Zprávy čtvrtek, 17. prosince 1998

A nyní podrobněji:

Senát má novou předsedkyni

Novou předsedkyní horní parlamentní komory zvolili senátoři ve druhém kole voleb místopředsedkyni Občanské demokratické strany Libuši Benešovou. Hlasovalo pro ni ve středu 40 senátorů, zatímco její protikandidát Petr Pithart získal o tři hlasy méně. Benešová byla jasnou favoritkou díky povolební smlouvě ODS s ČSSD, přesto v prvním kole s dosavadním předsedou Senátu Pithartem těsně - o jeden hlas - prohrála. Novými místopředsedy Senátu byli zvoleni Petr Pithart 'za KDU-ČSL), Jaroslav Musial 'ČSSD), Přemysl Sobotka 'ODS) a Ivan Havlíček 'ČSSD).

Nová předsedkyně Senátu Libuše Benešová bude usilovat o rovnocenné postavení senátora s poslancem, lepší vztah s Poslaneckou sněmovnou a zvýšení obecné autority Senátu v očích veřejnosti. Benešová, která po dvou letech vystřídala ve funkci Petra Pitharta 'zvolen za KDU-ČSL), ale řekla, že postavení horní komory parlamentu nebude lehké radikálně změnit. Od listopadu 1989 je Benešová teprve druhou ženou v čele některé z parlamentních komor.

Senát také schválil vládní návrh zákona o vydání státních dluhopisů ve výši 15,717 miliardy korun ve znění, v jakém jej horní komoře postoupila Poslanecká sněmovna. Až zákon podepíše prezident republiky, budou dluhopisy sloužit k úhradě schodku státního dluhu za rok 1997.

ODS se obrátila na Ústavní soud

Občanská demokratická strana se ve středu obrátila na Ústavní soud s opravným prostředkem proti rozhodnutí Nejvyššího soudu o neplatnosti mandátu své členky Dagmar Lastovecké. Ta zvítězila v listopadových volbách do Senátu ve volebním obvodě Brno-město. ODS se také ohradila proti úternímu usnesení mandátového a imunitní výboru Senátu, že nemůže ověřit platnost zvolení Lastovecké. ČTK to řekl tiskový mluvčí ODS Lukáš Herold.

Prezident si bude léčit virózu doma ještě do konce týdne

Prezident Václav Havel se bude doma léčit z virózy horních cest dýchacích ještě minimálně do konce týdne. Jeho lékař Ilja Kotík po středeční prohlídce pacienta řekl, že Havlovi nově nasadil lék podobný antibiotikům, který má zamezit případnému růstu mikroorganismů, jež vyvolávaly při dřívějších prezidentových virózách komplikace. "Důvodem, proč jsme prodloužili pobyt pana prezidenta v domácím ošetřování, jsou známky přetrvávající virózy," zhodnotil průběh prezidentovy nemoci Kotík s tím, že Václav Havel stále mívá k večeru teploty, a to až ke 38 stupňům Celsia.

Jednala vláda

Česká vláda na středečním zasedání schválila konkrétní seznam pohledávek České spořitelny v objemu přibližně 10,5 miliardy korun, které budou vyvedeny do státní Konsolidační banky. Konkrétní jména zadlužených podniků však vláda nezveřejnila. Na tiskové konferenci po zasedání vlády o tom informoval ministr financí Ivo Svoboda.

Kabinet také souhlasil se změnou investičních pobídek. Podle sdělení ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra postačí pro získání zvýhodněných podmínek investice nad deset miliónů amerických dolarů. Dosud byla tato hranice stanovena na 25 miliónů USD. Minimálně 40 procent z investované částky bude přitom muset směřovat do strojního zařízení. Podle Grégra se musí také dořešit problém, aby vhodné pozemky z Pozemkového fondu mohly být prodány přímo investorovi.

Letecká přeprava ústavních činitelů bude definitivně od 1. ledna 1999 převedena na resort obrany. Rozhodla o tom vláda, která nepřijala návrh ministra vnitra Václava Grulicha, aby kabinet od tohoto finančně náročného kroku ustoupil. "Česká republika se chce přiblížit i v tomto bodě členským zemím Evropské unie a NATO, ve kterých tuto povinnost rovněž zajišťuje armáda," řekl ČTK tiskový mluvčí vlády Libor Rouček.

Vláda také schválila Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 1999. Východiskem dokumentu je nabídka alternativy občanům ke zvyšování cen paliv a energie a změna přístupu vlády ke vztahu energetiky a životního prostředí. Informoval o tom ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

Platy duchovních se z rozhodnutí vlády zvýší od 1. ledna příštího roku o 15 procent. Po tomto datu bude průměrný měsíční plat duchovních představovat 10.200 korun. Oznámil to mluvčí Libor Rouček.

Sociálnědemokratická vláda změnila strukturu dotací školám, ponechala však jejich výši. Jak řekl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Eduard Zeman, je to pravý opak rovnostářství a nivelizace, které ostatní strany sociálním demokratům vytýkají. Vláda snížila povinnou základní částku, kterou školy dostávaly, protože byla nepřiměřeně vysoká a umožňovala přežití "zcela zbytečným a nekvalitním" školám. Zvýšila naopak podíl těch částek, které jsou vázány na splnění některých ukazatelů, vysvětlil ministr.

Kabinet schválil poskytnutí exportní subvence na vývoz 5000 tun vepřového masa v přepočtu na živou hmotnost a rozhodl o dočasném zvýšení státních hmotných rezerv masa o 2000 tun do 1. října 1999.

Armáda upřesňovala s NATO plnění úkolů před vstupem do Aliance

Upřesněním plnění cílů výstavby české armády, kterého je nutno dosáhnout před vstupem do NATO, se ve středu na společném jednání zabývali zástupci ministerstva obrany a představitelé vrchního velitelství spojeneckých sil NATO v Evropě 'SHAPE). ČTK o tom informovala tisková služba ministerstva obrany. Česká delegace v čele s ministrem obrany Vladimírem Vetchým při upřesňování těchto cílů s aliancí reagovala na možné dřívější rozšíření NATO. Hlavní pozornost byla zaměřena na jazykovou a odbornou přípravu osob, bezpečnostní otázky, soubor opatření v protivzdušné obraně a oblasti bezpečnosti informací.

Aero Vodochody má pro L-159 dalších 300 miliónů dolarů

Výhradně ze zahraničních zdrojů má největší domácí zbrojovka Aero Vodochody přichystáno dalších 300 miliónů dolarů pro výrobu nových lehkých bitevníků L-159 na případný export. "Měly by se vyvážet do střední Evropy," řekl ČTK generální ředitel podniku Adam Straňák bez bližšího určení. "Prubířským kamenem" pro budoucí export jsou současná výroba a dodávky 72 letadel pro Armádu ČR. Na tuto produkci znamenající v postatě záchranu společnosti dostalo Aero úvěr zhruba 280 miliónů USD.

ČR se na rozpočtu RE podílí 0,63 procenta

Výbor ministrů Rady Evropy 'RE) ve středu v Paříži schválil rozpočet organizace pro příští rok, který dosahuje 1,043 miliardy franků a už druhý rok se reálně nezvyšuje. Česká republika se na rozpočtu podílí 0,63 procenta, Slovensko 0,26, Maďarsko 0,6 a Polsko 1,85 procenta. Největšími přispěvateli mezi 40 členskými zeměmi jsou Francie, Německo, Itálie, Rusko a Británie s 12,8 procenty.

V Moskvě o výměně zboží za plyn

O možnostech tzv. vazbových obchodů mezi ČR a Ruskem, jejichž cílem je výměna českého zboží za zemní plyn, budou dnes v Moskvě jednat experti Ministerstva průmyslu a obchodu 'MPO). Jak řekl mluvčí MPO Vlastimil Nesrsta, na zmíněných obchodech má ČR velký zájem kvůli poklesu českého vývozu do Ruska. Česká strana podle něj v současné době intenzívně jedná o možnosti prodloužit tzv. Jamburské dohody ze 16. prosince 1985. V ní se vlády bývalé ČSSR a SSSR zavázaly k výměně třetiny ročně dodávaného zemního plynu za dodávky a práci českých firem při výstavbě bytů, občanské vybavenosti a dopravní infrastruktury v sídlech souvisejících s těžbou plynu. Platnost dohod podle Nesrsty letos končí, dokument však obsahuje možnost prodloužit ho o dalších deset let.

Fogašova návštěva ČR má přispět ke kompatibilitě legislativy

Místopředseda slovenské vlády Šubomír Fogaš považuje dnešní setkání s českými partnery za příležitost posoudit shodnost či odlišnost právních řádů v obou samostatných republikách, postup při přizpůsobování legislativě Evropské unie a očekává i debatu o změně českého zákona o občanství, která má umožnit dvojí občanství krajanů v obou zemích. Slovenský vicepremiér pro legislativu se v Brně setká s předsedou českého ústavního soudu Zdeňkem Kesslerem, předsedkyní Nejvyššího soudu Eliškou Wágnerovou a nejvyšším státním zástupcem Vítem Veselým. V pátek bude v Praze jednat se svým protějškem Pavlem Rychetským.

V ČR už mohou někteří občané Slovenska požádat o dvojí občanství

O dvojí občanství už mohou požádat Češi žijící na Slovensku a naopak Slováci žijící v České republice, kteří se v roce 1993 při dělení Československa museli zříci svého původního občanství. Učinit tak mohou díky exekutivnímu opatření ministerstva vnitra, které v uplynulých dnech přijal šéf resortu Václav Grulich. Ten ve středu sdělil ČTK, že už pověřil přednosty všech okresních úřadů, aby začali zájemcům osvědčení o dvojím občanství vydávat. Z dostupných statistik vyplývá, že na Slovensku žije asi 60.000 Čechů a v České republice přibližně 300.000 Slováků.

ODS a ČSSD mají stále vyrovnané volební preference

Volební preference Občanské demokratické strany a České stany sociálně demokratické jsou podle prosincového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění vyrovnané. Obě nejsilnější politické strany dosáhly podpory 26 procent dotázaných. Na třetím místě jsou komunisté, které by nyní volilo 12 procent respondentů.

Kniha o Pražském jaru 1968

Sborník dokumentů The Prague Spring '68 'Pražské jaro '68), který mapuje události v Československu od 4. sjezdu spisovatelů v červnu 1967 až po první výročí vojenské intervence pěti států Varšavské smlouvy 21. srpna 1969, představil v Praze jeho editor Jaromír Navrátil. Kniha vychází v rámci amerického projektu organizace National Security Archiv, jenž se zabývá nejvýznamnějšími periodami tzv. studené války. Sborník obsahuje výběr archiválií, které zachycují hlavní síly československé reformy, její mezinárodní souvislosti i vojenské aspekty.

Melantrich plaketou ocenil 60 let spolupráce s Foglarem

Literární "otec" Rychlých šípů Jaroslav Foglar ve středu slavnostně převzal od nakladatelského domu Melantrich plaketu k dnešnímu 60. výročí vydání svého prvního příběhu s klukovskou partou. Ředitel Melantrichu Pavel Gruber Foglarovi předal symbolické ocenění dlouholeté spolupráce ve společenské místnosti jednoho z oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze, kde je spisovatel hospitalizován.

Důkaz o existenci slovanského hradiště v Lokti

Důkaz o někdejší existenci starého slovanského hradiště objevil archeolog Jiří Klsák v Lokti na Sokolovsku poté, co zde našel větší množství zlomků keramických nádob z desátého století. Doposud se první zmínky o obydlení města datovaly ke konci 12. století, kdy byl na skále nad řekou Ohří vystavěn hrad Loket. "Z nálezu nelze určit velikost hradiště ani počet jeho objektů. Podle dochovaného střepového materiálu s typickou rytou výzdobou je však zřejmé, že místo bylo osídleno ještě před rozkvětem feudální společnosti," oznámil ČTK Klsák, který je archeologem karlovarského muzea.

Ze sportu:

Čeští hokejisté dosáhli svého prvního vítězství v letošním ročníku série Euro Hockey Tour. Až na třetím turnaji, jímž je Baltika Cup v Moskvě, zdolali Finsko 3:0 a vstoupili do měření sil pěti reprezentačních mužstev úspěšně. Dvě branky českého týmu vstřelil Tomáš Vlasák, jednu přidal Jan Hlaváč.

Novým trenérem šestého celku hokejové extraligy, pražské Sparty, byl ve středu jmenován bývalý reprezentant Pavel Richter. Nový kouč podepsal smlouvu do 30. dubna 1999 s roční opcí. Richter nahradil ve funkci slovenského trenéra Júlia Šuplera, který byl pro neuspokojivé výsledky mužstva v úterý propuštěn.

Dvojnásobná olympijská medailistka z Nagana a vedoucí závodnice Světového poháru v běhu na lyžích Kateřina Neumannová suverénně zvítězila v anketě o nejlepšího armádního sportovce letošního roku.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes většinou polojasno, místy oblačno. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.