Zprávy čtvrtek, 24. června 1999

Nyní podrobněji:

Vláda schválila návrh energetické politiky České republiky

Návrh energetické politiky České republiky schválila ve středu vláda. Dokument se musí ještě podrobit procesu posouzení vlivu na životní prostředí, připomínkovat ho bude rovněž ministerstvo průmyslu a obchodu. Návrh energetické koncepce mimo jiné očekává postupné odbourání takzvaných křížových dotací cen zemního plynu a elektřiny pro obyvatelstvo do roku 2002. Do tohoto data by měla být rovněž připravena cenová a tarifní struktura pro obyvatele.

Dále vládní kabinet schválil novelu zákona o silniční dopravě. Ta by měla umožnit účinný státní dozor nad podnikateli. Novela rovněž přibližuje současnou českou právní úpravu legislativě zemí Evropské unie, zejména pokud jde o zásadu provozování dopravy na silnicích. Její základní podmínku je v zemích Evropské unie odborná i finanční způsobilost a dobrá pověst podnikatele.

V noci na čtvrtek kabinet schválil vydání státních dluhopisů ve výši dvou miliard korun v souvislosti s finančním řešením kosovské krize a návrh zákona o provádění mezinárodních sankcí směřujících k udržování mezinárodního míru a bezpečnosti. Ministři rovněž projednali a schválili opatření, která mají vést k obnovení rovnováhy bilance Všeobecné zdravotní pojišťovny a k řešení problémů osob obtížně umístitelných na trhu práce s ohledem na příslušníky romské komunity.

V návrhu rozpočtu pro příští rok chce vláda v kapitole všeobecná pokladní správa zvýšit účelovou dotaci pro rozvoj severní Moravy a Slezska na 800 miliónů korun. Po jednání kabinetu to v Havířově řekl premiér Miloš Zeman s tím, že vláda projednala dlouhodobý rozvojový program severomoravského regionu.

Na nynější špatnou hospodářskou situaci akciové společnosti Vítkovice poukazují odboráři ostravské firmy. Ti chtějí vyvinout tlak na majoritního vlastníka - Fond národního majetku, aby situaci důrazně řešil na červencové řádné valné hromadě. "Musím situaci analyzovat a najít řešení. Neznamená to ovšem výměnu managementu, ale pokud se to ukáže jako nutné, jsme tyto věci rozhodnutí řešit," řekl ČTK po jednání kabinetu ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Situaci v ostravském gigantu ministr ovšem přirovnal k vývoji celého národního hospodářství v minulých letech.

Senátoři nepřesvědčili Havla o smyslu změn volebního zákona

Představitelům vedení Senátu se na středeční schůzce s prezidentem Václavem Havlem nepodařilo rozptýlit jeho obavy, zda změna zákona o volbách do Poslanecké sněmovny, kterou připravují ODS a ČSSD, není účelová. I přesto, že si podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka navzájem dostatečně ozřejmili rozdělení volebních obvodů. Václav Havel se totiž stále obává účelového a nesystémového zásahu do voleb. Podle předsedkyně Senátu Libuše Benešové prezident vítá posílení většinových prvků ve volebním systému. S návrhem změny volebního zákona však Havel není zcela spokojen.

Kasal a Klaus nehovořili o případné trojkoalici s Unií svobody

Předsedové ODS a KDU-ČSL Václav Klaus a Jan Kasal na středečním setkání nejednali o případné trojkoalici s Unií svobody. Tématem schůzky byl vstup České republiky do Evropské unie, vytváření občanské společnosti, reforma veřejné správy a vztahy mezi poslaneckými a senátorskými kluby jejich stran. Kasal a Klaus také - bez konkrétního závěru - diskutovali o přípravě státního rozpočtu na příští rok.

Čtyřkoalice už má kandidáta do Senátu, jméno zveřejní v pátek

Čtyřkoalice KDU-ČSL, ODA, DEU a Unie svobody už vybrala svého kandidáta do doplňovacích senátních voleb na konci letních prázdnin. Jeho jméno však hodlá zveřejnit až v pátek. Představitelé čtyřkoalice ve finále vybírali mezi bývalým kancléřem prezidenta republiky Ivanem Medkem, katolickým knězem Tomášem Halíkem a hudebníkem Michaelem Kocábem.

Týž den katolický kněz a prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík oznámil, že do Senátu v srpnových doplňovacích volbách v Praze kandidovat nebude. Ve svém stanovisku, které poskytl ČTK, uvedl, že jeho poslání je pomáhat společnosti morálním, nikoli politickým vlivem.

Kandidátem ČSSD do senátních voleb je Karel Srp

Kandidátem ČSSD pro doplňovací volby v Praze se stal dvaašedesátiletý předseda Artfóra-Jazzové sekce Karel Srp. Rozhodla o tom nominační komise ČSSD Prahy 1 a 7 ve druhém kole hlasování. Nominování kandidáta musí tuto sobotu ještě potvrdit Ústřední výkonný výbor ČSSD.

Prezident Václav Havel ve čtvrtek převezme v Budapešti cenu Open Society

Český prezident Václav Havel ve čtvrtek zahajuje čtyřdenní pracovní cestu, při níž navštíví Maďarsko, Rakousko, Albánii, a možná také jihosrbské Kosovo. První dva dny stráví hlava českého státu v Budapešti, kde ve čtvrtek převezme od zakladatele Středoevropské univerzity a amerického milionáře Georga Sorose cenu Open Society.

Zasedání SEI o budoucnosti Kosova nude řídit Jan Kavan

Devět ministrů zahraničí zemí Středoevropské iniciativy 'SEI) má ve čtvrtek spolu se zástupci dalších sedmi členských států této organizace jednat o budoucnosti balkánského regionu po skončení kosovského konfliktu. Jednodenní zasedání bude řídit šéf české diplomacie Jan Kavan, neboť Česká republika je v tomto roce předsednickou zemí uvedeného sdružení. Vedle problematiky rekonstrukce rozvoje Balkánu spojené sotázkou spolupráce s Evropskou unií budou představitelé států SEI jednat i o dalším rozvoji iniciativy a možnostech zefektivnění její činnosti.

V Prostějově slavnostně nastoupí průzkumná rota pro KFor

Po ukončení přípravy k nasazení v mírové misi KFOR v Kosovu ve čtvrtek v prostějovských kasárnách slavnostně nastoupí šestá průzkumná rota české armády. Nástupu se zúčastní ministr obrany Vladimír Vetchý a další představitelé armády i dvou posádkových měst - Prostějova a Pardubic, odkud poíchází jádro jednotky. Průzkumná rota, která čítá 126 lidí, se podle ministra zahraničí Jana Kavana vydá na cestu v pondělí a o čtyři dny později se budeš hlásit pod velení mise.

Guvernér ČNB a premiér k pevnosti koruny a růstu HDP

Česká národní banka vyjádřila ve středu nespokojenost se současnou pevností české měny. Guvernér Josef Tošovský na zasedání rozpočtového výboru řekl, že měna je nyní silnější než je přání banky. ČNB si nepřeje další posilování koruny. Bod obratu ve vývoji české ekonomiky nastal podle Tošovského už v prvním čtvrtletí letošního roku. Ekonomika sice ještě půjde ve druhém čtvrtletí dolů a to zhruba o jedno procento, ale tendence obratu je evidentní. V druhém pololetí by měl podle Tošovského přijít růst HDP či alespoň stagnace. ČNB předpokládá, že na konci letošního roku bude čistá inflace o něco níže. Za dvě hlavní hrozby pro další inflační vývoj Tošovský označil růst mezd a deficit státního rozpočtu.

Předseda vlády Miloš Zeman má nynější kurs české koruny za realistický a míní, že Česká národní banka má díky některým příznivým makroekonomickým ukazatelům dobrou příležitost pro další snižování úrokových sazeb. Zeman to řekl ve středu novinářům v Havířově na Karvinsku, kde se konalo výjezdní zasedání vládního kabinetu. S hodnotou české koruny jsem víceméně spokojený, protože směnný kurs je podle mne v zásadě realistický a do jisté míry i stimuluje export. Na druhé straně má pan guvernér Tošovský skvělou možnost pokračovat v loni na podzim zahájeném pozitivním trendu snižování úrokových sazeb. Věřím, že bankovní rada, pokud se tak již nestalo, se ve čtvrtek k tomu 'snižování úroků) pozitivně vysloví," prohlásil Zeman.

Pražská sdružení budou protestovat proti návrhu územního plánu

Členové ekologických občanských sdružení a zastupitelé některých městských částí budou ve čtvrtek od 17:00 před pražským magistrátem na Mariánském náměstí protestovat proti návrhu územního plánu Prahy. Shromáždění má pokračovat pochodem po Staroměstském náměstí. Návrh územního plánu předkládá celkově špatné a zastaralé dopravní řešení, které nezlepší, ale naopak zhorší dopravní situaci i životní prostředí v Preze, řekl Michael Bohin ze sdružení Ekoforum.

Miloš Zeman se musí omluvit Miroslavu Mackovi

Premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman se podle středečního rozsudku Městského soudu v Praze musí omluvit místopředsedovi ODS Miroslavu Mackovi za své výroky pronesené na jeho adresu v loňském pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní. Zeman tehdy mimo jiné označil případ privatizace Knižního velkoobchodu, na níž se Macek podílel, za jednoznačné tunelování. Mackem požadovanou finanční satisfakci ve výši 100.000 korun soud zamítl.

Rakouský poslanec řekl, že jeho země může blokovat vstup ČR do EU

Rakousko nebude souhlasit se vstupem České republiky do Evropské unie, pokud ČR neratifikuje Úmluvu o hodnocení vlivů na životní prostředí. V souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny Temelín to ve středu na tiskové konferenci v Praze prohlásil předseda rakouského parlamentního výboru pro životní prostředí Karl Schweitzer. Ten oznámil, že požádal členy sněmovního výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a jeho předsedu Miroslava Beneše, aby ČR zmíněnou úmluvu co nejrychleji ratifikovala. Rakušané podle něj také očekávají, že Temelín bude podroben zkoušce na hodnocení dopadů na životní prostředí.

Česká vláda respektuje české národní zájmy a vlastní energetickou soběstačnost, a proto se bude při realizaci stavby jaderné elektrárny Temelín řídit standardy mezinárodní komise pro atomovou energii. Po zasedání vlády to řekl premiér Miloš Zeman v reakci na prohlášení předsedy rakouské parlamentní komise pro životní prostředí Karla Schweitzera.

Vstup České republiky do Evropské unie je podle předsedy senátního zahraničního výboru Michaela Žantovského 'ODA) v zájmu Rakouska. Žantovský se domnívá, že rakouská vláda i parlament budou i nadále podporovat české úsilí o integraci. "Myslím, že jeden hlas 'poslance) na tom příliš nezmění," řekl ČTK.

Členové sněmovního výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, které oslovila ČTK, neskrývali překvapení nad výrokem šéfa rakouského parlamentního výboru pro životní prostředí. Bývalý ministr pro místní rozvoj a nyní lidovecký zástupce ve výboru pro životní prostředí Tomáš Kvapil řekl, že ČR je suverénní stát a nemůže se nechat někým vydírat. Nechápe také, jak by se mohla zvýšit bezpečnost JETE, kdyby ČR nebyla do EU přijata. Sociálnědemokratický člen téhož výboru Radko Martínek soudí, že postup další výstavby Temelína by měl být co nejtransparentnější. V souvislosti s výroky rakouského poslance obecně poznamenal, že situace je komplikovaná a že z rakouské strany zaznívají "kategorická stanoviska, někdy až hraniční". Členka výboru za KSČM Miroslava Vlčková připustila, že v celé záležitosti může jít o to, aby ČR byla ekonomicky závislá na jiných zemích.

Ministr Vetchý navštíví útvary v ČR i na Balkáně

Návštěva útvarů české armády na území České republiky i v zahraničních misích na Balkáně a setkání s vedením a pracovníky Zbrojovky Vsetín-Indet a Letu Kunovice čeká ve druhé polovině týdne ministra obrany Vladimíra Vetchého. Jeho mluvčí Milan Řepka ve středu ČTK řekl, že Vetchý by měl v sobotu s náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým navštívit vojáky českého mechanizovaného praporu, kteří působí v misi SFOR v severozápadní Bosně. V neděli zavítá do české vojenské polní nemocnici v albánském Kavaje, která se podílí na misi AFOR.

Čeští poslanci jednali v Římě o Kosovu a EU

Řešení krize okolo jihosrbské provincie Kosovo přispěje podle názoru italských parlamentních a vládních činitelů k uspíšení vstupu ČR do Evropské unie, řekl ve středu ČTK po jednání v obou komorách italského zákonodárného sboru a na ministerstvech obrany a zahraničí předseda zahraničního výboru české Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Jak dodal,Italové tvrdí, že datum vstupu EU stanoví za finského předsednictví, tedy ve druhé polovině roku, uvedl Zaorálek. Při jednáních Italové dávali najevo, že oceňují česko-řeckou iniciativu, kterou Praha chtěla přispět k řešení kosovské krize, i aktivní přístup ČR vůbec, řekl Zaorálek. Ten se ve středu také zúčastnil ve Vatikánu audience u papeže Jana Pavla II.

Výbor podpořil zákon o vydání státních dluhopisů na rok 1998

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu doporučil dolní parlamentní komoře další projednávání vládního návrhu zákona na vydání státních dluhopisů pro krytí schodku státního rozpočtu 29,3 miliardy korun za loňský rok. Zákonodárci požadují, aby do budoucna bylo každé zvýšení státního dluhu a způsob jeho úmoru stanoveny zákonem o státním rozpočtu.

Probíhá seminář o podmínkách pro vstup nových zemí do NATO

Výuka jazyků, nové legislativní normy, modernizace armády a dlouhodobá příprava jsou hlavní úkoly pro země, které chtějí vstoupit do NATO. Řekl to ve středu ve Vyškově při zahájení semináře na toto téma náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý. Setkání se podle jeho slov účastní náčelníci generálních štábů 12 zemí, které mají zájem o integraci do struktur aliance.

Berka: ČR neměla čas na prevenci počítačového problému roku 2000

Česká republika neměla příliš času na prevenci počítačového problému roku 2000 a přípravu na něj podcenila zejména podniková sféra. ČTK to ve středu řekl Karel Berka, který se účastní v newyorském sídle OSN druhé světové konference zaměřené na tuto problematiku. OSN svolala třídenní konferenci národních koordinátorů pro posouzení pokroku jednotlivých zemí a regionů při prevenci potíží, které mohou způsobit počítačům dvě nuly na konci roku 2000. Podle stupně připravenosti na odstranění případných problémů je Česká republika neoficiálně řazena do třetí ze čtyř skupin zemí. "Čas na prevenci nebyl prakticky žádný," řekl Berka a dodal, že teprve v únoru letošního roku vláda vzala tento problém na vědomí a jmenovala koordinátora, který má nejprve zmapovat situaci a poté navrhnout plán. Ten má přijít na zasedání vlády 15.července.

Jakubše: Peltrám mě chce odvolat z osobních důvodů

Za ryze osobní označil prezident ČSA Antonín Jakubše důvody, které vedou ministra dopravy a spojů Antonína Peltráma k úsilí o jeho odvolání z čela ČSA na páteční valné hromadě. Jak Jakubše uvedl na středeční tiskové konferenci, s jeho odvoláním z funkce naopak nesouhlasí dva největší akcionáři, kterými jsou FNM a Konsolidační banka 'dohromady 90 procent akcií).

MF schválilo zdražení vnitrostátních cen pošty o 8,9 procenta

Zvýšení celkové cenové úrovně vnitrostátních poštovních výkonů od ledna 2000 o 8,9 procenta schválilo tento týden Ministerstvo financí ČR. Ceny služeb se stanovenými limity se pak zvýší o 15,1 procenta. Na dotaz ČTK to ve středu uvedla mluvčí ministerstva Hana Burdová.

ČEZ jedná o prodeji hnědouhelné Elektrárny Tušimice I

Elektrárenská společnost ČEZ jedná o prodeji hnědouhelné Elektrárny Tušimice I se třemi zahraničními zájemci. V jednání s domácí Mosteckou hnědouhelnou společností, podle středečního sdělení generálního ředitele firmy Milana Černého, ČEZ nepokročil. Prodej elektrárny schválili akcionáři na řádné valné hromadě firmy. Případný prodej se musí uskutečnit za cenu zaručující ekonomický přínos v porovnání s ponecháním těchto elektráren ve vlastnictví ČEZ.

V ČR jsou podle DHL nejpřímočařejší celní postupy ve střední Evropě

Česká republika je v čele žebříčku zemí střední a východní Evropy z hlediska nejpřímočařejších celních postupů. Vyplývá to z Druhé srovnávací zprávy společnosti DHL, podle které se 47 procent nadnárodních firem vyjádřilo pro ČR jako zemi s nejpřímočařejšími celními postupy v regionu. ČTK průzkum poskytla agentura Interel. Na dalších místech se umístilo Maďarsko '34 procent) a Polsko '27 procent).

IVVM: Vládě důvěřuje necelá třetina lidí

Důvěra lidí ve vládu se ve srovnání s květnem takřka nezměnila. Nyní jí důvěřuje necelá třetina lidí, konkrétně 31 procent, zatímco před měsícem to bylo 30 procent. Během deseti měsíců, kdy je kabinet premiéra Miloše Zemana u moci, klesla důvěra lidí v jeho schopnosti o 13 procent. Podíl občanů, kteří vládě nevěří, dosahuje už tři měsíce 66 procent. Vyplývá to z červnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, jehož výsledky ve středu získala ČTK. Mírný pokles důvěry zaznamenal prezident Václav Havel. Nyní mu věří 51 procent občanů, což je o tři procenta méně než před měsícem. Opačný názor má 47 procent lidí. Přitom například loni v květnu mu věřilo 71 procent lidí.

Zámek v Čimelicích bude mezinárodním rezidenčním centrem umělců

Mezinárodním rezidenčním centrem umělců se od konce června stane zámek v Čimelicích na Písecku. Podle informací ředitele Nadace a centra pro současné umění Ludvíka Hlaváčka je cílem organizátorů umožnit setkávání umělců z různých zemí a poskytnout jim příležitost k výměně zkušeností a čas a prostor k soustředěné tvůrčí práci. Program organizuje nadace ve spolupráci s majitelem zámku Karlem Schwarzenbergem, který nepožaduje žádný nájem, ministerstvem kultury a dalšími domácími i zahraničními institucemi.

Jan Saudek vystavuje v Paříži

"Český fotograf Jan Saudek, který musel na své první výstavy čekat až do konce 70. let, vytvořil ve svých fotografiích velmi osobní svět tvorů připomínajících Federika Felliniho. Ve světě jeho fotografií je směs citů, lásky, žárlivosti a násilí. K nynější Saudkově výstavě fotografií v Paříži to napsal francouzský týdeník Le Point. Jan Saudek vystavuje v pařížské galerii Mennour několik desítek fotografií z let 1959-1999. Výstava měla skončit na konci června, ale byla prodloužena do července.

Josef Suk převzal platinovou desku a představil nové album

Platinovou desku Supraphonu za 1,112.000 prodaných zvukových nosičů se svými nahrávkami převzal ve středu v Praze houslový virtuos Josef Suk. Drží tak rekord v oblasti vážné hudby v České republice. Suk zároveň představil nové album s první soubornou nahrávkou skladeb pro housle a klavír významného českého skladatele Josefa Bohuslava Foerstra. Dvě kompaktní desky obsahují jeho skladby z let 1889 až 1945. Josef Suk i jeho dlouholetý umělecký partner pianista Josef Hála dali své špičkové interpretační umění plně do služeb díla, které čekalo na své znovuobjevení.

Projekt "Crossings" spojuje v Rudolfinu hudbu a výtvarné umění

Prolínání hudby a výtvarného umění je tématem skupinové výstavy s názvem "Crossings", která zahrnuje tvorbu evropských a amerických umělců od 60. let po současnost. Expozici, jež měla premiéru loni v létě ve vídeňské Kunsthalle, zahájil ve středu večer jazzman Emil Viklický v budově pražského Rudolfina. Až do 12. září, kdy výstava skončí, budou statickou část projektu v Galerii Rudolfinum doplňovat pravidelné experimentální hudební produkce ve všech prostorách budovy.

Hladiny většiny toků v ČR klesly

Až o dvacet centimetrů klesly ve středu v České republice hladiny většiny toků. Situaci podle meteorologů nezhorší ani drobné dešťové srážky, které lze očekávat na východní Moravě a ve Slezsku. Podle Českého hydrometeorologického ústavu je pravděpodobné, že na dolních tocích těchto řek klesnou hladiny na normál.

Sport

Čeští basketbalisté prohráli ve svém posledním utkání v základní skupině D na mistrovství Evropy ve francouzském Dijonu s týmem Německa 68:77.

Český tenista Daniel Vacek postoupil na turnaji ve Wimbledonu už do třetího kola. Ve svém druhém vystoupení na dvorcích All England Clubu zdolal Itala Gianluku Pozziho v pěti setech 4:6, 6:3, 7:6, 5:7, 6:3 a v dalším kole se utká se třináctým nasazeným Karlem Kučerou ze Slovenska.

Tenistka Jana Novotná nastoupí ve čtvrtek, ve čtvrtý hrací den grandslamového Wimbledonu, k utkání druhého kola ženské dvouhry. Obhájkyně trofeje se střetne ve druhém duelu na dvorci číslo jedna s rakouskou hráčkou Sylvií Plischkeovou.Čtyřiadvacetiletý Jiří Novák se v boji o postup do třetího kola utká s osmým nasazeným hráčem, americkým tenistou Toddem Martinem

Remízou 1:1 skončilo strahovské přípravné utkání prvoligové Viktorie Žižkov s akademickou reprezentací, která se připravuje na červencovou univerziádu ve Španělsku.

Krátce o čtvrtečním počasí v ČR

Oblačno a místy přeháňky. Ojediněle i možnost bouřky. Během dne od západu místy až polojasno. Denní teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.