Zprávy neděle, 14. března 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod přináším zprávy.

Nyní podrobněji

Clinton přivítal přijetí tří nových členů do NATO

Prezident USA Bill Clinton v noci na sobotu uvítal páteční přijetí České republiky, Maďarska a Polska jako tří nových členů do Severoatlantické aliance. "Národy těchto tří států vědí, co to znamená ztratit svobodu, a nyní nám pomohou bránit ji po mnoho příštích let," uvedl Clinton v písemném prohlášení, které bylo vydáno v Bílém domě v době, kdy prezident pobýval v Texarkaně v Texasu. "Jejich členství učiní Ameriku bezpečnější. Učiní NATO silnějším. A pomůže nám uskutečnit naši společnou vizi Evropy, která bude poprvé nerozdělená, demokratická a v míru," konstatoval šéf Bílého domu dále.

Ministři zahraničí ČR, Polska a Maďarska podepsali v pátek ve městě Independence ve státě Missouri protokol o předání ratifikačních dokumentů a formálně tak ztvrdili přistoupení svých států k NATO.

Slovensko zůstalo v procesu rozšiřování Aliance nadějným kandidátem

Zatímco pro Českou republiku, Maďarskou republiku a Polskou republiku bylo páteční přijatí do NATO historickým okamžikem, Slovensko zůstalo v procesu rozšiřování Aliance pouze nadějným kandidátem, píše sobotní slovenský tisk. Zahraničně politická ofenzíva vládního kabinetu Mikuláše Dzurindy "se pokouší otevřít dveře tohoto exkluzivního klubu vyspělých demokracií i Slovensku, které zůstalo 'kibicem' pouze kvůli trucování" bývalé vlády Vladimíra Mečiara, komentuje Sme.

Akce slovenské tajné služby nijak neovlivnily vstup ČR do NATO

Akce Slovenské informační služby 'SIS) za Mečiarovy éry "neměly dopad na politickou scénu České republiky", prohlásil v Bratislavě předseda branného a bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny ČR Petr Nečas po setkání s ředitelem Slovenské informační služby Vladimírem Mitrem. Právě Mitro před časem oznámil, že SIS za bývalého slovenského vedení plánovala v ČR operace Neutron a Dežo, které měly překazit přijetí ČR do NATO. Nová vláda Mikuláše Dzurindy se od těchto akcí vůči sousedům distancovala. Současné vedení tajné služby a současná politická garnitura "nenese žádnou odpovědnost za kroky, které se tady děly v minulosti," řekl Nečas. Česká strana ani nebude žádat o možnost přímého nahlédnutí do informací, které SIS získala během svých akcí v ČR.

Rychetský: Předchozí vlády podcenily vstup ČR do NATO

Vicepremér Pavel Rychetský je přesvědčen, že předchozí vlády Václava Klause a Josefa Tošovského podcenily legislativní přípravu na vstup ČR do NATO. Proces vysílání českých vojáků do zahraničí i schvalování pobytu cizích vojsk v zemi je totiž podle něj v ČR velmi zdlouhavý a není plně v souladu s požadavky Severoatlantické aliance. Obvinil předchozí vlády, že o těchto legislativních změnách ani neuvažovaly. Současná vláda ČSSD má podle něj změny Ústavy v legislativním plánu již od svého jmenování. V souvislosti se zrychleným procesem přijetí ČR do NATO chce vláda předložit novelu Ústavy ne koncem roku, jak měla původně v plánu, ale již v květnu.

Za nehorázné a populistické považuje ODS vyjádření vicepremiéra Pavla Rychetského, že předchozí vlády podcenily legislativní přípravu na vstup České republiky do NATO. Stanovisko ODS poskytl ČTK její tiskový mluvčí Lukáš Herold. Připomněl, že sociální demokracie se k přijetí ČR do NATO ještě nedávno stavěla velmi rozporuplně. Rychetského kritiku odmítl i poslanec ODS Jiří Payne. Ministr Rychetský navrhuje podle Payna nebezpečné změny v Ústavě. "Podmínku, podle níž musí s vysláním našich ozbrojených sil do zahraničí či s přítomností cizích sil na našem území souhlasit parlament, jsme do Ústavy dávali záměrně. Tato podmínka v žádném případě neblokuje naše fungování v NATO," uvedl Payne.

Předseda Unie svobody Jan Ruml považuje výroky vicepremiéra Pavla Rychetského za zbytečné a neuvážené. Soudí, že není dobré se přít o větší či menší zásluhy přijetí země do NATO, když je již země přijata. Ruml naznačil, že projednání příslušných legislativních změn jeho strana plně podporuje. Samotný vstup ČR do NATO je navíc podle něj nejdůležitější událostí poválečných dějin země.

Na Václavském náměstí demonstrovali republikáni i anarchisté

Asi dvě stovky členů a přívrženců Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa pod vedením jejího předsedy Miroslava Sládka si v sobotu u sochy sv.Václava na Václavském náměstí v Praze připomnělo 60.výročí okupace Československa nacistickým Německem. Čtvrt hodiny po začátku Sládkova více než hodinového projevu začala ve střední části náměstí demonstrovat zhruba čtyřicetičlenná skupina anarchistů, kteří odmítali názory republikánů. Obě skupiny se však shodly v jednom: odmítly páteční vstup České republiky do Severoatlantické aliance. Sládkovi se například nelíbí načasování vstupu, které se uskutečnilo před výročím nacistické okupace, ani místo, kde se předání ratifikačních listin konalo - městečko Independence ve státě Missouri.

Otevřený dopis premiéru Zemanovi již podepsalo 70.000 lidí

Otevřený dopis premiérovi Miloši Zemanovi, požadující neprodlené vyřešení vztahu státu a církví, podepsalo za uplynulý měsíc již 70.000 lidí. Podpisová akce, kterou sleduje Česká křesťanská akademie, pokračuje zejména v katolických kostelích, řekl ČTK ředitel akademie Stanislav Novotný. Dopis připomíná, že česká politická reprezentace nebyla dosud schopna vyřešit problém postavení a praktického zabezpečení církví ve vznikající demokratické společnosti. Na začátku byl dopis padesáti osobností, zejména intelektuálů, umělců, vědců a publicistů, k nimž se přidávali další známí lidé, a to nejen křesťané, a pak i řadoví věřící. Dopis připomíná, že o změnu režimu v ČR se před deseti lety výrazně zasloužily také církve, statisíce věřících a mnoho dalších občanů, kteří s církvemi sympatizují a považují je za nezastupitelnou součást evropské civilizace.

Sněmovna obdržela návrh na vyslání letadla An-26 do Kosova

Poslanecká sněmovna v těchto dnech obdržela vládní návrh na vyslání nevyzbrojeného dopravního letounu An-26 k plnění přepravních úkolů v rámci letecké mise NATO v jihosrbské provincii Kosovo. Kabinet předpokládá, že letoun bude sloužit zhruba tři měsíce a jeho provoz si vyžádá 1,5 miliónu korun. Dopravní letoun An-26 a dvanáctičlenný letecký a technický personál by měl být zařazen do takzvané letecké verifikační operace NATO, která ověřuje plnění rezolucí rady bezpečnosti OSN mezi stranami konfliktu v provincii Kosovo.

Mluvčí ministra obrany odmítl, že armáda zatajila leteckou nehodu v Bosně

Česká televize v pátek informovala o nehodě dopravního letounu L-410 českého kontingentu SFOR v Bosně, která se stala 11.ledna. Mluvčí ministra obrany Milan Řepka ale v sobotu odmítl, že by armáda nehodu zatajila. Podle něj byla událost ohodnocena jako "předpoklad letecké nehody", tedy nikoli nehoda. Poškození letounu bylo nahlášeno a řešeno ve spolupráci s výrobcem Let Kunovice, a proto nebyla s událostí seznámena veřejnost. Milan Řepka také tvrdí, že zavinění se nadále vyštěřuje. České televizi přitom vyšetřovatel Martin Hádek potvrdil, že se s největší pravděpodobností jedná o porušení letových předpisů ze strany pilota.

Grégr: Vláda odmítla Tatry a chce nadále Octavie a novou verzi

Vláda setrvala na svém stanovisku používat do budoucna osobní vozy Škoda Octavia a případně novou verzi značky, která se má objevit na trhu nejpozději během dvou let. ČTK to řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Ministr Grégr přitom ve středu vybídl kabinet k obnovení výroby luxusních osobních vozů Tatra 700, a to zejména pro státní správu. Podle předběžných rozvah by byl výrobce schopen dodávat vůz v základním provedení za zhruba 1,7 miliónu. Původní cena, která rozhodla o ukončení produkce, byla 2,5 miliónu Kč. Obnovení výroby mělo znamenat roční výrobní dodávku 20 kusů. Za tímto účelem Grégr navrhl založit novou akciovou společnost s významným nefinančním vkladem Tatry, která by byla ekonomicky zcela nezávislá na a.s.Tatra Kopřivnice.

V Brně demonstrovaly stovky mladých za legalizaci marihuany

Za legalizaci marihuany a hašiše a dekriminalizaci jejich uživatelů demonstrovaly v sobotu na centrálním brněnském náměstí Svobody tři stovky mladých lidí z celé republiky. Podepisovali zde i petici za legalizaci konopí. Předseda pořádajícího Svazu pěstitelů konopí dvacetiletý Václav Linkov kritizoval současnou legislativu, která nerozlišuje jednotlivé drogy. "Mezi marihuanou a například heroinem je poměrně značný rozdíl," netají se svým názorem tento student matematiky. Lehké drogy považuje jednoznačně za menší zlo než alkohol. Linkov dále uvedl, že zdraví každého člověka je jeho osobním majetkem a stát nemá právo mu mluvit do toho, jakým způsobem si ho ničí. Měkkým drogám podle něj v ČR holduje 100.000, ale možná i 200.000 lidí. Jsou mezi nimi anarchisté, studenti vysokých a středních škol, ale i programátoři a podnikatelé v oboru informačních technologií, podotkl Linkov.

Díky rádiovému spojení už mohou strojvůdci zabránit neštěstí

Řada železničních neštěstí v ČR a tlak Federace strojvůdců si vyžádaly zavedení systému traťového rádiového spojení. Systém TRS podle standardu Mezinárodní železniční unie vyvinuli v roce 1993 v pardubické Tesle. Dnes je jím vybaveno asi 30 procent lokomotiv Českých drah a ke spokojenosti funguje na více než čtvrtině délky železničních tratí, řekl ČTK Rudolf Hrubý z jihlavské Federace strojvůdců. Vysílačku k dispozici neměl ani jeden strojvůdce při neštěstích, které se v ČR udály v posledních letech. "Přínosem systému je především přímé spojení strojvůdce s výpravčím a dispečerem," vysvětlil Hrubý, který je strojvůdcem už 37 let.

Památkáři našli v Olomouci žárový hrob z doby bronzové

Žárový lužický hrob z doby bronzové s pozůstatky tehdejší kultury našli v minulých dnech olomoučtí památkáři ve sklepě jednoho ze starých domů přímo v centru hanácké metropole, kde majitel buduje stylovou pivnici. "Při budování kanalizace v hloubce dva a půl metru jsme narazili na hrob z konce druhého tisíciletí před naším letopočtem. Ve zbytcích popelnice přikryté miskou byl uložen zbytek bronzové jehlice," uvedl pro ČTK Tomáš Drobný z olomouckého Památkového ústavu. Na stejném místě našli památkáři i úlomky keramiky a zvířecích kostí ze 13.století, zbytky neznámé dřevěné konstrukce a korýtko sloužící zřejmě k odvodu vody.

České Budějovice podpoří nizozemské mauzoleum Komenského

Jihočeská metropole České Budějovice se rozhodla přispět částkou 400.000 korun mauzoleu Jana Amose Komenského poblíž nizozemského města Almere. Celá částka, která je zahrnuta do rozpočtových výdajů českobudějovického úřadu, má posloužit na vydání česky psaných propagačních publikací mauzolea. Mluvčí kanceláře českobudějovického primátora Hana Bumbová připomněla, že město bude v tiráži publikace uvedeno jako hlavní sponzor. Almerské mauzoleum Komenského je sice prohlášeno českým územím, ale jeho správa spadá pod pravomoci nizozemské vlády.

V pátek zemřel představitel Krále Šumavy, herec Miloslav Holub

Po dlouhé těžké nemoci zemřel v pátek ve věku 84 let herec Miloslav Holub, kterého proslavila titulní role ve filmu Král Šumavy. V ostravském divadle působil Holub půl století. Nezanedbatelnou součástí umělcova života bylo účinkování v řadě filmů. Spolupracoval s takovými režiséry, jako Martin Frič, Karel Kachyňa nebo Karel Zeman, který jej obsadil ve filmech Vynález zkázy, Baron Prášil, Na kometě nebo Ukradená vzducholoď. Svůj všestranný herecký talent Holub využil i pro práci v ostravském studiu České televize a v Českém rozhlase.

A na závěr zpráv ještě krátce o nedělním počasí na území ČR

Polojasno, pouze ojediněle déšť. Nejvyšší denní teploty 7 až ll stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha