Zprávy čtvrtek, 24. září 1998

Zprávy 24.9.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Thomas Klestil v Praze

Schůzkou s prezidentem Václavem Havlem na Pražském hradě zahájil ve středu jeho rakouský protějšek Thomas Klestil zhruba pětihodinovou návštěvu České republiky. Na společné tiskové konferenci prezident Havel uvedl, že současné smluvní podmínky mezi Českou republikou a Rakouskem mu dovolují pouze morální odsouzení poválečného odsunu sudetských Němců. Připomněl také, že z morálního odsouzení nemůže vyvodit žádné další důsledky, neboť by tak porušil bilaterální dohodu z roku 1974. Podle prezidenta Klestila je prvním důležitým krokem k usmíření Havlovo morální odsouzení a vytvoření společné komise historiků, na níž se v pondělí dohodli premiéři obou států. "Avšak domnívám se, že bez určitých politických rozhodnutí se nám pravděpodobně nepodaří beze zbytku tento problém vyřešit," řekl Klestil. Zdůraznil nicméně, že tento problém nesmí zatěžovat proces rozšíření Evropské unie o Českou republiku.

Obavy Rakušanů z důsledků rozšíření Evropské unie je podle prezidenta Klestila nutné brát vážně. Obavy vyslovují zejména obyvatelé příhraničních oblastí. On, parlamentní většina a rakouská vláda však rozšíření unie o Českou republiku a ostatní státy podporují, uvedl prezident Klestil na tiskové konferenci. Rozšiřováním Evropské unie by se měla zabývat schůzka prezidentů středoevropských zemí, kterou Thomas Klestil svolal do Vídně na 12. října. Tady by se podle něj měla sepsat politická deklarace, která by se soustředila spíše na vyjádření historičnosti sjednocovacího procesu Evropy než technickými detaily vstupu nových členů do Evropské unie.

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky v přepočtu na obyvatele dosahuje podle předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause 63 procent průměrného HDP Evropské unie (EU). Uvedl to s poukazem na bruselskou studii Eurostatu na briefingu po jednání s rakouským prezidentem Thomasem Klestilem. Dodal, že české normy například v oblasti životního prostředí jsou již nyní na úrovni unie. Klaus také připomněl, že středoevropské země se hospodářsky EU přibližují.

O myšlence česko-rakouského kulatého stolu hovořili prezident Klestil a český premiér Miloš Zeman. "My jsme v podstatě pokračovali v diskusi, kterou jsme již v pondělí započali," řekl k obsahu setkání na dotaz ČTK Zeman, který v pondělí navštívil Vídeň. Iniciativa česko-rakouského setkání vyšla od prezidenta Klestila, uvedl premiér. Zaměřena by měla být "k mechanismu sociálního dialogu", dodal.

Rakouští Zelení zahajují "podzimní ofenzívu" proti Temelínu

České jaderné elektrárny Temelín a Dukovany a energetická politika Evropské unie jsou těžištěm začínající "protijaderné podzimní ofenzívy" rakouské opoziční strany Zelených. V otázce jaderných elektráren, proti nimž se staví celá rakouská politická scéna, mluvčí Zelených Gabriela Moserová kritizovala postup kancléře Viktora Klimy při pondělním jednání s českým protějškem Milošem Zemanem ve Vídni. Rakouský premiér si podle ní "vsítil vlastní gól", neboť vídeňská vláda prý jen bere Temelín na vědomí. Klima a Zeman se dohodli na vytvoření odborné komise, jež má jednat také o záležitostech energetiky. Vídeň už dříve nabídla spolupráci při změně jaderného projektu Temelína na plynový pohon.

Jednala vláda

Česká sociálně demokratická vláda vyslovila ve středu souhlas se státními garancemi na vydání obligací ve výši dvou miliard korun na rekonstrukci a dostavbu pražského Kongresového centra, kde se má konat v roce 2000 konference Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Jak informoval premiér Miloš Zeman, pražskému primátorovi Janu Koukalovi, který se jednání vlády rovněž zúčastnil, sdělil, že částka dvou miliard korun je konečná. Primátor Koukal rozhodnutí kabinetu uvítal. Vláda podle něj tímto zabránila ostudě, která by České republice hrozila v případě odstoupení od světového zasedání finančníků.

Vláda souhlasila s návrhem ministra Jaroslava Bašty na vznik Výboru na ochranu ekonomických zájmů, který by měl řídit protikorupční akci "čisté ruce", jež byla jedním z hlavních předvolebních slibů sociální demokracie. "Hlavním cílem činnosti výboru je analýza ekonomických jevů v souvislosti s korupcí a hospodářskou trestnou činností," řekl novinářům Bašta. Výbor by měl připravovat pro vládu návrhy, jak například korupci zamezit.

Tzv. zelené nafty se zemědělci příští rok ještě nedočkají. Vláda totiž s jejím zavedením zatím nepočítá. "Musím s politováním konstatovat, že až dosud to nedovoluje velmi napjatá rozpočtová situace. Nebyla nám zanechána tak bohatá pokladna, abychom si to mohli již nyní dovolit," řekl premiér Miloš Zeman.

Národní program boje s korupcí na internetu

Ministerstvo vnitra uvažuje o tom, že do boje s korupcí nasadí tajné agenty, odposlouchávání telefonů a policejní důvěrníky a že posílí pravomoci policie. Se všemi těmito prostředky boje s korupcí počítá materiál nazvaný Národní program boje s korupcí, který nyní vypracovává ministerstvo vnitra. Jeho šéf Václav Grulich se rozhodl poslední pracovní verzi dokumentu, o nějž se v posledních dnech intenzívně zajímala média, zveřejnit na internetových stránkách ministerstva.

ČR podporuje autoritu OSN

Česká republika nadále považuje Organizaci spojených národů za nejvhodnější platformu k řešení největších problémů tohoto světa a nová česká vláda slíbila ve svém programovém prohlášení široce autoritu OSN podporovat. Prohlásil to ve středu ve všeobecné rozpravě na 53. zasedání Valného shromáždění OSN ministr zahraničí ČR Jan Kavan. V projevu uvedl, že nejvyšší priority české zahraniční politiky, vstup do NATO a Evropské unie, pramení z touhy aktivně přispívat k uskutečnění vize jednotné, demokratické, mírové, sociálně spravedlivé a prosperující Evropy bez napětí či konfliktů. Kavan zdůraznil očekávání, že dveře NATO zůstanou otevřené dalším zemím.

Havla prý nutí k úvahám o jeho nástupcích důvěryhodní lidé

K úvahám o svých možných nástupcích v úřadu prezidenta je Václav Havel nucen silným tlakem ze strany určitých důvěryhodných lidí. Havel to uvedl na dotazy novinářů po setkání s rakouským prezidentem Thomasem Klestilem v souvislosti s úterním prohlášením, kdy jmenoval tři osobnosti, které by se mu zamlouvaly jako budoucí čeští prezidenti. "Na mne je činěn z pro mě ne zcela srozumitelných důvodů velmi dlouhý tlak ze strany velmi důvěryhodných lidí, včetně některých nejvyšších politiků, abych prý někoho jmenoval, že prý je to tabu, a že za to mohu já," vysvětlil Havel. Zopakoval zároveň, že o budoucím prezidentovi nerozhoduje jeho předchůdce, nýbrž Parlament. Připomeňme, že v úterý jmenoval jako své důstojné nástupce předsedu Senátu Petra Pitharta, místopředsedkyni sněmovny a sociálních demokratů Petru Buzkovou či nynější ministryni zahraničí Spojených států Madelaine Albrightovou.

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus se domnívá, že hovořit v současné době o možném nástupci Václava Havla ve funkci prezidenta je "poněkud nevkusné a hlavně zbytečné". "Pan prezident má pár let prezidentství v každém případě před sebou, takže to považuji za zbytečnou zápletku," řekl Klaus na dotazy novinářů.

K ministryni zahraničí USA Madeleine Albrightové se zřejmě idea prezidenta Václava Havla, že by mohla být případně jeho nástupkyní v úřadu prezidenta ČR, ještě nedonesla. Její mluvčí James Rubin na středečníimprovizované tiskové konferenci, která se konala v blízkosti newyorského sídla OSN na ulici, na dotaz ČTK odpověděl, že ministryně má teď dost jiné práce.

Horta se setkal s představiteli církve

Podobností postavení české katolické církve za komunismu a situace katolické církve Východního Timoru, který je od roku 1975 vojensky okupován Indonésií, se ve středu zabývali generální sekretář České biskupské konference Karel Simandl a východotimorský disident José Manuel Ramos Horta, který v těchto dnech pobývá v České republice. "Církev hrála v bývalém Československu i dalších zemích střední a východní Evropy roli ochránce a zastánce lidských práv," řekl v rozhovoru pro ČTK Horta. Podobný úkol plní podle něj od indonéské anexe timorští kněží. Tiskový mluvčí České biskupské konference Daniel Herman uvedl, že předmětem rozhovoru byla i možná podpora české církve východotimorským katolíkům. "V době, kdy komunistický režim sužoval občanskou společnost u nás a perzekvoval církev, byl právě zájem a morální podpora svobodného světa obrovskou morální injekcí," řekl Herman.

Papež přijal delegaci humanitárního dětského hnutí z ČR

Papež Jan Pavel II. přijal ve středu v soukromé audienci delegaci humanitárního dětského hnutí Na vlastních nohou, známé též pod označením Stonožka. Delegaci tvořilo osm dětí z České republiky a Slovenska v čele s ředitelkou hnutí Belou Gran Jensenovou. Děti předaly papeži album dokumentující osmiletou práci dětí a učitelek z obou republik, jejímž cílem je pomáhat postiženým a dlouhodobě nemocným dětem. Jejich činnost přinesla více než 40 zdravotnickým zařízením obou republik přístroje a zařízení za 60 miliónů korun. V hnutí dnes pracuje asi 2500 škol v osmi zemích, kromě ČR a Slovenska je to Norsko, Polsko, Německo, Argentina, Kanada a USA.

Senát schválil návrh vlastního jednacího řádu

Po dvou letech své existence si Senát ve středu schválil návrh zákona o jednacím řádu. Předlohu nyní senátoři postoupí Poslanecké sněmovně k posouzení. Dosud se horní parlamentní komora řídí podle upraveného řádu sněmovny. Novinkou oproti sněmovnímu řádu je nový institut veřejného slyšení, který má umožnit Senátu nebo jeho výborům vyslechnout názory a podněty odborníků, nevládních organizací a dalších osob zvenčí.

Ministr Vetchý do Portugalska na zasedání ministrů obrany NATO

Ministr obrany Vladimír Vetchý odletěl do portugalského letoviska Vilamoura, kde se dnes a v pátek společně se svými protějšky z Maďarska a Polska zúčastní pravidelného neformálního setkání ministrů obrany Severoatlantické aliance. Ministři tří středoevropských zemí, které by se v příštím roce měly stát členy NATO, budou poprvé absolvovat celou schůzi. Před rokem, kdy byly vstupní rozhovory s kandidátskými zeměmi teprve na začátku, se předchůdci současných ministrů zúčastnili v nizozemském Maastrichtu pouze části jednání.

Ruská krize může znamenat nárůst aktivit mafie v ČR

České ministerstvo zahraničí se obává, že současná politická krize v Rusku může mimo jiné způsobit nárůst organizovaného zločinu v dalších státech, tedy i v České republice. Členům zahraničního výboru sněmovny to ve středu řekl náměstek ministra zahraničí Jan Winkler, který poslance informoval o situaci v Rusku. Podle něj totiž v souvislosti s všeobecným ekonomickým poklesem, který Rusko postihl, "ztrácí trh" i tamní mafie. Winkler uvedl, že pokud měl ruský organizovaný zločin dosud aspoň minimální důvěru v ruské finanční ústavy, kde si "pral špinavé peníze", lze očekávat, že po jejich zhroucení bude chtít pro tento účel využít například i české banky.

Zavedení víz do Británie bezprostředně nehrozí

Navzdory dalšímu přílivu Romů z bývalého Československa na britské ostrovy nehodlá britská vláda v současné době zavést víza vůči České republice. Potvrdil to ve středu ČTK mluvčí britského ministerstva zahraničí. "Je to pouhá spekulace," reagoval mluvčí na zprávy britského tisku v podobném duchu. Zdůraznil nicméně, že zavedení víz nelze vyloučit, kdyby se situace dále zhoršila. Mluvčí rovněž potvrdil, že otázka Romů bude předmětem rozhovorů prezidenta Václava Havla s britskými činiteli ve druhé polovině října, kdy je český prezident očekáván v Londýně. "Je to myslím fakticky jediná problematická záležitost ve dvoustranných vztazích," řekl mluvčí. Václav Havel má Británii navštívit ve dnech 19. až 22. října.

ČR ratifikovala tři úmluvy RE o ochraně zvířat

Česká republika ratifikovala tři úmluvy Rady Evropy o ochraně zvířat. Jak Rada Evropy sdělila ČTK, předal ve středu ve Štrasburku stálý český představitel při radě Jiří Mucha jejímu generálnímu tajemníkovi Danielu Tarschysovi listiny o schválení a přijetí těchto úmluv českou vládou. Například úmluva o ochraně zvířat v zájmovém chovu stanoví, že chovatelé musejí ke svým zvířatům přistupovat ne jako k předmětům, ale jako k živým tvorům, a proto jsou mj. zodpovědni za zdraví těchto zvířat a za to, v jakých podmínkách žijí. Rada Evropy nicméně respektovala výhrady české strany k článkům úmluvy zakazující operace měnící vzhled zvířat, například kupírování ocasů a uší u psů.

OECD zařazuje ČR mezi země se spíše nižšími příjmy

Česká republika patří do skupiny zemí spíše s nižšími příjmy - spolu s Řeckem, Portugalskem, Španělskem a Slovinskem. Vyplývá to z nových statistik Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Na základě objemu hrubého domácího produktu na jednoho obyvatele stanoveného podle parity kupní síly rozdělila OECD 32 zemí do pěti skupin. Na skupinu s vysokými příjmy (USA, Japonsko, Lucembursko, Norsko a Švýcarsko), se spíše vyššími příjmy (Kanada, Austrálie, Rakousko, Belgie, Dánsko, Německo, Island a Nizozemsko), se středními příjmy (Nový Zéland, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Švédsko, Británie a Izrael), se spíše nízkými příjmy (ČR, Řecko, Portugalsko, Španělsko a Slovinsko) a s nízkými příjmy (Mexiko, Maďarsko, Polsko, Turecko, Slovensko, Rusko). Hodnocení vyplývá z parity kupní síly pro rok 1996.

IPB očekává po letošním poklesu HDP růst 1,5 procenta v roce 1999

Po letošním poklesu hospodářství o 0,8 procenta očekává v příštím roce Investiční a Poštovní banka růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,5 procenta. Současně s oživením hospodářství poroste v roce 1999 schodek obchodní bilance z letošních očekávaných 90 miliard korun až na 115 miliard. Řekl to na tiskové konferenci hlavní ekonom banky Jiří Křovák. Jak dále uvedl, jediným faktorem, který letos příznivě působí na vývoj HDP, je snížení čistého dovozu. Ekonom si nicméně myslí, že dovozy do ČR jsou na samé hranici technologického minima ekonomiky a v roce 1999 se opět zvýší. To zhorší obchodní bilanci oproti letošnímu roku o zhruba 25 miliard korun. Český statistický úřad očekává podle prognózy z 3. srpna v roce 1999 růst 1,2 až 2,0 procenta při letošní stagnaci hospodářství.

Vojenští odborníci jednají o infekčních chorobách

Především o kontrole přenosných infekčních chorob jednají v těchto dnech čtyři desítky armádních specialistů ze členských států NATO a účastníků Partnerství pro mír na Vojenské lékařské akademii Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové. Cílem jednání, kterého se účastní armádní odborníci zaujímající ve svých zemích vysoké řídící funkce, je zejména prezentace aktuálních problémů v jednotlivých státech Evropy, výzkum, zabezpečení a kontrola infekčních chorob, řekl ČTK prorektor akademie Roman Prymula.

Vzpomínka památky Olgy Havlové

Památku Olgy Havlové a její přínos myšlence lidské blízkosti, solidarity a pomoci si ve středu na pražském Žofíně připomněli účastníci Dne dobré vůle, který uspořádal Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Zahradní slavnosti se zúčastnili dárci, kteří nejvíce přispěli na projekty nadace, ti, kteří po léta zasílali drobné částky, a také postižené děti. Po celou dobu byl přítomen též prezident Václav Havel, který dárcům osobně poděkoval. Slavnost navštívil i papežský nuncius Giovanni Coppa a řada osobností české politické a kulturní scény.

Laureátkou Ceny Jaroslava Seiferta se stala Věra Linhartová

Básnířka, prozaička a dramatička Věra Linhartová se stala letošní laureátkou literární Ceny Jaroslava Seiferta, udělované od roku 1986 z iniciativy Františka Janoucha Nadací Charty 77 za vynikající beletristické dílo vydané v posledních třech letech. Šedesátiletá spisovatelka získala cenu za soubor francouzsky psaných próz "Mes oubliettes", sdělila ČTK Indira Bornová z Nadace Charty 77. Slavnostní předání ceny se uskuteční v prosinci. V minulosti převzali cenu například Ludvík Vaculík, Bohumil Hrabal, Dominik Tatarka, Josef Kolář, Milan Kundera či Karel Milota.

V Karlových Varech začal Tourfilm

Třídenní mezinárodní filmový festival filmů a videosnímků o cestovním ruchu Tourfilm'98 byl ve středu zahájen v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Do soutěže 31. ročníku nejstarší přehlídky filmů s cestovní tematikou na světě bylo vybráno 313 snímků ze 78 zemí. Organizátoři festivalu stanovili pro letošní ročník novou koncepci přehlídky, kterou rozčlenili do tří kategorií, jež se dále dělí na snímky podle doby trvání do pěti a padesáti minut. Nové rozčlenění umožní, že se na rovnocenné úrovni střetnou tvůrci filmových dokumentů, reklamních spotů a programů na nosičích CD-ROM. Tématicky je soutěž rozdělena na cílovou turistiku, komerční turistiku a turistické atrakce.

Rekordman Puci je v polovině své trasy

Známý český rekordman v chůzi Juraj Puci má za sebou již polovinu ze své 12.000 kilometrů dlouhé trasy, kterou se rozhodl absolvovat ke svým 70. narozeninám. Ty oslaví v dubnu 1999. Na pochod přes sedm zemí se vytrvalec vydal z Prahy 15. dubna a 6000 kilometrů překonal již v pondělí při etapě do Spišské Nové Vsi na Slovensku po 160 dnech putování, informoval ČTK Miroslav Marek z pelhřimovské agentury Dobrý den, která v České republice vede guinnessovskou databanku rekordů. Puci v průměru denně ujde 33 kilometrů, přičemž se zavázal, že po celý rok nevstoupí do žádného dopravního prostředku.

Pro Čechy je sex důležitější než dovolená

Češi dávají přednost sexu před dovolenou, nákupem nebo možností jít do společnosti. Ukázal to nový průzkum společnosti Durex, předního světového výrobce kondomů. Dospělý Čech si ročně dopřeje 102 sexuálních styků a předstihne tak průměrného Itala (92) nebo Španěla (82). Více než Češi se však sexu během roku oddávají Američané (138) a nejnáruživější milovníci jsou prý Francouzi (141). Muži vystřídají více partnerek než ženy, v průměru sedm, zatímco ženy se spokojí v průměru s pěti muži za život. Téměř polovina Čechů (48 procent) uvedla, že uspokojení partnera je pro ně důležitější než uspokojení vlastní. Češi jsou v tomto ohledu ohleduplnější než mnohé jiné národy - světový průměr činí 43 procent.

Ze sportu:

Pohromou prvoligových celků se stalo 3. kolo fotbalového Poháru Českomoravského fotbalového svazu. Vítkovice zdolaly Karvinou 3:1, Most hrál s Blšany 1:1 a postoupil 5:4 na penalty, Sparta Krč rovněž remizovala s Viktorií Plzeň 1:1 a 6:5 na penalty a České Budějovice porazily Duklu Příbram 2:1. Ostatní prvoligové celky postoupily do dalších bojů. Zde jsou výsledky: Česká Lípa - Liberec 0:1, FC Zlín - Boby Brno 1:2 a Ratíškovice - Baník Ostrava 2:2 a 5:6 na penalty.

Čeští raftaři udrželi i po závěrečném dni čtvrtého ročníku soutěže Camel White Water Challenge druhé místo a na neoficiálním mistrovství světa šestimístných raftů tak získali stříbrné medaile. Zlato na kostarické řece Revantazon získali neporažení Slovinci.

Házenkáři České republiky ve svém úvodním vystoupení v kvalifikaci o postup na mistrovství světa v Egyptě vyhráli v Karviné nad Izraelem 26:24. Odveta se hraje již tuto sobotu v Tel Avivu. Dalšími soupeři ČR jsou ve druhé ze šesti skupin Turecko a Norsko. Do závěrečných bojů MS postoupí pouze vítězové skupin.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes skoro jasno až polojasno. Nejvyšší teploty až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.