Zprávy neděle, 04. února 2001

Vilém Faltýnek

Fidel Castro pozval Petra Pitharta na pracovní oběd.

Předseda českého Senátu Petr Pithart, který je na Kubě kvůli zadržovaným Čechům Ivanu Pilipovi a Janu Bubeníkovi, odjel ve 13:00 hodin místního času (19:00 SEČ) na pracovní oběd s kubánským prezidentem Fidelem Castrem. ČTK to v sobotu večer sdělil ministr zahraničí Jan Kavan s tím, že na schůzce není přítomen nikdo než Pithart, Castro a tlumočník. Kavan považuje za možné, že Pilip s Bubeníkem budou propuštěni ještě před odletem Pitharta z Kuby v sobotu večer havanského času (v neděli brzy ráno SEČ). Pithart přiletěl na Kubu na Castrovo osobní pozvání v úterý, ale na schůzku s ním dosud jen čekal. Právě jeho rozhovor s kubánským vůdcem je považován za velmi důležitý pro další osud obou Čechů, kteří byli na Kubě zadrženi 12. ledna poté, co se setkali s představiteli kubánských disidentů. V noci na pátek Pithart svůj chystaný odlet z Kuby odložil, protože mu Castro dal vědět, že je zaneprázdněn, a o odklad ho požádal. Podle Kavana nyní už Pithart termín odletu z Kuby prakticky jistě měnit nebude.

Kubánské úřady překvalifikovaly obvinění vůči zadržovaným českým občanům Ivanu Pilipovi a Janu Bubeníkovi. Nové obvinění je vzneseno na základě zákona na ochranu národní nezávislosti a ekonomických zájmů Kuby. Tímto zákonem Kuba v roce 1999 reagovala na zpřísnění embarga USA. Petr Pithart v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes vyjádřil přesvědčení, že v pozadí změny obvinění obou českých občanů je poslední vývoj americko-kubánských vztahů. Pilip a Bubeník byli totiž nařčeni ze spolupráce s americkou nevládní organizací Freedom House.

O česko - ruských vztazích hovořil ministr zahraničí Igor Ivanov S Václavem Havlem a Milošem Zemanem.

Zejména o rozšiřování Severoatlantické aliance a o česko-ruských vztazích spolu hovořili prezident Václav Havel a ruský ministr zahraničí Igor Ivanov. Shodli se na tom, že členství České republiky v NATO není překážkou v rozvoji vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka, Havel během rozhovoru pozval do Prahy ruského prezidenta Vladimira Putina.

Oživení česko-ruských vztahů ve všech oblastech života společnosti, ruský dluh z minulosti a vzájemný obchod byly také hlavními tématy rozhovoru Igora Ivanova s premiérem Milošem Zemanem. Po setkání obou politiků to řekl mluvčí vlády Libor Rouček. Jednání se účastnili rovněž ministr zahraničí Jan Kavan, ministr financí Pavel Mertlík a Miroslav Grégr, ministr průmyslu a obchodu.

Ústav státu a práva Akademie věd České republiky zpochybňuje pověření Věry Valterové řídit Českou televizi.

Pověření Věry Valterové řídit Českou televizi skončilo momentem rezignace generálního ředitele Jiřího Hodače, domnívá se Ján Matejka, vědecký pracovník Ústavu státu a práva Akademie věd ČR. Jeho právní posudek problematiky zastupování generálního ředitele ČT v době jeho nepřítomnosti má ČTK k dispozici od stávkujících zaměstnanců ČT. Stanovisko Valterové se zatím nepodařilo získat. "Pověření (nikoli jmenování) zaměstnance 'do budoucna' osobou, které mezitím skončil mandát, lze v některých případech považovat - a domnívám se, že v tomto případě tomu tak je - za obcházení zákona," napsal ve svém rozboru Matejka. Zánik pověření Valterové plyne podle Matejky nejen z obecných ustanovení Zákoníku práce, ale také potvrzuje starou zásadu římského práva, že "nikdo nemůže na druhého převést více práva jež má sám". Věru Valterovou pověřil řízením České televize Hodač po svém převozu do Motolské nemocnice. Poté, co Hodač 11. ledna ze zdravotních důvodů rezignoval na svou funkci, vede televizi Valterová a odbory ji uznaly jako partnera pro jednání o ukončení stávky. Poté, co se její vedení ČT rozhodlo zadat forenzní audit hospodaření televize, odboráři s odvoláním na právní rozbor Tomáše Sokola a Dagmar Burešové zpochybnili její pověření řídit ČT a za televizi podepisovat smlouvy. Tento názor nyní potvrdil Ústav státu a práva.

V pátek se ve Vídni sešli experti z České republiky a Rakouska k jednání o základních otázkách a problémech spojených s bezpečností jaderné elektrárny Temelín.

V pátek se ve Vídni sešli experti z České republiky a Rakouska, aby za přítomnosti představitelů Evropské komise jednali o nastolení základních otázek a problémů spojených s bezpečností jaderné elektrárny Temelín. "Všichni účastníci se shodli na tom, že jednání uspořádané rakouskou stranou ve Vídni splnilo cíle, které byly v protokolu z Melku dojednány jako první krok," řekl ČTK po zhruba osmihodinovém setkání náměstek šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Peter Krs. Setkání bylo výsledkem dohody o Temelíně, kterou v prosinci uzavřeli český premiér Miloš Zeman a rakouský spolkový kancléř Wolfgang Schüssel. Okruh problémů, na kterém se účastníci pátečního setkání shodli, bude projednáván na další schůzce v Praze a v Temelíně.

Advokát Jiřího Kajínka Jaroslav Bárta vítá rozhodnutí vicepremiéra Pavla Rychetského žádat o obnovení procesu s Jiřím Kajínkem.

Advokát Jiřího Kajínka Jaroslav Bárta vítá rozhodnutí vicepremiéra Pavla Rychetského, který v případu jeho klienta podal k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona. Předseda tříčlenného senátu plzeňského krajského soudu Pravoslav Polák, který v roce 1998 odsoudil Kajínka za dvě nájemné vraždy a pokus o vraždu k doživotnímu vězení, rozhodnutí Rychetského respektuje. "Není to však ještě vítězství, protože o obnovení procesu musí rozhodnout Nejvyšší soud. Případ by měl být obnoven, aby se vyjasnilo, jestli se událost odehrála tak, jak je uvedeno ve zdůvodnění rozsudku," řekl Bárta. Sám Jiří Kajínek v rozhovoru pro televizi Nova naznačil, že vraždy nespáchal on, ale některý z policistů z Plzně. "Teprve teď začíná svítit nějaké světélko naděje, kdy by pravda mohla vyjít najevo. To je to, o co tady jde," řekl Nově Kajínek. "Jestli myslíte, že se prokáže, že policista zavraždil Jandu, tak tomu moc nevěřím," poznamenal Kajínek, který byl odsouzen právě za vraždu plzeňského podnikatele Štefana Jandy a jeho osobního strážce. Dodal však, že "všichni tuší", kdo má vraždu na svědomí. Jedním z hlavních důvodů, proč obhájce usiloval o obnovení procesu, je provedení rekonstrukce s vyšetřovacím pokusem na místě činu. Ta při hlavním líčení provedena nebyla. Kajínek byl v roce 1998 odsouzen k doživotnímu trestu za dvě nájemné vraždy; vinu popírá. Spekulace o jeho nevině se objevily poté, co loni v říjnu utekl z věznice Mírov a 8. prosince byl dopaden v Praze.

Asociace autoškol založila krizový výbor.

Krizový výbor, který by mohl operativně rozhodnout o dalších krocích Asociace autoškol, jež má výhrady k novému silničnímu zákonu, založili v sobotu v Jihlavě představitelé výkonného výboru asociace. Zatím tak nepřistoupí k blokádám silnic, kterými chtěli přinutit ministerstvo dopravy a spojů, aby se začalo problémy autoškol vážně zabývat. Novinářům to po zasedání výboru asociace řekl její mluvčí Bedřich Liška. Další jednání se podle Lišky bude odvíjet od čtvrtečního zasedání parlamentního podvýboru pro dopravu, na kterém chce asociace pomoci při zřízení komise pro řešení problémů zákona o autoškolách. Autoškoly postrádají tiskopisy nutné k vydávání řidičských průkazů, řada z nich nemá pokyny k provádění závěrečných zkoušek, většina škol si pak stěžuje na nedostatek podkladů pro výuku podle nových pravidel. O problémech, které autoškolám přinesl nový silniční zákon, jednali v pátek zástupci Asociace autoškol s představiteli ministerstva dopravy. Liška ČTK řekl, že autoškoly šly na schůzku s jediným návrhem ustavit společnou komisi k řešení problémů, což ale ministerstvo odmítlo.

Příští týden bude oficiálně ustavena česká Společnost Ronalda Reagana.

Šíření myšlenek svobody jednotlivce a připomínání historického vkladu bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana ve prospěch těchto hodnot bude cílem české Společnosti Ronalda Reagana, která bude oficiálně ustavena v úterý 6. února. Na tento den připadá 90. výročí narození Reagana, který byl prezidentem USA v letech 1981 až 1989. Společnost bude podle Ladislava Jakla z přípravného výboru společnosti shromažďovat finanční prostředky, s jejichž pomocí chce pravidelně udělovat ceny výrazným osobnostem z řad mládeže a studentů, které svou prací podpoří ideály, jimž Reagan zasvětil svůj život. Přípravný výbor, jehož členy jsou například ekonom Karel Kříž či publicisté Jaromír Piskoř a Marek Stoniš, již zaslal Reaganově rodině dopis s prosbou, zda by zmíněná cena mohla nést Reaganovo jméno. Jakl poznamenal, že mnoho lidí ve světě považuje Reagana za jednu z největších osobností 20. století a za člověka, který pro svobodu jednotlivce, pád komunismu a šíření idejí demokracie, otevřené společnosti a svobodného trhu udělal více než kdokoliv jiný. Ustavení Společnosti Ronalda Reagana bude podle Jakla projevem úcty a vděčnosti tomuto americkému prezidentovi.

Karlův most potřebuje opravu, Praha však na ni nemá peníze.

Jedna z nejcennějších historických památek a hlavních turistických atrakcí v Praze, Karlův most, potřebuje opravu. Stavbu z pískovce narušuje vlhkost a různé chemické procesy. Letos se však s rekonstrukcí nezačne. "Město má letos největší dopravní rozpočet, přesto na most peníze nezbyly. Že je oprava nutná, je zjevné z průzkumu, který provedlo České vysoké učení technické," řekl primátor Jan Kasl. Zvýšenou vlhkost způsobuje špatná izolační vrstva, v minulosti se na mostě také velmi silně solilo. Poslední velkou opravou, která trvala 11 let, památka prošla v 60. a 70. letech 20. století. "Byla to výměna narušených kamenných prvků kleneb a pilířů, udělala se betonová deska, izolace a dlažba. Brzy se však začaly objevovat závady," uvedl mluvčí Technické správy komunikací Jan Jelínek. Po drobných opravách v 80. letech se podle něj větší rekonstrukce předpokládala v minulém desetiletí. "Tehdy se nesehnaly dostatečné finanční prostředky," řekl mluvčí. Opraveno bylo alespoň schodiště, vedoucí na Kampu. Zda by mohla rekonstrukce začít příští rok, není jisté. "Zdá se, že jsou jiné priority. Budu bojovat za Karlův most a budu se snažit, aby přispělo i ministerstvo kultury," uvedl Kasl. Podle něj zatím není známo, jaký by měl být rozsah rekonstrukce, tedy ani její cena. Rektor Českého vysokého učení technického Jiří Witzany loni v listopadu, kdy se prováděly další sondy, uvedl, že oprava je nutná zejména pro zachování původnosti mostu. "Narušování historického zdiva je tak intenzívní, že ponechání tohoto stavu by znamenalo, že se bude muset řada konstrukčních prvků vyměnit a identičnost mostu se bude ztrácet," vysvětlil tehdy rektor.

V Rusku vyšel nový překlad Komenského Labyrintu světa a ráje srdce.

Knihu českého pedagoga, filosofa a spisovatele Jana Ámose Komenského Labyrint světa a ráj srdce vydalo v ruském překladu nakladatelství MIK (Masové informační komunikace). Vydání je součástí programu Středoevropské univerzity "EAST-EAST", který podporuje Středisko pro rozvoj vydavatelské činnosti a ústav Otevřená společnost. Finanční pomoc poskytlo české ministerstvo kultury a na přípravě nové publikace se podílelo také české velvyslanectví v Moskvě. Jde o sborník děl českého myslitele, který obsahuje nový překlad Labyrintu, jednoho z nejvýznamnější prozaických děl české literatury 17. století. V ruském překladu Sergeje Skorvida je toto dílo publikováno poprvé. Součástí knihy jsou rovněž další historické a filosofické práce Komenského, které dosud v Rusku nebyly knižně vydány, jako například Listové do nebe, Obecná porada o nápravě věcí lidských, nebo Kšaft umírající matky Jednoty bratrské.

Ostravská univerzita slaví desáté výročí.

Konference s mezinárodní účastí, odborné semináře a řadu kulturních a společenských akcí chystá v letošním roce Ostravská univerzita, která si tak připomene svou desetiletou činnost. Ostravskou univerzitu, kterou tvoří čtyři fakulty a dva výzkumné ústavy, letos navštěvuje 5490 studentů. Celoroční oslavy v pondělí zahájí slavnostní koncert v sále Janáčkovy konzervatoře.

Úspěchem českých barev skončil druhý závod 52. světového šampionátu cyklokrosařů v Táboře.

Obrovským úspěchem českých barev skončil druhý závod 52. světového šampionátu cyklokrosařů v Táboře. Na nejvyšší stupeň sice v sobotu vystoupil mezi jezdci kategorie do 23 let největší favorit Sven Vanthourenhout z Belgie, ale na stupně vítězů jej doprovodili druhý Tomáš Trunschka a třetí David Kášek. Před zahájením šampionátu říkal reprezentační trenér Petr Klouček, že právě tato kategorie je z českého pohledu nejslabší, ale dodával, že propadákem neskončí v žádném případě. To co jeho svěřenci předvedli na 2780 metrů dlouhém okruhu, předčilo očekávání nejen jeho, ale snad i těch nejoptimističtějších domácích příznivců.

Hned po startu z 54 jezdců osmnácti zemí vyrazili výborně Trunschka a Kášek, spolu s nimi ve vedoucí skupině byli i Vanthourenhout, Francouz Mourey a Clerc ze Švýcarska. Již po prvním okruhu byl však v čele Belgičan a jeho ostrému tempu stačil trochu překvapivě jen Mourey. Nevydržel však dlouho; ve druhém z osmi kol již jel Vanthourenthout sám s náskokem osmnácti sekund před Moureyem, Trunschka a Kášek se drželi ve druhé skupině a zezadu se na ně dotahoval další domácí závodník Zlámalík, který na poslední chvíli nahradil nemocného Vočadla. Špatně nejel ani Soukup, zatímco Komoň měl smůlu, jehož dozadu odsunuly pády. I vedoucí Belgičan měl pád a navíc potíže s kolem, takže vpředu zůstal sám Mourey. Druhá skupina, do níž se zařadil Vanthourenhout, ztrácela v cíli druhého kola 11 sekund. Ve třetím okruhu se Belgičan s Trunschkou vydali za Moureyem a rychle z jeho náskoku ukrajovali. V polovině závodu již byl první opět belgický jezdec, za ním jeli český a francouzský závodník na němž však bylo vidět, že mu docházejí síly. To se rychle potvrdilo, propadl se a nakonec skončil skončil až 34. Vanthourenhout pak pomalu, ale jistě zvyšoval náskok před Trunschkou, ten si stejně jasně jel pro svůj životní úspěch. Za ním se ve skupině seřadili Kášek, Zlámalík, Clerc, další Belgičan Jacobs a Van Gils z Nizozemska. Ti spolu vydrželi až do závěrečného okruhu a v posledních stovkách metrů měl nejvíce sil Jacobs, ale smůla jej o medaili připravila a přihrála ji naopak Káškovi. Pád a technický defekt před závěrečnou rovinou soupeře, jenž kolo do cíle dotlačil, umožnil českému závodníkovi zopakovat zisk bronzu z loňska mezi juniory. V rodném městě připravil domácím divákům spolu s Trunschkou obrovskou radost. Tu umocnili ještě sedmým místem Zlámalík a Soukup, jež dojel dvě místa za ním.