Zprávy neděle, 13. září 1998

Vážení, posluchači u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

V Praze byla dohodnuta schůzka premiérů Polska, Maďarska a ČR

Premiéři Polska, Maďarska a České republiky Jerzy Buzek, Viktor Orban a Miloš Zeman se sejdou 22. října v maďarské metropoli Budapešti ke společnému jednání. Jak uvedl na dotaz ČTK premiér Miloš Zeman, smyslem setkání by měla být koordinace strategie pro vstup do EU. O plánovaném setkání hovořil český předseda vlády týž den při své schůzce s polským premiérem Buzkem. Oba politici se společně s maďarským premiérem Orbanem účastnili v Praze pátečního zasedání premiérů členských zemí Středoevropské dohody o volném obchodu - CEFTA.

Premiéři členských zemí CEFTA se projeli po Vltavě

Odpočinkový program měli v sobotu v Praze předsedové vlád členských států Středoevropské dohody o volném obchodu (CEFTA). V chladném a deštivém počasí absolvovali vyjížďku parníkem po řece Vltavě. Podle vyjádření premiéra Miloše Zemana zde měli účastníci konference CEFTy prostor pro neformální rozhovory a setkání. Plavby se nezúčastnil předseda polské vlády Jerzy Buzek a slovenský premiér Vladimír Mečiar, kteří odcestovali z České republiky už po skončení pátečních jednání. Po projížďce parníkem následoval slavnostní oběd v Lichtenštejnském paláci na Kampě. Poté pak většina účastníků schůzky CEFTA odletěla do vlasti.

Hlavní část jednání ministerských předsedů členských zemí Středoevropské dohody o volném obchodu se odehrála v pátek, kdy premiéři přijali společné prohlášení, v němž se sice shodli na nutnosti pokračovat v liberalizaci obchodu a rozvíjet spolupráci, ale nepokročili v řešení stagnujícího obchodu se zemědělskými produkty.

Sociální demokraté jednali o státním rozpočtu

Vedení sociální demokracie jednalo v sobotu v Lidovém domě o státním rozpočtu na příští rok. Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman na tiskové konferenci po zasedání přiznal, že každý z ministrů požaduje pro svůj resort více peněz, než kolik jich může dostat. Řekl, že v každé době, zemi a za každé vlády existuje napětí mezi zdroji země a požadavky resortů. "V situaci české ekonomiky, kterou ani největší zastánce ekonomického liberalismu neoznačí za dobrou, jsou samozřejmě tyto zdroje ještě omezenější, než byly kdykoli předtím," uvedl premiér. Na dotaz novinářů, zda bude podporovat rozpočet vyrovnaný či schodkový odpověděl, že již má definitivní představu o parametrech státního rozpočtu. Odmítl ji však sdělit před nedělním mimořádným zasedáním vlády, na kterém má dostat návrh zákona konečnou podobu.

Premiér Zeman v rozhovoru pro deník Právo

Premiér Miloš Zeman se přiklání k "velmi mírnému" rozpočtovému deficitu ve výši 15ti miliard korun. Řekl to v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo s tím, že zmíněný deficit představuje 0,8 procenta hrubého domácího produktu. Maastrichtská kritéria povolují tři procenta, dodal. Podle Zemana by bylo absurdní předložit návrh vyrovnaného státního rozpočtu za situace, kdy ten letošní skončí výrazným deficitem.

Nástupcem předsedy České strany sociálně demokratické Miloše Zemana v jeho funkci by mohl být podle Zemanova názoru místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. "Podle mého subjektivního názoru již dnes plně k této funkci dozrál," řekl Zeman ve stejném rozhovoru pro deník Právo. "S vysokou pravděpodobností během těchto čtyř let dozraje Stanislav Gross (místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda poslaneckého klubu ČSSD)," prozradil Zeman jméno svého druhého možného nástupce.

Pilip navrhl změnit zákon o hospodaření s rozpočtovými prostředky

Návrh novely zákona o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky předložil v těchto dnech v Poslanecké sněmovně bývalý ministr financí a nyní poslanec za Unii svobody Ivan Pilip. Na rozdíl od dosavadní úpravy návrh předpokládá, že kdyby sněmovna neschválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu, bude se hospodaření České republiky řídit schváleným rozpočtem na předchozí rozpočtový rok.

Vedení ČSSD schválilo změny ve vedení odborných komisí

Předsednictvo České strany sociálně demokratické schválilo ve funkcích nové předsedy odborných komisí strany, kteří nahradí jejich dosavadní šéfy - nynější členy vlády. ČTK to v sobotu potvrdilo tiskové oddělení Lidového domu. Předseda ČSSD Miloš Zeman již v červenci řekl, že by měli nynější členy vlády a parlamentní funkcionáře, kteří mají současně stranické funkce v Lidovém domě, nahradit noví lidé z regionálních organizací, v nichž osvědčili své schopnosti. Změny v čele odborných komisí jsou však zatím prvním krokem, který by mohl mít souvislost s tehdejší prohlášením šéfa sociální demokracie.

Týž den doporučilo předsednictvo ČSSD poslaneckému klubu ČSSD neiniciovat novelizaci ústavního zákona o vzniku vyšších územních samosprávných celků, po které volali někteří jihomoravští poslanci. ČTK to sdělilo tiskové oddělení ČSSD. Novelou tohoto ústavního zákona chtěli především brněnští poslanci ČSSD snížit počet krajů ze 14 na devět a zrušit tak mimo jiných kraje jihlavský a zlínský.

Předseda ODA chce svrhnout vládu ČSSD

Sociálnědemokratickou vládu je potřeba co nejdříve svrhnout. Prohlásil to v sobotu na celostátní konferenci v Jihlavě předseda Občanské demokratické aliance Daniel Kroupa. Ten uvedl, že současná vláda napáchala řadu chyb v zahraniční politice i hospodářské oblasti. Konkrétní chyby však Kroupa sociálním demokratům nevytkl. Podle zprávy ODA vládní kabinet ignoruje nejslabší sociální skupiny a spojuje se s průmyslovými a odborářskými lobby. Připravovaný deficitní rozpočet pak aliance hodnotí jako nebezpečný.

Daniel Kroupa dále delegáty informoval o tom, že předseda ODS Václav Klaus nabídl po volbách do Poslanecké sněmovny ODA fúzi. Následný podpis dohody mezi ODS a ČSSD, jejíž cíle jsou pro ODA naprosto nepřijatelné, ale podle Kroupy ukončil veškerá jednání o spolupráci mezi ODS a jeho stranou. Toto tvrzení však týž den zpochybnil místopředseda ODS Miroslav Macek."Nikdy jsem neslyšel, že by ODS nabízela fúzi ODA," řekl Macek ČTK. Připustil však, že si dovede představit nabídku individuálních vstupů.

Lidovci chtějí postihnout nelegální nakládání s lidskými orgány

Uzákonit skutkovou podstatu trestného činu neoprávněného nakládání s lidskými tkáněmi a orgány je cílem novely trestního zákona, jejíž návrh předložili v těchto dnech v Poslanecké sněmovně poslanci KDU-ČSL. Ti navrhují do zákona nově zavést skutkovou podstatu trestného činu nedovoleného odběru lidských tkání a orgánů jako výraz ochrany velmi citlivých oblastí. Navrhovaná úprava by měla podle nich zvýšit ochranu pacientů před nežádoucím jednáním osob, které by mohlo být v přímém rozporu se zájmy pacienta. Dolní parlamentní komora by novelu měla projednat na její říjnové schůzi.

Soukromí lékaři požadují od vlády koncepci cen

Liga na obranu soukromých zdravotnických zařízení, reprezentující přes 11.000 soukromých subjektů, vyzvala v sobotu parlament, aby urychleně přijal jasné koncepční zásady pro systém úhrad a cen za zdravotní péči v příštím roce. Vláda by podle Ligy rovněž měla neprodleně seznámit občany s možnými negativními důsledky regulací, jak je uplatňují zdravotní pojišťovny. Podle člena vedení ligy, prezidenta České stomatologické komory Jiřího Pekárka, se Liga obává, že nemocnice budou chtít získat prostředky na sedmnáctiprocentní navýšení tarifních platů, o kterém rozhodla vláda, na úkor ambulantní péče.

Vojáci ukončili práce na odstraňování následků záplav na Rychnovsku

S posledními 93 vojáky z posádek v Lipníku nad Bečvou, Litoměřic, Týniště nad Orlicí, Kostelce nad Labem a Tábora, kteří pracovali na odstraňování následků záplav na Rychnovsku, se v sobotu rozloučili zástupci krizového štábu a armády. Povodně, které Rychnovsko zasáhly 23. července po prudkých přívalových deštích, připravily o život šest lidí a způsobily škody za 1,9 miliardy korun. V době největšího pracovního nasazení při likvidaci škod bylo na okrese 506 vojáků a 344 příslušníků CO. Prvních 200 vojáků armády odjelo z Rychnovska 22. srpna.

Výbuch v Brně si vyžádal dva mrtvé

Už počtvrté v rozmezí jednoho týdne došlo na našem území k výbuchu. Tentokrát exploze a následný požár usmrtil v noci na sobotu v Želešicích na Brněnsku dva pracovníky firmy specializované na pořádání ohňostrojů. Její majitel Ivan Martinek byl hospitalizován s popáleninami. Neštěstí přímo v jeho domě způsobilo pravděpodobně vznícení připravené zábavné pyrotechniky.

Britský astronom Rees získal medaili Karlovy univerzity

Zlatou pamětní medaili Univerzity Karlovy udělil v sobotu prorektor Karlovy univerzity Ivan Wilhelm britskému astronomovi Martinovi Reesovi. Ten se v Praze účastní konference evropských astronomů JENAM'98. Britský vědec se především věnuje zkoumání zábleskových zdrojů záření gama, které jsou považovány za největší záhadu soudobé astronomie. Ve svém vystoupení Rees k tomuto problému mimo jiné řekl, že nejpravděpodobněji jde o záření z okolí černé díry, která vznikla splynutím velmi hustých neutronových hvězd.

Vědci debatovali o psychologii pro příští tisíciletí

Setkání předních českých a slovenských psychologů, kteří po tři dny debatovali na téma Psychologie pro třetí tisíciletí, skončilo v sobotu v Olomouci. Vědci na Univerzitě Palackého probírali další vývoj psychologie, ale i aktuální problémy týkající se psychologické péče o jedince, kriminality či drog. Shodli se, že současná doba je vzhledem k politickým či sociálním změnám pro člověka velmi náročná. Psychologie proto podle nich má do budoucna velký význam, jelikož může pomoci nalézt přiměřený životní styl.

Fotografka Jílková se stala vítězkou soutěže na Expo'98

V pavilónu Evropské unie na světové výstavě Expo'98 v Lisabonu byla vyhlášena jedním ze tří vítězů fotografické soutěže česká fotoreportérka Eliška Jílková. Cílem soutěže, kterou uspořádalo Evropské středisko pro monitorování drog a drogové závislosti (EMCDDA), bylo reagovat na materiály novin a časopisů zabývající se důsledky užívání narkotik a zaměřit se na prevenci a léčbu drogové závislosti. Oceněné práce Elišky Jílkové zachycují výchovnou terapii v ČR, které se podrobují mladí narkomani.

V Praze jsou vystaveny známky a mince z celého světa

Mezinárodní prodejní výstava známek, mincí, telefonních karet, fosilií a minerálů končí dnes večer na holešovickém Výstavišti v Praze. Podle Jindřicha Jiráska ze společnosti Progres Partners se jí zúčastnilo přes 60 vystavovatelů ze 23 zemí. Ve filatelii se pozornost návštěvníků nejvíce soustředila na expozice z Austrálie, Irska, Německa, Polska, Litvy, Bulharska a výstavu Poštovní správy OSN. Vystavené minerály a drahé kameny pocházejí především z Ruska, Srí Lanky a Pákistánu. V numismatické části expozice je možné vidět exempláře Královské kanadské mincovny, která mimo jiné v roce 1993 po rozpadu Československa razila čtvrt miliardy prvních českých mincí.

V Olomouci začal maratón italského výtvarného a filmového umění

Obrazy milánského výtvarníka Gera Ursa, jehož plátna vytvořená lidovým uměleckým stylem srší vtipem a ironií, jsou od soboty k vidění v prostorách olomoucké radnice. Výstava naivního malíře je součástí rozsáhlého projektu Italské dny, který Olomoučanům představuje italské výtvarné a filmové umění, operu či prózu. Během týdenního maratónu italské kultury v Olomouci, zaměřeného především na představení italské Florencie, si zde bude možné prohlédnout díla dvou desítek malířů, filmy italských tvůrců v původním znění a reportážní fotografie o povodni ve Florencii z roku 1966.

V České republice se otevírají stovky památkových objektů

Přístup do řady památkových objektů umožnil o tomto víkendu Den otevřených dveří památek při Dnech evropského dědictví, k nimž se letos přihlásily již dvě stovky českých měst a obcí. Podle informací Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska je zpřístupněno více než 600 památek, a to v některých případech i těch, které běžně otevřeny nejsou.

Při rybářských závodech bude do přehrady vypuštěna unikátní ryba

Asi jedenáctiletý sumec albín Lojza bude dnes vypuštěn do přehrady při jedenapadesátých rybářských závodech, které začaly už v sobotu v moravském lázeňském městě Luhačovice. "Jméno získal 1,2 metru dlouhý sumec mlíčňák po řediteli rybářství Hodonín, který nám jej po několikaletém přemlouvání daroval," prozradil ČTK porybný František Miko. Dodal, že unikátní ryba bude pět let hájena. Rybáři zároveň získali 40 kusů Lojzovy násady. Malí sumečci jsou v současnosti dlouzí zhruba 12 centimetrů.

Sport:

Český skifař lehké váhy Michal Vabroušek získal stříbrnou medaili na mistrovství světa veslařů v Kolíně nad Rýnem. Další medaili, tentokrát bronzovou, vybojoval pro českou výpravu v závodě skifařů Václav Chalupa.

Až 26-té místo obsadil český skokan Michal Doležal ve finálovém závodě Letního světového poháru v japonské Hakubě. Další tři čeští skokané Janda, Sucháček a Sakala skončili své účinkování už v prvním kole.

Další vítězství v Evropské lize si na své konto připsali čeští volejbalisté, když v Českých Budějovicích porazili Belgii 3:0 na sety.

Předpověď počasí

Dnes je na území České republiky převážně zataženo až oblačno, občas s deštěm nebo přeháňkami, na severovýchodě území i trvalejší srážky. Denní teploty 12 až 16 stupňů, v tisíci metrech na horách kolem osmi stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.