Zprávy neděle, 11. dubna 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přehled zpráv:

Nyní podrobněji:

Česká vláda zaujala ke Kosovu jednotný postoj

Ministr zahraničí Jan Kavan získal jednotný postoj české vlády ke stanovisku Severoatlantické rady k situaci v Kosovu. Po mimořádném jednání však neupřesnil, čeho se text, jímž se v pondělí budou v Bruselu zabývat ministři zahraničí členských zemí NATO, týká. Vláda se sešla během projevu, který na sjezdu ČSSD přednášel předseda německých sociálních demokratů a ministr obrany Rudolf Scharping. Kavan na přímý dotaz odmítl, že by ministři hovořili o zapojení českých jednotek do operací v Jugoslávii, vyhýbavě ale odpověděl na otázku, zda se prohlášení Severoatlantické rady týká případné pozemní operace vojsk NATO v oblasti.

Český premiér Miloš Zeman a německý ministr obrany Rudolf Scharping se na sobotním pracovním obědě shodli na společném cíli obou zemí - dosáhnout nastolení míru v jihosrbské provincii Kosovo. Scharping uvedl, že vojenská akce proti Jugoslávii může vytvořit podmínky pro nové politické jednání o urovnání tamní krize, ale od akce samotné nelze čekat urovnání konfliktu mezi Srby a kosovskými Albánci.

Probíhají kontakty mezi Ruskem a státy NATO

Rusko je podle českého velvyslance při NATO Karla Kovandy významným partnerem, jehož jakákoli diplomatická iniciativa, která napomůže k tomu, aby jugoslávské vedení přijalo požadavky aliance k zažehnání kosovské krize, je plně vítána. Kovanda v reakci na páteční tvrdá a protichůdná prohlášení ruských představitelů uvedl, že nyní probíhají kontakty mezi Ruskem a jednotlivými členskými státy NATO. Vyjádřil přesvědčení, že cesta českého premiéra Miloše Zemana příští týden do Moskvy pomůže osvětlit, jak se stanoviska ruských zástupců vyvíjejí, a vyhodnotit je.

Premiéra bude do Ruska doprovázet také ministr financí Ivo Svoboda, který má s ruskými partnery hledat způsoby splacení českých pohledávek.

Češi mohli domlouvat mír na Balkáně, ale šanci odmítli

Česká rozvědka a diplomacie mohly v uplynulých sedmi letech sehrát roli mírotvorce v balkánském konfliktu, ale z nejasných důvodů tuto příležitost odmítly. Tajná jednání zpravodajců a diplomatů měla přivést ke společnému stolu znesvářené Srby a kosovské Albánce. Tvrdí to s odvoláním na bývalého šéfa civilní rozvědky Oldřicha Černého sobotní Mladá fronta Dnes. Podle Černého s tímto návrhem přišel bývalý český diplomat Miroslav Polreich, který mandát ke zprostředkování získal za svého působení u Úřadu pro bezpečnost a spolupráci v Evropě ve Vídni v roce 1992. Polreich deníku potvrdil, že měl pověření od předáka kosovských Albánců Ibrahima Rugovy i Srbů, ale podle jeho slov nese vinu za to, že se jednání neuskutečnila, právě rozvědka. Uvedl, že mu Černého náměstek řekl, že "celá záležitost je mimo operační zájem služby". Poradce ministra zahraničí Zdeněk Matějka listu řekl, že podle jeho mínění "na roli mírotvorce republika rezignovala z racionálních důvodů", protože došla k názoru, že je to neřešitelný problém.

Na akci na podporu Srbů bylo více policistů než demonstrantů

Pouze čtrnáct starších lidí přišlo v Jablonci nad Nisou na demonstraci na podporu srbského lidu. Více bylo policistů, kteří dohlíželi na zachování veřejného pořádku. Ačkoliv organizátoři slibovali, že mítink bude apolitický, od situace na Balkáně se dostali rychle ke kritice domácí politické reprezentace. Hanlivě napadali zejména prezidenta Václava Havla a předsedu vlády Miloše Zemana. Poté vyzvali hlouček přítomných k podpisu petice za přímou volbu prezidenta.

Odznak za službu v SFOR dostalo na šest stovek vojáků i civilistů

Čestný pamětní odznak Za službu v misi SFOR převzalo v Kroměříži 569 příslušníků české armády, leteckých, vrtulníkových a jiných speciálních jednotek a novinářů. Čeští vojáci v sestavě britské mnohonárodní divize Jihozápad kontrolovali v Bosně plnění vojenské části Daytonské mírové dohody od loňského srpna do 23.března. "Naše armáda má lepší pověst v zahraničí než doma. Již před vstupem ČR do NATO s námi chtěli sloužit vojáci USA, Francie, Velké Británie a Španělska," zhodnotil působení českých vojáků v SFOR náměstek ministra obrany Jaromír Novotný. Upřesnil, že v silách OSN sloužilo již 8500 českých vojáků a nyní je jich 800 v Bosně a Hercegovině, Iráku, Chorvatsku, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a jinde.

Miloš Zeman opět zvolen předsedou ČSSD

Premiér Miloš Zeman zůstává podle očekávání předsedou sociální demokracie. Od delegátů sjezdu získal téměř 82 procent hlasů. V průběhu jednání sociálních demokratů došlo také k prvnímu vážnějšímu názorovému střetu. Místopředsedkyně strany Petra Buzková otevřeně odmítla návrhy předsedy ČSSD Miloše Zemana na další sbližování s ODS, kterou se sociální demokracií spojuje opoziční smlouva. Buzková také odmítla Zemanem často propagovaný rakouský model koalice sociálních a křesťanských demokratů. Nesouhlasí ani s tím, že jednotlivé regiony lze posuzovat podle volebních výsledků. Buzková delegátům řekla, že v mnohých krajích bylo třeba k vybojování, byť i slabších, volebních výsledků vynaložit mnohem většího úsilí než v krajích sociální demokracii nakloněných. Zemanova slova se jí dotkla osobně. Buzková totiž v parlamentních volbách kandidovala v Praze, která je tradičně nakloněna pravici. Hned po oznámení výsledků musela vyslechnout kritiku, že mohla pro úspěch sociální demokracie udělat více.

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal, jediný z předsedů opozičních politických stran, kterého sociální demokraté na sjezd pozvali, delegátům řekl, že důvodem ke změně volebního systému by nemělo být to, že se po minulých volbách nepodařilo ustavit funkční většinovou koalici. Právě ČSSD a ODS totiž uvažují o změně volebního systému, která by dále posílila jejich pozici. Rakouský model koalice sociálních a křesťanských demokratů je podle úřadujícího předsedy lidovců Jana Kasala životaschopný. Na tiskové konferenci v Brně tak reagoval na vystoupení Petry Buzkové, která v diskusi na sjezdu své strany označila tento model za nebezpečný. Koalice sociálních a křesťanských demokratů vedla podle ní v Rakousku k rozparcelování moci mezi dvě politické strany. Právě proto je tato země nyní ohrožena nástupem extremismu, tvrdila Buzková.

Delegáty sjezdu pozdravili také úřadující předseda německé sociální demokracie 'SPD) a ministr obrany spolkové vlády Rudolf Scharping a generální tajemník Socialistické internacionály Luis Ayala.

Na 150 delegátů sjezdu ČSSD podepsalo podle člena Ústřední kontrolní komise Milana Taraby dopis velvyslanci Jugoslávie, ve kterém odsoudili útok NATO na jugoslávské cíle a nazvali ho agresí. Taraba řekl, že iniciátorem akce je skupina asi patnácti delegátů, kteří chtěli dát dopisem najevo, že na třídenním sjezdu ČSSD jsou lidé zastávající jiný než oficiální názor strany, a získat pro něj delegáty další.

Čtvrtina voličů ČSSD se domnívá, že se Miloš Zeman neosvědčil

Čtvrtina loňských voličů sociální demokracie se domnívá, že Miloš Zeman se ve funkci předsedy strany neosvědčil. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který vypracovala agentura STEM. Působení Zemana v čele ČSSD hodnotí kladně 45 procent dotázaných. Z voličů sociální demokracie 70 procentům však vadí, že Zeman nemá na sjezdu strany protikandidáta.

Vývoz zbraní loni poklesl o 43 procent

Vývoz vojenského materiálu z ČR se v loňském roce propadl o 43 procent a činil 104,1 miliónu dolarů. Dovoz naproti tomu vzrostl zhruba o třetinu na 43,8 miliónu USD. "Snížení vývozu bylo vyvolané nižším exportem vozidel Tatra a letecké techniky," řekl ČTK ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Na vývozech do 65 zemí světa se hlavně podílely pozemní mobilní technika '66,2 procenta všech exportů), zbraně, munice a výbušniny '15,8 procenta), letecká technika '10,2 procenta) a ostatní vojenský materiál '7,8 procenta).

Omezený prodej škodovek do Ruska pokračuje

Omezený prodej vozů Škoda do Ruska pokračuje. Informace o tom, že ruští prodejci nechtějí v souvislosti se zásahem NATO v Jugoslávii české vozy prodávat, nemá údajně podporu centrální ruské vládní administrativy. ČTK o tom informoval mluvčí mladoboleslavské automobilky Milan Smutný. Potvrdil přitom, že společnost obdržela v minulých dnech prohlášení ruských importérů, kteří odmítli dovážet vozy ze zemí NATO. Poznamenal, že pád kursu rublu způsobil, že naše Felicie nyní stojí v Rusku až třikrát více než nová ruská Lada.

Reforma státní správy a samosprávy je podle Rumla ohrožena

Reforma státní správy a samosprávy podle předsedy Unie svobody Jana Rumla příliš nepokročila a naplnění ústavního zákona i volby do samosprávných orgánů v roce 2000 jsou ohroženy. Řekl to při zahájení semináře Unie svobody v Jihlavě. Sociálnědemokratická vláda podle něj nemá příliš vůle k přenášení kompetencí státu do regionů. Podle někdejšího ministra pro místní rozvoj Jana Černého je příprava ČR na vstup do EU ve velkém skluzu, což úzce souvisí i s reformou veřejné správy. Upozornil, že v případě nenaplnění funkčnosti regionální samosprávy přijde ČR ročně o zhruba 40 miliard korun z evropských strukturálních fondů.

Průzkum ukázal spojování vstupu do EU s větší bezpečností

Řada českých občanů spojuje vstup republiky do Evropské unie s posílením bezpečnosti a míru v Evropě, se zlepšením vztahů k sousedům a se silnější konkurencí na trhu práce. Vyplývá to z loňského pražského průzkumu, jehož koordinátorem bylo Centrum evropských studií při Vysoké škole ekonomické v Praze. Posílení evropské bezpečnosti a zlepšení vztahů k sousedům spojuje se vstupem do unie 77 procent dotázaných, o procento méně se vstupem očekává silnější konkurenci na trhu práce a 74 procent počítá se změnou v politice ochrany životního prostředí. Jen polovina dotázaných očekává lepší ochranu práv spotřebitelů a jen 36 procent počítá se silnější ochranou v oblasti sociálního zabezpečení, uvedl Interel.

Škoda dodá pět tramvají Astra do amerického Portlandu

Pět nízkopodlažních tramvají Astra za 6,5 miliónu dolarů 'téměř 229 miliónů korun) dodá pro město Portland ve Spojených státech dceřiná společnost Škody Plzeň - Škoda Dopravní technika. První tramvaj vyveze firma do Oregonu do 14 měsíců, sdělil mluvčí plzeňského koncernu David Soukup. V současné době připravuje firma nabídku pro tendr na několik desítek nízkopodlažních tramvají pro Philadelphii.

Cenu Františka Kriegla udělila Nadace Charty 77 Václavu Trojanovi

Cenu Františka Kriegla, kterou Nadace Charty 77 uděluje jednotlivcům i občanským iniciativám za statečnost a úsilí o dodržování lidských práv a občanských svobod, obdržel letos počítačový programátor a jeden ze signatářů Charty 77 Václav Trojan. Cenu založili v roce 1986 zahraniční přátelé Československa. Připomíná statečný postoj čs. politika Františka Kriegla, který jako jediný z tehdejších představitelů odmítl po obsazení republiky vojsky varšavského paktu v srpnu 1968 podepsat potupný moskevský diktát.

Asi 200 mladých lidí demonstrovalo proti "protidrogovému" zákonu

Dvě stovky mladých lidí, především levicových radikálů, se shromáždily na pražském Staroměstském náměstí a demonstrovaly proti platnosti tzv. protidrogového zákona. Akce se obešla bez incidentů. Podle novely trestního zákona může od 1.ledna uložit soud za držení drogy v množství větším než malém až dva roky vězení. Odpůrci zákona však mají zato, že novela problém drog neřeší a požadují její zrušení. Proti zákonu neprotestuje jen radikální mládež. Námitky vůči němu vznesli i mnozí odborníci na problematiku drog a někteří zákonodárci.

Farářka Šilerová byla zvolena biskupkou husitské církve

Farářka Jana Šilerová z Rychvaldu na Karvinsku byla zvolena novou biskupkou v olomoucké diecézi Církve československé husitské. Vůbec poprvé v dějinách této církve tak bude zastávat funkci biskupa žena.

Kvůli Temelínu poslali Zelení Klimovi obří letenku do Prahy

Rakouští Zelení, kteří patří k největším odpůrcům české jaderné elektrárny Temelín, předali v rakouském kancléřství ve Vídni obří letenku do Prahy pro šéfa vlády Viktora Klimu. Demonstrativní akcí ho chtějí přimět, aby jel o elektrárně jednat. Letenka "propadá" totiž 30.dubna, kdy mají být v ČR k dispozici konečné podklady pro rozhodnutí, zda se má stavba Temelína dokončit nebo zastavit. Ve Vídni tento týden jednal s příslušnými členy rakouské vlády ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Rakouská strana přislíbila, že poskytne české straně veškeré konkrétní argumenty o všestranné výhodnosti ukončení výstavby jaderné elektrárny Temelín tak, aby mohly být zařazeny do materiálu o fungování české energetiky bez Temelína.

Archiv města Brna uchovává na deset kilometrů písemností

Na deset kilometrů písemností, z nichž nejstarší listina pochází z roku 1208, uchovává ve svých fondech Archiv města Brna, který si letos připomíná 70.let od svého vzniku. Ředitel archivu František Novák ČTK řekl, že v archivu je uloženo také více než 70.000 svazků knih a 20.000 fotografií.

Na Matějské pouti přivítali milióntého návštěvníka

Na Matějské pouti v Praze přivítali její organizátoři milióntého návštěvníka. Pouť, která dnes končí, byla na Výstavišti otevřena 19.února. K dispozici zde je téměř 150 atrakcí, velký zájem projevili malí návštěvníci zejména o létající talíře a katapult, který zájemce vystřelí do padesátimetrové výšky. Matějská pouť má v Praze dlouhou tradici, první doložený záznam o ní je z roku 1595. V únoru začíná tradičně jako jedna z prvních poutí v Evropě.

A ještě krátce počasí:

Dnes přechází přes Českou republiku studená fronta. Je oblačno, až zataženo, noční teploty 3 až 7 stupňů, denní 11 až 15 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.