Zprávy čtvrtek, 18. června 1998

Zprávy 18.6.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Platí zákaz volební agitace pro politické strany

Ve středu ve 14:00 skončila oficiální kampaň před nadcházejícími volbami do Poslanecké sněmovny. Od této chvíle platí zákaz volební agitace pro politické strany a jejich kandidáty. Zákaz propagace v době 48 hodin před volbami vyplývá ze zákona.

Leták ODS vyvolal reakce tisku i politiků

Na posledním volebním mítinku předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus uvedl, že leták jeho strany, vybízející obyvatelstvo k "mobilisaci" nechápe jako trestný čin pobuřování, jak naznačil deník Právo, nýbrž jako "probouzení" lidí. Leták se objevil na pražských ulicích v úterý a ve středu v tisku a po vzoru mobilizačních vyhlášek v době válečného ohrožení vyzýval obyvatelstvo k sešikování na ochranu svobody a demokracie.

Právníci se shodují v tom, že text volebního plakátu ODS, který má připomínat mobilizační leták, není v rozporu se zákonem, a nelze jej tedy ani považovat za šíření poplašné zprávy. Volební plakát, který upoutává výrazným nápisem "Zvláštní vydání!!! Mobilisace" obsahuje text tohoto znění: "Volám všechny, kteří chtějí žít svobodně! Volám všechny, kterým není lhostejný osud naší země! Volám všechny odpovědné ženy a muže! Rozhoduje se dnes! Zítra bude pozdě! Volte ODS!". Vědecký pracovník Ústavu státu a práva Jan Bárta se nedomnívá, že by plakát byl v rozporu se zákonem. "Mohlo by vás napadnout, kdybyste se na to jenom čtvrtkou oka koukal, že máte za čtvrt hodiny být v kasárnách? To snad ne," uvedl Bárta. Plakát veřejně kritizovali někteří sociálnědemokratičtí politici, například Miloš Zeman ho považuje za projev Klausovy hysterie. Předseda lidovců Josef Lux označil leták za strašení lidí.

Zeman nebude chtít být ministerským předsedou?

Předseda ČSSD Miloš Zeman zřejmě po volbách nebude chtít být ministerským předsedou, i když by jeho strana vyhrála volby. Vyplývá to z dopisu, který napsal začátkem června prezident Václav Havel předsedovi ODS Václavu Klausovi. Ve večerním zpravodajství o tom ve středu informovala televize Nova. "Vítězná strana mi ostatně na funkci ministerského předsedy může navrhnout a zřejmě i navrhne, bude-li to ČSSD, někoho jiného než svého předsedu," citovala Nova z dopisu, v němž měl Havel objasňovat své úvahy o sestavování vlády.

Český exil očekává od nové vlády projev dobré vůle

Od nové české vlády, která vznikne po volbách, exil očekává vůči sobě projev dobré vůle. Čeká, že nová vláda podpoří senátní výbor pro styk s krajany. ČTK to řekl vydavatel newyorského čtrnáctideníku Americké listy Petr Bísek. Do jeho redakce se scházejí dopisy čtenářů, kteří se vyjadřují k situaci ve staré vlasti, a v poslední době i anketní lístky. Čechoameričani jejich prostřednictvím z podnětu redakce dávají najevo, koho by v nadcházejících parlamentních volbách v ČR volili, kdyby volit mohli. Dílčí výsledky z "voleb" podle Bíska ukazují, že největší sympatie má Demokratická unie /DEU/, na druhém místě je Občanská demokratická strana /ODS/ a za ní lidovci /KDU-ČSL/. Ti v anketě dostanou asi víc hlasů než v republice. Je to dáno tím, že se po roce 1990 v USA dobře prezentovali, včetně předsedy Josefa Luxe a místopředsedy Jana Kasala. Bískovi čtenáři poměřují politické strany v ČR optikou svých problémů - "otázkou volebního práva, navrácení českého občanství (bez ohledu na existenci jakéhokoli jiného) a co nejspravedlivějšího vyřešení problému zabaveného, mnozí by řekli ukradeného, majetku". Exil si podle Bíska ale nedělá velké iluze, že by s novou vládou mohla nastat náhlá, podstatná změna politiky vůči emigraci.

Předseda Senátu Petr Pithart ke střídání vládní většiny a opozice

Význam demokratické výměny vládní většiny a opozice v rozhovoru s ČTK v Paříži zdůraznil předseda českého Senátu Petr Pithart. Parlamentní demokracie funguje, když v ní dochází ke střídání většiny, když opozice střídá dosavadní garnituru, a i když se to u nás nikdy nestalo v plném slova smyslu od roku 1918, stále si myslím, že to naše parlamentní demokracie potřebuje. Já bych dokonce řekl, že vyhraje-li nyní levice, návrat pravice do vlády bude mnohem snazší, řekl Pithart.

Die Tageszeitung očekává v ČR vytvoření velké koalice

I když je oběma stranami veřejně odmítána, zbývá vlastně jako jediná reálná alternativa po předčasných parlamentních volbách v ČR velká koalice ODS a ČSSD. K tomuto závěru dochází berlínský deník Die Tageszeitung, který před dvěma lety jako jediný v Německu již před volbami předvídal správný výsledek, tedy výrazný úspěch ČSSD a ztrátu absolutní většiny pro tehdejší vládní koalici. Ve skutečnosti nejsou čeští sociální demokraté a konzervativci navzájem ve svých pozicích příliš vzdálení, upozorňuje list. Připomíná, že Václav Klaus v čele vlády po celá léta bránil uvolnění nájemného "téměř jako sociální demokrat". Obě strany, i když v rozdílné míře, požadují méně přísnou protiinflační politiku centrální banky. A také ČSSD usiluje o to, aby nebyla při deficitním rozpočtu překročena tříprocentní hranice stanovená maastrichtskými dohodami. V posledních týdnech je navíc možné pozorovat neustálé úpravy hospodářského programu ČSSD směrem k ODS. A podle informovaných kruhů by někteří sociálnědemokratičtí politikové byli rádi, kdyby nemuseli vládnout sami, uzavírá Die Tageszeitung.

Jan Ruml odmítl informace o možném sloučení Unie svobody a lidovců

Šéf Unie svobody Jan Ruml jednoznačně odmítl informace z tisku o údajném vyjednávání mezi unií a lidovci o možném povolebním sloučení obou stran. Poněkud jiný názor má v této věci místopředseda unie Petr Matějů, který připustil, že určitá jednání o užší spolupráci obou stran mohou být po volbách zahájena. "Záleží ovšem na výsledku voleb a na tom, zda lidovci nepůjdou do vlády s ČSSD. Pak by už nebylo o čem jednat," tvrdí Matějů.

Předseda lidovců Josef Lux se myšlence, za níž údajně stojí bývalý ministr zahraničí a stoupenec unie Josef Zieleniec, nebrání. Lidovecký poslanec Jaroslav Orel uvedl, že KDU-ČSL a Unie svobody v letošních parlamentních volbách Orla soupeří a žádná, a to ani neoficiální, jednání o jejich sloučení se nevedla a nevedou. "Po volbách, i vzhledem k určité programové blízkosti, nelze vyloučit jednání tohoto typu, ale není to jistota a vývoj se může ubírat i úplně jiným směrem," uvedl Orel.

Vláda schválila návrh Dopravní politiky ČR

Vláda schválila návrh Dopravní politiky České republiky. Obsahuje výraznou podporu veřejné dopravy a ekologických doprav, kvalitní napojení na evropské dopravní sítě, harmonizaci dopravního práva s Evropskou unií a dořešení transformace železnice. Stát by také měl přispívat ročně na rozvoj dopravní infrastruktury minimálně 1,2 až 1,5 procenta hrubého domácího produktu, což je zároveň doporučení Evropské unie. Příspěvek státu na podporu kombinované dopravy by měl v příštím roce činit celkem 451 miliónů korun. Cílem podpory je přesunout nákladní dopravu ze silnice na ekologičtější železnici a vodu.

Kabinet přijal také program ochrany přírody a krajiny. Podle ministra životního prostředí Martina Bursíka například v oblasti lesů dokument uvádí, že v roce 2030 by měl vzrůst na dvojnásobek dnešní počet listnatých stromů. "Jedním ze závěru jednání vlády je připravit a předložit zákon o Národním parku České Švýcarsko, zakládat nové a rozšiřovat některé stávající krajinné oblasti," uvedl Bursík.

Podle evidence státních zastupitelstev bylo v České republice od letošního 1. ledna do 15. května spácháno 93 rasově motivovaných trestných činů. Uvádí se to ve zvláštní zprávě, kterou vládě předložil ministr vnitra Cyril Svoboda. Zpráva dokládá, že na Moravě je pachatelů těchto trestných činů více než v českých krajích.

Vláda vzala na vědomí průběžnou zprávu o úrovni přizpůsobování podmínek v ČR pro vstup do Evropské unie a konstatovala, že v šesti porovnávaných oblastech nejsou problémy, které by vyžadovaly dojednání tzv. přechodného období po vstupu do EU. Porovnávanými oblastmi byly věda a výzkum, telekomunikace a informační technologie, školství, kultura a audiovize, průmyslová politika a malé a střední podniky.

Vláda souhlasila s bezúplatným převodem několika nemovitostí do vlastnictví církve, mezi jiným i brněnské městské Nemocnice milosrdných bratří, která má být, jak řekl ČTK ministr pro místní rozvoj Jan Černý, zrušena k 1. lednu 1999. O objekty nemocnice v hodnotě zhruba 47,5 miliónů korun, která má 450 nemocničních lůžek, požádala Českomoravská provincie Hospitálského řádu sv. Jana z Boha - Milosrdných bratří.

Senátoři schválili novelu zákona o dědické dani

Senát ve čtvrtek schválil poslaneckou novelu zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí, která zcela odstraňuje dědickou daň u příbuzných v řadě přímé. Tato daň by navíc měla být zčásti nebo zcela prominuta při řešení důsledků živelních pohrom a jiných mimořádných hromadných událostí. Zákon by měl nabýt účinnosti třicátým dnem po dni jeho vyhlášení.

Přijetí novely zákona o loteriích by komplikovalo vztah k EU

Přijetí novely zákona o loteriích, kterou se ve čtvrtek opět bude zabývat Poslanecká sněmovna, by podle ministerstva zahraničí mohlo zkomplikovat vztahy s České republiky s Evropskou unií, protože zvažovaná norma je zřejmě v rozporu s asociační dohodou, kterou ČR s EU uzavřela. ČTK to oznámil mluvčí ministerstva Rudolf Hykl. Poslanci do zákona zapracovali ustanovení, které znemožní účast na loteriích a dalších hrách firmám se zahraniční majetkovou účastí i jejich dceřinným společnostem.

Obnoven výcvik armádních letců

Po osmidenní přestávce byl opět obnoven výcvik armádních letců, který byl dočasně zastaven po havárii dvou vojenských stíhaček MiG-21, které se srazily minulé pondělí nad Českými Budějovicemi. Do konce roku budou přitom v souvislosti s havárií vypuštěny z výcviku nejsložitější prvky. Jeden ze strojů dopadl na českobudějovické sídliště Vltava, kde způsobil lehká zranění sedmi civilistů a rozsáhlé materiální škody. Posádky letounů, které tvořili zkušení piloti z leteckého zkušebního ústavu, se včas katapultovaly.

Útoky teroristů není ČR bezprostředně ohrožena

Útokem mezinárodních teroristů není ČR podle tiskového mluvčího Bezpečnostní informační služby (BIS) Jana Šubrta bezprostředně ohrožena, potenciální riziko však existuje. Nepředstavují je ani tak útoky proti českým občanům, jako spíše akce namířené proti firmám či různým misím některých cizích států. Riziko mezinárodního terorismu vychází podle Šubrta také z kontaktů předlistopadového režimu se státy Blízkého a Středního východu. Šubert svým prohlášením reagoval na uveřejnění určitých statí ze zprávy v úterním vydání deníku Právo. Na našem území nebyla dosud zaznamenána klasická teroristická akce, uvedl Šubert. ČR však představuje strategicky atraktivní lokalitu pro možné vytváření tajných sítí a týlového zázemí k vedení operací na území západoevropských států.

Pařížská konference o Pražském jaru

Na mezinárodní souvislosti "pražského jara" 1968 se zaměřila konference "Československé jaro 1968", která se koná v Paříži. Účastní se jí předseda Senátu Petr Pithart. Historik Antoine Mares ve svém příspěvku připomněl, že francouzská diplomacie poměrně brzy zaregistrovala význam "pražského jara" a rozpoznala riziko vojenské reakce Sovětského svazu. Vzhledem k bouřlivým událostem jara 1968 ve Francii však byl vývoj v Praze odsunut stranou. Mares připomněl v této souvislosti rozpor mezi oficiálním postojem a francouzským veřejným míněním, které "pražské jaro" podporovalo.

Ruský historik Rudolf Pichoja analyzoval postoje sovětského vedení v různých fázích roku 1968 a došel k závěru, že tehdejší šéf sovětské komunistické strany Leonid Brežněv patřil v komunistickém vedení spíše k váhavému křídlu ve srovnání s například Jurijem Andropovem, který kategoricky požadoval invazi. Stejně tak vyjádřil přesvědčení, že podpis tzv. moskevských protokolů ze strany Alexandra Dubčeka a většiny československého vedení zabránilo širším represím po srpnu 1968.

V kauze bývalého vyšetřovatele faráře Toufara svědčili soudní znalci

Posudky dvou znalců z oboru lékařství pokračovalo hlavní líčení s Ladislavem Máchou. Ten měl podle obžaloby jako vedoucí vyšetřovací skupiny StB, zaměřené na tzv.čihošťský zázrak, v roce 1950 fyzicky týrat zatčeného faráře Josefa Toufara. Státní bezpečnost tehdy nařkla Toufara z podvodu s pohybujícím se křížkem v kostele. Příčinou jeho smrti byl podle znalců rozsáhlý zánět pobřišnice po prasknutí akutního vředu. Zjištěné mohutné podlitiny na celém farářově těle včetně chodidel byly podle nich způsobeny opakovanými údery tupým nástrojem. "Pokud byl jeho stav takový, jak ukazovaly nálezy, známky násilí samy o sobě by vyžadovaly lékařské ošetření," uvedl znalec. Naději na záchranu by údajně skýtala jen operace bezprostředně po prasknutí vředu. Dobu trvání zánětu před operací odhadli znalci na dva až tři dny.

Unesená dívka byla nalezena

Osmiletá Eliška Matoušková z Turska, kterou ve čtvrtek ráno unesli neznámí lidé od budovy její školy, je v pořádku u rodičů. Uvedly to ve svých zpravodajských relacích televize Prima i Česká televize. Děvčátko přivezla rodičům řidička, která ji našla plačící kolem 17:45 u obce Straškov na Litoměřicku ve "škarpě" u silnice na Teplice, řekl ČTK podplukovník Jiří Kocour ze skupiny pro styk s veřejností policejního prezídia. Podle něj řidička poté, co jí Eliška posala, co se stalo, děvčátko odvezla do Prahy a poté jej předala rodičům.

Podnikatelé a zemědělci mají zpravidla lépe vybavené domácnosti

Podnikatelé a zemědělci v České republice mají většinou lépe vybavené domácnosti než zaměstnanci a důchodci. Například osobní automobil má 84,5 ze sta zemědělských domácností a takřka 80 domácností z každé stovky domácností podnikatelů. Vyplývá to ze statistiky rodinných účtů za rok 1997, zpracované Českým statistickým úřadem. Pokud jde o rodiny zaměstnanců, vlastní osobní vůz dvě třetiny z nich (66,8 procenta), u důchodců disponuje automobilem necelá třetina domácností (31,9 procenta). Ve vybavenosti domácností osobními počítači jsou na tom nejlépe podnikatelé, u nichž ho vlastní takřka každá čtvrtá domácnost (23,8 procenta). Naopak důchodci mají doma počítač jen v necelém procentu případů. Průměrná domácnost má přitom osobní počítač v 11,5 případech ze sta. Všechny typy sledovaných domácností měly v loňském roce vysavač, radiopřijímač a televizor, přičemž u 12,8 procenta "důchodcovských" rodin to byl přijímač s barevnou obrazovkou. Každá zemědělská domácnost vlastní mrazničku, kterou však mělo loni v bytě v průměru jen 51,5 procenta sledovaných domácností. Zemědělci mají v průměru také nejvíce kuchyňských robotů (52,1 procenta), zatímco nejvíce mikrovlnných trub mají doma podnikatelé (41,3 procenta).

Romská akademie vzdělává Romy pro práci ve státní správě

Dvacet čtyři studentů Romské sociálně právní akademie v prostorách Vysoké školy chemicko-technologické slavnostně zakončilo první ročník studia, které je připravuje na výkon povolání romský asistent a romský poradce na okresních či obvodních úřadech. Toto místo, zřízené letos v lednu usnesením vlády, má pomoci řešit romskou problematiku ve státní správě.

Den červených nosů vynesl téměř tři milióny korun

Symbolický šek ve tvaru velkého žlutého telefonu na částku 2,817.920 korun předali zástupci pořádající společnosti British Airways jako výsledek kampaně Den červených nosů Zuzaně Baudyšové, ředitelce Nadace Naše dítě. Akce, během níž se prodalo 70,488 červených nosů, měla upozornit na existenci problému týrání a zneužívání dětí v České republice a k propagaci Linky bezpečí, kterou nadace provozuje. Myšlenka červených klaunských nosů, upozorňujících na to, že ne všechny děti jsou ve své vlastní rodině v bezpečí, vznikla ve Velké Británii. Tato celonárodní charitativní akce je v Británii velmi populární, během Dne červených nosů se vybere až několik miliónů liber.

American Expres dá 50 tisíc dolarů na lednicko-valtický areál

Světový památkový fond v New Yorku v těchto dnech oznámil, že společnost American Express uvolnila na záchranu 19 historických památek ze seznamu stovky nejohroženějších míst na světě milión dolarů. 50.000 dolarů z toho půjde na záchranu lednicko-valtického areálu. K témuž účelu je určeno dalších 30.000 dolarů, které věnuje Nadace Roberta Wilsona.

Ze sportu:

Pravděpodobně již nic nestojí v cestě tomu, aby se Tomáš Šmíd stal novým daviscupovým kapitánem českých tenistů. Prezidentovi Českého tenisového svazu Ivo Kaderkovi Šmíd opětovně potvrdil svůj zájem o kapitánský post. Kaderka mu nabídl pozici nehrajícího kapitána na základě přání tenisty Petra Kordy, který podmínil svůj návrat do daviscupového týmu Šmídovou osobou. České hráče čeká koncem září na pražské Štvanici utkání o záchranu ve Světové skupině proti Jihoafrické republice.

Česká atletka Daniela Bártová zvítězila počtvrté za sebou v mezinárodním mítinku Pražská tyčka v Praze na můstku. Letošní triumf je pro ni však bezpochyby nejcennější, protože získala skalp světové rekordmanky Emmy Georgeové z Austrálie. Bártová vyhrála v rekordu mítinku 445 cm, Georgeová skončila druhá výkonem o patnáct centimetrů horším.

Počasí

Je oblačno, teploty 16 až 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.