Zprávy čtvrtek, 24. února 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Polský prezident Kwaśniewski ukončil oficiální návštěvu České republiky

Česká republika a Polsko by měly prohloubit spolupráci česko-polských euroregionů a rozšířit počet či kapacitu svých hraničních přechodů. Shodli se na tom ve středu premiér Miloš Zeman a polský prezident Alexander Kwaśniewski, který byl v České republice na dvoudenní oficiální návštěvě. Zeman také vyjádřil za oba politiky obavu, aby vnitřní reforma Evropské unie nezbrzdila její rozšiřování. V úterý se Kwašniewski shodl s českým prezidentem Václavem Havlem, že oba státy chtějí splňovat podmínky členství v EU koncem roku 2002.

Středeční odpoledne strávil polský prezident v Brně. Na Masarykově univerzitě v přednášce na téma Středoevropská otázka vyzval, aby český a polský národ - přes intenzitu politických vztahů a účast ve společné alianci - nežily jakoby vedle sebe, zaujaty vlastními problémy. V souvislosti s chystanou integrací obou států do evropských struktur připomněl, že slovanský prvek bude stále více ovlivňovat podobu evropských procesů, a zdůraznil, že integrovaná Evropa je a má být jednotou v rozmanitosti. Slovanské země by podle něj mohly dát této různorodé jednotě nový prvek prostřednictvím svých tradic, zkušenosti a mentality. Z rukou rektora Masarykovy univerzity Jiřího Zlatušky pak polský prezident převzal Velkou zlatou medaili, nejvyšší ocenění školy. V doprovodu ministra spravedlnosti Otakara Motejla se Kwaśniewski setkal s předsedou Ústavního soudu Zdeňkem Kesslerem a místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou. Shodně konstatovali, že justice se v ČR i Polsku potýká s velmi podobnými problémy.

Vláda schválila návrh zákona o zákazu dodávek pro Írán

Návrh zákona o zákazu dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru schválila ve středu česká vláda. Po večerním mimořádném jednání kabinetu to řekl vládní mluvčí Libor Rouček. Vláda se také rozhodla navrhnout předsedovi Poslanecké sněmovny Václavu Klausovi, aby v souvislosti s tímto návrhem vyhlásil stav legislativní nouze. Důvodem kabinetu Miloše Zemana k vyhlášení stavu legislativní nouze od čtvrtka do 3. března jsou podle Roučka otázky bezpečnosti České republiky a "zamezení značných hospodářských škod hrozících ČR". Vláda se také rozhodla nedodržení zákazu sankcionovat pokutou až 20 miliónů korun nebo do výše pětinásobku ceny zboží, pokud to bude víc než 20 miliónů. "Ten zákon půjde do parlamentu ve čtvrtek," řekl Rouček. Návrh zákona přitom nepočítá s žádnými kompenzacemi.

Česká společnost ZVVZ Milevsko měla v úmyslu do elektrárny v Búšehru dodat vzduchotechniku za miliardu korun. Vláda v polovině února rozhodla o tom, že tato zakázka nebude uskutečněna, uvažovala dokonce o majetkovém vstupu do firmy. Proti dodávkám do Búšehru se počátkem roku postavily Británie a USA obávající se vojenského zneužití zařízení. V případě, že by se obchod přece jen uskutečnil, mohly by ČR podle některých informací hrozit sankce ze strany některých členů NATO. Podle dostupných informací by chtěla česká vláda problém vyřešit do oficiální návštěvy americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové v České republice, která se uskuteční od 5. do 8. března.

Stát prodá celý státní podíl v Českých radiokomunikacích jednomu investorovi

Vláda také zrušila své loňské letní usnesení ohledně privatizace Českých radiokomunikací (ČRa), v němž přislíbila strategickému partnerovi ČRa, dánské společnosti TeleDanmark, navýšení jeho podílu ze současných 20 na 34 procent. "Vláda toto usnesení nahradila rozhodnutím o vypsání veřejné soutěže na prodej celého 51procentního státního podílu jednomu investorovi," uvedl po mimořádném zasedání vlády náměstek ministra financí Jan Mládek. Zájem o celý státní podíl již dříve projevil Deutsche Telekom. Vláda rovněž rozhodla, že poskytne prostřednictvím Konsolidační banky či Fondu národního majetku státní záruku na úvěr pro České radiokomunikace. Úvěr umožní uplatnit opci na zvýšení základního jmění ve společnosti RadioMobil o 30 procent. Podle Jana Mládka může být záruka poskytnuta až do výše 700 miliónů dolarů.

Když premiér Zeman neobmění vládu, většina ODS nepodpoří rozpočet

Většina poslaneckého klubu Občanské demokratické strany nepodpoří přijetí státního rozpočtu na tento rok, pokud sociálně demokratický premiér Miloš Zeman neudělá do začátku jeho druhého parlamentního čtení personální změny ve vládě. Toto varování sdělil ve středu ČTK místopředseda ODS a Poslanecké sněmovny Ivan Langer. Odvolal se přitom na své rozhovory s dalšími členy klubu poslanců ODS. Místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach se domnívá, že Zeman prezidentu Václavu Havlovi oznámí návrhy změn ve vládě ještě před závěrečným hlasováním sněmovny o rozpočtu. Podle harmonogramu má sněmovna druhé čtení předlohy zahájit nejdříve po 1. březnu.

Premiér Miloš Zeman nebude reagovat na varování některých poslanců ODS. Dal tak najevo, že o změnách ve vládě rozhodne sám. "Já jsem se v životě nenechal vydírat a nenechám se vydírat ani teď," řekl novinářům premiér.

ČSSD má ve dvousetčlenné sněmovně 74 křesel, ODS 63. Kdyby o rozpočtu hlasovali všichni členové dolní parlamentní komory, potřebovala by ČSSD k přijetí rozpočtu "výpomoc" nejméně 27 poslanců z jiných klubů. Rozpočet odmítají podpořit lidovci a unionisté, jichž je dohromady ve sněmovně 38, a hlasy 24 komunistů by ČSSD samy o sobě nepomohly.

Prezident Havel nechce být zaplétán do sporů o rozpočet mezi ČSSD a ODS

Prezident Václav Havel nechce být zatahován do sporů ODS a ČSSD týkajících se schvalování letošního rozpočtu. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček ČTK řekl, že Havel od premiéra Miloše Zemana zatím nedostal návrhy na změny ministrů. Nemyslí si proto, že se jej mají dotýkat šarvátky mezi ČSSD a ODS. Dodal, že jakmile prezident obdrží návrhy na změny ve vládě, neprodleně premiérovi vyhoví.

Komisař Verhaugen ocenil přípravu ČR na vstup do EU

Od podzimní hodnotící zprávy Evropské komise se příprava České republiky na členství v Evropské unií (EU) výrazně zlepšila, i když je zapotřebí ještě hodně úsilí. Tak lze shrnout středeční komentář komisaře Güntera Verheugena k ČR před zahraničním výborem Evropského parlamentu. "Hodnotící zpráva měla jasně pozitivní dopad. Vývoj v Praze je uspokojivý," řekl komisař. Program vlády pro přejímání legislativy EU označil za ambiciózní. "Bude-li splněn, loni kritizované nedostatky budou odstraněny," řekl Günter Verhaugen.

Poslanecká sněmovna se věnovala ekonomickým předlohám

Poslanecká sněmovna - dolní komora Parlamentu se ve středu věnovala zejména ekonomickým předlohám. K projednání výborům postoupila například vládní návrh zákona o auditorech, který má sjednotit výkon auditorské profese s právní úpravou Evropské unie (EU) a posílit odpovědnost státu při vstupu do této profese. Podobně poslanci naložili s vládním návrhem zákona, který by měl obnovit zaniklý systém finanční kontroly na všech stupních veřejné správy. Sněmovna propustila do druhého čtení také vládní novelu zákona o cenných papírech. Také tato norma má zapracovat do zákona pravidla obsažená v direktivách EU.

Závěrečné hlasování čeká na vládní návrh zákona o telekomunikacích. Předloha, ke které poslanci vznesli více než dvě stovky pozměňovacích návrhů, by v konečném důsledku měla plně liberalizovat podmínky podnikání v telekomunikační oblasti. Sněmovna také podpořila další projednávání návrh zákona o ochraně veřejného zdraví, který má tak jako předešlé vládní předlohy sladit českou legislativu s právem EU.

Ministr Kavan podepsal v Řecku smlouvu o spolupráci na Balkáně

Memorandum o česko-řecké spolupráci při hospodářské obnově a rozvoji regionu jihovýchodní Evropy podepsal český ministr zahraničí Jan Kavan v severořecké Soluni se svým řeckým resortním kolegou Jorgosem Papandreem. Společně také otevřeli kancelář Česko-řecké rady, která má umožnit spolupráci a šíření informací mezi českými a řeckými podnikatelskými subjekty. "Jde o další článek v řetězu společných iniciativ," řekl Papandreu a připomněl česko-řeckou diplomatickou iniciativu z loňského jara k ukončení kosovského konfliktu. Podpis memoranda by měl být podle něho pozitivní nejen pro Balkánský poloostrov, ale pro vzájemné ekonomické vztahy mezi Řeckem a Českou republikou. Kavan označil smlouvu za výsledek logického pokračování spolupráce mezi oběma zeměmi. Hospodářská obnova jihovýchodní Evropy je podle něj dalším nezbytným pilířem pro oblast, kde je potřebné také zajištění politické stability a bezpečnosti.

Štábní cvičení orgánů krizového řízení zemí NATO našlo nedostatky

Procedury a postupy orgánů krizového řízení zemí NATO a Západoevropské unie (ZEU) prověřilo sedmidenní cvičení CMX/Crisex 2000, které ve středu skončilo. Podle tiskového odboru ministerstva obrany odhalilo cvičení obtíže týkající se řešení krizových situací v České republice. Hlavním problémem byla malá koordinace jednotlivých součástí krizového managementu a nejasné kompetence a odpovědnost jednotlivých státních orgánů. Scénář cvičení předpokládal vyslání mírové mise řízené ZEU, na kterou poskytne své prostředky a kapacity NATO, na imaginární ostrov Kiloland v Atlantickém oceánu. Ostrov sužovaly vnitřní rozbroje a humanitární problémy. I když znesvářené strany uzavřely dohodu, ke stabilizaci situace a zajištění humanitární pomoci bylo potřeba vyslat na ostrov mezinárodní síly OSN. Cvičení mělo především prověřit procedury rozhodování o zřízení mise a přípravu vyslání sil včetně podrobností jejich přesunu.

Odborníci Rady Evropy na romskou problematiku ocenili Ústí

Město Ústí nad Labem se podle odborníků Rady Evropy Johna Murraye a Robina Oakleyho "ubírá pozitivními kroky při řešení problémů majority a minority bez ohledu na negativní publicitu". Oba to podle mluvčího města Milana Knotka prohlásili při svém závěrečném setkání s ústeckým primátorem Miroslavem Pátkem. Murray nabídl městu spolupráci Rady Evropy při řešení etnických záležitostí. Ústí nad Labem však čeká podle Murrayho ještě mnoho práce v budování důvěry mezi menšinou a většinovou populací, řekl Knotek. Murray a Oakley přijeli v úterý do Ústí nad Labem, aby posoudili soužití romské komunity s většinovou populací. Většina Romů se před odborníky RE shodla na tom, že pociťují v Ústí nad Labem rasismus. Ten se podle nich projevuje především v tom, že nemohou najít zaměstnání jen proto, že jsou Romové.

Alexander Nikulin převzal titul Spravedlivý mezi národy

S přáním míru pro obyvatele Izraele převzal ve středu královéhradecký občan Alexander Nikulin z rukou izraelské velvyslankyně Erelly Hadarové titul Spravedlivý mezi národy. Udělil mu ho jeruzalémský Památník obětí holocaustu Jad vašem za to, že na jaře roku 1944 ukryl před nacisty budapešťského židovského obchodníka Františka Kohna a posléze i jeho manželku a syna Jicchaka. Tím jim zachránil život. "Sešli jsme se, abychom projevili úctu vzácnému muži, který navzdory nebezpečí zachránil život tří Židů v temných dobách holocaustu," řekla velvyslankyně, když předala Nikulinovi titul, který za záchranu Židů dostávají občané nežidovského původu.

Policie obvinila skina, který hajloval na Václavském náměstí

Policejní vyšetřovatel obvinil ve středu třiadvacetiletého Zdeňka D., který během sobotní demonstrace ultrapravicové Národní aliance hajloval u sochy sv. Václava na pražském Václavském náměstí, z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Za tento trestný čin může soud uložit až pětileté vězení. ČTK o tom informovala mluvčí republikového úřadu vyšetřování Soňa Jindráková s tím, že mladík je stíhán na svobodě.

V sobotu demonstrovalo v horní části Václavského náměstí asi 110 pravicových radikálů, převážně skinheadů, na podporu rakouské nacionalistické vládní strany Svobodných (FPÖ) Jörga Heidera. Svůj odpor proti Heiderovi i proti neofašismu přišlo na náměstí ve stejnou dobu vyjádřit asi 50 levicově orientovaných mladých lidí. Policie obě skupiny oddělila, takže zabránila vzájemným střetům obou znepřátelených táborů.

ČR má v mezinárodním srovnání vysoký počet vězňů na obyvatele

Česká republika má v přepočtu na obyvatele větší počet vězňů než země Evropské unie i než sousední státy ve střední Evropě. Vyplývá to ze statistických údajů, které zveřejnilo britské ministerstvo vnitra. V roce 1998 připadalo v České republice na 100.000 obyvatel 215 vězňů, zatímco například v Rakousku jich bylo 85, v Německu 95, ve Francii 89 a v Anglii a Walesu 126. Maďarsko má 142 vězňů na 100.000 obyvatel a Polsko 153. Britské ministerstvo porovnávalo údaje za rok 1998 v 29 zemích světa. Relativně vyšší počet vězňů než ČR mají ze sledovaných zemí pouze Rusko (690), Spojené státy (668) a Jižní Afrika (327).

Opavští umělci protestují proti zrušení opery Slezského divadla

Umělci Slezského divadla v Opavě vyhlásili petiční akci, kterou chtějí bojovat proti plánovanému uzavření opery tamního divadla. Ministerstvo kultury totiž neposkytlo divadlu příspěvek a dotaci snížila také opavská radnice. Vedení Slezského divadla proto uvažuje o zrušení operního souboru. Proti tomu se bouří divadelníci i opavská veřejnost, řekl ČTK zástupce operního souboru Petr Murcek. "Sólisté Slezského divadla v Opavě objíždějí s koncerty všechny obce v regionu a výtěžek chtějí věnovat na podporu divadla," dodal. Všichni divadelníci podle něj vystoupí také na společném koncertě, který se v opavském kulturním stánku uskuteční 5. března. "Peticí vyzýváme zástupce v parlamentu k dořešení systémového financování českých divadel," uvedl Murcek.

Národní muzeum vystavuje retrospektivu Chorvata Vlaha Bukovace

Retrospektivní výstavu zakladatele chorvatského moderního umění Vlaha Bukovace otevřel v Národním muzeu v Praze chorvatský ministr kultury Antun Vujič. "Bukovac je chorvatský umělec, je ale také umělec český, protože zde žil téměř dvacet let. Jako Masarykův přítel se zúčastnil poválečných konferencí," připomněl Vujič na vernisáži. Výstava, která v Národním muzeu potrvá do 16. dubna, uvádí Bukovacovy portréty, ale i plátna s přírodními motivy a krajiny. Od realistického malířství přešel malíř přes impresionismus k pointilismu.

Vlah Bukovac (1855 až 1922), jehož malířská tvorba kopíruje vývoj evropského umění konce 19. a počátku 20. století, prožil velmi pestrý život. Už v jedenácti letech opustil domov a vydal se do New Yorku, v šestnácti se stal profesionálním námořníkem, později žil v Peru. Na pařížskou Akademii se zapsal jako dvaadvacetiletý; první, koho tam potkal, byli Češi Václav Brožík a Vojtěch Hynais. Do Prahy se dostal umělec, který se po studiích v Paříži vrátil do vlasti a v Záhřebu založil výtvarnickou školu, přes vídeňské úřady. Česká veřejnost Bukovace jako přidělence z Vídně nepřivítala zrovna vřele. Ze studií zde však měl přítele Hynaise, o němž píše i ve svých vzpomínkách.

Ze sportu:

Fotbalová reprezentace České republiky prohrála v přátelském utkání v v Dublinu s Irskem 2:3. Dvakrát ji poslal do vedení Jan Koller, ale po nedorozuměních v obraně domácí vždy rychle vyrovnali a tři minuty před koncem vstřelil miláček publika Robbie Keane vítězný gól.

Čeští basketbaloví reprezentanti zvítězili v evropské kvalifikaci v Pruszkowě nad domácím Polskem 88:69 a připsali si ve čtvrtém utkání třetí výhru. Před sobotním střetnutím s Estonskem patří českému týmu ve skupině B druhé místo za Řeckem.

Čeští stolní tenisté porazili na mistrovství světa družstev v Kuala Lumpuru v prvním kole play off Hongkong 3:0 a na světovém šampionátu skončí nejhůře dvanáctí. Ve čtvrtek Češi nastoupí v osmifinále proti Německu, vítěz tohoto souboje pak narazí ve čtvrtfinále na silný tým Švédska.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo déšť se sněhem, zpočátku ojediněle i mrznoucí. Ve vyšších polohách srážky sněhové. Teploty plus jeden až plus pět stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.