Zprávy neděle, 06. září 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Ministr financí vyvolal návrhem rozpočtu ve vládě pobouření

Páteční tajné jednání vlády o přčípravě státního rozpočtu bylo podle deníku Právo poznamenáno ostrými spory mezi jednotlivými ministry, z nichž někteří dokonce hrozili demisí. Hádky se týkaly požadavků jednotlivých resortů na finanční příděl ze státního rozpočtu pro příští rok. Jak list uvádí, největší kritika směřovala na ministra financí Ivo Svobodu, který prosazoval výrazně restriktivní verzi rozpočtu bez ohledu na priority ministrů, zejména v oblasti sociální a ve zdravotnictví. Ministr vnitra Václav Grulich podle listu prohlásil, že Svobodovo pojetí rozpočtu by pro jeho resort znamenalo propuštění zhruba čtyř tisíc zaměstnanců. Ministr zahraničí Jan Kavan údajně vyjádřil pochybnosti, jak by mohl zahraničně politické dopady takového rozpočtu obhajovat v Bruselu. Ministr spravedlnosti Otakar Motejl se obává, že by výrazné snížení financí pro jeho resort ohrozilo kvalitní fungování justice.

Mluvčí vlády Libor Rouček nepředpokládá, že by současné spory kabinetu o podobu státního rozpočtu na rok 1999 vyústily v nějakou vážnější krizi, či dokonce demisi některých ministrů. Soudí, že spory o rozpočet nejsou výjimkou ani ve vyspělých západních zemích, ani v jednobarevných vládách. Roučka přitom nezneklidňuje ani skutečnost, že řada ministrů ČSSD postavila svoji předvolební kampaň právě na slibech o zvýšených resortních financích, které se jim zřejmě ale nepodaří získat.

Pro variantu mírně deficitního státního rozpočtu do 15 miliard korun se na sobotní tiskové konferenci v Karlových Varech vyjádřil předseda poslaneckého klubu ČSSD a místopředseda Poslanecké sněmovny Stanislav Gross. Mírný schodek státního rozpočtu v úrovni 0,8 procenta hrubého domácího produktu je kompromis, s nímž by mohli souhlasit všichni ministři, uvedl Gross. Patnáctimilardová hranice deficitu rozpočtu je však podle něj těžko překročitelná. "Samozřejmě čím blíže budeme vyrovnanému rozpočtu, tím lépe", řekl.

Privatizace bank se opět rozběhne

Privatizace bank v příštím roce opět začne a bude otevřena zahraničním partnerům. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 to uvedl předseda vlády Miloš Zeman. "Chceme nastartovat normální privatizační proces bank, otevřený zejména vůči solidním strategickým partnerům s dostatkem vlastního kapitálu," uvedl Zeman. Sociální demokracie počítá se zvýšením spotřebních daní u cigaret a benzínu. Příjmy získané tímto zvýšením musí jít účelově do zdravotnictví u cigaret a do podpory veřejné dopravy a dopravní obslužnosti u benzinu, řekl premiér Zeman. Vláda sociální demokracie podle něj nebude zvyšovat spotřební daň u alkoholu. "Tam by další zvýšení spotřební daně už mohlo vést k tak razantnímu pašování alkoholu přes hranice, že by se efekt této daně zcela vytratil," podotkl premiér. Vláda podle něj neplánuje v dohledné době snižování daní.

Stoiber znovu kritizuje Zemana

Předseda bavorské zemské vlády Edmund Stoiber znovu kritizoval českého premiéra Miloše Zemana za jeho výroky k účasti zástupců sudetoněmeckého landsmanšaftu v koordinační radě česko-německého Diskusního fóra. V rozhovoru pro sobotní vydání listu Passauer Neue Presse prohlásil, že "Zemanovo přirovnání sudetských Němců ke komunistům a nacionalistům představuje problém". "To nejde a musí to být odstraněno," dodal Stoiber. Podle jeho slov "musí Zeman své zahraničněpolitické roli zřejmě teprve dorůst". Stoiber oznámil, že po volbách se pokusí společně s českou stranou diskusní fórum "intenzívně oživit".

Mečiar se distancuje od Andelových výroků o Zemanovi

Slovenská vláda a její předseda Vladimír Mečiar se prostřednictvím svého mluvčího "důrazně" distancovali od pátečních urážlivých výroků místopředsedy slovenského parlamentu a předáka vládní Slovenské národní strany Mariána Andela na adresu českého premiéra Miloše Zemana. Andel na tiskové konferenci své strany nazval českého premiéra "hurvínkem a paranoikem" v reakci na Zemanovu nepřímou kritiku role Alexandra Dubčeka po 21. srpnu 1968. České republice podle Andela "jen škodí, že takový hurvínek a paranoik je v jejím vedení", takže Čechům drží palce, aby po brzkých předčasných volbách Zeman odešel z politiky.

Jednala celostátní konference KDU-ČSL

Celostátní konference Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové na sobotním zasedání v Telnici u Brna schválila tento týden uzavřenou dohodu o společném postupu této strany s Unií svobody, Občanskou demokratickou aliancí a Demokratickou unií ve volbách do Senátu. Předseda KDU-ČSL Josef Lux ČTK řekl, že základním posláním čtyřkoalice je vytvoření silné, věrohodné a sebevědomé alternativy vůči sociálním demokratům a Občanské demokratické straně. To se podle jeho vyjádření podařilo. KDU-ČSL bude mít ve volbách do Senátu v rámci koaliční dohody 14 kandidátů, jejichž jména zatím strana nezveřejnila s tím, že je nejprve sdělí koaličním partnerům. Někteří z kandidátů však nejsou členy KDU-ČSL.

Celostátní konference KDU-ČSL se postavila proti zvyšování celkové daňové zátěže. Josef Lux řekl, že křesťanští demokraté jsou připraveni podpořit vládní návrh zvýšení spotřebních daní u benzínu a cigaret za předpokladu, že budou sníženy jiné daně. Jako příklad uvedl sféry podnikání a podpory rodiny. KDU-ČSL je přesvědčena, že současná ekonomická situace v republice vyžaduje pokračování v úsporné fiskální politice odstartované takzvanými "balíčky" a potom uskutečňované vládou Josefa Tošovského. Proto vyzývá Zemanovu vládu, aby pro rok 1999 předložila sněmovně návrh vyrovnaného státního rozpočtu.

Odbory chce podle vyjádření Josefa Luxe, KDU-ČSL jako opoziční strana podporovat v řešení věcných otázek, jako je nezaměstnanost a postavení žen v zaměstnání. Lux v tom vidí za současné situace novou platformu pro jednání s odbory. Strana je ale podle Luxe znepokojena, že někteří představitelé odborů přijímají místa ve vedení velkých průmyslových podniků. KDU-ČSL soudí, že je to špatný trend, který může ohrozit postavení odborářských předáků ve vztahu k hájení zájmů zaměstnanců. Je přesvědčena, že do vedení podniků odboráři nepatří, měli by být v dozorčích radách nebo být u jednacího stolu při kolektivním vyjednávání, uvedl Lux.

KDU-ČSL je znepokojena útoky na prezidenta Havla

Sílícími útoky na prezidenta republiky Václava Hvala a obviňováním hlavy státu z intrik či spiknutí je velmi znepokojená Křesťanská a demokratická unie-Československá strana lidová. Řekl to v sobotu její předseda Josef Lux. Zdůraznil, že KDU-ČSL hodnotí Havla jako osobnost, která je uznávanou autoritou na mezinárodním poli, především pro věrnost hodnotám jako je pravda, svoboda a úcta ke člověku. "Shodujeme se s Václavem Havlem na těchto hodnotách a na tom, že je potřeba tyto hodnoty nejen vyslovovat, ale také je uplatňovat v reálném životě. Myslíme si, že morálka je jenom jedna," uvedl dále Lux.

ODA věří ve volební úspěch

Přesvědčení, že Občanská demokratická aliance uspěje v senátních i komunálních volbách a v plné síle zaujme místo na politické scéně jako rovnoprávná a suverénní politická strana, vyslovil její předseda Daniel Kroupa na sobotní jihomoravské oblastní konferenci této strany v Brně. Přiznal, že počet členů ODA poklesl z 2900 na 2300, ale dodal, že ve straně zůstali kvalitní lidé, kteří se osvědčili v komunální politice a z nichž mnozí mají na to vstoupit do velké politiky. Senátní a komunální volby označil Kroupa za rozhodující šanci pro ODA.

Daniel Kroupa také vyslovil nesouhlas se sociálnědemokratickým návrhem novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení. ČTK řekl, že navrhovaná novela fakticky znamená zvýšení daňové zátěže občanů. Zdůraznil, že ODA proti takové politice bojovala a bude bojovat i nadále. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž chystá návrh zvýšení sazby důchodového pojištění v příštím roce o 2,4 procenta, z toho u zaměstnavatele o 1,8 procenta a u zaměstnanců o 0,6 procenta. Navrhovaná novela by měla rovněž zvýšit vyměřovací základ pro placení pojistného u osob samostatně výdělečně činných z 35 na 50 procent a zároveň zvýšit částku absolutní minimální výše tohoto základu na dvojnásobek. S návrhem nesouhlasí ani další pravicové strany.

Vězňové komunistického režimu se sešli na Svatém Hostýně

Kolem pěti tisíc bývalých politických vězňů se v sobotu zúčastnilo šesté poutě "muklů" na Svatém Hostýně nedaleko Kroměříže. V minulých letech se poutí bývalých politických vězňů zúčastnila řada ministrů, vládních a parlamentních činitelů. "Je to hrozné, co prožili při pronásledování komunistickým režimem. Ale ještě hroznější je, že si tentokrát mezi ně nenaplánoval cestu nikdo z českých vládních ani předních politických činitelů," řekl ČTK bývalý český, polský, francouzský a britský letec, jednaosmdesátiletý Josef Balejka z Valašských Klobouk na Zlínsku. Sám největší hrůzy komunistického pronásledování neprožil, protože emigroval v roce 1946 a do vlasti se vrátil až před osmi lety.

Důležitější než setkání s bývalými politickými vězni, je něco pro ně udělat, domnívá se ministr kultury Pavel Dostál. Konstatoval rovněž, že žádnou pozvánku od politických vězňů navíc nedostal. "Sešel jsem se však se zástupci Konfederace politických vězňů u ministra spravedlnosti Otakara Motejla a diskutovali jsme o tom, že třetí odboj si zaslouží svůj památník," uvedl Dostál. Podotkl, že jako nejvhodnější prostor určili koncentrační komunistický tábor Vojna u Příbrami. "Ministerstvo kultury musí sehnat peníze a nad akcí převezmeme prostřednictvím příspěvkové organizace garanci," uzavřel.

Grebeníček kritizoval současný stav v ČR

Současnou politickou i hospodářskou situaci České republiky na už osmém setkání příznivců Komunistické strany Čech a Moravy pod Kunětickou horou na Pardubicku kritizoval v sobotu předseda českých komunistů Miroslav Grebeníček. Kritice se nevyhnula ani takzvaná opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS, na jejímž základě ODS umožnila sociální demokracii vládnout. Podle Grebeníčka si tak obě strany pouze rozdělily moc, přičemž sociální demokracie za tuto smlouvu zaplatila tím, že nemůže zcela realizovat svůj vlastní program. Současnou ekonomickou situaci Grebeníček, před zhruba 4000 posluchači, označil za kritickou. Chyba je přitom podle něj v režimu, ve kterém se zloději vydávají za počestné občany a tuneláři za počestné hospodáře.

Dny evropského dědictví

Národního zahájení Dnů evropského dědictví se v sobotu v kroměřížském Arcibiskupském zámku zúčastnil ministr kultury Pavel Dostál. "Na této akci mne nejvíc fascinuje, že je organizována zdola, to znamená konkrétními městy a obcemi. Od ministerstva kultury získali organizátoři jen finanční podporu 100.000 korun na katalog, přibližující podrobně památky České republiky," uvedl Dostál. Kroměříž označil za příkladné město, v němž v infrastruktuře kultura městem prorůstá. Letošní téma Dnů evropského dědictví zní: "Památky - živý obraz minulosti" a připomene devět okruhů, mimo jiné rok Karla IV., židovské památky, řemeslný fortel a technický um předků, lidovou architekturu a folklór i historické zahrady a památné stromy.

Povodněmi zasažené Rychnovsko opustilo dalších 88 vojáků

Dalších 88 vojáků české armády, nasazených při likvidaci následků letošních záplav na východě Čech, v sobotu slavnostně opustilo Rychnovsko. Jak ČTK řekl mluvčí tamního krizového štábu Josef Krám, na postiženém území nadále zůstává 91 vojáků s třinácti kusy techniky. Poslední vojáci by měli z oblasti odjet 12. září. Na Rychnovsku stále pomáhá také 234 příslušníků civilní ochrany, kteří mají k dispozici 96 kusů techniky. Civilní ochrana čistí především řečiště a břehy řek a potoků od sutin a naplavenin, vyklízí zaplavené budovy, uvolňuje a zpevňuje místní komunikace, odváží naplaveniny a nečistoty a podílí se na rozvozu pitné vody. Příslušníci jejích jednotek by měli Rychnovsko opustit 15. října.

Nesouhlas s pokusy na zvířatech

Zhruba stovka demonstrantů z celé republiky se v sobotu v Pardubicích zúčastnila pochodu a demonstrace proti testování chemických výrobků pro kosmetický, chemický, strojírenský a kožešnický průmysl a zemědělství na laboratorních zvířatech. Protestní pochod nenarušily žádné konflikty se zvýšeným množstvím policistů. Demonstranti před Výzkumným ústavem pro farmacii a biochemii a před Výzkumným ústavem organických syntéz v Rybitví přečetli krátký projev. Vedení obou výzkumných ústavů předalo přítomným prohlášení, v němž se uvádí v jakých podmínkách, za jakých norem a kontrol ústavy pracuji a že zkoušky na pokusných zvířatech se neprovádějí samoúčelně či dokonce s úmyslem zvířata týrat. Nutnost zkoušek prokázalo podle tohoto prohlášení například v minulosti neúplné testování léku Contergan, díky čemuž se narodily na celém světě statisíce zmrzačených dětí.

Žába s pěti nohama

Žábu s pěti nohama chová ve Veselí nad Moravou osmnáctiletý student Purkyňova gymnázia ve Strážnici Aleš Tomčala. Asi dvouletý tvor je pravděpodobně skokan zelený. U žabího jedince nastala podle studenta asi genetická mutace, protože na noze navíc, která je nepoužívaná a spíše překáží, má dokonce sedm prstů. "Kdyby tomu bylo jinak, tak by noha měla čtyři prsty, jako má každá správná žába," podotkl. Jak zpravodaj ČTK zjistil, pátá noha je uprostřed prsou a zdá se, jakoby zde byly dvě srostlé končetiny. "Tak daleko jsem nebádal. Jen žábu sleduji a krmím. Je to živý tvor a raději ji mám v teráriu, než abych ji rozkuchal," zdůraznil student. Žába si klidně skáče i s nohou navíc a chutná jí veškerý hmyz, u Tomčalů hlavně mouční červi. Má schopnost mimikry, což znamená, že částečně mění barvu podle podkladu.

Seminář o tajemných jevech

Dvě stovky milovníků tajuplných a nevysvětlitelných jevů přilákal v sobotu do Vlašimi seminář O mezních otázkách astronomie. Místo tradičního kázání se tak od oltáře kostela Církve československé husitské, kde se seminář konal, nesla slova o geopatogeních zónách, roli kříže v dějinách, psychoenergetice či o čarodejnictví. Právě možnost diskuse o jevech, které se vymykají lidskému chápání, je důvodem, proč se každoročně příznivci tajemna vracejí do Vlašimi a proč seminář pořádají už podvanácté. Vlašimské setkání vyhledávají vědečtí pracovníci, astrologové, obdivovatelé UFO i lidoví léčitelé. Na vlašimských seminářích, které se konají od roku 1986, se hovořilo o věcech, které minulý režim i oficiální věda prohlásily za tabu. Nechyběly tu přednášky o psychotronice, mariánských zjeveních, reinkarnaci, promítaly se dokumenty o léčiteli Jindřichu Pasekovi nebo o ugandských trepanátorech lebek.

Šachový mistr světa Kasparov a nizozemský rytíř Timman v Praze

Čeští šachoví labužníci si příští týden přijdou na své. Po několikerých návštěvách ČR mistra světa Mezinárodní šachové federace (FIDE) Rusa Anatolije Karpova přijel do Prahy předvést své umění v královské hře i mistr světa Profesionální asociace šachistů (PCA) a podle mnohých odborníků nejlepší šachista všech dob, Rus Garri Kasparov. Ode dneška sehraje sérii šesti zápasů o Pohár Eurotelu s Nizozemcem Janem Timmanem. Pětatřicetiletý "šachový Muhammad Ali" Kasparov si podle informací ČTK v Praze zahraje šachy poprvé, zatímco o 11 let starší legenda nizozemského šachu Timman zavítal do města nad Vltavou potřetí. Garri Kasparov dnes začne první partii bílými kameny. Rozhodl o tom Jan Timman, jenž v sobotním losování, které se uskutečnilo za pomocí mobilních telefonů, pro sebe vybral černé figury. Zápas, jenž se uskuteční do příští neděle v pražském divadle Archa, je dotován částkou 100.000 dolarů.

Ze sportu:

Český kanoista Martin Doktor obsadil na mistrovství světa v maďarském Szegédu v závodě singlkanoistů na 1000 metrů druhé místo. Bronzovou medaili vybojovalo čtyřkanoe Martin Doktor, Petr Netušil, Jan Macháč a Viktor Jiráský.

Úspěšný vstup do kvalifikace o mistrovství Evropy a olympijské hry v roce 2000 v Sydney vyšel fotbalové jednadvacítce České republiky. V premiérovém utkání s Belgií dokázali svěřenci trenéra Brücknera na stadiónu v Molenbeeku vybojovat výhru 2:0.

Ani ve svém druhém vystoupení na hokejovém turnaji Česká pojišťovna Cup, prvním podniku série Euro Hockey Tour, nedokázali čeští reprezentanti na domácí půdě ve Zlíně zvítězit. Po čtvrteční porážce s Finskem 1:2 remizovali v sobotu s Ruskem 3:3.

Vysokým vítězstvím 8:2 nad Finskem vstoupili čeští hokejoví reprezentanti do 20 let do turnaje čtyř celků ve švédském městě Karlskoga.

Česká tenistka Jana Novotná si zajistila postup do čtvrtého kola US Open, když porazila Sandrine Testudovou z Francie 6:2 a 6:3.

Ryzí antukáře Bohdana Ulihracha, Ctislava Doseděla, Jiřího Nováka a pro čtyřhru Davida Rikla nominoval nový nehrající kapitán Tomáš Šmíd k utkání o záchranu ve Světové skupině Davisova poháru, ve kterém český tým přivítá 25. - 27. září na antuce pražské Štvanice tenisty Jihoafrické republiky.

Další tři zlaté medaile vybojovali čeští reprezentanti v závěrečné disciplíně mistrovství světa v radiovém orientačním běhu v pásmu 3,5 MHz v Maďarsku. Titul mistra světa v soutěži mužů získal Karel Fučík, mezi juniory dominoval Václav Dytrych a o třetí zlatou medaili se zasloužilo družstvo juniorů. Úspěch českých barev podtrhlo druhé místo družstva mužů a bronzové medaile Michaely Omové v závodě žen a Karla Koudelky v soutěži veteránů. Čeští reprezentanti byli se šesti zlatými druhou výpravou v hodnocení družstev mezi 29 zúčastněnými zeměmi.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes oblačno až zataženo, místy dešť nebo přeháňky. Teploty se pohybují mezi 17 až 21 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.