Zprávy čtvrtek, 29. října 1998

Vítejte při sledování zpravodajského bloku Radia Praha, který pro vás připravila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobně:

Politici i občané si připomněli založení Československa

Politici, významné osobnosti, představitelé radnic a občané po celé republice si ve středu připomínali 80. výročí vzniku samostatného Československa.

Prezident Václav Havel u příležitosti oslav 80. výročí vzniku samostatného československého státu ujistil na Pražském hradě téměř stovku pozvaných diplomatů akreditovaných v České republice, že tato země chce být integrální součástí dnešního světa a chce převzít za jeho osud svůj podíl. S narážkou na Slovensko, které neuznává 28. říjen jako státní svátek, poděkoval diplomatům, že přišli poblahopřát České republice k výročí vzniku Československa.

Žádný politik by podle Miloše Zemana neměl státní svátek zneužívat k aktualizujícím proslovům a k prázdným frázím. Premiér to řekl před účastníky slavnostního shromáždění v Pantheonu Národního muzea v Praze. Podle Zemana, který se ve svém vystoupení zamyslel nad odkazem první republiky a vyzdvihl činy a myšlenky tehdejšího prezidenta Masaryka, by se současná republika měla vydat "úzkou, nepohodlnou a náročnou horskou stezkou", neboť narozdíl od široké a jednoduché cesty směřuje k vrcholu.

Předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus v projevu v pražském Rudolfinu vyjádřil zneklidnění nad pokleslými projevy současné politické kultury. Vyzval politiky k navázání na vše pozitivní z naší moderní historie, aby se šarvátkami nevzdálili problémům občanů. Předsedu sněmovny a ODS zneklidňuje podceňování hodnot, jakými jsou vlastenectví a národní hrdost, které jsou často prezentovány jako nemoderní.

Prezident Václav Havel udělil státní vyznamenání

Vrcholem slavnostního dne bylo ve středu večer ve Vladislavském sále Pražského hradu předání českých státních vyznamenání 88 vynikajícím osobnostem, 24 z nich in memoriam. Řád Bílého lva vojenské skupiny byl in memoriam propůjčen pěti legionářům - generálmajorům Josefu Bartíkovi a Josefu Hyhlíkovi, brigádnímu generálovi Antonínu Mikuláši Čílovi, armádnímu generálovi Bedřichu Homolovi, diviznímu generálovi Františku Slunečkovi a majoru Jaroslavu Krátkému. In memoriam byly Řády Tomáše Garrigua Masaryka propůjčeny například spisovateli, režisérovi a šéfovi činohry Národního divadla Jaroslavu Kvapilovi, který se zapojil do odboje během první i druhé světové války, dále výtvarníkovi Emilu Fillovi či Zdeně Mašínové. Řád prvního československého prezidenta Václav Havel propůjčil i nynějšímu předsedovi Konfederace politických vězňů Stanislavu Drobnému, člence činohry Národního divadla Vlastě Chramostové, světícímu biskupovi pražskému Karlu Malému, historikovi Jaroslavu Mezníkovi či publicistovi Bedřichu Utitzovi. Medaili Za zásluhy dostali vedle jiných senátor Václav Benda, hokejista Dominik Hašek, režisérka Věra Chytilová, překladatel Ivan Jelínek, divadelní režisér Jan Kačer, filozof Erazim Kohák, režisér Otomar Krejča, tenistky Martina Navrátilová a Jana Novotná či legendární sportovec Emil Zátopek.

Čtyřkoalice kritizuje způsob oslav 28. října

Předsedy stran čtyřkoalice KDU-ČSL, US, ODA a DEU mrzí způsob, jakým je slaven 28. říjen - Den vzniku samostatného československého státu. Podle Jana Rumla, předsedy Unie svobody, byl během desetiletí komunistické éry devalvován. Úřadující šéf lidové strany Jan Kasal lituje, že letos nebyla slavnostně vyzdobena města. Jsou přesvědčeni, že oslava tak významného státního svátku by měla mít rozhodně důstojnější ráz. Řekli to ve středu ČTK krátce poté, kdy společně položili věnce a květiny u sochy sv. Václava v Praze na Václavském náměstí a uctili tak 80. výročí vzniku ČSR.

Oslavy státního svátku ČR v zahraničí

Galakoncertem v monumentální washingtonské Národní katedrále vyvrcholil ve středu večer Měsíc ČR v americkém hlavním městě, pořádaný u příležitosti 80. výročí vzniku nezávislého Československa. Předseda Senátu ČR Petr Pithart v doprovodu velvyslance ČR v USA Alexandra Vondry položil věnec k hrobu prezidenta Woodrowa Wilsona . Pithart, který téhož dne s celou delegací přejel z New Yorku do Washingtonu, v projevu k asi 700 shromážděným připomněl roli prezidenta Wilsona při zrodu československého státu. Ocenil také tehdejší Čechy a Slováky, kteří "tvořili demokraticky probuzenou, praktickou a především otevřeně se politicky artikulující podobu národa."

Předválečné Československo mělo pro Henryho Kissingera téměř mýtický charakter země, kde vládla demokracie. Bývalý ministr zahraničních věcí USA to uvedl v krátkém improvizovaném proslovu na recepci, kterou v New Yorku při příležitosti 80. výročí vzniku nezávislého československého státu uspořádal velvyslanec České republiky při OSN Vladimír Galuška a generální konzul ČR v New Yorku Petr Gandalovič.

Oslavám vzniku ČSR na severoamerickém kontinentu dominovala česká hudba. České melodie ve středu v New Yorku hrála Česko-americká dechová hudba z Long Islandu poté, co na historickém Bowling Green na dolním Manhattanu v pravé poledne zavlála za slavnostního ceremoniálu česká vlajka. Rozhlasová stanice WQXR, která vysílá klasickou hudbu a české skladatele, především Antonína Dvořáka, pustila na počest svátku České republiky do éteru Smetanovu Mou vlast, Dvořákovu Novosvětskou symfonii a po celý den hrála i další české skladby. Pořady s českou hudbou zařadil také newyorský televizní kanál CUNY-TV. Šlo o záznamy Dvořákovy Serenády d moll v provedení berlínských filharmoniků a Dvořákovy Cikánské melodie zpívané americkou sopranistkou Barbarou Hendricksovou. Hudebním vyvrcholením byl koncert v Národní katedrále ve Washingtonu, kde zazněly skladby Lukáše Matouška, Jana Dismase Zelenky, Antonína Dvořáka a Karla Růžičky.

Na recepci v Ottawě, pořádané velvyslanectvím České republiky v Kanadě, provedl vojenský komorní orchestr krátké pasáže ze skladeb Jana Dismase Zelenky a Antonína Dvořáka. V Calgary uspořádal honorární konzul ČR Luboš Pešta koncert české hudby už v pondělí. Kanadští hudebníci většinou českého původu hráli skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Josefa Suka a Václava Trojana. Nevšední pocty se podle informací z českého velvyslanectví dostalo republice u příležitosti jejího státního svátku v kanadské metropoli ve středu v poledne, když z tamní Věže míru, která je součástí parlamentních budov, zvonkohra na celé město zahrála melodii slavné Vejvodovy polky Škoda lásky.

Český a slovenský velvyslanec v Paříži Petr Lom a Vladimír Valach se společně zúčastnili slavnostní ceremonie oživení plamene na hrobě Neznámého vojína pod Vítězným obloukem. Ceremonii každoročně pořádá Sdružení československých dobrovolníků ve Francii, které tak u příležitosti 28. října připomíná památku československých vojáků zde padlých.

Vídeň: Oslava 28. října neukázala zhoršení vztahů ČR - Rakousko

Účast řady významných hostí na slavnostní recepci ke státnímu svátku České republiky pořádané ve středu na českém velvyslanectví ve Vídni, rozhodně nepotvrdila některé obavy, že by aféra kolem bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka mohla zkalit bilaterální vztahy na politické úrovni. ČTK ve Vídni to řekla zástupkyně českého velvyslance, rada velvyslanectví Jarmila Krejčíková.

Údajný špión ČSSR v Rakousku podle vídeňského soudu nevinen

Osvobozujícím rozsudkem, který však dosud nenabyl právní moci, skončil ve středu před zemským soudem ve Vídni proces s českým občanem obviněným ze špiclování českých emigrantů a disidentů v 80. letech v rakouském hlavním městě, kde pracoval jako tajemník velvyslanectví ČSSR. Podle většinového rozhodnutí poroty nebyla prokázána skutková podstata činu. Podle obžaloby se muž zaměřoval především na vystěhovalé signatáře Charty 77 a na katolicky zaměřené disidenty a předával o nich hlášení do Prahy. S touto činností přestal teprve po pádu komunistického režimu a krátce poté byl z Vídně odvolán zpět domů. Přešel do soukromého sektoru, v roce 1994 však byl českými úřady identifikován jako agent "Luděk". Rakouské úřady ho zadržely letos v květnu při příletu na vídeňské letiště Schwechat za jeho obchodní cesty. Muž totiž nevěděl, že na něj byl mezitím v Rakousku vydán zatykač; také s ohledem na to byl později propuštěn na kauci jednoho miliónu šilinků.

Rakouská média označují usnesení soudu za překvapující. Proces se shodou okolností konal v atmosféře rozjitřené údajnou špionážní aférou kolem bývalého starosty Vídně Helmuta Zilka, obviněného ze spolupráce s bývalou československou Státní bezpečností. Na tuto souvislost upozornila jak obžaloba, tak obhajoba. Do stejné souvislosti řadil případ i středeční rakouský tisk, který informace o přípravě procesu umístil na stejné stránky jako zpravodajství o Zilkově aféře.

Silné poryvy větru dnes sužovaly téměř celé území České republiky, vichřice si v Praze vyžádala dokonce jeden lidský život, jedno těžké a jedno lehké zranění. Neštěstí způsobil topol, který v důsledku silného větru krátce před 10:00 spadl v ulici 5. května před jedním z domů na projíždějící tmavozelený automobil Škoda Felicia Combi. Strom zcela zdemoloval přední část kabiny vozu; spolujezdkyni zabil, řidiče zranil těžce a dítě lehce. Magistrála směrem z centra byla poté neprůjezdná, provoz policisté obnovili v 11:30. Kvůli prudkému větru musel štáb ODS demontovat obří billboard ODS s portrétem předsedy ODS Václavem Klausem v pražských Letenských sadech. Podkladová nosná vrstva, nikoli samotná ocelová konstrukce, nevydržela totiž silné poryvy větru a na několika místech jí popraskaly švy.

Na mnoha místech republiky vyvrátil vítr stromy, které způsobily neprůjezdnost komunikací a poškodily elektrické a telefonní vedení. Například v nížinách na severu Čech dosahovaly nárazy větru 122 km za hodinu a na Milešovce to bylo až 133 kilometrů za hodinu.

Kampaň pro senátní volby odstartována

Ve středu začala oficiální kampaň pro senátní volby. Skončí 48 hodin před zahájením voleb, tedy 11. listopadu ve 14. hodin. První kolo voleb do Senátu spolu s volbami do obecních zastupitelstev se uskuteční 13. a 14. listopadu, druhé kolo senátních voleb se bude konat o týden později.

Čeští ekologové podmiňují rozšiřování EU omezením jaderné energie

České, bulharské, maďarské, litevské a maďarské ekologické organizace ve středu předaly v Bruselu Evropské unii zprávu, ve které v souvislosti s rozšiřováním Unie na východ požadují zastavit výstavbu jaderných elektráren a uzavřít nebezpečné reaktory starého typu ve východní Evropě. Uvedla to agentura AFP. Ve zprávě ekologové doporučili, aby se ve východní Evropě využívaly obnovitelné energie, jakými jsou především biomasa a vodní, sluneční a geotepelná energie.

Příčiny havárie vrtulníku v Bosně dosud neznámé

Velení armády zatím nezná příčiny havárie vrtulníku v Bosně. Zástupce velitele vzdušných sil Jiří Zábranský ve středu po příletu vyšetřovací skupiny uvedl, že první příčiny havárie budou známy nejdříve za tři týdny, definitivní pak do dvou měsíců. Takzvanou černou skříňku a palubní magnetofon přivezla komise do Prahy k rozboru. Po vyhodnocení záznamů velitel vzdušných sil Ladislav Klíma rozhodne o případném odvolání zákazu letů vrtulníků v české armádě, který platí od pondělí.

Pražská Fidlovačka opět otevřena

Netradičně si připomněli 80. výročí založení Československa účastníci premiéry Tylovy a Škroupovy Fidlovačky ve stejnojmenném pražském divadle, které bylo ve středu slavnostně otevřeno. Při závěrečné "děkovačce" publikum spontánně povstalo a zazpívalo si první sloku písně Kde domov můj.

Stručně o počasí:

V České republice bude dnes oblačno až zataženo, bude vát silný vítr. Očekáváme občasný déšť, na horách sněžení, nejvyšší denní teploty 4 až 9 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.