Zprávy čtvrtek, 17. září 1998

Při sledování zpravodajské relace Radio Praha vás vítá Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobné:

Prezident Václav Havel se setkal s šéfem Bílého domu Billem Clintonem

Prezident Spojených států Bill Clinton ve středu na slavnostním ceremoniálu před Bílým domem ve Washingtonu ocenil, že český prezident Václav Havel vždy významně přispíval do debat o budoucnosti Evropy i celého světa. Byl to vždy hlas humanity a velké síly, uvedl americký prezident při zahájení státní návštěvy svého českého kolegy, který je v USA v doprovodu choti Dagmar. Prezident Havel se podle Clintona věnoval věcem velkým i malým, regionálním i globálním, duchovním i hmotným; vždy však velmi lidsky, a vždy s velkým důrazem na společnou odpovědnost všech, dodal Bill Clinton.

Václav Havel zdůraznil v přípitku na středeční státní recepci, že chce členům Kongresu USA také poděkovat za podporu očekávaného členství ČR v Severoatlantické alianci. Senát USA dal na jaře významný signál celému procesu ratifikace rozšíření Aliance o ČR, Maďarsko a Polsko, když se k přijetí třech středoevropských zemí vyslovil kladně.

Daleko méně tvrdých dotazů než se předpokládalo padalo na hlavu Billa Clintona na dnešní tiskové konferenci, první, na které novináři měli možnost oslovit amerického prezidenta od zveřejnění detailní zprávy nezávislého vyšetřovatele Kennetha Starra o Clintonově intimním poměru s Monikou Lewinskou. Uklidňující prvek představoval přítomný český prezident Václav Havel, který fakticky prezidenta USA podpořil, když se k němu hlásil jako ke svému příteli. "My jsme se spřátelili a on zůstane mým přítelem, ať bude čím bude," řekl Havel. Český prezident na tiskové konferenci několikrát vyzdvihl, že Americe, zvláště pod vedením Billa Clintona, děkuje za možnost budovat v Evropě nový svět a za otevření šancí. Na otázky týkající se Clintonových sexuálních prohřešků, jeho osobního vztahu vůči americkému prezidentovi a případného dopadu odvolání prezidenta USA na rozšiřování NATO a česko-americké vztahy Havel odpovídal poměrně vyhýbavě, prezidenta Clintona ale v zásadě podpořil.

Podle ČTK ukončil překypující energií Václav Havel v noci na dnešek v pozdních hodinách washingtonského času první plný den své státní návštěvy v USA. Po koncertu Lou Reeda, proslulého zpěváka a autora písní neméně slavné rockové skupiny Velvet Underground, na závěr večeře pořádané prezidentem USA Billem Clintonem a jeho ženou Hillary na počet českého prezidentského páru, Havel divoce křepčil s Hillary Clintonovou ve foyer Bílého domu.

Vláda rozhodla o zvýšení spotřební daně a pro příští rok chce udržet reálnou hodnotu důchodů

Vláda schválila návrh na zvýšení spotřební daně u benzínu a cigaret. Chce tak zajistit peníze do rozpočtu na příští rok. Od 1.ledna zaplatí motoristé o 1,39 Kč více za litr benzínu a o 1,04 Kč za litr nafty. Cigarety podraží o 97 haléřů za krabičku. Podle mluvčíh o ministerstva financí Daniela Častvaje by to mělo státní pokladně přinést 5,6 miliardy korun.

Vláda chce v příštím roce udržet reálnou hodnotu důchodů na současné úrovni a počítá s tím, že penze budou během roku 1999 dvakrát valorizovány. Před členy sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví to řekl ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Podle něj je sice možné, že by se v případě "dramatického" zastavení inflace důchody zvyšovaly jen jednou, jeho resort však tuto variantu vývoje považuje za nepravděpodobnou. Špidla uvedl, že cílem navrhovaného zvýšení sazby na důchodové pojištění o 2,4 procenta je finanční stabilizace celého důchodového systému, který je v trvalém schodku. Prohlásil, že tento systém "zbankrotovala" předminulá vláda Václava Klause a parlament, když původní sazbu snížily. Navrhované zvýšení by mělo znamenat, že celá soustava bude v roce 2000 vyrovnaná a poté i mírně přebytková. Odstranění deficitu je přitom podle Špidly podmínkou důchodové reformy, tedy především oddělení penzijních fondů od státního rozpočtu.

Celkový objem reálných výdajů státního rozpočtu se v příštím roce proti roku letošnímu prakticky nezmění. Prohlásil to místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík. Rozdíl mezi dvacetimiliardovým deficitem a 26-ti miliardami, předpokládanými v příštím roce, je podle něj způsoben inflací a očekávaným poklesem hrubého domácího produktu, takže se nedá říci, že by stát utrácel více. Navíc v rozpočtu pro příští rok přibyla řada výdajů, které tam v minulosti nebyly - především ve vztahu k Evropské unii a NATO.

Senátoři na své první poprázdninové schůzi schválili zvýšení nemocenského

Projev předsedy Senátu Petra Pitharta zahájil ve středu schůzi horní parlamentní komory, konané poprvé v novém jednacím sále v rekonstruované bývalé konírně pražského Valdštejnského paláce. Vášnivou debatu na první senátní schůzi vyvolalo vystoupení senátora Luďka Zahradníčka z Unie svobody, jehož rezignaci na předsednictví v mandátovém a imunitním výboru vzala horní komora Parlamentu formálně na vědomí. Zahradníček z čela výboru odstoupil po nátlaku ODS a ČSSD, které jej chtěly odvolat údajně proto, že kritizoval tzv. opoziční smlouvu, kterou uzavřely, a na jejímž základě se ODS rozhodla tolerovat menšinovou vládu sociálních demokratů.

Senát podpořil zvýšení nemocenského pojištění zaměstnanců. Příslušná novela zákona uzpůsobuje nemocenské dávky výši výdělku a umožňuje zvýšit denní dávky nemocenského pojištění v závislosti na inflaci. Základní sazbu zvedá na 360 korun a počítá ji v plné výši. Ze sumy od 360 do 540 korun by nemocnému náleželo šedesát procent. Maximální denní hranice by se tak zvýšila na 468 korun.

Odboráři požadují, aby vláda podpořila rozvoj stavebnictví

Odborový svaz Stavba vyzval vládu, aby vytvořila fond rozvoje bydlení a bytové politiky, zvýšila státní dotace pro výstavbu nájemních bytů a zvýšila pomoc státu při poskytování vhodných stavebních lokalit a budování infrastruktury. Na tiskové konferenci to ve středu řekl předseda svazu Stanislav Antoniv. Odboráři očekávají, že státní rozpočet s výdaji na taková opatření počítá. Podle odborářů se prohlubuje krize ve stavebnictví, která už nepostihuje jen malé a střední podniky, ale i velké firmy. Vláda by měla podle nich také ochraňovat vnitřní trh, a to minimálně tak, jak to činí země Evropské unie. Měla by reorganizovat ministerstvo pro místní rozvoj na ministerstvo stavebnictví a veřejných prací a ustavit stavbařskou tripartitu.

Česká koruna oslabuje.

Česká koruna od rána stále oslabuje. Dnešní obchodování zahájila na kursu 18.20 za marku a před hodinou stála na 18 korunách a 25-ti haléřích. Podle dealera Société Générale Petera Chorvatoviče na trhu vládne nervozita investorů kvůli jednání Bankovní rady České národní banky a možnému snižování úrokových sazeb. Dnešní korunové obchodní pásmo Chorvatovič odhaduje v rozpětí 18,15 až 18,35 za marku. Pokud by ale koruna prošla hranicí 18,30, není vyloučen pád až k 18-ti korunám a 42-ti haléřům za marku.

ODS svou stínovou vládu zveřejní možná už příští týden

Stínová vláda ODS bude podle místopředsedkyně Libuše Benešové zveřejněna nejdříve po jednání Výkonné rady ODS, která se sejde příští týden. Informace o jejím pravděpodobném personálním složení se přesto v médiích objevily už nyní. Předseda ODS Václav Klaus však některá jména ve svém týmu označil za nesmysl.

O stínové alternativě vládního kabinetu uvažovaly nezávisle na ODS také další dvě opoziční strany - Unie svobody a KDU-ČSL. Jejich vláda však zřejmě nebude sestavena v dohledné době, ačkoli dříve jejich představitelé naznačovali, že to bude možná už v září. Podle předsedy poslaneckého klubu Unie svobody Vladimíra Mlynáře ještě na sestavení stínové vlády nenastala správná doba.

Nezaměstnanost v ČR v příštím roce vzroste

Ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládá, že v příštím roce vzroste nezaměstnanost v České republice na 8,5 až 9 procent. Členům sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví to ve středu řekl šéf uvedeného resortu, vicepremiér Vladimír Špidla, který nevyloučil, že růst počtu nezaměstnaných může být i vyšší.

Klaus ke krizi v Rusku

Premiér Jevgenij Primakov může pokračovat v reformách v Rusku, pokud bude mít odborníka na ekonomiku a finance, a ne na ochranu domácích výrobců. V rozhovoru pro ruský list Kommersant daily to uvedl předseda Poslanecké sněmovny ČR a předseda ODS Václav Klaus. Podle jeho slov je bezpochyby zapotřebí chránit domácí výrobu v tom smyslu, že není třeba vše prodat cizincům. Ochraňovat ji je třeba ne administrativními metodami, ale kursem národní měny. Pro Rusko by bylo nyní optimální zavést fixní kurs rublu na krátkou dobu, což by prospělo stabilizaci ekonomiky, a poté přejít na plovoucí kurs, konstatoval Klaus.

Kardinál Vlk obědval s italským prezidentem, papež přijal Čechy

Český katolický primas a předseda Rady evropských biskupských konferencí kardinál Miloslav Vlk, který je s ostatními českými biskupy na oficiální návštěvě Vatikánu, obědval ve středu v Římě soukromě s italským prezidentem Oscarem Luigim Scalfarem. Ještě předtím byli čeští církevní hodnostáři i laičtí poutníci na náměstí sv.Petra přítomni audienci u papeže. Čtrnáct českých a moravských katolických biskupů dlí už od pátku na týdenní oficiální návštěvě v Římě, aby zde podali zprávu o stavu svých diecézí, a aby s papežem a s vysokými představiteli Svatého stolce a světového katolictví prohovořili priority církve na přelomu tisíciletí.

Nositel Nobelovy ceny za mír Ramos Horta přijede do ČR

Nositel Nobelovy ceny za mír z roku 1996 a předák hnutí za nezávislost Východního Timoru José Manuel Ramos Horta přijal pozvání na úterní pražskou diskusi o posilování demokracie ve světě a roli svobodných médií. Ramos Horta má přijet do Prahy o dva dny dříve a v plánu má setkání se zástupci prezidentské kanceláře, vlády, parlamentu a církve. Do České republiky přicestuje na pozvání nadace při České televizi "Člověk v tísni", která pořádá v úterý v sídle Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda diskusi "Globální odpovědnost - role demokratických států a svobodných médií". Konference se bude konat v době, kdy se v ČR debatuje o vysílání Svobodné Evropy do Iráku a Íránu z Prahy.

Schussel: Benešovy dekrety bilaterálním tématem, nikoli pro EU

Otázka tzv.Benešových dekretů a sudetských Němců vůbec je pro rakouského ministra zahraničí Wolfganga Schussela právě tak jako pro všechny jeho předchůdce v úřadě tématem, o kterém je třeba jednat. V každém případě však jde o téma k bilaterálním, tedy rakousko-českým rozhovorům, nikoli o téma, které by se mělo projednávat na úrovni Evropské unie. Schussel to ve středu prohlásil na tiskové konferenci ve Vídni. "S přijetím Česka do EU to nemá co dělat, je to bilaterální téma," odpověděl ministr na otázku novinářů, jak hodlá reagovat na výzvy předsedy radikálně populistické strany Svobodných (FDO) Jorga Haidera udělat ze zrušení tzv. Benešových dekretů podmínku pro přijetí České republiky do Evropské unie.

Německo na pomezí s ČR důrazněji proti uprchlíkům

Tvrdší policejní opatření na hranicích s Českou republikou zavádějí proti vlně nelegálních uprchlíků centrální německé úřady. Dohodli se na tom ve středu v Bonnu spolkový ministr vnitra Manfred Kanther s ministry vnitra německých zemí Bavorska a Saska, jež s Českou republikou přímo sousedí. Spolkové ministerstvo podle agentury DPA informovalo, že se nyní v českém hraničním prostoru zdržuje "velký počet" občanů třetích států a čeká na nelegální převedení do Německa. Podobné zprávy už minulý týden zveřejnily oficiální úřady v Sasku.

Bartoška a Zaoralová odvoláni z vedení MFF v Karlových Varech

Herec Jiří Bartoška a programová ředitelka Eva Zaoralová, kteří pět let stáli v čele mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a udělali z něj prestižní evropskou přehlídku, byli odvoláni z rady nadace Film Festival Karlovy Vary spolu s jejími dalšími devíti členy. Během středečního jednání rady jim to překvapivě a bez udání důvodu oznámili zástupci zřizovatelů nadace - ministerstva kultury, Grandhotelu Pupp a města Karlovy Vary. "Na schůzce jsme upozornili, že stále ještě není založen podnikatelský subjekt, který by pro nadaci zajišťoval servisní činnost. Ta podle nového zákona nesmí od příštího roku podnikat," řekl Bartoška na dotaz ČTK. Podotkl, že se statutem nové akciové společnosti v létě všichni souhlasili - až na Grandhotel Pupp.

Stát garantuje většinu programu Europalie 25 milióny korun

Původní předpoklad, že letošní česká účast na belgické kulturní přehlídce Europalia bude hrazena ze sponzorských peněz, se zřejmě nepodařilo naplnit a finance dává z velké části stát. Představitelé české Nadace Europalia mající za úkol dárce najít, sice tvrdí, že program začínající v polovině října bude splněn takřka bezezbytku, ale podle úředníků státní správy dodnes přesně neuvedli, které firmy by měly sponzory být a koho a jakou částkou by měly podpořit. Po jarním rozhodnutí vlády uvolnit mimořádně pro resort kultury na projekty a hostování uměleckých organizací účelovou částku 25 miliónů korun je podle zahraničního odboru tohoto ministerstva jisté, že osmdesát až devadesát procent plánovaných programů zejména v divadelní a výtvarné části Europalie je finančně zabezpečeno. Neupřesněné sponzorské přispění v působnosti nadace se táká především asi poloviny uvažovaných hudebních programů.

Několikaměsíční kulturní přehlídka Europalia, zasvěcená vždy jedné zemi, má v Belgii velkou tradici a její zář dopadla vždy daleko za hranice. Česká republika bude první zemí střední a východní Evropy, tedy prvním kandidátem na vstup do Evropské unie, která se zde předvede.

Vědecká konference v Brně připomene filozofa Jana Patočku

"Jan Patočka, Češi a Evropa" je název vědecké konference, kterou 23.září v Brně pořádá katedra filozofie a občanské výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Její organizátoři ve středu na setkání s novináři připomněli, že konference bude orientována zejména na problematiku české vzdělanosti v evropském kontextu. Touto konferencí se fakulta zároveň přihlašuje k odkazu Jana Patočky (1907-1977), který na ní působil v letech 1946 až 1948.

Ve svém díle Patočka rozšířil obzor české filozofie o poznání světových myslitelů zejména v oblasti fenomenologie a existencialismu. Stejně významně přispěl jako pedagog a autor k poznání historických tradic a kořenů českého a evropského myšlení. Poté, co byl v rámci normalizace penzionován a začal přednášet v soukromí, Patočkovy přednášky o Platónovi a Masarykovi vycházely v samizdatu a v roce 1975 i jeho zásadní práce "Kacířské eseje o filozofii". Během roku 1976 pomáhal formulovat text Prohlášení Charty 77 a v lednu 1977 jako jeden z mluvčích, spolu s Václavem Havlem a Jiřím Hájkem, podepsal jeho vydání.

Začíná Mezinárodní hudební veletrh "Muzika 98"

Na pražském Výstavišti dnes začíná 4.ročník Mezinárodního hudebního veletrhu "Muzika 98", na kterém budou předvedeny novinky a špičkové výrobky mnoha renomovaných světových firem - například hudební nástroje, ozvučovací a osvětlovací technika a všechno, co k hudbě patří. Veletrh doprovodí i další zajímavý program, který kromě koncertů špiček české umělecké scény nabídne i semináře a přednášky pod vedením předních muzikantských osobností. Akce potrvá do 20.září.

Dnes v poledne se rozezní varovné sirény CO

Na 140 vteřin se dnes v pravé poledne rozezní sirény na veřejných budovách v České republice. Při pravidelné celoplošné zkoušce budou prověřeny i sirény ve dvacetikilometrovém okruhu kolem Jaderné elektrárny Dukovany. ČTK o tom informovala Věra Dřevikovská z hlavního úřadu Civilní obrany ČR (CO). Varovné signály CO, kterých je asi 4200, jsou více než z poloviny řízeny rádiovým signálem.

Předpověď počasí pro Českou republiku:

Dnes je převážně zataženo s četnými přeháňkami zvláště v severních a severovýchodních Čechách. Nejvyšší teploty kolem 15 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.