Zprávy čtvrtek, 27. dubna 2000

Při sledování zpravodajské relace českého vysílání Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Nejprve krátce k některým tématům...

A nyní podrobněji:

Novými ministry ve vládě ČSSD se stali Petr Lachnit a Jaromír Schling

Prezident republiky Václav Havel ve středu na návrh premiéra Miloše Zemana jmenoval Petra Lachnita novým ministrem pro místní rozvoj a Jaromíra Schlinga ministrem dopravy a spojů. Změny ve vládě, avizované před několika měsíci předsedou kabinetu, jsou tak u konce. Lachnit a Schling ve vládě nahradili Jaromíra Císaře a Antonína Peltráma, které prezident Havel ve středu odvolal. Oba odcházející ministři po setkání prezidentem hovořili o politickém pozadí několik měsíců protahované výměny jako o politické hře.

Premiér Miloš Zeman vyloučil, že by poslední čtyři změny ve své vládě udělal pod tlakem smluvně opoziční Občanské demokratické strany. Předseda vlády to řekl po setkání s prezidentem Václavem Havlem, které předcházelo výměně ministrů pro místní rozvoj a dopravy. Havel podotkl, že byl s některými aspekty výměn členů vlády nespokojen. Nelíbil se mu především požadavek poslanců ODS, že podpoří návrh státního rozpočtu jen v případě, že bude obměněna část ministrů. Premiér Zeman na prezidentova slova opáčil, že s ODS obchod neuzavřel, kdyby tomu tak bylo, museli by podle něj vládu opustit jako první její místopředseda a ministr financí Pavel Mertlík a ministr průmyslu Miroslav Grégr, vůči nimž má ODS nejsilnější výhrady.

Od nového ministra pro místní rozvoj Petra Lachnita premiér Miloš Zeman očekává především oživení bytové výstavby, zejména nájemních bytů a startovacích bytů pro začínající rodiny. Sám Lachnit uvedl, že kromě nastartování bytové výstavby je jeho prioritou i přibližování jeho resortu Evropské unii. Nový ministr dopravy by měl podle Zemana "rozetnout gordický uzel" transformace Českých drah. Jeho prioritou by měla být také privatizace telekomunikačních společností. Zeman má přitom představu, že peníze získané touto privatizací by byly přesunuty do fondu dopravy a částečně použity i na rozvoj bydlení. Oba ministři se svých funkcí ujmou ve čtvrtek.

Opoziční politici neželí odchodu ministrů Císaře a Peltráma

Opoziční politici většinou nelitují odchodu ministrů Jaromíra Císaře a Antonína Peltráma z vlády. Očekávají, že jejich nástupci Petr Lachnit a Jaromír Schling by se mohli zhostit svěřených resortů lépe. Vyplynulo to z odpovědí politiků, na něž se ve středu ČTK obrátila.

Informace ze středečního jednání české vlády

Vláda schválila návrh na převedení 300 miliónů korun z Fondu národního majetku do zvláštního Nadačního fondu obětem holocaustu, který zřizuje česká Federace židovských obcí. Ten má napravovat některé majetkové křivdy, které tyto oběti utrpěly. Žádost o nadační příspěvek by měl moci podat každý, kdo v době od 29.září 1938 do 8.května 1945 přišel kvůli rasové perzekuci na území nynější České republiky o majetek a nedostal zpět ani své vlastnické právo ani odškodnění a nemá nárok na vrácení majetku ani na finanční náhradu podle právních předpisů vydaných po roce 1989. O příspěvek, na který nemá být právní nárok, budou moci požádat i někteří pozůstalí po obětech holocaustu.

Kabinet dále schválil návrh nového zákona o zbraních a střelivu, který má umožnit efektivní regulaci jejich šíření s ohledem na veřejný zájem. Zákon uvede rovněž do souladu české zákonodárství s právem Evropské unie. Návrh nově definuje zbraň. Podle nebezpečnosti také rozděluje střelivo, zbraně a doplňky do čtyř kategorií na zakázané, podléhající povolení, ohlášení a ostatní. Zpřísňují se i podmínky nabývání a držení zbraní, stejně tak i podnikání v tomto oboru.

Ministři také schválili novelu zakazující reklamu na tabákové výrobky, alkohol a léky. Jejím cílem je sblížení právní úpravy týkající se reklamy a její regulace v právu Evropské unie. Propagace tabáku a cigaret bude moci být umístěna jen ve specializovaných prodejnách nebo v místech prodeje.

Český statistický úřad (ČSÚ) bude mít přístup do daňových registrů ministerstva financí. Umožní mu to harmonizační novela zákona o státní statistické službě, kterou vláda schválila. "Legislativa České republiky v oblasti statistiky tak bude po vstupu novely v platnost plně srovnatelná s právem Evropské unie," řekl k tomu první místopředseda ČSÚ Jan Fischer. ČSÚ dosud neměl do registrů daňových plátců přístup. Novela by měla vstoupit v platnost 1. ledna příštího roku, musí však ještě projít Poslaneckou sněmovnou.

Ministři snížili letošní třináctý a čtrnáctý plat zaměstnanců veřejné správy a služeb o polovinu. K tomuto kroku se rozhodli údajně kvůli nedostatku finančních prostředků. Nedostatek peněz ve státní kase postihne letos také všechny ústavní činitele a soudce.

Vláda podpořila kandidaturu České republiky na titul pořádající země mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2003. Kdo tento titul získá, se rozhodne v květnu v ruském Petrohradě. Vyčíslit náklady, které by musela Česká republika na tuto akci vynaložit, má za úkol Český svaz ledního hokeje.

Vladimír Špidla a Jan Klas se shodli na rezervách v efektivitě tajných služeb

V efektivitě českých zpravodajských služeb jsou rezervy. Ve středu se na tom shodli koordinátor práce Bezpečnostní informační služby Vladimír Špidla a šéf sněmovní komise pro její kontrolu Jan Klas. Nechtěli ale uvést žádné další podrobnosti s odůvodněním, že tyto věci podléhají utajení. Jan Klas soudí, že vláda se bude muset tomuto problému věnovat, bude muset kvalitně označit bezpečnostní rizika a seřadit je podle důležitosti. Potom se práce podle něj určitě zlepší. Poslanec Klas také upozornil na to, že úkoly pro tajné služby vyplývají ze zákonů, ovšem významnou roli v tomto směru hraje také úkolování, řízení a kontrola zpravodajských služeb ze strany vlády.

Jan Klas se s Vladimírem Špidlou setkal poprvé od počátku dubna, kdy byl tento vicepremiér jmenován koordinátorem práce Bezpečnostní informační služby. Ačkoli Klas patřil původně mezi poslance, kteří neskrývali velké překvapení nad tím, že práci BIS má koordinovat právě Špidla, který je také ministrem práce a sociálních věcí, ve středu vyjádřil "milé překvapení" nad tím, jak se po krátké době ve věci orientuje.

ODS a ČSSD prosadily novelu volebního zákona ve sněmovním výboru

Návrh novely volebního zákona, která má posílit roli velkých stran, ve středu díky hlasům poslanců ODS a ČSSD podpořil sněmovní ústavně-právní výbor. Proti byl jen komunista Václav Exner, zástupci Unie svobody a KDU-ČSL, kteří předlohu odmítají jako účelovou snahu omezit vliv menších politických subjektů, se jednání výboru vůbec nezúčastnili. Nový zákon by podle návrhu, který výbor schválil, měl platit od letošního srpna. Pouze paragrafy, které upravují systém voleb do Poslanecké sněmovny, mají nabýt účinnosti až od roku 2002.

Česká republika podle ministra Kavana už celní unii se Slovenskem neprosazuje, chce kompromis

Česká republika sice už při jednání s Evropskou unií upustila od zachování celní unie se Slovenskem po svém přistoupení k EU, ale dál chce jednat o kompromisním řešení, které by se týkalo některých specifických komodit. Zároveň se bude dál intenzívně zasazovat o to, aby při svém očekávaném dřívějším vstupu do Unie bylo i Slovensko začleněno do prostoru, na který se vztahuje Schengenská dohoda o volném pohybu obyvatel a ochraně vnějších hranic západoevropských států. Členům zahraničního sněmovního výboru to ve středu řekl šéf české diplomacie Jan Kavan. Doplnil, že v otázce Schengenu zatím v EU sice nepanuje shoda, ale že na základě některých svých jednání je v otázce šancí Slovenska optimistický.

Čtyřkoalice půjde do letošních senátních voleb opět společně

Čtyřkoalice - tedy Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová, Unie svobody, Občanská demokratická aliance a Demokratická unie - půjde do letošních senátních voleb opět společně. Stejnou volební strategii použila čtyřkoalice už před dvěma lety, kdy doplňovací senátní volby pro ni dopadly nečekaným úspěchem. Šéfové čtyřkoalice ve středu podepsali koaliční smlouvu se jmény všech 27 kandidátů. Lidová strana nominuje 11 kandidátů, unie 13 a ODA a DEU po jednom. Jedno místo na kandidátce dostal také zástupce sdružení Impuls 99.

Soudní jednání s bývalým místopředsedou ODS Liborem Novákem, obviněným z daňových úniků, bylo odročeno

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus si nepamatuje na žádné podrobnosti ohledně problémů se sponzorskými dary pro jeho stranu. Uvedl to ve středu jako dosud poslední svědek v procesu s bývalým výkonným místopředsedou ODS Liborem Novákem, obžalovaným v souvislosti s financováním této strany z daňových úniků. Vzhledem k tomu, že se minulý týden k soudu nedostavilo pět svědků, musel soudce jednání odročit na 7. a 8. června, na kdy je chce znovu předvolat. Vyžádá si také zápisy z jednání Výkonných rad ODS v době od března roku 1996 do března 1998.

Václav Klaus ve středu před pražským městským soudem uvedl pouze to, že se o problémech ODS se sponzorskými dary dozvěděl někdy v prvé polovině roku 1996. "V žádném případě nemohu říci od koho a jakým způsobem jsem se to dozvěděl, protože je to už čtyři roky a kdybych něco uvedl, tak bych spíše reagoval na zprávy z novin a nebyly by to moje skutečné vzpomínky," řekl Klaus soudu. Jméno skutečného dárce se Klaus dozvěděl až v listopadu 1997. Do té doby ODS tvrdila, že ji obdarovali mrtvý Maďar Lájos Bács a Radžív M. Sinha z Mauricia. Až poté přiznala, že peníze pocházely od někoho z okolí Třineckých železáren - od Milana Šrejbra. V roce 1996 o problému se sponzory podle Klause několikrát jednalo politické grémium i Výkonná rada ODS, ale řešila se pouze otázka, jakým způsobem minimalizovat politický dopad aféry s falešnými dárci. "Myšlenka krácení daní nás v této souvislosti ani nenapadla," dodal Václav Klaus.

Zaměstnanci Nové Huti vstoupili do výstražné hodinové stávky

Pronikavý zvuk sirény se dnes ráno rozezněl největší českou ocelárnou Nová huť. Právě na tuto dobu zdejší odboráři vyhlásili začátek hodinové výstražné stávky. Podnik, který zaměstnává kolem 13.000 lidí, se totiž již několik měsíců potýká se značnými finančními problémy. Pokud stát, který v Nové huti stále drží majoritní podíl, firmě nepomůže, chtějí odboráři pokračovat v dalších protestech. Odboráři požadují dál stabilizaci Nové huti a její postupnou privatizaci. Stávku hutníků podpořili také zaměstnanci ostravských dolů. Horníci dokonce přišli na shromáždění do areálu ocelárny.

Podle senátorů Jana Rumla a Michaela Žantovského jsou v Bělorusku porušována lidská práva

Čeští senátoři Jan Ruml a Michael Žantovský se domnívají, že se v Bělorusku masivně porušují lidská práva. K tomuto závěru dospěli poté, co jednali v Minsku s představiteli běloruské opozice, běloruského Helsinského výboru a zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Podle Jana Rumla je nejzávažnější skutečnost, že v Bělorusku mizí beze stopy lidé nepohodlní režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Při středečním setkání s běloruským ministrem zahraničí Uralem Latypovem čeští senátoři údajně vznesli námitky k dodržování lidských práv a svobod v zemi.

Česká republika podepsala další úmluvy Rady Evropy

Tři úmluvy Rady Evropy podepsala ve středu ve východofrancouzském Štrasburku Česká republika. Týkají se především právního postavení dětí narozených mimo manželství, určování odpovědnosti rodičů a dědických práv dětí. Zástupce České republiky podepsal také dodatkový protokol Evropské úmluvy o předávání odsouzených osob. Ten doplňuje úmluvu z roku 1983, která podporuje odpykávání trestu v rodné zemi odsouzených spíše než v zemích, kde byli odsouzeni.

Thajsko a Česká republika podepsaly dohodu o předávání pachatelů

Česká republika a Thajsko ve středu podepsaly dohodu o předávání pachatelů trestných činů a o spolupráci při výkonu trestních rozsudků. Ta by měla mimo jiné umožnit dvěma českým občanům, kteří si za pašování drog odpykávají trest vězení v délce 50 let v metropoli Bangkoku, převoz do českého nápravného zařízení. Za českou stranu dokument v Bangkoku podepsal náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček a Thajsko zastupoval jeho protějšek Sukhumbhand Paribatra, informoval ČTK tiskový odbor českého ministerstva zahraničních věcí. Podepsaná dohoda má vstoupit v platnost po 60 dnech od předání ratifikačních listin v Praze. Na jejím základě by poté mohli být oba vězni na vlastní žádost převezeni k výkonu trestu do České republiky.

Jednání o dohodě trvalo několik let vzhledem ke komplikacím způsobeným značnou rozdílností právních systémů obou zemí, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo zahraničí. Thajská strana navíc prochází revizí smluvní základny v této oblasti. Po jednání Hynka Kmoníčka loni v dubnu souhlasila thajská strana s novým jednáním o dohodě ještě před uzavřením tohoto procesu, což umožnilo práci expertní skupině obou stran. Zájem české strany o podpis dokumentu byl motivován snahou vyřešit medializovaný případ obou českých občanů, uvádí se v tiskové zprávě. Ty Kmoníček navštívil v úterý, aby je o podpisu dohody informoval.

Výbor Senátu pro životní prostředí je pro přijetí genetické normy

Vládní návrh zákona o nakládání s geneticky modifikovanými organismy doporučí na nejbližší schůzi Senátu schválit jeho výbor pro životní prostředí. Vyplynulo to ze středečního jednání výboru. Přestože je názor tohoto výboru jako garanta předlohy určující, nedá se zatím odhadnout, zda Senát předlohu schválí. Návrh zákona, který nedávno přijali poslanci, budou totiž posuzovat i další senátní výbory. Předseda výboru Petr Smutný (ČSSD) ČTK řekl, že předloha vyhovuje evropským směrnicím. Dodal, že je daleko přísnější než podobné zákony v Číně či USA, kde je například 70 procent vypěstované sóji geneticky pozměněno.

Čeští senátoři upozornili bulharského ministra obrany na chyby České republiky před vstupem do NATO

Čeští senátoři ve středu v Praze varovali bulharského ministra obrany Bojka Noeva, jakých chyb se má jeho země vyvarovat před svým budoucím vstupem do Severoatlantické aliance. Česká republika měla například problémy s aplikací zákona o ochraně utajovaných skutečností, řekl novinářům po setkání s Noevem místopředseda zahraničního výboru Senátu Jan Krámek. Bulharsko se podle něj musí na prověrky připravit dopředu velmi důkladně, aby mělo co nejdříve po přijetí do Aliance k dispozici "kvalifikovaný kádr" prověřených lidí.

Bulharský ministr obrany Noev se během své pražské návštěvy opětovně ujistil, že Česká republika podporuje další rozšiřování Aliance. NATO uvažuje o přijetí dalších členů v roce 2002, záleží však na postupu v uskutečňování reforem ozbrojených sil kandidátských zemí. Za největší favority vstupu do NATO ve druhé vlně bývají vedle Slovenska považovány Slovinsko a Rumunsko.

Česká republika je po roku v NATO jeho plnohodnotným členem

Česká republika, která se před více než rokem stala členem Severoatlantické aliance, už podle ředitele odboru bezpečnostní politiky ministerstva zahraničí Petra Mooze ukázala, že je jejím plnohodnotným členem. Mezi nejdůležitější úkoly České republiky patří ukončení reformy ozbrojených sil a předávání zkušeností ze vstupu do Aliance dalším devíti zemím, které "stojí před dveřmi NATO", řekl ve středu Mooz ČTK.

V oblasti financí běží v České republice tři projekty EU "twinnings" za 63 miliónů korun

V oblasti financí v České republice běží tři projekty Evropské unie "twinnings" neboli "dvojčata", v jejichž rámci poskytlo Phare prostředky 1,75 miliónu eur (63 miliónů korun). ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Projekty "twinnings" spočívají ve vysílání expertů státní správy členských zemí Evropské unie na ministerstva v kandidátských zemích za účelem pomoci v oblasti přejímání evropské legislativy.

Stínový kabinet žen piluje svůj vládní program

Své vlastní programové prohlášení připravuje stínová vláda žen, která se ve středu sešla v sídle Poslanecké sněmovny na svém prvním zasedání. Stínová ministryně dopravy Květoslava Kořínková novinářům oznámila, že podle schváleného harmonogramu má být první verze programu zveřejněna do poloviny června. "Stíněnky" se shodly na tom, že budou vycházet z programového prohlášení vlády ČSSD a závazků České republiky vůči Evropské unii a NATO, žebříček jejich priorit však bude jiný. Zdůraznit chtějí mimo jiné roli regionů v rámci připravované reformy veřejné správy.

Dámský kabinet vznikl v březnu poté, co vládní tým Miloše Zemana zůstal i po personálních změnách výhradně mužskou záležitostí. Iniciátorka ženské vlády a stínová ministryně pro ženu a rodinu Jana Volfová ve středu ocenila, že řada ministrů se se svými ženskými protějšky sešla.

Skončilo střídání vojáků českého praporu v misi SFOR v Bosně

Střídání vojáků české jednotky v mírové misi SFOR v Bosně bylo ve středu ukončeno. ČTK to oznámila tisková mluvčí 43. mechanizovaného praporu Armády České republiky Jana Růžičková. Uvedla, že v dopoledních hodinách přistál na letišti v chorvatském Záhřebu vojenský speciál AČR TU-154, na jehož palubě bylo posledních 60 střídajících příslušníků nového českého praporu, který bude působit po dobu následujících šesti měsíců v mírové misi SFOR II na území severozápadní Bosny a Hercegoviny pod velením majora Aleše Opaty. Nyní je v misi SFOR II 600 českých vojáků. Do vlasti pak tento letoun dopravil vojáky 1. mechanizovaného praporu Armády ČR, kteří bděli ve svěřeném prostoru odpovědnosti nad dodržováním Daytonských dohod déle než šest měsíců. Přistáním letounu v Hradci Králové bylo střídání příslušníků české jednotky v Bosně ukončeno.

Čeští vojenští piloti cvičí v Německu, němečtí v České republice

Čtyřdenní výměnné cvičení českých a německých vojenských pilotů pod názvem Academic Class Room se od úterý do pátku koná na základnách v Náměšti nad Oslavou a v německém Memmingenu. Čeští piloti a technický personál cvičí v Německu s vlastními letouny Su-22, německá stíhací bombardovací letka přiletěla do České republiky s letouny Tornado. Mluvčí velitele vzdušných sil české armády Petr Fajl ČTK informoval, že výměna letek se koná podle plánu příprav na dvoustranné cvičení Common Goal 2000. To bude součástí letošního největšího leteckého cvičení Severoatlantické aliance Clean Hunter 2000, které se nad územím Evropy uskuteční 8. až 16. června.

STEM: Čtyři lidé z pěti podezřívají státní úředníky z korupce

Za jeden z největších problémů české společnosti považují občané korupci. Čtyři lidé z pěti se domnívají, že většina státních úředníků je podplatitelná. Vyplývá to z dubnového šetření Střediska empirických výzkumů (STEM). Tázaní řadí tento problém hned za ochranu občanů před zločinností, dodržováním zákonů, zajišťováním sociálních jistot a situací ve zdravotnictví. Problém úplatkářství ovšem není podle průzkumu STEM jevem novým. Už v roce 1998 uvedlo 81 procento dotázaných, že většina státních úředníků je podplatitelná.

IVVM: Roli TGM v českých dějinách oceňuje 76 procent občanů

Po 150 letech od narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka zůstává jeho postavení v české společnosti neotřesitelné. Průzkum Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM) ukázal, že 76 procent respondentů vnímá Masarykovu roli v českých dějinách pozitivně a jen pět procent záporně. Skoro pětina dotázaných nedokázala osobnost TGM posoudit.

Na dole Kohinoor je na nemocenské téměř třetina zaměstnanců

Téměř třetina zaměstnanců dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku - známého z nedávné okupační stávky - je na nemocenské. Vysokou nemocnost si ředitel Kohinooru Jiří Stejskal vykládá obavou havířů o ztrátu nároku na vyplacení mzdy v době stávky. Propuštěna má být asi polovina zaměstnanců dolu a lidem v pracovní neschopnosti nelze podle zákoníku práce ukončit pracovní poměr. Z 50 horníků, kteří 22 dní zůstali během okupační stávky v hlubině, je na nemocenské pouze 6. Jeden z nich je v nemocnici na pozorování kvůli nákaze ze vztekliny, protože ho poškrábala kočka.

Stavba smíření v Liberci skončí v listopadu

Stavba smíření, kterou se nazývá nová Státní vědecká knihovna v Liberci, bude dokončena 9. listopadu a krátce poté začne sloužit veřejnosti. Novinářům to ve středu při příležitosti návštěvy místopředsedy Senátu Petra Pitharta, který v prosinci 1997 klepal za základní kámen stavby, řekla ředitelka knihovny Věra Vohlídalová. Na dokončení výstavby, jejíž součástí bude židovská modlitebna, podle ní chybí ještě zhruba 38 miliónů korun. Město, které se dříve odmítalo na státní stavbě podílet, ale přislíbilo podporu 20 až 25 miliónů korun.

Stavba smíření vyrůstá v Liberci na místě, kde stávala velká židovská synagoga, kterou za Křišťálové noci vypálili nacisté. Projekt zaštítili prezident Václav Havel a bývalý německý prezident Roman Herzog. Výstavbu komplexu včetně vnitřního vybavení, která přijde na 511,6 miliónu korun, financuje největší měrou stát.

I letos se mohou cizinci učit česky na Univerzitě Karlově

Stejně jako v předchozích letech se i letos v létě mohou přijet do Prahy zdokonalovat ve znalosti českého jazyka, historie, kultury a reálií zájemci ze zahraničí. Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy pořádá v srpnu už 44. běh tradiční Letní školy slovanských studií (LŠSS), která je určena pro profesory, docenty, asistenty, lektory, překladatele, postgraduální a řádné studenty slavistiky a bohemistiky. ČTK o tom ve středu informoval ředitel školy Jan Kuklík. Zájemci o studium češtiny se musí přihlásit nejpozději do 31. května na adrese LŠSS, nám. Jana Palacha 2, 116 38 Praha 1. Zprávu o přijetí obdrží do 30. června. Za čtyřtýdenní pobyt, v němž je zahrnuto školné, učební materiály, ubytování, stravování, výlety a kulturní akce, uhradí účastníci 980 dolarů (39.000 korun). Frekventanti kursu, kteří si zajistí ubytování a stravování sami, zaplatí 460 dolarů (18.000 korun). Kurs začíná 28. července.

Dva novináři České televize získali mezinárodní prestižní cenu za reportáž

Křišťálovou cenu v mezinárodní novinářské soutěži vynesla dvěma novinářům České televize (ČT) reportáž o podvodných obchodech s lehkým topným olejem. Tiskový mluvčí ČT Jiří Tráva ve středu ČTK sdělil, že v soutěži, kterou každoročně vypisuje Škola pokročilých mezinárodních studií Paula H. Nitzeho při univerzitě Johnse Hopkinse ve Washingtonu, byli oceněni redaktoři publicistického pořadu Fakta Marek Vítek a Martin Mrnka jako první středoevropští novináři.

Čeští fotbalisté porazili Izrael

Čeští fotbaloví reprezentanti porazili v přátelském utkání v Praze na Letné Izrael 4:1. Zklamáním však byla kulisa, poslední šanci vidět reprezentační tým před mistrovstvím Evropy na vlastní oči využilo jen necelých pět tisíc diváků.

A ještě informace o čtvrtečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 stupňů, v 1000 metrech na horách kolem 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.