Zprávy čtvrtek, 25. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Premiéři ČR a Slovenska považují spor o dělení majetku bývalé československé federace za uzavřený

Předsedové české a slovenské vlády Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda ve středu v Bratislavě podepsali mezistátní smlouvu o převodu federálního majetku a protokol o předání slovenského zlata, které mají ukončit téměř sedm let česko-slovenských majetkových sporů. Řešení, přijaté přesně "do roka a do dne" po loňském slibu obou premiérů, čeká ještě zkouška v parlamentech obou zemí, které budou rozhodovat o ratifikaci. Premiér Zeman věří, že opoziční strany, které v českém parlamentu mají většinu, smlouvu ratifikují. Ve slovenském parlamentu má vládní koalice třípětinovou většinu.

Z vyjádření premiérů na společné tiskové konferenci vyplývá, že do sedmi dnů po ratifikaci smlouvy se uskuteční převod těch akcií Komerční banky, které dosud vlastnil slovenský Fond národního majetku (FNM), na účet českého FNM, a naopak v případě balíku akcií slovenské Všeobecné úvěrové banky. Česká strana podle slovenského vicepremiéra Ivana Mikloše získá na této transakci vzhledem k rozdílné hodnotě obou balíků asi dvě miliardy korun. Současně se na Slovensko vrátí 4,5 tuny slovenského zlata v hodnotě 670 miliónů korun.

Plot v ústecké Matiční ulici byl rozebrán a odvezen

Betonový plot v ústecké Matiční ulici byl ve středu rozebrán a odvezen do provozovny ústeckých Technických služeb. Zde budou tyto prefabrikované díly uskladněny na další použití, o němž rozhodne zastupitelstvo městského obvodu Neštěmice. Rozebrání plotu stálo 56.000 korun. Ústečtí zastupitelé rozhodli, že více než 3 a půl miliónu korun z desetimiliónové vládní dotace použijí na vykoupení tří rodinných domků v Matiční ulici, jejichž obyvatelé si přejí odejít. Zbývající část dotace město použije na odkoupení a demolici jednoho zchátralého neobývaného činžáku v Matiční a na různé sociální programy. Plot nechalo město postavit letos 13. října na základě stížností majitelů tamních rodinných domků na chování obyvatel nedalekých obecních domů pro neplatiče nájemného, v nichž žijí zejména Romové. Někteří čeští i zahraniční politici proto výstavbu plotu označili za porušování práv zaručených Ústavou, romští představitelé v této souvislosti hovořili o segregaci.

Romové pád plotu v Matiční ulici neslavili a obávají se ghetta

Romové, kteří bydlí v obecních domech v Matiční ulici, rozhodnutí ústeckého zastupitelstva zbourat zdejší plot přivítali bez bouřlivých oslav. Podle Tibora Badi, předsedy organizace Romská duha, která už přes dva roky působí v Matiční ulici, se Romové totiž obávají, že po vykoupení tří ze čtyř rodinných domků a odchodu starousedlíků se z ulice stane skutečné ghetto.

Podle Grémia romských regionálních představitelů je výsledek, kterého dosáhla vláda při vyjednávání v záležitosti plotu v ústecké Matiční ulici, deklasováním lidské důstojnosti Romů a kapitulací před rasismem. Pád ústecké zdi byl podle něj sice nevyhnutelný, ale vykoupením rodinných domků získá podstata problému ústecké zdi jen jiný obal, ve kterém zůstává stejný obsah.

Podle prezidenta Václava Havla problém v Matiční ulici zbouráním plotu ještě nekončí

Rozhodnutí neštěmického zastupitelstva zbourat betonový plot v ústecké Matiční ulici ocenil prezident Václav Havel v prohlášení, které ve středu ČTK poskytl jeho mluvčí Ladislav Špaček. Podle Havla tím vše ale nekončí, protože je třeba urovnat sociální potíže a sledovat další ohniska podobných problémů. Prezident považuje rozhodnutí zastupitelstva za velký úspěch pro obě strany, a to především proto, že této dohody bylo dosaženo vyjednáváním.

Rozhodnutí odstranit zeď v Matiční ulici přivítala Evropská komise

Evropská komise přivítala ve středu rozhodnutí městského zastupitelstva v Ústí nad Labem "odstranit zeď postavenou minulý měsíc v romské čtvrti". Komisař pro rozšíření Evropské unie Günter Verheugen v tiskovém prohlášení označil toto rozhodnutí za "velmi vítané", protože posílí pověst České republiky a její bilanci v ochraně lidských práv. Verheugen doufá, že na tento krok naváže konstruktivní dialog mezi všemi zúčastněnými stranami orientovaný na sociální problémy Romů. Evropská komise podle něj posílí kontakty s vládami kandidátských zemí a se zástupci romských menšin, aby podpořila úsilí o překonávání obtíží.

Rozhodnutí odstranit "plot" velmi potěšilo rovněž Jürgena Schrödera (CDU), zpravodaje Evropského parlamentu pro Českou republiku, který místo v Ústí nad Labem navštívil a při zmíněné debatě s Verheugenem hájil názor, že celá záležitost byla přehnaně zveličená.

Labourista Philip Whitehead, poslanec a člen delegace Evropského parlamentu v parlamentním výboru přidružení s Českou republikou, považuje za zvláště důležité, že zeď byla stržena z iniciativy ústecké radnice. "Zeď hanby" podle něj zmizí v nejvhodnější chvíli - Českou republiku čeká napřesrok nejtěžší jednání o přistoupení k EU, které by tato věc nepříznivě zatěžovala.

Britský ministr vnitra Jack Straw ocenil zboření zdi v Matiční ulici

Zboření zdi v Matiční ulici ocenil ve středu po jednání s místopředsedou české vlády Pavlem Rychetským v Londýně britský ministr vnitra Jack Straw. Oba představitelé jednali také o problematice českých Romů, kteří se pokoušejí získat na britských ostrovech azyl. Straw uvedl, že je velmi důležité, aby řešení tohoto problému bylo nalezeno co nejdříve. Kdyby tento problém vyřešen nebyl, byl by to "zádrhel", který by stál v cestě při zvažování žádosti České republiky o vstup do Evropské unie, řekl Straw. Podle Rychetského, česká vláda chce do týdne předložit britským úřadům seznam opatření, která v zájmu řešení romského problému podniká.

Soud vzal do vazby bývalého ministra financí Iva Svobodu i jeho někdejší poradkyni Barboru Snopkovou

Bývalý ministr financí Ivo Svoboda i jeho někdejší poradkyně Barbora Snopková jsou ve vazbě. Rozhodl o tom ve středu soudce Obvodního soudu pro Prahu - východ. Vyšetřovatel v úterý obvinil Svobodu i Snopkovou ze zpronevěry zhruba šesti a půl miliónu korun v souvislosti s krachem mělnického podniku Liberta. Už od jara letošního roku jsou oba stíháni pro poškozování věřitele a Snopková navíc pro porušení povinnosti v řízení o konkursu a vyrovnání.

Podle premiéra Miloše Zemana je zatčení Svobody a Snopkové součástí akce "čisté ruce"

Zatčení bývalého ministra financí Iva Svobody a jeho poradkyně Barbory Snopkové, kteří čelí podezření ze zpronevěry, podle premiéra Miloše Zemana dokazuje, že vládní akce "čisté ruce" není politickou pomstou. "Před rokem jsem řekl, že uvítám, jestliže akce 'čisté ruce' zasáhne i sociální demokraty, protože tím bude podán jednoznačný důkaz, že nejde o akt politické pomsty, ale o boj proti ekonomické kriminalitě. Myslím si, že důkaz byl podán," řekl ve středu Zeman novinářům v Bratislavě, kde byl na jednodenní oficiální návštěvě. Zdůraznil, že důvěřuje nezávislosti jak vyšetřovatelů tak soudců.

Rozpočtový výbor přerušil jednání o státním rozpočtu na rok 2000

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu přerušil projednávání druhé verze vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2000. Přepracovanou verzi, kterou vláda sněmovně předložila před týdnem, však opětovně odmítají poslanci Občanské demokratické strany a Unie svobody. Vláda tak rozhodnutím výboru získala určitý čas na vyjednávání s poslaneckými frakcemi Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové a Komunistické strany Čech a Moravy. Pouze s jejich podporou může totiž tento klíčový zákon prosadit.

Poslanci Občanské demokratické strany budou podle svého předsedy Vlastimila Tlustého hlasovat proti přepracované verzi vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2000. ODS bude po vládě požadovat, aby předložila v pořadí už třetí verzi státních financí. Na této skutečnosti nemůže podle Tlustého nic změnit ani připravovaný celostátní stranický kongres plánovaný na první prosincový víkend. Pokud by Poslanecká sněmovna rozpočet v opakovaném prvním čtení znovu zamítla, vystavila by hospodaření země zatím největšímu polistopadovému rozpočtovému provizoriu. Vlastimil Tlustý ovšem soudí, že několikatýdenní rozpočtové provizorium, kdy se hospodaření státu dočasně řídí neschváleným návrhem státního rozpočtu, by nemělo znamenat ekonomickou újmu.

Příjmy přepracovaného vládního návrhu zákona o státním rozpočtu činí 588,1 miliardy korun, výdaje 630,1 miliardy korun a plánovaný schodek 42 miliard korun.

Zahraniční investoři v ČR nejvíce kritizují podle vicepremiéra Pavla Mertlíka právní prostředí

Zahraničním investorům v České republice bezesporu nejvíce vadí nedostatečné právní prostředí. Prohlásil to ve středu na konferenci Czech Investment 99 v Londýně vicepremiér a ministr financí Pavel Mertlík. Vicepremiér Pavel Rychetský na konferenci uvedl, že česká vláda přijme do června příštího roku sérii nových zákonů tak, aby sladila své právo se zeměmi Evropské unie a nezaostávala za dalšími předními uchazeči o vstup do Unie. Mertlík k tomu poznamenal, že splnění tohoto úkolu je "reálné". Růstu investic britských firem do české ekonomiky by měla podle ministra financí napomoci akce nazvaná Příležitosti v České republice, kterou v únoru příštího roku zahájí britské ministerstvo obchodu a průmyslu. V minulosti se už podobné akce konaly na podporu investic v Maďarsku a v Polsku.

O přípravě akce na podporu investic v České republice jednal ve středu v Londýně ministr Mertlík rovněž na britském ministerstvu obchodu. Tématem rozhovorů byla také struktura obchodu s Británií.

Dovozci ojetin dosáhli příslibu jednání s ministerstvem dopravy

Hrozbě blokády komunikací v okolí budovy ministerstva dopravy a spojů ve středu ustoupil náměstek ministra dopravy Jaroslav Vrána, když vyjádřil souhlas s jednáním se zástupci Sdružení dovozců ojetých vozů o technických podmínkách dovozů v příštím roce. Jeho souhlasem s jednáním, které se uskuteční 1. prosince na ministerstvu dopravy, tak skončila protestní akce členů sdružení proti zpřísňování podmínek pro dovoz ojetých vozidel do České republiky. Tou byla protestní jízda zhruba 200 odtahových vozidel Prahou s cílem dosáhnout právě příslibu jednání se zástupci ministerstva dopravy o požadavcích sdružení.

Dovozci požadují, aby letos zahájené schvalování vozidel do provozu bylo v příštím roce ukončeno podle dosavadních předpisů, dále chtějí odklad zavedení ekologické normy Euro 2 a převod vydávání homologací vozidel ze soukromých firem autorizovaných dovozců na dopravní inspektoráty. Od ledna totiž přestane platit vyhláška zmírňující technická pravidla pro individuální dovoz automobilů a všechny ojeté vozy budou posuzovány podle stejných kritérií jako nové automobily.

Signatáři výzvy "Děkujeme, odejděte!" se sejdou u sochy svatého Václava v Praze

Shromáždění signatářů a sympatizantů výzvy "Děkujeme, odejděte!", apelující na odchod současné politické garnitury, se uskuteční v pátek 3. prosince u sochy svatého Václava na pražském Václavském náměstí. Cílem shromáždění je veřejně vyjádřit podporu prohlášení původně šestice bývalých studentů, k níž se po týdnu od jejího zveřejnění připojilo odhadem už bezmála 100.000 občanů, řekl ve středu ČTK jeden z autorů výzvy Josef Brož.

Ministr Jaroslav Bašta ocenil postup americké vlády proti Agroplastu

Český ministr bez portfeje Jaroslav Bašta, který je od pondělí na třídenní návštěvě Spojených států amerických, ocenil postup americké vlády proti liberecké společnosti Agroplast. Americké ministerstvo zahraničí v pondělí oznámilo, že Spojené státy na ni a na podnik Metallist z Uralska v Kazachstánu uvalily sankce za zprostředkování prodeje čtyřiceti bojových letounů MiG-21 do Severní Koreje. Představitelé Agroplastu Petr Pernička a Zbyněk Švejnoha byli v České republice obviněni z nedovoleného obchodování se zbraněmi; trestní stíhání je proti nim vedeno jako proti uprchlým. Oficiálně se Agroplast zabývá převážně těžbou surovin a zpracováváním odpadového skla. Podle tajné zprávy české Bezpečnostní informační služby ale měla liberecká firma během uplynulých šesti let patřit mezi nejvýznamnější mezinárodní pašeráky zbraní. Agroplast obvinění odmítá. Společnost dokonce nedávno oznámila, že hodlá žalovat stát za poškození a ostouzení dobrého jména.

Rakousko se smíří s Temelínem, pokud tato elektrárna vyhoví německým normám

Rakousko se smíří s uvedením české jaderné elektrárny Temelín do provozu, pokud tato elektrárna předtím vyhoví německým standardům na bezpečnost atomových zařízení. Ve Vídni to prohlásil odborný mluvčí pro jadernou politiku v úřadu rakouského kancléře Andreas Molin a dodal, že německé normy jsou nejkomplexnější a nejpřísnější v Evropské unii. Rakouský mluvčí potvrdil, že je suverénní záležitostí každé země, zda se přikloní k jaderné energii, nebo ne. Zdůraznil, že konečné rozhodnutí pro spuštění Temelína dají české orgány. Současně však upozornil na nezadatelné právo na bezpečnost okolních zemí, což je i požadavek Evropské Unie.

Schodek zahraniční obchodu by měl letos být asi 73 miliard korun

Schodek zahraničního obchodu České republiky by měl v letošním roce skončit přibližně na 73 miliardách korun. Oproti loňskému roku by to bylo asi o deset miliard více. Uvedl to ve středu vrchní ředitel ministerstva průmyslu a obchodu Vlastimil Gejdoš. V dalším roce počítá spíše s mírným růstem deficitu, protože s předpokládaným růstem ekonomiky porostou dovozy. Oproti loňskému výsledku růstu vývozu zboží, který činil 17,7 procenta, zpomalí ten letošní zřejmě na 4,5 procenta.

Program Phare přispěl 110 milióny korun na obchvat kolem Rumburku

Program přeshraniční spolupráce Phare přispěl 110 milióny korun na vybudování nového silničního obchvatu kolem severočeských měst Rumburk a Jiříkov a saského Neugersdorfu, který je od středy v provozu. Celkové stavební náklady přesáhly 150 miliónů korun. Nový úsek tvoří 3,7 kilometru silnice první třídy, kilometr silnice druhé třídy, kruhový objezd a dva mosty. Výstavba trvala 17 měsíců.

Konference historiků se znovu vrací k tématu Hilsnerovy aféry

Nově interpretovat justiční aféru takzvanou hilsneriádu, která se odehrála před sto lety, se od středy pokouší na konferenci "Hilsner opět na scéně" řada významných historiků a filozofů. Tématem vědeckých referátů a diskusí, které se konají na Univerzitě Karlově v Praze, je také antisemitismus a jeho přesah do současnosti. Dvoudenní konferenci uspořádalo Vzdělávací a kulturní centrum Židovského muzea v Praze a Ústav Tomáše Garrigua Masaryka. Podle ředitele centra Miloše Pojara je nutné historii antisemitismu neustále připomínat, protože to je spolu s rasismem bohužel ještě stále aktuální téma.

Leopold Hilsner, který byl židovského původu, byl před sto lety neprávem obviněn z údajné rituální vraždy křesťanské dívky v českomoravské obci Polné. Hilsner nikdy nebyl, na rozdíl od jiných podobných případů v Maďarsku či Rusku, rehabilitován a rozsudek by mohl zrušit jen Kasační soud ve Vídni. Teprve v roce 1918 dostal Hilsner milost. Až do roku 1928 žil Hilsner pod jiným jménem ve Vídni, kde mu na žádost prezidenta Masaryka byla prostřednictvím české ambasády vyplácena finanční pomoc.

A ještě informace o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle slabé sněžení nebo mrholení. Nejvyšší denní teploty 1 až 5, v 1000 metrech na horách kolem -2 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.