Zprávy čtvrtek, 22. června 2000

U zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Na úvod krátce k některým tématům:

A nyní podrobněji:

Vláda schválila postup v kauze Investiční a Poštovní banky

Česká vláda ve středu usnesením schválila postup ministra financí Pavla Mertlíka při řešení ekonomických problémů Investiční a Poštovní banky (IPB) i postup ministra vnitra Stanislava Grosse při zabezpečování zavedení nucené zprávy v bance. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Miloš Zeman.

Uvalení nucené správy na IPB i velmi rychlý prodej tohoto ústavu Československé obchodní bance kritizoval předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus. Jeho výhrady směřovaly především na adresu České národní banky (ČNB). Od vlády, která se na řešení problému v IPB podílela, žádá Klaus podrobné vysvětlení. Způsob, jakým se centrální banka a kabinet se situací v IPB vypořádaly, zhodnotil jako "silové řešení nesmírně křehkého problému".

Naopak prezident Václav Havel páteční rozhodnutí ČNB a vlády uvalit nucenou správu na IPB podpořil. Na pobočkách IPB ve středu panoval klid. Podle zjištění krajských zpravodajů ČTK se provoz už vrátil k normálu a nikde se netvořily žádné fronty.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve středu povolil výjimku ze zákazu veřejné podpory v souvislosti s převzetím IPB Československou obchodní bankou. Vyhověl tím žádosti ministerstva financí s tím, že tento rezort předloží do tří měsíců komplexní plán restrukturalizace IPB a také údaje o předběžném rozsahu veřejné podpory ve formě záruky. Do šesti měsíců musí ÚOHS znát údaje o konkrétní výši této záruky.

Další informace ze středečního jednání vlády

Ministři schválili zprávu o plnění Programového prohlášení a činnosti vlády. S odkazem na statistické údaje vláda uvádí, že se už po necelých dvou letech ekonomická, sociální a zahraničně politická situace republiky ve srovnání s výchozím stavem z roku 1999 výrazně zlepšila. Na základě výsledků ekonomického vývoje a činnosti vlády ve sbližování legislativy české s evropskou kabinet očekává od Evropské komise i výrazně příznivější hodnocení roku 1999 oproti roku předchozímu.

Vláda schválila přísnější podmínky pro předčasný odchod do starobního důchodu, které obsahuje novela zákona o důchodovém pojištění. Návrh předpokládá větší zvýhodnění občanů, kteří odchod do důchodu odloží.

Kabinet rozhodl, že uvolní rozpočtovou rezervu ve výši 140 miliónů korun na přípravu a realizaci výročního zasedání Rady guvernérů Mezinárodního měnového fondu a skupiny Světové banky, které se bude konat poslední zářijový týden v Praze. Ministři rozhodli, že 90 miliónů korun dostane ministerstvo financí, 45 miliónů ministerstvo vnitra pro policii, hasiče a zdravotní záchrannou službu a pět miliónů korun ministerstvo obrany.

Vláda schválila tříletý program podpory obnovy vozidel veřejné osobní dopravy, počítající z celkovou sumou 3,3 miliardy korun. Peníze na obnovu vozidel povrchové městské dopravy a linkové autobusové dopravy má ministerstvo dopravy a spojů v letech 2001 až 2003 vyčlenit ze své rozpočtové kapitoly.

Senát podpořil vznik fondu bydlení, vazební novelu a další normy

Senát ve středu schválil vznik Státního fondu rozvoje bydlení, novelu zákona o vazbě a projednal i další předlohy. Schůzi poté senátoři přerušili do pátku, celkem na ní posoudí rekordních pět desítek předloh, což je podle informací organizačního odboru Senátu v dosavadní téměř čtyřleté historii horní parlamentní komory nejvíce.

Vládní zákon o Státním fondu rozvoje bydlení má přispět k vytvoření podmínek pro efektivní rozvoj bytové politiky státu. Peníze z fondu budou sloužit mimo jiné k podpoře výstavby nájemních bytů a k opravám bytových, především panelových domů.

Senát přijal také novelu zákona o vazbě, která má za úkol zlepšit životní podmínky obviněných ve vazbě, podmínky pro styk obviněných s rodinami a stravování. Zpřísňuje ale pravidla přijímání balíčků s potravinami pro obviněné.

Horní komora schválila dále návrh podrobnějších pravidel pro volbu předsedy a inspektorů Úřadů pro ochranu osobních informací i změnu názvu Vysoké školy pedagogické v Hradci Králové na Univerzitu Hradec Králové.

Senátoři podpořili i zákon o ochraně biotechnologických vynálezů, který má změnit předpisy národního patentového práva. Podobně naložili s novelou zákona o ochraně průmyslových vzorů a novelou zákona o odpovědnosti za škody způsobené vadou výrobku.

Senát zároveň projednal i sérii evropských úmluv v oblasti sociálního práva. Ztotožnil se například s Evropským zákoníkem sociálního zabezpečení, úmluvou o ochraně zástupců pracovníků v dolech a úmluvou o ochraně zástupců pracovníků v podniku a úlevách. Schválil i návrh na vypovězení úmluvy o noční práci žen zaměstnaných v průmyslu a s ním související protokol.

Nejsledovanější bod programu, novelu volebního zákona, by podle dosavadních informací senátního organizačního odboru Senát měl projednat v pátek, stejně jako například novelu zákona o konkursu a vyrovnání. Schůze by měla pokračovat i příští týden.

Premiér Miloš Zeman vyzval senátory ČSSD, aby respektovali rozhodnutí strany

Předseda vlády a České strany sociálně demokratické Miloš Zeman ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády prohlásil, že v úterý senátorům ČSSD při jejich jednání o novele volebního zákona připomněl, že povinností každého člena sociální demokracie je plnit usnesení stranických orgánů. Minimálně pět senátorů vládní strany se totiž vzpírá zvednout ruku pro volební novelu z dílny ČSSD a ODS, jejíž schválení předpokládá jejich povolební opoziční smlouva. Zeman tak reagoval na informace, podle nichž přesvědčoval senátory ČSSD, aby kvůli nebezpečí vypovězení opoziční smlouvy ze strany ODS novelu podpořili.

Premiér Zeman zároveň na tiskové konferenci odmítl politizaci současného dění kolem Investiční a poštovní banky (IPB) a spojování problémů tohoto peněžního ústavu s další existencí opoziční smlouvy ČSSD a ODS. Zeman zdůraznil, že podezření z politizace kauzy IPB jsou "naprosto nemístná". Všechny okolnosti hospodaření banky je podle něj třeba standardně vyšetřit, případné kriminální pozadí případu nehodlá vláda politizovat.

Prezident Václav Havel se už uzdravil a příští týden začne pracovat naplno

Po třech týdnech od operace břišní kýly může prezident Václav Havel začít naplno pracovat. Do příštího týdne bude hlava státu nabírat síly na zámku v Lánech na Rakovnicku. Rozhodl o tom ve středu Havlův osobní lékař Ilja Kotík. Už v úterý by se měl prezident podle jeho mluvčího Ladislava Špačka zúčastnit pietního aktu k 50. výročí popravy Milady Horákové na pražském Vyšehradě. Prezident přitom už od konce minulého týdne absolvoval několik pracovních schůzek, kvůli událostem v Investiční a Poštovní bance jednal s guvernérem centrální banky Josefem Tošovským a v úterý za ním do Lán přijel premiér Miloš Zeman. Z nemocnice byl prezident propuštěn v sobotu 17. června, necelé dva týdny po operaci břišní kýly.

Ústavní soud zrušil ke konci roku 2001 regulaci nájemného

Ústavní soud vyhověl návrhu skupiny senátorů a zrušil ke konci roku 2001 regulaci nájemného z bytu. Podle soudce zpravodaje Vladimíra Čermáka je současná regulace nájemného v rozporu s principem spravedlnosti, protože nebere ohled na proces destrukce vlastnického práva během padesátých až osmdesátých let. Vlastníci domů se tehdy podle něj stali rukojmími státu, přičemž nedostávali ani nájemné a domy chátraly. Nyní jsou v situaci, že dostanou regulované nájemné ve výši, která ani zdaleka nepokryje nutné náklady na opravu domu. Podle soudce je věcí státu najít způsob, aby pronajímatel se dostal aspoň k tomu, co vynaložil na nutné opravy.

Zrušenou vyhlášku o regulaci nájemného nahradí zákony

Vyhlášku ministerstva financí o regulaci nájemného, kterou Ústavní soud ke konci roku 2001 zrušil, nahradí podle ministra financí Pavla Mertlíka nové zákony upravující trh s byty. Na tiskové konferenci po středečním zasedání vlády Mertlík řekl, že je jeho resort spolu s ministerstvem pro místní rozvoj připravuje tak, aby mohly platit od roku 2002.

Nelegální dovozy představují ztráty na daních 10 až 20 miliard korun

Česká republika ztrácí na nelegálních dovozech ročně 10 až 20 miliard korun. Dalších 30 až 40 miliard korun ztrácejí v důsledku toho domácí obchodníci na tržbách. Uvedla to ve středu prezidentka Svazu obchodu České republiky Helena Pískovská. Podle ní skutečné ztráty na daních a státem vyplacených podporách v nezaměstnanosti, vyvolané obchody s nelegálně dováženým zbožím, činí podle odhadů 50 a více miliard korun. Svaz obchodu chce proto vytvořit seznam zboží s jejich obvyklými cenami, který by měli k dispozici celníci pro posouzení, zda je dovážené zboží deklarováno za odpovídající cenu.

Ministr Vetchý jedná v Lotyšsku o spolupráci v oblasti obrany

Smlouvu mezi lotyšským a českým ministerstvem obrany o spolupráci v obranném průmyslu podepsali ve středu v Rize ministři obrany obou zemí Vladimír Vetchý, který zahájil dvoudenní návštěvu Lotyšska, a Girts Kristovskis. Jednalo se rovněž o resortní spolupráci, řekl ČTK z Rigy mluvčí českého ministerstva obrany Milan Řepka. Kromě bilaterální spolupráce v resortu obrany patřila mezi hlavní témata jednání Vetchého s Kristovskisem mimo jiné evropská bezpečnostní obranná iniciativa, která podle obou ministrů není jen záležitostí členských států Evropské unie, nýbrž všech evropských zemí.

Ve čtvrtek má návštěva ministra Vetchého v Lotyšsku pokračovat setkáním s premiérem Andrisem Bérziňšem a jednáním na lotyšském ministerstvu obrany. Vetchý s doprovodem navštíví také Národní vojenskou akademii a poté takzvaný Baltský prapor (BALTBAT).

Předsedové českých stran KDU-ČSL a Unie svobody jednali v Berlíně

Předsedové Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové a Unie svobody Jan Kasal a Karel Kühnl se ve středu v Berlíně setkali s předsedkyní německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angelou Merkelovou. V popředí vůbec prvního jednání předsedů těchto opozičních stran byly otázky rozšiřování Evropské unie, česko-německých vztahů a bližší spolupráce na stranické úrovni. Podle Kasala bylo setkání historické nejen proto, že bylo první, ale i proto, že "žijeme v přelomové době, kdy je třeba získávat přátele nejen pro čtyřkoalici, ale také pro myšlenku evropské integrace". Kühnl dodal, že rozhovory potvrdily, že všechny zúčastněné strany "patří k evropskému proudu, který sleduje evropskou integraci". Merkelová podle obou českých politiků znovu jasně podpořila přijetí České republiky do Evropské unie a vyjádřila ochotu udělat pro rozšíření EU, co bude v jejích silách.

Jiří Dienstbier odsuzuje aktivity albánských extremistů v Kosovu

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier ve středu prohlásil, že "jedna etnická čistka v Kosovu byla nahrazena jinou", a varoval před záměry albánských extremistů v této jihosrbské provincii. "To, co se děje v Kosovu, není žádná odplata nebo pochopitelná odveta Albánců vůči Srbům," řekl Dienstbier podle agentury AFP na tiskové konferenci v Bělehradě, kde ukončil třídenní návštěvu. Jiří Dienstbier jednal v Bělehradě s oficiálními srbskými a jugoslávskými představiteli, s aktivisty studentského opozičního hnutí Otpor (Odpor), předáky opozice a s bojovníky za lidská práva.

Od stažení jugoslávské armády a srbské policie v červnu 1999 jsou kosovští Srbové obětí každodenního násilí. Stupňující se protisrbské útoky v posledních týdnech, z nichž některé byly podle agentury AFP viditelně organizované, si vyžádaly deset mrtvých a více než 20 zraněných. Zvláštní zpravodaj OSN ocenil práci mezinárodních činitelů v Kosovu a označil ji za "fantastickou".

Podle agentury AP vyzval Jiří Dienstbier vládu jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, aby zahájila dialog s opozičními stranami místo toho, aby proti nim zasahovala. Kritizoval připravovaný takzvaný "protiteroristický zákon", který chce Miloševičův režim prosadit v parlamentu. Tento zákon by otevřel cestu pro ještě důraznější zásahy proti oponentům, kteří jsou obvykle nazýváni "zrádci, teroristy a nepřáteli státu".

Vojáci i pamětníci si připomněli památku generála Píky

Pietní vzpomínkou u pamětní desky si ve středu zástupci české armády a čeští i slovenští pamětníci připomněli odkaz generála Heliodora Píky. Píka byl 21. června v roce 1949 popraven ve vězení v Plzni na Borech. Obřadu se účastnil i jeho syn Jan Píka a další rodinní příslušníci. Účastníci pietního shromáždění připomínali generálovu neohroženost a stručně rekapitulovali jeho bohatý životní příběh. Například zástupce náčelníka českého armádního štábu Jiří Martínek upozornil, že Píka "pohrdal nebezpečím" a že jeho sen vybudovat po konci druhé světové války novou demokratickou československou armádu překazil komunistický převrat.

Generál Heliodor Píka se narodil v roce 1897 na Opavsku, za první světové války bojoval v československých legiích v Rusku. Po válce absolvoval důstojnickou školu a vojenskou vysokou školu ve Francii a v Praze. Po okupaci Československa Německem v roce 1939 působil v odboji a organizoval přechody československých občanů do emigrace. V letech 1941 až 1945 působil v tehdejším Sovětském svazu jako náčelník československé vojenské mise. Od roku 1945 do roku 1948 pracoval jako zástupce náčelníka generálního štábu československé armády. V květnu 1948 byl zatčen a obviněn z velezrady a špionáže, v lednu následujícího roku byl odsouzen a na letní slunovrat roku 1949 oběšen.

Ve Vídni byl odhalen obnovený hrob Leopolda Hilsnera

Na vídeňském Ústředním hřbitově byl ve středu slavnostně odhalen obnovený hrob Žida Leopolda Hilsnera, který byl v roce 1899 nařčen z rituální vraždy křesťanky Anežky Hrůzové z obce Polná na Jihlavsku. Jeho případ tehdy způsobil v rakousko-uherské monarchii silnou vlnu antisemitismu a diskusí o židovském náboženství, do nichž se jako odpůrce pověstí o rituální vraždě zapojil pozdější československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Na náhrobku je napsáno, že Hilsner zemřel v roce 1928 jako nevinná oběť lži o rituální vraždě a že prožil 19 let ve věznici. Na obnovení hrobu se podílely soukromé osoby, Rakousko-česká společnost, vídeňská radnice a stavební učiliště ze čtvrti Kagran.

Jeden z organizátorů Peter Vasicek, který před několika lety Hilsnerův vídeňský hrob vyhledal, prohlásil, že cílem iniciativy je rehabilitace Hilsnera rakouskými úřady, české podle něj dobové verdikty soudů v Písku a Kutné Hoře považují za neplatné. Hilsner byl odsouzen k doživotnímu žaláři, ale v roce 1918 dostal milost. Do konce života poté bydlel pod cizím jménem ve Vídni, kde mu na žádost Masaryka byla prostřednictvím české ambasády vyplácena finanční pomoc.

Praha pavilón Expo 58 neodkoupí

Hlavní město nezachrání zdevastovanou restauraci Expo 58 v Letenských sadech. Pražští radní v úterý neschválili záměr na odkoupení této památkově chráněné budovy v Praze 7 a uložili primátorovi Janu Kaslovi, aby o případném odkoupení restaurace státem jednal s ministrem kultury Pavlem Dostálem. ČTK o tom ve středu informovalo tiskové oddělení magistrátu.

Současný vlastník restaurace Expo 58 chce objekt přestavět na kanceláře. S tím nesouhlasí zástupci mnoha kulturních institucí. Navrhli proto, aby Expo 58 odkoupil magistrát. Primátor Kasl už dříve odhadl, že by oprava zničeného pavilónu tak, aby mohl opět sloužit jako restaurace, přišla na 120 až 180 miliónů korun. Objekt byl postaven v roce 1958 jako součást československého pavilónu na Světové výstavě Expo 58 v Bruselu. V roce 1960 byla restaurační část přenesena na Letnou, výstavní pavilón byl umístěn do prostoru pražského Výstaviště. Objekt restaurace byl vyhlášen za nemovitou kulturní památku a po roce 1990 několikrát změnil vlastníky. V současné době je velmi silně poškozen.

Od středy 28. června budou Ukrajinci potřebovat do Česka víza

Víza pro cestu do České republiky budou od středy 28.června potřebovat občané Ukrajiny. Příští úterý totiž vyprší platnost dohody o zrušení vízové povinnosti s Ukrajinou. ČTK to sdělil ředitel tiskového odboru ministerstva vnitra Jan Decker. Ukrajinci, kteří přicestují ještě před 28. červnem, budou moci na českém území zůstat bez víza za podmínek stanovených v bezvízové dohodě. Vycestovat z České republiky budou moci nejpozději do 30 dnů ode dne svého vstupu na české území, nejpozději tedy 27. července. Po tomto datu budou potřebovat platné pobytové vízum. Vízová povinnost se nevztahuje na Ukrajince, kteří mají v České republice povolen dlouhodobý nebo trvalý pobyt, dodal Jan Decker.

Kvůli útoku na Madeleine Albrightovou požadují úřady výslech bodyguardů

České úřady jednají s americkými o cestě dvou členů ochranky ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové do České republiky, aby byli vyslechnuti v případu březnového útoku vejci na šéfku americké diplomacie v Brně. ČTK to ve středu řekl vyšetřovatel případu Libor Uhliar. Doplnil, že návrh vyslechnout bodyguardy Albrightové podala státní zástupkyně i obhájce dvou mladíků, kteří na ministryni zaútočili vejci.

Vejci napadli Madeleine Albrightovou dva mladíci, kteří tak prý chtěli jako členové organizace revolučních anarchistů Solidarita vyjádřit nesouhlas s americkým imperialismem. Za výtržnictví jim hrozí pokuta nebo až dva roky vězení. Vzhledem k tomu, že žádný z mladíků nebyl dosud stíhán, mohl by soud vyřknout podmíněný trest. Senátor Miroslav Coufal (ČSSD) požádal prezidenta Václava Havla o udělení milosti oběma mladíkům. Útok na Albrightovou se odehrál ve chvíli, kdy ministryně v březnu odcházela z auly právnické fakulty, kde převzala Velkou zlatou medaili za přínos světové diplomacii.

Kampaň Stop MMF! vítá dialog s finančníky, ale nemá pozvání

Organizátoři kampaně Stop MMF! vítají myšlenku dialogu mezi zástupci Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) a jejich oponenty, pochybují však o tom, zda dialog, jenž má doprovodit podzimní zasedání světových finančníků v Praze, bude mít smysl. Odpůrci nadnárodních institucí zapojení do kampaně Stop MMF! navíc upozorňují, že dosud nebyli k diskusi přizváni. "Účastníci kampaně se domnívají, že má-li být diskuse užitečná a nemá-li být jen 'upouštěním páry z kotle', musí být co nejširší, za účasti přímého televizního přenosu a pod heslem: Skutečnou svobodu projevu místo pendreků!, a výsledky diskuse by měly vést ke konkrétním krokům," navrhují aktivisté. Kampaň vyzývá také prezidenta Václava Havla, který s nápadem na dialog mezi zastánci a odpůrci globalizace přišel, aby dokázal svůj zájem na věci tím, že se zúčastní některých akcí kampaně Stop MMF!, řekl ve středu ČTK za aktivisty Zdeněk Štefek.

Stop MMF! připravuje na 3.září konferenci proti Mezinárodnímu měnovému fondu a kampaň vyvrcholí 23.září na protestní akci za účasti zahraničních hostů. Požadavky kampaně Stop MMF! jsou zrušení dluhu zemí třetího světa a východní Evropy, ustavení demokraticky kontrolované mezinárodní rozvojové banky a zastavení závislosti na nadnárodních monopolech.

Většina Čechů je proti Street Party, se zásahy policie souhlasí

Bezmála tři čtvrtiny občanů České republiky, konkrétně 71 procent, nesouhlasí s konáním různých Street Parties neboli pouličních akcí, při kterých ekologičtí aktivisté zpravidla protestují proti ekonomické globalizaci. Z květnového průzkumu společnosti ULTEX Market Research, který má ČTK k dispozici, zároveň vyplývá, že 43 procent dotázaných považuje zásahy policie na těchto akcích za přiměřené. Na 22 procent Čechů soudí, že zákroky policie na Street Parties jsou mírné a 13 procent lidí je dokonce označuje za velmi mírné.

V Rijádu začala výstava k 650. výročí Univerzity Karlovy

"650 let Univerzity Karlovy" je název výstavy, která byla v úterý zahájena v saúdském hlavním městě Rijádu. ČTK to ve středu oznámilo české velvyslanectví v Saúdské Arábii, které má nad výstavou patronát spolu s Prezídiem péče o mládež Saúdskoarabského království. Podle velvyslanectví se zahájení výstavy těšilo velkému zájmu saúdských sdělovacích prostředků. Její návštěvníci mají kromě zhlédnutí exponátů dokumentujících historii univerzity také příležitost seznámit se s možnostmi studia na ní, o které je projevován značný zájem, uvádí velvyslanectví.

Katolická církev oficiálně očistila upáleného kněze Lautnera

Katolická církev po více než třech stoletích oficiálně očistila jméno kněze Kryštofa Aloise Lautnera, nejznámější oběti čarodějnických procesů na Šumpersku na konci 17. století. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který ve středu odhalil v Šumperku Lautnerovi pamětní desku, se omluvil za díl viny církve na procesech. Připomněl ale, že soudy, které rozhodly o popravení více než stovky lidí z regionu upálením, zřídila světská moc. Graubnerem založená komise, která dva roky zkoumala protokoly, výpovědi i rozsudky soudu řízeného fanatickým inkvizitorem Jindřichem Bobligem, podle Graubnera potvrdila, že Lautner a další oběti zemřeli nevinně.

Na ostrově Štvanice vyrostou zařízení pro relaxaci Pražanů

V oázu klidu sloužící pro relaxaci obyvatel hlavního města by se měl v budoucnosti proměnit vltavský ostrov Štvanice. Německá firma MeridianSpa, kterou v soutěži vybrali pražští radní, hodlá do zpřístupnění východní části ostrova veřejnosti a vybudování komplexu sportovních a lázeňských zařízení v západní části vložit kolem 900 miliónů korun. S velkolepými plány ve středu novináře seznámili zástupci hamburské firmy.

I v horku Pražané naslouchali programům Svátku hudby

Hudební programy na několika náměstích ve Františkánské zahradě a ve strahovských studentských kolejích ve středu připomněly, že první letní den je tradičně Evropským svátkem hudby. I v odpoledním horku se našli Pražané, kteří ochotně naslouchali. "K dalším spontánním hudebním aktivitám jsem vyzývala, ale organizovat je pochopitelně nemohu," řekla ČTK iniciátorka českého Svátku hudby Zdeňka Kukalová. Slavnost muzikantů je podle ní v tento den například v Paříži, kde se konala poprvé na světě v roce 1982, mnohem bohatší neoficiálními pouličními hudebními produkcemi. K svátku hudby, slavenému pošesté, se letos v českých zemích podle Kukalové přihlásilo muzikantskými aktivitami a programy 190 měst.

Sucho odhalilo v Děčíně "hladový" kámen v Labi

Panující sucho odhalilo u levého břehu Labe pod Tyršovým mostem v Děčíně takzvaný hladový kámen. Objevení tohoto plochého kamene nad hladinou Labe předznamenávalo v minulosti podle děčínských historiků vždy hladové roky v důsledku sucha. V Ústí nad Labem byla ve středu výška labské hladiny 150 centimetrů a předpověď na čtvrtek je 140 centimetrů.

Na děčínském plochém kameni o rozměrech přibližně tři krát čtyři metry je vytesána řada nápisů. První je podle ředitele děčínského Okresního muzea Milana Rosenkrance datován rokem 1616 a označuje tehdejší nízký stav hladiny Labe.

Ze sportu:

Až poslední utkání na mistrovství Evropy přineslo fotbalistům České republiky výhru, když 20 porazili celek Dánska. Česká reprezentace obsadila třetí místo ve skupině D a šampionát pro ní skončil.

A ještě informace o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno a od západu přibývání oblačnosti, místy přeháňky a bouřky, ojediněle s kroupami, zejména v Čechách. Nejvyšší teploty 26 až 30, na Moravě a ve Slezsku 21 až 35 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.