Zprávy čtvrtek, 27. srpna 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Jednala vláda

Česká vláda ve středu odtajnila usnesení o posílení vlivu státu v plynárenských distribučních společnostech a o zajišťování zájmů státu ve významných podnicích se státní účastí. Předseda vlády Miloš Zeman a místopředseda Pavel Rychetský na tiskové konferenci poté obhajovali utajení usnesení tím, že vláda chtěla zabránit další divoké privatizaci a tunelování podniků. Vláda podle nich chtěla utajením usnadnit práci tajným službám, které se mají zapojovat do prověřování toho, zda lidé ve vedení společností se státní účastí nebo lidé, kteří mají být na jejich místo jmenováni, nepředstavují bezpečnostní a hospodářská rizika pro stát.

Premiér Zeman také zdůraznil, že sociální demokracie a její vláda neustupují od akce "čisté ruce", jejímž cílem je postihnout nepravosti při provádění privatizace a hospodaření se státním majetkem. Reagoval na úterní schůzku Rychetského se šéfem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Lubomírem Voleníkem, jenž vládě doporučil, aby nejprve využila svých kontrolních mechanismů a dotáhla do konce případy, které NKÚ již prověřil. Zeman připustil, že bude respektovat stanovisko NKÚ, podle něhož má tento úřad omezené kapacity a nezvládl by kontrolovat vše, co si vláda přeje.

Kabinet také projednal návrh zákona o vydání státních dluhopisů na úhradu rozpočtového schodku za rok 1997 ve výši 15,7 miliardy Kč. Uvedený deficit státních financí navrhuje vláda stejně jako v předchozích letech uhradit emisí státních dluhopisů, která by zvýšila střednědobé a dlouhodobé státní dluhy na celkových 173,1 miliardy korun. Emise státních dluhopisů se splatností v průběhu 15 let by měla být vydána zvláštním zákonem. Ten bude podle premiéra Zemana projednáván na nejbližší schůzi poslanecké sněmovny.

Vláda vyslovila souhlas s tím, aby nebyl vyplácen čtrnáctý plat ústavním činitelům, soudcům a státním zástupcům, jak to navrhl Senát formou zákona. Podle Pavla Rychetského ale předloha přišla ze Senátu pozdě, neboť Poslanecké sněmovně zbývá jen jeden měsíc na to, aby zákon projednala. Sněmovna se však hodlá sejít až v říjnu. Zákon o odejmutí čtrnáctých platů musí být schválen nejpozději do 29. září, kdy automaticky vzniká nárok ústavních činitelů na čtrnáctý plat. Pokud se to nestihne, ztratí zákon podle Rychetského jakýkoli smysl.

Sociálnědemokratická vláda podpořila návrh zákona o referendu, který předložili poslanci České strany sociálně demokratické. Sociální demokraté se už několikrát pokusili zákon o všelidovém hlasování prosadit v Poslanecké sněmovně, zatím však vždy bez úspěchu, protože ho musí podpořit 120 poslanců.

Ministři rovněž podpořili senátní návrh zákona o svobodě informací. Pokud předloha získá dostatek příznivců i v Poslanecké sněmovně, která ji už jednou schválila, budou mít lidé mnohem snadnější přístup k údajům, jež mají k dispozici státní orgány, pokud takovéto informace nebudou tajné, jako například obchodní tajemství či osobní údaje. Podle Pavla Rychetského má sice vláda k návrhu některé výhrady, ne však závažné.

Vláda se také zabývala bezpečnostními riziky, která vyplývají z rozhodnutí rozhlasové stanice Svobodná Evropa/Rádio Svoboda umístit do obytné pražské čtvrti redakce pro vysílání do Iráku a Íránu. Předseda vlády Miloš Zeman řekl, že z těchto důvodů měla rozhlasová stanice s vládou o zahájení vysílání do obou zemí jednat.

Klaus proti chystaným změnám ČSSD ve strategických podnicích

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus ostře protestuje proti chystanému záměru České strany sociálně demoktratické provést "čistky" ve vedení strategických podniků a proti pozastavení privatizace. Mluvčí ODS Václav Musílek ČTK řekl, že ale nejde o důvod k vypovězení tzv. opoziční smlouvy, na jejímž základě dostala menšinová vláda sociální demokracie důvěru. Změny personálního obsazení hlavních podniků s významnou účastí státu se mají dít na základě tajného usnesení vlády, které v úterý proniklo do sdělovacích prostředků. "Naprosto nepřijatelný je argument, že tajné čistky je třeba provést jako opatření proti managementům tunelujícím státní majetek," uvedl Klaus ve sdělení, které zaslal ČTK.

"Je to balkanizace politiky a ekonomiky," prohlásil na adresu vládního materiálu místopředseda Unie svobody Petr Matějů. Soudí, že vládní usnesení je v naprostém rozporu s tím, co ČSSD hlásala před volbami.

"Pokud toto usnesení má vést k hlubšímu provázání politické moci ČSSD s hospodářskou mocí významných strategických podniků, je to špatně," řekl ekonomický expert KDU-ČSL Pavel Šafařík. Poslanec doufá, že si ČSSD uvědomí, že to je cesta, která nevede ke zlepšení činnosti těchto strategických podniků. Z politického hlediska je usnesení podle Šafaříka špatným krokem.

"Je to pokračování stejně špatné politiky, jakou dělala ODS," soudí šéf komunistických poslanců Vojtěch Filip.

Írán vysílání RFE/RL vnímá jako vměšování do svých vnitřních věcí

Spolupráci české vlády na vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda z Prahy pro Írán a Irák, které by mělo svoji činnost zahájit na podzim, budou představitelé Íránské islámské republiky vnímat jako porušení dohody o přátelství z roku 1930 s tehdejší Československou republikou a hrubé vměšování do vnitřních záležitostí Íránu. Uvádí se to v prohlášení, které ČTK poskytl ve středu tiskový odbor íránského velvyslanectví v Praze. Íránská vláda podle něj doufá, že české úřady zabrání jakýmkoli rozhodnutím, které by vedly k negativnímu dopadu na vztahy obou zemí.

Schodek obchodní bilance

Na 59 miliard korun odhaduje schodek obchodní bilance České republiky za tři letošní čtvrtletí Český statistický úřad (ČSÚ). Vyplývá to z jeho srpnového šetření mezi firmami zabývajícími se zahraničním obchodem. Podle odpovědí respondentů by očekávané zvýšení hodnoty dovozu ve srovnání se stejným obdobím minulého roku mělo v běžných cenách činit 14 procent, hodnota vývozu by měla vzrůst o 25 procent. Výsledky šetření ČTK poskytl tiskový mluvčí ČSÚ Josef Zábranský. Podle očekávání firem, které odpověděly v anketě, by roční růst hodnoty dovozu měl činit 16 procent a hodnoty vývozu 26 procent. Celoroční pasivum obchodní bilance by tak mělo dosáhnout 89 miliard korun.

Ústavně-právní výbor zřejmě zvolí Vyvadila jako předsedu

Ústavně-právní výbor Senátu sice ve středu na funkci nového předsedy navrhl sociálně demokratického senátora a právníka Jiřího Vyvadila, jeho zvolení však spolu s volbou místopředsedů přesunul na příští týden. Vyvadil má v této funkci nahradit stranického kolegu Pavla Rychetského, který se stal členem vlády. Vyvadil ČTK řekl, že mezi podáním návrhu a volbou má podle jednacího řádu uplynout minimálně sedm dní. Nového předsedu ústavně-právního výboru budou muset senátoři odsouhlasit na své nejbližší schůzi v září.

Bývalý předseda Československé strany socialistické Vyvadil byl do parlamentu původně zvolen za Liberálně sociální unii a na cestě k ČSSD změnil svůj politický "dres" celkem pětkrát.

Volební preference ČSSD pozvolna klesají, u ODS zvolna rostou

České straně sociálně demokratické by počátkem srpna dalo svůj hlas 27,8 procenta voličů, zatímco Občanská demokratická strana by získala 25,1 procenta. S odstupem od voleb preference ČSSD vytrvale klesají, kdežto u ODS se zvyšují. Náskok ČSSD před ODS, který týden po volbách činil 15,5 procenta, se nyní snížil na 2,7 procenta. Vyplývá to z šetření agentury Sofres-Factum. Preference ostatních parlamentních stran se drží přibližně na úrovni výsledků voleb. KDU-ČSL ztratila proti volebnímu výsledku 0,8 procenta podpory, nyní by získala 8,2 procenta. Unii svobody by nyní dalo svůj hlas osm procent obyvatel, což je o 0,6 procenta méně než při volbách. Podle výzkumů agentury Sofres-Factum by se i nyní do parlamentu dostalo pouze pět politických stran.

Nový šéf civilní rozvědky

Novým šéfem Úřadu pro zahraniční styky a informace bude od 1. září Petr Zeman. "Zeman splňuje veškeré odborné i morální předpoklady," odůvodnil rozhodnutí vlády její mluvčí Libor Rouček. Jedenapadesátiletý Zeman, který stál u zrodu polistopadových tajných služeb a několik let vede školu Bezpečnostní informační služby v Brně, nahradí v čele úřadu dosavadního ředitele Oldřicha Černého, jenž se rozhodl odejít před dvěma týdny. Petr Zeman je nestraníkem a podle ministra vnitra Václava Grulicha skutečným odborníkem, který neinklinuje k žádným politickým uskupením. Absolvoval zahraniční stáže a ministr od něj očekává, že své poznatky nyní uplatní v praxi a v úřadu dosáhne vyššího stupně organizovanosti.

Nový šéf civilní rozvědky zřejmě nezůstane ve své funkci dlouho. Ministr bez portfeje Jaroslav Bašta, který má na starosti tajné služby, chce totiž podle České televize (ČT) civilní rozvědku zrušit. Tajné služby tvoří civilní rozvědka a kontrarozvědka a obdobné vojenské instituce. Zrušení civilní rozvědky, která sleduje dění v zahraničí, bude podle ministra součástí rozsáhlé reorganizace tajných služeb, která by měla trvat přibližně rok, uvedla televize. Přesto, že by nakonec měla zůstat jen Bezpečnostní informační služba (BIS) a jedna vojenská služba, zpravodajci se propouštět nebudou. BIS bude podle ČT začleněna pod ministerstvo vnitra, což mluvčí služby Jan Šubert v rozhovoru pro televizi přivítal. Před takovou změnou však varuje bývalý ředitel služby Stanislav Devátý. Myslí si totiž, že zpravodajská služba by měla být oddělena od výkonných orgánů, tedy od ministerstva vnitra, informovala televize.

Výstava Země živitelka

Slavnostního zahájení tradiční výstavy Země živitelka (27. srpna až 3. září) se dnes v Českých Budějovicích zúčastní kromě ministra zemědělství Jana Fencla také předseda české vlády Miloš Zeman. Na letošní 26. ročník mezinárodního agrosalónu je přihlášeno 732 společností ze 17 zemí. Program letošního agrosalónu doplňuje také řada doprovodných akcí, mimo jiné jednání představenstva Agrární komory ČR za účasti ministra zemědělství, setkání agrárních komor sousedních zemí na Česko-rakouském dni a seminář Venkovská turistika a agroturistika.

Odstranění tracheostomie projedná Havlovo konzilium dnes

Odstranění prezidentovy tracheostomie bude předmětem dnešního jednání lékařského konzilia, které se sejde v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích. Vedoucí tiskového oddělení Kanceláře prezidenta republiky Martin Krafl pro ČTK uvedl, že prezidentův stav se výrazně nezměnil. "Pan prezident se cítí dobře, je bez teplot, rehabilituje a pokračuje v léčebném režimu," doplnil pro ČTK člen konzilia Bohumil Limberk. Dodal, že prezidentův rehabilitační program ještě nezahrnuje procházky venku, a pacient se pohybuje uvnitř nemocnice.

Vojenští kaplani ze Spojených států navštívili české vojáky

Zkušenosti z postavení duchovních v armádě v mírové i válečné situaci, vzájemných vztazích s veliteli i z práce s diskrétními informacemi si v těchto dnech vyměňují čeští a američtí vojáci a kaplani u 4. brigády rychlého nasazení. Na pětidenní návštěvu na velitelství brigády v Havlíčkově Brodě a k podřízeným jednotkám přicestovali kaplan Allen Boatright působící u jednotky v Belgii a Roger Munns, velitel amerického praporu velitelství spojeneckých vojsk v Evropě. "Narozdíl od amerického musí český kaplan vojáky nejdříve přesvědčit, že není politruk, že je nebude obracet na víru a nutit chodit do kostela, uvedl pro ČTK kaplan Tomáš Holub sloužící u havlíčkobrodské brigády. To je podle něj největší rozdíl v působení duchovních v české a americké armádě. I když funkce kaplana je v české armádě novým prvkem, působí v ní celkem tří, stali se duchovní podle velitelů platnými členy velitelských štábů.

Lions Club z USA věnoval lidem postiženým záplavami 10.000 dolarů

Poukázky na nákup zboží v hodnotě 1000 korun ve vybrané síti obchodů rozdávají v těchto dnech 430 občanům z šesti povodněmi nejvíce postižených obcí Rychnovska členové tamního klubu organizace Lions Club. Na zmírnění následků záplav zaslala rychnovskému klubu centrála Lions Clubu ve Spojených státech 10 tisíc amerických dolarů.

Lions Club, který existuje ve Spojených Státech od roku 1917, je celosvětová organizace s charitativní náplní. V České republice a Slovensku, které patří pod společný okrsek Lions Clubu číslo 122, je celkem 27 místních klubů.

Mladí lidé se v Olomouci učí, jak pomáhat rozvojovým zemím

Bezmála dvě stovky převážně mladých lidí přijely tento týden na olomouckou Palackého univerzitu, aby se na Letní škole rozvojové pomoci a spolupráce učily pomáhat rozvojovým zemím. Akci pořádá Centrum interdisciplinárních studií. Škola je určena posluchačům, kteří mají zájem o problematiku rozvojových zemí a v případě možnosti by byli ochotni se zapojit do pro programu pomoci těmto zemím, informoval ČTK Pavel Nováček z olomoucké univerzity. Odborníci z vysokých škol, ministerstva zahraničí, nadací a nemocnic přednášejí účastníkům až do soboty o pomoci lidem v různých koutech světa zmítaných nemocemi, katastrofami a válečnými konflikty, o střetech jednotlivých civilizací či o změnách na venkově v rozvojových zemích.

Na česko-slovenských hranicích zadrženo 76 běženců

Jednu z letos největších skupin běženců tvořenou 76 cizinci zadržela v úterý na česko-slovenské hranici u Sudoměřic na Hodonínsku policie. Jihomoravská policejní mluvčí Dagmar Bartoníková pro ČTK upřesnila, že společně s 56 Kosovany, 13 Afghánci a sedmi Iráčany byl zadržen i sedmnáctiletý převaděč ze Slovenska. "Cizinci neměli žádné doklady. Šestadvacet osob ze skupiny tvořily děti, přičemž nejmladšímu nebylo ani šest měsíců," uvedla mluvčí. Upřesnila, že všichni běženci požádali o azyl a byli proto převezeni do uprchlického tábora v Červeném Újezdu. Mladý slovenský převaděč se dopustil trestného činu nedovoleného překročení státní hranice a vyšetřovatel již podal soudu návrh na jeho vzetí do vazby.

Houslista Ivan Ženatý vystoupí na festivalu v Edinburghu

Sólista Pražských symfoniků a Českého rozhlasu, houslový virtuos Ivan Ženatý vystoupí začátkem září na mezinárodním festivalu v Edinburghu. Na koncertu zaznějí za spoluúčinkování violoncellisty Jiřího Bárty, klavíristky Jitky Čechové a basisty Petra Mikuláše výhradně díla klasika české hudby Bedřicha Smetany - dvě dua pro housle a klavír Z domoviny, Večerní písně, Snění a Klavírní trio g moll. Ženatý hraje na proslulý nástroj Princ Oranžský italského mistra Guiseppa Antonia Guarneriho z roku 1743.

Ještě jako konzervatorista Ženatý debutoval s Českou filharmonií, ve svých 20 letech stanul v roce 1982 ve finále Čajkovského mezinárodní houslové soutěže v Moskvě a o pět let později suverénně zvítězil v soutěži Pražského jara. V roce 1989 získal laureátský titul Mezinárodní tribuny mladých interpretů UNESCO, rok poté mu hlavní cena mistrovských houslových kurzů Ruggiera Ricciho přinesla sólistické angažmá u Berlínských symfoniků. Koncertoval například v Londýně, Tokiu, Amsterodamu, Madridu, Jeruzalémě, Torontu, Seville a Buenos Aires. Ženatý je profesorem na vysoké hudební škole v Drážďanech.

Kovová skulptura Eurototem má ukázat pospolitost Evropanů

Bušení kovářských kladiv, výheň ohně a jiskry odletující od rozžhaveného železa provázejí v těchto dnech vznik Eurototemu v kovářské dílně Karla Melouna z Klášterce nad Ohří. K ukování skulptury, symbolizující pospolitost Evropanů, se do tohoto severočeského města sjeli kováři z několika zemí "starého" kontinentu. "Předpokládám, že z těchto setkání by se měla postupně zrodit tradice, která by měla přinášet prostředky na humanitární účely," řekl ČTK Meloun. Setkání kovářů s obdobným cílem se již pravidelně konají v německé Aachenu, kde vytvořená díla po skončení kongresu licituje v dražbě tamní starosta. "Mám představu, že obdobně by to mohlo probíhat i v Klášterci nad Ohří," dodal Meloun. Setkání v Ateliéru Meloun kováři zakončí 2. září.

Eurototem se bude skládat ze základního, několik metrů dlouhého železného trnu, na který budou kováři jako větve zavěšovat svá díla. Jednotlivé kusy, vytvořené na základě rozdílných mentalit a pohledů různých evropských národů, tak vytvoří jednotný celek, symbolizující společný evropský dům a pospolitost jeho obyvatel.

Výkon hodný zápisu do Guinessovy knihy rekordů

Rekordní pokus udržet na hrudníku závaží o celkové hmotnosti 620,5 kg úspěšně absolvoval liberecký silák Jaroslav Procházka. Dosavadní nejlepší výkon překonal ve středu o 3,1 kg. Jedenačtyřicetiletý Procházka udržel vleže na hrudníku po dobu deseti sekund čtyřmetrovou fošnu, na kterou najednou vystoupilo osm dospělých osob. Byli mezi nimi i olympijští vítězové Jan Železný a Štěpánka Hilgertová, stejně jako proslulý horolezec Josef Rakoncaj.

Ze sportu:

Fotbalistům Sparty Praha se přes příznivý výsledek z prvního vzájemného zápasu 1:0 nepodařilo postoupit přes ukrajinské Dynamo Kyjev do hlavní soutěže Ligy mistrů, prestižní evropské klubové soutěže. V odvetném zápase na domácím hřišti na Letné podlehli po prodloužení 0:1 a jsou vyřazeni vinou neúspěšných pokutových kopů. Podle hracího řádu evropských pohárů budou sparťané pokračovat v Poháru UEFA.

Česká štafeta juniorů v moderním pětiboji vybojovala ve středu na mistrovství světa této věkové kategorie v Ústí nad Labem stříbrnou medaili. Vítězství a zlato získal celek Ukrajiny a bronz vybojovali Italové. O medailovém pořadí rozhodoval až závěrečný běh. Startovalo celkem 16 štafet.

Čeští hokejoví reprezentanti do 17 let vyhráli ve druhém přípravném mezistátním utkání v Novém Jičíně nad sedmnáctkou Slovenska 5:0. V prvním utkání v Kopřivnici vyhráli 3:2.

S vírou, že se po vleklém zranění ramena opět zařadí mezi světovou špičku, ukončil dvojnásobný český olympijský vítěz a mistr světa v hodu oštěpem Jan Železný rehabilitaci a zahájil systematickou přípravu na další sezónu. Na programu nyní má především posilování v průběhu tréninkového výpadku atrofovaného svalstva, ale ke slovu přijdou i švihová cvičení. "Musím začít pozvolna a nic neuspěchat. Kdyby nastaly problémy, tak přestanu a počkám, až bude tělo opět připravené," připomíná dvaatřicetiletý zkušený atlet, který si poranil rameno při dubnovém soustředění v Nymburku a musel se podrobit chirurgickému zákroku. Na skončení kariéry však ještě nemyslí.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes většinou oblačno, místy přeháňky. Teploty se pohybují mezi 15 až 19 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.