Zprávy neděle, 01. srpna 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Prezident Havel se staví kladně ke kandidatuře Brita Robertsona do čela NATO

Kandidaturu britského ministra obrany George Robertsona na šéfa Severoatlantické aliance podporuje vedle většiny nejvyšších představitelů zemí NATO i český prezident Václav Havel. ČTK to v sobotu řekl jeho mluvčí Ladislav Špaček. Robertsona do čela NATO navrhla v pátek Británie poté, co její premiér Tony Blair získal pro jeho nominaci souhlas od většiny zemí aliance. Robertson by tak nahradil Španěla Javiera Solanu, jehož mandát končí na podzim a který byl už pověřen Evropskou unií řízením společné zahraniční a bezpečností politiky unie. Nový tajemník NATO by měl být jmenován už v pondělí 2. srpna.

ČR absolvuje na podzim prověrku poprvé jako člen NATO

Česká republika odevzdá v pondělí členským státům a sekretariátu Severoatlantické aliance podrobné odpovědi na "dotazník obranného plánování", který obdržela v dubnu. NATO na tomto základě zpracuje zprávu o českých ozbrojených silách, která bude na podzim podrobně projednána a dokončena tak, aby ji - spolu se zprávami o všech zbývajících 18 členech - mohli v prosinci schválit ministři obrany aliance.

Česká katolická charita získala ve sbírkách pro Kosovo 22 miliónů korun

Finanční i věcné dary jednotlivců, podniků, měst a farností vynesly humanitární sbírce České katolické charity "Pomozte Kosovu" celkem 22,7 miliónu korun. Z této částky bylo necelých šest miliónů korun použito na nákup materiální pomoci, dopravu na místo určení a na úpravu humanitárního střediska pro kosovské uprchlíky ve Vidnavě na Jesenicku, informoval ČTK Jan Oulík z tiskového oddělení charity. Zbývající peníze - více než 16 miliónů korun - hodlá katolická charita využít na dlouhodobé projekty na obnovu bydlení v Kosovu a na pobyt českých brigádníků v provincii.

Kosovské trhy v Praze vynesly podle odhadů přes 1,5 miliónu korun

Po třech týdnech byly v sobotu večer na Václavském náměstí v Praze ukončeny Kosovské trhy, při nichž si mohli domácí i zahraniční zákazníci vybírat ze širokého sortimentu zboží. Zároveň mohli přispět do kasiček umístěných u stánků na humanitární projekty v jugoslávské provincii Kosovo. Organizátoři z nadace Pražské děti, Českého výboru pro UNICEF a ze Sdružení pro obnovu a rozvoj řemeslných tradic odhadují, že humanitární akce vynese více než 1,5 miliónu korun, přesnou sumu budou znát až příští týden.

Zisk z pronájmu stánků a obsah kasiček získá český výbor pro UNICEF, který se zaměřuje na pomoc dětem postiženým balkánským konfliktem. "Peníze převedeme na ženevskou centrálu UNICEF, která je využije na humanitární projekty pro děti a ženy v Kosovu," řekla ČTK Alena Vodičková z českého výboru UNICEF.

Více než 1800 občanů v Ostravě přišlo o prázdninách darovat krev

Více než 1800 českých občanů přišlo v prvním prázdninovém měsíci darovat krev do Krevního centra Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava. "Získali jsme 202 nových dárců," řekla v sobotu ČTK Helena Šímová z tiskového a informačního centra ostravské nemocnice. Krevní centrum je spokojeno, protože ve srovnání s červencem minulého roku se počet dárců po výzvách zvýšil o 170.

Památkáři objevili zbytky renesančního Trčkovského domu

Překvapující nálezy přinesla nedávno započatá rekonstrukce části senátního valdštejnského paláce v Praze, v níž se nachází Rytířský sál. V něm památkáři po odkrytí podlah objevili pozůstatky významného renesančního Trčkovského domu, o jehož přesné poloze se dosud jen teoreticky dohadovali. "Nálezy potvrzují teorie, které jsme předpokládali," řekl ČTK Ondřej Šefců ze Státního ústavu památkové péče. Objev, který památkáři zkoumají, podle odborníků přispěje k vysvětlení nejasných míst v historii architektury renesanční Prahy na přelomu 16. a 17. století. Trčkovský dům totiž patřil k nejhonosnějším pražským stavbám té doby.

Odhalené klenby, zbytky omítek, zdiva a další fragmenty památkáři zakonzervují a znovu je zakryjí novou podlahou. Pozůstatky Trčkovského paláce tak zůstanou zachovány i pro další generace. S opravou nejcennější části paláce započala horní komora parlamentu zhruba před dvěma měsíci. Předpokládá se, že stavební práce skončí v roce 2001. Poté by se měl palác otevřít veřejnosti a turistům. Podle předsedkyně Senátu Libuše Benešové 'ODS) bude turistický okruh v barokním Valdštejnském paláci po dohodě s památkáři otevřen pět dní v týdnu, zbývající dva dny si pro svoji práci vyhradí Senát.

Na strakonickém hradu začalo středověké Rumpálování

Středověký trh s ukázkami řemesel a rejem tanečnic, šermířů, komediantů a kejklířů je hlavním bodem programu dvoudenního středověkého Rumpálování, které v sobotu začalo na strakonickém hradu. Po otevření jeho brány Strakonice získaly potvrzení svých městských práv. Rumpálování 'nazvané podle hradní věže Rumpál) s podtitulem "trhy, hodování, souboje a klání" připravily Muzeum středního Pootaví, strakonické Městské kulturní středisko a skupina historického šermu Markýz. Strakonický hrad, který je ukázkou spojení hradního sídla s klášterem, založili Bavorové. Ti na Prácheňsko přišli po roce 1167 z Moravy.

V Srbské Kamenici na Děčínsku začal festival vážné hudby

Pátý ročník hudebního festivalu začal v sobotu v krásném prostředí nově zrekonstruovaného pozdně barokního kostela svatého Václava v Srbské Kamenici na Děčínsku. Na zahajovacím koncertu se s díly Johanna Sebastiana Bacha a Georga Friedricha Händela a dalších barokních skladatelů představil mimo jiné houslista pražského Wihanova kvarteta Leoš Čepický a Hartmut Vetter ze Německa, ředitel kůru v Bad Schandau. Festival vážné hudby bude pokračovat dalšími koncerty během srpna v sobotu odpoledne a uzavřen bude koncem září nedělním matiné při příležitosti svatováclavské pouti v Srbské Kamenici.

Festival Romská píseň '99 navštívilo přes 2000 diváků

Přes 2000 diváků v sobotu navštívilo v rožnovském Valašském muzeu v přírodě na Vsetínsku pátý mezinárodní festival písní a tanců Romská píseň '99. Každoroční přehlídku romské kultury s letošním mottem "Tolerance" pořádala Demokratická aliance Romů České republiky za finanční podpory ministerstva kultury. Novinkou letošního hudebního a tanečního festivalu bylo vystoupení neromských souborů. Podle pořadatelů mělo toto setkání lidí mnoha národností ukázat, že barva pleti lidi nerozděluje, ale naopak obohacuje.

Ztracený reliéf Antonína Švehly se v pondělí vrátí zpět obci

Obci Přepychy u Opočna na Rychnovsku se v pondělí slavnostně vrátí pamětní reliéf významného předválečného politika Antonína Švehly z třicátých let, který byl půlstoletí pokládán za ztracený. ČTK to řekl starosta obce Josef Petera. "Po roce 1948 reliéf zmizel a místní lidé se domnívali, že jej komunisté zničili," uvedl. Vzácnou bronzovou desku ale ukryl dědeček jednoho z nynějších přepyšských obyvatel Jiřího Tláskala, který se rozhodl desku obci vrátit, uvedl starosta. Obecní zastupitelstvo ji využije ke znovuobnovení původního Švehlova památníku v jednom z obecních parků. Zde byl do svého zmizení instalován od druhé poloviny třicátých let.

Antonín Švehla patří mezi nejvýznamnější československé politiky meziválečného období. Od roku 1919 byl předsedou Republikánské strany českého venkova 'dříve agrární) a mezi lety 1922 až 1929 předsedou československé vlády. Jako blízký spolupracovník prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka odmítl v roce 1927 svoji kandidaturu na úřad prezidenta. Ze zdravotních důvodů odešel na sklonku dvacátých let z politického života.

Na zámku v Bechyni na Táborsku začíná Kulturní léto

Filmové večery s osobnostmi pražského Činoherního klubu zahájí v neděli Kulturní léto na zámku v Bechyni. "Jeho program potrvá až do 9. září a kromě filmů zahrnuje i divadelní představení, koncerty a mluvené slovo, poezii a hudbu mezi sochami v Muzeu Vladimíra Preclíka," řekla ČTK dramaturgyně programů Alena Schelová.

Večerní projížďky po safari nabízí zoo ve Dvoře Králové

Večerní projížďky po safari se rozhodla po roce opět obnovit zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. S večerním životem zvířat místní zahrady se mohou její návštěvníci od soboty seznámit denně až do konce srpna, řekla ČTK ředitelka zoo Dana Holečková. Ve svých výbězích například zůstanou žirafy, ve světle reflektorů safaribusů budou k vidění i nováčci královédvorské zahrady - kaferští buvoli. Otevřené autobusy pojedou mimo jiné i kolem výběhu se lvy a chovného zařízení pro gepardy, které je jinak návštěvníkům nepřístupné.

Ze sportu:

Úvodní kolo 1. fotbalové Gambrinus ligy v sobotu pokračovalo dvěma zápasy. Domácí Teplice překvapivě pouze remizovaly s Opavou 1:1 a Jablonec podlehl na vlastním hřišti příbramské Dukle 0:2.

Čeští reprezentanti Radim Novák, Milan Bakeš a Tomáš Jeřábek zvítězili v soutěži družstev na mistrovství Evropy ve střelbě z velkorážné terčovnice na třikrát 40 ran ve světovém rekordu 3483 bodů. Novák dosáhl 1169 bodů, Bakeš 1168 bodů a oba postoupili do nedělního závodu jednotlivců. Jeřábek se výkonem 1146 bodů nekvalifikoval, ale přispěl k vítězství družstva a překonání světového rekordu o tři body.

A ještě informace o nedělním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti jen ojediněle dešťové přeháňky. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.