Zprávy čtvrtek, 26. října 2000

Renata Prátová

Senát schválil prodloužení platnosti obou lustračních zákonů

Senát ve středu schválil prodloužení platnosti obou lustračních zákonů i po 1. lednu příštího roku, jak to navrhli pravicoví poslanci. Platnost "obecného" lustračního zákona, který se týká obsazování funkcí ve státních orgánech a organizacích, má skončit schválením zákona o státní službě; platnost druhého z lustračních zákonů, který se týká bezpečnostních složek, skončí přijetím nového služebního zákona. Pro schválení první z novel se po téměř tříhodinovém jednání vyslovilo 47 ze 68 přítomných senátorů, druhou z novel podpořilo 43 ze 63 senátorů. Pokud novely podepíše prezident, nově se lustracím nebudou muset podrobovat lidé, kteří se narodili po 1. prosinci 1971, a kterým tudíž bylo v době pádu komunismu v Československu před 11 roky nejvýše 18 let. Nyní lustrační zákony žádné takové ustanovení neobsahují.

Senátoři také přijali novelu trestního zákona, podle níž bude popírání nacistické nebo komunistické genocidy trestáno odnětím svobody v délce šesti měsíců až tří let. Novela dále zpřísňuje postih lidí, kteří veřejně podněcují k různým druhům nenávisti včetně nenávisti třídní a podporují hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka. Předkladatel normy poslanec Jiří Payne (ODS) uvedl, že novela má "vytvořit takové podmínky, ve kterých se každý občan může cítit skutečně svobodně, bezpečně a rovnoprávně s ostatními". Předloha, kterou podpořilo 43 z 60 přítomných senátorů, čeká na podpis prezidenta.

Senát vzal dále na vědomí vládní zprávu o vojenských cvičeních. Vyplývá z ní, že jednotky a štáby české armády se letos zúčastní 153 cvičení se zahraničními partnery. V zahraničí se uskuteční 109 cvičení, na českém území pak 44.

Týž den senátoři zamítli takzvaný energetický zákon. Tímto negativním verdiktem vyvrcholil spor ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra s pravicovými senátory o jednotlivá ustanovení této předlohy. Zákon, který má nově upravit podmínky podnikání a licencování na trhu s energiemi, bude muset znovu posuzovat Poslanecká sněmovna.

Senát dále podpořil vydání dluhopisů ve výši pěti miliard korun na kompenzace škod zemědělcům, které na jaře postihlo katastrofální sucho. Zákon prošel o jeden hlas. Škody, které zemědělcům letošní sucho zbůsobilo, přesáhly podle ministerstva zemědělství původně odhadovaných 10 miliard a 700 tisíc korun.

Premiér Miloš Zeman a belgický král Albert II. jednali v Praze o česko-belgických vztazích i o rozšíření EU

Menší a střední země by měly v Evropské unii vytvořit blok, který by byl protiváhou státům velkým, shodl se premiér Miloš Zeman s belgickým králem Albertem II. Přední představitelé dvou států podobných rozlohou i počtem obyvatel ve středu jednali v Lichtenštejnském paláci v Praze o česko-belgických vztazích i o rozšíření Evropské unie. Navázali tak na linii, v níž se návštěva belgického panovníka v České republice nese. Tématem jednání byl i organizovaný zločin a velká ekonomická kriminalita. Středeční odpoledne belgický král strávil na česko-belgickém hospodářském fóru, které v Praze připravila Česko-belgicko-lucemburská smíšená obchodní komora ve spolupráci s velvyslanectvími obou zemí, Belgickým úřadem pro zahraniční obchod a Českým centrem v Bruselu.

Zatímco se belgický král Albert II. staral o rozkvět česko-belgického obchodu, jeho choť Paola v doprovodu první dámy České republiky Dagmar Havlové zasvětila středu nadační činnosti, jíž se sama v Belgii věnuje. Českou charitu poznala belgická královna hlavně prostřednictvím projektů Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 zaměřených mimo jiné na Domov svaté Rodiny v Praze-Liboci či na kostel svaté Anny.

Prezident Václav Havel věří, že nový ministr spravedlnosti Pavel Rychetský uspěje s reformou soudnictví

Prezident Václav Havel věří, že se novému ministru spravedlnosti Pavlu Rychetskému podaří ve spolupráci s odbornou veřejností vyladit návrh reformy soudnictví, protože potom by měl bez problémů projít Poslaneckou sněmovnou. "Nejde o lobbing mezi politickými stranami, jde o to, aby soudci, státní zástupci a celá justiční veřejnost byli zajedno v jednotlivých krocích, a pokud budou, tak v takovém případě poslanci budou respektovat názor justice," tlumočil ČTK a Českému rozhlasu Havlova slova jeho mluvčí Ladislav Špaček po setkání prezidenta s předsedkyní Nejvyššího soudu Eliškou Wagnerovou. Neúspěch při prosazování reformy soudnictví ve sněmovně zaznamenal bývalý ministr spravedlnosti Otakar Motejl, který právě kvůli tomu rezignoval. Prezident už několikrát vyslovil podporu reformě justice, kterou Motejl navrhl. "Klíčové, stavební kameny té reformy prezident podporuje, ale nebyl dostatek času a možná prostoru vyjasnit si některé sporné momenty reformy," uvedl mluvčí Špaček.

Podle předsedkyně Nejvyššího soudu Elišky Wagnerové české soudnictví udělalo za poslední rok hodně práce. Oproti předešlým rokům podle ní výrazně vzrostl počet vyřízených případů. Přičítá to zejména tomu, že na soudech přibyli soudní asistenti. V posledním roce se také podle Wagnerové čeští soudci blíže seznámili s evropským právem, a to díky seminářům se soudci nejvyšších soudů zemí Evropské unie.

Rakouský vládní zmocněnec pro Evropskou unii Erhard Busek zpochybnil blokády česko-rakouských hranic kvůli Temelínu

K oživení diskuse o jaderné elektrárně Temelín se v Rakousku přičinil vládní zmocněnec pro Evropskou unii Erhard Busek, který ve středu v hornorakouském rozhlase zpochybnil blokádu rakousko-českých hranic. Od odpůrců atomu za to dostal 500 protestních dopisů. Akce "poněkud provokativního charakteru" nejsou podle Buseka správné, protože "vyvolávají něco, co známe z opatření 14 zemí Evropské unie, totiž semknutost". Mnohem prospěšnější by bylo získat si v otázce Temelína přátele. "Blokáda hranic nás totiž dělí i od přátel," řekl Erhard Busek.

Protitemelínské akce Rakušanů pokračují bez blokád

Polní mší na hraničním přechodu Neunagelberg chtějí ve čtvrtek Rakušané vyjádřit nesouhlas se spuštěním jaderné elektrárny Temelín. Podle organizátora akce nenaruší provoz na hranicích a spíš by měla přispět ke konstruktivnímu jednání rakouského spolkového kancléře Wolfganga Schüssela a českého premiéra Miloše Zemana. Ti se spolu sejdou 31.října.

Temelín ukončil testy, SÚJB rozhodne o zvýšení výkonu reaktoru

V prvním bloku Jaderné elektrárny Temelín ve středu skončily fyzikální testy podepsáním závěrečných protokolů, které předá ve čvrtek elektrárenská společnost ČEZ Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost. ČTK to sdělil tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář. SÚJB bude nyní podle svého mluvčího Pavla Pittermanna dokumentaci zkoumat a poté rozhodne, zda elektrárna může zvýšit výkon reaktoru.

ČEZ požádal, aby mohl začít zvyšovat výkon reaktoru elektrárny v pondělí, neměl však pro SÚJB k dispozici veškerou dokumentaci.

USA věnovaly na pomoc české armádě čtyři milióny dolarů

Projekty americké pomoci české armádě za posledních devět let dosáhly podle amerického velvyslance v České republice Johna Shattucka hodnoty zhruba čtyř miliónů dolarů (asi 165 miliónů korun). Shattuck do ve středu řekl novinářům poté, co s ministrem obrany Vladimírem Vetchým podepsal pracovní plán americké pomoci české armádě na příští rok. Na základě této dohody by měly od září letošního roku do září 2001 vynaložit Spojené státy ze svého rozpočtu na pomoc české armádě zhruba 400.000 dolarů (asi 16,5 miliónu korun). Podle ministra Vetchého se americké projekty zaměřují zejména na modernizaci české armády, vzdělání, vztahy s ostatními členy Severoatlantické aliance a plnou integraci do struktur NATO.

Čtyřkoalice podpořila kandidaturu Otakara Motejla na funkci ombudsmana

Kandidaturu Otakara Motejla na ombudsmana - tedy na funkci prvního ochránce lidských práv v České republice, podpořila čtyřkoalice Unie svobody, Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie. Po středeční schůzce s jejími zástupci bývalý ministr spravedlnosti znovu odmítl, aby se tato funkce stala předmětem politického handlování. Jak Motejl prohlásil, pokud by o obsazení ombudsmana a jeho zástupce rozhodovala dohoda mezi Občanskou demokratickou stranou a Českou stranou sociálně demokratickou, pak takovýto veřejný ochránce práv by byl od začátku zcela nevěrohodný.

Žádné dohody mezi ODS a ČSSD o volbě ombudsmana a jeho zástupce dosud podle poslanců těchto stran v Poslanecké sněmovně neexistují

Podle poslanců ODS a ČSSD zatím zůstává otevřenou otázkou, zda tu nějaká taková dohoda, o jejíž existenci se spekulovalo při výběru adeptů na ombudsmana v Senátu, nakonec vznikne. ČSSD chce totiž do funkce ombudsmana prosadit exministra spravedlnosti Otakara Motejla a ODS by jako jeho zástupce ráda viděla svého senátora Jana Voráčka. Někteří poslanci za ČSSD ve středu v Poslanecké sněmovně ale dali otevřeně najevo, že Voráčka nechtějí, část ODS zase neskrývá, že se jí příliš nelíbí kandidatura Motejla. Ombudsmana i jeho zástupce by měla sněmovna zvolit zřejmě na listopadové schůzi.

Informace ze středečního jednání Poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna ve středu přikázala parlamentním výborům k projednání návrh novely vysokoškolského zákona. Tato norma, kterou společně navrhli poslanci ODS, Unie svobody a KDU-ČSL, má školám například umožnit, aby vstupovaly do obchodních společností. Počítá také s tím, že vysokoškolské vzdělání bude možné získat i v rámci programů celoživotního vzdělávání. Za tento druh studia by školy podle pravicových poslanců mohly vybírat školné, což levicoví zákonodárci kritizují.

Sněmovna dále v prvním čtení podpořila vládní návrh zákona o sportu, což znamená, že i touto předlohou se budou v příštích týdnech zabývat parlamentní výbory. Poslanci rovněž vyslechli zprávu ministra vnitra Stanislava Grosse o loňské bezpečnostní situaci a extremismu v zemi. Ministr sněmovně sdělil, že v České republice by měla od 1. ledna existovat národní protidrogová centrála, která by měla charakter samostatné celorepublikově působící služby.

Komunističtí poslanci v Poslanecké sněmovně opět neuspěli ve své snaze prosadit usnesení, kterým by dolní komora parlamentu konstatovala, že Český rozhlas neplní své veřejnoprávní poslání. Tento návrh totiž podpořili jen oni sami a několik sociálních demokratů. Rozprava se odehrávala v rámci projednávání výroční zprávy Rady Českého rozhlasu za rok 1999, kterou Poslanecká sněmovna nakonec velkou většinou hlasů schválila.

Ministerstvo vnitra řadí ochranu duševního vlastnictví k prioritám

Ministerstvo vnitra začlenilo ochranu duševního vlastnictví mezi deset priorit aktualizované koncepce boje s organizovaným zločinem. Oblast porušování autorských práv se tak objevila mezi prioritami ministerstva, jako jsou potírání obchodu s drogami a zbraněmi či boj s finanční kriminalitou. Na středečním semináři věnovaném ochraně duševního vlastnictví to řekl ministr vnitra Stanislav Gross. O koncepci tento týden jednala vláda. Ministr zdůraznil potřebu změnit právní vědomí společnosti, která význam ochrany duševního vlastnictví podle něj dosud podceňuje.

Fond bydlení letos rozdělí obcím dotace 765 miliónů korun

Státní fond rozvoje bydlení, který začal fungovat koncem července, rozdělí ještě v letošním roce obcím dotace na výstavbu nájemních bytů ve výši 765 miliónů korun. Na tiskové konferenci v Olomouci to ve středu po prvním zasedání výboru fondu řekl ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit, který je zároveň předsedou výboru. Uvedl, že celkové příjmy letošního rozpočtu, který ve středu výbor fondu schválil, činí 7,025 miliardy korun a jejich hlavní část tvoří šest miliard korun převedených z Fondu národního majetku do základního jmění. FNM poskytl do letošního rozpočtu fondu i další miliardu korun a zbývajících 25 miliónů korun představují podle ministra Lachnita letošní výnosy z vlastního jmění fondu.

Výroky o dezinformační kampani proti policii jsou podle Petra Uhla nesmyslné

Za trapné a nesmyslné označil ve středu zmocněnec vlády pro lidská práva Petr Uhl tvrzení, že informace o nezákonném zacházení policistů s demonstranty při zářijovém zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze jsou součástí dezinformační kampaně vedené proti české policii. O takové kampani hovořili ministr vnitra Stanislav Gross a premiér Miloš Zeman. Uhl v rozhovoru pro ČTK také kritizoval pomalý a nerozhodný postup orgánů, které stížnosti na policisty vyšetřují. Chybné je podle Uhla i tvrzení, že Inspekce ministra vnitra se bude zabývat stížnostmi na nezákonné jednání policie jen v případě, že bude podáno trestní oznámení.

Cenu česko-německého porozumění převzali zástupci Škody a Volkswagenu

Cenu česko-německého porozumění pro letošní rok převzali ve středu ve Výmaru za účasti významných německých a českých politiků a osobností veřejného života předseda představenstva a.s. Škoda Auto Vratislav Kulhánek a člen představenstva koncernu Volkswagen AG Detlef Wittig, který působil do poloviny letošního roku jako místopředseda představenstva ve Škodě. Oba špičkoví manažeři automobilového průmyslu byli oceněni "za zásluhy při odbourávání předsudků, za porozumění mezi Němci a Čechy a za zlepšení spolupráce v oblasti hospodářství".

Fond budoucnosti obdržel už 28.000 žádostí o odškodnění za nasazení v Německu

Zhruba 28.000 žádostí o odškodnění od německé strany za nucené práce v době nacismu obdrželo do středy pražské pracoviště Fondu budoucnosti. Formuláře žádostí začali jeho pracovníci rozesílat asi před třemi týdny. "Ze začátku chodilo až 6000 žádostí denně," řekl ČTK vedoucí ověřovacího a dokumentačního centra fondu Tomáš Jelínek.

Pohyb mezi Českou republikou a KLDR bude od čtvrtka možný jen s vízy

Pro cesty do Korejské lidově demokratické republiky (KLDR) budou od čtvrtka potřebovat víza všichni čeští občané, a to bez ohledu na druh cestovního pasu. Stejné omezení začne týž den platit i pro severní Korejce, kteří zamíří do České republiky. Středou totiž skončila platnost dohody o vzájemném zrušení vízové povinnosti na diplomatické, služební a zvláštní pasy, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí.

Ze sportu:

Fotbalisté Sparty prohráli v Lize mistrů na hřišti londýnského Arsenalu 2:4, což znamená, že ani ve svém třetím utkání na soupeřově hřišti v základní skupině nebodovali.

Celkem čtyři medaile - jednu zlatou, dvě stříbrné a bronzovou - vybojovali ve středu v Aquatic Centru v Sydney čeští paralympijští plavci. Nejcennější kov má ze závodu na 50 metrů znak Martin Kovář, stříbrné medaile vybojovali na stejné trati Ivana Kumpoštová a Kateřina Lišková a bronz patří Janě Hoffmanové, která skončila třetí rovněž na 50 metrů znak. Další zlaté kovy vybojovali ve středu na paralympijských hrách v Sydney Roman Musil v časovce a stolní tenistka Jolana Davídková. Stříbrné medaile přidali v hodu diskem Roman Kolek, Vladimíra Bujárková a František Pürgl, v hodu oštěpem Rostislav Pohmann a ve vrhu koulí Martin Němec.

A ještě informace o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno, místy zataženo a déšť. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.