Zprávy neděle, 14. května 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Evelina Himalová. Úvodem krátce k některým tématům:

A nyní zprávy podrobné:

Výkonná rada ODS opět vyzvala sociální demokracii k dodržovaní takzvaného tolerančního patentu, tedy letošního dodatku k opoziční smlouvě, kterou strany podepsaly po minulých volbách

Občanská demokratická strana vyzvala sociální demokracii k dodržování dodatku opoziční smlouvy - tolerančního patentu. Takový je závěr jednání výkonné rady ODS, která zasedala v Šilheřovicích na Opavsku. Občanská demokratická strana podle předsedy Václava Klause považuje dodržování tohoto dodatku za jedinou možnost, jak eliminovat neustálou snahu ČSSD posouvat vývoj v České republice doleva. Předseda sociálnědemokratických poslanců Zdeněk Škromach to však odmítá. "Jde o politické gesto, jímž chce ODS ukázat, že má vliv na politiku v této zemi," komentoval Škromach slova předsedy ODS Václava Klause.

Smlouva o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, kterou přední představitelé občanské a sociální demokracie podepsali 9. července 1998, umožnila šéfovi ČSSD Miloši Zemanovi sestavit jednobarevnou vládu. Přijetím pěti dodatků takzvané opoziční smlouvy letos v lednu ODS podmiňovala svůj souhlas s návrhem zákona o státním rozpočtu pro letošní rok. Dodatky, které po jejich podepsání nazval Klaus "tolerančním patentem", se týkají státního rozpočtu, změny volebního systému, vstupu České republiky do Evropské unie, věcných podmínek tolerance menšinového sociálnědemokratického kabinetu a komunikace parlamentních klubů obou stran.

Vedení Občanské demokratické aliance se domnívá, že se ostatní strany čtyřkoalice snaží vytlačit ODA z budoucího působení v krajích

Vedení Občanské demokratické aliance (ODA) se domnívá, že strana je "v rámci čtyřkoalice vystavena snaze o vytlačení z budoucího působení v krajích". Usnesli se na tom v sobotu v závěru dvoudenního jednání ve Stachách-Zadově na Prachaticku členové Ústředního sněmu ODA, řekl ČTK předseda ODA Daniel Kroupa. Aliance však je podle Kroupy v některých krajích podle výsledků posledních komunálních voleb silnější než některé jiné strany. Místopředsedové Unie svobody a KDU-ČSL Vladimír Mlynář a Miroslav Kalousek výhrady aliance odmítli.

Na Komerční banku podal jeden z drobných akcionářů žalobu

Žalobu na Komerční banku (KB) podal jeden z drobných akcionářů, který napadl způsob očištění banky před plánovanou privatizací. Banka tak nemůže až do vynesení rozsudku provádět některé obchody, což jí způsobí určité ztráty. Informoval o tom v sobotu Český rozhlas s odvoláním na mluvčí banky Marii Růžičkovou. "Samozřejmě příliš příjemné to není, protože v momentě, kdy je na banku podána žaloba, tak nemůže provádět některé obchody. Nemůže třeba emitovat cenné papíry, nemůže se účastnit veřejných soutěží. Takže tím samozřejmě přichází o peníze," řekla rozhlasu Růžičková. Již dříve přišla banka údajně o téměř osm miliard kvůli transakcím s rakouskou společností B.C.L. Trading, se kterou začala obchodovat v roce 1996. Podle mediálních informací vyšetřovatel již obvinil z porušování povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku devět bývalých či současných manažerů banky. U zrodu riskantní operace, která svým objemem představuje vůbec největší ztrátový obchod v ČR, stálo představenstvo vedené někdejším generálním ředitelem KB a nynějším senátorem ODS Richardem Salzmannem.

Bývalý ředitel KB Richard Salzman možná bude trestně stíhán

Policie dosud nevyloučila, že zahájí trestní stíhání bývalého generálního ředitele a předsedy představenstva Komerční banky (KB), senátora za ODS Richarda Salzmanna. Vyšetřovatelé údajně stále sbírají podklady, které by umožnily obvinit Salzmanna, stejně jako další členy vedení KB, za ztráty způsobené bance obchody s rakouskou firmou B.C.L. Trading. Informuje o tom sobotní vydání deníku Právo.

V Košicích vzpomínali na československé legionáře

Položením věnců u památníku 21 popraveným legionářům na hřbitově v Medzevu nedaleko Košic a vernisáží výstavy dobových dokumentů ze života československých legionářů v Itálii, uspořádané ve Slovenském technickém muzeu v Košicích, vyvrcholily v sobotu vzpomínkové akce k účasti československých legií v bojích u italské Piavy v letech 1917 až 1921. Akcí se zúčastnil mimo jiné i slovenský prezident Rudolf Schuster a parlamentní a vládní delegace z České republiky vedená místopředsedou Senátu Parlamentu ČR Jaroslavem Musialem a českým velvyslancem na Slovensku Rudolfem Slánským. Za českou stranu se rovněž zúčastnili místopředsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Petra Buzková a náměstek ministra obrany Jindřich Tomáš. Náměstek českého ministra obrany při této příležitosti odevzdal zástupci Slovenského svazu protifašistických bojovníků Záslužný kříž ministra obrany ČR III. stupně pro předsedu svazu generála Jána Husáka, jenž ocenění nemohl převzít osobně kvůli vážnému onemocnění. Pamětní medaili k 50. výročí vzniku NATO pak převzal generální konzul ČR v Košicích Josef Byrtus. Po vzpomínkové akci se členové české parlamentní a vládní delegace setkali s českými krajany žijícími na východním Slovensku.

Bývalý ředitel nakladatelství MF Vladimír Pistorius je novým ředitelem nakladatelství Paseka

Odvolaný ředitel nakladatelství Mladá fronta Vladimír Pistorius se stal ředitelem nakladatelství Paseka. S ním do Paseky přešli či přejdou i někteří spisovatelé. V nakladatelství budou vydávat své knihy například Pavel Kohout a Pavel Kosatík. Na knižním veletrhu Svět knihy to dnes návštěvníkům řekl nakladatel a dosavadní ředitel Paseky Ladislav Horáček. Pistorius byl z Mladé fronty, kterou vlastní Fond dětí a mládeže, odvolán letos v březnu, protože prý bránil inventarizaci.

Na knižním veletrhu v sobotu vzbudil největší zájem Brazilec Coelho

Brazilský spisovatel Paulo Coelho se stal patrně nejlákavější osobností druhého dne veletrhu "Svět knihy 2000", který je pro veřejnost otevřen od pátku do neděle na pražském Výstavišti. Jednomu z nejčtenějších pisatelů současné světové literatury, mj. autorovi románů "Alchymista", "Pátá hora" a "Veronika se rozhodla zemřít", v sobotu mohla konkurovat snad snad jen česká divadelní legenda - herec, muzikant a spisovatel Jiří Suchý. Do Průmyslového paláce zavítalo mnoho lidí, kteří se zajímali zejména o stánky nakladatelství, vydávajících kvalitní literaturu. Potkat se zde mohli i proslulým detektivem Sherlockem Holmesem; zábavný pořad s českými představiteli nesmrtelného detektiva, kterého stvořil sir Arthur Conan Doyle, připravil Český rozhlas.

Hlavní odpolední akcí 3.ročníku karlovarského Mezinárodního duhového festivalu byl v sobotu happeningový průvod

Zhruba 200 až 300 gayů a lesbiček oslavilo v sobotu v rámci 3.Mezinárodního duhového festivalu v Karlových Varech mezi hotely Thermal a Pupp v happeningovém průvodu "Christopher streat day" - svátek tolerance, přátelství a lásky. Průvod městem nebyl uzavřen pouze pro homosexuály, mohli se ho zúčastnit všichni, kteří podporují jejich práva. Svými projevy se ho však snažili nenásilně narušit přívrženci krajně pravicových sdružení Národní aliance a Vlastenecké fronty, jimž vadí zejména požadavky homosexuálů na adopce a veřejné sňatky. Před hlavní poštou v Karlových Varech demonstrovalo téměř sto přívrženců těchto dvou extremistických uskupení. Za dohledu několika desítek policistů byla demonstrace po necelé hodině v klidu ukončena a její účastníci se přesunuli do karlovarské restaurace Meteor.

Ve Vodňanech skončil 10.ročník Vodňanských rybářských dnů

Ve znamení oslav 80.výročí založení Střední rybářské školy se konal 10.ročník Vodňanských rybářských dnů, které v sobotu vyvrcholily rybím trhem a jarmarkem. Součástí programu tradiční přehlídky českého produkčního i sportovního rybářství bylo také odhalení pomníku vodňanskému rodákovi a představiteli českého rybářství Theodoru Mokrému. Zájemci mohli navštívit prostory Střední rybářské školy, která je jedinou svého druhu v zemi. U příležitosti výročí jejího založení se konalo rovněž slavnostní shromáždění. Škola si svou odbornou úrovní získala v rybářských kruzích vysoké uznání.

Součástí letošních Vodňanských rybářských dnů byl i festival rybářských filmů Fishfilm a řada odborných akcí jako například ichtyologická (nauka o rybách) konference a seminář o biologii a ochraně raků. Chov ryb je s vývojem jihočeských Vodňan spojen již více než půl století. V současnosti na práci předků v tomto oboru navazuje Městské rybářství, jehož roční produkce představuje zhruba 100 tun tržních ryb. Město však hraje důležitou roli také v rozvoji rybářského školství a výzkumu, protože v něm sídlí Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický.

Zámek v Bechyni nabídne prohlídkovou trasu věnovanou Petru Vokovi

Vernisáž výstavy malířů z Umělecké besedy v Muzeu Vladimíra Preclíka a koncert ve Vokově sále byly v sobotu zlatým hřebem slavnostního zahájení sezóny na zámku v Bechyni na Táborsku. Podle správce zámku Milana Šťávy již dopoledne prošel městem kostýmovaný průvod, náměstí ožilo renesančním trhem a v zámeckém parku mohli návštěvníci poslouchat renesanční hudbu a sledovat šermířské scény. Poprvé mohli zájemci projít také novou prohlídkovou trasu, která je zasvěcena nejvýznamnějšímu z majitelů panství - Petru Vokovi. Ten Bechyni získal na konci 16.století a zvolil si ji za své sídlo. Hrad původně ze 13.století byl v druhé polovině 16.století renesančně přestavěn a v této době byla také vybudována nová, tříkřídlová zámecká část na severu hradního areálu. V současnosti patří zámek soukromému majiteli.

Na hradě Buchlov na Uherskohradišťsku začala šermířská sezóna

Divadelním představením, při němž se tři čarodějnice přiznaly ke špatným skutkům a stykům s ďáblem a poté byly upáleny, začala v sobotu na hradě Buchlov na Uherskohradišťsku šermířská sezóna. Tu zahajuje již tradičně podobné představení, tentokrát se ujala výkonu útrpného práva skupina historického šermu Kornet Moravia z Uherského Hradiště. ČTK to řekla jedna z "mučených" žen Irena Novotná. Útrpné právo čekalo Bohunku, která podle žaloby "zamordovala vlastní dítě" a poté Kateřinu a její služebnou Dornu, jež provozovaly čarodějnictví. "Přiznaly jsme se všechny, protože vydržet metání metlami, pálení svícemi, nasazování palečnic, španělské boty nebo bičování a pálení železem v tom letošním vedru nešlo," konstatovala Novotná. Představení ukázalo rozdíl mezi světským útrpným výslechem a "prací" církevního inkvizitora. "Výslech rychtářem, jemuž pomáhal kat s pomocníky, mělo alespoň nějakou logiku. Kruté týrání inkvizitorem bylo daleko horší," přiznala Novotná. Další z pořadů chystají pracovníci hradu Buchlov na 3.června, kdy pozvou především děti. Cesta pohádkovým lesem je přivede z blízkého zámku v Buchlovicích až do historických hradních prostor z první poloviny 13.století. Buchlov je pro turisty zajímavý svým různorodým stavebním slohem a pestrým interiérem s velkou vědeckou knihovnou. "Hrad je opředen krásnými legendami, například o Lípě neviny, která rostla obviněnému mládenci zasazená větvemi do země. Vypráví se také o černé buchlovské paní a jiných postavách," uzavřela Novotná.

Pražské jaro: Koncertní cyklus Genius loci zahájil Zpěvácký spolek Hlahol

Koncertní cyklus Genius loci, který v letošním programu hudebního festivalu Pražské jaro připomíná kdysi slavné a nyní většinou pozapomenuté sály, otevřel v sobotu večer Zpěvácký spolek Hlahol - dívčí, dětský, ženský a smíšený amatérský sbor se stočtyřicetiletou tradicí. Vokální hudba zněla v jeho sále na nábřeží nedaleko Národního divadla. Řada koncertů vyzdvihujících osobité kouzlo míst spojených v minulosti s pražským hudebním životem pokračuje podle organizátorů v příštích třech týdnech v Lobkovickém paláci, Mozarteu, na Bertramce a Žofíně, v Rečkově koleji, Mánesu a v Janáčkově síni. Program sobotního koncertu zdůraznil autory, kteří svou dirigentskou i skladatelskou činností byli spjati s činností Hlaholu - Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, Josefa Bohuslava Foerstera, Karla Bendla, Karla Doušu, Františka Škroupa, Pavla Křížkovského a mnohé další, včetně žijících skladatelů Zdeňka Lukáše a Petra Ebena.

Začátek ve své době nejvýznamnějšího českého sborového tělesa byl dán podle muzikoložky Jitky Slavíkové v pivovaře u Reismanů v Haštalské ulici, jehož majitelem byl známý tenorista Jan Ludvík Lukes. Tam se začali scházet pěvci tvořící soukromý mužský sbor. Veřejně vystoupili poprvé na pohřbu básníka Václava Hanky v roce 1861. Pro svůj význam i původní výzdobu je secesní dům, postavený spolkem Hlahol v roce 1905, kulturní památkou.

V nedělním finále se utkají 3 nejlepší účastníci violoncellové soutěže PJ Ve finále mezinárodní violoncellové soutěže Pražského jara se v neděli v Rudolfinu utkají tři nejlepší z původních tří desítek účastníků. Rozhodla o tom v noci na sobotu porota vedená Švýcarem Johannesem Degenem. Žádný z letošních 11 českých soutěžících do třetího kola nepostoupil, řekla ČTK tajemnice soutěže Jarmila Nedvědová. O první místo budou za doprovodu Janáčkovy filharmonie z Ostravy soutěžit Niklas Eppinger z Německa, finský violoncellista Panu Luosto a osmnáctiletý Francouz Sébastien van Kuijk.

Ze sportu:

Mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2003 se uskuteční v České republice. Rozhodli o tom v sobotu v Petrohradu delegáti kongresu Mezinárodní hokejové federace (IIHF) už v prvním kole hlasování. Jediným protikandidátem České republiky bylo Lotyšsko. Finsko se kandidatury vzdalo ve čtvrtek poté, co předsednictvo IIHF doporučilo českou nabídku. Šampionát by se měl uskutečnit v Praze, Plzni a Ostravě.

Výsledky 29.kola fotbalové Gambrinus ligy: Slovan Liberec - Bohemians Praha 2:0, SK Hradec Králové - Baník Ostrava 1:3, Sigma Olomouc - Sparta Praha 1:1, Petra Drnovice - FK Teplice 1:1, Slavia Praha - České Budějovice 4:1, Chmel Blšany - SA Brno 1:0, Viktoria Žižkov - FK Jablonec 0:0, SFC Opava - Dukla Příbram 0:1.

A ještě jedno upozornění:

Nedělní finále mistrovství světa v ledním hokeji mezi ČR a Slovenskem budou moci sledovat fanoušci na velkoplošné obrazovce na pražském Staroměstském náměstí.

Předpověď počasí:

V neděli bude na území České republiky jasno nebo skoro jasno, teploty vystoupí na 21 až 25 stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách na 18 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha.