Zprávy čtvrtek, 25. června 1998

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou připravila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobné:

Předsedové dvou největších politických stran se sešli k prvnímu povolebnímu jednání

V Praze se ve středu poprvé po volbách sešli předsedové ČSSD a ODS Miloš Zeman a Václav Klaus. Na jednání se dohodli, že vypracují dlouhodobá pravidla komunikace mezi hlavní vládní a hlavní opoziční stranou, a to bez ohledu na to, která ze stran bude hlavní vládní, a která hlavní opoziční. Podle Václava Klause to však neznamená, že se ODS chystá k toleranci případné vlády v čele se sociální demokracií. Oba předsedové se sejdou znovu příští týden. Na schůzce je bude doprovázet z každé strany jeden pověřený místopředseda.

Šéf ČSSD Zeman jednal ve středu též s předsedou KSČM Grebeníčkem

Jak budou komunističtí poslanci hlasovat o důvěře k té či oné vládě, zjišťoval ve středu předseda ČSSD Zeman při separátním jednání s předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem. Vyplynulo z něj, že komunisté rozhodně nepodpoří případnou vládu ODS, Unie svobody a KDU-ČSL. Malá naděje je, že by dali důvěru vládě ČSSD, Unie svobody a KDU-ČSL. Dali by ji však kabinetu ČSSD a KDU-ČSL, pokud by se výrazně orientoval na zastavení sociálního propadu. Grebeníček po oficiálním jednání se Zemanem pro sdělovací prostředky dále uvedl, že komunistická strana by dokázala být případ od případu tolerantní.

Šéf sociální demokracie Miloš Zeman, kterého v pondělí prezident Havel pověřil jednáním o sestavení nové vlády, se dnes sejde i s předsedy KDU-ČSL a Unie svobody Josefem Luxem a Janem Rumlem. Vpodvečer pojede do Lán, aby tam podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka Havla informoval, jak se mu rozhovory o budoucím kabinetu zatím daří.

Postavení Jana Rumla v čele US je podle jejích místopředsedů pevné

Všichni čtyři místopředsedové Unie svobody - Petr Matějů, Petr Mareš, Václav Krása i Ivo Šanc - tvrdí, že postavení Jana Rumla v čele strany je v současné chvíli velmi pevné. Mimo Krásy se shodli na tom, že informace v médiích zpochybňující Rumlovu roli přicházejí zvenčí a stojí za nimi snaha ČSSD a KDU-ČSL přinutit unii ke vstupu do společné vládní koalice. Matějů s Marešem ve středu v rozhovoru pro ČTK nevyloučili ani snahy ODS o diskreditaci unie.

Khnl: Bez unie nelze sestavit vládu

Ministr průmyslu a obchodu a severočeská volební jednička Unie svobody Karel Khnl je přesvědčen, že bez unie nelze na základě výsledků předčasných parlamentních voleb sestavit vládní kabinet. Předseda vítězné ČSSD Miloš Zeman podle něj nemá mnoho šancí sestavit většinovou vládu. Menšinový kabinet ČSSD a KDU-ČSL by prošel pouze s podporou komunistů, což lidovci odmítají. Varianta ČSSD - KDU-ČSL Unie svobody by sice znamenala parlamentní většinu 113 hlasů, je však proti srsti jak Zemanovi, tak unionistům.

Lobkowicz: Objasnění auditu není pro US podmínkou koalice s ODS

Objasnění výsledků finančního auditu ODS není pro Unii svobody podle jejího vlivného člena a ministra obrany Michala Lobkowicze podmínkou vstupu do koalice s touto stranou. Unie však bude vyžadovat, aby se ODS do budoucna zavázala respektovat zásady, které zabrání opakování starých chyb. Unie svobody se odtrhla od ODS na protest proti váhavému přístupu vedení k objasnění finančních skandálů strany. ODS od té doby nic nevysvětlila a starost o výsledky auditu ponechala až na dobu po volbách.

Předsedou klubu poslanců ČSSD opět zvolen Stanislav Gross

Potřebu jednoty a akceschopnosti ve středu vyzdvihli čelní představitelé sociální demokracie při zahájení ustavující schůze jejího poslaneckého klubu. Ten má 74 členů, což je v dvousetčlenné Poslanecké sněmovně nejvíce. Na jednání, jemuž mohli být netradičně přítomni i novináři, šéf ČSSD Miloš Zeman prohlásil, že sociální demokraté jsou jeden tým a nikoli jako ODS strana jednoho muže. Předsedou klubu poslanců ČSSD byl opět zvolen Stanislav Gross, místopředsedy klubu se stali znovu Lubomír Zaorálek, Václav Grulich a František Brožík. Vedení klubu není zatím kompletní. Za tři měsíce by mělo být doplněno o další místopředsedy. Pokud by ČSSD byla členem vlády, někteří místopředsedové klubu by se ucházeli o ministerská křesla. V čele klubu by však patrně dále nepracovali.

Ustavující schůze Poslanecké sněmovny by se mohla konat 14.července

Předseda sociální demokracie Miloš Zeman se zatím kloní k názoru, že by ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny svolal na 14.července, ale jak řekl v úvodu středeční ustavující schůze poslaneckého klubu ČSSD, toto datum ještě není definitivní a bude ho dále konzultovat.

Poprvé po volbách zasedala vláda

Na svém prvním povolebním zasedání se ve středu v Kolodějích u Prahy sešel vládní kabinet. Rozhodl mj. o cenách zdravotní péče. Ve třetím a čtvrtém čtvrtletí dostanou ambulantní specialisté za pevně stanovených podmínek magickou korunu za bod. Od ministryně zdravotnictví Zuzany Roithové si vláda vyžádala do 15.července podrobnější analýzu navržené změny obchodní přirážky, jíž se náklady na léky pro kapsy poplatníků sníží o 600 miliónů korun za rok.

Policie dostane 82 miliónů korun především na příplatky pro přesčasové služby policistům. Částku vyčlenila vláda, která tak schválila požadavek ministra vnitra Cyrila Svobody. Rozpočet ministerstva na letošní rok je po přijetí tvrdých úsporných opatření 26 miliard korun, přičemž chybějí peníze na nákup a údržbu policejních vozů, na neprůstřelné vesty a na investice.

Vláda dala souhlas ke spolupráci tajné služby české armády se zpravodajskými službami členských států NATO. Ministr obrany Michal Lobkowicz v této souvislosti připomněl, že Česká republika spolu s Maďarskem a Polskem se má stát členem NATO příští rok.

Vláda projednala a schválila také zprávu o činnosti vojenského zpravodajství za rok 1997. Bez připomínek vzal kabinet na vědomí zprávu o činnosti Bezpečnostní a informační služby za roky 1996 a 1997, která je letos poprvé považována za veřejnou, proto ji zájemci mohou nalézt i na internetové stránce BIS.

Vláda neprojednala ve středu ručení rizikovému kapitálu k rozvoji malých a středních firem. Koncepcí jeho podpory v České republice se bude ještě zabývat. Podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu měl stát ručit maximálně 15 milióny korun záruky na jeden projekt. Ručení má být poskytováno vůči společnostem rizikového kapitálu se sídlem v ČR pouze v české měně, a to na základě smlouvy. Stát má ručit pouze za prostředky do základního jmění malých firem do 250 zaměstnanců formou kapitálového vstupu rizikového kapitálu, popřípadě podílem tichého společníka. Prostředky poskytované společnostmi rizikového kapitálu, na něž se má vztahovat záruka, musí mít charakter podřízeného dluhu.

Červnové výsledky průzkumu veřejného mínění v důvěryhodnost politiků

Nejdůvěryhodnější osobností na české politické scéně je podle ve středu zveřejněných výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková, které důvěřuje 67 procent respondentů, tj. o dvě procenta více než v dubnu. Na druhém místě se umístil její stranický kolega Stanislav Gross, jehož důvěryhodnost mezi občany vzrostla na přelomu května a června o tři, tedy na 62 procent. Důvěra v premiéra Josefa Tošovského, kterému od počátku tohoto roku věřilo nejvíce lidí, klesla oproti dubnu ze 68 na 59 procent.

ČSBS potěšily volby, ale nespokojen je s koaličními jednáními

Český svaz bojovníků za svobodu vítá výsledky voleb, protože se tentokrát do Poslanecké sněmovny nedostanou zástupci SPR-RSČ, ale je nespokojen s koaličními rozhovory, které zatím podle názoru jeho představitelů nevedou ke stabilní vládě, jež by zaručila úspěšný rozvoj země. Ve středu po skončení sjezdu ČSBS to ČTK řekl jeho znovuzvolený předseda Jakub Čermín. Od budoucí vlády hodlají členové svazu požadovat především upevnění státnosti České republiky na základech demokracie a humanity.

DEU k svému neúspěchu ve volbách

Informační blokáda sdělovacích prostředků, nedostatek financí na předvolební kampaň a její pojetí jako referendum "Klaus, anebo levice" byly podle předsedy Demokratické unie Ratibora Majzlíka hlavními příčinami neúspěchu jeho strany ve volbách. Majzlík to uvedl na středeční tiskové konferenci DEU, která k volbám i k další strategii strany zaujme stanovisko na ústředním sněmu svolaném na 4.červenec. Majzlík připomněl mobilizační prvek volební kampaně ODS a upozornil, že DEU disponovala 500.000 korunami.

Bude zahájeno trestní stíhání republikánů?

Přibližně v polovině července mají policejní vyšetřovatelé rozhodnout, zda existuje dostatek důvodů k tomu, aby zahájili trestní stíhání některého z představitelů SPR-RSČ. Ředitel pražského úřadu vyšetřování Zdeněk Janíček ve středu ČTK řekl, že v úvahu přichází pouze obvinění ze zpronevěry nebo z podvodu. V souvislosti s prověřováním financování strany Sládkových republikánů již policie předvolala k výslechu většinu osob, které chtěla v této kauze vyslechnout. Podle Janíčka se má podrobit policejnímu výslechu zhruba 80 lidí.

Prezident podepsal zákony

Lhůta pro zadržení podezřelého se prodlužuje z 24 na 48 hodin. Prezident Václav Havel podepsal změny Listiny základních práv a svobod a novelu příslušného trestního řádu. Kromě toho podepsal i novelu zákona, stanovující, co tvoří českou státní hymnu a zákon o znakové řeči, jehož cílem je usnadnit život neslyšícím. Novela zákona o státních symbolech, stanovující, že českou státní hymnu tvoří první sloka písně Františka Škroupa a Josefa Kajetána Tyla "Kde domov můj?", vznikla z iniciativy sociálnědemokratických poslanců Pavla Dostála a Františka Čecha, protože podle nich byla do přílohy stávajícího zákona "omylem" včleněna varianta písně "Kde domov můj?", kterou do svého sborníku upravil počátkem 40.let s kytarovým doprovodem skladatel Jan Seidel. Novelizace podepsaná prezidentem Havlem předpokládá, že součástí přílohy zákona o státních symbolech bude notový záznam autentického znění české hymny tak, jak jej otiskl Věstník ministerstva školství a národní osvěty v roce 1933.

Prezident Havel podepsal též zákon o ochraně utajovaných skutečností. Ten je zásadní pro úspěšné začlenění České republiky do NATO, neboť umožní získávat od aliance citlivé informace. Absence nové legislativy v této oblasti byla jednou z vážných výhrad, kterou NATO vůči České republice dosud vznášelo. Utajované skutečnosti se budou členit do čtyř stupňů utajení, a to přísně tajné, tajné, důvěrné a vyhrazené.

IVVM: Do NATO chce nyní 51 procent občanů ČR

Po květnovém vzestupu se podpora členství České republiky v Severoatlantické alianci snížila v červnu na dubnovou úroveň a vstup ČR do NATO nyní podporuje 51 procent občanů ČR. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. O členství v alianci se více či méně zajímá 48 procent lidí a 65 procent lidí členství v NATO přikládá význam.

V Praze se dnes sejdou ministři školství EU

Plná účast České republiky a některých dalších přidružených zemí na vzdělávacích programech Evropské unie Socrates, Leonardo a Mládež pro Evropu je první konkrétní zkušeností těchto států s "realitou členství" v EU. "Můžeme s kandidáty plnohodnotně pracovat, postupovat dopředu ještě dříve, než se stanou členy," řekla ve středu ČTK Edith Cressonová, členka Evropské komise pro vzdělání, vědu a výzkum. Před dnešním zahájením pražské konference ministrů školství 15 členských zemí Unie a 11 kandidátů členství, která potrvá do 27.června, Cressonová připomněla, že evropské společenství s budoucími členy v současnosti nejen spolupracuje v rámci zmíněných programů, ale vede s nimi debatu o takových věcech, jako je kvalita vzdělání, srovnávání vzdělávacích systémů a jejich koncepcí.

EU poskytla od roku 1990 České republice ze svých fondů 70 miliónů ECU (2,45 miliardy korun) v rámci programu Tempus, který zahrnul financování 200 společných evropských projektů a 70 dodatečných opatření. Program umožnil výměnu více než 6000 studentů a učitelů mezi ČR a zeměmi Unie. Od loňského října se ČR plně účastní vzdělávacích programů EU, pro něž vybudovala nezbytné struktury. Letos a napřesrok bude moci třetinu svého příspěvku do nich čerpat z programu PHARE, což jen u programu Socrates představuje 8,4 miliónu ECU (294 miliónů korun) ročně. Od roku 2000 se bude ČR podílet na nové generaci těchto programů.

V Senátu budou diskutovat romské iniciativy

O pozitivní diskriminaci a o jejích formách, přednostech a nedostatcích budou dnes v Senátu diskutovat zástupci romských iniciativ. Setkání by se měl zúčastnit i předseda horní parlamentní komory Petr Pithart. Účastníci setkání Romské křesťanské společenství, Společenství Romů na Moravě a Demokratická aliance Romů chtějí prohloubit diskusi a spolupráci mezi romskými organizacemi a umožnit tak formulaci většinových názorů a stanovisek. První setkání romských iniciativ se v sídle Senátu uskutečnilo už v polovině května.

Předpověď počasí na dnešek pro Českou republiku:

Většinou polojasno, ojediněle při zvětšené oblačnosti přeháňky. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.