Zprávy čtvrtek, 23. července 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Jakub Kühnel. Na úvod jsou připraveny zprávy.

Nyní podrobněji:

Vláda Miloše Zemana složila slib do rukou prezidenta Václava Havla

Do rukou českého prezidenta Václava Havla složil ve středu dvě hodiny po poledni na Pražském hradě premiér Miloš Zeman slib nové české vlády, ve které je až na nestraníka Otakara Motejla osmnáct členů České strany sociálně demokratické. Premiér nejprve prezidentovi představil členy kabinetu a noví ministři poté složili Ústavou předepsaný slib.

Nová česká vláda poprvé zasedala

Ve Strakově akademii se ke svému prvnímu zasedání sešla nová česká vláda pod vedením premiéra Miloše Zemana. Programové prohlášení, s nímž se kabinet bude ucházet o důvěru Poslanecké sněmovny, by podle Zemana mohlo být hotovo už za týden, ve středu 29.července nebo o týden později. Přestože první zasedání nového kabinetu mělo být spíše slavnostní, ministři hned poté, co poprvé usedli do svých vládních křesel, začali s přípravou vládního prohlášení. Premiér jim předložil šestistránkový dokument, v němž obecně popsal, co by mělo v prohlášení být. Zeman chce programové prohlášení rozeslat poslancům dříve, než ho bude číst ve sněmovně, a počítá s tím, že od nich ho získají i média.

Zeman připustil, že ČSSD musí splnění některých cílů odložit

Vláda sociálních demokratů bude muset některé z předvolebních slibů své strany odložit nebo rozložit do delšího časového období. Premiér nové vlády a předseda ČSSD Miloš Zeman to připustil v pořadu České televize "21" s tím, že takové ústupky vyplývají z aktuálních ekonomických podmínek země. Konkrétně se Zeman vyjádřil zejména k úmyslu ČSSD snížit v případě svého volebního vítězství věkovou hranici pro odchod do důchodu na původní úroveň. Objektivní předpoklady pro takový krok se však podle jeho slov zhoršily.

Předseda Senátu Pithart věří v lepší vztahy se sněmovnou

Předseda Senátu Petr Pithart doufá, že jeho komora bude mít s nově zvolenou Poslaneckou sněmovnou pod vedením šéfa ODS Václava Klause lepší vztahy než s předchozí. Naznačil, že Klaus může mít s přechodem z exekutivy do parlamentní funkce zpočátku určité problémy. Šéf Senátu se neobává osobních sporů s Václavem Klausem. Vztahy obou politiků však byly v minulosti, kdy byl Klaus premiérem, často napjaté. Klause zklamalo Pithartovo zvolení do funkce předsedy horní komory parlamentu, na kterou si činila nárok ODS. Naposledy se střetli v tisku kvůli Pithartově kritice tzv. opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD.

ODS nebude podporovat socialistické experimenty vlády ČSSD

Nová vláda sociálních demokratů nemůže v žádném případě počítat s tím, že Občanská demokratická strana podpoří její socialistické experimenty. Uvádí se to ve středečním stanovisku vedení ODS k vládě Miloše Zemana. "ODS je přesvědčena, že by byla schopna sestavit schopnější a důvěryhodnější kabinet než sociální demokraté a věří, že k podobnému názoru dojde i naše veřejnost," píše se ve stanovisku. Vedení v něm konstatuje, že ODS si o složení vlády ČSSD nedělala žádné iluze a proto ji jednotlivá jména v Zemanově kabinetu nijak nepřekvapují. Dále připomíná, že za složení vlády i za její konkrétní politické kroky nese plnou zodpovědnost vládnoucí ČSSD.

Rychnovsko bylo postiženo záplavami

Rychnovsko ve východních Čechách bylo v noci postiženo záplavami z přívalových dešťů. Musela být evakuována řada obyvatel z Opočna, Dobrušky, Kounova, Dobré, Skuhrova nad Bělou a dalších míst. Povodně způsobily zejména říčky Zlatý potok, Bělá a Dědina. Podle neoficiálních informací si záplavy vyžádaly dva lidské životy. Přerovská vrtulníková základna vyslala do zaplaveného okresu dva vrtulníky Mi-17, aby především pomohly zachraňovat velkou vodou ohrožené obyvatele. Ministerstvo vnitra do oblasti vyslalo náměstka ministra Jaroslava Kopřivu, který by měl na místě monitorovat situaci a případně učinit nezbytná opatření.

Vláda ČSSD zamýšlí prosadit svou účast při inflačním cílení ČNB

Nová vláda sociálních demokratů by se ráda podílela na stanovování inflačního cíle po boku České národní banky. Po svém uvedení do úřadu se tak vyjádřil nový místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík. "Stanovení inflačního cíle by mělo být společné dílo centrální banky a vlády," uvedl Mertlík s tím, že v tomto směru si zřejmě nebude s centrální bankou "hned rozumět".

Zemědělci kladně hodnotí nového šéfa svého rezortu Jana Fencla

Nového ministra zemědělství Jana Fencla, který byl velkým kritikem dosavadní agrární politiky, považuje řada zemědělců za odborníka, a od jeho nástupu do funkce si slibuje zlepšení postavení zemědělců. "Určitě se zprůhlední dosud kastovní udělování dotací, o kterých rozhodovali lidé na územních odborech ministerstva," uvedl předseda Agrodružstva Košetice na Pelhřimovsku Antonín Sůva. Podle ředitele Agrodružstva Měřín na Žďársku Jiřího Růžičky je to člověk pracující systémově, znající priority agrární politiky. "Bude to mít složité, protože se mu na stůl jako bumerang vrátí věci, které kritizoval, míní Růžička.

Labouristický poslanec vítá jmenování J.Kavana ministrem zahraničí

Jmenování Jana Kavana ministrem zahraničí ČR udělalo radost labouristickému poslanci Evropského parlamentu Phillipu Whiteheadovi, který nového šéfa české diplomacie zná přes 30 let, "déle než většina českých politiků". Jeden čas spolu přímo pracovali v nakladatelství Palach Press. "Jan je z těch lidí, jejichž povaha bude vždycky kontroverzní. Chtěl bych však říci, že je to člověk nesmírně vzdělaný v zahraničních vztazích; dokonale a přesně chápe, co znamená procedura vstupu do Evropské unie, a myslím, že bude schopný a šikovný vyjednavač. Nemám nejmenší důvody sdílet nějaké pochybnosti o jeho jmenování." Slavnou Kavanovu otázku Javieru Solanovi, zda lze NATO opustit, považuje Whitehead za legitimní. "Podle mne si každý, komu leží na srdci suverenita své země, uvědomuje, že tyto velké otázky by měly být kladeny dřív, než se připojíte, a nikoli poté. Byla to oprávněná otázka." Senzaci z ní udělali pravicoví politici, kteří se na Kavana zaměřili. On přitom patří "nepochybně k těm, kdo jednoznačně členství ČR v NATO podporují".

Podle BBC má nová vláda před sebou těžkou cestu

Podle britské BBC složení Zemanovy vlády naznačuje, že v ní propukne vnitřní boj o to, kterým směrem se vydat. Trhy budou uklidněny nejmladším členem vlády, 37letým Pavlem Mertlíkem, který je považován za dynamického, reformně smýšlejícího ekonoma. Pozorovatelé si však kladou otázku, jak bude Mertlík vycházet s jedním z nejstarších členů kabinetu - ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem, který je označován za socialistu starého stylu. V nové vládě jsou rovněž někteří vysoce kontroverzní činitelé, jako ministr zahraničí Jan Kavan. Během studené války podporoval v politickém exilu v Londýně české disidenty, je však pro něj obtížné zbavit se obvinění, že byl ve skutečnosti dvojím komunistickým agentem.

Bývalý premiér Tošovský znovu guvernérem České národní banky

Prezident Václav Havel ve středu na Pražském hradě jmenoval Josefa Tošovského znovu do funkce guvernéra České národní banky. Tošovský usedne do křesla šéfa banky na šest let po půlroční přestávce, během níž zastával post ministerského předsedy. Po dobu, kdy zastával post předsedy vlády, byl řízením tohoto úřadu pověřen viceguvernér Pavel Kysilka. Tošovský se stal guvernérem ČNB poprvé v lednu 1993 a tuto funkci zastával až do prosince 1997.

Poslanecká sněmovna zvolila členy výborů

Poslanecká sněmovna ve středu zvolila členy svých odborných výborů. Ještě v pátek, kdy bude pokračovat přerušená schůze, by měla sněmovna rovněž rozhodnout o tom, kteří poslanci budou stát v jejich čele. Předsedy si výbory zvolí na svých prvních zasedáních, která se uskuteční ve čtvrtek a dolní komora parlamentu by je pak měla potvrdit hlasováním. Poslanci již na své první schůzi rozhodli, že sněmovna bude mít 13 výborů, což je o jeden více než v minulém volebním období. Novinkou je výbor pro evropskou integraci.

Poslanecká sněmovna zřídila tři kontrolní orgány

Dolní komora českého parlamentu také rozhodla o zřízení svých orgánů pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby a Vojenského obranného zpravodajství a své komise pro kontrolu používání policejní operativní techniky. Volba členů těchto orgánů se má uskutečnit v pátek.

Návrhy komunistických poslanců neprošly

Komunistickým poslancům se nepodařilo prosadit návrhy na rozšíření programu o nové body, jimiž mělo být zřízení sněmovních komisí pro bankovnictví, pro sdělovací prostředky, pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny a pro potírání organizovaného zločinu. Podle vysvětlení šéfa komunistických poslanců Vojtěcha Filipa měl být vznik posledně jmenované komise reakcí na tzv.Terstskou chartu, kterou loni přijali zástupci parlamentů zemí Středoevropské iniciativy a z níž plyne závazek komisi vytvořit.

Parlamentní prázdniny budou letos kratší

Parlamentní prázdniny budou letos kratší, než je obvyklé. Zatímco v "normálních" nevolebních letech se poslanci rozjedou na dovolené již zhruba v polovině července a s parlamentní prací začnou opět až začátkem září, letos budou mít jejich prázdniny poněkud jinou podobu. Místopředseda sněmovny Ivan Langer z Občanské demokratické strany k tomu uvedl, že poslanecká dovolená by měla začít už po skončení nynější schůze, tedy pravděpodobně v pátek. Poslanci by se ale měli opět sejít již 18.srpna, aby projednali žádost vlády o vyslovení důvěry. Po tomto jednání by měly prázdniny pokračovat. Sněmovní výbory by totiž měly znovu zasedat až od druhého zářijového týdne.

Stejný podíl lidí hodnotí volební kampaň dobře a špatně

Kampaň politických stran před červnovými volbami do Poslanecké sněmovny hodnotí 40 procent občanů dobře a jen o jedno procento více ji považuje za špatnou. Přitom nespokojenost vyvolaly při předvolební kampani u 32 procent dotázaných především vzájemné útoky politických subjektů. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM). Pouze deset procent potenciálních voličů se seznámilo s volebními programy většiny stran, 43 procent tak učinilo jen u několika, které je zajímaly. Program pouze té strany, kterou chtěli volit, prostudovalo 16 procent dotázaných a 27 procent se vůbec o volební programy nezajímalo.

ČR uzavřela první fázi procesu srovnávání své legislativy s požadavky práva Evropské unie.

Česká republika uzavřela první fázi procesu srovnávání své legislativy s požadavky práva Evropské unie. Bylo při ní probráno 12 z 31 kapitol, z nichž se skládá "acquis communautaire", souhrn předpisů EU čítající 80.000 stran textu. ČR se v závěrech zavázala ke spoustě zákonodárných i praktických úprav. "Pokud budou politické orgány připraveny splnit časový rozvrh, který nám byl předložen, pak si myslím, že vyhlídky pro jednání jsou povzbudivé," řekl k tomu vyjednávač Evropské komise pro ČR Michael Leigh. Česká republika sice formálně nepožádala o žádné přechodné období po vstupu do EU, komise však "identifikovala jistý počet míst, kde bude zapotřebí podstatné jednání". Problematické momenty se vyskytly zejména kolem řady detailů legislativy upravující volný pohyb zboží, částečně i v právu společností a ochraně spotřebitelů. Za klíčové považuje Leigh rychlé zdokonalení státní správy, aby byla schopna aplikovat složitou legislativu EU.

Americká společnost SDC International získá Tatru Kopřivnice

Společnost SDC International ve středu oznámila, že podepsala dvě smlouvy, na jejichž základě získá český podnik Tatra Kopřivnice. Internetová služba Business Wire upozornila, že jde o největší průmyslový podnik, který bude v ČR ve většinovém vlastnictví americké společnosti. SDC International je podle Business Wire veřejně vlastněná společnost, která byla založena, aby nabízela, prodávala a financovala vysoce kvalitní východoevropské a středoevropské průmyslové výrobky, jako jsou dieselové motory, nákladní auta, traktory a další dopravní zařízení.

Juniorští stolní tenisté získali dvě zlaté medaile

Čeští stolní tenisté se vrátili z juniorského mistrovství Evropy v italské Norcii se dvěma zlatými, jednou stříbrnou a jednou bronzovou medailí. Nejvýrazněji se prosadila Ivana Weberová, která ve dvouhře juniorek skončila třetí a mistrovský titul získala ve čtyřhře. Druhou zlatou medaili vybojoval Josef Šimončík rovněž ve smíšené čtyřhře.

Softbalistky poprvé vyhrály na Mistrovství světa

Z prvního vítězství se radovaly české softballistky na devátém mistrovství světa v japonské Fudžinomiji. Ve druhém utkání skupiny A dokázal český výběr porazit Kolumbii, když o své těsné výhře 3:2 rozhodl až v nastavené osmé směně.

Šárka Kašpárková vyhrála trojskok

Pro české barvy získala na Hrách dobré vůle v New Yorku očekávané vítězství v trojskoku mistryně světa Šárka Kašpárková. Skočila 14,76 metrů. "Soutěž nemá takové obsazení, abych se na ni speciálně připravovala," nechala se slyšet ještě před odletem do New Yorku Kašpárková. Její slova potvrzuje i fakt, že pouze několik dní před zahájením atletických soutěží v USA ještě závodila na mítinku v Nice, zatímco desetibojař Tomáš Dvořák i třetí z českých atletů, tyčkařka Daniela Bártová, se aklimatizovali v New Yorku celý týden. V sektoru totiž chyběly letos nejlepší světová trojskokanka Rumunka Rodica Mateescuová i vynikající Britka Ashia Hansenová.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky ve čtvrtek očekáváme oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 26 až 32 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha