vedení

Bouřlivou diskusi především o změnách ve vedení České strany sociálně demokratické, které požadují představitelé některých jejích regionálních organizací, lze očekávat při víkendovém zasedání Ústředního výkonného výboru této strany v Hradci Králové. Informoval o tom ve středu tiskový mluvčí ČSSD Jiří Hron. Konání volby nových místopředsedů ČSSD pro řízení a komunální politiku už o tomto víkendu prosazuje předseda strany a vlády Miloš Zeman. Shodl se na tom s předsedy většiny regionálních organizací.

Česká policie zatím afghánské uprchlíky z moldavského letadla nestíhá

Policie zatím nestíhá žádného afghánského uprchlíka z moldavského letadla a ani není jasné, zda tak učiní. Cizinci, kteří v pondělí přistáli na pražském ruzyňském letišti, si vynutili výstup z letadla a požádali o azyl. Podle Jiřího Součka z tiskového oddělení pražské policejní správy se nyní šetří okolnosti případu. To, zda bude stíhání zahájeno, bude záviset na výsledcích vyšetřování. Také ředitel pražské cizinecké policie Václav Kuthan se zatím nedomnívá, že by uprchlíci mohli být stíháni. Podle něj se nejspíš mohli dopustit pouze přestupku, když znemožnili vzlétnutí letadla. Policie nemá podle Václava Kuthana žádné pochybnosti o tom, že jde o afghánské občany. Jak uvedl, svědčí o tom řada důkazů, například i to, že cizinci vyplnili žádosti o azyl v jazyce paštó, kterým se mluví na území Afghánistánu. I jejich mluvčí, který hovoří anglicky, potvrdil, že cestují z této země.

Cizinecká policie zjistila, že cizinci nastoupili už v Kišiněvě do letadla bez cestovních dokladů. V letadle totiž žádné doklady nalezeny nebyly a ani nikdo z Afghánců u sebe neměl pas. Na seznamu cestujících byla ve skutečnosti uvedena smyšlená jména a čísla pasů. To, že se na tomto seznamu vyskytovala ruská jména, mohlo být příčinou spekulací, že by mohlo jít o občany bývalého SSSR.

Polovina občanů si myslí, že vláda tají informace

Téměř polovina českých občanů - konkrétně 47,3 procenta - se domnívá, že vláda a ministerstva sdělují veřejnosti málo informací o své práci a některé údaje dokonce bezdůvodně tají. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Sofres-Factum. Naopak spokojeno je s poskytováním vládních informací 25,4 procenta respondentů. Pouhých 7,8 procenta dotázaných hovoří o nadměrné informovanosti a pětina dospělé populace nechce či nedokáže problém posoudit.

Průzkum názorů občanů na informovanost veřejnosti vládou ve středu uvítal mluvčí kabinetu Libor Rouček, přestože nedopadl příznivě. "Jak vláda, tak ministerstva a další složky státní správy i novináři by se měli společně zamyslet nad tím, jak tu informovanost veřejnosti zlepšit," uvedl mluvčí Rouček.

O dění na Slovensku se zajímá 70 procent obyvatel

Více než dvě třetiny českých obyvatel, konkrétně 70 procent, se alespoň částečně zajímají o dění na Slovensku. Značný zájem o povolební situaci přitom vyslovilo 15 procent respondentů, 55 procent dotázaných sleduje vývoj na Slovensku pouze částečně. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Sofres-Factum. Velký zájem o dění na Slovensku projevili zejména absolventi vysokých škol, podnikatelé a zaměstnanci nedělnických profesí. O slovenskou politiku se většinou nezajímají mladí lidé do 29 let, respondenti se základním vzděláním a studenti.

Zpráva RE počítá s dalším poklesem počtu obyvatel v ČR

Vývoj průměrného věku v České republice byl v posledních sedmi letech velmi pozitivní a naše země se pomalu přibližuje státům s nejvyšším průměrným věkem v Evropě, ale tento rozdíl zůstává stále významný. Uvádí se to ve zprávě "Poslední demografický vývoj v Evropě, 1998", kterou ve středu vydala Rada Evropy ve Štrasburku.

V královéhradecké fakultní nemocnici zjištěna bakterie Legionella

Ve fakultní nemocnici v Hradci Králové byla zjištěna bakterie Legionella pneumophila. Ta může vyvolat epidemii respiračních onemocnění končících v některých případech smrtí. Hygienici v teplé vodě ve vodovodním řádu rok starého pavilonu onkologie zjistili středně významnou koncentraci bakterií, která si vyžádala mimořádná opatření. Podle náměstka ředitele nemocnice Petra Tilšera ale žádného z pacientů Legionella nenapadla a jejich léčba bude pokračovat.

Sto tisíc dolarů na česko-slovenskou sbírku v newyorské knihovně

Sto tisíc dolarů slíbila ve středu Newyorské veřejné knihovně na udržování a rozšiřování česko-slovenské sbírky Nadace Jána a Betky Papánkových. Velkorysý finanční dar oznámil na výstavě, kterou uspořádalo k 80. výročí československé nezávislosti Oddělení slovanských jazyků a baltských zemí za součinnosti s nadací, generálním konzulátem ČR v New Yorku a zdejším Českým centrem, předseda Papánkova fondu Jiří Brotan.

Ján Papánek byl významný československý diplomat, blízký spolupracovník prezidenta Edvarda Beneše i ministra zahraničí Jana Masaryka. Stál u zrodu Organizace spojených národů. Po komunistickém převratu v Československu v roce 1948 se nevrátil do vlasti. V následujících letech se výrazně angažoval ve prospěch emigrantů z komunistického Československa. Zemřel v roce 1991.

Česká filmová akademie nominovala filmy do soutěže Oscar

Porota složená z členů České filmové akademie nominovala filmy pro výběr zástupce za Českou republiku do soutěže Oscar za nejlepší cizojazyčný film. Mezi vybranými snímky je film Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala, dále Knoflíkáři Petra Zelenky, snímek Pasti, pasti, pastičky Věry Chytilové a Postel režiséra Oskara Reifa. Z nich bude vybrán jeden, který pak bude naši zemi reprezentovat v soutěži.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté ve středu zvítězili v dalším utkání kvalifikace o postup na Euro 2000 v Teplicích nad Estonskem 4:l a bez ztráty bodu zůstali v čele tabulky deváté skupiny. Dva naše góly dal Berger, po jednom Nedvěd a Lokvenc. Hosté skorovali až v závěru střetnutí.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.