Zprávy neděle, 02. července 2000

Nyní podrobně:

Čistá minimální mzda je od soboty 1. července vyšší než životní minimum

Minimální mzda je od 1. července o 500 korun vyšší a poprvé převýší životní minimum samostatně žijící dospělé osoby. Nařízení vlády stanoví měsíční minimální mzdu na 4500 korun. Životní minimum je nyní 3770 korun měsíčně, čistá minimální mzda bude činit 3783 Kč a bude tedy o 13 korun vyšší. Vláda, která příslušné nařízení schválila koncem května, se tak snaží motivovat nezaměstnané k tomu, aby si hledali práci a nebylo pro ně výhodnější jen pobírat sociální dávky. Závazek, že změní poměr minimální mzdy vůči životnímu minimu, obsahovalo už programové prohlášení kabinetu sociální demokracie. Hodinová mzda vzroste z nynějších 22,30 na 25 korun. Zvýšení minimální mzdy přinese i změny plateb pojistného na zdravotní pojištění. Měsíční platby pojistného stoupnou z dosavadních 540 korun na 608 korun.

Od 1. července zaplatí nájemníci více peněz za bydlení

Nájemníci zaplatí od 1. červnece až o 4,9 procenta více za bydlení v bytech s regulovaným nájemným. Nejvyšší možné zdražení nájemného, platné od začátku července, každoročně určuje ministerstvo financí. Obce pak mohou stanovit jeho výši až po tuto hranici. Možnost zvýšit nájemné o nejvyšší míru využily například magistráty v Praze a v Brně. V hlavním městě, pokud nerozhodli majitelé domů nebo městské části jinak, se například nájemné v bytě první kategorie o rozloze 60 metrů čtverečních zvyšuje ze současných 1955 korun na 2058 korun. Regulace nájemného by v České republice měla skončit s rokem 2001. Vláda se dohodla na jejím nahrazení novým systémem smluvního nájemného dohodla již loni. Nedávno o zrušení regulace nájmů rozhodl i Ústavní soud.

Lambsdorff: Nuceně nasazení začnou být odškodňováni asi již letos

Odškodnění pracovníků nuceně nasazených za války nacisty v německých firmách by mohlo začít před koncem roku. Sdělil to v sobotu německý vyjednávač o odškodnění Otto Lambsdorff. "Nyní to záleží na co nejrychlejším stažení žalob, které byly podány u amerických soudů. Pokud to půjde dost rychle, budeme s to předat letos peníze z (odškodňovacího) fondu partnerským organizacím," řekl Lambsdorff v rozhovoru pro německý rozhlas DeutschlandRadio. USA a Německo se v polovině června dohodly, že na německých podnicích, které přispívají do fondu odškodnění, nebude odškodné vymáháno soudně. Německo-americká dohoda o právních zárukách byla poslední velkou překážkou 18měsíčních jednání o satisfakci pro nuceně nasazené, jež se týká i desítek tisíc českých občanů.

Sociální demokraté povedou volební kampaň i o prázdninách

Sociální demokraté nepřeruší volební kampaň do budoucích krajských zastupitelstev a Senátu ani o prázdninách. "Strana, která prázdniny v kampani vynechá, volby prohraje," řekl dnes novinářům předseda ČSSD Miloš Zeman. Zeman, jenž již nebude na dalším sjezdu obhajovat svou předsednickou funkci, v sobotu z Poděbrad vyplul parníkem na "rozlučkovou" cestu, kterou pro něj připravila středočeská ČSSD. "Těchto cest využívám k tomu, abych v ovzduší všeobecné sentimentality a nostalgie sdělil všem krajským výkonným výborům, že nejlepší dárek, který mě mohou na rozloučenou dát, je, že povedou kampaň do krajských voleb i o prázdninách," uvedl.

Nemocnice ve Střešovicích bude usilovat o mezinárodní akreditaci

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) v Praze-Střešovicích chce počátkem příštího roku usilovat o mezinárodní akreditaci, která by ji zařadila po bok nejen špičkových evropských nemocnic, ale i zámořských ústavů. "Je to velmi náročný cíl, o který se pokoušíme jako první nemocnice v naší republice," řekl ředitel nemocnice Miroslav Bartoš. Podle něj ÚVN, jejímž pacientem bývá i prezident Václav Havel, zavádí organizační, výrobní, ošetřovatelské i léčebně- diagnostické standardy, které ji přibližují normám, požadovaným v zemích Evropské unie i Severoatlantické aliance. To se týká například transfúzní stanice, která na normy NATO přejde jako první v České republice.

Střešovická vojenská nemocnice ošetří ročně více než 600.000 ambulantních pacientů a přes 20.000 hospitalizovaných pacientů, její příjmy od pojišťoven dosahují přes půl miliardy korun ročně. Na 40 odborných odděleních má téměř 1280 zaměstnanců, z toho 240 lékařů a 650 zdravotních sester.

Třináctý všesokolský slet zahájila na Strahově Věrná garda

Cvičení nejstarší sokolské generace, Věrné gardy, zahájilo v sobotu program v pořadí třináctého všesokolského sletu, který se koná v Praze na Strahově. Sokolové se po šesti letech od minulého sletu vrátili na Strahov, nikoli však na Masarykův stadión, ale na menší plochu na stadiónu Evžena Rošického, která více odpovídá současnému stavu členstva i ekonomickým možnostem organizace. Zahájení prvního sletového dne přihlížel z čestné lóže také prezident republiky Václav Havel. Za přítomnosti 836 mužů a žen s praporci na ploše otevřel sletový program starosta Sokola Miloslav Pleskač. První hlavní program obsahuje dvanáct hromadných skladeb a vystoupení folklórních souborů, v nichž se představí na 21.000 cvičenců. V sedmi skladbách vystupují na Strahově zahraniční sokolové: na 200 starších žáků z Polska, stejný počet sokolů z USA a stovka Kanaďanů. V samostatném programu s názvem "To sme my" se představila stovka Slováků, téměř dvojnásobek cvičenců je z dalších evropských států a na 2800 značkách na ploše strahovského stadiónu cvičí i Australané.

Sraz Vlastenecké fronty se obešel bez incidentů

Bez incidentů se obešlo sobotní shromáždění krajně pravicového občanského sdružení Vlastenecká fronta v Mělníku, jehož cílem bylo připomenutí odkazu mělnického rodáka, českého básníka a nacionalisty Viktora Dyka. Setkání se zúčastnilo kolem šedesáti aktivistů a příznivců tohoto hnutí. První účastníci srazu se začali scházet na autobusovém nádraží kolem 12:00 a o dvě hodiny později vyrazili ve dvojstupu do centra města. Za skandování hesel "Čechy Čechům" a "Nic než národ" dorazili na hlavní náměstí. Po vyslechnutí několika projevů zamířili k památníku Viktora Dyka a později i k jeho rodnému domu, kde byla akce oficiálně ukončena. Shromáždění asistovalo 61 policistů.

Vlastenecká fronta usiluje o založení nové politické strany pod názvem Národní sjednocení. Chce se hlásit k odkazu stejnojmenné politické strany, která byla založena 28. října 1934.

Demonstrace za lužickosrbskou vesnici měla klidný průběh

Kolem 20 lidí přišlo na sobotní pražskou demonstraci, kterou uspořádal Spolek česko-lužický (SČL) na podporu dolnolužické vesnice Rogow, jejíž existenci ohrožuje těžba hnědého uhlí. Protest vyvrcholil před německým velvyslanectvím na Malé Straně, kde protestující před vchodem vysypali malou hromádku hnědého uhlí. Po skončení své akce ji sami odstranili, protest se obešel bez problémů. Při pochodu po Malé Straně a také před velvyslanectvím skandovali heslo: "Zbourejte si Berlín, Rogow musí zůstat!" Místo slova Berlín také několikrát použili jméno Postupim, Brusel a Štrasburk. Demonstranti chtěli svojí akcí upozornit na spor dolnolužické vesnice Rogow s braniborskou vládou a uhelnou společností Laubag, která chce na místě vesnice, která má více než 600 obyvatel, zřídit těžební jámu. Představitelé SČL přitom upozorňují, že podobným způsobem bylo jen ve 20. století zničeno 77 lužickosrbských obcí.

Národ Lužických Srbů dnes tvoří asi 45.000 až 100.000 obyvatel, kteří žijí v Lužici v Německu. Původní osídlení potomků Polabských Slovanů zasahovala z Polska do východního Německa, severních a východních Čech, na severní Moravu a Slovensko a na západní Ukrajinu.

Romskou pouť v Ústí nad Labem doprovázel zpěv a tanec

Téměř čtyři sta lidí přišlo v sobotu na první romskou pouť v Ústí nad Labem-Předlicích. Své zpěvy a tance předvedly romské soubory nejen z místní školy, ale i z řady dalších míst v České republice. Litoměřický biskupský vikář Pavel Procházka řekl, že křesťanská církevní pouť, je tady v Předlicích pro Romy poutí ke vzdělanosti, svobodě, víře a ke všem absolutním hodnotám bytí. Romská pouť byla zakončena bohoslužbou v místním kostele sv. Josefa dělníka. Procházka řekl, že na pravidelné mše docházejí do kostela většinou romští věřící, a tak se při mši zpívá česky i romsky. "Někdy se také stane, že věřící při bohoslužbě v kostele i spontánně tančí," poznamenal Procházka.

Na úzkokolejné trati na Jindřichohradecku se v sobotu čelně střetli dva vlaky.

Vlak vyjíždějící z Nové Včelnice se v sobotu kolem 12:45 krátce po výjezdu ze stanice čelně střetl s protijedoucí soupravou od Jindřichova Hradce. Příčinou srážky vlaků na úzkokolejné trati bylo podle policie zřejmě selhání lidského činitele. Na místě nehody zasahoval vrtulník letecké záchranné služby. Pracovníci okresního úřadu vyšetřování řekli, že při nehodě byli tři lidé zraněni těžce, sedm lehce a hmotná škoda zřejmě překročí půl miliónu korun. Je pravděpodobné, že strojvedoucí a vlakvedoucí jednoho z vlaků budou obviněni z obecného ohrožení. Za ně trestní zákon stanoví trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest, dodali policisté bez uvedení dalších podrobností.

Valašské království chystá síť imigračních úřadů po celém světě

Občanem Valašského království, jež zahrnuje oblast od Brumova-Bylnice a Vizovic na Zlínsku přes celé Vsetínsko včetně Hostýnských vrchů, se může stát cizinec, který v něm pobyde nejméně sedm dní. O dalších podmínkách občanství v království se cizinci dozvědí na připravovaných imigračních úřadech po celém světě. První z nich bude zřízen v srpnu v Povážské Bystrici na Slovensku, další se chystá v kanadském Vancouveru a skotském Edinburghu, řekl ČTK zakladatel a správce království Tomáš Harabiš. "Cílem je přilákat turisty do Valašského království, které jim nabídne krásnou přírodu, hrady, zámky, muzea, jeskyně nebo lázně. V kancelářích budou mapy Valašského království v češtině, angličtině a němčině a pasy království," uvedl Harabiš. Valašské království má vlastní měnu, papírové jurovalšáry. "Protože jsme letos tajně vstoupili do Evropské unie, vydali jsme jurovalšár také jako minci. Měna je kryta senem a má hodnotu jednoho eura. Jurovalšáry sice nebyly uznány jako oficiální měna, ale v mnohých valašských hospodách s nimi v případě nouze útratu uhradíte," řekl Harabiš.

Na Šumavě se v sobotu naplno rozjely linky ekologických autobusů

Od soboty je na Šumavě naplno v provozu síť pravidelných prázdninových linek autobusů jezdících na ekologickou bionaftu. Mluvčí Národního parku Šumava Zdeněk Kantořík řekl, že základ tvoří linka ze Špičáku a Železné Rudy do Kaplice pod Boubínem. Z Horské Kvildy přes Kvildu ji křižuje spoj na hraniční přechod s Německem Bučina, kde mají turisté možnost přestoupit na obdobný systém ekologické dopravy v sousedním Národním parku Bavorský les (Igelbus). I letos německá strana po předložení jízdenky z některé naší linky poskytuje turistům poloviční slevu," dodal Kantořík. Ekologické šumavské dopravy s dotovaným jízdným, které jsou společným projektem správy šumavského parku, okresních úřadů Prachatice a Klatovy a šumavských obcí, podle něj loni využilo více než 112.000 turistů, tedy průměrně 827 denně.

Jízdní řády šumavské prázdninové dopravy jsou k dispozici na všech zastávkách, v obcích, kterými autobusy projíždějí a také ve všech informačních střediscích Národního parku Šumava. Informace je možné najít i na internetové adrese "www.npsumava.cz".

Nová turistická a cyklistická stezka do Německa je v provozu

Nová turistická stezka do Německa byla v sobotu otevřena mezi děčínskou částí Dolní Žleb a německou obcí Schöna, kde byl zřízen nový hraniční přechod pro pěší, vozíčkáře a cyklisty. Novou komunikaci ihned využili hlavně cyklisté. Starosta Děčína Vladimír Medek řekl, že vybudování cyklistické stezky stálo přes čtyři milióny korun. Cyklisté mohou bez problémů už nyní na české straně dojet po levém břehu Labe nejen do Dolního Žlebu, ale i do centra Děčína. Na německé straně vybudovaná cesta končí u přívozu v Schöně. Odtud mohou cyklisté buď přejít most nebo se nechat převézt přívozem na druhou stranu Labe a jet dál po cyklistických stezkách do Drážďan, Magdeburku nebo až k Severnímu moři.

Na severočeské hranici je ode dneška v provozu 25 turistických stezek. Kromě toho je zde i deset hraničních přechodů do Německa a pět do Polska. V letošním roce se počítá s otevřením dalšího hraničního přechodu Cínovec-Altenberg na Teplicku.

V Praze budou vyšší pokuty v městské dopravě, zdraží i taxi

Černí pasažéři budou od soboty platit v pražské hromadné dopravě dvakrát vyšší pokuty. Ceny za své služby budou také moci zvýšit pražští taxikáři. Autobusy a tramvaje začnou navíc jezdit podle prázdninových jízdných řádů, tedy s delšími intervaly. Lidé, kteří pojedou hromadnou dopravou bez platné jízdenky, zaplatí při kontrole 400 korun. V případě pozdější platby to bude 800 korun a při soudním vymáhání zhruba 2500 korun. Revizoři budou moci navíc zjišťovat jejich totožnost.

Od 1. července mohou z rozhodnutí magistrátu zdražit své služby pražští taxikáři. Nástupní sazba může vzrůst až o pět korun, tedy nejvýše na 30 korun. Cenu za kilometr mohou taxikáři zvýšit ze současných 17 až na 22 korun. Cena za minutu čekání zůstává stejná, tedy čtyři koruny.

V Českém Dubu objevili historici románskou kapli

Románskou kapli svatého Jana Křtitele postavenou přibližně v roce 1240 johanity objevili minulý měsíc historici v Českém Dubu. Vzácný architektonický skvost byl ukryt uvnitř vlhkého činžovního domu, řekl ředitel tamního Muzea Karolíny Světlé Tomáš Edel. "Kaple navazuje na johanitský klášter objevený v roce 1991," dodal. Kaple, která se skrývala za zdí ložnice je patrová, na jejích stěnách je pět křížů. "V Čechách je taková stavba velice vzácná a ojedinělá," poznamenal Edel. Kaple bude podle něj šetrně obnovena z prostředků ministerstva kultury v rámci projektu obnovy a regenerace městských památkových zón. "Vysvětit a zpřístupnit ji chceme na podzim," dodal Edel. Českodubský johanitský klášter stejně jako kapli dal vystavět Havel z Lemberka. V těchto prostorech měla vracet nemocným zdraví jeho manželka Zdislava, která byla v roce 1996 prohlášena za svatou. Klášter zanikl v roce 1429, objekt byl později přestavěn na šlechtický hrad, pak se změnil na pivovarský sklad a ještě později na obytný dům.

Tisíce diváků přišlo na vzpomínkovou akci ke 134. výročí bitvy na Chlumu

Ukázkou boje a dobové vojenské techniky a pietním shromážděním u Baterie mrtvých na bývalém bojišti na Chlumu u Hradce Králové vyrcholila v sobotu vzpomínková akce ke 134. výročí rozhodující bitvy prusko-rakouské války. Diváci viděli rekonstrukci té části bitvy, která se odehrála roku 1866 u Rozběřic. "Říká se sice bitva na Chlumu, ale frontová linie byla tehdy rozvinuta na deseti kilometrech," vysvětlil Zdeněk Zahradník, ředitel Muzea východních Čech, které vzpomínkovou akci uspořádalo. Do rekonstrukce se podle něj zapojilo 307 vojáků v pruských i rakouských uniformách z klubů vojenské historie z celých Čech a Moravy, ale také z Německa, Itálie a Maďarska.

Bitvy na Chlumu mezi rakouskými a pruskými vojsky, která je považována za jednu z nejkrvavějších srážek 19. století, se 3. července 1866 zúčastnilo přibližně půl miliónu vojáků. Drtivá porážka rakouské armády rozhodla celou válku. Celkové ztráty dosáhly tehdy na obou válčících stranách přes 50.000 mužů. Za tyto padlé bude v pondělí 3. července sloužena v kostele Proměnění Páně na Chlumu zádušní mše.

Ze sportu

Fotbalisté Blšan mají po prvním utkání 2. kola Poháru Intertoto blízko k postupu, neboť doma porazili běloruský tým Dněpr-Transmaš Mogiljev 6:2. V historicky prvním pohárovém zápasu ale mohli nastřílet ještě více branek, protože soupeř hrál zejména v obraně velmi naivně. Odveta se hraje za týden na soupeřově hřišti.

A na závěr zpráv infromace o nedělním počasí v České republice

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha