Zprávy neděle, 05. července 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Vedení ČSSD schválilo Zemanova jednání s ODS o menšinové vládě

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie na sobotním zasedání v Praze schválil téměř jednomyslně postup svého předsedy Miloše Zemana při dosavadním vyjednávání o sestavení menšinové vlády ČSSD za tolerance Občanské demokratické strany. Zeman vybídl vedení strany, aby přistoupilo na menšinovou jednobarevnou vládu ČSSD, kterou bude tolerovat ODS na základě otevřené smlouvy na příští čtyři roky s přesně stanovenými pravidly hry. Uvedl, že si je vědom rizik menšinové vlády, která bude muset napravovat špatnou ekonomickou situaci a patrně si nevyslouží popularitu. Podle Zemana se ji možná pokusí pravicové strany po dvou letech svrhnout, až se ekonomická situace začne stabilizovat. Výbor své zasedání pouze přerušil, aby mohl pružně reagovat na další vývoj, který se očekává příští týden, kdy se šéf Miloš Zeman sejde s předsedou lidovců Josefem Luxem a předsedou ODS Václavem Klausem.

Zeman na zasedání dále přislíbil, že vedení předloží ke schválení personální obsazení jednobarevné vlády sociální demokracie, ale jako podmínku si stanovil její blokové schválení, aby se zabránilo "vybublávání vášní" a zajistila se její budoucí týmová práce. Současně ale opakovaně upozorňoval, že nejde o uzavření velké koalice s ODS a také na to, že jednobarevná vláda ještě není hotovou věcí, i když jednání s ODS pokročila. Přesto ještě může dojít k trojčlenné středopravicové koalice tvořené ODS, lidovci a Unie svobody, což by ČSSD odsunulo do opozice.

Místopředseda ČSSD Vladimír Špidla připustil, že vláda sociální demokracie bude prosazovat zákony v Poslanecké sněmovně v těžkém boji s ODS, ale sama může udělat mnoho věcí, které jsou jen v kompetenci vlády a nevyžadují sněmovní schválení. Řekl, že řešení jednobarevné vlády ČSSD s tolerancí ODS není zradou na sociálnědemokratických voličích, protože program strany lze prosazovat i z této vládní pozice.

Díky státnímu příspěvku za volební hlasy bude sociální demokracie podle Zemana poprvé oddlužena a zajistí si vyrovnané financování a provoz s tím, že finanční prioritou budou i letošní komunální a doplňovací senátní volby.

Senátor Rychetský nepůjde do vlády

Jednobarevná vláda sociální demokracie by podle senátora za tuto stranu Pavla Rychetského byla vládou sebevrahů. Předseda senátního ústavněprávního výboru Rychetský do vlády sociální demokracie s tolerancí ODS odmítl vstoupit. On sám ještě nepovažuje koalici sociální demokracie, Unie svobody a lidovců za ztracenou, nicméně je třeba podle něj přemýšlet i o dohodě Miloše Zemana a Václava Klause.

Dohoda by příště mohla platit obráceně

Dohoda mezi ODS a ČSSD o sestavení nové vlády bude podle Mladé fronty Dnes Klausovu stranu svazovat hlavně v tom, že během celého čtyřletého období nebude uvažovat o svržení vlády Miloše Zemana. "Bude to procesní dohoda, ne věcná, ne o rozdělování křesel," uvedla pro list místopředsedkyně ODS Libuše Benešová. Smlouva by podle ní nemusela být omezena jen na jedno období. "Pokud se osvědčí, tak by tady tento model nevětšinové vlády mohl fungovat i nadále. My skutečně usilujeme o to, aby to nebyl jen jednorázový případ, ale aby to mohlo příště fungovat i obráceně," podotkla Benešová.

Velká koalice by byla dobrodružstvím sociálních demokratů

Případnou vládní koalici ČSSD a ODS by šéf lidovců Josef Lux považoval za nesmírné dobrodružství sociálních demokratů, kteří by podle něj vládli "na povel" ODS a jejího předsedy Václava Klause. Velkou koalici označil za výsměch demokracii a volbám. Jak prohlásil, jednání o této možnosti předvádí, že je možné povýšit vlastní zájem nad sliby či zájmy politických stran a nad zájmy země. "Ti, kteří získávali hlasy právě proti tomu druhému, tak se nyní spojí. Co si má myslet normální volič," řekl Lux v pořadu rádia Frekvence 1.

ODS chce pokračovat v jednáních s KDU-ČSL a Unií svobody

Občanská demokratická strana chce pokračovat v paralelních jednáních o případné koalici s lidovou stranou a Unií svobody, i když po pátečním setkání předsedů ODS a ČSSD Václava Klause a Miloše Zemana naznačila ochotu tolerovat menšinovou vládu sociálních demokratů. ČTK to řekl tiskový mluvčí ODS Václav Musílek. Hodnotit perspektivnost těchto jednání je podle něj ošidné, neboť lidová strana otevřeně řekla, že by příští vláda musela být bez Václava Klause, a podmínky Unie svobody jsou v mnohém zcela v rozporu s představami ODS. "V takové situaci se nám zdá, že se ta naděje stále zmenšuje," řekl mluvčí.

Agentury k menšinové vládě ČSSD

Osudy Čech bude zřejmě poprvé řídit sociálnědemokratický kabinet, napsala agentura DPA k rýsující se dohodě ČSSD a ODS o vytvoření menšinové vlády sociálních demokratů tolerované stranou Václava Klause. Připomněla, že sociálním demokratům, kteří ve volbách předstihli ODS, se dosud nepodařilo vytvořit předpoklady pro většinovou vládu. Rychlou dohodu vyžaduje i zdravotní stav 61letého prezidenta Havla, který má 27. července znovu podstoupit operaci. Havel se většinou vyjadřoval o koalici obou nejsilnějších stran kriticky, dodala DPA.

Podle agentury Reuters obě strany vedly intenzívní a osobní volební kampaň, vzájemně se označovaly za recept na katastrofu a vylučovaly jakoukoli spolupráci. Klaus prohlašoval, že sociální demokraté vrátí zemi zpět ke komunismu, zatímco Zeman říkal, že Česká republika je po Klausově vládnutí "spálenou zemí". Zeman však k vytvoření vlády potřebuje spolupráci buď s dlouholetým nepřítelem ODS, nebo s dvěma menšími stranami. Jestliže neuspěje, pokusí se Klaus ustavit vládu pravého středu s lidovci a US. Hluboká animozita mezi stranickými předáky však dává jen malou naději, že se to podaří, píše agentura Reuters.

Zasedala Česká biskupská konference

Parlamentní volby dokazují celkové zrání české společnosti. Na dvoudenním zasedání České biskupské konference, které skončilo v sobotu na Velehradě na Uherskohradišťsku, to konstatovali čeští sídelní a světící biskupové. "Biskupové pozorně sledují společenské dění a očekávají sestavení české vlády, která by přispěla ke stabilizaci politické, ekonomické i společenské situace v České republice," řekl ČTK mluvčí ČBK Daniel Herman. Účastníci jednání, kterého se zúčastnili také biskupové z Polska, Rakouska, Slovenska, USA a Itálie, se zabývali rovněž vztahem církve a státu. Prioritou podle biskupů zůstává ustavení smíšené česko-vatikánské komise k řešení dosud otevřených otázek, které se týkají postavení církve ve společnosti, restitucí a podobně.

Pro krajanskou duchovní službu především v USA, Kanadě a Austrálii chce Česká biskupská konference připravit čtyři až pět kněží. "Přichází k nám stále více občanů z Čech a Moravy a naši duchovní jsou již většinou staří. Potřebujeme české kněze pro naše české diecéze," řekl biskupský vikář Petr Esterka z USA.

Skončil Týden zahraničních Čechů

O oživení činnosti českých komunit v zahraničí jednali účastníci závěrečného dne Týdne zahraničních Čechů, který uspořádala Univerzita Karlova k 650. výročí svého založení. Akce se zúčastnilo více než 200 krajanů a zahrnula sympozium o exilu, diskusní panely o Češích v zahraničí a jednání o problémech krajanů za účasti zástupců Senátu České republiky a jednotlivých ministerstev.

Za Čechy žijící v zahraničí jsou považováni především exulanti, kteří odešli na západ, i oni však někdy zapomínají na své kolegy ve východní Evropě, jejichž komunity existují staletí, řekla Marie Sohrová z Chorvatska. V této zemi žije podle Sohrové asi 15.000 Čechů. První imigranti přišli v roce 1750. Starokrajané si udrželi vlastní řeč i kulturu, dnes mají 22 spolků, dvě školy a knihovnu a pořádají folklórní a hudební festivaly.

O nizozemské menšině mluvil holandský Čech Miroslav Kabela, který připomněl, že komunálních voleb v Holandsku se mohou účastnit i lidé bez holandského občanství, což považuje za logické.

"Seznámili jsme se s činností spolků a menšin, s nimiž jsme před rokem 1989 neměli možnost se setkat," komentoval projevy předseda mezinárodního koordinačního výboru Univerzity Karlovy Oldřich Černý. Upozornil na projekt Společnosti pro vědy a umění, který by měl pomoci evidovat archivy českých menšin v USA.

Jedná koordinační rada česko-německého fóra

První společné zasedání za zavřenými dveřmi na plzeňském magistrátu zahájila v sobotu koordinační rada česko-německého diskusního fóra Fondu budoucnosti, která byla letos v únoru vytvořena na základě česko-německé deklarace. Dva referáty přednesli koordinátor za českou stranu Pavel Tigrid a jeho německý protějšek a státní ministr Anton Pfeifer. Pavel Tigrid v osobně laděném projevu vyjádřil své názory na česko-německé vztahy. "Celá otázka vzájemných vztahů byla zpolitizována a zdémonizována na obou stranách, a často k účelům nízkým, volebním a jiným," řekl Tigrid. Zdůraznil, že koordinační rada nedopustí, aby se rozdmýchávaly vášně ani nad tím, co bylo, ani nad tím, co bude. Česko-německé vztahy je podle něj nutné vidět v evropské perspektivě.

Do Plzně přijel i člen čtyřicetičlenné koordinační rady šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Neubauer. Na otázku, co říká skutečnosti, že ČSSD odmítla do koordinační rady vyslat svého zástupce právě kvůli němu, odpověděl: "Je to smutné, ale jsem přesvědčen, že pokud budeme dále diskutovat a poznáme se, vzájemné předsudky odbouráme a budeme ochotni jeden s druhým mluvit o důvěře." Poukázal na to, že Češi a Němci žili vedle sebe celá století v dobrém, což nyní musí využít ve prospěch obou národů. Takový závěr by také měl vzejít ze všech zasedání rady.

Proti absenci mladých lidí v koordinační radě česko - německého diskusního fóra Fondu budoucnosti protestují zástupci mládežnických německých i českých organizací. Vyplývá to z prohlášení, které zaslal ČTK koordinátor této iniciativy Daniel Kraft. Podle textu nemá smysl, aby se setkávali stále stejní staří pánové, kteří hovoří na stará témata a stále docházejí ke stejným starým výsledkům nebo nakonec ani nepřijedou. Iniciátoři požadují, aby v radě tohoto fóra zasedlo nejméně třetina lidí ve věku do 35 let.

Zasedání dnes pokračuje debatou účastníků, k nimž patří například za německou stranu ministerský předseda Saska Kurt Biedenkopf, předseda Ústřední židovské rady v Německu Ignatz Bubis či bavorská ministryně práce a sociálních věcí Barbara Stammová, za českou stranu novinářka Lída Rakušanová, politolog Jacques Rupnik a další historici, poslanci a odborníci.

Deregulace nájemného a energií zvýšily ceny menších podnikatelů

Zvýšení cen nájemného, elektřiny a plynu od letošního 1. července se už projevilo v některých menších hospodách, výrobnách potravin i v cenách služeb malých živnostníků. Další o zdražování vážně uvažují, velkoprodejci a velkovýrobci však s cenami zatím hýbat nebudou. S odvoláním na svá zjištění o tom informuje deník Právo. Nákazu zdražení u menších podnikatelů a živnostníků listu potvrdil i ekonom Československé obchodní banky Milan Chvojka. Podle něj ale nemusí být dopad na míru inflace veliký a ekonomika by tuto hrozbu mohla lehce setřást. Analytici očekávají, že červencová deregulace cen zvýší inflaci o dvě procenta, poznamenává deník Právo.

Nové domy pro postižené záplavami

Klíče od šesti nových domů v loňskými záplavami poničených Troubkách na Přerovsku převzaly v sobotu rodiny, které velká voda připravila o střechu nad hlavou a dosud musely bydlet u známých nebo na ubytovnách. Domy postavilo v rámci humanitární akce Na pomoc Moravě pět tuzemských stavebních firem, které troubeckým rodinám darovaly jejich hrubé stavby v hodnotě 750 tisíc korun. V Troubkách způsobila červencová povodeň škody za 700 miliónů korun. Trvale nebo dočasně připravila o domov 900 lidí, z nichž řada ještě dnes bydlí v provizorních ubytovnách nebo u známých. Během záplav zahynulo v obci v troskách domů devět obyvatel. Počet demolic již vzrostl na 332.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech

Prodloužený víkend je pro účastníky 33. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech pracovní. Celkem se ve třech volných dnech uskuteční více než 140 projekcí. Budou uvedena další soutěžní díla, mimo jiné z Indie, USA, Kanady, Francie a Slovenska, v soutěži dokumentární tvorby pak snímky amerických a ukrajinských režisérů. V rámci sobotního oficiálního zahájení převzali zvláštní ceny za dlouholetý přínos světové kinematografii americký herec a producent Michael Douglas a český režisér František Vláčil.

Michael Douglas se divákům při slavnostním ceremoniálu pochlubil, že umí jedno české slovo. Když totiž před téměř čtvrt stoletím spolupracoval s Milošem Formanem na snímku Přelet nad kukaččím hnízdem, jehož byl spoluproducentem, naučil ho prý český režisér slovo, které Douglas zaplněnému sálu zopakoval: "hovno". "Mluvíme různými jazyky, máme různé kultury a přesto si navzájem rozumíme. Pro mě je to zárukou, že je svět opravdu malou planetou," dodal.

Členové mezinárodní poroty posuzující na MFF v Karlových Varech soutěž celovečerních hraných filmů si za svou předsedkyni zvolili izraelskou herečku, spisovatelku a producentku Gillu Almagorovou. Českou republiku v ní zastupuje režisér Jiří Menzel.

Mezinárodní folklórní slavnosti

Za účasti 15 domácích a šesti zahraničních krajanských hudebních a folklórních souborů z Francie, Maďarska, Rumunska, Chorvatska, Ukrajiny a Slovenska začaly v přírodním Valašském muzeu v v Rožnově pod Radhoštěm třídenní mezinárodní "Slavnosti pod Radhoštěm". Vedle zahraničních souborů, které mají ve svém repertoáru český a moravský folklór, se na pódiích u rožnovské radnice, v areálu Dřevěného městečka, v Janíkově stodole a v komorním amfiteátru představí postupně až do pondělí mimo jiné valašský soubor Krušpánek z Prahy, Bartošův soubor ze Zlína, Bača z Valašského Meziříčí, Vsacan ze Vsetína či Technik a Morava z Ostravy. Životu krajanů je určen sobotní odpolední program s názvem "My cizinci jsme bloudili...".

Odhalena socha pohanského boha Radegasta

Za nepříjemného deště a větru byla v sobotu odhalena na beskydském vrchu Radhošti šestitunová žulová socha pohanského boha Radegasta, symbolu síly a moci Slovanů. Původní třímetrová socha boha hojnosti a úrody byla na Radhošti odhalena již 5. července 1931. Byla odlita z levnějšího umělého kamene, podobného žule, který zvláště v posledních letech podléhal povětrnostním vlivům a také zásahům turistů. Její kopii vytesal kamenosochař Jan Sobek z Leskovce na Vsetínsku. Lidé prý prosili sochaře, aby Radegasta dokončil co nejdříve. Psali mu, že všechny přírodní a politické pohromy poslední doby jsou důsledkem toho, že pohanský bůh není na svém místě. Do dna sochy byla vysekána kapsa, do níž byly vloženy dokumenty, například o Radegastově mýtu, vzniku původní sochy v roce 1931 i o autorech její velmi věrné kopie, kterou si pochvalují i zdejší památkáři.

Ze sportu:

Třetí hráčka světového žebříčku Jana Novotná porazila ve finále Wimbledonu Francouzku Nathalii Tauziatovou po setech 6:4, 7:6. Získala tak na třetí pokus první titul ve dvouhře na travnatých dvorcích v All England Clubu.

Prezident republiky Václav Havel zaslal blahopřejný telegram Janě Novotné k jejímu vítězství ve Wimbledonu. Prezident obdivuje její výkon a vítězství ho velmi potěšilo. Zároveň popřál Janě Novotné mnoho dalších sportovních úspěchů a poděkoval jí za výbornou reprezentaci České republiky. Bezprostředně po skončení finále zaslal Novotné gratulaci i předseda vlády Josef Tošovský.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Teploty se pohybují mezi 17 až 21 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.