Zprávy čtvrtek, 21. října 1999

A nyní podrobněji:

Poslanecká sněmovna odmítla návrh státního rozpočtu na rok 2000

Poslanecká sněmovna podle očekávání v prvním středečním čtení neschválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2000. Rozpočet počítal s celkovými příjmy 594 miliard korun, výdaji 633,8 miliardy a schodkem 39,8 miliardy korun. Proti postoupení rozpočtu do druhého čtení hlasovalo 100 poslanců ze 196 přítomných. . Pro předlohu bylo 72 poslanců vládní sociální demokracie, 24 komunistů se hlasování zdrželo. Sněmovna vládě doporučila, aby do nově připravovaného rozpočtu nezahrnovala příjmy Fondu národní majetku, ale naopak do bilance započítala očekávanou zhruba dvacetimiliardovou ztrátu Konsolidační banky.

Nová verze návrhu státního rozpočtu bude podle ministra financí Pavla Mertlíka počítat s podobným rozpočtovým deficitem, jako návrh, který sněmovna odmítla. Ministr je z rozhodnutí dolní komory parlamentu zklamán. "Pokračuje eskalace politického napětí u nás, což je v ekonomice, která se připravuje na vstup do Evropské unie a zároveň se vzpamatovává z přestálé recese, velice špatný signál vůči zahraničí," prohlásil Mertlík. Očekává, že rozpočet na příští rok by mohla sněmovna definitivně schválit zhruba v lednu, "možná" začátkem února.

Za očekávané a logické označil hlasování Poslanecké sněmovny šéf dolní parlamentní komory Václav Klaus. "Hlasování nemohlo dopadnout jinak, nedošlo-li k nějaké jiné politické dohodě," řekl Klaus ČTK. Současně informoval, že sám se hlasování neúčastnil proto, že kvůli zahraniční cestě se ho nemohl účastnit ani předseda vlády Miloš Zeman.

Premiér Zeman považuje rozhodnutí Poslanecké sněmovny za "projev malé odpovědnosti vůči zlepšující se ekonomické situaci". Již v úterý před poslanci řekl: "Jsme teprve na počátku ekonomického oživení. Ten proces je jakousi křehkou nadějí a tuto naději lze snadno politickou botou zašlápnout."

Dolní parlamentní komora podpořila snahu svého místopředsedy Stanislava Grosse urychlit projednávání předloh souvisejících se slaďováním zákonodárství ČR a Evropské unie. Gross kvůli tomu navrhl změny ve sněmovním jednacím řádu, jimiž se na základě rozhodnutí poslanců budou v dalších týdnech zabývat sněmovní výbory ústavně-právní a pro evropskou integraci.

Poslanecká sněmovna postoupila do závěrečného čtení vládní novelu zákona o zadávání veřejných zakázek. Předloha by měla dosáhnout vyššího stupně slučitelnosti právních norem s legislativou Evropské unie v oblastech vyhlašování a provádění veřejných soutěží. O definitivní podobě novely rozhodnou poslanci ještě na své říjnové schůzi.

Vládní návrh zákona o sociálně-právní ochraně dětí sněmovna přes odpor části poslanců ODS nezamítla. Dlouho připravovaný zákon, který poslanci budou definitivně schvalovat zřejmě ještě na říjnové schůzi, má vymezit působnost státních orgánů a obcí při ochraně práv dítěte, a to i v oblasti prevence, výchovy a poradenství.

Ekology kritizovanou novelu zákona o ochraně přírody a krajiny poslanci zamítli již v prvním čtení. Předloha vyvolala vznik petice, kterou v úterý s více než 1200 podpisy předseda ekologické organizace Děti Země Jindřich Petrlík a Miss České republiky Helena Houdová předali místopředsedovi Poslanecké sněmovny Stanislavu Grossovi. Signatáři jsou přesvědčeni, že novela by zásadně omezila možnosti občanských sdružení účastnit se správních řízení a navíc by ze zákona odstranila jeho působnost na území měst a obcí.

Poslanec Kühnl soudí, že sociálnědemokratická vláda by měla sama odstoupit

Předseda poslaneckého klubu Unie svobody Karel Kühnl se domnívá, že sociálnědemokratická vláda by měla kvůli svým opakovaným neúspěchům při prosazování rozpočtu odstoupit. "Vláda, které již podruhé parlament nepřijal první návrh rozpočtu, je vláda, která by měla odstoupit sama od sebe," řekl ČTK Kühnl. Připomněl tak kabinetu, že neúspěchem skončil jeho první pokus o přijetí rozpočtu již loni. Sněmovna tehdy podpořila rozpočet až při opakovaném jednání. Šéf unionistických poslanců vládu obvinil, že za více než rok svého fungování "neudělala vůbec nic" pro postupné omezování schodkového hospodaření veřejných rozpočtů ani pro změnu struktury státních výdajů. Podobně se vyjádřil i předseda KDU-ČSL a poslaneckého klubu této strany Jan Kasal.

Senátorům radil velvyslanec Evropské komise Ramiro Cibrian

Velvyslanec Evropské komise Ramiro Cibrian radil ve středu senátorům, jak v příštím roce dosáhnout lepšího hodnocení České republiky ze strany Evropské unie. Parlament by měl podle Cibriana urychleně přijmout kvalitní zákon o konkursu a vyrovnání a zjednodušit legislativní proces. Vláda pak podle něj musí nejpozději v lednu 2000 předložit zákon o státní správě, aby ho parlament přijal v první polovině příštího roku. Podle Cibriana musí kabinet vyřešit i problém plotu v ústecké Matiční ulici, který stojí mezi Romy a ostatními obyvateli této lokality. Český kabinet by také "měl mít dost kuráže" najít ve státním rozpočtu více peněz pro experty, kteří budou na harmonizaci české a unitární legislativy pracovat, řekl Cibrian.

Vicepremiér Rychetský slíbil Romům, že vláda problém plotu v Matiční vyřeší

O trpělivost žádal ve středu vicepremiér Pavel Rychetský zástupce Romů, s nimiž hovořil o situaci v ústecké Matiční ulici. Zde stojí od minulé středy betonový plot, který odděluje majitele domků od obyvatel obecních domů, v nichž žijí převážně Romové. "Slíbil jsem jim, že vláda tento problém vyřeší a je rozhodnuta ho vyřešit v co nejkratší době," řekl po schůzce vicepremiér. Romové byli s jednáním spokojeni, novinářům však naznačili, že se záměru zúčastnit se páteční ústecké demonstrace proti plotu v Matiční ulici zřejmě nevzdají. Plot nechala postavit místní radnice na základě stížností majitelů domků.

Vrcholná schůzka CEFTA v Budapešti

Rozpory o další liberalizaci obchodu se zemědělskými výrobky v rámci sedmi zemí Středoevropské dohody o volném obchodu (CEFTA), tedy České republiky, Polska, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Bulharska a Slovinska, nepřekonal ani středeční summit v Budapešti. Nehledě na rozpory v zemědělské otázce, na závěr všichni účastníci konstatovali životaschopnost seskupení, chápaného i jako příprava na členství v Evropské unii. Česká delegace vedená premiérem Milošem Zemanem prosadila zřízení nového podvýboru pro boj s hospodářskou kriminalitou a organizovaným zločinem. "Tato otázka je aktuální ve všech tranzitivních ekonomikách, protože některé způsoby privatizace otevřely cestu jak korupci státního aparátu, tak i jevu, který se v Čechách nazývá tunelování," poznamenal premiér Zeman.

Prezident Černé Hory Milo Djukanovič v Praze

Menší ze dvou jugoslávských republik Černá Hora očekává podporu mezinárodního společenství, zejména Evropské unie, na své prodemokratické cestě, která by se mohla stát příkladem pro celou Jugoslávii. Černohorské vedení chce i přes dosavadní přehlíživý postoj jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče stále vyjednávat o změně postavení Černé Hory v rámci Jugoslávie, "nelze však nekonečně utrácet čas", uvedl černohorský prezident Milo Djukanovič po středečním setkání s prezidentem Václavem Havlem v Praze. Černá Hora podle Djukanoviče respektuje názor západní Evropy a Spojených států, aby setrvala ve svazku se Srbskem a vyhnula se tak možnému krveprolití při vyhlášení samostatnosti. Prvořadým cílem současného černohorského vedení není odtržení odtržení Černé Hory od Jugoslávie, nýbrž demokratický a ekonomický rozvoj této země, řekl prezident Djukanovič při panelové diskusi o současnosti a budoucnosti Černé Hory v Praze.

V návštěvě ČR pokračovala irská prezidentka

Symbolický klíč od pražských bran převzala ve středu z rukou primátora Jana Kasla irská prezidentka Mary McAleeseová, která je v České republice na čtyřdenní oficiální návštěvě. "Věřím, že tato návštěva otevře prostor pro irské obchodníky, turisty a studenty, které bych do Prahy příští rok rád pozval," řekl prezidentce v krátkém projevu Kasl a připomněl tak, že Praha bude v roce 2000 hostit zasedání Mezinárodního měnového fondu a byla vyhlášena jednou z kulturních metropolí Evropy roku 2000.

Irská prezidentka poté zavítala do Českého Krumlova. Skutečnost, že město je zapsáno na seznamu UNESCO, podle ní dokazuje jeho nesmírnou historickou důležitost jako součásti českého i celosvětového kulturního dědictví. V doprovodu ministra spravedlnosti Otakara Motejla navštívila irská prezidentka v budově okresního soudu jednu z jednacích síní. "Jako profesorka trestního práva paní prezidentka přivítala tuto možnost," řekl ministr Motejl.

Předsedkyně Senátu v Mexiku

Za velmi vážný označila předsedkyně českého Senátu Libuše Benešová zájem společnosti NEMAK investovat v České republice v první fázi 30 miliónů a v konečné fázi až 170 miliónů dolarů do výroby hliníkových hlav a bloků motorů. Benešová jednala o investici s finančním ředitelem společnosti Salvadorem Ramosem při své návštěvě Mexika. Předsedkyně Senátu zdůraznila, že Mexiko má zájem na hospodářské a obchodní spolupráci s Českou republikou. Připomněla, že oba státy zanedlouho podepíší obchodní dohodu a také dohodu o bezvízovém styku.

Stát získal majoritu v Tatře Kopřivnice

Nákupem 14,97 procenta akcií Tatry Kopřivnice, který realizovala a. s. Česká finanční, stát získal majoritu v této automobilce. V současné době má spolu s Konsolidační bankou, která koncem srpna koupila od Škody Plzeň 43,5 procenta akcií Tatry, ve firmě 58,47procentní podíl. ČTK to potvrdila tisková mluvčí Tatry Eva Kijonková. "Myslíme si, že dnešní transakcí se plní vládní usnesení o záchraně Tatry. Státu se nyní bude snadněji získávat strategický partner pro firmu," řekla Kijonková. Záměrem Konsolidační banky je revitalizace a finanční restrukturalizace Tatry a následný vstup strategického partnera do automobilky. Hlavním důvodem její ztrátovosti je neřešená čtyřmiliardová úvěrová zátěž z let 1991 a 1992.

Ruml na schůzku s Klausem půjde, ale o vládě se bavit nechce

Předseda Unie svobody Jan Ruml půjde na schůzku s předsedou Občanské demokratické strany Václavem Klausem, o kterou ho šéf druhé nejsilnější parlamentní strany požádal v úterý. Ruml se však s Klausem nehodlá bavit o návrhu ODS na superkoalici. Tento návrh čtyřkoalice Unie svobody, lidovců, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie v úterý rezolutně odmítla. Klaus označil Rumlovu odpověď za urážlivou, či přinejmenším nechápající. Ruml v Českém rozhlase označil snahu ODS o vytvoření koalice všech demokratických parlamentních stran za pokus o rozšíření opoziční smlouvy a za divadlo, ve kterém unie nechce "asistovat".

Veteráni varují před zapomínáním na historii a vlastenectví

K vlastenectví a budování otevřené společnosti vyzval ve středu předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín. Před blížícím se 81. výročím vzniku samostatného Československa 28. října připomněl na tiskové konferenci ideály humanismu a národní hrdosti, z nichž vycházelo masarykovské Československo, a které nelze odhodit ani na cestě do sjednocené Evropy. Z těchto ideálů vycházeli i čeští studenti, kteří 28. října 1939 protestovali proti nacismu, což mělo za následek zavření českých vysokých škol 17. listopadu 1939 a popravu devíti studentských funkcionářů. U dnešních studentských generací ale čeští váleční veteráni hrdost na vlast postrádají. Je to vina komunismu, který cíleně znevažoval hodnoty, na nichž stál svobodný český stát, národní odboj i demokracie, soudí Čermín.

Téměř polovina Čechů si myslí, že by Benešovy dekrety měly platit

Téměř polovina obyvatel České republiky si myslí, že by takzvané Benešovy dekrety měly platit i nadále. K prodloužení platnosti dekretů se přiklání 49 procent dotázaných, což je o osm procent méně než v roce 1994. Vyplynulo to z výsledků zářijového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Benešovými dekrety se rozumí soubor právních norem z let 1940 až 1945, které podepsal československý prezident Edvard Beneš. Za války měly dekrety zakotvit prozatímní československé státní zřízení, po osvobození obnovovaly právní stav v osvobozeném státě do doby, než budou vytvořeny regulérní orgány demokratického státu. Předmětem česko-německého sporu se po roce 1989 stal především dekret o konfiskaci a urychleném rozdělení zemědělského majetku Němců a Maďarů a dekret, který Němce, Maďary, zrádce a nepřátele zbavil československého občanství, a dekret umožňující konfiskaci jejich veškerého majetku.

První část střídajícího českého praporu SFOR odletěla do Bosny

Z letiště v Plané u Českých Budějovic odletělo ve středu prvních 163 vojáků 1. mechanizovaného praporu mise SFOR II, který vystřídá českou jednotku v Bosně a Hercegovině. Podle mluvčího praporu Jiřího Pleschera bude letecký přesun pokračovat až do 27. října. "Náš 1. mechanizovaný prapor však prostor odpovědnosti na území Bosny a Hercegoviny převezme již 25. října," řekl ČTK Plescher. Připomněl, že prapor vytvořilo Velitelství vojsk územní obrany a doplnili ho vojáci z ostatních složek Armády ČR a ze zálohy. Tvoří ho 515 osob, mezi nimiž je 12 žen.

Advokátka Veselá-Samková zvažuje podání žaloby i na britské úřady

České aerolinie (ČSA) a zřejmě i britské úřady chce žalovat advokátka Klára Veselá-Samková v souvislosti s nedávnou praxí ČSA uvádět při letech do Velké Británie v seznamech cestujících písmeno "g" u lidí romského původu. Aerolinie však tvrdí, že do lidských práv svých cestujících nezasahovaly a britské orgány seznamy nikdy nedostaly. "Bude to žaloba na ochranu osobnosti. To je nepochybně to, čeho se ČSA dopustily a já si nejsem jista, jestli se toho nedopustily ve spolupráci s britským imigračním úřadem, jestli tam žalované strany nakonec nebudou dvě," řekla ČTK.

Začal evropský veletrh pomaturitního vzdělání Gaudeamus'99

V Brně byl ve středu zahájen šestý evropský veletrh pomaturitního vzdělání Gaudeamus '99, který potrvá do 23. října. K účasti na letošním ročníku se přihlásilo 42 vystavovatelů z České republiky, Slovenska, Rakouska a Francie, představí se i vzdělávací programy Evropské unie. ČTK o tom informoval organizační garant Pavel Mikula. Veletrh poskytuje písemné i ústní informace o podmínkách k přijetí a o studiu na vysokých a vyšších odborných školách. Je určen nejen zájemcům o studium, ale i ředitelům a učitelům škol, výchovným poradcům a poradenským agenturám.

Výstava "Umění zrychleného času" pojednává o umění 60. let

České výtvarné umění 60. let mapuje výstava "Umění zrychleného času", která byla otevřena v domě U černé Matky Boží a v budově Českého muzea výtvarných umění v pražské Husově ulici. Projekt navazuje na výstavu o výtvarném umění za normalizace "Umění zastaveného času" z roku 1996. "Byla to doba dynamická, na konci otevřená evropskému a světovému umění, doba, kdy se zrychlovala emancipace českého umění, na počátku byla snaha o navázání na tradici modernismu z předválečného období, na konci již zcela samozřejmé včleňování do aktuálních evropských souvislostí," uvedla období, o němž výstava pojednává, kurátorka Alena Potůčková. Prezentována jsou například díla Mikuláše Medka, Vladimíra Boudníka, Josefa Istlera, Karla Nepraše, Jiřího Sopka, Karla Malicha. Výstava bude otevřena do 28. listopadu.

Ze sportu:

Ani opakované dvoubrankové manko nesebralo fotbalistům Sparty elán a český mistr veze z nizozemského Tilburgu ze čtvrtého utkání Ligy mistrů výhru. Po dramatickém průběhu utkání sparťané vyhráli 4:3 a posílili své postupové naděje.

Český basketbalový mistr Mlékárna Kunín zdolal v utkání pátého kola Saportova poháru slovinský celek Krka Novo Mesto 87:84. Druhou výhrou v soutěži si Kunín uchoval naději na postup ze skupiny H.

V závěrečném utkání skupiny B superdivize Evropské ligy čeští stolní tenisté zvítězili v Nantes nad úřadujícími mistry Evropy Francouzi 4:2 a obsadili s jednou výhrou třetí místo. V listopadovém prvním kole baráže přivítají Češi v domácím prostředí poslední celek skupiny A Itálii.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, s možností slabých srážek. Teploty 5 až 9 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.